hits

Hva er dine erfaringer med Polen? Delta i NORcamp og fortell!

Er du forelsket i Polen? Liker du å reise hit? Ble du overrasket over noe? 
Hvis svaret er ja, har du en fantastisk sjanse til å fortelle om det!

puzzle with the national flag of poland and norway on a world map background. 3D illustration

Bildet: Fotolia

Hvis du vil holde et foredrag om Polen (på norsk eller engelsk), delta i NORcamp - et møte av alle som jobber i polsk-norsk bransje eller er knyttet til disse to landene (ikke nødvendigvis på grunn av jobb!). Møtet organiseres av MojaNorwegia.pl - det største informasjonsnettstedet for polakker i Norge -  i Gdańsk, på slutten av februar. 

I 2015 var det blant annet John Einar Sandvand (fra Schibsted Tech Polska) og Łukasz Brzeziński (fra MojaNorwegia.pl) som deltok i NORcamp. Man kunne også høre på foredrag om kulturforskjeller mellom Polen og Norge (foredraget holdt av Michelle Uller og Filip Ramberg). Det var en spennende mulighet til å få vite mer om polsk og norsk arbeidsmarkedet, men også kultur! 

Hvis du vil delta i NORcamp eller har noen spørsmål, bare send e-post: mojanorwegia@mojanorwegia.pl 

Bilder: NORcamp 2015, Marta Filaber

 

Helligdager i Polen i 2018

Planlegger du å besøke Polen i 2018? Her finner du en oversikt over polske helligdager i 2018. På helligdager er de fleste butikker, offentlige kontorer og noen attraksjoner stengt. Det er bare restauranter, bensinstasjoner og noen få små butikker som er åpne.Vi kan reise med kollektivtransport på helligdager, men ikke så ofte som på vanlige dager - det er lurt å sjekke rutetabell før dere planlegger turer. Derfor er det godt å forberede seg og finne den beste datoen for ferie i Polen!

Bildet: Fotolia

JANUAR
1. januar - nyttårsdag (mandag)
6. januar - Helligtrekongersdag (lørdag)

FEBRUAR 
-

MARS
-

APRIL 
1. april - Første påaskedag (søndag)
2. april - Andre påskedag (mandag)

BTCAm0gg_xq


MAI 
1. mai - Arbeidernes dag (tirsdag)
3. mai - Polens grunnlovsdag (torsdag) 
20. mai - Pinsedag (søndag)
31. mai - Kristi legemsfest (torsdag) 

JUNI
-

JULI
-

AUGUST
15. august - Jomfru Marias himmelfart (onsdag)

SEPTEMBER
-

OKTOBER
-

NOVEMBER
1. november - Allehelgensdag (torsdag) 
11. november - Uavhengighetsdag (søndag)

BbY0yWAngsV

DESEMBER
25. desember - Første juledag (tirsdag)
26. desember - Andre juledag (onsdag)

BdNnCduhpfu
 

Det er også verdt å vite at det kommer noen store endringer i Polen i 2018. Fra mars 2018 skal butikker være stengt på noen søndager - på grunn av lovendringer. Derfor er det best å planlegge shopping på lørdager eller andre dager. 
 

 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Helgetur til Kłodzko-dalen - dalen full av hemmeligheter

Vest i Polen ligger et lavlandsområde som er både vilt, pent, magisk og fylt av hemmeligheter. Det er omringet av flere fjellkjeder og har alltid vært et interessevekkende distrikt for arkeologene. Hva er det snakk om?

Aerial view of the summer time in mountains near Czarna Gora mountain in Poland. Pine tree forest and clouds over blue sky. View from above.
Bildet: Fotolia

Kłodzko-dalen er et henholdsvis lite område. Det er imidlertid veldig fengende for turister. Grunnen til dette er dalens rikdom - sjarmerende småsteder, sportsfasiliteter, natur, samt geologiske og historiske kuriositeter.

Noe for arkitekturelskere
Byene i Kłodzka dalen er ikke store, men pene. Den gamle arkitekturen deres er i stor grad preget av  renessanse- og barokkstil. For å nyte en kopp kaffe i en fin scenerie dra til Kłodzko, Lądek Zdrój, Złoty Stok, Duszniki Zdrój, Kudowa Zdrój eller Bystrzyca Kłodzka. Her er det bare noen glimt fra noen av disse byene.

BXYadmWDfmV
BE58x5SndlI
BacGHuYlVu9
BYlFHHBj4He
Bag8sIqAnz5
 

Noe for geologielskere
Bjørnens grotte i Kletno er også en skikkelig, underjordisk turistattraksjon. Den er ikke bare en av de lengste og dypeste grottene i Polen, men også et  spennende sted der man kan fordype kunnskapen om veldig gamle dager. Imponerende dryppsteiner, dyrknokler stammende fra istida, og flaggermus som sover rett over besøkendes hoder - det er bjørnens grotte.

BRIZIgClBQq
BRGKZrzlbuZ
BRGCPpIFVMF
 

For geologielskere er det også obligatorisk å besøke Gullgruven i Złoty Stok!
 

BahbFXEDNrR
BTo7WMNhDHK
BVVaz8IA5MS
 

Noe for skientusiaster
Zieleniec Ski Arena i Duszniki Zdrój er en berømt polsk skibakke. Der kan man begynne skiståing rett fra hotellet. Landskapet på Zieleniec Ski Arena er også uvanlig. Man kan nyte både naturen og nyromansk arkitektur der!

BY8ms1jhcZv
BRP_3D7BQSw
BQTaD76DDS9
 

Helbredende vann
Duszniki Zdrój, Polanica Zdrój, Kudowa Zdrój er også kursteder, kjente i vide kretser. Årsaken til dette er helbredende vanntyper. Vann drikkes det i spesielle villaer. Hvis man trenger en helg i en velværesenter, er Kłodzka dalen et godt valg!

BXTAdoFlAsX
BawlmpKl9_y
BLxyVc8ByY-
 

Hodeskaller i fokus
Sterke opplevelser venter på turister i Hodeskallkapell i Kudowa Zdrój. Alle veggene er dekket med hodeskaller, som ble funnet i nærheten av kirka i 1776. Vær forsiktig når guiden åpner inngangen til kjelleren med enda flere hodeskaller. Inngangen finnes i gulvet. Det er lett å falle ned ;-)

BE2sXb3HN8l
BVNUhcSh324
 

Fjell, fjell og.... fjell

Blåbærfjell
Dalen sett fra ulike fjelltopper? Høres ut som en plan.

I sør streker det seg Bystrzyckie fjellene. Toppen heter Jagodna (977 m.o.h.). Navnet kommer fra ordet "jagoda" som på polsk betyr "blåbær". Løype er lett og relevant for en spaser- eller skitur. Turisthjemmet ved foten av Jagodna er et trivelig sted med god mat som referer til fjellets navn. Tykke pannekaker med blåbær er kjøkkenets spesialitet!

BX0RCO2jJC1
BaUsxJKD-or
BQGOHtOA3Ed

Szczeliniec Wielki
I nord-vest kan man beundre Stołowe fjellene. De er veldig karakteristiske på grunn av fantasifulle bergart former. På sporet til den høyeste toppen - Szczeliniec Wielki - vandrer man gjennom steinete korridorer for å nå turisthjemmet. På toppen kan man forvente fantastiske landskaper og godt øl fra Polen og Tsjekkia.
BajwX_unfrm
BZLOqatl6qB
BahPv_wg4jt

Śnieżnik Massiv
Sør i Kłodzka dalen ligger Śnieżnik. Det er et fjell som passer godt for disse som liker å vandre litt lengre eller foretrekker å gå på ski. Sporet er alltid godt forberedt og man kan nyte fine lanskaper på veien. På toppen kan man møte et uventet dyr.


Ślęża Massiv
Ślęża ligger nord for Kłodzka dalen og er et mystisk fjell. Det var i sin tid et senter for hedensk kult. Til i dag har det overlevd mange lengender angående store, hemmelige krefter som hersker på Ślężas område. Det kan forbindes med en gammel hedensk gravlund som ligger ved foten av fjellet og rester av de slaviske folkegrupper som bodde der. Graver får fortsatt besøk. For å se på dem litt nærmere kan man velge det arkeologiske sporet som fører helt til toppen.

BbPIoy8hGeZ
BbH65LcAol4
 

Kłodzka dalen er et kjemperikt område. Hvis man vil tilbringe bare en helg der, må man virkelig planlegge hva vil man se og besøke. Jeg har allerede vært to ganger der, og kommer tilbake dit til Nytårsaften! Sees!

Natalia Mazur

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Godt nytt år!

For meg betyr nytt år mange store planer og mål jeg vil oppnå. I 2018 vil jeg først og fremst reise så mye som mulig og besøke så mange land som jeg kan! Men jeg vil også bli mer kjent med mitt eget land :) Hvis dere elsker å reise, har jeg noen tips for dere! 

Bildet: Fotolia

Hvis dere vil reise til Polen for første gang, anbefaler jeg å begynne med de største og mest populære polske byene. 
En by som er meget populær blant turister er Kraków. Byen tilbyr mange attraksjoner og de som besøker den reiser ofte også til Wieliczka og Auschwitz. Det er en spennende måte å bli kjent med polsk historie! 

BTYubwdFldF


En annen by som jeg alltid anbefaler (ikke bare fordi jeg bor her!) er Gdańsk. Byen er en del av Trippelbyen og gir mange muligheter for besøkende. Strender, parker, gamlebyen, historiske steder som Westerplatte, museer... alt dette gjør at mange bestemmer seg å besøke Gdańsk mange ganger. 
 

Baex8Vrhgbq
 

Polens hovedstad er også et veldig populært reisemål - og ikke uten grunn. I Warszawa kan man oppleve veldig mye - severdigheter, museer, kunstgallerier, parker, Wisla-elven... men også klubber, puber, restauranter og kjøpesentere! 
 

Bc-j3rVntbh

Det er også Wrocław, Poznań og Szczecin som er et godt valg når man leter etter et godt sted for å begynne sitt eventyr med Polen.

Men hvis du har allerede besøkt de største polske byene eller vil oppleve noe nytt, er det mange andre interessante og vakre steder i Polen. Det er verdt å besøke byer som Lublin, Białystok, Kazimierz Dolny, Łódź, Katowice, Bielsko-Biała og Toruń. Hvis du elsker fjell, anbefaler jeg å reise til Zakopane - sentrum for polsk fjellkultur. Du kan også planlegge ferie i Bieszczady eller Øvre Schlesien.

BCNg7RqL6PM
tA8OnVyKPt
BdFpbmKhUiO
 

Hvis du trenger litt mer inspirasjon, les disse innleggene: 
Polens 10 vakreste slott
10 polske byer du ikke visste om
10 av de mest unike stedene i Polen
 


Godt nytt år alle sammen! :) Vi ses i Polen!

 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Hva skjer i Polen denne vinteren?

Vinter er min favoritt årstid! Jeg elsker når alt blir dekket med snø og det blir litt kaldere. Vinter betyr også: jul, nyttår, valentinsdag og mange andre spennende dager! :) Hvis du planlegger å reise til Polen om vinteren har jeg gode nyheter for deg: du skal ikke kjede deg! Sjekk hva du kan gjøre i Polen denne vinteren :)

Bildet: Fotolia


Julemarkeder i hele Polen
I desember er alle opptatt av jul: julegaver, julemat, julesanger... Alle som elsker julestemning vil sikkert besøke ett av mange julemarkeder i Polen. Det er en god mulighet til å kjøpe unike gaver eller dekorasjoner! 
Du kan lese alt om julemarkeder i de største polske byene i 2017 her
Hvis du vil kjøpe en typisk polsk gave, les dette innlegget

Bbz9e-wD0Jf
 

Nyttårsfeiring 
Den 31. desember er en viktig dato i hele verden, og Polen er ingen unntakk! Alle de store polske byene organiserer offentlig feiring med mange spennende konserter som er helt gratis! Mange restauranter, puber og nattklubber har spesielt tilbud for nyttårsaften, slik at alle kan ha en fantastisk kveld denne dagen! :)
Du kan lese alt om nyttårsaften 2017/2018 i Polen her

BOtA8V3gfuH
 

SuperEnduro verdensmesterskap
Noe for dem som elsker ekstreme sporter! 

BaleKwUFtwJ

Hvor? Kraków, Tauron Arena
Når? 9.12.2017
 
Depeche Mode i Polen
God nyhet til alle som elsker Depeche Mode - de skal spille i Polen!
 
BVw4wxPFm_O


7.02.2018 i Kraków (Tauron Arena), 
09.02.2018 i Łódź (Atlas Arena),
11.02.2018 i Gdańsk (ERGO Arena) 

AUTO MOTO Arena 
En stor hendelse i Ostroda for dem som er interessert i biler og alt som er knyttet til dem :) 

BRaUpYiAU_R

Hvor? Expo Mazury, Ostroda
Når? 17-18.03.2018
 
Bryllupsmesser
Skal du gifte deg snart? Trenger du inspirasjon før bryllup? Kom til Polen! Det organiseres veldig mange bryllupsmesser her: 
Warszawa, Palac Kultury i Nauki - 13-14.01.2018,
Wroclaw, Hala Stulecia - 14.01.2018,
Krakow, ICE Krakow - 14.01.2018,
Poznan, Glogowska 14 - 14.01.2018,
Zakopane, Nosalowy Dwór Resort & Spa, GERLACH EXPO - 21.01.2018 
 
BP8XALXl_Jp


Det er ikke alle - bryllupsmesser organiseres i mange andre polske byer. Mer informasjon kan du finne her.

Mange interessante arrangementer i Lublin
Jazz Bez Festival - 7-8.12.2017
LubLarp Festival - 8-10.12.2017
CAVALIADA - 15-18.02.2018

26 WOŚP-finale
WOŚP er en stor, non-profit polsk organisasjon som hvert år samler millioner av polske zloty for å hjelpe dem som trenger det mest. I begynnelsen av januar går mange frivillige i polske byer og samler penger fra alle som vil bidra. Alle kan kjøpe de karakteristiske, små, røde hjerter og betale for dem hvor mye man vil. Man kan også delta i forskjellige arrangementer som for eksempel konserter eller auksjoner. Finalen skal være den 14. januar og penger som blir samlet dette året skal hjelpe de nyfødte babyene i sykehus.

BSJF7OXAsZP
 
Valentinsdagen 
Det kan være veldig romantisk og morsom å dra til Polen for å feire valentinsdagen sammen med kjæresten din! Hvis du planlegger å gjøre det, her finner du noen forslag til hva du kan gjøre! 
 
Dårlig vær? Ikke noe å bry seg om! 
Været om vinter kan ødelegge noen planer - sårlig når det regner og blåser mye. Da kan man slappe av i ett av mange koselige steder i Polen. Her finner du noen ideer:
Det er alltid en god ide å spise kake og drikke en kopp av varm te eller kaffe. Her kan du finne noen spisesteder og kafeer som kan være perfekt for vinterkvelder: i Gdansk, Sopot og Gdynia, Warszawa, Krakow, Wroclaw, Szczecin. Hvis du foretrekker å feste litt istedet for å ta det med ro, kan du besøke i en av mange nattklubber i Warszawa, Sopot eller Krakow
 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Med hund til Polen

Hvis du vil dra til Polen sammen med hunden din, er det noen ting som du bør vite! Nedenfor finner du informasjon om noen krav som gjelder alle som reiser med hund til Polen og en kort liste over veterinærer i de mest populære polske byene. 

cute golden retriever dog sitting in car trunk with luggage for trip

Bildet: Fotolia

Dokumenter og krav
Det er veldig viktig å forberede seg (og dyr!) godt når man reiser til utlandet. Husk om følgende krav:
Alle dyr som reiser til Polen må ha gyldig pass, gyldig rabiesvaksinasjon og identidetsmerking. Husk også at hunder må få behandling hos veterinær mot revens dvergbendelorm 24-120 timer før ankomst til Norge.

Det er best å snakke med veterinær som skal forklare alt du trenger å vite før reisen og hjelpe deg med å forberede nødvendige dokumenter. :)  

Forskjellige flyselskaper har forskjellige krav på transport av dyr. Sjekk alt grundig før reisen! 

BSxwziODvFG

Hunder i Polen
I Polen har det blitt veldig populær å ha hund. Derfor er det også ganske vanlig å tilbringe tid sammen med hunden i offentlige steder. Folk tar hunder til restauranter, puber, kafeer, strender... Mange slike steder har blitt hundevennlige og er åpne til alle me dyr! :) 

BZ5X04dDWZh

Husk om leiebånd og munnkurv (hvis hunden din er stor eller kan bli agressiv - noen mennesker er redd for hunder). 

Veterinær
Det er viktig å vite hvor man kan finne veterinær når man er i utlandet. Nedenfor finner du en liste over noen veterinærer i de mest populære polske byene. Husk at det ikke er alle som er tilgjengelige - det finnes veldig mange veterinærer man kan velge mellom.
I nødsituasjon bare skriv "weterynarz" i Google - det kan hjelpe å finne noen. 

 Shar Pei dog getting bandage after injury on his leg

Bildet: Fotolia

Gdansk, Sopot og Gdynia
AlterVet
Kartuska 345B, Gdansk
Tlf.: 583800444
Åpningstider: Mandag-Fredag 8.00-13.00 og 15.00-21.00, Lørdag 12.00-16.00
http://www.altervet.pl/

Przychodnia Weterynaryjna Janusz Borcowski i Tadeusz Popawski s.c.
Bitwy Oliwskiej 28, Gdansk
tlf: 585521681
Åpent 24/7
http://naszalecznica.pl/

Przychodnia Weterynaryjna w Sopocie
Karlikowska 8, Sopot
tlf.: 602335377
Åpningstider: mandag - fredag: 9.00-19.00, lørdag 10.00-14.00
http://www.mateuszadamek.pl/

Gdynska Klinika Weterynaryjna
Kielecka 22, Gdynia
tlf.: 508 07 22 34
Åpent 24/7
http://www.gkw.com.pl/#!English

Kraków
Przychodnia Weterynaryjna
Szafera 1, Krakow
Tlf.: 12 412-19-89
Åpningstider: mandag - fredag: 10.00-20.00, lørdag: 10.00-13.00
http://www.weterynarz-krakow.pl/

Klinika Arka
Chlopska 2A, Krakow
Tlf.: 12 658 83 65
Åpent 24/7
http://arka-vet.pl/kontakt/

Warszawa
Elwet
Al. Niepodległości 24/30, Warszawa
Tlf.: 22 843 23 46
Åpent 24/7
http://www.elwet.pl/

Vet4Pet
ul. Grenadierów 9 lok. 1, Warszawa
Tlf.: 22 400 55 66
Åpent 24/7
http://www.vet4pet.pl

Wrocław
Dolittle
Osobowicka 99, Wrocław
Tlf.: 530-682-560, 693-117-611, 693-944-682
Åpent 24/7 i nødsituasjoner
http://weterynarz-radzi.pl/

Leovet
Teczowa 6, Wrocław
Tlf.: 71 341 28 51
Åpningstider: mandag-fredag: 12.00-19.00, lørdag: 10.00-14.00
http://leovet.pl/

Poznań
Klinika Weterynaryjna dr Grzegorza Wąsiatycza
Ksiecia Mieszka I 18, Poznań
Tlf.: 61 823 09 97
Åpent 24/7
http://www.klinwet.pl/

Na Wildzie
Wierzbięcice 65, Poznań
Tlf.: 691 951 365
Åpningstider: mandag-fredag: 16.20-20.00
http://www.gabinetnawildzie.pl/

Szczecin
Lecznica dla zwierząt
Wojska Polskiego 92, Szczecin
Tlf.: (91) 487-05-91, (91) 450-15-68
Åpningstider: mandag - fredag: 8.00-21.00, lørdag - søndag: 9.00-21.00
http://www.lecznicaszczecin.pl/

Olsztyn
Poliklinika Weterynaryjna
Oczapowskiego 14, Olsztyn
Tlf.: 89 523 43 34
Åpent 24/7
http://www.uwm.edu.pl/poliklinika/

Toruń
VET-MED
Suleckiego 2h, Toruń
Tlf.: 501 292 026
Åpningstider: mandag - fredag: 9.00-21.00, lørdag: 10.00-15.00, søndag: 10.00-14.00
https://www.vet-med.pl/

Łódź
Gdańska 81
Gdańska 81, Łódź
Tlf.: 605 330 660
Åpent 24/7
http://www.centrum-weterynaryjne.pl/

 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Besøk Polen og dets naboer

Polen ligger sentralt i Europa. Derfor er det et godt utgangspunkt for ulike reiser. I dag vil jeg gi dere noen tips om hvordan man kan kombinere en tur til Polen med tur til dets naboland! :)

Travel. Trip. Vacation - Top view of airplane, camera, passport and touristic map
Bildet: Fotolia

Polen + Litauen
Når man reiser til den nord-østlige delen av Polen for å se visent i Białowieża Nasjonalpark, besøke byer som f.eks. Olsztyn, Ełk eller Augustów eller smake på ferskvannfisk...

BZn2T4Xneki
BaZRRBuAQQH
BaZdfm4gi83
BajB8R7HCpk
8B6LngQvDu

...er det også verdt å reservere seg en dag for å dra på tur til Litauen, og spesielt til dets hovedstad - Vilnius. Der finnes det mye å se og mye å smake på. Blant de beste severdighetene er det Rasos-kierkegården og Katedralplassen.
 
BateeQAhWo7
BGhvYfkpE_b
BNeYpg7D3Qd
BahOLswFSiy

Fra Gediminstårnet kan man imidlertid beundre et fantastisk panorama over hele byen.  

BJvKKgSAV8Q
BVU1LLHj_Oh

Navnene til de viktigste litauske rettene er cepelinai, kugelis og  ?emaičių blynai. Alle av dem lager man av poteter og serverer oftest med stekt bacon og rømme. NB! I Litauen bør man ikke telle kalorier. Der er det sunnest å ikke vite.

BarH-f6ll-m
BZ-54W0AXhu

På veien til Vilnius kan man også besøke byen Troki. Der finnes det et fint, gotisk slott.

BabyEatg5z0
 
Polen + Tsjekkia
Hvis man har lyst til å besøke noe sør i Polen, kan man fly til Katowice og derfra reise videre til byen Bielsko-Biała. Den er ikke bare et interessant sted som i sin tid var også en viktig by for tekstilindustri, men også godt utgangspunkt for turen til fjells og til... Tsjekkia.
 
Bayko_bHEno
BSCHJJohn3V
6R2WzbrGM3

Cieszyn er en spennende by, som ligger rett på grensa mellom Polen og Tsjekkia. Der kan man smake på godt tsjekkisk øl og prøve retter i noen polske restauranter.

BZJ07SynP0q
_uQS4NjTzn
BYWouKFB0rf
BYVl0TEjze4

Polen + Tyskland
I vest grenser Polen med Tyskland. Grensen er lang og derfor har man flere reisemuligheter. Arkitekturentusiaster bør sikkert reise til Wrocław i Polen....

BaBtgEXFLAX
BaYWu8Olowb
BaOb9ZLFLF2
BaGiBOVFESD

...og etterpå straks til Dresden i Tyskland. Man kan beundre der gamle bygårder og palasser. Bygningene til rådhusene er også imponerende.

Ba0qaTxlR4F
BauH9KbDR98
BamiPlTnJCX

Dessuten er det også verdt å dra til Poznań, som er kjent for stor antall arrangementer  og også fin arkitektur.

BUgdri_g006
BW8OwEgAm63
BallS8MgGYs

Derfra er det nært til Berlin, som man trenger ikke å annonsere. :)

9ymGwrD62C
BazBbJkgGxM

Polen + Slovakia
Disse som liker ski, vil sikkert nyte turen til den sørlige delen av Polen. Zakopane, Chochołów, Nowy Targ eller Krynica Zdrój er bare noen av de stedene som er populære blant turister. Der finnes det mange skibakker, termer og svømmehaller. Like fasiliteter finnes det også i Slovakia på slike stedene som f.eks. Łomnica, Sztyrbskie Pleso, Stary Smokovec eller Poprad. Hvis man vil prøve ulike løyper og skibakker, da er det godt å kombinere turen til polske og slovakiske fjell.

BYFW9YaA9B5
BPIGCCvB_B6

På grensene kan man oppleve mer enn vanligvis, fordi der smelter det ulike kulturer sammen. Noen mener at det beste i Polen finnes akkurat der, langs grensene. Sjekk selv.

Natalia Mazur

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

5 grunner til å ha bryllup i Polen

Polen er veldig populært blant turister, både dem som vil besøke nye steder og trenger forskjellige tjenester (SPA, frisør, tannlege osv.) for rimelig pris. Men Polen kan også bli et perfekt sted for dem som vil organisere et helt unikt bryllup!
Polakker elsker brylluper! :) Derfor vil jeg gjerne fortelle dere om hvordan de ser ut, og hvorfor de er så spennende! :) Jeg håper at jeg skal overbevise noen til å gifte seg i Polen! 

Bride shakes her dark hair while dancing with a groom in wooden hall
Bildet: Fotolia

1. Klassiske og mer utypiske lokaler
I Polen finnes det veldig mange fantastiske bryllupslokaler, restauranter og hoteller som man kan ha bryllup i. 

BR9GtdiDYfc
BZ_0KepFXbF

Man kan ha bryllup i en tradisjonell restaurant eller bryllupslokale med elegante dekorasjoner. Det er en god ide å finne et sted som også er et hotell slik at dine gjester trenger ikke å bry seg om overnatting. Det skal koste mer, men det er slik mange gjør det i Polen. 

Hotell Narvil
BZ0CwPBB_6x

Hotell Bristol
BYDeZPHFOy3

Hotell Gerczak
BX-v9f1AUt2

Du kan også finne et mer unikt sted for å organisere ditt bryllup. Bare se på disse stedene:

Stodoła Wszystkich Świętych Zwana Oczyszczalnią
BYYg_AkFo61
BWVthXUgaFr

Cegielnia Rzucewo
BZ8k1pXHPAt
BMGVodPj6n3

Folwark Wąsowo
BKbCEPkB6WA
BZ9QklxhUP8

Siedlisko Sobibór
BUJiM2Rh8DT

Stara Oranżeria
BXI9Y7UB7Qm
BVxVCVPFDYi

Husk at man må reservere slike lokaler veldig tidlig! Noen ganger må man vente 2-3 år for ledig plass!! Det er lettere hvis man ikke organiserer bryllup på lørdag.

2. Fantastisk mat
I Polen kan du være sikker på at du ikke skal være sulten :) Tradisjonell polsk mat er bare fantastisk, og jeg kan ikke tenke på bryllup uten den! Her kan du finne noen forslag til bryllup-menyen:

Żurek
BZ_TNoaFg45

Pierogi
BaB-umchU5H

Kiełbasa (polsk pølse)

BL8KzpmAZWd

Schabowy

BZ9Fc6rleKV

Golonka
BaBqa5uDBgY

Rosół
BZbWxdaALPc

Men du kan også få mer variert menyen i Polen med mange forskjellige retter fra hele verden! Bare husk å kjøpe mye vodka :) For vodka er viktigste på brylluper i Polen!
 
BZjY7MYBDsv

3. Du kan kjøpe alt du trenger i Polen
Brudekjole? Dress? Bryllupskake? Dekorasjoner? Alt dette kan du kjøpe her, i Polen, og det skal sikkert være billigere enn i Norge! 
 
BZ_3IBmBuGo

Noen brudekjolesalonger som er verdt et besøk:
Livia - Gdańsk
MEMOLIA - Gdańsk
Carmen - Warszawa
Bellissima - Wrocław
Le Mariee - Warszawa, Białystok
VIVIEN - Szczecin
Madonna - Kraków, Warszawa, Katowice
Sabe - Wieliczka
 
BL6gVVrFfoX

4. Bryllup i Polen er aldri kjedelig!
Polske brylluper er alltid fantastiske! Det er ikke bare alkohol, mat og hyggelige gjester som er ansvarlig for det - det er også polsk musikk og tradisjoner. På polske brylluper er det mange leker - noen kan være veldig kleine, men de fleste er bare gøy. De mest vanlige er forskjellige stolleker og danseleker. Det er også veldig viktig at alle danser mye og fester hele natta! :) 

5. Polen er perfekt for hvetebrødsdager
Bryllup i Polen kan bli et fantastisk eventyr for ekteparet og deres gjester. Men... det er også mulig å ha hvetebrødsdager her :) Fjell, sjøen, byer og bygder... Det finnes så mange vakre steder i Polen at det er bare å velge! :) Det kan være en god ide for dem som ikke vil betale så mye for hvetebrødsdager. 
 
BaD_v_4HUrS


Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 
 

Nyttårsaften i Polen

Det kan virke at det er ganske lang tid til Nyttårsaften, men det er ikke for tidlig å tenke på det nå! Spesielt hvis du planlegger å reise utenfor Norge til å feire Nyttår. Uansett om du foretrekker en rolig kveld med familie og venner eller gleder deg til en anledning til å delta i en stor fest, i Polen finner du noe for deg! Så hvis du er usikker på dine planer for Nyttårsaften (eller Sylwester som det kalles i Polen) her er det noen ideer som kan være nyttige.


Fest i byen!
Den mest populære måten å feire nyttårsaften på er en stor fest. Det er ikke nødvendig å betale mye for organiserte arrangementer for å ha det gøy. I store byer som Gdańsk, Kraków eller selvfølgelig Warszawa kan du delta i offentlig feiring med gratis konserter og fyrverkeri som skytes opp når klokka slår midnatt. Feiringen starter vanligvis rundt klokka 7 om kvelden og værer til tidlig morgen.

BPiCABPAfzr
BO7z8qxDsb6
BOtEFfZgFy9
 

Dra til sjøen!
I mange av de mindre byene ved Østersjøen kan du også velge offentlig feiring med færre mennesker og litt roligere atmosfære. De er også et godt reisemål hvis du ikke vil ha en stor fest og foretrekker stille kvelder på et koselig hotellrom. Det er også deilig å starte et nytt år med en tur på stranden :)

BQbGJW7AhX7
BAAx6ZcyjIf
Les også: Flotte strender i Polen

Reis til fjells!
Et fantastisk landskap, god stemning og spennende vintersport - alt dette kan du få i det polske fjellet! Det finnes ikke et bedre sted for å feire nyttårsaftenen med å suse nedover bakken. Du kan velge ski, snowboard eller bli med på kanefart. Den siste kvelden i det gamle året kan du delta i forskjellige fester organisert av restauranter og hoteller eller bare kose deg med gløgg eller en kopp varm sjokolade.
BOz-R6_DNYa
BOrn7FMDR8p
Les også: Zakopane - sentrum for polsk fjellkultur

Et hus ved innsjøen!
Hvis verken sjø eller fjell høres bra for deg kan du også velge en av de sjarmerende polske innsjøene. Du kan leie et hus, for eksempel i Mazury, og ha en rolig nyttårsaften i nærheten av den vakre naturen.
BQU5EbogCO2
BNmDSAnBKRP


Andre muligheter
Nyttårsfester arrangerte av klubber, puber og restauranter blir mer og mer populære i hele verden. Polen er ingen unntak og man kan velge mellom så mange arrangementer at det er umulig å gi et kort overblikk over dem. Forskjellige steder organiserer tematiske feiringer - det kan være en overdådig nyttårsmiddag, en stor dansefest eller et tjueårene-inspirert selskap. I store byer finnes det mange klubber og restauranter, så konkurranse er sterk og det betyr at man har et hav av muligheter. Likevel, hvis du vil delta i en slags arrangement må du skynde deg for interesse er stor!


Marta Brok
 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

 

Campingplasser i Polen

Mange av dere skriver til meg og spør om campingplasser i Polen. Derfor har jeg lagd en liste over noen gode campingplasser som mange mennesker anbefaler og som kan bli en god feriedestinasjon!
Man kan enten komme til Polen med sin egen bobil eller campingvogn (du kan for eksempel ta ferge fra Karlskrona i Sverige til Gdynia) eller leie en bobil i Polen. Prisene er ganske rimelige, og kvaliteten av de polske veiene har forbedret seg mye i de siste årene: man har bygd mange nye motor- og ekspressveier, og fremdeles forbedrer man veinettverk.

Sommer er over men det betyr ikke at man bør stoppe å planlegge neste turer, ikke sant? ;)

1. Sopot 34 - Sopot
Sopot er en veldig populær sommerdestinasjon! Derfor er det godt å vite at det finnes en fantastisk, moderne campingplass der - Sopot 34. Hvis du har lyst på ferie rett ved siden av stranda, mange attraksjoner (også for barn!), windsurfing eller sauna - er stedet perfekt for deg. 

BOSNvXyjV9Q
BUUq_CajHXU
BX2WVq9nOmi
Mer om Sopot kan du lese her
 
2. Kemping nad Stawem - Malbork
Kemping nad Stawem er en campingplass som ligger i en unik polsk by - Malbork. Malbork er særlig kjent for Den tyske ordens slott - verdens største mursteinsslott og et av verdens største gotiske arkitekturkomplekser. 
 
BYa5DYxHoBf

Campingplassen ligger i et sjarmerende område med en fantastisk utsikt! 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Les også: Polens 10 vakreste slott 

3. Camp 66 - Ściegny (Karpacz)
Camp 66 er for dem som liker fjell, natur, fred og ro :) Stedet er perfekt både for familier med barn og dem som liker å være alene. I dette maleriske området kan alle føle seg godt og slappe av :)

BYkna0Tnhpf
BWcKvnVASy0

Campingplassen ligger i nærheten av Karpacz - en trivelig by! Husk å besøke Śnieżka - det høyeste fjellet i fjellkjeden Karkonosze - og... Vang stavkirke! Vang stavkirke er rekonstruksjon av kirken fra Norge med gjenbruk av dens materialer! 

BY7lV4uAypO
BYcyzdWBzc3
BZzRkziDozF

4. Camp9 - Tarnowskie Góry
Camp9 ligger i Tarnowskie Góry - en liten by i Det schlesiske voivodskap. Stedet ligger i et fint og rolig område som er perfekt for dem som vil slappe av og glemme om virkeligheten ;) 
 
BYGcUa3HRdv

Fra Tarnowskie Gory kan du reise til Katowice, Bytom eller Czestochowa og bli kjent med denne undervurderte delen av Polen :) 
 

5. Camping Malta - Poznań
Poznań er en av de vakreste og mest populære byene i Polen som jeg anbefaler til alle! Derfor er det godt å vite at det finnes en fantastisk campingplass der - Camping Malta

BSshgIaDnwo
 
BPaQvQOhLQ4
Camping Malta tilbyr komfortable hytter og et hotell til dem som trenger litt luksus :) Det finnes også en god restaurant der. 
 
6. Camping Marina - Szczecin 
Szczecin er et populært sted blant dem som reiser til Polen fra nord-Tyskland. Byen er sikkert verdt å se og kan bli en fantastisk pause før reise til andre deler av Polen! Camping Marina blir anbefalt veldig ofte. 
 
BYiwY0_hKAT
BX_CF9QByfv
Mer om Szczecin kan du lese her
 
7. Camping Morski 21 - Łeba
Det finnes veldig mange campingplasser langs Polens kyst, med det er Camping Morski 21 som anbefales oftest. Den ligger i Łeba - en veldig attraktiv by ved sjøen som hvert år tiltrekker mange turister fra hele Europa. 
 

8. Camping Baltic - Kołobrzeg
Camping Baltic  ligger i et spennende område! Kolobrzeg er en unik polsk by som ligger rett ved sjøen og som tilbyr moro for hele familien, vakre utsikter, nærhet av natur men også uteliv! I min mening er Kolobrzeg ett av de beste stedene for dem som planlegger sommer i Polen. 

BKD4Ig-BcMn
 
9. Camping Tumiany - Tumiany
Camping Tumiany kan være attraktiv for dem som vil besøke ett av Polens vakreste områder  - Ermland og Masuria. Natur, mange innsjøer og sjarmerende byer gjør denne delen av Polen veldig attraktiv og verdt et besøk. Tumiany ligger i et fredelig område hvor man kan skikkelig slappe av og glemme om virkeligheten :) 
 
BOPc_vxBNfC

10. Wok Camping - Warszawa
Dette stedet er et godt forslag for dem som vil besøke Polens hovedstad. WOK Camping ligger i Warszawa som gir mange muligheter til besøkende. Campingplassen er godt tilpasset til alle gjester som vurderer den veldig godt. 
 
BJBCaUdjodH
5ZShuhuiVc
Mer om Warszawa kan du lese her


Sjekk også:
Cezar Mragowo
Torun Camping Tramp 
Miedzyzdroje Camping 24
Ciechocinek

Kan du anbefale andre campingplasser i Polen? Skriv gjerne i kommentar! :) 

 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Julebord i Polen!

Snart er det vinter og for meg betyr det bare en ting... JUL NÆRMER SEG! :) Hvis du eller din bedrift vil planlegge et unikt julebord, anbefaler jeg å organisere det i Polen. Selv om det å organisere julebord er ikke så populært i Polen som det er i Norge, finnes det mange gode grunner til å feire jul i vårt land!

BZlkNVwHXRp

Mange polske restauranter og hoteller tilbyr organisering av julebord. Det betyr at man trenger ikke å bry seg om organisering og skal ikke bruke mye tid på det. Det er bare å finne en god restaurant eller et passende hotell! Og utvalget er veldig stort :) Husk å gjøre det så snart som mulig! 

BOW3aacgR4V
BOR15PqD5wp

Polen tilbyr det beste av mat og drikke, så hvis du har lyst på noen deilige matopplevelser er det et perfekt sted for feiring! 
Husk å smake på:
Barszcz - en rødbettersuppe som ofte blir servert med små pierogi eller egg og poteter. 
Pierogi - dumplings med forskjellig fylling. På juleaften er de som oftest med surkål og sopp eller ruskie (ikke russiske!) - med hvitost, poteter og stekt løk.
Karp - Karpefisk er den typen fisk vi spiser bare på juleaften. Den kan stekes eller bakes eller serveres i gele.
Ryba po grecku - "Fisk laget i gresk stil" er et veldig rart navn. Det smaker veldig godt, men har ikke noe med Hellas å gjøre! Det er en sjøfisk som stekes, og dermed bakes med grønnsaker.

BSgiH2mBkBZ
BOR4uLiBY3g
BNkJyfOgi_O
BXHMG5PD1Hm
Det blir stadig mer populær i Polen å tilby øl- eller vinsmaking, så hvis dere har lyst på slike opplevelser, anbefaler jef å finne et godt mikrobryggeri eller restaurant som spiesialiserer seg i alkoholsmaking.
 
BVNC8XVA0vU
BFpJNdIuNhO
Julebord i Polen er en god mulighet til å bli mer kjent med landet! Det er veldig mange flyforbindelser mellom Norge og Polen, så det er bare å velge en av mange vakre byer og planlegge en liten sightseeing! Dere kan velge mellom veldig mange steder som for eksempel: Gdansk, Sopot, Krakow, Warszawa, Wroclaw, Lublin, Szczecin... og mange andre! 
 
BOZ_I0YDy2O
BOLLFbxBgA1
BNhkePWhRkU
Når man besøker Polen i desember er det også en god sjanse til å kjøpe unike julegaver! :) I mange polske byer organiseres det julemarkeder med mange unike ting som kan bli fantastiske gaver!
 
BN7ozjGB3zL
BOVK3q5je7n
Hvis du vil kjøpe en unik julegave i Polen, kan dette innlegget hjelpe! 

Husk at du kan organisere eller kjøpe mange spennende ting i Polen for rimelig pris. Mange tjenester er billigere her enn i Norge, og det er alltid hyggelig å tan en liten pause og reise til et annet land :) 

Hvis du trenger hjelp med å finne et passende sted for julebord eller vil spørre om noe, skriv gjerne til meg på besokpolen@gmail.com. Jeg vil gjerne prøve å hjelpe eller gi deg noen tips :)

Noen steder jeg anbefaler: 
Browar PG4 - restaurant og mikrobryggeri i Gdansk
Gdanski Bowke - restaurant i Gdansk
Piwna 47 - restaurant i Gdansk
Whiskey on the rocks - restaurant i Sopot
Projekt 36  - restaurant i Sopot
Hashi Sushi - sushirestaurant i Sopot

Family meeting over Christmas table
Bildet: Fotolia.com
 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

10 praktiske tips om Kraków

Det er veldig viktig å forberede seg til ferie i et annet land og få litt praktisk kunnskap om stedet vi skal besøke. I dag skal jeg prøve å gjøre deres tur til Kraków litt lettere :) 

Market square and St. Mary's Basilica in Krakow, Poland.,
Bildet: Fotolia

1. Hvordan komme seg fra flyplassen til sentrum?
Det er bare en flyplass i Kraków. Flyplassen ligger litt utenfor sentrum og en reise til sentrum tar omkring 20-30 minutter. Dere har flere alternativer for å reise fra flyplassen til sentrum av Kraków:

 • Dere kan ta bussen nummer 208. Bussholdeplassen ligger i nærheten av passasjerterminalen. På denne siden finner dere kjøreplanen.
 • Om natten har dere en mulighet å ta bussen nummer 902. Kjøreplanen finnes her. 
 • Dere kan ta tog. Å reise med tog er den raskeste måten å nå sentrum (f.eks. fra sentrum av Kraków turen tar ca 17 minutter). Hvert tog har spesielt dedikerte plasser for funksjonshemmede. Tog kjøres 7 dager i uken. Togholdeplassen er plassert på flyplassen og har en direkt forbindelse med den. Her finner dere kjøreplanen.
 • ​Dere kan ta drosje. Icar taxi er det billigste mulighet i Krakow. Dere må bare ringe 12 653 55 55 og velge nummeren 0. Snakk engelsk og gi veinavn og nummeret. Fart koster omtrent 40 PLN. Siden er dessverre bare på polsk. Neste mulighet er Kraków Airport Taxi. Tlf.nr.: +48 12 258 0 258, + 48 668 307 307. Fart koster omtrent 90 PLN, men ventetiden er kortere. En annen mulighet finner dere her, den koster mellom 70-90 PLN. Tlf.nr.: +48 505 273 300
 • ​Dere kan installere Uber appen og bestille sjåføren med deres smartphone.
 • ​Dere kan leie ut bilen her http://www.rentalcars.com/
   
BZgyBhLBDQJ
BZflxXfnzhu


2. Hvor kan man kjøpe billetter? 
Buss- og trikkbillettene kan dere kjøpe på:
- billettautomat (for eksempel på holdeplassen) - betaling med et betalingskort eller med kontant,
- billettautomat i kjøretøy - betaling bare med mynter,
- hos buss- eller trikksjåføren - hvis der ikke er en billettautomat - betaling med kontant, eksakte beløpet.

Prisene (I sone/ I+II sone):
Enkeltbillett - 3,80 PLN/ 4 PLN
60 minutter - 5,00 PLN
90  minutter - 6,00 PLN
24  timer - 15,00 PLN/ 20 PLN
 
Togbillettene kan dere kjøpe på:
- billettautomat,
- billettautomat på tog - betaling med et betalingskort eller med kontanter,
- hos konduktøren - billetten kjøpes rett etter man stiger på og koster 7 PLN mer.
 
Prisene:
Billeter Kraków Airport - Kraków Główny (sentrum) - 9 PLN
Bagasje - gratis

3. Hvordan kan jeg reise fra Kraków til Zakopane?
Hvis du er i Kraków og har lyst til å oppleve noe spesielt, er det verdt å dra til Zakopane! Både Kraków og Zakopane er blant de mest besøkte stedene i Polen.

Her finner du tips om transportmidler:

BUSS
Hver dag går flere busser til Zakopane. Distanse mellom Krakow og Zakopane er 110 km. Sentralstasjon befinner seg på Bosacka gate 18, bak Galeria Krakowska kjøpesenteret. Billetter og kjøreplan finner du her. Reise med buss tar over 2 timer og koster 18 PLN.

TOG
Et meget populært kommunikasjonsmiddel som forbinder Zakopane med verden er fortsatt tog. Ruten mellom Krakow og Zakopane har ca. 150 km. Hvis du vil kjøre med tog, har du daglig mange muligheter. Kjøreplanen finner du her. Jernbanestasjon befinner seg også bak Galeria Krakowska kjøpesenteret på Pawia gate 5a. Reise med tog tar 3-4 timer og koster 25 - 115 PLN.

BIL
Vil du av enn eller annen grunn ta bilen, er det ikke anbefalt. Det er faktisk bedre å kjøre med offentlig transport. Hvis du fortsatt vil reise med bil, må du regne med trafikken. Det finnes egentlig bare en rute, som du kan ta. Zakopianka. En rute, som går gjennom Myślenice - Rabka Zdrój - Nowy Targ - Biały Dunajec og Poronin. Fra Krakow må du ta riksveien nr. 7 mot Myślenice og kjøre til Chabówka. I Chabówka tar du riksveien nr. 47 og drar direkte til Zakopane. Reise med bil tar 1,5 - 2 timer, 100km og bensinen koster mellom 80-100 PLN.


Bilder: optyfit.pl

4. Hvor kan man finne turistinformasjon? 
Det finnes veldig mange av dem i Kraków! Hvis du vil finne en, bare skriv disse adressene eller navnene i Google Maps:
- Szpitalna 25,
- på flyplassen,
- Powiśle 11,
- Józefa 7,
- ICE Kraków,
- Pawilon Wyspiańskiego,
- Sukiennice,
- Św. Jana 2.

Mer informasjon finner du her.

5. Hvor bør jeg kjøpe mat?
De billigste matbutikkene i Polen er Biedronka, Lidl, Kaufland, Auchan og Tesco. Hvis du vil kjøpe noen lokale frukt eller grønnsaker anbefaler jeg å finne noen små butikker som ikke er så populære. 

Hvis du vil kjøpe ferske produkter, besøk ett av markeder i Krakow:
Stary Kleparz (ligger på Rynek Kleparski) 
eller Nowy Kleparz (Dluga gate)
 
BZOPkwggvNz
BZJKHA2HyeM

6. Hva kan jeg gjøre i Kraków?
Hvis du vet ikke hva du kan gjøre i Krakow, anbefaler jeg å lese disse innleggene:
De 8 beste stedene å besøke i Krakow
Interessante museer og kunstgallerier i Krakow
Tips til helg i Krakow -øl, øl og mer øl! 
Husk at du kan også besøke Wieliczka og Auschwitz når du er i Krakow! 
 
BZahwQvFcIy

7. Hva bør jeg gjøre hvis jeg mistet dukomentene mine?
Du må rapportere det til politiet, særlig hvis dokumentene dine har blitt stjålet. Noen av politistasjoner i Kraków finnes på disse adressene:
- Szeroka 35,
- Rynek Główny 29, 
- Lubicz 21,
- Strzelców 16,
- Królewska 4,
- Zgody 10.

8. Hvor mye penger trenger jeg? 
Priser i Polen er lavere enn i Norge. For klær skal dere betale omtrent det samme, men mat, billetter og forskjellige tjenester er billigere. For eksempel dere skal betale mellom 25 og 50 PLN for en stor og god middag på en restaurant, altså mellom 50 og 100NOK! Øl på pub koster mellom 6 og 20 (for øl fra mikrobryggeri) PLN. Mer om valuta og priser kan du lese her.

9. Finnes det bagasjeoppbevaring i Kraków?
Du trenger ikke å gå rundt med veska di hele tiden. Du kan oppbevare bagasjen din for eksempel på togstasjonen Kraków Główny.
 
BYUsNq1g398

10. Hva bør jeg gjøre hvis jeg har ulykke? 
Før reisen husk å ta Europeisk helsetrygdkort med deg. Hvis du har den og trenger behandling i utlandet, kan du motta medisinsk behandling på samme vilkår som landets egne borgere. Ordningen dekker kun behandling som normalt dekkes av det nasjonale trydgesystem. 
 

 

Natalia Tadla, Magda Berbec

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Ølturisme sør i Polen

Historisk sett har mjød og øl alltid vært de mest typiske polske alkoholdrikkene kjent allerede i middelalderen. Mens mjøden kunne man assosiere med en luksus tilgjengelig hovedsakelig for de velstående, var ølet drikken for alle. Selv om sosialstruktur og livsstandard har forandret seg betydelig i løpet av mange hundreår, er ølet fortsatt den vanligste drikken for mestparten av polakker. Kanskje derfor får den stadig mer oppmerksomhet her i landet, slik at det kunne oppstå noe slikt som ølturisme, som er godt grunnlagt sør i Polen. Tørst nok til å friste?

people, men, leisure, friendship and celebration concept - happy male friends drinking beer and clinking glasses at bar or pub
Bildet: Fotolia

Żywiec Ølbryggeri - museum å smake
Żywiec Ølbryggeri ble etablert i året 1856 av erkehertug Albrecht Fryderyk Habsburg. Hittil fungerer det godt, og Żywiec-ølet er kjent også i utlandet.

BTeZos8hsEA
I 2006 bler tilbudet utvidet. I Żywiec kan man besøke i dag et bryggerimuseum, hvor det presenteres både ølbrygging prosess og bryggieriets historie. Kuriositeter man kan samle der på er tallrike. For meg var det morsomt å sammenligne merkelapper fra ulike historiske perioder. Skjørtet til jenta på etikketen blir kortere og kortere med hver neste utgave. Du kan også se hvordan så baren ut i fortida.
BXvLjYJF43F
Godt å vite er at et halvlitert øl er inkludert i billettprisen, og det som er viktigst er at ølet man kan smake på et museum er helt forskjellig fra det man kan finne i butikkene. Etter "sightseeing"  kan du nyte dagen og kvelden i en firmabar med ulike ølarter eller gå på fjelltur med en tung ryggsek 😉
 
Sjekk her.
 
Slottsbryggeriet i Cieszyn
Cieszyn ligger på polsk-tsjekkisk grense. Både polakker og tsjekker setter stor pris på ølet og har stor erfaring på dette feltet. Derfor kan man være sikker på at kvaliteten av øl fra Slottsbryggeriet i Cieszyn vil være høy. Eieren passer også på en god stemning i og rundt bryggeriet.

Men i Cieszyn liker man også å diskutere om øl mens man drikker. Snart, den 1-2 september, arrangeres det ølfestival "Bracka Jesień". Hvert år kommer det mange ølentusiaster for å prøve nye ølarter og velge årets beste øl i konkurransen. Dette året skal man ha en sjanse å smake på ulike hjemlagde øl, øl fra lokale bryggerier som ikke finnes i butikkene ennå og øl fra utlandet. Man kan delta også noen foredrag eller besøke bryggerimuseum i Cieszyn og andre severdigheter. Det blir en fest! Besøk Cieszyn!

BDtP8W0Ioop
 
Sist, men ikke minst er det verdt å nevne noen mini-bryggerier, som finnes i nærheten til både Żywiec og Cieszyn, i byen Bielsko-Biała. Øl, som man kan smake der, er alltid fersk og leskende, fordi den produseres i små mengder, bare for bruk i bestemte restauranter. Det er to som er særlig verdt å anbefalle - Wirtuozeria og Browar Miejski.

Den første, Wirtuozeria, ligger i utkanten av Bielsko-Biała. Restauranten har imidlertid mye å tilby. Maten er deilig der. Du kan prøve forskjellige retter i hverdagen og under ulike matfestivaler. Det viktigste er selvfølgelig øl, selvlaget øl av 15 arter. Uavhengig av preferanser må man prøve honningøl der. Det er ikke søt, men det har en dyp, fargerik smak og gir man en fantastisk opplevelse av å drikke noe rett fra naturen. Slik som i alle ølene i Wirtuozeria, er smaken balansert av en relevant mengde kulsyre. Det gir deg en mulighet til å drikke mer! Prisene er veldig rimelige og bryggeriet liker å eksperimentere, så av og til, kan du spørre om noe nytt. Og noe om interiøret...Wirtuozeria tilbyr også noe unikt - eventyrlige minatyrer! Kom og nyt denne stemningen!

Browar Miejski er et fint sted i gamlebyen, ikke bare på grunn av interiøret, som refererer enstydig til øl og dets produksjon. I menyen finnes det alltid informasjon om hvilke øltyper er tilgjengelige og servitøren kan anbefalle mat som passer til et bestemt type øl. Veldig populært både blant turister og innbyggere er ølet Bielitzer Ravøl (Bursztynowy), som kiler ganen mildt. Maten er også verdt å prøve der. Til sist er det kanskje viktig å tilføye, at restauranten ønsker også firbente kunder velkommen!

For mer informasjon, se her.

Natalia Mazur

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

10 ting du bør gjøre i Polen

Hvis du planlegger en reise til Polen og lurer på hva er best å gjøre og hvis du vil virkelig oppleve stemmning av landet, er denne artikkelen for deg. Nedenfor finner du en liste som vil hjelpe deg både å planlegge aktivitetene dine og bli bedre kjent med polsk kultur.


A beautiful and picturesque town on the Polish seaside - Trz?sacz
Bildet: Fotolia

1. Ta turen til fjells
I Polen var vi heldige og vi kan både nyte solen på stranda og vandre i fjellet. I ferien velger de fleste polakker en av delene og reiser nordover for å bade i Østersjøen eller sørover til de polske fjellene. Den sørlige Polen med sine vakre fjellkjeder (Sudetene og Karpatene) er en av de mest spennende delene av landet. Den er perfekt for dem som elsker vandreturer og aktiv ferie. Fjellbyen som er mest populær blant turistene er Zakopne og hvis du er der eller i en annen fjellby må du gjøre to ting: smak på oscypek (en røkt ost laget av sauemelk, den smaker best grillet og servert med tranebærsyltetøy) og kikk litt på suvenirer som selges overalt, kanskje trenger du ullsokker eller fargerike, varme tøfler.
 

2. Legg deg på stranden
Om sommeren er byene ved Østersjøen de mest populær reisemålene. En typisk polsk måte å slappe av på ferie er å ligge på stranden bak en spesiell skjerm som beskytter deg mot vind og sole deg. Hvis du er ved den polske sjøen bør du også spise masse iskrem og vafler med frukt og fløte.

3. Besøk polsk bygd
Det er ikke bare fjellet og sjøen som utgjør feriemuligheter i Polen. Vi har mange nydelige regioner med flotte landskaper og velutviklet turisme. Du kan for eksempel reise til Kashuby og oppleve en sterk etnisk kultur unik i polsk sammenheng. En annen region som er kjent for sin vakker natur er Mazury ofte kalt «et land av tusen innsjøer» (men det finnes faktisk over 2 000 innsjøer der!).

4. Smak på pierogi
Det er ikke banneord som man blir først kjent med da man besøker Polen, det er ordet «pierogi»! Det er en type melboller med forskjellig fylling og du bør smake på dem med en gang hvis du er i Polen. Vi har selvfølgelig mye mer andre typer god mat. Den er veldig lekker selv om den ofte ikke ser veldig spennende ut og noen retter kan være overraskende. Mest typisk polsk middag er schabowy (et panert stykke svinekjøtt) servert med poteter og salat. Supper er også veldig god og populære i polen og når det gjelder kaker bør du nødvendigvis spise sernik (en polsk ostekake).

5. Delta i et polsk bryllup
En bryllupsfest i Polen er noe man aldri glemmer... eller kanskje kan man glemme noen av det som skjedde men huske at det var skikkelig gøy. Festen varer hele natten, det er masse god mat og store mengder alkohol. Musikken er ofte ganske dårlig men alle danser uansett og deltar i forskjellige leker. Hvis noen inviterer deg til bryllupsfest i Polen må du ikke takke nei! Hvis du likevel ikke har en sånn mulighet gå over til det neste punktet.

6. Drikk polsk vodka
La oss være ærlige: god vodka er noe Polen er kjent for. Den er ikke bare god kvalitet men det er også ganske billig sammenlignet med norske priser. Du kan smake på ulike merkevarer av klassisk vodka (f.eks. Żubrówka og Wyborowa) eller velge Żołądkowa Gorzka laget på frukt og krydderurter. Barer og puber i Polen tilbyr også forskjellige typer drinker med vodka. Så hvis du liker å feste med alkohol er det mange og velge mellom.

7. Delta i Woodstock-festivalen
En gratis musikkfestival i Kostrzyn nad Odrą er en av de viktigste arrangementene i år og den største friluftsfestivalen i Europa. Festivalen er organisert i begynnelse av August fra 1995. Hver år er det mange artister fra både Polen og utlandet som spiller på fire ulike scener. Stemningen på festivalen er unik og her kan du møte forskjellige mennesker fra alle generasjoner.
 

8. Opplev historie
Polen hadde det ikke lett gjennom tidene og det er ikke rart at polakker vil huske landets vanskelig historie. Det er mange steder som minner om både verdenskrigene og etterkrigstiden før Polen ble et demokratisk land. Jeg kunne ikke velge bare et sted som er viktigst. De fleste byene i Polen er preget av krigen og det er verdt å huske at landet var veldig ødelagt og mange av gamle bygninger i polske byer måtte være rekonstruert. I dag er det mange monumenter og museer hvor du kan bli kjent med landets historie og steder som en konsentrasjonsleir Auschwitz eller en halvøy Westerplatte i Gdańsk minner om de triste hendelser.

9. Besøk så mange polske kirker som mulig
Religion har vært en viktig del av livet for mange polakker, derfor har vi ganske mange kirker og de fleste av dem er veldig velbevart. I alle større byene i Polen er det flere religiøse bygninger fra ulike historiske tider. De fleste av dem er fortsatt i bruk, men de er også ofte åpne for turister.

10. Prøv å snakke polsk
Det sies ofte at Polsk er et av verdens vanskeligste språk. For utlendinger høres det ofte ut som en rekke hvesende lyder. Jeg forsikrer at vi tuller ikke og de er ekte ord! Polakker elsker å lære våre tongue twisters og hvis du har mulighet bør du prøve selv å si noe på polsk.

Marta Brok

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Tips til helg i Krakow... øl, øl og mer ØL!Polen er veldig kjent for noen attraksjoner, steder, men ikke bare det. Visste du at vi er kjent for øl?For fem år siden begynte i Polen en ølrevolusjon, en stor boom på håndverker - øl og Krakow ble dets hovedstad, et veldig stort sentrum for craft. Vi er et svært respektert ølland, rik på øltradisjon og historie. Bevis for dette er medaljer fra 2016 tildelt av siden: https://www.ratebeer.com/ratebeerbest/BestPlaces-Country2017.asp

Det finnes mange multitap puber med øl av meget høy kvalitet. Episenteret av øl lokaler ligger selvfølgelig i hovedtorget og Kazimierz strøk. Dominerer multitaper som heller keg eller flaskeøl. Mest populert er de to eldste (5 år)  House of Beer og Omerta Pub & More, så vel som de andre:

Strefa Piwa - spesialiserer seg i øl fra Tsjekkia

Multi Qlti Tap Bar - markerer seg med store utvalg av øl ob med muligheten til å bestille smaksprøven - 0,15 l øl.

Beer Gallery Luxury - belgisk øl

Chmiel - man kan drikke øl og spille brett - og flipperspill og andre:

ALLE MULTITAPS OG PUBER:

House Of Beer (ul. św. Tomasza 35)
BeerGallery Dominikańska (ul. Dominikańska 3)
Strefa Piwa (ul. Józefa 6)
Poli (ul. Dietla 97)
Viva La Pinta (ul. Floriańska 13)
Ursa Maior Concept Store & Pub (ul. Plac Wolnica 10)
BeerGallery Luxury (ul. św. Tomasza 30)
Chmiel (ul. Stradomska 15)
Tap House Pracownia i Przyjaciele (ul. św. Jana 30)
Muti Qlti Tap Bar (ul. Szewska 21)
Artefakt Cafe (ul. Dajwór 3)
Domówka Cafe (ul. Miodowa 28a)
Podgórski Salon Degustacyjny (ul. Kalwaryjska 26)
Fortuna & Friends (ul. Szpitalna 5)
Craftownia (ul. św. Warzyńca 22)
Weźże Krafta (ul. Dolnych Młynów 10)
Miejscówka (ul. Józefińska 4)
Omerta Pub & More (ul. Kupa 3)

BRYGGERIPUBER - RESTAURANTER:

CK Browar (ul. Podwale 6-7)
Stara Zajezdnia (ul. św. Wawrzyńca 12)
Tea Time Brewpub (ul. Dietla 1)
Browar Lubicz (ul. Lubicz 17J)
Bierhalle (ul. Mały Rynek 7)ONE MORE BEER FESTIVAL

Hvor, når og hva? 1 og 2 september 2017/ Krakow/ Centrum Targowe Chemobudowa/ ul. Klimeckiego 13
10 polsker bryggerier og gjester fra utlandet, til sammen 20 ulike anerkjente bryggerier, de setter globale trender.
Norske Lervig vil bli presentert på festivalen i september http://lervig.no. Du finner der også norske øl arrangert av Pracownia Piwa.
LINE UP fra Polen og mange forskjellige utenlandske bryggerier, bl.a:
http://www.omnipollo.com/beer/ Sverige
http://mikkeller.dk/ Danmark
http://www.amagerbryghus.dk/ Danmark
https://to-ol.dk/ Danmark

Du betaler 195zł og drikker hvor mye du vil drikke. Det er et exklusivt arrangement for øl geeks.

Vil du kjøpe håndverker øl billigere? Her finner du allslags ølbutikker i området:

http://jerrybrewery.pl/sklepy-piwne-krakow/

Og her er et eksempel av sammenarbeid mellom Polen og Norge:

Velkommen på ØL-entusiastens drømmetur!

Natalia Tadla

10 praktiske tips om Poznań

Det er veldig viktig å ha litt praktisk kunnskap når man reiser til utlandet. Dette innlegget kan hjelpe dere med å finne seg vel til rette i Poznań :)

1. Transport fra flyplassen til sentrum

Hvis du kommer til Poznań med fly, lander du på flyplassen Poznań-Ławica. For å komme til sentrum må du ta buss nummer 59. Bussholdeplassen ligger like utenfor terminalbygget. Bussen går hvert 15. minutt med avgang fra holdeplassen som heter Port Lotniczy Poznań-Ławica til endestoppet på Poznań Główny-sentralstasjon. Bussturen tar ca. 25 minutter. Billetter kan du kjøpe i kiosker i terminalbygget T2 og på en billettautomat på bussholdeplassen (mer om offentlig kommunikasjon og billetter i Poznań skriver jeg nedenfor). En annen mulighet er å ta drosje - drosjeholdeplass ligger rett utenfor terminalbygget T3.

2. Offentlig transport

I Poznań kan du reise med trikk og buss. Om dagen kan du bruke offentlig transport fra klokka 4:30 til 23:00, men det finnes også nattbusser. Det er to typer billetter i Poznań, den ene koster 3 zlotys og er gyldig bare i 10 minutter, så du bør kjøpe den bare hvis du vet at turen din skal være veldig kort. Den andre typen koster 4,60 zlotys og den er gyldig i 40 minutter (hvis du bytter) eller fungerer som enkeltbillett (hvis du tar bare én buss- eller trikkelinje). Det kan høres ganske komplisert ut, så for å gjøre det enklere: det er sikrest å kjøpe 4,60 zlotys-billett til hver buss- eller trikketur. Du kan også kjøpe 24-, 48- eller 72-timersbillett eller 7-dagersbillett. Billettautomater er på mange av holdeplassene og i enkelte busser og trikker. Det er ikke mulig å kjøpe billetter hos sjåfør.


3. Bagasjeoppbevaring

Bagasjen din kan oppbevares på Poznań Główny-sentraltogstasjon. Du kan bruke bagasjeoppbevaring rundt om døgnet.

4. Turistinformasjon

For å få nyttige informasjoner, kart over byen eller kjøpe suvenirer og billetter til forskjellige arrangementer kan du besøke turistinformasjon. I Poznań finnes det 5 turistinformasjonspunkter (De heter "cim"). De er på flyplassen Poznań-Ławica, på Poznań Główny-sentralstasjon, i gamlebyen (Stary Rynek 56/60), på Poznań Internasjonale Messe i østhallen (Głogowska gate 14) og den siste på Ratajczaka gate 44 (i nærheten av Plac Wolności).

5. City Card

Hvis du vil bli bedre kjent med Poznań, se mye av byen og besøke museer, det er best å kjøpe en City Card. Den gir fri inngang til de fleste museer, fri offentlig transport og rabatt på sports- og rekreasjonsaktiviteter, inngang til Palmhuset og Zoo, samt tilbud på restauranter og hoteller. Kortet kommer i tre varianter: en- to- eller tredagers, som koster henholdsvis 45zl, 49zl og 59zl. Du kan også velge en billigere variant uten fri offentlig transport (30zl, 45zl, 55zl). Prisene er mindre for barn mellom 7 og 18 år. City Card kan du kjøpe på turistinformasjon.

6. Politi

Politiets nødnummer er 112 eller 997 (hvis du bruker fasttelefon). Politistasjon i sentrum ligger i Św. Marcin gata 66/72. Andre adresser er: Kochanowskiego gate 2A (hovedkvarter), Kochanowskiego gate 16, Polanka gate 24, Chłapowskiego gate 12 og Rycerska gate 2.

7. Legevakt

Ved medisinsk nødssituasjon bør du ringe 112 eller 999 (fasttelefon). I Poznań finnes det flere legevakter som er åpne hele døgnet og på helligdager. I gamlebyen er de i Szweska gate 5/6 og Solidarności allé. Du kan også finne legevakter på disse adressene: Kasprzaka gata 16, Rycerska gate 10, Szamarzewskiego gate 62 og 28 Czerwca 1956 gate 194.

8. Sykkelutleie

Det finnes to muligheter hvis du vil leie sykkel i Poznań. Mest utbredt er nextbike. Det er bysykkel som du kan leie fra automatiske stasjoner. De finnes overalt i byen (det er til sammen 88 stasjoner) så de er ikke vanskelig å finne.. De første 20 minuttene er gratis, første time koster 2 zlotys og hver neste time koster 4 zlotys. Du må dessverre registrere deg før du kan leie sykler. Full instruksjon på engelsk finnes her.

Hvis du vil leie sykkel uten registrering, er det mulig fra april til september ved kjøpesenteret Galeria Malta i nærheten av Maltasjøen. Du kan leie sykler med barnesete eller sykkelvogn.

9. Bilutleie

Det er flere bilutleieselskaper i Poznań. Mange av dem har kontor på flyplassen. Det er for eksempel avis eller carnet.

10. Free Walkig Tour

I Poznań kan du delta i en gratis tur i gamlebyen med engelsktalende guide. Turen varer i to timer og møteplass er på Stary Rynek foran rådhuset. Bestilling er ikke nødvendig. Turen går uansett været klokka 11:45, fra november til juni om lørdager og søndager, i juli fra torsdag til søndag og hver dag i august.

 
Marta Brok

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Fra Oslo til Olsztyn-Mazury lufthavn - besøk Ermland og Masuria!

Innlegget er sponset

Ermland og Masuria (Warmia i Mazury) er sikkert ett av Polens vakreste områder. Nydelig natur, mange innsjøer og sjarmerende byer gjør denne delen av Polen veldig attraktiv og verdt et besøk. Lurer dere på hvordan man kan reise dit? Jeg har en fantastisk nyhet for dere - for noen uker siden ble en ny flyforbindelse lagt og man kan reise fra Oslo Torp til Olsztyn-Mazury lufthavn som ligger midt i sentrum av dette unike området :)

Masuria er område i nordøstlige Polen som er mest kjent for maleriske innsjøer - derfor kaller man veldig ofte Masuria De tusen innsjøers land. De store masuriske innsjøene er forbundet med mange kanaler som utgjør en fantastisk vannvei - attraksjon som alle seilere elsker.

BVcc-zlBKmv
 
Ermland er et historisk område som er mest kjent for sine maleriske landlige utsikter og sjarmerende byer hvor vi kan se blant annet gotiske bygninger.
 
BSiqhHfg1Xb
 
De vakreste og mest populære turiststedene i Ermland og Masuria er Giżycko (kalt Masurias hovedstad), Ostróda, Olsztyn, Iława og Węgorzewo. Det er også verdt å besøke Frombork, Mrągowo og seileres hovedstad - Mikołajki.
 
BVX1AEehWec
 
Masuria og Ermland tilbyr ikke bare unike opplevelser knyttet til natur og spennende utsikter. Området er også kjent for mange interessante hendelser som hvert år tiltrekker mange turister. Her finner dere noen av dem:

74th Rally Poland
74th Rally Poland ORLEN er den største motorsport festivalen i Polen og det andre eldste rally i hele verden! Dette året finner det sted i Mikołajki 30.06-2.07. Mer informasjon om hendelsen kan dere finne her.
 
Slaget ved Tannenberg iscenesettelse
Iscenesettelse av slaget ved Tannerberg er noe for dem som elsker historie. Festen er en del av Grunwalds dager og iscenesettelsen viser slaget fra 1410. Det deltar 1400 riddere i den og tusener av mennesker kan observere! Hendelsen skal finne sted 15. juli klokka 15:00.
 
Grand Slam Olsztyn
Fra den 20. til den 23. juli i Olsztyn kan man delta i sandvolleyball turnering. Ved Krzywe innsjøen skal det konkurrere duetter fra hele verden!

Piknik Country Mrągowo
Hvert år i Mrągowo kan man delta i en stor countrymusikk festival som hundretusener av mennesker deltar i! Dette årets konserter skal begynne den 28. juli og slutte den 30. juli - en full plan kan dere finne her.
 
Hvis jeg har klart å overbevise dere hvor spennende Ermland og Masuria er, er det bare å planlegge tur til Polen!
 

Den 20. mai innførte Olsztyn-Mazury lufthavn en ny flyforbindelse - fra og til Oslo Torp. Dere kan fly 2 ganger i uka i hver retning - på mandager og fredager. Det er Wizzair som tilbyr flyturer så de skal sikkert ikke være dyre!

Flyplassen er et veldig moderne objekt, og det er veldig hyggelig å være der. Den tilbyr alle nødvendige tjenester for sine gjester - butikker, restauranter, bilutleie, informasjonspunkt og komfortable venterom.

Når man er på Olsztyn-Mazury lufthavn, kan man velge mellom forskjellige transportmuligheter - buss, tog, drosje eller bilutleie.

Det jeg liker mest på flyplassen er en hyggelig personale som setter kunders tilfredshet på første plass og tilbyr hjelp i alle situasjoner. Det beste beviset på det er e-posten jeg fikk fra Kari som har nylig besøkt Olsztyn:
Hei,
hadde en kjempefin tur til Olsztyn, det er en koselig by å tilbringe noen dager i! (...) Flyplassen hadde satt opp togavgang som passet til ankomsten av flyet vårt, helt ideelt (selv om det ble taxi på oss denne gangen (Pln 150,-, og det er billig)! Henvendte meg til informasjon og fikk to gaveposer som inneholdt 1 termos, 1 nakkepute for flyturer, 1 batteri til mobiltelefon, 1 shoppingnett og 1 kulepenn (x2). Det var jo kjempehyggelig, for en service 😄 Det var forresten en veldig fin flyplass, med hyggelige mennesker som jobbet der! (...)
Håper mange for øynene opp for denne perlen av en polsk by
Vennlig hilsen.
Kari Egeland

Kari har også sendt meg et bilde av gaver hun fikk på flyplassen:


Jeg kan bare si... bestill flybiletter og besøk Ermland og Masuria! :)

 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Helgetur til Warszawa

Planlegger du en kort helgetur til Polen? Warszawa er et godt valg for deg som vil oppleve veldig mye på en kort tid! 

Warszawa er Polens hovedstad og den største byen i landet. Den tilbyr veldig mange aktiviteter, severdigheter, arrangementer og spennende opplevelser. Jeg har valgt noen av dem for å overbevise dere at Warszawa er en fantastisk by som er perfekt for sommerferie eller en kort helgetur :) Husk at det er bare en liten del av det man kan gjøre og oppleve i Polens hovedstad! 

Sjarmerende Gamlebyen 
Malerisk arkitektur, spennende beliggenhet og fantastiske severdigheter - Gamlebyen i Warszawa er et veldig spesielt sted i byen. Der kan man vandre på vakre gater, besøke gode restauranter og kafeer og se mange historiske bygninger. 
Det er verdt å legge merke til Slottsplassen og Kongeslottet, Gamlebytorget, bymurene og St. Johannes døperens katedral. 

BUCqIpoDous

Łazienki-parken
Łazienki-parken er den største parken i byen som ble lagt i 18. århundre! Parken er også et palasskompleks med mange interessante severdigheter - Łazienki palasset, Teatret på øyen, Gamle og Nye oransjeri, Det hvite hus og mange andre.

 
I parken kan du slappe av og oppleve natur, men vær oppmerksom! :) Det finnes mange interessante skulpturer og... dyr der!
 
Det organiseres mange hendelser i Łazienki-parken. Man kan delta i konserter, yoga-treninger, litteræremøter og mange andre arrangementer knyttet til kultur. Jeg særlig anbefaler Chopin-konserter som er en unik mulighet til å høre på berømte musikkere fra hele verden. Hvis du vil vite mer, sjekk gjerne nettsiden.

Jeg anbefaler alle å besøke Łazienki lagt av kong Stanislaw August Poniatowski også på grunn av vakre hager: den modernistiske, den kongelige, den romantiske og den kinesiske. 
BT3mGcpB12h
Mange attraksjoner for barn
Reiser du til Warszawa med barna dine? Da er de heldige! I Warszawa har man mye muligheter for å organisere fritiden deres på en interessant måte :) Jeg anbefaler å besøke dyreparken i Warszawa og noe helt fantastisk - Kopernikus vitenskapssenter! I dyreparken kan man observere mange interessante dyr og lære seg mye om dem, men i Kopernikus vitenskapssenter...

...kan man observere universet, gjøre eksperimenter, delta i interaktive utstillinger og ha det moro med roboter :) 

BLqW-PBBjCO
 
Wisła-elven
Wisła er den legste elven i Polen som er omtrent 1000 km langt! Den går gjennom hele Polen og deler Warszawa på to :) Mange mennesker slapper av ved elven iløpet av sommer, for å oppleve natur og føle seg som på sommerferie i Syden. Det er en koselig plass hvor man kan gå en liten tur, sitte og snakke med vennene sine, spise noe i restaurant eller... ta en båttur! I sommer er det veldig vanlig at det sitter mange unge mennesker ved Wisla, drikker øl og har det gøy.
 
BUheCNxgKmM
Spennende konserter
I Warszawa kan man delta i mange interessante arrangementer som for eksempel konserter av musikkstjernej fra hele verden! De mest interessante er:
Depeche Mode - 21.07.2017, Stadion Narodowy
Robbie Williams - 13.08.2017, Stadion Narodowy

Polens historie
Hvis man er interessert i historie, er det mulig å besøke noen interessante museer i Warszawa. Jeg anbefaler alle som er interessert i andre verdenskrig å besøke Warszawaoppstanden museum

Museet ligger i sentrum av Warszawa (Grzybowska 79). I Warszaoppstanden museum kan man få vite mye om det største opprøret i det okkuperte Europa under andre verdenskrig. Oppstanden begynte den 1. august 1944 og er en veldig viktig hendelse for alle polakker.

h_LPUxkf1V
 

Jeg kan også anbefale å besøke Museum for historie av polske jøder POLIN (Anielewicza 6) og noe for dem som elsker PRL-tidene -  Livet under kommunisme- museum (Glucha 3A). 
 

BUoWff5FJji
Mer om PRL kan dere lese her :)

Jeg håper at jeg har overbevisst dere å besøke Warszawa så snart som mulig :) 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Hva skjer i Gdańsk, Sopot og Gdynia i juni?

Hver måned kan man oppleve spennende ting i Gdańsk, Sopot og Gdynia, men når sommer starter, begynner det å skje myyyyeee mer :) Jeg har lagd en liste over hendelser som i min mening er mest interessante. Sjekk hva du kan gjøre i Trippelbyen i juni!

1. Hevelka - Mikrobryggeriøl festival (Gdańsk)
Hevelka (Festiwal Piw Rzemieślniczych) er noe for dem som elsker å drikke øl fra mikrobryggerier. På festivalen kan man smake på forskjellige øl som er basert på den klassiske bryggeritradisjonen. 
Når? 2-3 juni 2017
Hvor? Centrum Stocznia Gdańska, Doki 1
Hvor mye koster billetter? 15-25 PLN
Mer informasjon

BHHTcc9BnNh
2. XIV Gdynia Blues Festival (Gdynia)
Gdynia Blues Festival er perfekt for dem som elsker... blues! :) Iløpet av fire dager kan man delta i 16 konserter!
Når? 1-4 juni
Hvor? I Blues Club (Portowa 9) og på Skwer Arki Gdynia
Hvem? Little Victor & Stackhouse, Ukes'n Drum, Marta Szefke Groove Band og mange andre artister
Hvor mye koster billetter? Man må bare betale for Little Victor & Stackhouse konserten - billetter koster 80 PLN. I andre konserter kan man delta helt gratis :) 
Mer informasjon

3ogb5FpfEB

3. Fargefestival i Gdansk
23. juni er det 
midtsommerfesten i Gdansk! Alle som vil deta må forberede seg for å bli... fargerik :) På fargefestivalen skal alle kaste farger på hverandre og det moro!
Når? 23 juni
Hvor? Plac Zebrań Ludowych
Mer informasjon

4. Fląder Festival (Gdańsk)
Fląder Festival er musikkfestival for dem som liker alternativmusikk og... strender :) 
Når? 16-17 juni
Hvor? Stranda i Brzeźno, ved siden av bryggen
Hvor mye koster billetter? Gratis
Artister: Fertile Hump, Bastard Disco, Zywiolak og mange andre
Mer informasjon

5. Cudawianki - Gdynia
Cudawianki er en årlig, gratis musikkfestival i Gdynia. Det er en spennende mulighet å høre på musikk på stranda sammen med familien sin eller vennene sine. 
Når? 24 juni
Hvor? Gdynia Śródmieście stranda
Hvor mye koster billetter? Gratis
Artister: Kamp!, Smolik// Kev Fox
Mer informasjon

6. Guns N'Roses i Gdańsk!
En av de beste konsertene som juni i Gdańsk er sikkert Guns N'Roses.
Når? 20. juni
Hvor? Stadion Energa Gdańsk, Pokoleń Lechii Gdansk 1
Hvor mye koster billetter? Priser starter fra 227 PLN

7. XXI Baltic Sail Gdansk
Baltic Sail er et internasjonalt møte av alle dem som elsker seiling. Baltic Sail begynner den 29. juni i Gdańsk. Det finnes ikke et offisielt program ennå, men det er verdt å observere nettsiden
 

8. Drive-in kino (Gdańsk)
Det er en ganske interessant ting å delta i! Drive-in kino er en sjelden mulighet å se på film fra bilen :) 
Når? 10 juni
Hvor? Stadion Energa Gdańsk, Pokoleń Lechii Gdańsk 1
Hvilken film? Drive (2011) 
Hvor mye koster billetter? 0,00 PLN :)
9. Open'er Festival - Gdynia
Open'er Festival beskrev jeg allerede i forrige post, men det er verdt å huske om den:
Open'er Festival er den største musikkfestivalen i Polen. Den begynner den 28. juni og skal vare fire dager. Hvert år kommer det fantastiske musikkstjerner fra hele verden til Gdynia. I 2017 skal det være blant annet Radiohead, Foo Fighters, The Weeknd og The XX. På Open'er Festival har man mulighet til å bli kjent med polsk musikk også! Det kommer for eksempel Brodka og Julia Pietrucha :) 
En billett for fire dager koster 559 PLN, men hvis du vil overnatte på campingplass må du betale litt mer - 639 PLN. Du kan også velge å kjøpe billetter for en eller to dager. Mer informasjon finner du her


 
10. SeaZone Showcase Festival (Sopot)
SeaZone Showcase Festival er festival for dem som er interessert i musikk. Man kan delta i mange interessante diskusjoner og møter. Men det er særlig konserter som tiltrekker mennesker til SeaZone Showcase Festival. 
Når? 9-10 juni
Hvor? Forskjellige steder i Sopot: Teatr Wybrzeże Sopot, Teatr Boto, Teatr Na Plaży, Galeria 2 Zmiany, Tan, Mewa Towarzyska, Spatif, Scena, Sfinks 700
Hvor mye koster billetter? 49 PLN
Artister: Josh Savage, HEIDRIK, O.S.T.R., Joy Wellboy og mange andre
Mer informasjon
 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler.  

5 grunner til å besøke Łeba

Sommer starter snart! Hvis dere vil planlegge turen til Polen og har lyst til å slappe av ved sjøen, Łeba er et godt valg! 

Łeba er en liten by i nordlige Polen som ligger ved sjøen. Det er helt umulig å kjede seg der! Jeg har lagd en liste over grunner til å besøke byen iløpet av sommer:

1. Et perfekt sted for barn

Hvis du reiser til Łeba sammen med barna dine, trenger du ikke å bry seg om fritiden deres. Hvis de vil ikke bade lengre, kan du ta dem til en av mange interessante plasser i byen. Barn skal sikkert elske Dinosaur Park, Labyrint Park og Sommerfuglmuseum!

5sj7TcioEf
2. Interessante severdigheter og vakre utsikter

I Łeba kan man gjøre mye mer enn bare ligge på stranda og sole seg. Hvis man foretrekker å ha aktiv sommerferie, kan man også sykle eller gå på tur for å oppleve nydelige utsikter i Łeba. Byen ligger ved to elver - Łeba og Chełst, og to innsjøer som heter Łebsko og Sarbsko.
Hvis man vil, kan man også se noen interessante severdigheter som for eksempel St. Nikolas Kirken.

3. God mat og intensivt nattliv
Det er mange gode restauranter og kafeer i Łeba, og i min mening er byen veldig sjarmerende. Mange mennesker anbefaler å besøke Zakątek Klary, Cafe no. 5 og Chata Rybacka. Hvis man har lyst til å feste eller danse, er det også mulig i en rekke klubber og plasser med musikk og alkohol :) 

4. Słowiński nasjonalpark​
Alle som besøker Łeba har mulighet til å se noe helt fantastisk - Słowiński nasjonalpark.

Słowiński nasjonalpark er veldig spesielt på grunn av sanddynene som flytter på seg og dekker trestubber som en gang vokste der. Det er en spennende utsikt! Man kan også se mange myrer, skoger og innsjør i Słowiński nasjonalpark.
Parken er på UNESCOs liste over verdens biosfærereservater. 

5. Beliggenhet som gir mange muligheter

Łeba ligger bare 100 kilometer fra Gdansk. Det betyr at det er lett å reise dit fra flyplassen, eller besøke Sopot hvis man har lyst til det! Det er også mulig å dra til Hel fra Łeba i kort tid - det tar nesten 2 timer.

BTwmYZljVlr
Jeg håper at mange av dere skal besøke Łeba og ha en spennende sommerferie! :) 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

En ny start :)

Hei alle sammen!

I dag overtar jeg bloggen etter Filipina og mitt eventyr begynner! Jeg skal gjøre alt jeg kan for å hjelpe dere med å planlegge turen til Polen!

Og hvem er jeg egentlig? :) 
Jeg heter Magda og bor i Gdansk, Polen. I nesten 4 år har jeg studert norsk språk og kultur. Hvorfor Norge? Jeg synes at det er et av verdens vakreste land, og jeg elsker å reise dit! Jeg ble født i Elbląg som er en ganske stor by i nordlige Polen. Nå bor jeg i Gdańsk, som i min mening er et perfekt sted for alle - familier, studenter og særlig... turister! På fritiden liker jeg å reise og oppdage interessante steder. Det er viktig for meg å være aktiv og oppleve så mye som mulig, men noen ganger liker jeg også å bare slappe av på stranda eller gå til en god restaurant :)


 

Jeg vil gjerne anbefale dere alt som er verdt et besøk i Polen. Og det er mye å se! :)

Har du noen spørsmål eller ønsker du at jeg beskriver noe du er interessert i? Skriv gjerne i kommentar!

Og... stay tuned! ;)

Magda

 

 

 

 

 

En liten pause...

Hei alle sammen!

Alt kommer til en slutt, og det gjelder også mitt eventyr med Besøk Polen. Jeg har skrevet på bloggen siden juni 2016, men nå må jeg si ha det til dere! :( På grunn av mange reiser, eksamer og andre personlige ting, har jeg ikke lenger nok tid å ta vare på bloggen. Mange takk for alle positive kommentarer, det er veldig hyggelig å vite at mange av dere synes at bloggen er veldig nyttig. Det er også spennende at jeg kunne hjelpe dere med å finne noen flotte steder fra området som jeg bor i, og som dere besøker :) Men det betyr ikke at Besøk Polen kommer til en slutt nå! Snart skal Magda overta bloggen! Hun er en veldig flink jente som vet mye om landet og skal sikkert dele med dere noen nye interessante opplysninger om Polen! 

Vær tålmodig og stay tuned! ;) 

Ha det på badet! ;)Klemmer, 
Filipina

Valentinsdagen i Polen

I dag feirer vi Valentinsdagen! Liker du å feire denne dagen sammen med kjæresten din? Eller er du singel og synes at det ikke er noe for deg? Enten man er forelsket eller ikke, er det en fantastisk idé å være i Polen denne dagen :) Her kan du lese om noen idéer til hva dere kan gjøre - det er ikke for sent å planlegge noe spesielt! :) 

Romantic background with copy space. Beautiful roses and Valentine card with heart. Selective focus.

Bildet: Fotolia1. Romantisk kveld i en restaurant

Den perfekte klassiske løsningen. Det finnes mange flotte restauranter og kafeer i Polen. Det er en perfekt anledning til å besøke én eller flere av dem. 
De beste kafeene i Gdansk, Sopot og Gdynia
Eliksir - restaurant og cocktailbar i Gdansk
Bryggeriet PG4 - restaurant og bryggeri i Gdańsk
Whiskey on the Rocks I Sopot
Projekt 36 i Sopot
Hashi Sushi i Sopot
Lao Thai i Gdańsk
Gdański Bowke i Gdańsk

BGe82zJC-Tt
 
BOt9QDDBopw


2. Blomster
Det er ikke så mange kvinner som ikke liker å få blomster. Vær en gentleman ;) 
 

BPPf7FhgsLI
 
BPVJoovDzHj


3. SPA
Dra på spaopphold sammen eller gi dama di en gavekort på massasje eller manikyr. Eller gi seg selv litt kjærlighet og slapp av! :)

De 10 beste spa og velværesentrene i Polen

BPH9WuHBm65
 
BPK6mqxhXGO
 

4. Gå på kino
Å se en god film er alltid en god idé. Det bør ikke være problematisk å gjøre det i Polen hvis dere snakker engelsk. De fleste filmer er jo på engelsk, bare med polske undertekster. 
 

BNvLGbnjJqf


5. Romantisk spasertur
En spasertur ved sjøen eller i gamlebyen er en veldig romantisk idé. På bloggen kan dere lese om de vakreste stedene å gå tur på i Gdańsk og Kraków.

De mest romantiske stedene i Polen
 

96sQmzGksn
 
BKdpJedg-Z7
 

6. Slå ut håret! :)
Det er vanlig at mange klubber og restauranter organiserer en fest den dagen. Restauranter har spesielle menyer for alle hjerters dag, og noen klubber inviterer særlig single for å ha det gøy sammen... og kanskje finne ekte kjærlighet! :) Les om de beste klubbene i Sopot, Kraków og Warszawa.
 

BCM8gBIOYUJ
 
BMHRSTNDUE7

Kos dere masse i Polen! ;)

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Julemarkedet i Gdansk 2016

På fredag gikk jeg til gamlebyen sammen med venninna mi for å endelig se hvordan julemarkedet i Gdańsk ser ut dette året. Jeg må innrømme at julestemningen var på plass! Det var bare en ting som manglet - snø. :) Vel, man kan jo ikke ha alt! ;)
 På markedet kan dere kjøpe alt dere trenger for å pynte huset til jul. Det finnes hundrevis av julesmykker der. Og hvis dere vil gi deres nærmeste noe fra Polen i gave, der skal dere finne flotte julesjokolader og håndverk.Det er umulig å være sulten på julemarkedet. Overalt finnes det boder som serverer forskjellige slags mat og drikke. Det er noe særlig for kjøttelskere! Men prøv også oscypek - en type røkt polsk ost som er tradisjonelt laget bare i Tatra-fjellene.
 
Her er det umulig å kjede seg. På markedet finnes det en liten skøytebane, en karusell og et pariserhjul Amber Sky. Utsikt fra den er sikkert fantastisk! En billett koster 25PLN og dere kan nyte utsikten for 15 minutter. :)
 BN2iYYlDEOK
 

Og de som er forelsket kan kysse hverandre på et spesielt sted - under mistelteinen! ;)Dere skal fortsatt tid til å besøke julemarkedet! Vi anbefaler å gjøre det! ;) Kos dere masse!

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Nyttårsaften i Polen - 2016/17

Planlegger dere å feire det nye året i Polen, men vet ikke helt hvor? Jeg har lest forskjellige tilbud og snakket med vennene mine fra ulike steder for å finne de beste arrangementer, og her er en oversikt over nyttårsfester du kan delta på i Polen den siste kvelden 2016. Jeg håper at det skal hjelpe dere med å velge noe perfekt for dere!

New Year is coming! Group of cheerful young people in Santa hats carrying gold colored numbers and throwing confetti
kildet: Fotolia.pl
 

GDAŃSK/GDYNIA/SOPOT

Opera Leśna, Sopot - ul. Stanisława Moniuszki 12
Liker dere maskeradeball? I Sopot kan dere delta på Sylwestrowy Bal Maskowy. Det skal være en veldig elegant fest, med fantastiske retter og god musikk. En billett koster 250PLN og feiringen begynner kl. 20:00. Mer informasjon om festen: tel. +48 603 970 821; catering@bart.sopot.pl
 

 
 


Skwer Kościuszki, Gdynia
Hvis dere her lyst på nyttårsfeiring under åpen himmel som koster ingenting - er det best å velge Gdynia. Dawid Podsiadło og Fisz Emade - to av de beste polske musikkerne spiller der dette året. Det er også et fantastisk sted for å se fyrverkeri fra og se hvordan Polakker feirer sammen denne dagen :) Mer info her.

BN1otVtAYJH
 
 


New Year's Rave, Sfinks 700, Sopot - ul. Mamuszki 1
Liker du ikke sofistikerte arrangementer og vil bare ha det gøy sammen med hundrevis av fantastiske, unge mennesker? Da kan du velge Sfinks700 i Sopot. Særlig hvis du liker å danse og technomusikk. Fantastiske DJer, blant annet Amotik fra Berlin, skal spille der hele natten. En billett koster 69PLN. Les mer her.

 


Kraków

Luxury Night på Baroque - ul. Świętego Jana 16
En leser av bloggen, Elijah, skrev til meg for noen dager siden og fortalt meg om denne festen. Han skal dit selv og håper for å treffe flere nordmenn der :) «Jeg har tenkt meg på Baroque's arrangement fordi det tilbys både diskotek og liveband, for ikke å snakke om den lukseriøse menyen. Tilbudet de har innebefatter også ubegrensede mengder av alt som kan finnes på en drink-/cocktailmeny. Så man kommer til duk og dekket bord og kan konsentrere på å nyte kvelden, -det eneste man må huske penger til er eventuell drosje! I tillegg er Rynek Glowny bare noen få meter unna om man skulle ha lyst til å ta en liten tur bort for å delta i festivitasen som foregår der», sier han. Dere kan lese mer om festen her.

 
 


Double Tree, Hilton Kraków - ul. Dąbska 5

En annen eksklusiv nyttårsfeiring skal finne sted på Double Tree. Inngang for en person koster 499PLN og prisen inkluderer alkohol, deilig mat fra forskjellige deler av verden, DJ, Open Bar med whisky, vodka, vin og øl, DJ og et kasino! Her kan dere spørre om detaljer: tel. +48 12 201 4382; sylwester@euro-hotele.pl

Cheering crowd and fireworks at New Year's Eve

Warszawa

Balsam, ul. Racławicka 99
Liker dere mote og musikk på 70- og 80-tallet? Nå kan du gå tilbake i tid til denne perioden ved å delta på festen Szalone lata 70-80'. Stedet tilbyr mange flotte retter, kaker og alkohol. Inngang koster 230PLN. Nå er det bare å kle seg ut som en person fra 70-tallet og reise til Warszawa!
 

 


Hotel Marriott, Al. Jerozolimskie 65/79
Hotel Marriott i Warszawa har 4 forslag dette året! De tilbyr en kveldsmat på SkyBar med utsikt over hele byen. Denne natten spiller DJ Chriss Jaxx og fiolinist Sara Malinowska der. Inngang koster 990PLN. Det andre forslager er kvelden på Parmizzano's restaurant hvor dere kan kose dere med nydelig mat og høre på gitarister (Dos Aquas) - inngang 370PLN. De som har lyst på en intim kveld kan velge Lobby Bar hvor skal en jazz-konsert finne sted. Her skal dere også kose dere med sjømat. Inngang - 250PLN. Mer informasjon kan dere finne her: tel. +48 22 630 3647; events@marriott.com.pl; www.warsawmarriott.pl/sylwester

 

Wrocław

Las Vegas Casino Night på Browar Złoty Pies, Rynek 41
Hvis dere ønsker dere å feire det nye året i Las Vegas, men dere er i Wrocław i stedet, da bør dere kanskje besøke Browar Złoty Pies ;) Der kan dere spille kasino og spise deilig mat! Inngang koster 350PLN. Tel. +48 570 221 212; info@zlotypies.com

BKapcIYAQHc
 

Fever! på Glamour, ul. Ruska 37-38
Hvis dere liker å kle seg ut og 60-tallet, skal denne festen være perfekt for dere. Fantastisk menu, stemning og musikk skal gjøre at denne natten skal sikkert bli uforglemmelig! Inngang koster 285PLN. Tel. +48 609 120 476; kontakt@glamourwroclaw.pl

 

Kos dere masse i Polen!

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Kaffe, te eller kake? 6 kafeer du bør besøke i Warszawa.

Dagene blir kortere og temperaturen synker. Det regner og blåser, så det er ikke så koselig å være ute hele tida. Dette er en god grunn til å sitte på en varm kafe og kose seg med varm kaffe, sjokolade eller te. Her kan du lese om noen hyggelige kafeer i Warszawa som jeg liker å sitte på når jeg besøker byen.

Pardon, To Tu - Plac Grzybowski 12/16, Warszawa
Jeg ble forelsket i dette stedet, og det var kjærlighet ved første blikk. ;) Det er ikke en vanlig kafé. Veldig ofte organiseres interessante arrangementer der, både konserter, verksted og utstillinger. Der kan dere også kjøpe vinyl plater og bøker. I tillegg har de flotte kaffer, forfriskende lemonader og et stort utvalg av øl. Hva mer kan man ønske seg?! :)

STOR - ul. Tamka 33, Warszawa
STOR tilbyr forskjellige typer av kaffe som mange anbefaler. Der kan dere prøve forskjellige kaker og sandwicher også. Stedet er ikke stort og det er hyggelig atmosfære der.

BLYqQfeBDM4
 
BJKSW58ggfd
 

MOODIE - ul. Chmielna 32, Warszawa
Ferske juicer er deres spesialitet, men kaffe der er deilig også. Verdt et besøk, særlig hvis dere trenger mer vitamin C! :)

xJvEY6x_Si
 

Cophi - ul. Hoża 58/60
Perfekt kaffe og deilige desserter. Flott sted både når man trenger til å jobbe og slappe av.

 
 

Kafka - ul. Oboźna 3, Warszawa
Der kan dere ikke bare drikke kaffe men også spise frokost eller lunsj. De tilbyr forskjellige deilige supper, kjøttretter osv. i rimelige priser.

 

Green Caffe Nero
Sist, men ikke minst :) Green Caffe Nero er som Starbucks - det finnes i mange steder rundt Warszawa. De har gode kaker og fantastisk kaffe. Selv kan jeg anbefale iskald sjokoladefrappucino!

 
BLk2CQvBiKC
 

Ha en fantastisk tid i Warszawa!

Her kan dere lese om kafeer i andre polske byer: Gdańsk-Sopot-Gdynia, Kraków og Wrocław.


Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Weekend i Gdansk med ro - byliv på en fredelig måte

Er dere ikke så mye ute etter fester og natteliv? Da gir vi dere et par tips som skal hjelpe dere planlegge en koselig helg ved sjøen :)

Først og fremst søk flybilletter på forhånd - det er en fin måte å spare litt penger på. Flyselskaper som Wizzair eller Ryanair flyr til Gdansk mange ganger i uken og prisene er ganske lave. Dere kan fly direkte til Gdansk fla Kristiansand, Stavanger, Bergen, Haugesund, Ålesund, Molde, Trondheim, Sandefjord Torp og Rygge - så mange muligheter!

Cityscape aerial view on the old town with saint Marys church on the sunset in Gdansk, Poland

Bildet: Fotolia

Hvor å bo?

I Gdansk anbefaler vi å ta en taxi for å komme seg til sentrum. Lurer dere på hvilket hotell bør dere velge? Ut fra det vi vet velger de fleste nordmenn hoteller fra store, internasjonale kjeder, som Hilton, Radisson Blu eller Puro. Alle disse tre ligger i sentrum av Gdansk, i gåavstand fra Dluga gata og Madison kjøpesenter. På taket av Hilton kan dere spise deilig frokost med et glass champagne til - utsikten er nydelig, den går utover Motlawa elva.

Hva å se?

I sentrum av Gdansk skal dere ha anledning til å besøke alle de vakreste severdighetene, vi anbefaler særlig å kikke litt innom Mariakirken og gå opp kirkens tårn. Ravemuseum er også verdt å se for seg selv. Det er også mulig å planlegge en båttur langs Motlawa elva til Sopot, Gdynia eller Hel halvøya. Det finnes mange båtselskaper i Gdansk, om dere ønsker å leie ut båten eller kan dere kjøpe en billett til en ferge.

Har dere lyst til å se Gdansk fra en lite høyde? Ta en tur til Gora Gradowa og forty, som tidligere hadde vært en del av byens forsvarssystem. Fra bakken skal dere se verftet, gamlebyen, elva og mange andre ting.

Utsikten fra Gora Gradowa.

Hvor å spise?

Nå kommer det et par tips angående fine spisesteder i hjertet av Gdansk. Om dere vil smake på tradisjonell polsk mat, dra gjerne til Gdanski Bowke, Pod Lososiem, Pierogarnia u dzika eller Goldwasser. Fin biff kan spises hos Billy's eller La Pampa. Deilig pizza kan bestilles i Sempre, sushi i New Kansai Sushi. Prisene er forskjellige, men dere kan forestille dere å betale fra 150 til 300-400 NOK for en person. Øl koster ca. 20 NOK for en halvliter, en flaske vin omtrent 100 NOK. Har dere lyst på å sitte i en koselig kafe? Det finnes hundrevis av disse i sentrum! Pikawa, Cafe Ferber, Costa er bare toppen av isberget.

Gdanski Bowke restaurant - maten dit var deilig!

Noe for kropp

Massasje er en god og avslappende måte å tilbringe tiden sin på. Er dere i Gdansk kan dere gjerne se nærmere på Jacques Andre sine tjenester. De har massasje, frisør, neglebehandlinger, ansiktsbehandlinger og mye mer! Skriv epost til dem, for å bestille en time. For alle som liker mer intim atmosfære og er ikke redd å reise litt rundt Trippelby, anbefaler vi Balola SPA i Sopot. Hos dem skal dere ha anledning til å snakke med en fysioterapeut som kan veilede dere videre. I tillegg til dette har de utstyr og kosmetikk som hjelper å forbedre hudtilstand med en gang! Verdt å gi dem en sjanse.

Her er vi i Balola SPA :)

Hvor å shoppe?

Shopping er alltid noe interessant for dere som reiser til Polen. Dette kan vi forstå meget godt! I Polen finnes det mye flere butikker enn i Norge og prisene er ikke så høye. De som elsker å ha stor utvalg bør dra til Galeria Baltycka i Wrzeszcz bydel. Madison kjøpesenter er ikke så stor, men ligger i sentrum av Gdansk. I tillegg til dette finnes det masse butikker som selger ravsmykker i sentrum.

Grunn til å smile

Til slutt vil vi gjerne minne om tannlegebehandlinger som har blitt svart populære hos dere. Det å reise til Polen for å besøke tannlegen, bleke tenner eller få implantater er billigere enn i Norge og de fleste behandlingene kan gjøres på en dag! Dere kan også ta kontakt med firmaer som ikke bare skal arrangere deres møter med tannlegen, men også kan planlegge deres fritid og hente dere fra flyplassen. Slike tjenester tilbys av Dental Travel Gdansk og den snille Ewelina Antoszewska - hun snakker flytende engelsk, og dere kan være sikre på at hun skal ordne alt og tjenester er av høyt nivå og best kvalitet. Tenk på det før reisen til Polen og bestill en time for gratis kontroll.

Agnieszka sammen med Ewelina Antoszewska fra Dental Travel Gdansk.
 

Hva mer? Eller trenges det egentlig noe mer? Ferie er jo en tid å ta alt med ro, slutte å skynde seg å nyte tiden dere har til dere og bare dere :) Gdansk er en magisk by, man kan føle den historiske atmosfæren med moderne vri. Sett seg på en av de benkene på Dluga gata og se litt på byens liv.

Agnieszka

 

Planlegg din tur til Polen ved hjelp av en ny funksjon på bloggen vår

Vi skaffet oss en ny funksjon på bloggen! Vi får masse mail med alle mulige slags spørsmål om Polen fra dere, og derfor ville vi gjøre det enklere for dere å ta kontakt med oss. Ved hjelp av dette kontaktskjema kan dere sendte deres spørsmål knyttet til ferie i Polen :) Vi håper at vi klarer å svare på alle deres hendelser innen rimelig tid, og hjelpe dere å planlegge deres tur til Polen. Vi har mer kunnskap om Trippelbyen (dvs. Gdansk, Sopot og Gdynia) siden vi bor i Sopot, enn om de andre polske byene, men vi vil prøve å besvare alle spørsmålene likevel. Dere kan finne skjemaet på høyre siden av bloggen eller ved å klikke på Planlegg din tur-knappen i menyen.

Rask tur gjennom Gdynia - hva bør du se?

I dag kommer et gjesteinnlegg skrevet av Konstancja som jobber sammen med oss, og ville dele sine tips om Gdynia :) På bloggen finnes det ganske mye om hva man kan gjøre i Gdansk, vi har allikevel skrevet veldig lite om en by som ligger ved siden av den - Gdynia. I dagens innlegg skal vi altså fortelle hvilke interessante steder man kan besøke hvis man reiser hit.

8F2sqWAl3h

Infobox
Det er et perfekt sted til å begynne en tur rundt Gdynia med - fra dets utsiktspunkt kan man nyte utsikten over nesten hele byen. Dessuten befinner det seg en skalamodell av Gdynia der - man kan altså se en miniatur av byen også. Infobox lokaliseres på Swietojanska Gata 30 og det er åpent hver dag.

 

Havnet
Ved havnet står det to skip - Dar Pomorza og ORP Błyskawica. Dar Pomorza, det vil si Pommerns Gave, er et seilskip med tre master. Det bygdes i 1909-1910 i Hamburg og kjøptes av Pommerns folk for Sjøskolen i Gdynia 19 år senere. På skipet lærte seg 13 384 studenter og det fløt 0.5 millioner sjømiller som måler seg med 25 cruiser rundt den verden. ORP Błyskawica, det vil si ORP Lynet, er en polsk jager som deltok under andre verdenskrig, blant annet på Narvikavsnittet. Nå er både skipene bevarte som museumsskip i Gdynia.

BbPSXDpjXgf

Trenger du overnatting i Gdynia? Sjekk f.eks.Villa Admiral - et koselig villaen som ligger i hjertet av Gdynia :)


Akvariet
Akvariet i Gdynia er et av de største i Polen av sitt slag. Der kan man se en del spennende arter av fisk, amfibier og krypdyr fra forskjellige verdensdeler, hovedsakelig fra Afrika og Nord-Amerika. Akvariet har også en stor undervisingsseksjon, hvor man kan lære seg oseaonografi, biologi og miljøvern, stort sett gjennom å foreta eksperimenter. Akvariet er åpent hele året og befinner seg på Jana Pawla II Gata 1, i nærheten av havnet. Billetter koster 24 zloty.

BYfZFsBBy3J

Jumpcity
Jumpcity er et sted hvor man kan både ha det gøy og trene. Det inneholder 140 trampoliner og det finnes mange aktiviteter som man kan utøve der. Først og fremst kan man bare hoppe på alle trampolinene. Det er allikevel også mulig å delta i en av klassene. Jumpcity tilbyr klasser med enten fitness eller styrkeworkout og akrobatikk. Det befinner seg på Tadeusza Wendy Gata 7/9 i Gdynias sentrum. Inngangen koster 30 zloty for 60 minutter (men man kan selvfølgelig velge å være der lengre!) på trampolinene og 40 zloty for 60 minutter med trening.

 

 

 

Konstancja

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Kollektivtrafikk i Trippelby

Hvordan reiser man fra sentrum til Galeria Baltycka? Hvor lang tid tar det å dra fra Sopot til Klif kjøpesenter? Hvor mye koster billeter? I dag skal vi beskrive kort kollektivtransport i Gdansk, Sopot og Gdynia. Måten kollektivtransport i Trippelbyen fungerer på kan virke meget komplisert, men med en liten forklaring skal dere ordne alt selv.

I Gdansk kan man ta buss, trikk eller lokaltog. Busser og trikker er styret av ZTM Gdansk og på deres nettside skal dere finne rutetabeller. I Gdansk er det masse forskjellige ruter og derfor er det best å sjekke hva bør man ta på forhånd. Sjekk gjerne mulige kombinasjoner på jakdojade.pl (som kan oversettes til hvordan skal jeg dit?), men sammenligne alltid ruter med det Google Maps foreslår, for noen ganger viser jakdojade.pl feil strekninger.

Ba15KwPhBoe

Som oftest spør dere oss hvordan kan man komme seg til Gdansk fra flyplassen og fra sentrum til Galeria Baltycka. Fra flyplassen må dere ta 210 buss som kjører rett fram til sentrum (stoppet Dworzec Glowny eller Brama Wyzynna), og fra sentrum til Galeria Baltycka kan dere ta trikk nummer 6, 11, 12 eller 9 og stige av på stoppet som heter Galeria Baltycka.

Hvor mye koster det å reise med kollektivtransport i Gdansk? For voksne koster engangsbilletter 3 zloty (buss, trikk) og 4 for nattbuss, for barna er det 1,50 zloty og 2,00 zloty. En timers billett koster 3,60/4,60 for voksne, 1,80/2,30 for barna og døgnbilletter koster 12 zloty for voksne og 6 for barna. Billettene kan kjøpes i spesielle automater som er montert på buss/trikk stopper, i aviskiosker og hos sjåføren, men husk, altfor det sistnevnte må dere ha eksakt mengde av penger å betale. Man kan også betale for billetter ved bruk av mobil applikasjon som heter SkyCash.

BPHPpOFjEgA

Gdynia har også sine busser og trolleybusser, men man må kjøpe billetter som er gyldige i Gdynia. De koster 3,00 (om dagen) eller 4,00 zloty (nattbuss) for voksne og 1,50/2,00 zloty for barna (engangsbilletter).

BbEqd2vHvMo

Om dere vil kjøpe billetter som skal være gyldige både i Gdansk og i Gdynia, er det også mulig, les mer om slike billetter her.  Sopot har ikke sin egen kollektivtrafikk, men selve byen er liten og det treges ikke å ta bussen der. I Sopot kjøres det busser fra Gdansk og Gdynia og SKM tog.

BZsseKhFMdO

SKM tog er en hurtig bytog som kjører fra Gdansk Srodmiescie til Wejherowo. Toget krysser hele Gdansk, Sopot og Gdynia og er en billig måte å reise mellom de tre byene. Toget går hver 7. - 15. minutt i dagen og en gang i time i natta.

Det er litt kinkig med billetter - de må være validert før man hopper på toget. Validatorer står enten på perronger eller ved trappa nede rett utenfor perronger. Billettene kan kjøpes i aviskiosker, automater og hos konduktør, men det kan være dyrere (tilleggsbetaling er på 2,80 zloty). Billettene koster omtrent 3-4 zloty.

Agnieszka

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Severdigheter i Gdansk

Vi skriver ofte om hva kan man gjøre i Gdansk, men har egentlig ikke skrevet om severdigheter. For å rette den feilen bestemte vi å forberede et innlegg om historiske bygninger og steder som er knyttet til byens fortid. De fleste severdighetene ligger i sentrum av Gdansk, så dere skal klare å besøke alle av dem på en dag. Dere skal ikke bruke buss eller tog heller, det er best å ta en liten spasertur og bli kjent bedre med vakker Gdansk.

Dluga gata og severdigheter på den
Dluga, dvs. Lang gata er den mest kjente gata i Gdansk, den er trykket på postkort og nesten alle som besøker Gdansk drar først og fremst på Dluga gata på en spasertur. På den gata skal dere oppdage minst tra karakteristiske punkter: rådhus, Neptun fontenen og den gulle porten. I tillegg til dem se gjerne på Artus hus, Uphagens hus og den grønne porten.

BTOwlQJAzTb

Rådhus og Neptun fontenen
Dluga hadde lenge vært en markedsgate, den var også brukt av konger som ville vise deres ankomst til Gdansk. Nå er den historisk sentrum av Gdansk og en stor turistattraksjon. På den gaten skal dere finne mange restauranter, kafeer og butikker som selger suvenirer. Rådhus er den høyeste bygningen på Dluga, inne i den ble det arrangørt historisk museum av byen. Man kan klatre opp rådhusets tårn og se hele gamle byen fra høyden. Bare et par skritt unna rådhuset ser man Neptun fontenen. Fontenen ble først bygd på 1600-tallet og siden det restaurert et par ganger. Bygningen man ser bak Neptunen er Artus hus som i fortiden var hoved møtepunkt. I dag er det en avdeling av historisk museum av Gdansk og man kan slippe inne og se på utstillinger.

BURVBAGDNXk

Mariacki kirke
Kirken ligger bare to-tre minutter til fots unna Dluga gata, den er den største kirken bygd av murstein i hele verden. Byggning av kirken begynte allerede i 1300-tallet. På ca. 5000 m2 finnes det mange gamle severdigheter, f.eks. skulpturer, alter, malinger. Det er også mulig å gå opp kirketårn og beundre vakker utsikt av byen. De foregår fortsatt messer (på polsk) i Mariacki kirken så, hvis dere har lyst til det, kan delta i dem.

Cityscape aerial view on the old town with saint Marys church on the sunset in Gdansk, Poland

Bildet: Fotolia

Motlawa brygge
Motlawa er navnet på elva som renner i sentrum av Gdansk. Langs den ble bygget en brygge, i dag kjent for sine vakre gamle hus, restauranter og hoteller (bl.a. Hilton).

BbL_K-uBZ1B

På bryggen ligger Gdanski Bowke restaurant vi skrev om tidligere. I tillegg til dette finnes det Zuraw kran, som dere trolig gjenkjenner fra bilder av Gdansk. Det er mulig å komme inne og se hvordan den gamle kranen så ut. Fra bryggen kan dere spasere til Mariacka gate, utrolig sjarmerende plass på Gdansks kart. På den gaten kanman kjøpe smykker med rav og lokal, kasjubisk kunst.  

Oliwski parken
Parken ligger ca. 15-20 minuter unna sentrum, man kan ta SKM tog (Oliwa stoppet) eller trikk nummer 11 og 12. Det er et fantastisk sted å slappe av og vandre langs sjarmerende stier. Vi anbefaler å arrangøre en piknik i parken :) I tillegg til dette kan dere kikke innom katedral som er situert i hjertet av parken. I katedralen spilles det ofte orgelkonserter.

BbKm5ziBys8

Les mer:

Reise til Gdansk, oppdag byen med turistkort

Shopping i Gdansk - legg merke til polske brander!

Hoteller i Gdansk

 

Agnieszka

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

 

Nyttårsfeiring i Polen

Har dere tenkt om å reise til Polen for å feire nyttår (eller Sylwester på polsk)? Hva er det å gjøre her, bortsett fra å se på fyrverkeri på midnatt? Den gangen presenterer vi nyttårsfeiring i de største polske byene.

Navnet Sylwester stammer fra paven Sylwester I og er i tillegg til dette Sylwesters navnedag. Navnet er fortsatt gitt til barna i Polen, selv om det er ikke mest populær nå for tiden. Polakker elsker å feire nyttår, om dere gjør det også les om nyttårshendelser i Polen :)

Gdansk, Sopot, Gdynia
I Trippelbyen kommer det til å bli en skikkelig nyttårsfeiring. Gdynia organiserer, for den andre gangen, nyttårsfest i samarbeid med en av de største polske TV-selskapene, Polsat. Mange kjente musikere skal spille den natten og fyrverkeri kommer til å være imponerende. Adgang er fri, feiring begynner klokka 20:00 på Skwer Kosciuszki.

Cityscape aerial view on the old town with saint Marys church on the sunset in Gdansk, Poland
Bildet: Fotolia

I Gdansk skal det også holdes konsert og fyrverkeri, men her er det letter å planlegge noe ekstra. Hilton Hotell organiserer et ball, The Great Gatsby stil. Prisene starter fra 1000 NOK per person. Ønsker dere å feire nyttår som en konge? Velg slott i Lezno. Slott i Lezno ble bygd i 17-århundre og hele natten der komme til å bli helt kongelig. Adgangen koster 1000 NOK med overnatting og vinsmaking, open bar og maten er inkludert i prisen. Vil dere ikke bestille plass på forhånd? Husk om Hard Rock Cafe i Gdansk, de tar ikke reservasjoner og alle kan komme.

I Sopot er alle, som alltid, uteseder åpne. Liker dere å ha alt organisert, sjekk hva hoteller som Sheraton, Haffner og Rezydent tilbyr. Husker dere om Brasserie D?Or vi skrev om tidligere? De forbereder en spesiell middag som koster 400 NOK per person. Bortsett fra restaurangene finnes det mange fester, arrangørt blant annet av 3 Siostry (sirkus stil), Klub Atelier (Bollywood stil), Zatoka Sztuki Beach Club, Mollo (70-åra).

Feiring i Gdansk

Warszawa

Hovedstaden skal feire nyttårsaften på Nasjonal Stadion. I år polske kjendiser sørge for fantastiske musikkopplevelser og byen planlegger fyrverkeri som skal vare i 15 minutter!

Om dere har lyst til å se hvordan livet i Folkerepublikken Polen så ut som, bestill gjerne plass hos Chmielna9 pub. De garanterer flott stemning av Polen fra fremtiden. Dere skal få anledning til å spise typiske, folkerepublikkens retter, danse til musikk som var populær på den tiden og delta i forskjellige konkurranser. Feiringen koster 350  zloty (ca. 700 NOK).

I hovedstaden finnes det også en mulighet å feire i slott, f.eks. palac Prymasowski. Der skal dere velge mellom tre forskjellige saler med forskjellig musikk. Priser starter fra 300 zloty. Andre kongelige steder er blant annet Venezia Palace og Palacyk Otrebusy.

Feiring i Warszawa

BOs32ejAZhf

Krakow
Alle polske byer tilbyr feiring i sentrum, i Krakow skal deltakere samle på Krakowski Rynek (marked) for å telle til midnatt, se på fyrverkeri og ønske alt best til sine nære og kjære.

Har dere lyst på noe helt unikt? I Krakow får dere anledning til å ta en nyttårsreise med tog. Reise fra Krakow til Zakopane skal begynne klokka 19.30, 23.00 stopper toget i Zakopane, der feirer man nyttår og klokka 5.00 kommer toget tilbake til Krakow. Reisen koster 180 zloty.

Feiring i Krakow

Wroclaw
I Wroclaw oragniseres det nyttårsfeiring i samarbeid med polsk Tv-selskap TVP2. fest på Rynek (marked) kommer til å bli stor! Dere skal få anledning til å høre på Lemon, Pectus, Patrycja Markowska og Halinka Mlynkowa som skal gi en konsert.

Vil dere opplave noe av wild west? I Wroclaw (eller Wroclove som innbyggere pleier å skrive) i Kuchnia2Swiaty retaurangen kommer det til å bli en fest med cowboys, indianere og Cancan dans.

Feiring i Wroclaw

Poznan
Poznan er en by av opplevelser og i hjerte av byen skal dere oppleve polsk musikk, Anna Jantars sanger skal være et hovedtema. Om dere liker fester med masse mennesker, så kan dere gi en sjanse til nyttårsfeiring organisert på INEA stadion. Der skal dere danse, se på kunstnere og delta i konkurranser. Til slutt vil vi minne om Malta innsjø ? Resident restaurant ligger ved den. Den organiserer glamorøs nyttårsfeiring for alle som elsker vakre utsikter.

Kommer dere til Polen på nyttår? Skal dere lete etter et plass å feire eller har dere allerede bestilt noe? Del gjerne deres ideer med oss.

Agnieszka

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Gdansk flyplass - reise fra flyplass til sentrum

Lech Wałęsa Flyplassen i Gdansk ligger i Trójmiasto byområdet. Den ligger ca. 10 km fra Gdańsk sentrum. Flyplassens nettside er www.airport.gdansk.pl

0fAnFQOkmr

Det er veldig enkelt å reise dit fra Norge! :) Til Gdansk kan man fly fra Oslo (med Norwegian eller SAS), Oslo/Rygge (med Ryanair), Sandefjord/Torp, Stavanger Sola, Trondheim, Ålesund og Kristiansand (med Wizzair).
Men hvordan kan man reise fra flyplassen i Gdansk til sentrum? Dette spørsmålet svarer vi på i dag! :)

Bytransport
Det er lett å reise fra flyplassen med bytransport. Det er også billigst. Med busslinje 110 kan man reise til Gdansk Wrzeszcz (her ligger blant annet Galeria Baltycka), og det tar ca 20 minutter bussreise.

 

Med busslinje 210 reiser dere straks til byens sentrum (her ligger gamlebyen, Hilton hotellet osv.). Reisen tar ca. 30 minutter.
 

 

Om natta kan du reise med N3 linje som bringer deg til Gdansk Wrzeszcz i cirka 20 minutter (bussen reiser også videre til sentrum).

Billetter
Enveisbilletter koster ca. 3 PLN (nattbussen er litt dyrere). Billettene kan du kjøpe hos føreren men der er bra å ha mynter :) Du kan også kjøpe billetter på billettmaskin (her kan du betale også med kort).

Ba94fEPgxHr

Det er  også SKM bytoger som reiser mellom byens sentrum og flyplassen! :)

 

BaBu8NCjlbb

Taxi
Det tar ca 15 minutter å reise med taxi til byens sentrum, og det koster ca. 50 zl (det kan koste litt mer om natta og på helligdager). Prisene er litt forskjellige avhengig av taxiselskapet - taxiene som står utenfor flyplasset er litt dyrere. Jeg anbefaler særlig Prestige Line som er et perfekt firma for dem som setter pris på luksus og service :)

9ZnMnSIqmB

 Dere kan spørre på hottelle om de kan ringe taxiselskapet og ordne transport fra flyplasset. Det koster ingenting, og kan spare deres tid og penger :)

 Også flere tannlegelinikker pleier å ordne transport for sine kunder (Slik gjør for eksempel Nova Dentis som vi har skrevet om her).

Limo
Hvis dere liker å reise med stil, da er denne idéen helt perfekt for dere :) Dere kan utleie Hummer 2 og ta en koselig tur fra flyplassen til hotell. Her kan dere lese mer om det.Travel Gdańsk
Enten vi vil reise fra flyplassen til sentrum, eller ha en liten tur til en annen by, er Travel Gdańsk noe helt perfekt for dere.
Les mer her: Travel Gdańsk - transport og turer

Ha en fin reise! :)

 

Marta

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Videoer om Polen

I det siste har jeg googlet litt og funnet mange interessante videoer om Polen. Jeg har utvalgt de beste og bestemte meg å vise dem til dere. Kanskje finner dere her en inspirasjon for en reise til Polen? ;)

Poland - Feel invited :)
En offisiell video av PolandTravel som viser det beste i Polen: levende storbyer, vakker natur og åpne, hyggelige mennesker. Føl deg velkommen!

  

Bipoland
En video av Matthew Brown som skulle dokumentere sitt besøk i Auschwitz, men til slutt bestemte han seg for å vise også andre ting han så og opplevde i Polen. Videoen viser godt kontrasten mellom den dramatiske fortiden og den mye mer positive nåtiden.

  

Pocket Poland
En tilt-shift video. Fantastiske bilder fra Gdansk, Sopot, Torun, Warszawa og Krakow!

 

Mazury - move your imagination!
Kjempefine naturbilder fra Polens Finnland ? Mazury. Sjekk hva kan du gjøre og oppleve der! 

 

Dolny Slask. Ikke til å fortelle. Til å se. Vi ses!
Etter min mening en av de beste videoer som skal lokke turistene til Wroclaw og hele Dolny Slask-regionen. Vi ses i Dolny Slask ;)

 

 

 

Kjenner du andre fine videoer om Polen? Eller har dere filmet da dere var i Polen? Del gjerne lenker i kommentar! ;)

 

 

Asia

Bilutleie i Polen

Ǻ reise med bil i Polen er en god måte å oppdage landet på. Det er særlig bra ide, hvis du planlegger ferie på landet, fordi mindre landsbyer har vanligvis en dårlig forbindelse med tog eller buss, og det å komme dit tar ofte mye tid. Da er det kanskje enklere å leie en bil og være helt selvstendig, og bestemme selv når du skal reise og hvor lenge du skal oppholde deg på et sted.

BYJSYRTB6FV

Ǻ leie en bil er veldig enkelt i Polen. Det finnes mange selskaper (blant annet Avis, Acecar, Budget, Express, Hertz, National Car, eller Sixt) som tilbyr bilutleie på flyplasseri Warszawa, Gdansk, Poznan, Krakow, Wroclaw og alle ander flyplasser. Du kan bestille bilen på forhånd, slik at du er sikker på at du får bilen du ønsker eller gå til bilutleie direkte etter flyen din har landet. Utvalget er vanligvis ganske stor. Du kan også leie ut en bil i de fleste større byene.

 

BahpbFRlOLm

Prisene på bilutleie i Polen er ganske rimelige: de starter fra ca. 200-400 kroner per dagen. Vanligvis må man være minst 21 år for å få lov til å utleie bil (noen selskaper krever at man er eldre enn 23). Du må ha hatt førekort i minimum 1 år.

Trafikkregler
Trafikkergler i Polen er stort sett lignende som i Norge, men det finnes noen forskjeller du må være oppmerksom på:

 • Fartgrense i byer og tettsteder: 50 km/t, på landvei: 90 km/t, på motorvei: 140 km/t

 • barna under 12 år må sitte i barnesete eller på bilpute

 • promilgrensen ligger på 0,2 promil

 • det er obligatorisk at bilen har lysene på hele tiden

   

Det er ikke mange motorveier i Polen - aktuelt har vi over 1300 kilometer motorveier og over 1100 kilometer ekspressveier (men det oppstår stadig flere nye). For de fleste må du betale bom.

BVdw5mjHdEx

 

Driftstoffpriser
Driftstoffpriser i Polen er mye lavere enn i Norge. Bensin koster ca. 11 kroner, dieselprisen ligger på samme nivået.

Her kan du lese også om bobilferie i Polen. 

Asia

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

National Geographic Traveler anbefaler en reise til Gdansk

Et av verdens mest kjente reisemagasiner National Geographic Traveler har i det siste valgt Gdansk til ukens beste reisemål. Journalistene fra National Geographic har skrevet om de beste attraksjoner i byen, hoteller, restauranter og shoppingtips.

 

Cityscape aerial view on the old town with saint Marys church on the sunset in Gdansk, Poland
Bildet: Fotolia

Hvis du kommer til Gdansk, må du først og fremst rusle rundt i gamlebyens gater National Geographic anbefaler også en tur til skipsverft - stedet hvor Solidaritet fagforbund ble født og et besøk i Mariakirke som er den største mursteinkirke i Europa. Magasinet skriver også om stranda i Sopot og molo som er den lengste i Europa.

 

 

BarUjMjHZhZ

Ifølge National Geographic er Hotel Podewils det beste stedet til å overnatte i (vi har også skrevet om dette hotellet her). De har også nevnt Gdansk-Sopot-Gdynia-Plus Tourist Cart, som gir gratis tilgang til kolektivtrafikk og flere museer (her finner du vår artikkel om turistkortet).
National Geographic anbefaler å gå til Polske Maritimmuseet (Muzeum Morskie), og etterpå spise middag på Cala Naprzod. Dette er en restaurant der du kan smake på typisk polske retter som potetpannekaker eller kasjubisk sild, og drikke lokal Goldwasser vodka. Samtidig kan du nyte utsiktet på Motlawa-elva.

 

 

BCDSMqgOjJW

Den beste suveniren fra Gdansk er, ifølge magasinet, rav. Du kan kjøpe det i Mariacka gate.

 Asia

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 


 Les også om Spa i Gdansk  

 

 

 

 

Bobilferie i Polen

Reiser du gjerne med bobil eller campingvogn i Norge? Kanskje skal du oppdage campinglivets gleder også i Polen? ;) Bobilferie i Polen vil sikkert være en fantastisk opplevelse for familie med barn eller en aktiv vennegjeng. Her finner du en liste over de beste campingplassene i Polen.

 

BaxCXRcHTqw

Campingturisme blir stadig mer populær i Polen, og det dukker opp stadig flere nye campingplasser. I Polen er det over 200 campingplasser registrert i Polske Camping og Caravaning Forbund PFCC, og i tillegg er det også flere private campingplasser.

 

Det er altså ikke noe problem å finne et sted å sove i de populære turistiske regioner: ved  Østersjøen, i Mazury, i Tatra-fjellene eller i Sudety-fjellene. Her finner du kartene med campingplasser i forskjellige regioner.

 Du kan enten komme til Polen med din egen bobil eller campingvogn (du kan ta ferge fra Karlskrona i Sverige til Gdynia eller reise først til Denmark og så ta ferge til Tyskland) eller leie en bobil i Polen. Prisene er ganske rimelige (gjennomsnittlig ca. 1000 kroner per dagen, avhengig fra bilklasse). De polske veier er litt under standarden du kanskje er vant til i Norge eller i Vesteuropa, men likevel har kvaliteten forbedret seg mye i de siste årene: man har bygd mange nye motor- og ekspressveier, og fremdeles forbedrer man veinettverk. Du må betale bom for bruk av motorveier. 

BX2WVq9nOmi


Asia

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Fly i Polen

I Norge er innenlandske flyreiser en stor del av alle flyreiser. I Polen er det fortsatt en svært liten prosentandel. Mesteparten av polakker foretrekker fortsett å reise med buss eller med tog. Men å reise med fly i Polen er raskest kommunikasjonsmiddel. Det tar omtrent 1 time og 15 minutter å reise mellom Gdansk og Krakow med fly. I dag litt om flyvinger i Polen :)

 

Polske flyselskaper

De to største flyselskaper som tilbyr innenlandske flyreiser er LOT og Eurolot. Det er også noen mindre selskaper som Bingo Airlines som tilbyr charterflyvinger.

LOT Polish Airlines (Polskie Linie Lotnicze LOT) er det største polske flyselskapet som ble stiftet i 1929. Selskapet har i dag mer enn 40 fly.  Den polske staten er største aksjonær i LOT med 68 prosent av selskapets aksjer. LOT var det første selskapet med Boeing B 787 Dreamliner i Europa. LOT har ruter mellom de fleste store byene i Polen. Sjekk LOT nettsiden for å sjekke flyvinger og bestille billetter.

BadzXU8gq-9

Det andre selskapet som tilbyr flyruter inn i landet er regionalselskapet Eurolot S.A. (LOT eier også 37.9 prosent av Eurolot). Eurolot er et selskap som har flyvinger mellom de største polske byene, men det tilbyr også internasjonale ruter. Med Eurolot Kan du reise mellom de mest populære destinasjonene i Polen:

Fra Gdansk til Lublin og Krakow

Fra Krakow til Gdansk og Poznan

Fra Wroclaw til Gdansk og Warszawa

Fra Warszawa til Gdansk og Wroclaw

Fra Lublin til Gdansk

Eurolot nettsiden finner du HER.

Hvor mye koster det?

Det er godt å sjekke om det er noen god tilbud på selskapets nettside. For eksempel du betaler mindre hvis du bestiller billetter på forhånd (dette gjelder hvis du kjøper billetter minst 45 døgn før avreise). For eksempel en vei billetter på innenriksruter med LOT kan kjøpes kun fra 99 PLN (omtrent 200 kroner). Ordinære priser er ikke så høye - eksempelpris er 300 PLN (omtrent 600 NOK) for flyreise mellom Gdansk og Krakow med Eurolot.

BBFOVr8ysWJ

Jeg anbefaler å velge denne kommunikasjonsmiddelen hvis du setter pris på raskest og rimeligst kommunikasjon inn i landet. 

Les også om FLYVINGER MELLOM NORGE OG POLEN.

 Marta

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Familieferie i Polen - Kotlina Klodzka

Bare 90 kilometer fra Wroclaw ligger en vakker region - Kotlina Klodzka - som egner seg perfekt for familieferie med barn. Den tilbyr ikke bare perfekte forhold til forksjellige friluftaktiviteter, men også interessante severdigheter.

Regionens hovedstad Klodzko har en god togforbindelse med Wroclaw, det går mange tog om dagen, og turen tar ca. 1,5 time. Byens største attraksjon er festningen fra 1500-tallet dens underjordiske labirynter gjemmer mange hemmeligheter. Har du alltid drømt om å bli skattejeger? Besøk Klodzko festningen 22. juni. Under Open Sommer Festival tilbyr festningen mange attraksjoner, bl.a. skattejakt og historiske oppvisninger. ;)

BaySw6xgC11

En fantastisk opplevelse vil være et besøk i Bjørns grotte (Jaskinia Niedzwiedzia på polsk ;)) i Kletno. Dette er en av Polens største grotter som er tilgjengelige for turister. Hele turiststien er forsikret og belyst. Her kan du møte forskjellige slag av en flaggermus. Grotten tiltrekker mange turister, så det er bedre å reservere biletter på forhånd.

BaIySVsHT69

Fra Kletno kan du ta en tur til regionens høyeste fjell - Snieznik (1425 m.o.h.). Fotturen tar ca. 2 timer, du kan også velge å sykle til topps. Fra Snieznik-toppen kan du vandre til Miedzygorze - en nydelig liten by som tidligere var en tysk kursted. Hvis du reiser med små barn, besøk Eventyrhagen (Ogrod Bajek). Det er en samling av forkjellige eventyrskikkelser og motiver. Hagen er litt gammeldags, men jeg synes at den likevel er en interessant attraksjon for barn (jeg husker at jeg likte meg veldig godt der, da jeg var liten :)). 

BIAlZvmhgeX

Trenger du avslapping? Det er mange kursteder i området, blant annet Ladek Zdroj eller Kudowa Zdroj. De tilbyr flotte Spa-hoteller med ganske rimelige priser (jeg har allerede skrevet om dette HER).


Asia

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Reise fra Kristiansand til Gdansk - 5 dagers ferie i Trippelbyen

Lavprisselskapet Wizz Air har startet en ny direkte flyrute mellom Kristiansand lufthavn Kjevik og Gdansk i Polen! WizzAir begynte å fly mellom de to byene i den forrige uke. Den første turen tok plass 15. mai. Selskapet tilbyr avganger mellom de to byene to ganger i uka, onsdager og søndager. Det betyr at sørlendinger har nå en mulighet å ha fem fantastiske dager i Gdansk! 

rmQbpPI88L

Den nye flyrute er en god anledning til å samle det som vi har allerede skrevet om Gdansk og nabobyene Sopot og Gdynia. I dag presenterer jeg en full 5 dagersferie plan for Trippelbyen! Lufthavnsjef ved Kristiansand lufthavn Kjevik, Thomas Langeland sa at Gdansk er et spennende reisemål, og det er vi helt enig med :)
Flyet fra Kristiansand har avgang klokka 08.10 om morgenen fra Kjevik lufthavn. Du er i Gdansk klokka 9.35.Flyplassen i Gdańsk ligger bare 10 kilometer utenfor sentrum. Du kan ta bussen til sentrum (linje 210) som koster ca. 6 kroner og går hver 30 minutter (eller hver time om helgen). Du kan også velge en drosje som koster også ikke mye. Det er ca. 120 kroner. Hvis du reiser til Sopot eller Gdynia, så anbefaler jeg å ta bussen til Gdansk Wrzeszcz togstasjon (busslinje 110), og ta SKM toget (det tar omtrent 15 minutter å reise med SKM-toget fra Gdansk til Sopot, og 25 minutter til Gdynia).

ptTRVyI8_U

Hvis det gjelder overnatting, så er det bedre å bestille hotellet på forhånd. I Gdansk, Sopot og Gdynia er det flere gode overnattingsmuligheter som vi har allerede skrevet om HER.

Etter å ha sjekket på hotellet kan du rusle i byen :) Gdansk har mye å tilby både historisk, kulturelt og sosialt. Du kan lese mer om attraksjoner i Gdansk HER. Også Gdynia som er Polens mest moderne byene har mye å tilby! Mer om Gdynia kan du lese HER.

BaUHtQABs0w

På torsdag anbefaler jeg shopping! I Gdansk, Sopot og Gdynia er det mange gode kjøpesentrer som vi har også skrevet litt om HER.
På fredag bør du ta turen til Sopot, og oppleve litt nattliv i den beste partybyen i Europa! J Du kan lese mer HER.

BYQ48QoBDNe
Et besøk i Gdansk er også en fantastisk anledning å ta turen til Malbork. I Malbork kan man besøke verdens største mursteinslott som er skrevet inn på UNESCOs liste over verdens kuturarv! Byen ligger bare 60 kilometer fra Gdansk, og man kan reise dit med tog. Du kan lese mer om Malbork slottet HER.

Uf! Det er faktisk mye å oppleve i Gdansk, Sopot og Gdynia! Ikke glem at du reiser tilbake til Kristiansand klokka 6.10 om morgen fra Lech Walesa Flyplass i Gdansk :)

Jeg håper at dette innlegget vil være for nyttig til alle som planlegger å ta turen dit!

Marta


Les også om Spa i Gdansk 

 

Reise med buss i Polen

Å reise med buss er en veldig populær transportmåte i Polen. Det polske nasjonale busselskapet heter PKS, men det er også mange private busselskap. De fleste av de store bussterminalene er i sentrum av byene. I dag skriver jeg litt om Polski Bus som er et ganske nytt selskap (den ble skapt i 2011) men blir stadig mer populær i Polen :)

BY6C0Lllcl6

I dag velger mange private selskaper foran statlige - det er billigere og mer komfortable. Slik er det også med Polski Bus. Standarden på bussene er faktisk veldig høy! I de fleste bussene er gratis tilgang til internett og klimaanlegg. Selskapet Polski Bus forbinder de viktigste polske byene og tilbyr også internasjonale ruter. Polski Bus har 12 ruter:

 

Warszawa Ostróda Gdańsk

Warszawa - Toruń - Bydgoszcz

Warszawa - Łódź - Poznań - Berlin Schönefeld - Berlin

Warszawa - Łódź - Wrocław - Praha

Warszawa - Częstochowa - Katowice - Bratislava - Wien

Warszawa - Kielce - Kraków - Zakopane

Warszawa - Lublin

Warszawa - Białystok

Warszawa - Radom

Warszawa - Rzeszów

Warszawa - Olsztyn

Gdańsk - Toruń - Łódź - Katowice - Kraków - Rzeszów

Som du ser de fleste rutene forbinder Warszawa med andre polske og europeiske byene. Du kan klikke på byens navn for å lese på bloggen hva anbefaler vi å se der:) Det er ikke noe enklere enn å ta Polski Bus fra Warszawa og besøke andre regioner i Polen! :)

BYYVDtOgi_A

Billettpriser er utrolig lave, spesielt hvis man bestiller billetter på forhånd! Priser begynner fra 1 zl (2 norske kroner, ja!). Billetter kan du kjøpe på nettsiden Hvis det gjelder bagasje så kan man ha 20 kg koffert og håndbagasje (og disse er gratis).
Hvis man vil reise til noen av de småbyene eller mer isolerte deler av landet så er det best å velge PKS eller reise med tog. PKS rutenettet dekker nesten hele landet. Billetter kan du kjøpe ombord hos sjåføren.

Foretrekker dere å reise med tog eller buss i Polen? 

 Marta

 Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Reise med tog i Polen

Reise med tog er kanskje den beste måten å komme seg rundt på i Polen. Selskapet som er hovedtransportkonsern i Polen heter PKP (Polskie Koleje Panstwowe - Polens Statsbaner). PKP tilbyr en av de billigste togreiser i Europa! Du kan reise mellom de fleste steder i landet med tog.

 

BaZGRBEnL7O

Det er tre typer av toger i Polen - man kan velge mellom ekspresse, raske (TLK) og lokale (REG) toger. I tillegg er det InterCity-tog som går mellom de viktigste byene. På de fleste togene er det restaurantvogn. Du kan velge mellom første og andre klasse. Noen ganger må du bytte tog, så husk å sjekke rutetabeller før du reiser.

Å reise med tog er en fantastisk idé hvis du ønsker å reise på lavbudsjett. Billettprisene er lave og det gjør ingen forskjel om du kjøper billetter på forhånd. Togbilletter kan kjøpes på togstasjonene eller på internett. For eksempel en vanlig billett fra Warszawa til Krakow (293 kilometer) koster omtrent 120 kroner med TLK toget. Sjekk om du har rabatt hvis du er student eller reiser med barn.

 

BSbhXuAgaGn

For noen år siden var togstasjonene i de største byene i Polen skitne og gamle, men nå forandrer det seg veldig fort. I dag er mange av polens togstasjoner nyopppusset og moderne. I lang tid ble Katowice stasjon ansett som den tristeste av alle i Polen, men i dag er den en av de peneste. Mange av togstasjoner i de store byene er pene og har fine cafeer som Starbucks, venteværelser, McDonalds, Kfc, Subway og lignende.

Togstasjon i Wroclaw er en av de peneste og mest moderne i Polen.

BXFqFn4lYrh

Dessverre er det fortsatt er del av kaos når man kjøper billett på togstasjonene i Polen, spesielt hvis du ikke snakker polsk. Man kan oppleve noen ganger at togene er overfylte og langsomme. Men mange sier at det er faktisk morsomt å reise med tog i Polen og det synes jeg også! Så pakk kofferten og reis med tog i Polen! :)

Du kan sjekke PKP rutetabeller og bestille biletter på PKP nettsiden  og på InterCity nettsiden.

Marta

Bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Hvordan komme til Warszawa?

For noen dager siden har vi presentert noen grunner til å besøke Polens hovedstad Warszawa. I dag skal jeg fortelle litt om hvordan kan man komme dit.

Som jeg har skrevet tidligere, det er mulig å komme fra Oslo til Warszawa for bare 150 kroner tur-retur (inlegget om flyforbindelser mellom Norge og Polen finner du her).  Man må bare finne en av mange billige flyvninger av Wizzair (fra flyplassen Oslo Torp) eller Ryanair (fra Oslo Rygge). De flyr til Warszawa flere ganger i uka.
 

BaRYY8xAoc8

Hvis man ønsker seg litt mer komfort, kan man velge flyselskapet Norwegian, og ta en fly fra Oslo Gardemoen til Warszawa. Prisene er ikke spesielt høye heller. Flyen tar mindre enn to timer, så det er virkelig ikke noe anstrengende reise.

Det finnes to flyplasser i Warszawa, men flyplassen Modlin er midlertidig stengt på grunn av tekniske problemer og reparasjon av rullebanen. Derfor skal jeg bare skrive om den andre, større Chopin-Flyplassen.

Chopin-Flyplassen ligger bare 10 kilometer fra sentrum, og det er godt knyttet til byen . Siden juni 2012 finnes det togforbindelse mellom flyplassen og bysenteret (SKM-tog, linjer S2 og S3-rutetider finner du her). Reisen tar omtrent 25 minutter.  Du kan også ta en buss (linje 175, 188 elle N32). En drosje fra flyplassen til bysenteret koster bare ca. 80 kroner, her finner du telefonnummer for noen av drosjeselskaper i Warszawa.

Polens hovedstad er lett tilgjeneglig, og det er sikkert verdt å besøke. Flotte shoppingsmuligheter, koselige restauranter og pulserende natteliv - alt dette (og mye mer) finner du i Warszawa, etter bare ca. 2 timer reise fra Oslo! 

BZyxBLjn0b3
 

Asia

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Stikkord:

BILLIG OG ENKELT REISE MED FLY TIL GDANSK

Gdańsk er for nordmenn den best tilgjengelige polske byen. Det finnes billige flyvninger til Gdańsk fra Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger eller Ålesund flere ganger i uka!

rmQbpPI88L


Polen tilhører Schengen-området, du trenger altså ikke engang en pass for å reise dit.

Hvis man bor i Oslo, kan man billigst reise til Gdańsk fra Torp Sandefjord Lufthavn. Hvis man bestiller billetter på forhånd, er det mulig å fly for mindre enn 100 kroner (tur-retur). Det samme gjelder flyvninger fra Bergen, Trondheim, Stavanger, Haugesund og Ålesund. Flyselskapet wizzair tilbyr mange billige forbindelser fra disse byene til Gdańsk. Konkuransedyktige priser tilbyr også ryanair som flyr fra flyplassen Rygge. Fra Oslo tar det bare 1,5 time for å komme til Gdańsk.

BW-0huEBg6_
BZbKAUOhU-v
Flyplassen i Gdańsk ligger bare 10 kilometer utenfor sentrum. Passasjerer kan ta bussen til sentrum (linje 210 og nattlinje N3) som koster ca. 6 kroner og går hver 30 minutter (eller hver time om helgen), Skal du velge en drosje, betaler du også ikke mye: bare ca. 120 kroner.Det er altså mulig å komme fra flyplassen i Oslo eller Bergen til sentrum av Gdańsk for bare 50-60 kroner, og hele reisen vil ikke ta lengre enn to-tre timer. 

 


Les også om Spa i Gdansk 

Stikkord:

Billig reise til Polen

Det finnes ikke noe lettere enn å reise med fly fra Norge til Polen. Mange internasjonale flyselskaper tilbyr billige flyvnigner til Polen fra Oslo, Bergen, Trondheim, Haugesund og andre norske byer. Hvis du velger Wizzair eller Ryanair- fly, kan du komme dit sågar for kun 50 kroner! Det finnes mange direkte forbindelser mellom Norge og Polen flere ganger i uka. Polen er et billig, gjestfritt land som garanterer fantastiske opplevelser og er vennlig til turister.


 

Fra flyplassen Oslo Torp finnes de fleste forbindelser med polske byer. Herfra kan man begynne en reise til polske hovedstaden Warszawa, Gdańsk, Szczecin, Poznań, Wrocław, Katowice og Lublin. Flyvningene tilbys av selskapet Wizzair som ofte har spesielt billige tilbud.

Fra Stavanger kan du komme til Gdańsk, Szczecin og Katowice.Reise til Poznańkan du starte også fra Bergen.Gode forbindelse til Gdańsk er det også fra Haugesund, Bergen, Trondheim og Ålesund.

BZPFWnIhAf1

Konkurransedyktige priser for flybilletter og mange flyvninger til Polen tilbyr også Ryanair som har ruter til Warszawa, Gdańsk, Poznań, Kraków, Łódź, Wrocław og Rzeszów fra Moss Lufthavn Rygge.

BZS1YnKnkZQ

Med norske flyselskapet Norwegian kan du reise til Warszawa fra mange norske flyplasser, blant annet: Oslo Gardemoen, Bergen, Trondheim, Tromsø, Ålesund, Molde, Kristiansand, Andenes, Bodø, Harstadt/Narvik, Haugesund, Lakselv, Longyearbyen, Sandefjord og Stavanger.

Til Kraków kommer du fra Oslo Gardemoen, Ålesund, Andenes, Bodø, Longyearbyen, Molde, Sandefjord, Bergen, Trondheim, og Tromsø.

Norwegian tilbyr også flyvninger til Gdańsk fra Oslo Gardemoen, Ålesund, Bergen, Trondheim, Tromsø.

Du kan også velge flyselskapet SAS for å komme til Polen. Særlig gode forbindelse er det mellom Norge og Gdańsk (til denne byen kan du fly fra Oslo, Molde, Sandane, Kristiansand, Stavanger Ålesund, Bergen, Trondheim, Harstad/Narvik, Haugesund, og Tromsø. Det er altså mange muligheter. SAS tilbyr også mange flyvninger til Warszawa, Poznań, Łódź eller Kraków.

BV7c3KdFCYd

For nordmenn er Polen lett tilgjengelig - reisen er kort og billig, fra største norske flyplasser finnes det flere flyvnigner til Polen i uke. Og landet er sikkert en reise verdt Så hvorfor ikke besøke Polen neste ferie?

 

På bloggen vår finner du mye mer om atraksjonene i Polen:

Øltradisjonene i Polen og Polsk mat

Spa i Polen (i fjellene)

Shopping i Gdansk

Krakow - her forteller hver stein en historie

Warszawa - her kan man ikke kjede seg!

Bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Stikkord:
Om oss
Magdalena
Besøk Polen 23, Gdansk

Hei og velkommen! :)
Jeg er Magda og bor i Gdansk. Jeg er absolutt forelsket i mitt eget land! På bloggen anbefaler jeg plasser, aktiviteter og gir gode reisetips til alle som vil besøke Polen.

Annonse
Facebook
Annonse
Planlegg din tur til Polen