Polens 100 års uavhengighet – 11. november 2018

Hvert år den 11. november feirer vi i Polen vår nasjonaldag. I år et det 100 år siden Polen ble et uavhengig land. Dette er veldig viktig for polakker, og denne dagen skal feires.

Bildet er hentet fra fotolia.

Det skjedde i  1918 da Polen endelig etter 123 år ble et uavhengig land. Det var i grunnen 10. november da den Polske nasjonen ble fullt bevisst på sin uavhengighet. Denne dagen kom Józef Piłsudski (statssjef, statsminister, feltmarskalk, leder av den nye republikkens hær) til Warszawa – etter å ha blitt sluppet fri av tyske myndigheter. Det er da stemningen av entusiasme og lettelse oppslukte landet.  Og 11. november  ble han utnevnt til øverstkommanderende for den polske hær.

Bp1tXPbl2B5
Bp9C-O7HPud

Det var ikke før 23. april 1937, som vil si nesten 20 år etter denne hendelsen at 11. november ble etter loven deklarert Polens uavhegighetsdag. På grunn av utbruddet av andre verdenskrig fikk polakkene mulighet til å feire den dagen kun to ganger i 1937 og 1938. De neste årene frem til 1944 var det umulig og ha offentlige feiringer da landet var okkupert av nazister. Feiringen av 11. november ble gjenopprettet ved en lov den 15. Februar 1989.

11. november er en fri dag, og mange velger å gå i tog  for å minne dagen da Polen fikk sin uavhengighet. Også gatene blir fylte med hvitt og rødt som er fargen av det Polske flagg.

BPXOhT-gwuG

 

Bp9CM1nl1j4

 

Bp7qcyOHfW-

 

Den største feiringen foregår i hovedstaden Warszawa. Omtrent 100 000 mennesker deltar i uavhengighetsmarsjen med Polske flagg. I år har Warszawas president Hanna Gronkiewicz gitt forbudt mot marsjen. Beslutningen forklarer hun med at det er på grunn av sikkerhet, og aggressiv nasjonalisme. Folk er meget uenige med beslutningen, og det sies at marsjen kommer til å finne sted uansett.

I hovedstaden arrangeres det også et uavhengighets løp gjennom Warszawas gater på 10 km som alle som vil kan delta. Hvert år er det flere og flere som deltar. I år har 20 000 personer meldt seg inn på løpet!

Bp7gwo_nVFR

 

Bp9ZSBuA1qw
Bp65sb0AGyz

Under ser dere en video av feiringen i 2017. Det er virkelig rørende å se så mange polakker samlet for å feire denne dagen. 

Siden 11. november er en fri dag så feirer mange skoler, og barnehager  dagen i forkant.

Bp9QclaA5Kw
Bp9R08JhyIe
Bp9RiE1lNt0
Bp9QHrMha3e

Mange steder finner man en hashtag – #KiedyMyZyjemy . Det er et udrag fra en setning i Polens nasjonalsang som betyr: ”Når vi lever.” Hele setningen er altså: Polen har enda ikke dødd når vi lever. Det er en kampanje mot dem som ubevisst synger nasjonalsangen feil ved å synge så lenge vi lever da det egentlig er når vi lever.

Bp4qL-Zl3tE
Bpz6QI4H4IH

Her kan dere høre Polens nasjonalsang. 🙂 

e3typ3C4NxI

Bildene i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler.

Hei og velkommen! Jeg heter Ania og bor i Gdańsk, men jeg kommer fra Schlesien :) Jeg liker å besøke nye steder og prøve nye ting. Jeg vil vise dere kjente og ukjente steder i Polen. Men også gi masse gode reisetips til dere som vil besøke Polen! Jeg håper dere vil elske Polen :) Kontakt: [email protected]
Posts created 745

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top