Polske juleskikker

Både Polakker og Nordmenn feirer jul, og nesten alle elsker å gjøre det. Det er en tid for å være sammen med familie og venner, og å kose seg masse. Likevel har hvert land sine egne skikker og i dag skal jeg fortelle dere litt om de mest populære juleskikkene i Polen.

1. Den første stjernen på himmelen…
Mange begynner å spise kveldsmat på julaften når de ser den første stjernen på himmelen. Den er knyttet til den bibelske historien om de tre vise menn som fulgte Betlehemsstjernen. Derfor begynner de fleste å feire omtrent klokka 16:00. I desember blir det jo mørkt i Polen ganske tidlig 🙂

BOSiZM6AiH9
BOTOj4ZFNZh


2. Høy under duken

Hvorfor legger Polakker høy under duken på julaften? Det er fordi Jesusbarnet ble lagt i en krybbe og i krybben var det høy. I gamle dager var det også vanlig å legge høy i hjørnene av huset. Mange trodde på at det vil sikre en god avling i det kommende året.
 

BOTNkAlDOte
 
_JdsESDRnM


3. Święty Mikołaj eller Gwiazdor

Barn i Polen tror at det er Święty Mikołaj som de får gaver fra, men i noen deler av Polen kaller man han Gwiazdor. Noen uker før julaften skriver barn brev til ham om hva de drømmer om og hva de ønsker å få dette året. Alle åpner presanger den 24. desember etter å ha spist julemiddagen.
 

wUWRtmnoJp


4. Opłatek – juleoblat

I familier som følger polsk skikk bryter man av hver sin lille del av en opłatek og skjenker den til hverandre sammen med en velsignelse. Denne brødsbrytelsen og utvekslingen av velsignelser er uttrykk for tilgivelse mellom to mennesker, og skal minne familiemedlemmene om Gud og om julens og familiens betydning. 
En slik velsignelse kan lyde: «Jeg ønsker deg god helse og lykke, og Guds rike velsignelse, og at alle dine planer og at det du måtte ønske deg må gå i oppfyllelse». Med barn kan velsignelsen være mer rett frem, som at barnet må få gode karakterer, og foreldrene bli ved god helse. Dette er en svært ukomplisert skikk, og den har stått sin prøve gjennom århundrer.
 

BOLnRJAgi-h
 
BN_u43YA8Ov

5. En ekstra plass ved bordet
Vanligvis er det kun familien som samles rundt julebordet. Men alltid blir det dekket på til en ekstra person – en uventet gjest. Denne gjesten kommer sjelden, men alt skal stå klart. Det viser den polske gjestfriheten og vilje til å dele mat med de fattige.
 

_rp5D2QTYS
 
_wgkZzmA8b

6. Julesanger – kolędy
Etter å ha spist kveldsmat og pakket ut gavene, begynner mange å synge kolędy – julesanger.

BOSvJ2GDl_c

7. Pasterka – julemasse
Polen er et katolsk land og det er vanlig at mange går i kirken på julaften. De deltar i den såkalte pasterka, som begynner kl. 22.00 eller 24.00 og varer omtrent en time. Likevel har mange unge begynt å feste litt i stedet. Etter den høytidelige julemidaggen, går noen til sentrum for å feste med vennene sine. Det kalles også “pasterka”! 🙂
 

_uTeiblg7-
 
_uTc08hnUW

Wesołych Świąt! 🙂 God jul!

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Hei og velkommen! Jeg heter Ania og bor i Gdańsk, men jeg kommer fra Schlesien :) Jeg liker å besøke nye steder og prøve nye ting. Jeg vil vise dere kjente og ukjente steder i Polen. Men også gi masse gode reisetips til dere som vil besøke Polen! Jeg håper dere vil elske Polen :) Kontakt: [email protected]
Posts created 745

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top