hits

Polsk mat

Det polakker er særlig stolte av er polsk mat.  I Polen kan man spise veldig godt for veldig lav pris.

I polske kjøkkenet kan man merke innflytelser fra forskjellige land, spesielt fra Øst-Europeiske land som Ukraine, Hvitrussland og Litauen, men også fra Tyskland, Italia og Frankrike. Tradisjonelle polske retter blir igjen stadig  mer populære, også hos ung generasjon. Tradisjonelt polsk mat består i stor del av kjøtt, brød,sopp og surkål.

 Hvis du besøker en restaurant i Polen, må du nødvendig smake på pierogi. Denne retten ligner på italiensk ravioli, og er sikkert en av de best kjente polske retter. Man kan spise pierogi med forskjellig fylling: kjøtt, ost-potet fylling, surkål og sopp eller med ferske frukt (jordbær, blåbær eller kirsebær).

BaJTdq4lU22

I Polen har vi også mange velsmakende supper. Ti typisk polske supper tilhører barszcz - en suppe av rødbeter, ofte servert med små pierogi.

Bildet: wikipedia, CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/

Hvis du spør en polakk hvilken rette er typisk polsk, skal han sannsynligvis svare: bigos. Dette er en gryte med kål, surkål, forskjellig kjøtt eller pølse og noen ganger sopp. Bigos er veldig unik, og du må nødvendig smake den.

BaUPalDD6_R

Andre retter du bør bestille på en polsk retraurant er zrazy (kjøttruller), kotlet schabowy (svinekotelett), rosół (buljong), gołąbki eller golonka.

Til polsk mat passer det veldig godt å drikke en øl. Det finnes tusenvis av polske ølmarker som ølkjennere fra hele verden setter pris på. De mest populære merker er Tyskie, Żywiec, Lech, Tatra og Żubr. Du kan også smake på en av mange regionale øltyper, produsert i små, tradisjonelle bryggeri. Du kan lese mer om øltradisjonene i Polen HER.

 

Asia

Bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

 

 Booking.com

Skriv en ny kommentar

Mats Erik Engelsvoll

15.03.2013 kl.13:47

Har alltid vært fascinert av mat fra slaviske og baltiske land. Kan minne mye om god norsk husmannskost mye av det. Grove pølser, surkål, kjøtt, poteter etc etc. Yummy!

Er barszcz en polsk variant av Borscht ? Prøve latvias variant når jeg var i Riga.. kjempegodt!

Besøk Polen

16.03.2013 kl.12:10

Nettopp, barszcz er et polsk navn for borscht. Men vi spiser den varm, mens i Latvia blir den (så vidt jeg vet) vanligvis servert kald.

Jakub

06.10.2014 kl.14:25

Hejka podoba mi sie wasz blog na codzien mieszkam w Oslo i chodze do gimnazjum i oby tak dalej trzymajcie. :)

Pozdeowienia z Oslo

Stor Hilsen fra Oslo

Julie

05.03.2017 kl.10:00

Kan du finne polsk god mat

Besøk Polen

30.10.2017 kl.09:47

Ivar Augestad: Jeg er absolutt enig med deg! :)

Ivar Augestad

29.10.2017 kl.23:24

Flaki burde vært med. Kjempegod suppe
Om oss
Magdalena
Besøk Polen 23, Gdansk

Hei og velkommen! :)
Jeg er Magda og bor i Gdansk. Jeg er absolutt forelsket i mitt eget land! På bloggen anbefaler jeg plasser, aktiviteter og gir gode reisetips til alle som vil besøke Polen.

Annonse
Facebook
Annonse
Planlegg din tur til Polen