Hva er bar mleczny (melkebar)?

Bildet hentet fra nakarmionastarecka.pl

 

Har dere lyst å smake på en ekte, men ikke nødvendigvis helt tradisjonell polsk mat? Da er en melkebar, bedre kjent som bar mleczny, det beste valget!


I en melkebar serveres det hurtig, polsk mat. Melkebarene ble først kjente i mellomkrigsperioden og fortsette å være ganske populære til i dag. Den første melkebaren i historien ble åpnet i 1896 i Warszawa. Navnet stammer fra en type mat som blir servert, nemlig meieriprodukter. Melkevarer utgjør den største delen av meny, men i melkebar ken dere også betille retter med egg, gryn og mel.  

Alle de melkebarene ser ganske lik ut, de bør være rene, ikke for trange og komfortable. Melkebar er likevel ikke en typisk restaurant, det finnes ingen servitører, man må bestille, betale for og hente maten selv ved en disk.


Bildet hentet fra modny-dom.pl


Meny er sjelden fast, den blir foradnret hver dag. Dette er grunnen til at det henger store tavler bak disken, der står det hva slags mat blir servert akkurat nå. Det er lite sannsynlig at dere skal få tilgang til menyen på engelsk i melkebarene. Derfor skal jeg nevne noen få retter som er meget populære:


Bildet hentet fra namonciaku.pl


Zupy er supper , pomidorowa er tomatsuppe, grochowa er ertesuppe, żurek og barszcz er tradisjonelle polske supper, den første er laget av melsurning og den andre er laget av rødbeter.

Potrawy er rett og slett kjøtt- og vegetareretter, f.eks. pierogi med ost, kjøtt eller kål. Naleśniki er pannekaker, kopytka er nudler laget av poteter. Kotlet schabowy er en svinekotelett, mielony er en kotelett laget av hakket svinkjøtt, gołąbek er en hakket kjøtt innpakket i kålblad. Bigos er en rett laget av kål og små kjøttbiter.

Tilbehør som dere kan kjøpe er som oftest sałatki og surówki, dvs. salater. Marchewkowa er gulrot salat, kapusta czerwona er rødkål, buraczki er røtbeter (som oftest marinert i eddik) og det finnes en salat laget av kokte grønnsaker (gulrot, selleri, korn, persille i tillegg til egg og majones) som heter wielowarzywna. Sistnevnte er spesielt godt!

Når det gjelder drikkevarer, kan dere smake på kompot, en slags jus laget av kokte frukt (epler, plommer, jordbær), maślanka og kefir er melkbaserte og har ganske sur smak.


Bildet hentet fra trojmiasto.pl


Maten i melkebarene er ganske billig og smaker som oftest veldig godt. Det er ikke så vanskelig å finne barene, for eksempel i Trippelbyen kan dere besøke Bar Akademicki på Grunwaldzka 35 alee i Gdansk, Sloneczny Bar på Antoniego Abrahama 58/60 gata i Gdynia og mange andre på lista HER.

Bildet hentet fra trojmiasto.pl


Har noen av dere vært på en melkebar i Polen? Har dere i hvert fall lyst på å prøve maten i en av dem?


Mer om polsk mat kan dere lese her:

Polsk mat

Merkelig polsk mat

Agnieszka

 

Shopping i Gdansk og Gdynia

 

fot. inyourpocket.com

 

Mange av dere spør oss ofte om shoppingmuligheter i Gdansk og Gdynia. I dag kommer informasjoner om alt dere trenger å vite om kjøpesentrer i Trippelbyen.


Reisen gjennom gallerier skal vi begynne i sentrum av Gdansk, der ligger det Madison kjøpesenter. Madison ble det første kjøpesenteret i Trippelbyen. Det er kanskje ikke det største, men lett å finne - mange av dere bor jo i nærheten av gamleby og det er enklest å spasere til Madison. I dette galleriet finnes det omtrent 100 butikker, blant dem magne polske merkevarer (Reserved, Wojas, Ziaja, Cropp) og et par restauranter. Hvis dere liker ikke å vandre gjennom store og trange kjøpesentrer, så er Madison et godt valgt.

fot. thecity.com.pl

fot. yolka.blogspot.com


Manhattan i Wrzeszcz er minst populær, men det betyr ikke at galleriet har dårlig utvalg. Manhatten ligger bare ett kilometer unna Galeria Baltycka, ved trikkstasjon Jaskowa Dolina (trikkene 6, 11 og tolv fra sentrum går der). Det tilbyr mange interessante sminker, f.eks. Bikor, Glazel og Inglot, det finnes mange butikker med idrettsutstyr, Starbucks og bowling. Der er det også ikke så mange mennesker, og atmosfæren er ganske rolig.

fot. pl.wikipedia.org


fot. skyscrapercity.org


Galeria Baltycka er det mest kjente kjøpesenteret i hele Trippelbyen. Der kan man tilbringe flere tider, 200 butikker tilbyr massevis av produkter (blant dem Zara, River Island, W. Kruk, Inglot, Gino Rossi, Apart, Kazar osv.) Til Galeria Baltycka fra sentrum kan dere reise med SKM tog (stoppet heter Gdansk Wrzeszcz) eller med trikk (6, 11 eller 12, stoppet heter Galeria Baltycka). Dere må reservere et par timer for å se alt dom galleriet tilbyr.

fot. pl.wikipedia.org


fot.iceis.pl

Klif ligger i Gdynia, i nærheten av SKM tog stoppet, Gdynia Orlowo. I Klif kan dere kjøpe merker som Michael Kors, La Mania, Mohito, New Look, Tommy Hilfiger og Wittchen.

fot. oferty.klondik.pl

fot. integracja24.pl


Det siste senteret er Riviera, med 250 butikker. Dere må ta SKM toget og avstige på Gdynia Wzgorze Sw. Maksymiliana stoppet. Riviera er det største gelleriet i Trippelbyen, der kan dere handle i Zara Home, Elska, Etam, Mango, Massimo Dutti, Organique, Ochnik og mange andre.

fot. trojmiasto.gazeta.pl


fot. wiadomosci.onet.pl

Alle butikkene er åpnet hele uka, som oftest mellom klokka 10.00 og 22.00. I de fleste av dem finnes det Sephora, Douglas og Rossmann, CCC, Esotique og stor utvalg av polske klær. Dere må huske at den 15. august blir alle butikkene stengte på grunn av en helligdag.


Spør oss gjerne hvis dere har flere spørsmål angående butikker og vi skal prøve å samle dem og forberede et innlegg slik at alle skal ha tilgang til nyttige opplysninger :)


Agnieszka

Om oss
Magdalena
Besøk Polen 23, Gdansk

Hei og velkommen! :)
Jeg er Magda og bor i Gdansk. Jeg er absolutt forelsket i mitt eget land! På bloggen anbefaler jeg plasser, aktiviteter og gir gode reisetips til alle som vil besøke Polen.

Annonse
Facebook
Planlegg din tur til Polen
hits