hits

Szczecin - en by som lukter av sjokolade

Hei, denne gangen er det bare meg (Julia) som skriver :) Jeg kommer fra Szczecin og ville fortelle dere litt om stedet der jeg vokste opp!
Jeg elsker hjemmebyen min av hele mitt hjerte, er stolt av den og aldri mister muligheten til å forsikre folk at dette er utvilsomt et sted  verdt å besøke og nedenfor skal jeg fortelle dere hvorfor :)

Szczecin er hovedstaden i det vestpommerske voivodskap, den ligger på begge sider av elven Oder og er en av de eldste og største byer i Polen. Den er en by med tysk innflytelse, men samtidig med en dypt plantet polskhet samt en rik historie :) Mange mennesker kommer dit hvert år på grunn av nettopp historien. Dette i tilfelle av Szczecin er interessant og fargerik. Szczecin led tungt under andre verdenskrig, luftangrep og bombinger førte til at området på Oder og Gamlebyen ble ødelagt helt, men det ble ganske godt gjenoppbygget etter det.

Denne byen har historisk led mye, men har også vunnet mye på grunn av sin plassering. Europas viktigste handelsrutene har alltid gått gjennom Szczecin, takket være dette ble byen ekstremt interessant og tiltrak mange kjøpmenn og handelsmenn og den fortsatt gjør det :) Stettin strekker seg langs bredden av Oder med sine broer, kraner og skipsverft. Stettin-Swinoujscie havn og verftet, den fjerde største i Europa, gir Stettin en unik maritim karakter :) 

Severdigheter i Szczecin

Wały Chrobrego
Den karakteristiske Chrobry-vollen (Wały Chrobrego), er et absolutt vakkert preg som Szczecin er stolt av :) Navnet kommer fra Bolesław Chrobry ("den modige") - den første polske kongen, kronet i 1025. Vollen er en 500 meter lang terrasse, som ble bygget på initiativ av Hermann Haken, borgmester av Stettin på 1900-tallet. 
 

Wały Chrobrego ligger i nærheten av Maritime University, Nationalmuseet, provinskontoret og Teatr Współczesny (Det Moderne Teater) - alle er bygninger med imponerende arkitektur :)

BWAUQ_6Ak8K
 

Dessuten på slutten av Chrobry-vollen finnes det en av de vakreste stedene i Stettin - Westerplatte Defenders Square (Plac Obrońców Westerplatte) med en stor fontene. På begge sider av fontenen er det et monument :) Til venstre er Jan z Kolna (med et anker), og til høyre er det Jan Wyszak (som er på et skipbrudd). Han er kjent som Piraten fra Stettin, som ble mirakuløst reddet fra dansk fangenskap.
 

Fountain in Szczecin at the Maritime Museum. Poland

 
BXTQD3ogcCS
 

Det er her hvor mange eventer holdes, bl. a. de såkalte Sjødagene (Dni Morza) feiringer :) I tråd med tradisjonen hvert år i juni organiseres det en stor, spennende fest i byen som inkluderer mange konserter som holdes på over 4 store scener, fantastiske parader, regionale mat, en fornøyelsepark med et enormt pariserhjul og mange, mange andre attraksjoner. I løpet av denne tiden kommer de største og mest kjente seilskipene fra hele verden til byen og er åpne for turister :)
 

 
Bjyk0_ulw3j
 
BjzxUBylRur
 
 

Dere kan også se hvordan feiringer ser ut på youtube :)

 

Regattaet for store seilskip (The Tall Ships Races) er også holdt i Stettin hver sommer. Som en del av regattaen er seilingsskip i flere havner, inkludert i Sverige, Finland, Litauen og Danmark. De unngår ikke Szczecin! Det er her, fra Chrobry Embankment, kunne dere beundre de vakre gigantene :)

Arrangementet begynner med høytidelige hilsener av seilskip. En prosesjon av seilingsbesetninger ledes gjennom byen, og til slutt finnes det en spektakulær parade av seilingsenheter. Regatta er ledsaget av en rekke arrangementer og attraksjoner  -  ulike messer, konserter, utendørs kino og mange flere :)
 

Den pommerske hertugers slott (Zamek książąt pomorskich)
Den pommerske hertugers slott er et obligatorisk turistmål for alle. En gang var slottet et hjem for det aristokratiske, pommerske Grif-dynastiet. Under andre verdenskrig ble slottet sterkt skadet, men det ble gjenoppbygget etter krigen i den opprinnelige renessansestilen. Slottet har fem vinger, fire tårn som stiger mot himmelen og hvorfra du kan se hele sentrum av byen. 
 

BhomXRHliTj
 
BIUm5OegPhr
 
BhW4b9sAgZt
 
Det er verdt å besøke slottets største torget, den inneholder den astronomiske klokken, som har "målt tid" siden 1693 :)
 
BkVoR0BBiL-
 
BjH02I1lQ0Y
 

Slottet er en av de viktigste kulturelle sentrene i det pommerske voivodskap. Kammermusikk, klassiske konserter og korkonserter er noen av hendelsene som holdes på slottet bl.a. internasjonale festivaler og kunst- og historiske utstillinger :) I Muzeum Zamkowe (Slottmuseet) finnes det forskjellige arkeologiske funn og i kjelleren en krypt med 6 hertugers sarkofager.

Slottet er åpent tirsdag-fredag 10-18 og i helgene 10-16 :)
 

St. Jakobs katedral (Katedra Św. Jakuba) i gotisk stil er et annet sted verdt et besøk. Det dateres tilbake til det 12. århundre, har blitt gjenoppbygget flere ganger og har et meget imponerende interiør. Under alteret finnes det hellig tre med relikvier av St. Otton. På østmuren viser vestpommernes største glassmosaikk (87 km) jomfru Maria med spedbarnet, den hellige ånd og andre figurer som er en del av kirkens historie i Stettin-området. Foran katedralen kan du se klokken kalt 'Wielki' (Den Store) som stammer fra 1682.
 

BYaoqcTl5m5
 

 


Katedralen er tilgjengelig for turister hver dag 7-19 :)
 

Langebroen (Most Długi)
Kort nord for kirken krysser broen Most Długi, bygd i 1957 på stedet der det var en bro allerede i 1283. Fra broen kommer du til en rekke trapper ned til den nylig renoverte Bulwar Piastowski, en bulevard som går langs elven Odra og er en av de vakreste steder i byen :)
 

BjSw0iLFXqi
 
BkH31HDFs0x
 

 

Kongensporten (Brama Królewska)
På Plac Hołdu Pruskiego står en triumfbuke: Den kongelige porten. Denne triumfbuen ble bygget i årene 1725 og nå inneholder det en kafé og sjokoladebutikk E. Wedel, som er den eldste og mest populære polske merken av sjokolade, betraktet som symbolet på sjokolade og enestående smak. Jeg personlig anbefaler dette stedet på det sterkeste! :)
 Havneporten (Brama Portowa)
Havneporten er den andre av de 2 bevarte portene fra byens original festning. Portporten ble bygget i årene 1725-1740 i barokkstil :)

 


Orła Białego-torget (Plac Orła Białego)
Tidligere ble det kalt Rynek Koński (Hestetorget). Stedet var markedsplassen for kjøpmennene i den senere utviklede byen. Her er en gammel brønn som er nå en vakker fontene, i barokkstil :) I nærheten av torget finnes det byens kunstakademiet og St. Jakobs katedral.
 


Gamlebyen (Stare Miasto)
Den gamle bydelen i Szczecin ble bombet under krigen, og dessverre ble nesten alt ødelagt. Til tross for dette er det nå renovert, og er et sjarmerende innslag i byen :) Fargerike bygninger fanger oppmerksomheten, og mange restauranter og puber lokker med sin varierende meny :)
 

View on the Market square with beautiful colorful buildings during the morning light in Szczecin city, Poland

 

 


Et ekko av Paris i Stettin
Interessant sidenotering: når du kommer til Stettins største torg, Grunwaldzki-torget (Plac Grunwaldzki), er det verdt å vite at den ble bygget etter den stjerneformede l'Etiolle i Paris, og er et rundt sted med åtte jevne gater. Den parisiske arkitekten Haussmann har blitt kreditert for utformingen av disse 'stjernene', som forbinder veier i Paris. En bred boulevard av trær fylt med moderne kunst, som fører fra Grunwaldzki-torget til rådhuset, er en kopi av den parisiske modellen :)
 


Grønn natur overalt

Stettin er et ekte paradis for de som liker å gå. Så mye som 20 prosent av byens område er dekket av parker og grønne områder :)

Jana Kasprowicza parken (Park Jana Kasprowicza) er utvilsomt det mest populære stedet i byen. Den ble grunnlagt i det 19. århundre og består av 49 hektar terreng. Dens ulike eksotiske planter tiltrekker seg besøkende hele året. Parken er oppkalt etter en polsk poet som het Jan Kasprowicz :)
 

BFRgih_GQaT
 
 
Her finner du skyggefulle, fredelige stier og solrike bakker, den pittoreske innjøen Rusałka, mange lekeplasser, ulike kaféer og et stort utendørs teater. Minnesmerket over polakkernes dåd (Pomnik Czynu Polaków) er definitivt verdt å stoppe forbi. Det viser tre bronseører som stiger fra en rad - de symboliserer tre generasjonene polakker som har gjenoppbygget Stettin etter krigen :)
 


Jasne Błonia er et lyst grønt område som strekker seg nord for rådhuset, et annet sted besøkende ikke bør gå glipp av. Den gigantiske "plenen" er omgitt av store, gamle kastanjetrær som utgjør en lang, grønn 'tunnel' på hver side av parken :) De mer enn to hundre trær gir Jasne B?onia en unik sjarm. Hver vår dukker det opp nydelige, fargerike krokuser under kastanjetrær som alltid blir et vårtegn for byens innbyggere og er virkelig et vakkert bildet å se på :) Midt i parken er det også et monument til minne om Johannes Paul IIs besøk i 1987.
 

 

   
 
Ved parken finnes det mange kafeer som for eksempel 'Między wierszami' (på norsk: 'mellom linjene' ) som inneholder også en spennende bokhandel :)
Her er en video:
 


Szczecin har også sitt eget trompetsignal som er utført hver dag klokken 12:00 fra rådhuset:
 
VbaO6TBDBlQ
 
Różanka (Rosehagen) finnes også i nærheten av Kasprowicza Parken. Det er en unik rosehage hvor tusenvis av roser har blitt plantet i nesten et hundre varianter,  dufter er bare overveldende :) Dessuten hver lørdag er det danser der for alle som har lyst til det,  musikken er  nokså dominert av '50 eller '60 preg  :) 
 
 
 
 
Det finnes også en spennende fontene i hagen som ble designet av Kurt Schwerdtfeger i 1935 :)
 
BjZJ-IzFZty
 

Rosehagen er åpen for alle mellom 8 og 22 hver dag :)


I tillegg anbefaler jeg sterkt å besøke det sentrale kirkegården (Cmentarz Centralny), som er en  av verdens største nekropolis og den tredje største kirkegården på kontinentet. Det er spredt over mer enn 160 hektar. Når du ankommer på kirkegården, du går gjennom den nyromantiske hovedporten og befinner deg i en labyrint av brede aléer. De besøkende vil snart oppdage at kirkegården ligner en park med mange arter av trær og busker, ofte eksotisk, som den serbiske søljegran, den koreanske furu og tempeltreet:)
 

 

 

 

Smaragdinnsjøen (Jezioro Szmaragdowe)
Den ligger utenfor byen, midt i hjertet av Bukowa-skogen (Puszcza Bukowa) som fascinerer besøkende med sin nydelige friske luft. Navnet er hentet fra fargen på vannet som fylte en tidligere kalksteingruve :) Fra den nærliggende utsikt terrassen er det en panoramautsikt over den nedre delen av Oder-elven og byen Stettin, det finnes også en veldig god kafe ved bredden av innsjøen!
 

 
Innenfor byens grenser finnes det også større innsjøer, bl.a. Dąbie innsjøen (den fjerde største innsjøen i Polen) og mange skogområder, f. eks. Puszcza Bukowa-skogen :)
 
     

 

Wyspa Grodzka
Selv om Szczecin ikke ligger ved sjøen, kan byen skryte av sin egen strand! Nylig kan turister tilbringe tid på sanden på en liten øy, nær Chrobry-embankmentet. Dette stedet tilbyr oss ikke bare en av de vakreste utsikter i byen, men også mange konserter og attraksjoner :)
 


 

Szczecin kan også skryte av sin imponerende moderne arkitektur :)

Allerede før i Szczecin ble det opprettet mange interessante arkitektoniske prosjekter. For eksempel Pazim - en av de første polske moderne kontorbygningene utenfor hovedstaden. På toppen av bygningen finnes en kafé Café 22 som har store vinduer i stedet for vegger og tilbyr en fantastisk utsikt over byen :)
 

BgwUWVJh40-
 

Szczecin filharmoniske orkester (Filharmonia Szczecińska)
Filharmonien anses imidlertid som den mest interessante bygningen i byen. Bygningen nylig vant EU-prisen Mies van der Rohe, som er nesten som en "arkitektonisk Oscar" for designere :) Den har utvilsomt en veldig imponerende struktur, som minner litt om et stort isberg utenfra og er veldig minimalistisk og rommelig innenfor med mange moderne løsninger. Bortsett fra en spennende konsertsal, som er innredet i gullfarge, finnes det en stor plass for kunstneriske utstillinger i de øverste etasjene, hvor de store og kjente fotografer og kunstnere holder sine vernissasjer. I tillegg, etter å ha sett bygningen kan dere alltid stoppe for en deilig kopp kaffe i kafeen Cafe Symfonia i første etasjen som jeg personlig anbefaler :)
 

 
 
 
BiSetnMFNTR
 
 
Etter å ha sett filharmonien dere kan besøke sjokoladebutikken E. Wedel i nærheten :)
 


Pionier-kinoen
Den eldste kinoen i verden opererer i Szczecin :) Selv om historikere i dag kriser om dette emnet, er det ingen tvil om at kinoen har en veldig lang historie - den startet sin aktivitet rundt 1907. Inntil i dag stedet lokker med sin unik, koselig atmosfære. Pionier har to kinosaler, en av dem er litt mindre og har sin egen kafe som tilbyr også vin eller whiskey :)
 


Uoffisiele symboler
Det finnes et par karakteriske trekk eller, kan man si, uoffisiele symboler som Szczecin er full av.
En av disse er for eksempel magnolietreet som kan bli sett nesten på hvert gatehjørne :)
 

 

En annen ting som er veldig typisk for Szczecin finnes sted nærmere elven. Hvis du gå på en liten tur langs bredden av elven Odder eller Most Długi om morgenen eller nær middagstid er det mer enn sannsynlig  at du kommer til å kjenne den søte duften av sjokolade :) 
Dette skyldes sjokoladefabrikken 'Gryf' som befinner seg i nærheten av elven.

Et annet preg er tre store, gamle kraner på den andre siden av elven i Łasztownia området. De har til og med sitt eget navn 'dźwigozaury', som betyr rett og slett at de er levende og snakker med hverandre :) Etter renoveringen av elvebredden og marinaen har de blitt ?temmet? og nå kan folk rusle rundt og spasere rett under dem som skaper en unik atmosfære :) Om kvelden er de alltid opplyst i forskjellige farger og kan bli synlige fra Chrobry embankments på den andre siden av bredden.
     Jeg virkelig håper jeg klarte å lokke dere litt til å besøke hjemmebyen min :)

Her er enda en kort video av Szczecin:

 

Hvis dere vil vite mer om byen vennligst skriv til oss eller gå på byens nettside :)

http://www.szczecin.eu

 

 

 

 

 

 Booking.com

Skriv en ny kommentar

Om oss
Besøk Polen Gdansk

Hei og velkommen!
Vi er Julia og Daria, og vi bor i Gdańsk. Vi elsker å oppdage nye steder, så på bloggen skal vi anbefale plasser som er verdt å besøke i Polen. Men også gi masse gode reisetips til dere som vil besøke Polen!

Annonse
Facebook
Annonse
Planlegg din tur til Polen
Personvernpolitikken