hits

Helgetur til Ełk - Masurias hovedstad

Etter å ha besøkt alt mulig sør i Polen kan man dra nordover. I den nord-østlige delen av Polen ligger regionen Masuria. Når man besøker den kan en ikke glemme om en by som kalles ofte Masurias hovedstad. Den heter Ełk og den er en koselig, liten, inspirerende by, som gir man en sjanse til å oppleve mange forskjellige ting og slappe ordentlig av.

Bildet: Fotolia


Hva kan man se?
Ełk var i fortida en tysk by. Derfor er mange severdigheter av tysk opprinnelse og det kan man lett erkjenne på grunn av murstein. Kirken, brua, slottet, vanntårnet er noen eksempler på den gamle tyske arkitekturen. Man kan beudre også bygningen av musikkskolen og mange bygårder, både nye og gamle.

BMuJpQDh5Qa
BZsdUQdD_kN
BX0nhOcj_DD


Hva kan man oppleve?                 
I Ełk skjer det mye i løpet av året. Om vinteren kan man besøke Kultursenter for å se skuespill av 30 minutters teater eller Dansteater i Ełk. Om sommeren arrangeres det ulike festivaler f.eks. Wind & Fire, Kabaretfestival MULATKA, eller Internasjonal Folklorefestival for barn og ungdommer "Tęcza". Wind & Fire er en av de tre største pyrotekniske festivalene i Polen. I juli kan man også se ballongkonkurranse, når store varmluftballonger flyr over hele byen. Konkurransen tiltrekker folk fra hele Europa.

BJdfwiIhpJa
BIFy_8HAyqQ
BeKuuV2hN3f


Hvilke aktiviteter er tilgjengelige?
Ełk ligger i regionen Masuria, kjent som Polens lunger. Det betyr at det finnes mange naturområder, som skoger, enger, innsjøer og elver. Ełk har tilgang til alle av dem og det gjenspeiler seg i turisttilbud.

BZrlNbOjCrG
BagyFCCjXuS
BYyb6uAjcBl

Om sommeren er det populært å dra på en kajakktur. Man kan gjøre det på elva Ełk. Hvis man foretrekker en lengre tur, kan man prøve elver Krutynia eller Czarna Hańcza, som er ca. 1 timers kjøring fra Ełk.

BYRFRg3hNPN

Det er også mulig å seile på innsjøer: Jezioro Ełckie og Selmęt Wielki. Fra Ełk er det også nært til seileruten av store masuriske innsjøer.  Om sommeren blir man møtt der med varm vind og sang.

BH-W3fxho63
BcKObFoHaVq

Hvis man har lyst på en vandretur, kan man gå i dype, masuriske skoger eller velge Biebrzański Nasjonalpark som ligger ikke langt fra byen. Man kan observere der ulike typer myr, samt fugler og blant dem stork og svartstork. Parken er også rik på dyr som f.eks. ulv, elg, bever eller oter.

BQ-mdMOlVN_
BaVuILWhcri
BWVYlaSgKQf

Om vinteren er snøen den viktigste faktoren som gir en mulighet til å prøve noe annet enn nevnte aktiviteter. Hvis det er nok av den, kan man eksempelvis kjøre hund i Republika Ściborska (88 kilometer fra Ełk).

BO33fKOBbTC

eller velge hestekjøring hos noen lokale stutterier. Det er også populært å gå på skøyter eller igjen... padle kajakk. For kajakkentusiaster fra Ełk er vinter ikke et problem.

BcdBWC6HYG1


Hvor og hva kan man spise?
Artismen gjenspeiler seg ikke bare på teaterscenen. Du kan finne den også i menyer av tallrike puber og restauranter. Særlig interessant er en ganske nylig åpen pub, som heter Warchlak Art Pub. Hver helg er et nytt eventyr der. Enten deltar man en konsert eller en fest som er dedikert et bestemt tema f.eks. kubansk fest. Eierne inviterer band, som presenterer alternative slags musikk. Man kan spise noe usedvanlig der også. Menyen vekker interesse og alle de rettene er alltid smakfulle og ferske. I det siste er en japask suppe ramen den største hiten. Stemningen i puben er trivelig og alle føler der seg velkomne.

BdQshxAAVIJ
Bd09PYpAiBK
Bd8MQiCAOSC
BdlK4xUgmmS

Disse som leter etter tradisjonelle smaker kan man invitere til restauranter Między wierszami, Sól, pieprz i majeranek, Restauracja Mała, Janus eller Palce Lizać. Når man leter etter noe lokalt, er det best å prøve ferskvann fisk som f.eks.  abbor, gjedde eller gjørs. Det er også vanlig å spise noe som heter kartacze. Det er store potetboller med kjøtt inne og stekte baconbiter og løk på toppen.

Bb_6cmpnbH2

Blant puber er det Żądło Pub, Smętek og Jazz Club Papaja som er blant de mest populære.  Og det beste er at alt dette finnes på samme gata som streker seg langs innsjøen Ełckie! Det er pent der, uavhengig av årstid!

BbP49Usltrv
BZlJUITD0wS
BZs187on_hk
BZkzKtNjzic


Flere informasjoner kan du finne på nettstedet.

8B6LngQvDu
 
Natalia Mazur
 
Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. ​

 

Stemningsfulle steder langs Helhalvøya

Helhalvøya er uten tvil ett av de mest interessante stedene i Polen. Den er faktisk en landtunge av sand på 35 kilometer som strekker seg ut mellom Puckbukta og Østersjøen. Noen sier at Hel - byen lengst ute på halvøya, er et sted hvor Polen begynner. Det finnes selvfølgelig ikke noen bevis på dette, men er det ikke en spennende tanke? Langs halvøya finnes det også andre turistbyene og vær av dem har fine strender og en unik karakter.

Bildet: Fotolia

BalpgpHjNYb


Ved foten av halvøya ligger byen Jastrzębia Góra som er Polens nordligste småby. Her kan du beundre en variert kyst med klipper og forskjellige typer strender, eller vandre i en vakker landskapspark. Det er også verdt å besøke et fyrtårn Rozewie.

BZRtsBpjW99
BZJmBk7lvyT
BeFX7COnrRT
BdXdO6AHwWz


Fra Rozewie er det ikke langt til Władysławowo. Den er en havneby med de vakre sandstrendene og naturområdene, men også promenader for dem som ønsker seg litt bystemning. Władysławowo er kjent for et OL-treningssenter som finnes i nærheten og en vei med messingstjerner som plasseres på fortauet som en utmerkelse for de anerkjente idrettsutøvere. Blant de bygningene er det en som skiller seg ut. Det er en sosialistisk-realistisk bygning som heter «Fiskerens Hus» og ble bygget for å være et hotell. I dag har det kontorer for byens administrasjon, men det er mulig å gå opp husets tårn og beundre utsikten.

BE4RGReiQm3
BNUVVZkjDA2
BYEIfwuHabL


Władysławowo er også et perfekt sted for å starte en sykkeltur langs halvøya!

BYvZ2moAy_z


Chałupy er ett av de mest kjente badestedene ikke bare på Helhalvøya men i hele Polen. Puckbukta er ganske grunn og stille, derfor er den ideell for vannsport som kiting eller windsurfing, også for nybegynnere. I Chałupy finnes det også den eldste naturiststranden i Polen, som ble kjent i hele landet på grunn av en populær sang fra 1985 som handler om denne stranden.

BdvFGg4j6sq
BbXkwAqAY5s
BZWveRugiAa


Det neste stedet på vei til Hel er Kuźnica. Den er ei lita bygd med en lang fiskeritradisjon. Bygda er kjent for sin unik stemning, to fiskerihavner og en vakker strand.

BeI7gMKF92a
Bd7VlGVFx5f


Jastarnia er et litt større sted som ligger nesten i midten av Helhalvøya. Den er en viktig turistby med flere strander, havn og gode vannsportmuligheter. Det finnes også en liten flyplass her og i løpet av sommersesong kan man delta i naturskjønne flyreiser. Det er også verdt å legge merke til de fire bunkerne fra andre verdenskrig, tilgjengelige for besøkende. Du kan reise mellom Gdynia og Jastarnia med fartøy eller hydrofoilbåt.

BcHfkqZHber
BbXdMzaFj15
5JjkePuRlb
BI2xy1yAhNL

 

Mellom Jastarnia og Hel ligger Jurata - et sted som i mellomkrigstiden var en av de mest berømte og luksuriøse badestedene i Polen. Man prøver å beholde byens karakter og det finnes mange pensjonater og hoteller her. I Jurata finnes det to strander og en trebrygge på 320 meter.

BcRb4sdngjg
BbmPAVZhrwj


Ytterst på Helhalvøya er det selvfølgelig byen Hel. For å besøke den kan du enten reise langs hele halvøya og se alle de ovennevnte byene på vei, eller ta et fartøy fra Trippelbyen. Blant de største attraksjonene i Hel er selvfølgelig stranda hvor du kan drive med vannsport, bade i sjøen eller bare slappe av. Det er likevel verdt å legge merke til selreservatet, museum for kystforsvar eller fiskerimuseum. Du kan også besøke et fyrtårn og se Østersjøen, Puckbukta og selve Helhalvøya fra toppen.

Bd5m2dyAYzx
BXIPcgXnB1j
Ba1JLZlHlu3
Bdvf6kBjro-


Marta Brok

 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Hva er verdt å se i Częstochowa?

Częstochowa er kjent for å være det viktigste senteret for Maria-kulten i Polen. Byen tiltrekker seg tusenvis av pilegrimer året rundt og er først og fremst assosiert med Jasna Góra-klosteret. Det er likevel ikke bare de religiøse som kan finne noe interessant her. Częstochowa er rik både på kulturminner, imponerende arkitektur og storslått natur.

Bildet: Fotolia

BcZtObCFooX


Et klosteranlegg i Jasna Góra besøkes av 4-5 millioner turister hvert år. Mange av dem reiser dit for å se Den sorte Madonna av Częstochowa, på grunn av mirakler og helbredelser som ble tilskrevet ikonet. Byggingen av klosteret begynte i det fjortende århundre. Over tid ble det ett av de viktigste stedene for Polens historie. Antikke interiører, interessante kulturminner og kunstverk gjør klosteranlegget som dominerer byen, fristende for alle slags besøkende.

BTo80FmAPbe
BaJY2AcFfBH
Bb86BhXgJh1

I nærheten av Jasna Góra ligger to parker. Den eldre (Park im. Stanisława Staszica) ble opprettet i 1826. Bortsett fra forskjellige arter av trær og busker finner du her dammer med springvann og bygninger som stammer fra 1909. Dette året ble det organisert en utstilling forbundet med industri og landbruk og derfor ble blant annet en paviljong, et lysthus eller en observatorium bygd. Den yngre parken (Park 3 Maja) er fra 1938. Her kan man for eksempel spille tennis eller sjakk.

BPE6iu8DG1i
Bai0Dx7DhDA
BDst9gUJzOO

Det er også verdt å legge merke til en vei som går fra gamlebyen til klosteret. Den heter Aleja Najświętszej Maryi Panny (Jomfru Marias allé) og er den mest representative veien i Częstochowa. Den er karakteristisk på grunn av en bulevard med trær på begge sider som skiller kjørebanene. Det er ganske unikt både i Polen og i europeisk sammenheng. Langs veien står blant annet neoklassiske leiegårder som ble bygd i midten av 1800-tallet samt mange moderne bygninger.

BZB0mKxDMDj
BbctPzgh6FF
BSEQtzVhy2L

De ovennevnte leiegårdene er ikke de eneste bygninger som tiltrekker oppmerksomhet. Man bør absolutt nevne Rådhuset med et særmerkt tårn som ligner på fyrtårn. Det finnes også flere vakre religiøse bygninger. Blant de mest interessante er Sankt Zygmunts kirke, Sankt Jakubs kirke eller Den hellige families domkirke.

BJN4g30Apn2
BP5VfPejDlC
BVS0B2XFnwc

De som liker museer vil heller ikke bli skuffet i Częstochowa. Fyrstikkproduksjonsmuseet (Muzeum Produkcji Zapałek) skiller seg mest ut. Det finnes i en fabrikk fra 1882 og man kan se en fungerende produksjonslinje fra 1930-tallet der. Blant andre interessante muligheter er et museum for Jernbanehistorie eller et museum for Jerngruvedrift.

BKQvF6phUU1
4tLeeDGdeu

I Częstochowa finnes det også en spesiell fornøyelsespark - miniatyrparken. Den inneholder miniatyrer av religiøse bygninger fra hele verden. For de yngre besøkende er det tilgjengelig lekeområder med klatreløyper eller en spillehall.

BY5SwnDBou6
BYdruysgXXV

I nærheten av miniatyrparken finnes det verdens største statue av pave Johannes Paul II. Den ble plassert her i 2013 og er nesten 14 meter høy.

BYf6PUKA1fN

Hvis du er i Częstochowa kan du besøke en av de største jødiske gravlundene i Polen. I dag er den dessverre ganske ødelagt og nestet helt overgrodd med skog. Det er likevel det som skaper en unik stemning på dette stedet.

BbKlm4hFgTC
BbKlpRylDN5
BavjjXPl6nU

Man bør heller ikke glemme at Częstochowa kalles for en inngangsporten til Jura Krakowsko-Czestochowska (Krakow-Czestochowa Jurahøylandet) - et område med vakre landskap, kalksteinsberg, klipper og daler. Et paradis for dem som liker å vandre i fjellet, sykle eller klatre.

BdLDjIWBtoB
BbWcqg1D0bE
BZjArKjFUia

Mellom Częstochowa og Kraków finnes det en av de mest kjente og interessante turistsiene i Polen. Szlak Orlich Gniazd (Ørnrede-ruten), som den heter, inneholder over 20 slott og slottruiner fra middelalderen. Nærmest Częstochowa er ruiner av slottet i Olsztyn som ble bygd på slutten av 1200-tallet.

BaeY7f4FQhe
BaRrJNaB7ds

Częstochowa er altså en bra reisemål når du vil besøke noen av de slottene på Ørnrede-ruten, beundre naturen på Jurahøylandet eller leter etter et interessant sted i nærheten av Kraków. Likevel trenger du ikke slike påskudd for å stake ut kursen for Częstochowa for den er i seg selv en spennende by.

Marta Brok

 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

10 steder i Polen du bør besøke i 2018

Har du planer om å reise til Polen i 2018? Det håper jeg! Hvis du er usikker på hvor du bør egentlig dra, en liste nedenfor kommer kanskje til nytte og gir deg litt inspirasjon. Nå kan du begynne å planlegge neste års ferie!

Poland Flag on Blue Sky and centre of Warsaw Background

Bildet: Fotolia

1. Chełmno
En liten by i kujaviskpoammerske voivodskap som kalles ofte de forelskedes by! Men den er et fantastisk sted ikke bare for romantiske turer. I byen finner du historiske bygnigner, kirker og interessante severdigheter. Det er også en vakker belligenhet ved Wisła-elven som gjør byen veldig sjarmerende. 

BIf1GaMAdVY
BWxwOU7loFE

2. Slottet i Malbork
Hvis du ikke har sett den tyske ordens slott i Malbork ennå, bør du absolutt vurdere å gjøre det i 2018! Slottet er en av de mest populære turistattraksjonene i Polen og ikke uten grunn. Det ble bygd av Den tyske orden i 1200-tallet og er verdens største mursteinslott. Du kan se det hele slottkomplekset og forskjellige utstillinger som gjør turen riktig spennende! Dessuten kan du hver sommeren se en historisk rekonstruksjon av beleiringen av Malbork. 
Les også: Polens 10 vakreste slott
 
Bc8K406lrJy

3. Lublin
En by som kanskje er mindre kjent blant utenlandske turister, men uten tvil verdt et besøk! Lublin er den største polske byen øst for Wisła-elven. Den er en senter for handel og kultur, kjent for sin arkitektur og de interessante severdighetene. Her kan du også finne mange interessante kunstneriske arrangementer eller teater- og musikkfestivaler. Du kan fly til Lublin direkte fra Norge! Les mer om byen her
 
BbNiQX6nlJi
BcT18L0nhms

4. Słowiński nasjonalparken
Parken er en av Polens 23 nasjonalparker. Hvis du liker ferie ved sjøen akkurat den bør være ditt reisemål. Den er kjent for sine vandrende sanddyner som, på grunn av vind, flytter seg et par meter i året. Her kan du også se de vakre skogene, engene og innsjøene, og en nærliggende by - Łeba er en av de mest populære ved Østersjøen.
 
BZ_RZ5cn3Pw
BTjPXrsAHhl


5. Zamość
En mindre by som regnes for å være ett av de vakreste stedene i Polen. Den er kjent for sin geometrisk og regulær arkitektur i renessansestil. På hovedmarkedet kan du se fargerike bygårder og et vakkert rådhus. Du kan også kose deg i parken som er en av de peneste i Polen.

BaG430bBOdy
Ba1RYeuhRug


6. Øvre Schlesien
Dette området er ikke det første som kommer til tankene når man nevner de mest typiske turiststedene i Polen. Regionen har likevel mye å tilby. Den har en lang gruvetradisjon og man kan besøke noen av de stengte gruvene som ble omdannet til museer. I Øvre Schlesien finnes det også noen interessante og litt undervurderte byer som Katowice eller Opole. Den er også et perfekt reisemål for dem som liker slott. Man kan besøke for eksempel Slottets museum i Pszczyna eller det eventyraktige Slottet i Moszna. Mer om regionen kan du finne her

BXA1MwPlNio
BbUns3xAzCj
BZHNgrYHzRR


7. Łódź
Har du noen gang vært i den tredje største polske byen? Hvis du ikke har det, er det kanskje en bra ide å gjøre det i 2018? Łódź er en interessant by påvirket av forskjellige kulturer og full av kontraster. Her kan du finne både gamle distrikter som er tatt ut fra en film og de moderne skyskraperne. Byen er mest kjent for film- og tekstilindustri og Manufaktura, et sentrum for handel, rekreasjon og kultur, som er ett av de største i Europa. Mer om byen kan du lese her

BYQ60eyBbYu
Bb3kh3XhJmX
BcpZbwphoJH


8. Bieszczady
Hvis du leter etter utfordringer kan det være en bra idé å nå den høyeste toppen i Tatrafjellene i 2018. Men hvis du har allerede vært der og leter etter noe annet bør du besøke Bieszczady. Denne fjellkjeden er en del av Karpatene og klimaet der er ganske varmt, altså man kan se plante- og dyrearter som ikke finnes i andre deler av landet. Her finnes det også en av de tre største nasjonalparkene i Polen. 

BZOGKGzjGfR
BHZMVT_AeEx
BPPXag_j2hl

9. Białystok
Den nordøstlige delen av Polen hører ikke til de aller mest besøkte. Det er synd for regionens hovedstad - Białystok fortjener mer oppmerksomhet! Den er en blanding av ulike kulturer, nasjoner og trossamfunn, og derfor kan man finne der forskjellige interessante bygninger, både sakrale og sekulære. I Białystok er det også et fint operahus og et kjent dukketeater.
Les mer om byen her.
 
BWTiAiMDl-8
BYYtgRin6S-
BcqEleOhBhf


10. Energylandia i Zator
Til slutt vil jeg anbefale noe for dem som først og fremst vil ha det gøy i det kommende året. Uansett om du reiser med barn eller ikke, er å reise til den største fornøyelsesparken i Polen en bra ide. Energylandia har blant annet karuselle, berg-og-dal-bane, rutsjebaner og en vannpark. Du kommer ikke til å kjede deg!

Bb_w6YnhmTw
BYwB7FoBQyl

Les også: 10 spennende steder for å besøke med barn

Marta Brok

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Helgetur til Bielsko-Biała - byen av kreative mennesker

Har dere hørt om byen som har kjøpt bilen Fiat126-p til en amerikansk skuespiller Tom Hanks for å arrangere en veldedig aksjon? Nei? Nå har dere en sjanse, fordi det er bare en av de merkelige og positive ideer som man kan bli overrasket av i denne byen og som bør få oppmerksomhet. Alt dette skjer takket være kreative mennesker som bor i Bielsko-Biała, sør i Polen. La dere inspirere!

Bildet: Fotolia

Bcl1msdjSVIxuVAALGde6

Bli med på sightseeing!
Arkitektur er en viktig del av byens attraktivitet. Bielsko-Biała har uten tvil noe til å skryte av. Rådhuset, jernbanestasjon, teater, posthus, kirker, villaen til Sixt eller slottet til familien Sułkowscy er bare eksempler på interessante bygninger.

Bca76ibjZTq
BRSNEDxgSmh
BInTjRSD5YB

Gamlebyen er også bemerkelsesverdig. Tallrike bygårder med fantasifulle dekorasjoner, veggmalerier malte med bred pensel eller usedvanlige skulpturer kan vekke interesse.
 
BcDfR_pA-GH
BSqKAPwh163
BVXy2IGlASC
BRsq_H3g-NG
BUtJuQ4BAVQ
BRQ-XtwAbMW

Det er verdt å si at i Bielsko-Biała bor det ganske mange protestanter. Der finnes det den eneste statuen av Martin Luther i hele Polen.
 
BTyosR7B7h_

For å få vite litt mer om byens historie besøk Historisk Museum
 

Bielsko-Biała smaker godt!
Hvis man leter etter julestemning, kan en la seg forføre av spesialiteter i Blekota Sweet Factory. Det er et lite, koselig konditori som serverer desserter av høyeste kvalitet. Der har voksne en sjanse til å ta en tur i smakens verden som minner dem om barndommen deres, og barn lærer hvordan en skikkelig, sunn dessert bør smake. Selvlagde kaker og iskremer, god kaffe og fantastisk atmosfære lar man slappe av og nyte momentet. Kom og smak på!

Blant andre interessante spisesteder og puber i Bielsko-Biała finnes
Farma Café,
restaurant og pub Browar Miejski,
restaurant Wirtuozeria,
restaurant og pub Chmielowe Podcienia,
samt restaurant som heter Slottets kjeller (pol. Piwnica Zamkowa),
Maluch Café & Apartments.

Kom i møte med kunsten!
Bielsko-Biała har alltid vært en ganske viktig by for polsk filmindustri. Grunnen til dette er filmstudio som har produsert animasjonsfilmer siden 1947. Studioet fikk mange priser på filmfestivaler både i Polen og i utlandet. Dets filmer vises fortsatt i mange andre land, også i Kina. For å få vite mer om besøksmuligheter ring studioet.

BVxjg5gAGqq
BPN5yt9DU4Q
BPZuKCQhKFU
BRbFrHUDOMH

Én mann plus ett lidenskap er lik et museum, i hvert fall i Bielsko-Biała. Privat Litteraturmuseum (pol. Prywatne Muzeum Literatury im. Władysława Reymonta)  er en obligatorisk attraksjon i denne byen. Det er drevet bare av én mann - Tadeusz Modrzejewski, som henga seg til dette stedet. Han kopierer gamle verk av to polske klassiske forfattere - Reymont og Mickiewicz, og maler illustrasjoner som refererer til romaner. Alle malerier som finnes der er hans kunstverk. Museet har en særegen karakter og utstillingen er uten tvil av artistisk verdi. Selv om museet er lite og får ikke støtte fra kommunen, får det besøk også av mange utlendinger, bl.a. fra Asia.  
 
BHHnmkFjpo0

Bortsett fra dette er kulturtilbudet i denne byen på et høyt nivå og det er mye som skjer. Hvis man skjønner litt polsk, kan man lete etter nødvendige informasjoner her
 

Ut i naturen!
Byen er omringet av fjell og skoger. Når man har lyst til å bevege seg litt, kan man velge fra ulike løyper. Det er populært å vandre eller sykle på toppen av Szyndzielnia-fjellet (1028 m.o.h.) som ligger i nærheten av byen. Man kan nå den også med bruk av fjellheisen. Der finnes det ei turisthytte med overnattings- og serveringsmuligheter.

BcZr6Fvnr7u
BcZt2gJhTgZ
Bcb6SzmjJ2z
BAM1lM9wwRm
BcsRAHlHz5B

Hvis man har nok tid, kan man prøve andre turveier som fører til toppene Klimczok, Magurka Wilkowicka eller Kozia Góra. På hver av dem kan man vente ei turisthytte med servering.
 
BONJ-3PhQ1n
Bbw-34llts2

Man kan også besøke lokale skibakker. For nybegynnere anbefales det Skibakke "Dębowiec". Mer erfarne skiståere bør dra  litt videre til Szczyrk som man kunne lese litt mer om sist.
 
BP8FSqeBbAx
BarwfEwAcZC

Bli med på shopping!
Kjøpesentere er tallrike i Bielsko-Biała som har også mye å gjøre med byens historie. I fortida var tekstilindustri en viktig del av byens næringsliv. Blant mange butikker er det er det verdt å gå på handletur til Galeria Sfera, Sarni Stok  og Gemini Park.
 
Bcz1-ZDl9kj


Fly til Kraków eller Katowice, ta tog eller buss og besøk Bielsko-Biała - byen av kreative mennesker!

For flere opplysninger sjekk byens offisielt nettsted.

BX49yTRDpB9
 
Natalia Mazur

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler.

De mest romantiske stedene i Polen

I desember er alle opptatt av jul - julemarkeder, julegaver, julemat... Men det er også en perfekt måned for å begynne å planlegge en unik valentinsdag. Og hvorfor ikke i Polen? Det finnes veldig mange romantiske steder her og det er alltid en god ide å overraske kjæresten sin med noe spesielt! Jeg har lagd en kort liste over Polens mest romantiske steder - parker, småbyer og... bro! Så hvis du leter etter inspirasjon til en romantisk kveld, valentinsdag eller kanskje forlovelse, les gjerne videre! :) 


Chełmno - de forelskedes by 

Chełmno er en liten by i kujaviskpommerske voivodskap. Den er kjent for mange vakre historiske bygninger, kirker og veldig mange interessante severdigheter. Chełmno kalles ofte Nordens Roma og... de forelskedes by! Hvorfor ble byen knyttet til kjærlighet? I Chełmno finnes det relikvier av den hellige Valentin. Men det er flere grunner til at Chelmno er kjærtlighetsby. Byen er veldig sjarmerende og har en virkelig romanstisk stemning. Det er ikke bare severdigheter og arkitektur som gjør Chelmno interessant, men også en vakker beliggenhet ved Wisla-elven! 
 

BIj6GhogXfT
BTmHCNhDEDv

 

Łazienki Królewskie parken - Warszawa
Łazienki Królewskie parken er den største parken i Warszawa som ble lagt i 18. århundre av kongen Stanisław August Poniatowski. Parken er også et palasskompleks med mange interessante severdigheter - Łazienki palasset, Teatret på øyen, Gamle og Nye oransjeri, Det hvite hus og mange andre. Jeg anbefaler særlig å legge merke til de fire hagene: den modernistiske, den kongelige, den romantiske (!) og den kinesiske. Parken er veldig vakker og gir mulighet til å slappe av i veldig magiske omstendigheter. Og det er alltid en god ide å ta en romantisk spasertur! :) 
 

BaqUmO0giL-
BMWra1Mh7jg
BTgMBpZDe6q
Les også: Helgetur til Warszawa
 
 
Helhalvøya
Helhalvøya er en av de mest populære destinasjoner blant turister i Polen. Men etter sommer, når  høysesongen er slutt, blit Hel et helt annet sted - rolig, vakkert og... romantisk! :) Det finnes flotte strender der hvor man kan vandre og se på fantastiske utsikter. De mest populære er strender i Jastarnia, Chalupy og Hel. 


Tumski bro - Wroclaw 
Alle som har besøkt Wroclaw vet at det finnes veldig mange broer i byen - Wrocław er kjent for å ha mer enn 200 av dem! Og det er en som er særlig spesiell og populær blant dem som er forelsket - Tumski bro. Der kan man kjøpe kjærlighetslåse og feste den til broen som symbol på troskap og kjærlighet. Tumski bro ligger i et veldig vakkert område, så det er en god ide å ta en liten tur etterpå! Det har jeg faktisk gjort selv - og det var spennende! :)
 

Bch7Nbtn_y_
BVkMVhSB_34
Les også: Helgetur til Wroclaw - hva er verdt å se? 
 


Arkadia parken
Arkadia er en liten bygd i łódzkie voivodskapet som er særlig kjent for sin... romantisk park. Jeg kan ikke tenke på et bedre sted for en romantisk flukt fra virkeligheten! 

BcfFGfcjQTG
BayMAU7H_mi
BafDSRpBP99
 

Bieszczady
Bieszczady er den vestlige delen av Øst-Beskidene, og det høyeste fjellet i den polske delen er Tarnica (1346 meter over havet). Bieszczady er ikke så populært blant utenlandske turister, men polakker vet jo at stedet er helt magisk. For å ha det rolig er det best å besøke fjellene om våren eller høsten. Da kan man vandre i fjellene, ha ro og fred, oppleve naturen og puste fjelluft - uten så mange andre turister. I Bieszczady finnes det mange flotte turstier og utsiktene der er storslåtte. 

BZ8vMGVjknw
Bb4qDKFhqTX
Les mer om Bieszczady her.


Oliwski parken - Gdansk
Jeg synes at Oliwski parken er den vakreste parken i Gdańsk. Uavhengig av årstid finnes det mange som vandrer sammen og tar tid til å snakke med hverandre og ha det gøy. Det er også et populært sted til å ta bryllupsbilder på. Ti minutter til fots fra parken er Pachołek, som er et observasjonstårn - fantastiske utsikter over hele Trippelbyen er garantert! Jeg synes at det er best å besøke Oliwski parken om høsten og vinteren :) 

BcmT77ZBoY9
BKyI8YyAh8q
BckdHfwhjcS
BclI6zvl-pV


Mikołajki
Mikołajki er en små by i ermlandsmasuriske voivodskapet. Byen ligger i Masuria - regionen som er landets største innsjølandskap - De masuriske sjøer. Mikołajki ligger ved to innsjøer: Tałta og Jezioro Mikołajskie. Fantastiske utsikter, nydelig natur og mange muligheter til å ha det moro (Masuria er perfekt for dem som elsker seiling og andre vannsporter) gjør at Mikolajki er et perfekt sted for sommerferie eller en kort helgetur. 

BapXIq5H_wp
BcIq5CLh7uH

 

Kazimierz Dolny
Kazimeirz Dolny er en liten by i det østlige Polen kjent for mange ting: en vakker beliggenhet ved Wisla-elven, en magisk markedsplass, vakker arkitektur... Mange synes at den er faktisk den mest sjarmerende polske småby! Den er pefekt for en liten helgetur for alle som er forelsket - og det er bare 60 km fra Lublin!

BCNg7RqL6PM
BDkRzrRL6Lb
BDAn7J-L6Ik

 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

10 praktiske tips om Wrocław

Wrocław er en vakker by med mange severdige steder og spennende attraksjoner. Hvis du planlegger en reise dit er det også bra med noen praktiske informasjoner som kan komme til nytte under oppholdet.
Les også: Helgetur til Wroclaw - hva er verdt å se?

old town square with city hall, Wroclaw, Poland
 

Bildet: Fotolia

1.Transport fra flyplassen til sentrum
Flyplassen i Wrocław finnes omtrent 10 kilometer fra sentrum. Terminalbygget ligger i Graniczna 190. Hvis du trenger å komme deg fra eller til flyplassen har du et par muligheter:

 • ta en buss: du kan reise fra flyplassen til Wrocław sentralstasjon med bussen nummer 106 som går hver 20 minutter. Om natten må du ta buss nummer 206.
 • ta en taxi: omtrentlig pris på å reise fra flyplassen til sentrum om dagen er 45-55 PLN, denne prisen gjelder turer med Partner Taxi ((+48 71) 19627 eller +48 519 542 911), Taxi-Plus (+48 601 711 058 eller +48 602 647 555) og EcoCar (123 456 789)
 • utleie en bil: det er flere firma som tilbyr bilutleie fra flyplassen i Wrocław, en liste finner du her.
BaUE5PogEe7


2. Bagasjeoppbevaring
Oppbevaringsbokser finnes på sentralstasjonen. Det er dessverre ganske få av dem. Det skjer ofte at det ikke er noen ledige plasser. Hvis du trenger å oppbevare bagasjen er det best å spørre i resepsjonen på hotellet ditt om de har bagasjeoppbevaring.

BZYuxTuFUir


3. Offentlig transport
I Wrocław kan du reise med busser og trikker. De vanlige linjer går fra klokka 5:00 til 23:00 på hverdager og fra klokka 6:00 til 22:00 i helgene. Det er også en nattbuss som går hver halve time. Det finnes to type billetter: enkeltbilletter og tidsbilletter (gyldige i en bestemt tidsperiode).

Prisene på enkeltbilletter:

 • vanlige linjer - 3 PLN
 • nattbuss ? 3.20 PLN

Prisene på tidsbilletter (kan brukes på alle linjer):

 • 30 minutter ? 3 PLN
 • 60 minutter ? 4.40 PLN
 • 80 minutter ? 6 PLN
 • 24 timer ? 11 PLN
 • 48 timer ? 20 PLN
 • 72 timer ? 26 PLN

Billettene kan du kjøpe på billettautomater som finnes på holdeplasser og på busser og trikker (på billettautomater i kjøretøy kan du bare betale med kort). Billettene må valideres ved starten av reise. For å kjøpe billetter kan du også bruke appen - SkyCash. Hvis du har en gyldig offentlig transport billett kan du reise med tog innenfor bygrensene.

BY_O630lZ23
BZTYHuflAW6


4. Turistinformasjon
Et sentralt informasjonpunkt finner du i midten av Gamlebyen (adresse: Rynek 14). Noen av de andre punktene er på disse adressene:

 • Piłsudskiego 109 (sentralstasjonen)
 • Sukiennice 12
 • Wróblewskiego 1-5
 • Świętego Antoniego 8 (stedet anbefales særlig for syklister)

I Wrocław finnes det også et helt unikt sted som er et informasjonpunkt, en kultursenter og en kafe i ett. Det heter Barbara og finnes i Świdnicka 8b. Her kan du drikke en kopp kaffe, spise noe og få vite alt om byens kulturliv.

4RLnD8HR-8


5. Turistkort
For å få gode tilbud på hoteller og restauranter, rabatt på bilutleie og turer med taxi, eller fri offentlig transport og inngang til mange museer, kan du kjøpe et turistkort (Wrocław Tourist Card). Det er tilgjengelig i to varianter: to- eller tredagers som koster 60 PLN og 90 PLN. Kortet kan man kjøpe på disse informasjonpunktene:

 • på flyplassen (Graniczna 190)
 • i nærheten av den zoologiske hagen (Wróblewskiego 1-5)
 • på sentralstasjonen (Piłsudskiego 109)
 • i gamlebyen (Rynek 14)

Detaljerte informasjoner om hvor og hvordan brukes kortet kan du finne her.


6. Sykkelutleie
Det finnes en bysykkel-tjeneste i Wrocław. Man kan utleie sykler fra 76 stasjoner plassert i sentrum-området. De første 20 minuttene er gratis, men for å kunne bruke bysykkelen må du registrere deg i et internasjonalt system - Nextbike.

BKUNkIBhrJg
BVCwIdNj3GY


7. Politi
Når du trenger øyeblikkelig hjelp bør du selvfølgelig ringe nødnummeret: 112. Hvis du leter etter en politistasjon, dem som ligger nærmest sentrum kan du finne på disse adressene:

 • Trzemeska 12
 • Grunwaldzka 6
 • Rydygiera 46
 • Piłsudskiego 6/8

I Wrocław er det også et norsk konsulat:
adresse: Rynek 7
telefonnummer: +48 536 302 302, +48 536 409 409, +48 601 701 158

 

8. Medisinske nødssituasjoner
Døgnåpen legevakt finner du i:

 • Fieldorfa 5
 • Koszarowa 5
 • Kamieńskiego 73a
 • Warszawska 2

 

9. Gratis Wi-Fi
Det finnes over 130 steder hvor du kan få gratis trådløst Internett. Du må lete etter skilt som sier at det er mulig å koble til Wi-Fi nettverk som heter «Miejski Internet». Du må logge deg inn med en kode du får etter at du kobler til nettverk og åpner en nettleser. Til slutt må du akseptere bruksvilkårene.

 

10. Postkontor og banker
Bankene er vanligvis åpne fra mandag til fredag mellom klokka 9.00 og 17.00. Det finnes minibanker overalt, særlig i Gamlebyen-området, og noen restauranter og butikker i nærheten av sentrum aksepterer euro som betalingsmiddel. Hvis du trenger postkontor, er det en som er åpen 24 timer i døgnet i Rynek 28.

BaOb9ZLFLF2

Marta Brok

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

 

Helgetur til Białystok - byen av mange kulturer og religioner

I den østlige delen av Polen, nær hvitrussisk grense, ligger Podlaskie voivodskap. Mange assosierer det med fattigdom, jordbruk og bondekultur. Mange har også aldri besøkt Białystok - hovedstaden i denne regionen, som byr turister mulighet til å oppleve kulturmosaikk av fineste slag.

Gardens of the palace Branicki in Bialystok, Poland.

Bildet: Fotolia

Byen av ulike kulturer og religioner
Podlaskie er minst heterogene voivodskap i Polen. Der bor det både polakker, hvitrussere, litauere, tatarer, russere, ukrainere, romfolk og jøder. I selve Białystok er det er 11 ulike trosamfunner. Mesteparten av dem utgjør katolikker, ortodokser, protestanter, muslimer og buddhister. Derfor kan disse som er interesserte i sakral arkitektur gå på tur på helligdommers spor og besøke ulike templer, oftest av historisk verdi.

BGAHq-qLMm_
BWTiAiMDl-8
BWIK_1XFOtr
BZLu1n1BHHj
 
For å få vite med om dette flerkulturelle samfunnet i Białystok og Podlasie regionen, besøk Podlaskie Folkemuseum og Historisk Museum

Byen av fabrikkeiere
Også Białystok var i fortid en by kjent for tekstilindustri. Tallrike førkrigs-fabrikkbygninger og gamle villaer er et bevis på det. I dag er de minnesmerker av byens storhetstid. I mange reisehåndbøker anbefales det først og fremst å se bygården til familien Cytron (pol. Kamienica Cytronów). Interiøret der er rekonstruert og viser hvor levde de rike i Białystok på begynnelsen av 1900-tallet.

BFWPJW0Fn6W
sGTknZnWgH
sGRc89HWrs

Det er også verdt å se palassen til familien Tyrlling, fabrikken til Chana Meryj, fabrikken til Wolf Zilberblatt, kaserne til regimentet av polske husarer, og tallrike andre bygårder, palasser og fabrikker. For å finne beliggenhet og detaljer angående bygninger, sjekk byens offisielt nettsted.

Byen av gode leger
Når det gjelder medisin, har Białystok noe å skryte av - et medisinsk universitet som i dag har sitt hovedsete i en av byens beste severdigheter - Branicki palass. Universitetet er kjent for god utdanningskvalitet og fin studieatmosfære. På grunn av dette har mange spesialister sine private klinikker i denne byen. I Białystok kan de både arbeide og drive med forskning. Leter man etter tannlegen, drar man til Białystok! Her er noen bilder fra Branicki palassen og parken som tilhører den:

BZgkSoUBOdD
BYYtgRin6S-
BUmoFHPF44E
BSy6zZXlDY5

Byen av artister
Hvis man har lyst på en god opera, kan man besøke operahus i Białystok. I desember kan man nyte følgende forestillinger: Pinocchio (pol. Pinokio), Flaggermusens hevn (pol. Zemsta nietoperza), Kvartett for fire skuespillere (pol. Kwartet dla czterech aktorów). I 2018 vil man også ha en sjanse til å se en av de mest berømte operaene i verden av Giacomo Puccini under tittelen Bohem (pol. Cyganeria). Bestill billetter her.
 

Bildet: Michal Heller, http://www.oifp.eu

Det er også verdt å vite at i Białystok finnes det et berømt dukketeater, som kan overraske både de unge og de eldre. Mer finner du her.

Matretter fra Øst-Polen
Kjøkkenet i Podlaskie regionen likner litt på dette i Litauen og Hvitrussland. Poteter står i sentrum for oppmerksomhet. For disse som trenger ikke å telle kalorier er potetkake med løk og bacon eller potetboller med kjøtt relevante retter. 

BV47pERgBAJ
BV2ScVegOOp
BF9Ej3QqOwi


Skogene i denne regionen er veldig rike på sopp. Polakker elsker sopper og det kan man oppdage veldig lett også på restauranter i Podlaskie voivodskapet. Soppsupper står alltid på menyen der.

Bb1sTLzlyud

Det er imidlertid noen produkter som er typiske bare for denne regionen. En av dem er kaken Sękacz, som lages på en ganske spesiell måte. Dessuten er regionen kjent for et veldig godt grovbrød og ulike typer hvitost. I de siste årene er Koryciński hvitost en utvilsom hit på det polske markedet.

BXn6TG0l8Yx

For å smake på tradisjonelle retter i Białystok kan du besøke følgende steder: BABKA Restaurant, Lipcowy Ogród, Gospoda Podlaska, Restaurant Arsenał  eller Kartaczownia Pani Jadwigi.

Bare 10 år siden var Podlaskie voivodskap et ganske trist og grått område. I dag er det i stor vekst. Veksten kan man merke både i Białystok og på mange småsteder der lokalbefolkningen passer på den gamle lokale kulturen. Takket være turister kan de la tradisjoner og oppskrifter overleve. Sjekk for eksempel Tatarisk Jurt - restaurant og museet i Kruszyniany  samt Tykocin  en bygd kjent som senter for jødisk kultur i Podlaskie voivodskap.

Natalia Mazur

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Helgetur til Øvre Schlesien - en disig region

Øvre Schlesien ligger i den sør-vestlige delen av Polen og assosieres av mange hovedsakelig med kullgruver eller dis og dust som svever over hus og gater. Det er imidlertid et historisk bildet. I dag ser Øvre Schlesien ganske forskjellig ut og mottar alle nysgjerrige turister med åpne armer. Hva er det regionen kan skryte av?


Bildet: Umkatowice (own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en)], via Wikimedia Commons

Fordyp kunnskap
Øvre Schlesien har en lang gruvetradisjon. I dag finnes det forsatt mange fungerende gruver. De andre ble lukket eller forandret til uvanlige museer. Mest populære blant dem er Sølvgruven i Tarnowskie Góry og Kullgruven Guido i Zabrze  Der kan man lære f.eks. om gruveprosess,  hestens rolle i gruvevirksomhet eller oppleve litt av gruvearbeiderens liv.

BWNBfVmBFQY
BWRre76BZhM
BXA1MwPlNio
BVVX9clh3MY


Severdigheter
Regionen har alltid vært tett befolket på grunn av arbeidsmuligheter. Derfor er byene veldig nært til hverandre der og ser ganske likt ut. Typiske trekk for mange av dem er bygninger i murstein. For å se gode eksempler på den slags arkitektur er det verdt å besøke Nikiszowiec i Katowice. Det er en bydel som stammer fra begynnelsen av 1900-tallet. Der kan man lett få et inntrykk av at tiden har stoppet opp.

Les også: Katowice - den undervurderte byen

Bbb-HD6ngB2
BbUns3xAzCj
Ba-694Hhr9O
BZ2uz2khDlr


Opole er betraktet av schlesiere som regionens hovedstad. Polakker assosierer den først og fremst med årlig musikkfestival, men byen har mye mer å tilby. Dens arkitektur og historie kan vekke interesse hos mange. Det er noen glimt fra byen.

BWVWuaThIXj
BXx2BVBhgKB
5c1oyarko5
BYTuk3ADzt8
 
Piekary Śląskie er en by som tiltrekker mange pilegrimer. Grunnen til dette er basilika som har stor historisk betydning for kristendommen i Sentral-Europa. Gjennom Piekary fører det også Pilegrimsveien til katedralen Santiago de Compostela i Spania.
 
BCOVqlHtBsG
 
Slott og palasser er området rikt på. I Pszczyna eksempelvis kan man besøke Slottets museum der man kan se rekonstruerte interiører fra 1800- og 1900-tallet. Etterpå kan man gå på en spasertur i parken og besøke graver til slottets forrige eiere.

Les også: Polens 10 vakreste slott
 
BbWMAohnuUf
BaDj9zznFzI
BZWgR6bnwho
BZBR_irn0aQ
 
Uten tvil bør man besøke Slottet i Moszna som stammer fra 1300-tallet. Det er en veldig fantasifull bygning, som blant arkitektureksperter er et omstridt tema. Hvis du ikke er en ekspert, kan du rolig nyte landskapet. Bare se.
 
BZHNgrYHzRR
BV5HhJNhMBq
Bae17jkj4Oh

Schlesisk museum
Schlesisk museum er et sted som tar fokus på Schlesien som et flerkulturelt område og bruker moderne, interaktive teknologier for å fenge turister av ulik alder. Nye løsninger kan også gi man unike opplevelser. Utsiktstårnet ser attraktivt ut.


Bildet: Sonia Szeląg, muzeumslaskie.pl


Bildet: Sonia Świeżawska, muzeumslaskie.pl 


Bildet: Witalys Szołtys, muzeumslaskie.plBildet: Witalys Szołtys, muzeumslaskie.pl

Schlesisk kjøkken
Schlesisk kjøkken er en blanding av det polske, tyske, tsjekkiske og østerrikske kjøkkenet. Hovedretten, som er mest kjent i Polen, er schlesisk roulade av storfekjøtt med schlesiske potetboller, brun saus og rød kål.

BZBwfu2ngY-


På restaurant kan du spørre også om blodpølse (schlesisk: krupniok), suppe wodzionka med tørt brød, suppe żurek eller ciaperkapusta, som er laget av kål og surkål, for å smake på noe typisk schlesisk.

BbKkAhlBslU
18ZhKxIpXS
BbWnJqGlt7i
 

Historisk sett ble Øvre Schlesien påvirket ganske sterkt av industrien. Det kan man merke også i dag. Tross alt er det et veldig interessant område som lar man oppleve noe mye forskjellig. Besøk Øvre Schlesien!

Natalia Mazur

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

 

 

 

10 av de mest unike stedene i Polen

Polen er et vakkert land med mange magiske steder som er verdt et besøk. Her er en liste over noen av de mest unike av dem, selv om det ikke var lett å velge bare 10!

Slowinski National Park

Bildet: Fotolia

1. Den krokete skogen
Landsbyen Nowe Czarnowo ligger i nordvest Polen, ikke langt fra Gryfino og Szczecin, i nærheten av Dolna Odra kullkraftverk. Her, på et området på ca. 1.7 hektar, finnes det en mystisk naturminne som består av omtrent 100 furutrær med krokete stammer. Det er et par teorier om hvorfor de vokste på den måten, den særegne utseende forblir likevel et mysterium.

BXpevzgDNA8
BZPFdKBnI4O
2. Błędówørken
Polsk Sahara, som det ofte kalles, er den største sandsamlingen i Europa som ikke ligger ved sjøen. Dette særmerkte landskapet begynte å dannes i 1200-tallet på grunn av gruvedrift som førte til reduksjon av grunnvannsnivået og en skadelig virkning på planteutvikling. Området er ikke en ekte ørken, men i mellomkrigstiden skal ha blitt observert luftspeiling og sandstormer. I dag ser ut Błędówørken litt annerledes, for den begynte å krympe, det er likevel fortsatt et interessant fenomen.
BbSg_0WBaJd
BX-zh6fl1eX

3. Słowiński nasjonalparken
Parken er hovedgrunnen til at en nærliggende by - Łeba ble til en av de mest populære turistreisemålene ved Østersjøen. Den ble opprettet for å ta være blant annet på innsjøer, torvmyrer, skoger og enger, men parken er mest kjent for vandrende sanddyner. På grunn av vind flytter de seg et par meter i året som fører til betydelige landskapsendringer.

BZ_RZ5cn3Pw
BXTMly_hB7J
BWp0x0Rh3-v

4. Steinlabyrint - Błędne Skały
Et steinkompleks som ligger i Karkonosze (en del av Sudetene) på 853 moh. Det består av de særegne steinformene dannede ved forvitring, som formerer en labyrint av trange smug og passasjer. På grunn av sitt eventyrartig utseende ble Błędne Skały en av de stedene hvor filmen Legenden om Narnia ? Prins Caspian ble tatt opp.

BZjaaMKF0Nw
BZbwSiTAgEh

5. Skallekapell
En bygning i Kudowa i sørvest Polen virker lite iøynefallende, men hvis du kommer inn kan det gjøre litt skremmende inntrykk. Den er nemlig et gravsted til nesten 30 tusen mennesker. Kapellet ble bygd i 1776 av en prest Wacław Tomaszek som samlet, desinfiserte og impregnerte de menneskelige rester for å plassere dem i gulvet, taket og veggene. Det tok ham 8 år.

BapafpFjlgm
BB9lXkVo2iE
BE2sXb3HN8l

6. Saltgruven Bochnia
Den eldste saltgruven i Polen - dens historie streker tilbake til 1248, og er forbundet med en legende om den hellige Kinga som er ganske kjent blant polakker. Gruven er fortsatt i virksomhet og i 2013 ble den skrevet inn på UNESCOS liste over verdens kulturarv. Den er en av de største attraksjonene i regionen og tiltrekker seg både turister og arrangører av for eksempel sportkonkurranser.

BYDUeOsFE_E
BZx2ZuXly3G
BDOnPT7osBp
7. Zakrzówek
Dette sjarmerende stedet i Kraków som ser ut som en del av den sørlige kysten, ble dannet i 1990 etter oversvømmelseen av en gammel kalksteinsbrudd. På grunn av kalkstein har vannet her en vakker turkis farge. Bading er dessverre forbudt men Zakrzówek er en av de mest spennende dykkestedene i Polen.
BagxLvxhvPL
BbXYlTfF17t

8. Gradierwerk i Ciechocinek
En liten by i Kujaviskpommerske fylke er en spa-by kjent for en en gammel trekonstruksjon fra 1800-tallet som ble brukt for å utvinne salt. Gradierwerk i Ciechocinek er den største bygningen av den typen i Europa. Den består av tre konstruksjoner som er 15 meter høy og 1700 meter lang. Mikroklima som blir skapt rundt Gradiewerk er unikt og har behandlende egenskaper.

BbErRedlKaz
BbP2wWSDhZr
BazCiWqnFtV

9. Befestede området i Międzyrzecz
Bunkersystemet bygget av Tyskerne under Andre verdenskrig. De underjordiske korridorene har til sammen over 30 kilometer og noen av dem kan du besøke. Stedet er også et hjem til over 30 tusen flaggermus av 12 forskjellige arter.

BYiX2HsjOcc
BXlgLRPDk9H
BYGlF2ZFUeY

10. Kong Kristus
Du trenger ikke å reise til Rio de Janerio for å se en Jesus-statue som utmerker seg i landskapet. En statue av Jesus Kristus i Świebodzin er høyere, i hvert fall om man regner med sokkel :). Byggingen av statuen vakte kontrovers, men likevel ble den ferdig i 2010 og i dag er en av de mest karakteristiske elementene i regionen.

BYSyNTjhRn9
Ba7MGpRllAa
BZJhWpbgydR
Marta Brok

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

 

10 praktiske tips om Szczecin

Tiden har kommet for å være forberedt på din tur til Szczecin! Nedenfor finner du informasjon som kan være nyttig hvis du planlegger å besøke denne byen. :)


Bildet: Fotolia

1. Transport fra flyplassen til sentrum:
Flyplassen Goleniów ligger 30 kilometer utenfor Szczecin. For å nå sentrum kan du ta en taxi som koster omtrent 100 PLN. Hvis det er ingen ledige drosjer på flyplassen kan du ringe Airport Taxi Group (+48 91 481 7690).
Selvfølgelig har du alternativer. Enklest er å ta en buss. Du kan velge mellom PKS og Interglobus busser. Billetter til PKS busser koster ikke mer enn 15 PLN. Man kan sjekke når bussen går og kjøpe billetter her (det er også mulig å kjøpe billetter hos bussjåfør).

Hvis du flyr med Ryanair aller Norwegian er det best å reise med Interglobus. Busser går 2 timer og 10 minutter før avgang fra sentralstasjon (Szczecin PKP) og fra Flyplassen - 20 minutter etter ankomst. Billetter koster 13,90 PLN og du kan kjøpe dem hos bussjåfør eller på nettet.

BahfGLWgBZO
 

2. Offentlig transport:
I Szczecin kan du reise med busser og trikker. Enkeltbilletter gir deg mulighet til å bytte og de er gyldige i en bestem tidsperiode.

7AEL8Ama8N

Prisene:

 • 15 minutter - 2 PLN
 • 30 minutter - 3 PLN
 • 60 minutter - 4 PLN
 • 120 minutter - 5 PLN

Nattbussbilletter koster det samme mens billetter til hurtigbusser koster dobbelt så mye.

Man kan også velge en billett for 10 bussturer:

 • 15 minutter - 18 PLN
 • 30 minutter - 27 PLN
 • 60 minutter - 36 PLN

eller tidsbilletter:

 • 1 dag - 12 PLN
 • 5 dager - 35 PLN
 • 10 dager - 60 PLN

Billetter kan du kjøpe på:

 • bilettkontorer og noen kiosker
 • billettautomater (som finnes på noen holdeplasser) - billetter kjøpt her må valideres ved starten av reise
 • billettautomater på busser og trikker - her kan du få bare allerede validerte billetter
 • du kan også bruke apper: moBiLET og SkyCash
   

3. Hva bør du se?
Du kan enten organisere alt selv og velge det som er mest interessant for deg fra en liste over Szczecins severdigheter eller bruke en av de tre spaserturene:

 • Turen på en dag - for dem som skal ikke være lenge i byen, men vil se alle de viktige stedene 
 • Gull turen - en lang tur som starter i sentrum og går helt til de vakre Sju møller-dalen (Dolina Siedmiu Młynów) 
 • Turen i byen - for dem som vil bli kjent med Szczecin uten å reise utenfor sentrum 
   
Ba46XBZnYQK
 

4. Turistinformasjon
Et sentral informasjonspunkt for turister finnes i Żołnierza Polskiego plassen 20. Det er en glass bygning på Aleja Kwiatowa. Hvis du har noen spørsmål kan du sende en e-post til adresse: cit@zegluga.szn.pl. Det er også informasjonspunkter på Sentralstasjon og Slottet (adresse: Korsarzy 34).

5. City Card:
Du kan kjøpe et kort som gir deg rabatt i de fleste museer og noen hoteller, restauranter og klubber. Med kortet er offentlig transport fri. Det er tilgjengelig i to varianter: 1-dagers kort som koster 15 PLN og 3-dages kort som koster 25 PLN. Kortet kan du kjøpe på turistinformasjon. En liste av steder som tilbyr tilbud for dem som har kortet finner du her.

6. Sykkelutleie
I Szczecin kan du bruke bysykkel. De første 20 minuttene er gratis, etterpå må du betale, men det er ikke veldig dyrt (en time koster 1 PLN og to timer 3 PLN). For å kunne leie ut en sykkel må du registrere deg her (På nettstedet kan du også sjekke hvor er sykkelstasjoner og hvor mange sykler er tilgjengelige).

3qNvAQGa-5
 

7. Politi:
Når du trenger øyeblikkelig hjelp bør du selvfølgelig ringe nødnummeret: 112. Hvis du trenger å anmelde noe, politistasjoner finnes på disse adressene:

 • Kaszubska 35
 • aleja Papieża Jana Pawła II 37
 • Mickiewicza 161
 • Bardzińska 1a
 • Pomorska 15
   

8. Medisinske nødssituasjoner:
Legevakt finner du i:

 • Mazowiecka 14
 • aleja Wojska Polskiego 92
 • Gryfińska 2a
   

9. Bagasjeoppbevaring
Du kan oppbevare bagasjen din på Sentralstasjon i en nyoppusset bygning.

BbFBaEThAjt
 

10. Tog til andre byer:
Hvis du ønsker å reise videre til andre byer kan du selvfølgelig bruke toget. Det er for eksempel circa to og en halv timers reise til Poznań og toget går ganske ofte (nesten hver time). Det tar omtrent 5 timer å dra til Warszawa, det samme med Wrocław, og til Gdańska er turen litt kortere - circa 4 og en halv time (det gjelder direkte forbindelser). Det finnes også ganske bra forbindelse med Berlin - for 2 timers reise betaler du bare 10 Euro.

BEzGR39max-


 

Marta Brok

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

10 polske byer du ikke visste om

Trippelbyen, Warszawa og Kraków - det er ikke rart at Polen er kjent for sine flotte storbyer, men det finnes også mange mindre steder som er både vakre og interessante. Jeg presenterer en liste over polske byer som du har sannsynligvis ikke hørt om, men du bør oppleve (minst noen av dem). De er perfekte for en kort tur hvis du er lei av støyende byer og har lyst til å se en annen side av Polen.

Location Poland. Red pin on the map.
Bildet: Fotolia

1. Sandomierz
En nydelig by som ligger ved Wisła-elven på syv høyder (slik som Roma) med en av de vakreste gamlebyene i Polen. Her finnes det mange arkitektoniske monumenter og det er fire vandreturer som leder gjennom byen. Sandomierz er veldig turistvennlig og du kan få alle nyttige informasjoner på nettstedet. I Polen er byen mest kjent for å være et sted hvor foregår handlingen til en populær polsk versjon av en italiensk TV-serie om en prest som løser krimialsaker.

BJh2ejtAnji
BXr93hxh-0u
3OqLEjRaVd


2. Zamość
Et sted som er kjent først og fremst for sin arkitektur. Den blir ofte kalt «en renessanseperle» og det er ikke uten grunn. I Zamość kan man se for eksempel de fargerike bygårdene og kolegiallkirke som ble bygget nettop i renessansestil. Byen tilbyr en rekke attraksjoner som dyrehage, parker og gallerier. Den ligger i nærheten av Polens østlige grenser og hvis du har tenkt om å besøke Lviv, fra Zamość er det bare 130 kilometers reise.

BXTZ9aOhOeH
BQi0t9XDEt3
BaG430bBOdy


3. Kazimierz Dolny
En vakker beliggenhet i en av de mest sjarmerende steder ved Wisła-evlen og en magisk markedsplass gjør Kazimierz Dolny et populært reisemål blant polske turister. Likevel er den kanskje ikke så kjent i utlandet. Det er på tide å gjøre noe med det for byen er definitivt verdt et besøk!

BCNg7RqL6PM
5NA-EBL6ID
BKnX7-FgVjg


4. Reszel
Små, stille gater, et gotisk slott og fascinerende historie - dette er Reszel. Byen ligger i det nordøstlige Polen i Warmia-området og man kan nesten kjenne middelalderens ånd i luften. Hvorfor er det så stille her? Reszel er den første polske byen som ble medlem av Cittaslow - en organisasjon med formålet å bevare kultur og særpreg av småbyer. Og når det gjelder historie - her var den siste kjente brenningen av en kvinne henrettet for trolldom i Europa.

BZeFgOeld5W
BZoj6_Enc9T


5. Świdnica
Mange som besøker Dolny Śląsk (Nedre Schleichen) er fokusert på Wrocław eller Książ-slotttet. De er selvfølgelig fine steder men det er også bra å legge merke til en små og litt mindre kjent by. Du kan planlegge din reise til regionen slik at du kan se Den jødiske kirkegården og Fredskirke som er skrevet inn på UNESCO-listen.

BadaVwgjcgz
BQvQC4KldVg
BIqPuM0h_qW


6. Chojnice
Å være en del av Kaszuby-regionen og nærheten av Tucholaskogen er det som kalles for en vakker beliggenhet! Det er selvfølgelig ikke alt. I selve byen er det nydelig Gamlebyen, god bevarte arkitektoniske monumenter og en park hvor man kan spasere i timevis.

BUg3kOiA37H
BR1AH5lB_Iy


7. Chełmno
Det er bare å dra 40 kilometer utover Toruń for å nå en ikke mindre vakker by med en like lang historie (begge byene fikk byrettigheter i 1233). I årene1230-1250 var Chełmno Den tyske ordens by og i dag kan man beundre velbevarte bygninger fra den tiden. Senere epoker satte også sitt spor på byens topografi. De gotiske kirkene, bymurer og et rådhus i renessansestil - dette mangfoldet gjør Chełmno en av de vakreste byene i Polen.

BIJB0png-yq
BII_VACgHdo
BIj6GhogXfT


8. Kłodzko
Festningen Kłodzko er kanskje mest gjenkjennelig enn selve byen, med det er ikke det eneste som gjør Kłodzko verdt å se. Middelalderplan, sjarmerende gamlebyen og de pittoreske smågatene (og kanskje nærheten av grensen med Tsjekkia) gjør at byen er ofte kalt for den lille Praha.

BaUkVgBlpiN
BaUnNrgFyDI


9. Lądek Zdrój
En av de eldste spa-byene i Polen som ligger i Sudetene. Her kan man nyte verme kilder og se forskellige severdigheter som bygårdene i barokk- og renesansestil. Det er også verdt å besøke den botaniske hage Arboretum.

BThvS5LDD9r
BaOOCUEBYKV


10. Jarosław
Polsk, ukrainsk og jødisk kultur hadde sin møteplass i dette tidligere handelssenter. I dag kan man spore de gamle dager i bygårdene ved markedsplassen og et rådhus som til tross for mange ombygninger mistet ikke sin sjarm.

BX0oIGpFTc6
Marta Brok
 
Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

 

Helgetur til Olsztyn - opplev alt mellom himmel og jord

Det er bare 2 timer med tog fra Gdańsk og man kan oppdage en annen interessant by, som tilbyr turister både kultur- og naturopplevelser. Byen heter Olsztyn og er i dag hovedstad i det ermlandsmasuriske voivodskapet. Selv om det snakkes ikke mye om den, er den verdt et besøk - hvorfor?


Bildet: Fotolia

Gotisk arkitektur
Blant de viktigste severdighetene er det Slottet til Ermlandske Biskoper, Sankt Jakobs Basilika og selvfølgelig gamlebyen. Interessant kan det også være at Olsztyn var en av yndlingsbyene til Nikolaus Kopernikus - den kjente astronomen, som bodde i Olsztyn i noen år. I dag kan man ta bildet med statuen til astronomen i gamlebyen.

BXW9jX-B9wZ
BXxEOi5DG83
BKdwxYfBGwG
BUwjC93FtLW

Planetarium
For alle barn fra den nord-østlige delen av Polen er det obligatorisk å dra på en skoletur til Planetarium i Olsztyn. Der kan man se på animasjoner av planetenes gang og lære om himmelens struktur. Der finnes det også observatoriet, som setter i gang mange uvanlige arrangementer. Man kan delta f.eks. himmelens oppvisning på mandager, onsdager og fredager. 20. oktober kan man delta i "Konsert under stjerner". Mer informasjon her.
 
BU8u6gZAVuv
BYxi-plAraf
BW7MnePAtIb

Innsjøer og seilbåter
I byens grenser finnes det 11 innsjøer. Den største heter Jezioro Krzywe og er ganske populær blant besøkende og innbyggere - hovedsakelig på grunn av stranda og seilbåter. Lanskapene er også fine der og virker beroligende.
 
BZtUqVjji9o
5MyxmGPjJv
4C15iIvjH_
BYdsg8mBJ3l


Kortowiada
For disse som er avhengige av festivaler kan man uten tvil anbefale Kortowiada. Det er en festival som arrangeres årevis i mai. Den er dedikert studenter og tiltrekker folk fra hele landet. Den kalles for den største studentfestivalen i Polen. Hvis man leter etter musikk av forskjellige slag, trivelige, rart kledde mennesker og en skikkelig fest, da er Kortowiada noe for en.

BSEeBoal_qx
BVogPWnH1qp
BWuAoFlhxDY
BVPuTcUju4C
BYHNFVZlIF5
 

Regionale spesialiteter - øl, fisk og sopper
Olsztyn kan også tilby veldig gode smakopplevelser. Upasteurisert øl fra Kormoran Bryggeri er noe man bør smake på. Det lages etter tradisjonelle oppskrifter og selv om dets popularitet i landet øker, beholder den stadig den samme, gode kvaliteten.

tp2ECCBDik
BYIVoSnnWpv

Når det gjelder ermlandsk mat, er det viktig å smake på ferskvannfisk. Gjedde, gjørs eller abbor er typiske arter for denne regionen. Polakker elsker å spise sopper og ermlandske skoger er rike på dem. Kjøtt i soppsaus eller soppsuppe står også på menyen i Olsztyn.

BUe-8l2gHXJ
BUhd5NWgUNF
BSlKebRgGrr

Bare autoriserte restauranter og spisesteder har kvalitetsstempel når det gjelder regionalmat. Derfor er det verdt å sjekke f.eks. Hotel Dyplomat, Cudne Manowce Restaurant, Malta Cafe.

Tropisk Olsztyn
En ny attraksjon i Olsztyn er papagøy hage. Omtrent 50 nysgjerrige papagøyer venter på turister hver dag fra kl. 13.30 - 19.00. Man kan gi fugler litt snaks og leke med dem. Hagen befinner seg ved Lubelska gata.

BXxNfV1jbLk
BYQYnzoHGs0

Hvis du leter etter noe nytt, sjekk Olsztyn, der finner du alt mellom himmel og jord ;)

 
Natalia Mazur
Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

 

Helgetur til Poznań - hva er verdt å se?

Planlegger du en kort, to eller tre dages tur til Poznań? Det kan være vanskelig å bestemme hva du skal gjøre når det finnes for mange muligheter. Det er likevel helt mulig å få det beste av byen selv om du ikke har mye tid! :) For å gjøre det enklere å velge det som passer best for deg presenterer jeg et par forslag.

Hvis du liker klassisk sightseeing
Noen sier at det er kjedelig å vandre rundt byen og se på «gamle bygninger» mens for andre er det et must å se alle de viktige severdighetene. I Poznań er det mange muligheter for begge deler. Hvis du liker tradisjonell turisme bør du først og fremst besøke Gamlebyen. Markedsplassen er en av de vakreste og nydeligste bydelene. Du kan besøke Det gamle vekthuset eller Rådhuset. Hver dag, klokka tolv er det mulig å se Poznańs symbol ? de små, mekaniske bukkene som tørner sammen på Rådhustårnet. Det er også et fint sted å nyte en kopp kaffe eller et godt måltid for i gatene rundt Markedsplassen finnes det en god del flotte kafeer og restauranter.

BZyhm2-hmOP
Main square of the old town of Poznan, Poland on a summer day evening.
Bildet: Fotolia.com
 
BYydN9inhdO
BZtsI47gouO

Katedraløya (Ostrów Tumski) - den eldste delen av Poznań er et annet viktig sted å gå hvis du planlegger å se litt av byen. Her kan du gå tilbake i tid og besøke den første polske domkirken - en fin opplevelse spesielt for dem som er interessert i historie.

BYV0PWvAcbW
BUO5HifgV8Z

Poznań har også interessante muligheter når det gjelder museer. En av de mest populære er Nasjonalmuseet (Muzeum Narodowe w Poznaniu). Det består av ni avdelinger, hvorav seks er i Poznań. Jeg anbefaler Galleri for meleri og skulptur (Galeria Malarstwa i Rzeźby Muzeum Narodowego w Poznaniu, adresse: Al. Marcinkowskiego 9) og det nyåpnede Brukskunst Museet (Muzeum Sztuk Użytkowych w Poznaniu) som finnes i Det kongelige slottet like ved Markedsplassen.

BZV1n1GFMZK
BZq49R4FdMx
BYqV7RmARev
BUPFStMFFJV

Med Barn
I Poznań finnes det mange steder hvor barn vil ikke ha det kjedelig. Først og fremst er det verdt å besøke Den zoologiske hagen. Den ligger i nærheten av Malta Innsjøen på et område på 117 hektar. Dyrene holdes i store areal i så naturlige forhold som mulig og dyrehagen sørger for at de trives. Mange av dyrene er rare og noen av dem ble reddet, for eksempel fra sirkus eller pelsgård.

BZEKEJ9jhUJ
BNABU67jvuy
BM8jC7SjP16

Et vannpark - Termy Maltańskie er også en bra mulighet når du letter etter spennende opplevelser. Her finner du forskjellige vannsklier, for både små og litt større barn, saltvannsbasseng og mange andre attraksjoner.

BUbsK5IFYEu
BUHT16LF9Qt
BZ0S8ZBn8AB

Hvis du har litt tid så er det også verdt å besøke Palmehuset hvor man kan se planter fra forskjellige kontinenter og klimasoner. På stedet er det også et akvarium med over 170 arter fisk fra ulike deler av verden.

BY7yZbRHBtg
BZYuIBVFAwf
BZJlDKzngye

På shopping
Det finnes mange flotte kjøpesentrene i Poznań og en liste over de beste av dem ble allerede lagt ut på bloggen. Du kan for eksempel besøke det største kjøpesenteret i Stor-Polen - Posnania eller ta en tur til en stemningsfull Stary Browar. Hvis du har lyst på noe litt annerledes og gammeldags kan du også velge et loppemarked. Det finner sted på Det gamle slaktehuset (Stara Rzeźnia, adresse: Garbary gate 101/111) hver helg unntatt den andre lørdagen i måneden når det er et antikvitetsmarked istedenfor.

BES9vIPtqfT
BYS9coYjjal
9R5xHYCVOW
BBw6XUcrAKI

På Fest
Poznań er en universitetsby og det betyr et velutviklet nattliv. Et senter for det er Gamlebyen hvor det er også mange turister. Rundt Markedsplassen finnes restauranter, kafeer, puber og klubber som er åpne til langt på natt. Du kan for eksempel velge å smake på håndverkbrygget øl i Ministerstwo Browaru (adresse: Wronicka gate 16), besøke en fargerik shotbar Czupito (adresse: Zamkowa gate 5) med så mange interessante opsjoner at det er vanskelig å bestemme, eller bare vandre rundt Gamlebyen og velge et sted som tiltrakk din oppmerksomhet!

BZRzV-7ngng
BZlSKQqlJxA
BXYvvKMhsQH
BYMCp0flapp

Marta Brok

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Helgetur til Zakopane - sentrum for polsk fjellkultur

Det er mange interessante steder i Polen, men det finnes noen som står på ønskeliste for nesten alle turister. En av dem er Zakopane, byen som ligger ved foten av Tatrafjellene, sør i Polen og som tiltrekker over 2 mill. besøkende hvert år. Hva er spesielt med denne byen? Er det nok å bruke bare én helg på den?

BM4NWFYjsjr

Tradisjonell arkitektur
Zakopane har en særegen karakter på grunn av sin tradisjonell arkitektur. Store hus lagde av ved, dekorerte med effektfulle ornamenter, skaper en spesiell stemning i byen. Selve spasertur på gatene kan være en fornøyelse.

BK5_X_chffE
BK5-EP5Bz4P
BK59_VIhto5

Folklore og mat
Den mest kjente gaten heter Krupówki. Der kan man ikke bare nyte atmosfæren som skapes av selgere i fargerike, tradisjonelle drakter, men også prøve lokale spesialiteter. Uten å smake på saltig ost (oscypek), surkålsuppe med ribbe (kwaśnica) og varm vin med krydder, kan man ikke hevde at en har vært i Zakopane!

BYlv04hH_Li
BXn8lJ7HnLd
BZhzqjrjBXX
Oscypek, Oszczypek is a smoked cheese made of salted sheep milk exclusively in the Tatra Mountains region of Poland. Oscypek is a protected trade name under the EU's Protected Designation of Origin geographical indicationBildet: Fotolia.com
BZlGhSWH7Iv
BYigbfmFkFY

Tatrafjellene
Tatra er det høyeste fjellområdet i Polen, som har noe å tilby for alle. Disse, som har lyst til å slappe av, kan besøke daler. De mest kjente er Chochołowska og Kościeliska. Historisk sett var Chochołowska et viktig terreng for saubeiting. Man kan fortsatt se der gamle gjeterbuer og i noen av dem selges det i dag original saltig ost. Det er også den eneste dalen en kan besøke med hunden.

BJdSNjbjPPA
BMMZo9xAmHV
BYYi4uAHcrP
BWpKAhkDd3l

Kościeliska dalen er kjent for grotter. Det finnes ca. 450 av dem, men bare 5 er tilgengelige for turister til slutten av oktober. Blant dem er f.eks. Mylna grotte, Mroźna grotte, Raptawicka grotte. Besøk i en grotte tar ca. 1 time. Det rekker du sikkert!

BZuAzr6nJ2m
BZjUWa2gopH
BZVcSC-H010
BWsWnJcjBZX

Ekstremale spor
For erfarne fjellentusiaster kan man anbefalle turen på Mnich, Zawrat, Mięguszowicka fjellpass eller Orla Perć. Der kan man skaffe seg ekstremale opplevelser. På noen av sporene kan man virkelig føle at man balanserer mellom livet og døden.
 
BYgvUPhDGHD
BZc8pT8Hhta
BZvDNfPlew9
BYk_2uchdsH
BYEP3nkjbxu
BXcrkCrFshM
BWYTW7uAzK9

Obligatoriske fjelltopper
Giewont, Łomnica, Kasprowy Wierch, Czerwone Wierchy er fjelltopper av moderat vanskelighetsgrad. Det er verdt å nå dem på grunn av fantastiske landskaper. Kasprowy Wierch kan man også nå med å bruke fjellheisen. Der finnes det også en turisthytte med servering.
 
BXX4NaUl8Wb
BZxXRWKnHV5
BZtuXfUFyjN
BZs_zUeDCRP

Selv om Gubałówka er ikke en høy topp, er det vanlig å gå en tur dit også. Utsikten derfra er verdt å se. Det er en god idé for en morgen- eller kveldstur, når man har ikke lyst på stor fysisk aktivitet. Der kan man også kjøpe noe å drikke og spise.

BZHY12wg1JQ
BQWIC2hDN7A


Termer
Etter en lang spasertur er det godt å ta et varmt bad for å slappe muskler. Man kan gjøre det i svømmehaller og termer som ligger i nærheten til Zakopane. Der oppvarmes det vann på en naturlig måte, med bruk av geotermisk energi. Du kan svømme både innendørs og utendørs og nyte samtidig nydelige utsikter på fjell. Termer finner du i følgende steder: Chochołów, Bukowina Tatrzańska, Białka Tatrzańska og Szaflary.

BRtFo7zjpSv
_SLLWbrNd6
_IKD3zrNQl
BU9pY9-DTlY
BSDeEHaj0Zn
BSdATg4jQ89

Witkacy - demonen til Zakopane
For kunstelskere kan det være insteressant å komme i møte med Witkacy og hans ånd i Zakopane. Witkacy var en kontroversiell og samtidig genial kunstner som levde ved århundreskiftet (1885 - 1939). Han var både forfatter, maler, filosof, fotograf og dramatiker. Publikum assosierer ham med abstrakt kunst, karikaturtegninger og rik forestillingsevne, som Witkacy pleide å forserke med bruk av narkotika. I dag kan man finne hans ånd i Witkacy Teater i Zakopane.
BLLOlyEjNe2
BZHO138AbtQ
BJNafqAjQn9
BMoIev8Dq5Z
BI7HSGRDhoA

Når man leter etter andre spor av tatra kultur, kan man besøke Tatra Museum og dets tallrike avdelinger. Sjekk her.
 

Vinterhovedstad
Om vinteren kommer tusener av turister til Zakopane for å gå på ski, stå på ski og for å se på konkurranser i skihopping. Man kan lett føle seg som en deltaker av en uendelig fest da. Men om skifasiliteter skal jeg skrive rett før den første snøen ;)

BPiAKQ-DjJP
Det var bare en forsmak av dette som man kan oppleve i Zakopane. Jeg tror at en helg kan ikke være nok, hvis man vil bli skikkelig kjent med dette stedet. Planlegg heller en liten ferie.  
 
Natalia Mazur

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Helgetur til Toruń - pepperkakehovedstad

Det var en gang en ridder- og presteorden som het Den tyske orden. Den ville underkaste seg en folkegruppe - Gammelprøysserne og opprette eget land. Derfor måtte orden bygge slott på områdene med stor strategisk betydning. En av dem var Toruń, en liten bosetning ved elva Wisła, som i dag er et fantastisk minnesmerke av gamle dager og en livlig by. Hvis man er forelsket i Gdańsk, vil man sikkert like seg godt i Toruń også. Hva finner man der?

BYS-FZdnZ6o

Bildet: Dawid Galus (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/pl/deed.en)
 
BTPIX_uBQzF

Gotisk og middelaldersk arkitektur
Historisk sett er Toruń en av byene som greide å unngå store ødeleggelser f.eks. i krigstida. Derfor kan man beundre der verneverdige gamle bygninger som stammer fra ulike historiske perioder, også middelalderen. Spesielt viktig er å se: Toruńs katedral, Sankt Jakobs gotisk kirke, ruinene av det kogelige slottet og muren som omringer den gamlebyen.
 
BY7u8J4nMFY
 

Obs! Ikke bare Pisa har sitt skjeve tårn. Sjekk dette i Toruń!
 
BWR50BZHITy
BViNdqTB5HL
 
Pepperkaker
Toruń var i sin tid en av de hanseatiske byene, slik som Bergen eksempelvis. Den lå på den europeiske handelsruten man brukte for å eksportere bl.a. orientale krydder som kanel, ingefær eller kardemomme. De kryddene inspirerte konditorer fra Toruń til å bake noe nytt- pepperkaker. Resultatene var fantastiske og snart ble pepperkaker fra Toruń kjente i hele Hansaforbundet. Oppskriftene var hemmelige, og denne hemmeligheten bevares til i dag av bedriftet Konditori "Kopernikus" AS. I dag er Toruń uoffisielt kjent i Polen som pepperkakehovedstad.
 

Nicolaus Kopernikus
Kopernikus er en kjent historisk astronom. Hans formulering om at jorda og andre planeter roterer rundt sola, revolusjonerte den vitenskapelige verden og var basis for moderne astronomi. Sannsynligvis vet ikke så mange utlendinger at han var polsk og ble født i Toruń! Huset til Kopernikus er en obligatorisk turistattraksjon!

BYIVfKWBk0Y
BYVcmWPByQD

Uteliv
Gamlebyen er rik på koselige kafeer og restauranter, som kan overraske kunder både med interessante smakblandinger og interiør. Verdt å besøke er eksempelvis Parter Whisky Vodka Cocktail Bar, som befinner seg i en av bygårdene i gamlebyen (Panny Marii gate 13). Puben spesialiserer seg på aldrende alkoholer og har bred utvalg av drinker, som du kan drikke ved den lengste restaurantdisken i Toruń - på 12 meter! Puben byr også kulturell underholdning. Regelmessig kan man nyte der komedie- og musikkarrangementer, som tiltrekker mange, ikke bare om helgene. Sjekk her.Bilder: Artemisja

Man kan også prøve:
Carpe kraft 

Tutu Jazz & Whiskey Club 

BVFcF_WFCp9

Lizard King 

BI8KQH4h3MO
BJzcUJXBtEc

Od dechy do dechy 

BUJ2uRzAPyZ
BXYhLGYgYoy

Coffe & Whiskey House 

Kadr 

Nrd 

Dwa Światy 

Od nowa 

BU3oFs5B_AP

Snipp, snapp, snute, så er helga ute!

Natalia Mazur

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

10 steder man må besøke i Trippelbyen

Reiser du til Trojmiasto (Trippelbyen) snart, men vet ikke hva du kan gjøre der? Her finner du en liste over de mest interessante stedene i Gdansk, Sopot og Gdynia som jeg elsker og anbefaler til alle! :) 

Cityscape aerial view on the old town with saint Marys church on the sunset in Gdansk, Poland
Bildet: Fotolia

1. Vakre strender i Gdansk
Gdansk er en fantastisk destinasjon på grunn av mange ting: man kan både oppleve storbyens attraksjoner og slappe av i maleriske omstendigheter. Hvis du vil ta det med ro og bare ligge på stranda hele tiden, anbefaler jeg å besøke en av mange strender i byen: 

Jelitkowo 

BWNcOSihcDz
 
Brzezno
 

Stogi

2. Trebrygge i Sopot
Sopot er en ganske liten by, men den er veldig sjarmerende og veeeeldig populær. Der må man først og fremst besøke stranda og trebrygge som er helt unik (og veldig lang! - 511,5 meter):

3. Klipper i Gdynia
Klipper i Gdynia er noe for dem som elsker natur og spennende utsikter. Der kan man slappe litt av og se på hele Trojmiasto!

4. Hoved- og gamlebyen i Gdansk
Hovedbyen i Gdansk er ett av de mest kjente steder i Trippelbyen. Der kan man vandre, se fantastisk arkitektur og besøke mange restauranter, kafeer og puber. Hovedbyen er et perfekt sted for å slappe av, men også å bli kjent med Gdansk!

BX2Bmx9ly5s

Når du er i sentrum av Gdansk, glem ikke å besøke Gora Gradowa!  Det er en fantastisk utsiktspunkt som gir deg mulighet til å se på den hele bykjernen og mye mer! 

BYfHstNFg_C

BU9av8qlRkp
Hvordan reise dit? Det er best å bare ta en liten tur fra hovedstasjonen i Gdansk (Gdansk Glowny) dit. Det tar ca. 10-15 minutter! Bare se på kart

5. Bulevard i Gdynia og byens sentrum
Bulevard i Gdynia er en vakker plass hvor man kan ha en hyggelig kveld. Det er et perfekt sted for en spasertur eller en fin dag med familie og venner. Sentrum av Gdynia er fylt med restauranter, puber, kafeer og andre interessante steder. Bare se på bilder! 

BXkECgmltE2
Jeg anbefaler å besøke Swietojanska gate hvor man kan besøke mange gode spisesteder :) 

6. Bohaterow Monte Cassino gate i Sopot
Bohaterow Monte Cassino gate i Sopot er sikkert den mest kjente gaten i byen. Der kan man ikke kjede seg! Du kan besøke mange nattklubber, puber, restauranter og butikker der. Det er alltid mye mennesker i sentrum av Sopot :) 

7. Garnizon
Garnizon er ett av de mest populære stedene i Gdansk nå. "Bydelen" er fylt med veldig gode restauranter, butikker, tjenester og... litt natur. Alle kan finne noe for seg selv der - barn også! 

BX-_n5hlQ1y
Pssst... når dere er i Garnizon, husk å besøke UMAM patisserie :) 

8. Trebrygge i Gdynia-Orlowo
Trebrygge i Gdynia er ikke så populær som det i Sopot, men det er en veldig koselig plass i et vakkert område. Der er det mulig å virkelig slappe av og glemme om hverdagsproblemer :) 

9. Museer 
Om kunstgallerier og museer i Gdansk har vi skrevet tidligere, men det er også Sopot og Gdynia som har mye å tilby. 
I Gdynia kan man besøke for eksempel Utvandrings Museum (Muzeum Emigracji w Gdyni) som viser historier av polakker som har emigrert fra Polen. Museet ligger på ul. Polska 1. 

For dem som ikke er så interesst i historie, kan Sopot Wax Museum være et godt sted å besøke. Det er et nytt sted i byen hvor man kan for eksempel... ta selfie med Cristiano Ronaldo :) 

10. Westerplatte
Når det gjelder museer i Trippelbyen, kan man ikke glemme om Westerplatte - stedet hvor det første militære slaget i Europa under andre verdenskrig fant sted. Westerplatte er en halvøy hvor elven Martwa Wisla rennet ur i Gdansks havnekanal.

BYPGWHLAYXi

Har du besøkt alle disse stedene? 
Les også:
10 beste stedene å besøke i Gdansk
Dolne Miasto - den skjulte perlen av Gdansk
De 7 fineste stedene å gå tur i Gdansk, Sopot og Gdynia
10 puber du bør besøke i Gdansk, Sopot og Gdynia
Sopot - (ikke bare) natteliv
 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

8 av Poznańs mest interessante spisesteder

I Poznań er det mange spisesteder jeg kan anbefale. Dessverre er det umulig å besøke alle, og det kan være vanskelig å velge mellom så mange alternativer. Derfor har jeg lagd en liste over restauranter og kafeer som skiller seg ut! Uansett om du har lyst på en lekker middag, en søt kake eller bare vil smake på noe nytt, her kan du finne noe verdt å prøve.

Group of young people eating dinner
Bildet: Fotolia

1. Dark Restaurant - Garbary 48
Et sted hvor du kan spise middag i komplett mørke! Det er en spesiell opplevelse å smake på mat uten å se den eller vite hva som ble servert. Formålet med Dark Restaurant-ideen er å skjerpe sansene som lukt, følelse og smak. Det er mulig å velge mellom flere alternativer men du får ikke se menyen. Du må også gi beskjed om hva du kan eller vil ikke spise.

2. Cafe La Ruina i Raj - Śródka 3
Cafe og restaurant som ligger i et av de mest klimatiske områdene i byen. Stedet ble skapt av et ektepar som elsker å reise. Det de får se og lære seg i andre land benytter de på kjøkkenet. Du kan smake på mat som er inspirert av retter fra ulike verdensdeler og oppleve den ulike stemningen.
BWNxplBB59O
 
3. Modra - Mickiewicza 18/2
Hvis du vil smake på polsk mat er det verdt å besøke Modra. Menyen er basert på tradisjonelle polske matretter men de er modifiserte på en kreativ måte, slik at du får både klassiske smaker og noe helt nytt. Måltidet ditt kan ikke være kjedelig her.

4. Wypas - Jackowskiego 38
Vegansk restaurant med en meny inspirert av mat fra alle verdensdeler men basert på lokale sesongvarer. Stedet er ikke bare for dem som ikke spiser kjøtt for rettene er så lekre og velkomponerte at du kommer ikke til å tenke at det er noe manglende.

5. Yetztu - Bolesława Krysiewicza 6
Restaurant med japansk mat som er kjent for sin ramen-suppe. Den er så bra at det ofte er vanskelig å finne plass uten bordreservasjon. Hvis du er i Poznań og liker asiatisk mat, må du absolutt besøke Yetztu.

6. CornAir - Strzałowa 2/5
Det er et ganske nytt sted som spesialiserer seg i frokostservering. Her kan du velge mellom over 60 ulike frokostblandinger fra hele verden. Du kan blande flere typer frokostblanding og velge smaksatt melk. Konseptet virker enkelt men gjennomføring er ganske lurt. I ConrAir kan du både prøve nye smaker og nyte stemningen som vekker barndomsminner.

7. Fudge Filosophy - Długa 9
Ett av de mest populære spisestedene i Poznań. I dette spesielle konditoriet brukes et bredt utvalg søtsaker til å lage alle slags desserter. Her kan du spise veldig søte kaker, terter og muffinser eller drikke shakes laget av ingredienser du kan velge selv. Fudge Filosophy er et bra sted for alle som elsker sjokolade, sukker og vil at desserten deres ser utmerket ut.

8. Bubble Waffle - Półwiejska 9
I en av de mest kjente gatene i byen kan du blant annet spise vafler. De er likevel ikke vanlige. Her kan du få boblevafler fylte med frukt, fløte, iskrem, sjokolade og andre ting du kan velge. Det er også opsjoner for dem som foretrekker salte retter.

Marta Brok

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Fargerik sommer i Warszawa

En vanlig tendens om sommeren er at folk drar gjerne ut fra byene. De leter etter stillhet og natur som lar dem slappe av. Byene må derfor jobbe hardt for å tiltrekke turister og tilby dem noe unikt. Noen av dem arrangerer konkurranser, andre foretrekker gateteater. Warszawa satser på... festivaler!


Bildet: Fotolia

Warszawa til Singer
For disse som leter etter den jødiske Warszawa fra mellomkrigstida er "Warszawa til Singer" den obligatoriske festivalen. Singer var en jødisk-amerikansk forfatter og journalist som hadde sine røtter i Polen. Han var forelsket i Warszawa og skrev veldig mye om den og dens stemning. Hvert år kommer det jødiske artister fra hele verden for å minne om den gamle kulturen, som ble ødelagt under krigen. Festivalens mål er å rekonstruere den spesielle stemningen av Próżna-gata og Grzybowskiplass - de viktigste steder for jøder i Warszawa.

BXvkmfsFaJE
 
I løpet av 12 dager kan man besøke tradisjonelle jødiske butikker og verksted, smake koscher mat, eller lytte til klezmermusikk. Gatene er fylte av folk i spesielle klesdrakter som etterligner mennesker som bodde i Warszawa før krigen. En kan møte bl.a. malere, lirekassemenn, skomakere eller sirkusartister. Man kan også oppleve gateteater, performance art samt delta tallrike foredrag og utstillinger.

Dette året arrangeres festivalen for 14. gang og den varer fra 25. august til 6. september. Det vil virkelig være en fargerik periode for Warszawa og dens gjester. Du har fortsatt nok tid til å planglegge miniferie ;)
Mer informasjon her.

Chopin og Europa hans
Warszawa og Narodowy Instytut Chopina ønsker musikkentusiaster velkommen! 12. august har det startet den 13. internasjonale festivalen - Chopin og Europa hans.

BXssHPbjPIc

Fryderyk Chopin var polsk klavergeni, som levde i den første delen av 1800-tallet. Han begynte å komponere allerede i barndommen sin. Han var sterkt fascinert av Bach og Mozart, samt var han ikke redd for å eksperimentere med folketoner og i løpet av sin karriere ble han en stor inspirasjon for andre komponister. Festivalen legger også merke til dem - alle artistene som prøvde å komponere i "den chopinske sjangeren". På den måten kan man oppdage mesteren på nytt. Festivalen vekker stor interesse i Polen. Man uttrykker det på forskjellige vis.

Spesielt interessant er at konsertene spilles på gamle, tradisjonelle instrumenter. Det gir musikken en slags dybde og lar publikum lytte til originelle toner fra 1800-tallet.

Kom i møte med Chopin og musikkverden hans! Du har tid til den 30. august.     
For mer inspirasjon, se her.

Hvis du tenker på en helg eller ukestur til Warszawa, da må du virkelig planlegge litt. Byen har så mye å tilby, at man kan lett bli forvirret. Ved siden av nevnte festivaler finnes det også gamlebyen med mørk historie bak, mange kulturminner, museer og utesteder. Uten tvil er det verdt å besøke Łazienki-parken eller Powązki-kirkegården. En ting må en være sikker på - man skal aldri ha nok tid til å delta alt dette som arrangeres der. Opplev denne byen på din egen måte.

Hvis du planlegger å reise til Warszawa, les også disse tekstene:
Med barn til Warszawa
Helgetur til Warszawa
Frokost og brunsj i Warszawa
Hva kan du gjøre i Warszawa når det regner?

Natalia Mazur

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

 

Lublin - en by som inspirerer

Hvis du lurer på hva er verdt et besøk sørøstre Polen, bør du først å fremst tenke på regionens hovedstad. Lublin er den største polske byen øst for Wisła-elven. Byens historie går tilbake til 1300-tallet. Siden 1317 da byen fikk byrettigheter er den en en viktig senter for både handel og kultur. Lublin er kjent for sin arkitektur og de interessante severdighetene. Her blir det også organisert mange kunstneriske arrangementer eller teater- og musikkfestivaler. Lublin er også en av de polske byene som utvikler seg raskest, derfor er det alltid noe som skjer der.


Bildet: Fotolia

Zamek Lubelski (Slottet i Lublin)

Et sted som du må se hvis du er i byen. Et gotisk slott bygget i 1300-tallet ble ombygd mange ganger i løpet av århundrene og i dag er det en blanding av flere arkitektoniske stiler. Slottet er en av de mest karakteristiske bygningene i Lublin.

Stare Miasto (Gamlebyen)

Gamlebyen i Lublin er både vakker og fint plassert. Den er ikke veldig stor men den inneholder mange ulike bygninger fra ulike århundrer. Å ta en spasertur i Gamlebyen er som å gå gjennom arkitekturs historie og beundre forskjellige stiler. Lublins vakre leiegårdene tiltrekker ikke bare turister og fotografer men også filmteam.

 

Brama Krakowska (Krakowporten)

En av Lublins symboler. I gamle tiden ble den en del av bymurene. Porten var et observasjonspunkt og fra toppen ble det også spilt byens varselsang.

Archikatedra Lubelska (Hovedkatedral)

En av bygningene i Gamlebyen som det er verdt å legge merke til. For å være ærlig er det heller vanskelig å ikke se den for bygningen er ganske imponerende. Den ble tegnet av jesuittiske arkitekter og er en av de eldste barokkbygningene som ikke finnes i Italia. Katedralen er enda vakrere på innsiden og det er anbefalt å besøke den.

Lubelska Trasa Podziemna (Underjordiske korridorer)

Det er mulig å ta en tur under markedsplassen og leiegårdene. Veien er 300 meter lang Den ble skapt ved sammenslåing av en rekke kjellere fra det sekstende og syttende århundre.

Botanisk hage

Hvis du blir trøtt av arkitektur og trenger litt forandring, den botaniske hagen er perfekt. Hagen tilhører Universitetet i Lublin og plantesamlingene er først og frest brukt for undervisning og forskning. Den er likevel åpen for turister.

Muzeum Wsi Lubelskiej (Lublins bygdemuseum)

En annen mulighet for å slappe av fra byens støy er å besøke bygdemuseum. Den ligger i skjønne omgivelser av elva Czechówka og er en av de største friluftsmuseene i Polen. Her kan du se både innbo, utstyr og naturen som er karakteristisk for bygdene i regionen.

 
Når du er i Lublin, husk å smake på... cebularz! Cebularz er en slags kake med løk og valmuefrø som Lublin er kjent for :) 
 


 

Marta Brok

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Helgetur til Łódź - byen med store kontraster

Nå reiser vi til Łódź, den tredje største polske byen, som ligger sentralt i landet, ganske nært til Warszawa. Den stammer fra 1800-tallet, da den ble omformet fra en bygd til en industriell, velstående by. Denne prosessen ble påvirket av fire forskjellige kulturer - den polske, jødiske, tyske og russiske. De ga byen en flerkulturell, særegen karakter. I dag er Łódź mest kjent for film- og tekstilindustri samt kreativ design. Nysgjerrig?


Bildet: Fotolia

Łódź for de nysgjerrige
Hvis du reiser for å oppdage noe nytt, da er Łódź et paradis for deg. Tallrike bygårder i sentrum, eller gamle fabrikker av teglstein, i ulike bydeler, skaper en spesiell stemning. Łódź er imidlertid byen med store kontraster.

Moderne skyskrapere bygges fort, mens ved siden av fantastisk nyoppusete villaer og palasser som i fortida tilhørte de rike fabrikkeierne, finnes det fortsatt gamle, dystre distrikter som man kan assosiere med filmer om krigstida. Derfor har Łódź alltid vært et interessant område for produsenter og regissører av historiske filmer. Ofte brukt var eksempelvis kanal som ble bygd under byens sentrum på 1920-tallet. I dag kan man besøke et museum, som ble opprettet i den underjordiske labyrinten (Muzeum Kanału "Dętka").

BTtS2VqBOeb
BWwkzkGB0Cg
 
Blant kulturminner er det sikkert verdt å se: Poznanskipalasset (Pałac Izraela Poznańskiego), Den jødiske kirkegården (Cmentarz Żydowski), og distriktet Księży Młyn. Der finnes det f.eks. Herbstpalasset (Pałac Herbsta), mange fabrikker og den mest imponerende fabrikken til Scheibler (Przędzalnia Scheiblera) samt gamle bygårder, som industriarbeidere bodde i.  Men ærlig sagt, fine gamle bygninger er overalt.

Łódź for bykulturentusiaster
Piotrkowska-gaten er en kjent, lang passasje med mange restauranter, butikker og vakre kulturminner. Der finnes det også Stjerne alle med navnene til ulike polske skuespillere og regissører, og mange skulpturer av kjente artister som f.eks. pianist Artur Rubinstein eller forfatter Julian Tuwim. Vil du slå av en prat?

Interessant kan der også være åpne ølhagene, som ligger i nærheten av hovedgata, eller puber i de små sidegatene. Der finner du ikke bare øl og mat, men også forskjellige tegn på hipster- og gatekultur. Små ukonvensjonelle markeder, konserter og performance art kan du nyte nesten hver dag. Veggmalerier er  Łódź også rik på og kjent av.  

BUbx5QiBd8S

Det anbefalles bl.a.:

Łódź for de fasjonable
Byens historie er tett knyttet til tekstilindustri. Det var jo denne kraften som lot byen vokse. I dag er historien en sterk inspirasjon for alle som har med fashion å gjøre. Det arrangeres også mange fashionfestivaler f.eks. Łódź Young Fashion for unge designere. Den største er Fashion Philosphy Fashion Week Poland, som besøkes av slike gjester som Prada, Kenzo eller Gucci.

BVR92Iogays
Handelssentrum Manufaktura er også usedvanlig. Det er et stort kompleks av butikker, som er bygd på ruinene av en tekstilfabrikk. I dag er det igjen på mote å handle der.

For mer informasjon, se her.

Natalia Mazur

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Helgetur til Wroclaw - hva er verdt å se?

Når det gjelder de vakreste polske byene, er Wroclaw sikkert på listen! Den er også en av de mest populære feriemålene i Polen og en av de yndlingsbyene mine. Jeg har legd en kort oversikt over steder som er verdt å besøke. Så hvis du planlegger en helgetur til Wrocław eller bare vil vite hva som er mest interessant i byen, er den noe for deg!

Wrocławs dverger
Det første på listen er kanskje ikke et sted, men det er noe som må nevnes for dvergene er Wrocławs særegenhet. Du kan finne over 300 statuer av dverger overalt i byen. Hvor kommer de opprinnelig fra? Det vet man ikke. Forskjellige forklaringer om hvorfor ble de byens kjennetegn finnes i folkeeventyr. Så det føste tipset om Wrocław er å legge merke til dvergene. Du kan finne dem uansett om du spaserer gjennom gamlebyen eller er ute og handler.

Ostrów Tumski
Den eldste delen av byen. Ostrów Tumski var en gang en øy hvor Wrocław oppstod. Her kan du finne blant annet den gotiske St. Johannes domkirken og Helligkorskirken. Både anses som de mest imponerende historiske bygningene i denne bydelen.

Det gamle torget
Hvis du liker å vandre rundt byen og beundre de vakre bygningene så bør du besøke gamlebyen. Her finner du de gamle leiegårdene og et unikt i europeisk sammenheng Rådhus bygd i gotikk- og renessansstil. Denne delen av byen er virkelig imponerende. Man kan spasere i timevis i vakre gater. Her finnes det også mange flotte cafeer, restauranter og butikker som du kan besøke om du blir trøtt eller sulten.

Hovedbygning av Universitetet i Worcław
Et 300 år gammelt bygningskompleks bygd i barokkstil. Her finnes det blant annet museet med Aula Leopoldina som er enestående i regionen.

Markedshallen
For dem som er interessert både i rundtur og shopping er Markedhallen perfekt. Den historiske bygningen fra begynnelsen av 1900-tallet, som opprinnelig var et arsenal, er i dag turistattraksjon og markedsplass.
 

Hundreårshallen
Et av de mest særmerkte bygningene både i Wrocław og Polen. I 2006 ble den skrevet inn på UNESCOS listen over verdens kulturarv. Hallen ble bygd i årene1911-1913, da byen ble kjent under navnet Breslau, til minne om slaget ved Leipzig. I dag er Hundreårshallen et senter for konferanser, utstillinger eller kultur- og idrettsarrangementer. Om sommeren kan du se på et fontene show med fargerike lys og musikk.
 

Den japanske hagen

Hvis du er i nærheten av Hundreårshallen, er det verdt å besøke den japanske hagen som er en del av Szczytnicki Parken. Hagen ble også anlagt i 1913. Her kan du finne de japanske arkitektoniske elementer omringet av de eksotiske plantene, små vannfallene og innsjøene.

Dyreparken

En annen attraksjon som ligger like ved Hundreårshallen. Den zoologiske hage i Wroclaw er den eldste i Polen og den med de fleste dyrearter. En av de mest interessante steder i dyreparken er Afrykarium som er et tematisk akvarium hvor det finnes bare afrikanske dyr. Man kan se tusenvis av fargerike fisk, skilpadder, haier, pingviner, krokodiller og flodhester.
 

Marta Brok

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

8 beste stedene å besøke i Kraków

Kraków er et veldig populært reisemål. Tusenvis av turister kommer hit hver sommer og vår. Lurer du på om hva som er viktigst å se i denne byen? Jeg har valgt 8 beste stedene som kan hjelpe deg litt med å planlegge din tur til Kraków. :)

Market square and St. Mary's Basilica in Krakow, Poland.,
Bildet: Fotolia

1. Gamlebyen og det gamle torget
Det finnes mange vakre gamlebyer i Polen, men den i Kraków er min favoritt! Byen regnes som en av Europas vakreste, og er skrevet inn på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Rynek Główny (Det Gamle Torget eller Hovedtorget) ligger sentralt i byen. Denne store plassen måler ca. 200 meter langs hver side, og omkranses av statslige bygninger. 

BSHCL6XDr9i
 
BRs1_FaFiAD

2. Kościół Mariacki - Mariakirken
I nærheten ligger også Mariakirken som er helt sikkert verdt å legge merke til! Det er en romersk-katolsk mursteinskirke i gotikk fra det 14. århundre. Den har en vakker innvendig utforming. Kirken hører til Polens mest kjente severdigheter. Fra det nordlige tårnet spilles hver time en trompetmelodi som er veldig kjent til de fleste polakker. Melodien er kort og brytes av plutselig, til minne om en trompetblåser fra det 13. århundre som ble truffet av en pil i halsen mens han spilte melodien for å advare byens borgere mot et mongolsk angrep. 

BTR_hntBvX1
 

3. Kazimierz - den jødiske bydelen i Kraków
Kong Kasimir III, som har grunnlagt dette distriktet, ønsket å bruke det som byens utviklingsområde. Senere flyttet kong John Albert I alle jødene til dette området. Da bygde de sju forskjellige synagoger der. I tillegg til disse synagogene, er dette distriktet fullt av forskjellige flotte kafeer og restauranter. Ikke gå glipp av Kazimierz når dere besøker Kraków!

BTZGpH7DX4u
 

4. Sukiennice
Sentralt på Hovedtorget ligger også den 120 meter lange markedsplassen fra 1500-tallet, Sukiennice. Denne har fungert som midtpunkt i byens handelsvirksomhet i alle år, og er fortsatt i aktiv bruk. Det er et perfekt sted for å kjøpe noen fine suvenirer for deres nærmeste.

BTXODUyA2Pu
 

5. Wawel
Wawel er en bakketopp som befinner seg i Kraków gamleby, med en høyde på 228 meter over havet. På toppen kan dere se en rekke severdigheter. De viktigste er Kongeslottet og Wawel-katedralen, som tilhører Polens største nasjonalskatter. Med sin tusenårige historie har katedralen vært kronings- og begravelsesstedet for de polske kongene. Kongeslottet på Wawel tjente som kongelig residens og var plassen der landets herskere styrte Polen fra 1038 til 1596. 
 

BTZyIoljYVg
 
6. Barbakan
Barbakan er en del av byens festningsanlegg. Den ble bygd mellom 1498 og 1499. Nå er Barbakan en avdeling av det historiske museum i Kraków. 
 
BSn81tgAqVW
 

7. Planty
Hvis dere har lyst på en spasertur, er det best å gå til Planty! Denne parken, som omkranser gamlebyen, ble grunnlagt mellom 1822 og 1830. Den består av en kjede med tretti mindre hager utformet i varierte stiler og utsmykket med mange monumenter og fontener. 
BL9VGO4DWu-
 
8. Saltgruven Wieliczka
Hvis dere har nok tid til å reise lit ut av Kraków, besøk gjerne Wieliczka! Det er verdens eldste og mest kjente saltgruver. Saltgruvens historie strekker seg tilbake til middelalderen, og Wieliczka er i dag verdens eneste gruveobjekt som har vært i kontinuerlig virksomhet siden da. Saltgruven teller 9 nivåer, som strekker seg helt til 327 meter under jorden.
 
BTZpZ-ajCtL
 


Kos dere i Kraków! :) Les også om 10 beste stedene å besøke i Gdańsk!

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

10 beste stedene å besøke i Gdansk

Gdańsk er et veldig populært reisemål. Tusenvis av turister kommer hit hver sommer og vår. Lurer du på om hva som er viktigst å se i denne byen? Jeg har valgt 10 beste stedene som kan hjelpe deg litt med å planlegge din tur til Gdansk. :)

1. Gamlebyen
Denne delen av Gdańsk er utrolig vakker. Det er deilig å strolle rundt i gamlebyen både om dagen og natta. Den er full av små sjarmerende gater, gode restauranter, puber og kafeer, og historiske bygninger. Długa-gate er hovedgaten i gamlebyen som strekker seg fra Brama Wyżynna til Zielona Brama. Jeg anbefaler å ta en kikk på Mariacka-gate også og ta en spasertur langs elva! Utsikten er nydelig.

BPKlN6bAZCO
 

2. Mariakirken i gamlebyen
Bazylika Mariacka eller Kościół Mariacki er verdens største mursteinskirke som ble ferdig i 1502, men det tok omtrent 200 år for å bygge den. Gå til toppen og se en nydelig utsikt over Gdansk! 
 

BLmDzgGhOh9
 

3. Góra Gradowa
Baksiden av busstasjonen (Dworzec Autobusowy PKS) som finnes i nærheten av togstasjonen, finnes det et perfekt sted for å se hele gamlebyen fra en annen perspektiv. Góra Gradowa er en bakke med et kors på toppen. Der finnes det også Centrum Hewelianum (vitenskapsmuseet) og festningsanlegg.
 

BO-kvhuAbri
 

4. Strender
Jelitkowo, Brzeźno, Stogi... Det finnes flere forskjellige strender i Polen! Jeg liker Jelitkowo best, og dere kan reise dit med trikk nummer 6 eller 8. Det er også en god ide å ta en spasertur fra Jelitkowo til Sopot, det tar bare omtrent 30 minutter!

BS-m7LWjt--
 

5. Dolne Miasto
Dolne Miasto er rik i historiske perler, sjarmerende kafeer og kunstgallerier. Dere kan lese om distrikten her
 

BSqXCHZDDSA
 
 

6. Zaspa - veggmalerier og gatekunst
Zaspa er en distrikt kjent av sin gatekunst. Hvis dere liker store veggmalerier, bør dere besøke dette stedet, fordi det finnes mange av dem på vegger av boligblokkene der. Dere kan reise til Zaspa både med trikk og SKM-tog.
 
BTEVKsvgzwX
 
7. Gdańsk verft (Stocznia Gdańska)

Gdańsk verft ble grunnlagt i 1945 og er et stort polsk verft, som ligger i Gdańsk. Ved verftet på fastlandet er deler av bygningsmassen gjort om til musikklubber og arrangementsteder for små og store konserter, mens det på øya fortsatt er skipsbygging og vindmølleproduksjon. Det finnes også European Solidarity Center der hvor dere kan få vite mye om byens historie.
 
BPcIqdBA4iJ
 
8. Wrzeszcz
Wrzeszcz er en perfekt distrikt for å shoppe litt eller spise noe, men den har også flott arkitektur! Det mest populære kjøpesenteret der er Galeria Baltycka. Besøk gjerne Wajdeloty gate hvor det finnes mange flotte restauranter og kafeer!
 

9. Oliwa-park (Park Oliwski)
Denne vinteren var det mange lysdekorasjoner i parken, men dette er et deilig sted om sommeren også! Det er et perfekt sted for å slappe av eller gå på spasertur. Se Pałac Opatów også!
 
BTJXyYbgC6o
 
BSY3O0XA8b4
 

10. Sopot
Sist men ikke minst - Sopot. Det er en annen by som ligger ved siden av Gdańsk. Det tar omtrent 20 minutter å reise dit fra sentrum av Gdańsk med SKM-tog! Når dere reiser til Gdansk, bør dere legge merke til Sopot også. Det er en vakker by med ei flott strand og en fin trebrygge.
 
BTJhBZvDtAV
 
 


Kos dere i Gdansk! :) 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Dolne Miasto - den skjulte perle av Gdansk

I hver by finnes det noen steder som bare lokalbefolkningen vet om. Og jeg har ikke hørt om Dolne Miasto før jeg flyttet til den delen av byen! Veldig ofte treffer jeg personer som reiser til et sted, besøker top 10 steder som de har hørt om, og tror at det var alt de kunne oppleve der. Men for å bli kjent bedre med en by bør vi gjøre et dypdykk i den, synes jeg. Bare få skritt unna gamlebyen ligger et distrikt som heter Dolne Miasto ("Den nedre byen") som er rik i historiske perler, sjarmerende kafeer og kunstgallerier. Ta en spasertur og opplev denne vakre delen av Gdańsk! ;)Når vi går fra Długa gate til Dolne Miasto, kan vi se gamle, store bygninger etter få minutter. Disse er låver fra 1700-tallet. Noen av dem ble ødelagt i løpet av den andre verdenskrig, men vi kan fortsatt se en rekke fine låver på bredden av Motława-elven. 

La oss gå videre i retning av elva. Om våren og sommeren er det deilig å sitte her og sole seg. Her kan vi ofte treffe fiskere og lokalbefolkningen. Når det er varmt, er det også en god ide å leie kajakker her! På den måten kan dere oppleve byen fra en helt annen perspektiv! :)

I nærheten finnes det en liten kafe Mitte chleb i kawa hvor mange kjøper kaffe og smørbrød på veien til jobb eller universitet. Likevel finnes det også nok plass til å sitte med en kopp kaffe, prate med en venn eller lese dagens avis. Prøv gjerne deres bageler, disse er helt deilige!Ved siden av Mitte står en bygning omgitt av forskjellige skulpturer. Dette er Kunstakademiets skulpturavdeling. Gå gjerne rundt og ta en titt på alle verk inne og ute! :)Deretter kommer min favoritt plass! Jeg elsker å komme her når sola skinner og det er varmt. Det er også mange som trener og sykler her. Ikke så langt fra Mitte og Kunstakademiets avdeling kan dere se en vakker, grønn bakke. Gå opp for å se en nydelig utsikt mot festningsanlegg fra 1600-tallet! 

Sist men ikke minst, legg merke til et kunstgalleri "Łaźnia". Der kan dere alltid se noen interessante utstillinger! En billett koster 7PLN. Les mer om Łaźnia her.

Har dere lyst til å besøke Dolne Miasto? Kos dere i Gdansk! :)

5 grunner til å besøke Polen om våren

Snart er vinteren borte og det er på tiden å planlegge neste tur til Polen ;) Polen er et vakkert land uavhengig av årstid og vær, men den polske våren er helt fantastisk. Alt kommer til liv, blomstene kommer frem og trærne blir grønne. Fuglene synger og det er koselig å være ute igjen. Det finnes mange grunner til å besøke Polen da, og det er 5 av dem:

1. Parker og skoger
Det finnes mange fantastiske parker og skoger her i Polen. Mange liker å gå på spasertur når det er varmt men ikke kokende varmt som det kan være om sommeren. Er det noen som ikke liker å være omgitt av grøntområder og kjenne varm vind flagre ved håret? :) Besøk Skaryszewski-parken og Łazienki Królewskie i Warszawa, Wilson-parken i Poznań, Oliwski parken i Gdańsk og... bli forelsket i Polen!

BFUDP_IBXH9
 
BFTOg56I43W
 

2. Færre turister
De største polske byene er helt beleiret av turister om sommeren. Juli og august er månedene når de fleste reiser på ferie. Hvis dere vil gjerne unngå overfylte gater, er det mye bedre å reise til Polen i april eller mai. 
 

BE3s5WSoOpB
 
 
3. Kafeer og puber
Kafeer, puber og restauranter åpner sine utehager om våren. Mat og kaffe i friluft smaker jo best! Enda bedre med en fantastisk utsikt :) Les om de beste kafeene i Gdańsk, Kraków og Warszawa!
 
BGoxnE_vH-4
 

4. Påskeferie
Det er alltid en god ide å reise når man har litt mer fritid. Dette året er første påskedag den 16. april! Hvis dere foretrekker å bli hjemme sammen med nærmeste, er det kanskje verdt å vurdere å reise til Polen før påsken og bli kjent med noen av de polske tradisjonene? :)
 
BQV-7qEDxxt
 
 
5. Rimelige priser
I tillegg har mange restauranter og hoteller høyere priser i midten av sesongen, det vil si om sommeren. Hvis dere ønsker å spare penger, er det bedre å besøke Polen før den store bølgen av turister. :)
 


Kos dere masse i Polen!

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

5 gode grunner til å besøke Torun!

Det finnes en middelalderby i det nordlige Polen som ligger ved elven Wisła. Byen er fødestedet til Nikolaus Kopernikus, en polsk astronom som har utformet den moderne formuleringen av det heliosentriske verdensbilde. Den er også skrevet inn på UNESCOS liste over verdens kulturarv. Vet dere allerede hvilken by jeg snakker om? Det er Toruń! Det tar omtrent 2 timer å reise dit fra Gdańsk. Hvis dere fortsatt lurer på om det er en god idé å besøke byen, kan jeg hjelpe dere å ta avgjørelser. Her finner dere noen gode grunner til å besøke Toruń! :)

1. Pierniki toruńskie
Å smake på pierniki toruńskie bør stå på hver bøtte liste! ;) Disse kaker er utrolig deilige. De er laget av mel, honning, melk og forskjellige krydder. Vanligvis har de også en frukt fylling som ligner på syltetøy. 
 

BPHlTQnAyo5
 

2. Gamlebyen
Gamlebyen i Toruń er en av de vakreste i Polen, synes jeg. Byen er en av de få polske byene som unslapp stor skade i andre verdenskrig. Der kan dere se det store flotte rådhuset, katedralen, bymurene, byportene... verdt å legge merke til! 
 

BI2YeRDhUdS
 
75wwnUBqhW
 


3. Museet for samtidskunst - Centrum Sztuki Współczesnej

Hvis dere liker kunst, bør dere besøke museet for samtidskunst i Toruń som ligger i sentrum (ul Wały gen. Sikorskiego 13). Der skal dere alltid finne noen interessante utstillinger.
 

BM3n0GaBOe8
 
BPZcBJXAy-5
 


4. Restauranter og kafeer

I Toruń finnes det mange gode restauranter og kafeer, hvor dere kan sitte, slappe av og ha noe å spise. Legg merke til Coffee and Whisky House (ul. Ducha Św. 3), Kawiarnia Lankiewicz (kaffe og iskrem) i Rynek Staromiejski gate 33/34, og Szeroka No. 9 (restaurant, ul. Szeroka 9)! :)
 

BJP6BF0jejW
 
BPVLui-hFuz
 

5. Attraksjoner
Det er ikke mulig å kjede seg i Toruń! Dere kan besøke botanisk hage med dyr, et museum hvor dere kan få vite mer om pierniki toruńskie og kanskje prøve å lage kaker selv (Żywe Muzeum Piernika, ul. Rabiańska 9) eller gå til Planetarium og se på himmelen. 
 

BO2ZivIDIBY
 
BLKJYOIAmiN
 

Har jeg overbevist dere at Toruń er verdt et besøk? Det håper jeg! :)

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Spisesteder, puber og kafeer du bør besøke i Szczecin

Szczecin er Polens sjuende største by og hjem til den største havnen i landet. Den tilbyr mange flotte severdigheter og det er alltid noe å gjøre der, men... Jeg her allerede skrevet om dette her. I dag skal jeg skrive litt om flotte restauranter, puber og kafeer i Szczecin som er verdt å legge merke til! Med hjelp av vennene som opprinnelig kommer fra denne byen, har jeg lagt en liste av de beste stedene. :)

Bajgle Króla Jana (Kong Jans bageler) - ul. Rynek Nowy 6
Liker dere bageler? Bagel er formet for hånd i en ringform fra en gjærdeig. Den er laget i håndstørrelse, og blir laget ved å først koke deigen kort i vann før den bakes. Har dere lyst til å smake på de poslke bagelene? Dette er et perfekt sted for å gjøre det. Der kan du spise også en deilig frokost og ha en kopp av varm kaffe. 

BISmZAwDs0N
 
BFPAn3npcrT
 

Krowa na deptaku - ul. Księcia Bogusława X 47/10
"Hvis man har lyst på burgere, dette er det beste stedet i byen" - sier min veninne som kommer fra Szczecin. Deilig mat og rimelige priser, hva mer kan man ønske seg? :)

BKnjxzFhiaW
 

5 smaków - ul. Śląska 9
De som ikke spiser kjøtt eller gluten, bør besøke 5 smaków. Der skal dere finne masse deilige retter som vil tilfredstille de mest krevende. :)
 

9YjjfjLmC9
 


Lodziarnia Gelatiamo (iskrem) - ul. Koński Kierat 17
Jeg smakte på iskrem der i fjor - deilig! Stedet tilbyr de alle tradisjonelle smakene, men også noen overraskende, som for eksempel gorgonzola eller basilikum med sitron. 
OBS! Stengt til den 1. februar 2017
 

BF4nu4tQVWG
 
1bIunKGdpf
 

Małpi Gaj - ul. Dworcowa 19
Hvis dere ikke er sulten, men vil gjerne høre på musikk, sitte med en pils og slappe av - da er dette stedet helt perfekt. Stedet er kjent særlig blant ungdommer og studenter i byen og det er mange fester der som dere kan delta i.
 

BKTuS33gH2K
 
BKV6hqUAodb


22 Cafe - Pl. Rodła 8
Har dere lyst til å drikke kaffe med en utsikt over hele byen? Det kan du gjøre på 22 Cafe. De har deilige kaker også! 
 
 

Kos dere masse i Polen! :) 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

10 polske byer du bør besøke i 2017

Når man reiser til et land, er det vanlig å besøke de største og mest populære byer som er samtidig veldig fine. Likevel finnes det mange fantastiske byer i Polen som ikke er så populære blant utenlandske turister. Jeg har valgt 10 av dem, både større og små, som dere ikke bør gå glipp av i 2017. :)

Giżycko
Østersjøen er veldig vakker og det finnes mange fine strender langs kysten, men samtidig er den ofte altfor kald. Derfor de som liker å bade seg om sommeren eller har lyst til å seile, velger ofte Mazury (Masuria) - en region i nordøstlige del av Polen og landets største innsjølandskap, det masuriske innsjøplatå. Giżycko er en av de mest populære byene som ligger der og den er veldig pen også! Det tar omtrent 4 timer å reise dit fra Gdańsk eller Warszawa.
 

BLrVx2_lU32
 


Sandomierz
Sandomierz ligger på syv høyder ved elven Wisła. I byen finnes det omtrent 120 monumenter fra forskjellige tidsepoker. Det tar 3 timer å reise dit fra Kraków.
 

BOCZQUcgLK_
 
BN9PEGABtmE
 

Hel
Hvis dere besøker Gdansk eller Sopot, er det en god ide å reise til Hel også. Reisen skal vare mindre enn 2 timer! Den ligger helt ytterst på Hel-halvøya. Hvis dere har lyst på en tur ved sjøen eller brettseiling, dette er et perfekt sted! Der kan dere treffe fine seler også! :)
 

BOjnP9-DqJ7
 
BOe4B0CAvBF
 

Kazimierz Dolny
Kazimierz Dolny er en liten by i det østlige Polen, på den østlige bredden av Wisła. Byen er en viktig turistattraksjon og regnes for å være en av de vakreste polske småbyer. Den er absolutt verdt å legge merke til! :)

BNFXHx1FWx8
 
BMeNLjIjG-9
 

Lublin
Ikke så langt fra Kazimierz Dolny ligger Lublin - den niende største byen i Polen. Det tar bare 2 timer å reise dit fra Warszawa. Likevel er byen ikke så populær blant turister. Gamlebyen der ser nydelig ut!

BOMQ2e9ghJJ
 
BOkIqCwAmyr
 

Toruń
Jeg synes at Toruń er en av de vakreste polske byene. Likevel er byen ikke så stor og mange overser den. Middelalderbyen Toruń, fødestedet til Nikolaus Kopernikus, er skrevet inn på UNESCOS liste over verdens kulturarv. Den er også kjent for sine kaker pierniki toruńskie, så husk å smake på disse! :) En reise fra Gdańsk til Toruń varer mindre enn 2 timer!
 

BOjq1g2gTO-
 

Słupsk
Słupsk ligger i det pommerske voivodskap, 18 km fra Østersjøens kyst. Først og fremst kan dere legge merke til et hertugslott som ble bygget i 1507. Innom slottet kan man se en fantastisk utstilling av Stanisław "Witkacy" Witkiewiczs malerier. Husk å gå opp til rådhustårnet og se en nydelig utsikt mot byen! Dere kan lese mer om Słupsk her. Det tar bare 2 timer med tog å reise dit fra Gdansk!

BOkiRduA0Q_
 

Katowice
Byens industrielle preg kan gi intrykk av at den er interessant særlig for dem som er opptatt av industriarkitektur. Likevel er det verdt å bli bedre kjent med byen, fordi den er full av interessante steder og opplevelser. Les met om Katoeiwice her!
 

BJXG2-BA01f
 

Kutno
Kutno er en liten by som ligger ved elven Ochnia. Byen ble opprettet i 1300-tallet. Byen har en interessant historie og mange flotte monumenter!
 


Stary Sącz

Hvis dere reiser til Kraków, prøv å besøke Stary Sącz også! Den er en av de eldste byene i Polen. Rundt byen finnes det en naturpark - Popradzki Park Krajobrazowy.
 

 


Kos dere i Polen! :)

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

De 7 fineste stedene å gå tur i Gdansk, Sopot og Gdynia

Slutten av september og begynnelsen av oktober er en perfekt tid for å vandre rundt, gå i skog og mark eller ta en romantisk spasertur langs stranden. Høstfarger gjør at slike turer blir enda mer sjarmerende og flotte. Hvis dere reiser til Trippelbyen, kan dere lese her om mine favoritte steder for spaserturer.

Cityscape aerial view on the old town with saint Marys church on the sunset in Gdansk, Poland

Bildet: Fotolia

Oliwski parken og Pachołek-observasjonstårn
Park Oliwski er en av de vakreste parkene i Gdańsk, synes jeg. Uavhengig av årstid finnes det mange unge og gamle som vandrer sammen og tar tid til å snakke med hverandre. Det er også et populær sted til å ta bryllupsbilder på. Ti minutter til fots fra parken er Pachołek, som er et observasjonstårn. Mange sier at utsikten er uforglemmelig :) Der kan dere se hele Trippelbyen, og hvis været er fint, er Hel-halvøya synlig også!

96sQmzGksn
 
BKyI8YyAh8q
BGoQJyPzPac
 


Brygga i Sopot

Om sommeren må alle betale for å ta en tur på Molo, men det pleier å være helt gratis om høsten og vinteren. Jeg liker å besøke dette stedet når jeg er i Sopot, for det gir opplevelse av å ha "vind i håret" og vakker utsikt. :) Det er også verdt å vite at det er den lengste trebrygga i Europa!
BKdpJedg-Z7
 

Skwer Kościuszki i Gdynia
Kosciuszko torget i Gdynia er alltid fylt med turister og beboer. Det finnes mange suvenirbutikker der, og mange puber hvor dere kan drikke og danse om kvelden. Det er hjertet av byen, og er omgitt av velstelte grøntområder.  
Klippe i Gdynia
En spasertur i nærheten av Klif Orłowski i Gdynia er en ren nytelse. Det er absolutt et godt valg for elskere av aktiv ferie i Polen. Solen, vinden og
lyden av bølgene gjør det enklere å glemme alle bekymringer og slappe av :)
En tur fra Jelitkowo-stranden til Sopot
En annen ide for en perfekt spasertur ved sjøen er å gå fra Jelitkowo-stranden i Gdansk til Sopot. Det tar omtrent 40 minutter, så det er en perfekt mulighet til å bevege seg litt og besøke Sopot som er en nydelig by. Dere kan ta en trikk nummer 6 til 8 som går til Jelitkowo og komme tilbake til Gdansk til fots eller ta et SKM tog.
BKgz-mLgzgK
 

Trójmiejski Park Krajobrazowy - naturparken
Trójmiejski Park Krajobrazowy ligger i Sopot området. Rolige skoger, fine innsjøer, flotte sykkelstier og alt virkelig nær havet. Parken ble opprettet i 1979 og det er et område på 19 930ha.
BHmpA_YgiK9
 

Og hvis etter en tur har dere lyst til å slappe av, les gjerne om puber og kafeer i Gdansk og området :)
Kos dere masse!

 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Katowice - den undervurderte byen

Har dere noen gang hørt om Katowice? Denne byen er ikke veldig populær blant turister, men det kan jo endre seg snart! ;) Byens industrielle preg kan gi intrykk av at den er interessant særlig for dem som er opptatt av industriarkitektur. Likevel er det verdt å bli bedre kjent med byen, fordi den er full av interessante steder og opplevelser. Jeg har snakket med vennene mine som bor i Katowice og samlet informasjon om det som de anbefaler:

Først og fremst, det finnes et interessant område i byen som er helt annerledes enn de andre i byen. Det heter Nikiszowiec. Der kan dere se de mest typiske arbeiderboligene fra det 19. og 20. århundre.


Når det gjelder mat, finnes det flere steder i Katowice som kan gjøre dere fornøyde. :) 
Hvis dere spiser ikke kjøtt eller har ikke lyst på den akkurat nå, kan det være lurt å velge Złoty Osioł (ul. Mariacka 1). Et perfekt sted for å spise en vegansk middag eller kake. Veldig interessant interiør også!

6utmWLOdni
 

Kjøttelskere kan besøke MAD MICK (ul. Warszawska 13) :) Der kan dere smake på forskjellige burgere, hotdogs, tortilla osv.


BAR A BOO (ul. Mariacka 37) og Sezo'novo (ul. Francuska 180) kan dere visstnok spise veldig gode pizzaer.

 

En ting som mange utlendinger elsker å spise i Polen er zapiekanki! I Katowice kan dere spise dem på TODOJUTRA (ul. Mariacka 17).

Og når dere blir tørst etter å ha spist så mye, har dere kanskje lyst på en øl eller en drink! ;) Da kan dere besøke Drzwi Zwane Koniem (ul. Warszawska 37) og Biała Małpa (ul. 3 maja 38). Både puber har en hyggelig atmosfære og tilbyr et stort utvalg av alkohol.

BJQ9JYIDxW4
 


Om kvelden er det godt å besøke Fabryka Porcelany (ul. Porcelanowa 23) hvis du vil ha en liten fest!

Ønsker dere å kjøpe håndverk og lokale produkter fra dem som bor i Katowice, kan dere sjekke Geszeft (ul. Morcinka 23-25) og Gryfnie (Plac Miarki 1) ut. Der kan dere kjøpe særlig klær, kopper og notatbøker med ord skrevet i den spesifiske dialekten fra Śląsk (Schlesien). 

 

Jeg håper at dere har lyst til å besøke Katowice nå! :) Her kan dere se på byen:Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Szczecin - en nydelig by!

Har dere noen gang vært i Szczecin? Byen er én av de største i Polen, tilbyr mange severdigheter og atraksjoner. Og jeg synes at den er verdt et besøk! :)

Szczecin ligger på begge sider av elven Oder, og på en rekke store øyer mellom den vestlige og østlige gren av elven, sør for Szczecin-lagunen og Pommernbukten. I dag skal jeg fortelle litt om forskjellige steder som er kjent blant lokalbefolkningen. Håper at dere skal være oppmuntret til å ha en tur til denne vakre byen :)


Kasprowicz parken og Jasne Błonia 
De ideelle stedene for en rolig og avslappende spasertur og til å beundre naturens skjønnhet. 
 


Filharmoni
Det er et sted som ble verdsatt av mange berømte arkitekter. Den ligner på toppen av et isfjell. Likevel er det ikke bare det at filharmonien ser fint ut! Der kan dere høre på mange fantastiske konserter. Se programmet her


Lodowisko
Når dere reiser til Szczecin om vineteren, kan det være en god idé å besøke en skøytebane. Vanligvis er stedet åpent til kl 21.00. 


Arkonka Recreation Complex ligger i hjertet av Arkoński skogen. Det finnes mange svømmebassenger der, hvor både barn og voksne kan ha masse moro. De har også tennisbaner, en volleyballbane og en skatepark. 


Bulwary
En populær promenade ved elven Oder. Jeg anbefaler en spasertur der hvis dere liker flotte utsikter og har lyst til å spise noe, for det finnes en rekke restauranter der!


Pommerns Slott
Et fint slott som ble ødelagt i løpet av andre verdenskrig. Etterpå ble det restaurert.

Snart skal jeg skrive om flotte spisesteder i Szczecin! Følg med videre! :)

Les mer om Szczecin her.


Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Har dere noen planer for i kveld? - Puber i Kraków

Så langt har jeg vært i Kraków bare 5 ganger, så jeg har ikke så stor lokalkunnskap om denne byen. Heldigvis har jeg noen venner som bor der, og de har hjulpet meg med å lage en list av 5 flotte puber som lokalbefolkningen liker!


Cafe Philo - św. Tomasza 30, Kraków
Billig alkohol, bohematmosfære, åpen hele døgnet. De har hyller fulle av bøker, komfortable sofaer og spiller alternativ musikk.


Forum Przestrzenie - Marii Konopnickiej 28

Stedet tilbyr forskjellige øl (flavored øl også), konserter og en fantastisk «hage» om sommeren. Dere kan kose dere i fluktstoler utenfor.

 
 

Spokój i Cisza - Bracka 3-5, Kraków
Spokój i Cisza betyr Fred og Ro. Stedet er veldig ofte fullt av lokale artister, studenter og interessante folk av alle slags. Rimelige priser har de også. :)

 

Eszeweria - Józefa 9, Kraków
Mange sier at dette stedet har uvanlig atmosfære. Tremøbler, dumpet lys, stearinlys og friske blomster. Det finnes også et røykerom og en hage.

 
 

Klub Re - świętego Krzyża 4, Kraków
Lokale folk liker å besøke dette stedet særlig når det er varmt ute, fordi det finnes en fantastisk ølhage der.

 

Kos dere masse i Kraków! :) 
Og les gjerne her om kafeer i Gdańsk.
 


Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Dominikanermarkedet i Gdańsk

Har dere noen gang deltatt i Dominikanermarkedet i Gdańsk? De som svarer «ja» har sannsynligvis lyst til å gjøre det en gang til! ;) Hvis dere har ikke vært i Gdansk i løpet av eventen - dette året får dere en sjanse til. Markedet begynner i lørdag, 30. juli og slutter 21. august.

 

Jarmark św. Dominika, som det heter på polsk, tilbyr mange attraksjoner. Dominikanermarkedet er fylt med konserter, moro for voksne og barn og lokale produkter. Det finnes også et observasjonshjule AmberSky der!


På scenen skal det være flere fantastiske polske artister, som for eksempel Shy Albatross, Zakopower, Voo Voo, Paula i Karol og Jazz Band Ball Orchestra.
 

BF51michWEn


Dere kan lese mer om markedet her

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Besøk Slupsk og Ustka!


Rådhuset i Słupsk. Det er mulig å gå opp til rådhustårnet og se en nydelig utsikt mot byen!

Det finnes hundrevis av byer i Polen som ikke er så store som Gdańsk, Warszawa eller Kraków, men er like sjarmerende! Dessuten, har de ofte mange interessante kriker og kroker som ikke alle har hørt om :) I dag skal jeg fortelle dere litt om to nydelige byer som ligger bare 2 timer med bil eller tog fra Gdansk, nemlig Słupsk og Ustka.


Ustka

Słupsk ligger i det pommerske voivodskap, 18 km fra Østersjøens kyst. Hva kan dere se der? Først og fremst kan dere legge merke til et hertugslott som ble bygget i 1507. Innom slottet kan man se en fantastisk utstilling av Stanisław "Witkacy" Witkiewiczs malerier. Witkacy var en av de største polske artister som levde i 1800- og 1900-tallet. På hertugslottet Zamek Książąt Pomorskich finnes det de fleste maleriene hans. 

I nærheten av slottet finnes det også en nydelig bygning som pleide å være et kornlager i 1800-tallet. Nå er det et tehus som heter Herbaciarnia w Spichlerzu. Der kan dere velge mellom forskjellige typer te, kaffe, varm sjokolade og forfriskende drinker. Herbaciarnia tilbyr også kaker og forskjellige desserter.


 

En annen interessant plass i Slupsk er Baszta Czarownic (heksetårnet). I fortida pleide det å være et fengsel for kvinner som var anklaget for trolldom. I dag er det et kunstgalleri, hvor dere kan ofte se en fantastisk utstilling.Om sommeren kan dere besøke Jarmark Gryfitów. Det er et marked hvor lokale folk kommer og selger forskjellige ting. Først og fremst er det kunsthåndverk, for eksempel små skulpturer og broderte servietter. I tillegg kan dere se på lokale innbyggere som synger eller danser. Ofte finnes det mange spill og aktiviteter både for barn og voksne. Hver søndag begynner markedet ved siden av kornlageret kl.11 og slutter kl.16.Før jeg skal fortelle om Ustka, la meg si litt om Dolina Charlotty som ligger mellom disse to byene. Der kan dere finne en SPA, en hotell, en minidyrehage og et hestefarm. Hvert år er det også mange koserter der, blant annet Festiwal Legend Rocka, hvor man kan se mange berømte rockestjerner. Og 26 juli 2016 spiller Deep Purple der!Nå reiser vi videre, til sjøen! Ustka er en typisk turistby. Der finnes det en stor strand og mange restauranter, kafeer og suvenirbutikker. Der kan dere bade, sole dere, spise vafler og frisk fisk! Og se på fantastiske solnedganger :)

SyntekExifImageTitle

Det er også mulig å ta en båttur for å se Ustka fra en annen perspektiv!Har dere lyst til å besøke Słupsk og Ustka? :)

Sommer 2016 i Polen


 

Alt du må vite om Sopot :)

Innlegget om Sopot (se Sopot - ikke bare natteliv) er en av de meste populære på bloggen vår :) Siden vi bor i Sopot, og attraksjoner i byen endrer seg bestemte vi å oppdattere informasjonene på bloggen litt, og samle alt som var skrevet om byen Sopot! Innleggert er ikke sponset, og det er bare en liten guide fra vår side :)

BaOT26JBYqi

Hvor å spise?

1. Caly Gawel Cantine Bar Cafe

En ny restaurant i Sopot som befinner seg rett ved inngang til Sopot togstasjon. Adressen er Dworcowa 7. Alt som serveres hos Caly Gawel er fersk, lokalt og smaker meeget bra! På kjøkkenet bruker de lokale produkter fra Kasjubia regionen.

2. Śliwka w Kompot

Bra pizza, kjøttretter, drikk og atmosfære :)  Adressen er Monte Cassino 42. Det er verde å nevne 'reke mandager' - på mandager serverer de meget gode retter med reker.

3. Sempre Pizza & Vino

Den italienske restauranten som serverer utmerket pizza og pasta. Merk at det finnes to Sempre restaurasjonen i Sopot. Den ene ligger ved Monte Cassinå gågate, den andre ligger lit nede denne gågaten :) adressen er Grunwaldzka 11, og vi anbefaler å ta turen dit J

4. Crudo

Meget bra mat og vin. Interiør er også noe som er verdt å nevne det denne restauranten. Adressen er Bohaterow Monte Cassino 36.

5. Brasserie D'Or

Om denne restauranten har vi skrevet her på bloggen :) De befinner seg litt unna Monte Cassino gågaten, på Obrońców Westerplatte 36A som er etter min mening den vakkreste gaten i Sopot.

  

Hva må oppleves?

1. Ta en tur langs Monte Cassiono gågate og trepier (som heter molo på polsk).

2. Fyr i Sopot på Plac Zdrojowy 3, rett ved molo. Fra fyret kan man oppleve utsikt over hele Sopot, og ikke minst Gdansk og Gdynia :) Inngang koster bare 4 zloty (ca. 8 kroner).

3. SPA i Sopot - Sopot er historisk kjent for å være en SPA by. Denne tradisjonen fortsetter også i dag. Det er flere SPA steder i byen, vi har besøkt og skrevet her om Balola SPA i Sopot som befinner seg på Tadeusza Kościuszki 4/1/B gate (inngang fra Dworcowa gate).

4. Sykkeltur ved kysten fra Sopot til Gdynia. Det tar ca 20 minutter å sykle en vei fra Sopot til Gdynia Orlowo. Det finnes flere steder der du kan leie ut sykkler i Sopot.

BWQZkpcFV3u

Partysteder i Sopot

1. Libation - en av de yngste klubbene i Sopot som befinner seg ved Bohaterów Monte Cassino 60.

2. Vanity - Bohaterów Monte Cassino 63.

3. I Krzywy Domek (som er polsk for det krokete huset) befinner seg et par partysteder f.eks. Zla Kobieta (Den Onde Kvinnen) og Dream Club, så det er noe å velge i. 

 

Marta

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Kraków er vakkert!

Sjekk en flott timelapse fra Kraków laget av Piotr Wancerz. Polen er vakkert hele året rundt! :)Polen er vakkert :)THIS IS WARSZAWA / video

Se en flott video fra Warszawa laget av Felix Seichter fra Tyskland :)

 Vi <3 Poznan

Siste helg besøkte vi Poznan som ligger ved elven Warta i Storpolen regionen. Vårt siste innlegg om Poznan kommer fra 2013 så vi bestemte å oppdatere informasjonene om Poznan på bloggen litt :) Nedenfor kommer våre tips til helg i Poznan.

Rådhuset i Poznan

Hvordan komme dit?


Byen ligger mellom Berlin og Warszawa. Poznan er lett tilgjengelig fra Norge, man kan reise dit fra Rygge med Ryanair eller fra Torp med Wizzair. Med tog er det cirka tre timer til både tyske Berlin og Polens hovedstad Warszawa. Vi reiste fra Gdansk med toget. Det tar ca 3,5 timer og koster ca 50 polske zloty (100 kroner).

Torget i Poznan er meget koselig om kvelden!

6 ting man må gjøre i Poznan

    1. Oppleve hovedtorget på gamlebyen
    2. Ta turen ved Malta innsjøen
    3. Besøke Stary Browar (Det gamle bryggeriet)
    4. Slappe av i en av de parkene i Poznan f.eks. parken ved Stary Browar
    5. Drikke øl ved Warta elven
    6. Spise pyry z gzikiem

Hvor å spise?


Yezyce Kuchnia - restauranten ligger litt unna byens sentrum. Den bydelen restauranten befinner seg i bydelen som heter Jezyce. De har altid ferske og lokale produkter.


Pyszna - vi har spist søndagsmiddag i Pyszna restaurant som ligger på hovedtorget. Vi bestilte en tradisjonell forret fra storpolen regionen som heter pyry z gzikiem (poteter med gzik). Det er poteter med kvarg og krydder. Vi spiste også pierogi med blåbær og ungarske potetpannekaker med gulasj.

Pyszna restaurant på gamlebyen

Meskalina - et fint sted for å ta kaffe og kjeks eller en pils :) Meskalina befinner seg i midten av hovedtorget, men er skjult i Arsenal kunstgalleri, det er ikke mye turister der hvis dere trenger et rolig sted i sentrum.

Dragon - Vi besøker Dragon hver gang vi er i Poznan. Det er et perfet sted for fredagspils!

Les mer om spisesteder i Poznan her.

Seiltur i Poznan


Helgen var meget varm, temperaturen ute var 38 varmegrader! Seiling er ikke en populær aktivitet i regionen (det er Masuria med sine vakkre innsjøene som er et populær seiling destinasjon), men vi fikk likevel anledning til å seile i Poznan! Kierskie innsjøen er en liten innsjø som liggen i den nordlige delen av byen. Det er mulig å leie ut en seilebåt der :) Det er en perfekt løsning for en varm dag å dra på utflukt utenfor bysentrum.

Seiletur ved Kierskie innsjøen :)


Hvor å shoppe?


Om shopping i Poznan har vi allerede skrevet om i dette innlegget. Den gang besøkte vi Malta kjøpesenter for å spise litt og ta nyte av aircondition og en fin utsikt over Malta innsjøen :)


Hvem av dere har vært i Poznan? Hva anbefaler dere å se eller gjøre dit?

Marta

10 instagram-kontoer om Polen som er verdt å følge

I dag kommer noe til alle som kan ikke forestille seg en reise utan å ta masse Instagram-bilder :) Vi har utført en liten research på nettet, og valgt 10 Instagram-kontoer om Polen som vi synes er verdt å følge.


1.    @igerspoland


Det største Instagram-samfunnet i Polen. Her finner du bilder fra hele landet og mange inspirasjonene og tips til steder som er verdt å besøke.


2.    @kierunekbaltyk


Masse flotte bilder tatt ved kysten av Østersjøen. Se gjerne hvor fine polske strendene og kystbyene er!


3.    @gdynia_official


Gdynia offisielle konto. Den yngste byen i Polen er veldig aktiv på nettet, du kan være sikkert på at de vil finne din bilde med hashtag #gdyni.


4.    @miasto_sopot


Det er den offisielle instagram-konto av byen Sopot. Her finnes det de beste bildene tatt i Sopot. Du kan gjerne bli med, kanskje blir en av dine bilder tatt i Sopot en av de beste?


5.    @besok_polen


Det er selvfølgelig vårt Instagram-konto. De fleste av bildene våre kommer fra Gdansk, Sopot og Gdynia, men vi besøker gjerne andre, ikke så kjente steder i Polen! :) Bruk gjerne hashtag #besøkpolen.


6.    @gdansk_official


De publiserer ikke bare bilder av kjente steder som Motlava elven, gamlebyen, men også andre fine steder i Gdansk og kule ting til og med I <3 Gdansk-sokker :)


7.    @igerswarsaw


Alle som setter pris på kvalitets bilder vil nytte av profilen. Her finner du flere industrielle bilder av Warszawa. Du kan også delta i "Photo of the Week" konkurransen.


8.    @visitkrakow


Noe til alle som skal til Krakow og vil vite litt mer om byens fascinerende historie. De publiserer fine bilder med beskrivelsen på engelsk.


9.    @ewixsicekin


Mange flotte bilder fra Bydgoszcz tatt av Ewa Wojciechowska. Cekin heter hunden hennes og han er veldig søtt


10.    @lovelypoland


Masse fine bilder av Polens arkitektur og natur.
 

Og hva med dere - bruker dere Instagram på ferie? :) Vi anbefaler å bruke hashtag #besøkpolen når dere tagger bilder fra Polen.

 

Marta

Byer og aktiviteter i Polen

I dette innlegget finner dere en samling av alle nyttige informasjon om de mest populære byene i Polen:
Gdansk, Sopot, Gdynia, Warszawa, Krakow, Poznan og Wroclaw samt våre tips om shopping, hoteller, SPA og masse andre ting som man bør vite før man planlegger sine ferie i Polen.

Julemarkeder i Polen 2014

Les om julemarkeder i Polen i 2017 her.

Selv om det er bare september, spør mange av dere om julemarkeder som foregår hvert år i polske byer. I dag skal jeg skrive litt om markeder i Gdansk, Warszawa, Poznan og Wroclaw.

 

Desember er en høytid for julemarkeder, men i noen byer starter de til og med i november! I Gdansk begynner julemarked den 5. desember og tar slutt den 23. Hendelsen skal foregå på Targ Weglowy torget i midten av gamleby. På torget skal de stå masse små treboder og de skal selge julekuler, julelys og stearinlys, keramikk, kristaller og lærvarer. I tillegg til dette blir det mange tilbud på kosmetikk, leketøy, smykker og reginal mat (f.eks. godteri, hjembakte kaker, honning, kjøtt og ost). På stedet skal dere få anledning til å spise vaffler, pierogi, crepes, pannekaker, røkte nøtter, gløgg og varm sjokolade. Ved siden av boder skal de skje mange interessane aktiviteter, men organisatoren ga ikke noen detaljer ennå. Juletre skal tradisjonelt stå på Dluga, ved siden av Neptun fontenen.

 

BN4tLWSjq6o

Julemarked i Warszawa, på Plac Defilad, skjer mellom 28.11.2014 og 1.01.2015. På gata skal dere finne 50 treboder, grill, lekeplass for barna, juletre. Dere skal får kjøpe polske, litauske, tyske og ungarske produkter. En annen julemarked i Warszawa skal ta plass i Zoliborz bydel, på Plac Wilsona, mellom 22.11-22.12. der skal det stå 28 treboder og juletre. Slik som i Gdansk, vi vet ingetnting om julemarkedets detaljer.

 

 

-r1Th7OWLK

I Wroclaw skal dere finne julemarked på Rynek (Torget), det skal starte den 20.11 og slutte 22.12, boder skal være åpne mellom klokka 10.00 og 21.00. Dette markedet er en av de mest berømte i Polen, dere kan være sikre på at det blir mange aktiviteter og attraksjoner.

 

BO214ByAfxA
 
I Poznan  blir det organisert Betlejem Poznanskie, fra 30.11 til 23.12. Dette er en stor julemarked, kulturelle hendelser, konserter osv. De skal også stå treboder med regionale produkter, julevarer osv. I tillegg til markedet skal det arrangøres festival av isskulpturer.
Krakow, Olsztyn, Torun og mange andre byer skal også organisere sine julemarkeder, men de ga ikke noe konkrete opplysninger ennå. Vi skal sikkert skrive om de når flere detaljer blir tilgjengelige.

 

Skal dere besøke Polen i desember? Er dere nysgjerrige hva som skjer på julemarkeder? Jeg anbefaler dem på det sterkeste, de er koselige, fulle av varm juleatmosfære og det er alltid noe interessant å se på :)

 

Agnieszka

 

Mer om julemarkeder finner dere her:

Julemrked i Wroclaw

Jul i Polen

Spisesteder i Poznan

Reiser du til Poznan så må du spise pyra! Liker du ikke poteter er det ingenting å bry seg om ? du skal finne mange andre steder med deilig mat og øl.

 

Først og fremst skal jeg forklare hva pyra egentlig er. Pyra er vel... en potet! I Polen er mennesker fra Poznan kjente for å spise utrolig store mengder av poteter, eller pyra, som de pleier å si :)

 Pyra Bar er en retaurant der alle oppskrifter baserer på, som dere kan gjette, poteter! Maten der er veldig samkfull og veldig billig.

BauYNt8jwIC

Der kan dere smake på bakte poteter med forskjellige slags tilbehør (bacon, ost, mozarella, dill, tunfisk, svin og masse andre), pannekaker laget av potet, hjemmelaget pommes frites og tradisjonell rett fra Poznan - pyry z gzikiem (bakte poteter med twarog som ligner litt på cottage cheese). Pyra finner dere på Strzelecka 13 gata.

BZ_aUsFgaTu

Whiskey in the Jar som ligger på det gamle markedet er et sted som serverer steak, hamburgere og Jack Daniels whiskey.

 

BTpV79PhU7E
Utsikten fra utegården er fantastisk og ventetiden er ikke veldig lang, alt som gjør at dette er et godt sted å slappe av. Alle som elsker amerikansk cuisine bør gi Whiskey in the Jar en sjanse.
 
BUChJ8_h1LF

Dragon er et veldig interessant stedt. Det virker ganske uanselig på det første øyeblikket men når dere kommer inn så finner dere dere... i en slott!  Dekoren i Dragon er helt unik men i tillegg til den kan dere spise og drikke godt øl der. Dere kan velge om dere vil sitte i en mørk kjeller, stor rom eller ute på terassen. Dragon skal dere finne bare tre minutter unna det gamle markedet, på Zamkowa 3 gata.

 

 

Setka Pub på Sw. Marcin 8 gata er et sted som tilbyr over 300 slags øl fra hele verden. Har dere lyst på noe nytt og overraskende? Da er Setka et godt valg. De fleste drikkene i Setka er ale typen og blant dem selger Setka ølene fra polsk Ale Browar bryggeriet ? prøv gjerne disse drikkene! Setka ligger i en kjeller og stemningen der er ganske mysteriøs. Setka betyr et hundre gramer av ren alkohol - noe som alle polakker pleier å drikke på en gang ;)

Foretrekker dere å besøke steder som ikke har mainstream trekk til dem? Da er Yezyce Kuchnia et perfekt sted å velge! Restauranten ligger i bydelen Jezyce, ikke langt fra sentrum, men ganske vanskelig å finne med bus, det er bedre å ta en drosje der.

Ba4I7gYH6PW

Prisene i Poznan er rimelige og dere får kjenne nye områder i byen. I YezyceKuchnia får dere smake på forskjellige slags moderne, polske matretter. De skifter meny hver dag, så der blir alltid en liten, men fatastisk overraskelse. De tilbyr både kjøtt- og veganske retter, ferske jus og flotte desserter. Tør dere å gi den en sjanse?

BaTqDJ8nsV_


 

Hvilke spisesteder, restauranter, barer og puber kan dere anbefale?

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

 

 

Mer om Poznan:

Poznan - byen av opplevelser!

En tur til Poznan

Shoppingmuligheter i Poznan

 

Agnieszka

10 ting du kan gjøre i Krakow

Krakow er en magisk by besøkt av masse turister fra hele verden, også fra Norge. Denne byen er et hjerte av polsk kultur og historie. Krakow ble kåret av nettside Zoover for best europeisk bytur 2014. Har du ikke vært i Krakow, besøk den så snart som mulig. Har du gjort det, gjør det en gang til :)

BbJ-4fwFiuR

Her laget vi en liste over 10 ting dere bør besøke, se og gjøre i Krakow og regionen.

1. Dykk i Krakows gamlebyen

Gamlebyen i Krakow er meget vakker med sine sukiennice i midten. Dere kan gå en tur der og finne lokale håndverk, smykker laget av rav og andre suvenirer. Gå dit først og føl stemningen. Sett deg i en av mange cafeer på torget... og lat som om du er en artist ;)

2. Lytt til hejnal som er spillet på Mariacki kirken.

Den spilles hver dag klokka 12, og er et minne over Tatar-angrep. Det høres som om melodien er kuttet unaturlig - og det stemmer. Ifølge legenden ble spilleren skjøt av en pil, og rakk ikke å spille en hel larm-melodi.

Market square and St. Mary's Basilica in Krakow, Poland.,
Bildet: Fotolia

3. Wawel slottsbakke

Gå gjennom den gamle byen og planty-hagene til du når Wawel slottsbakke. Der kan du utforske slottet og klatre opp katedraltårnet for å si et ønske ved sigmuntus bell.

4. Spis som en konge

Du er i en kongelig by så du må smake på lokale spesialiteter og tradisjonell polsk mat. Gå på restauranter der adelen og til og med kronfamilien gikk innom, som Wierzynek-restaurant.

5. Gå til Kazimierz-bydelen

Utforske de gamle jødiske synagogene og lær å kjenne historien til jøder fra Krakow. På Kazimierz finnes det også beste puber i Krakow, ifølge meg.
 

BbICOqwgop5

6. Gå til universitetet

Krakow er kjent for det eldste universitetet i Polen. Gå innom for å se ustyret som Copernicus brukte i sine astronomiske undersøkelser, og se hvor paven John Paul II (Karol Wojtyla) studerte!

7. Lytt til liv-jazz

Krakow er kjent som Polens kulturhovedstad. Bruk litt tid til å fordype deg selv i jazz for eksempel i Harris Piano Jazz Bar eller U Muniaka.

8. Besøk Auschwitz

Kjent som Oswiecim i Polen, den konsentrasjonsleiren må være på lista over ting du må besøke hvis du vil lære mer om polsk og jødisk historie fra andre verdens krig.
 

BbEN1r7FBl5

9. Reis til Wieliczka saltgruve

Reis på en dagstur til den lokale saltgruven og klatre ned inn i de enorme underjordiske rommene. Du kan slikke på veggene når du er der... Jeg gjorde det da jeg besøkte Wieliczka som et lite barn, og det var en interessant opplevelse.

10. De polske fjellene venter på deg!

De Tatrafjellene er ikke langt fra Krakow. Du kan kjøre dit med buss eller minibuss, og etter en vakker, 3-timers reise vil du nå Zakopane som er sentral for Tatra-regionen. Når du er der kan du ta en bane opp til Gubalowka og gå til fjells. Etterpå besøk en av de regionale restaurantene som tilbyr lokale retter hvor oscypek-osten spiller hovedrolle.
 

BZqMg6mDrkp
 

Zosia

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Jobber du i en norsk bedrift? Vinn en helg i Sopot!

Våren er nær, det er sikkert. Derfor er det på tiden å tenke litt om det vi elsker mest - nemlig en liten reise! :) Denne gangen anbefaler vi Sopot, deilig sted i midten av Trippelbyen. Og vi har et tibud til alle som jobber i norske bedrifter, og har  lyst til å bli kjent med Sopot som reisemål for konferanser eller businesmøter.

Ba6HRvzgsNu

Sopot ble veldig populær i de siste årene. Det kommer stadig flere turister for å besøke dette lille kurstedet ved Østersjøen. I Sopot finnes det ikke bare noen av de beste partystedene i Polen men også sjarmerende sandstrender og mange små kafeer der du kan sitte i utegården og ta nyte av det fantastiske og friske vårværet.

Ba_zVTIl_Q1
Mange polske regionale organisasjoner sørger for å fremme Sopot utenfor Polen.

 

Møtet skal ta plass den 26. mars i Radisson Blu Plaza.  Møtets formål er å presentere Polen, Pommern-regionen samt Sopot, og byens potensial som turistdestinasjon og et ypperlig sted å arrangere møter, konferanser og kongresser.

Kort sagt det blir masse interessante informasjoner om reisemuligheter, hvordan kan en arrangere en tur til Sopot og hvilke attraksjoner og steder er verdt å se :)

Ba42COwl1NS

Etter foredragene skal alle deltakere få mulighet for å snakke med hverandre og stille spørsmål til representantene. Etter 20-minutters lunsjpause skal det trekkes lodd, og vinnere vil få mulighet til å reise til Sopot og tilbringe et par dager der.

Hvis dere ikke vinner så er det ingenting å mase om! De tilbyr også en studietour til Gdansk og Sopot på slutten av april. Alt dvs. reise, mat og overnatting, blir gratis. Dette er en spennende mulighet for å bli kjent med Trippelbyen! :)

BaZtY9YhU_D

Det er særlig norske bedrifter tilbudet er forberedt for. Er noen av dere interessert i å delta på arrangementet i Oslo? Da er det bare å ta kontakt med organisatoren, og skrive e-post til cityofsopot@um.sopot.pl.  Skriv hvor jobber du, og hvorfor er du interessert i å delta i arrangementet. Representanter av Sopot vil gjerne svare på alle spørsmålene (på engelsk).

  

Møteprogram:

12.00 - 12.30 - presentasjon av Polen, Pommern-regionen og Sopot

12.30 - 13.00 - lunsj

13.15 - loddtrekning - vinn en helg i Sopot

 

Agnieszka og Marta

 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

 

 

Warszawa - vår tur til Polens hovedstad

Hva kan en gjøre på en kald vinterdag i Polen? Dra på en tur? Selvføgelig! Denne gangen bestemte vi oss om å reise til Polens hovedstad - Warszawa.

På mandag var vi (Marta og Agnieszka) på en liten tur til Warszawa. Polens hovedstad er en by som aldri sover og det finnes alltid noe å finne på. Vi bestemte oss for å gjøre noe roligere og ruslet litt i byen. Det er alltid fint vandre rund de flotte, historiske bygningene og oppleve nydelige utsikter.Vi besøkte den gamle byen (den er skrevet inn på UNESCOs liste - med andre ord, verdt å se for seg selv!), der for man en fantastisk oversikt på alle viktigste og mest kjente severdigheter og plasser i byen, bl.a., Slottsplassen med Kongeslottet, Sigismundsøylen, Bymurene, St. Johannes døperens katedral og St. Martin kirke.Da vi ble slitne begynte vi å lete etter et fint sted å spise noe på. Det fant vi! Restaurant heter Karmnik og finnes på Piwna gata. På Karmnik kan man spise moderne variasjoner av en ekte polsk mat. Anbefales sterkt! Vi har spist blant annet pierogi og żurek.Det som aldri slipper unna i Warszawa er Kulturpalasset - en gammel gave fra Josef Stalin. Mange polakker sier at det er den styggeste bygningen i hele verden, er dere enige? 

Til slutt kikket vi litt rundt i Zlote Tarasy, det største kjøpesenteret i Polens hovedstad. Der finnes det mange interessante butikker som ikke er tilgjengelige i resten av Polen (f.eks. Victoria's Secret, Bath and Body Works eller Topshop). Det er også mulig å ta et øl på Hard Rock Cafe ? i april skal en av disse verdensberømte pubene åpne i Gdansk og ;)Agnieszka

 

Moderne arkitektur i Gdynia

Gdynia er en ung by som fikk byrettigheter i 1926. Byen utvikler seg veldig raskt. Den er verdt å ta turen dit når du besøker Gdansk eller Sopot. Å reise fra Gdansk til Gdynia tar bare 20-30 minutter med taxi eller toget.

Byens myndigheter setter pris på arkitektur i byen, og støtter unge og kreative arkitekter. Derfor blir Gdynia mer og mer rik i unike arkitektoniske prosjekter. I dag kommer det noe mer om moderne arkitektur i Gdynia.

Infobox

En av de nyeste prosjekter i Gdynia er Infobox. Gdynia infoboksen er ment å vare ca. to år. Den grunnleggende byggemateriale er beholdere som kan lett demonteres når prosjektet avsluttes. Infobox mål er å være kilden til informasjon om selve Gdynia og å introdusere nye prosjekter i byen. Infobox er rettet til både Gdynias inbyggerne og turister som vil vite mer om byen. Her kan du drikke kaffe, og oppleve Gdynia i minatyr.

BUzpBQqAcp2
Sea Towers

Sea Towers er 10. høyeste byggningen i Polen. Den ble bygd i 2009. Sea Towers ligger i hjertet av Gdynia, i nærheten av Blyskawica museumsskip, Gdynia akvarium og byens sentrum. Man kan faktisk leie ut en apartament der å oppleve et fantastisk utsikt over Østersjøen fra toppen av Sea Towers.

BaTvkpwBsOD

Musikkteater

Musikkteater i Gdynia ble stiftet i mai 1958. De siste årene ble den renovert. Det nye teateret ble åpnet i september 2013. Med sine 1500 seter er teateret i Gdynia er det største musikkteateret i Polen.

et8RR4vaCW

Har noen av dere vært i Gdynia? :)

 

Marta

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Kazimierz Dolny - den koseligste lillebyen i Polen

Kazimierz Dolny er kjent som en av de mest sjarmerende og vakreste småbyene i Polen. Byen ligger ca. 55 kilometer fra Lublin (du kan komme dit fra Oslo med billige wizzair flyforbindelser) og bare ca. 150 kilometer fra Warszawa (les om hvordan komme til Warszawa HER). 

BbFWpIxB3Ku

Denne lille byen (som har mindre enn 4 tusen innbygere) er veldig populært blant artistene (på byens vakre gatene kan du møte mange malere, musikkere eller skuespillere) som danner byens egenartet atmosfære. Kazimierz ligger ved Polens lengste elv - Wisla og er ca. 1000 år gammel. Byen er kjent av sin vakker rennesanse-arkitektur.

Det er best å starte besøket i Kazimierz på torget som er omringet av flotte, gamle bygninger. I kirken på torget finner du et av de eldste orglene i Polen som fortsatt brukes + om sommeren kan du høre på en orgelkonsert. På torget kan du også slappe av og drikke en kopp kaffe i en av flere hyggelige kafeer. 

 

BbJQohcj_0q

Jeg anbefaler også å ta en tur med båt på Wisla - dette er en fantastisk opplevelse særlig ved solnedgang! Du må også besøke slottet som har befinnet seg på en bakke siden middelalderen. Herfra har man fantastisk utsikt over hele byen. Du kan også gå opp på Tre-kors-bakken (Gora Trzech Krzyzy på polsk) og også nyte panorama over hele omgivelsen.

BbHEH3mgX4l

Kazimierz er et fantastisk sted for en romantisk helg eller for en avslappende korttur. I byen finner du gode Spa-hoteller, hyggelige restauranter med kjempegod mat og i nærheten finnes det også flere turstier for de som liker aktiv ferie. 


Asia

 

 

 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Kampinoski skogen - nasjonalpark i utkanten av Warszawa

Vil du forbinde storbyferie med naturopplevelser? Det kan du godt gjøre hvis du kommer til Warszawa og tar en tur til Kampinoski Nasjonalparken.

BZTHgNeF6fR

Polens hovedstad er den eneste storbyen i Europa som grenser med en nasjonalpark. Den vakre ville Kampinoski skogen ligger bare 30-40 minutter fra Warszawas sentrum, og det er veldig enkelt å komme dit for å slappe av i naturen etter shopping eller sightseeing (du kan lese om de mest interessante severdighetene i Warszawa HER og HER).

Det er mulig å komme seg til Kampinoski skogen med kollektiv traffik (du kan f.eks. ta metro fra sentrum til Mlociny og så skifte til bussen 712 til Janow). En slik tur tar ca. 40 minutter. Hvis du ønsker deg mer komfort og selvstendighet kan du selvfølgelig leie en bil (prisene er ganske rimelige, du kan lese mer om det HER).

BR1bIuyhOf7

Landskapet i Kampinoski Nasjonalparken er veldig variert. Du kan finne her forskjellige skogtyper, sanddyner, myrer og enger med mange små blomster. Du kan oppdage parkens hemmeligheter til fots, med sykkel eller med bil, du kan også ta en ridetur. I parken finnes det 360 kilometer markerte fotststier, og 200 kilometer sykkelstier (les mer om sykkelferie i Polen HER). Det finnes også flere parkplasser.

BbHnvP-Feej

Selv om Kampinoski Skogen ligger utenfor Warszawa, livet her er mye langsommere og rligere, man kunne nesten tenke at man befinner seg i en annen tidsalder. ;) Små trehus og gård, gamle kapeller ved siden av grusveier pyntet med fargerike blomster, hester og kuer på beiter - ikke noe som tyder på at det er bare noen få kilometer til hovedstaden.

I Kampinoski Nasjonalparken lever det flere villedyr. Parkens symbol er elg, du kan møte her også villsvin, hjort, rev, rådyr og gaupe.

Babe_PzFkTz


Asia

 

Les også om hoteller i Warszawa

 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

UNESCOs liste over kultur -og naturarv i Polen

I dag presenterer vi et oversikt over polske plasser som som er innskrevet på UNESCOs liste over kultur -og naturarv. De første stedene i Polen som fikk denne statusen var Gamlebyen i Krakow og Saltgruven i Wieliczka som begge ble innskrevet i 1978. Nedenfor kan dere sjekke hvilken atraksjoner i Polen er skrevet inn på denne listen!

1978: Gamlebyen i Kraków er en historisk bydel i Kraków. Mer om gamlebyen i Krakow har vi skrevet her og her.
Market square and St. Mary's Basilica in Krakow, Poland.,
Bildet: Fotolia

1978: (utvidet i 2013) Saltgruven i Wieliczka en av verdens eldste og mest kjente saltgruver som vi har allerede skrevet om.

1979: Nazi-Tysklands konsentrasjonsleir Auschwitz-Birkenau. Polske navnet på Auschwitz er Oswiecim. Byen ligger bare 50 kilometer vest for Krakow. Auschwitz-Birkenau er en størst konsentrasjonsleir i hele Europa og symbolet på Holocaust.

 

1980: Gamlebyen i Warszawa som vi skal sikkert skrive mer om :)
Panoramic view of Warsaw in a summer day n Poland
Bildet: Fotolia

1979, 1992: Białowieżaskogen (delvis i Hviterussland). Les mer HER på bloggen.

1992: Gamlebyen i Zamość. En by i det sørøstlige Polen som er kalt «Renessansens perle». Mer om Zamosc HER :)

 1997: Gamlebyen i Toruń fra Middelalderen. Klikk HER for mer.

1997: Den tyske ordens slott i Malbork som er verdens største mursteinsslott og et av verdens største gotiske arkitekturkomplekser. Vi har allerede skrevet om Malbork slottet HER.


Bildet: Asfilm, CC BY-SA 3.0 PL (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/pl/deed.en)

1999: Kulturlandskapet Kalwaria Zebrzydowska som består av arkitektur- og landskapskomplekset og pilegrimsparken.

2001: Fredskirkene i Jawor og Świdnica som er de største trekirkene i Polen og hele Europa!

2003: Trekirker i sørlige Lille-Polen. De eldste kirkene ble bygd i det 14. århundre. De er bevart i god stand og utgjør den eldste gruppen trekirkebygg i Europa etter de norske stavkirkene.

2004: Muzakowski Parken (ligger delvis i Tyskland) som er fordelt på begge sider av elven Nysa Luzycka og utgjør den polsktyske grensen.

2006: Folkehallen i Wrocławsom er et av det 20. århundres viktigere arkitektoniske verker. Mer om Wroclaw finner du HER.

2013: Trekirker i Karpatene(sammen med Ukraina) er de nyeste attraksjonene som er skrevet inn på UNESCOs liste.

Har noen av dere allerede besøkt alle disse plassene? :)

 

 Marta

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 


 

Krakow i Polen - byens underjordiske attraksjon

Krakow her i mange år vært senter for handel, kultur og vitenskap i Polen. Som tidligere Polens hovedstad hadde byen en stor betydning for Hansaforbundet. Alle vet at markedet i Krakow er byens hjerte. Men ikke alle vet at det er mulig å oppleve underjordiske korridorene og kamrene under gamlebyen i Krakow!

Market square and St. Mary's Basilica in Krakow, Poland.,
Bildet: Fotolia

Gamlebyen i Krakow ble i 1978 lagt til UNESCO liste over Verdensarven. En av de den sentrale, historiske bydelen er Hovedtorget er den største plassen fra middelalderen i Europa. Under jorda mellom Sukiennice og Mariakirken strekker seg trakter som gir besøkende en sjanse til å bli kjent med byens atmosfære for 700 år siden. Underjordiske stier viser hvordan livet i Krakow så ut i middelalderen. Den eldste av trakter under torget i Krakow dateres tilbake til det ellevte århundre! Besøkende vandrer rundt under gamlebyen på spesielle ramper og gangveier. Det er en riktig god historisk opplevelse!

BagtCpdgcoC

Denne underjordiske utsitllingen i Krakow er ganske ny, den ble åpnet i september 2010. Man kan velge mellom tre ruter, den korteste tar 45 minutter, men den lengste 120 minutter. Billetter koster fra 16 zl (ca. 30 NOK) til 38 zl (ca. 80 NOK) for familiebiletter (2 voksne og to barn under 16 eller en voksen og 3 barn). Barn uder 5 år har gratis tilgang!

BQQv276Angd

Du kan lese mer om denne attraksjonen på nettsiden www.podziemiarynku.com

Har noen av dere hadde en sjanse til å ta turen dit?

Les også om Shopping i Krakow.

 


 

Marta

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Lodz - Polens Manchester

Lodz er Polens tredje største by som ligger midt i landet. Du kan enkelt komme dit med fly (Ryanair tilbyr billige flyforbindelse fra Rygge til Lodz) eller ta tog fra Warszawa som tar det bare ca. 2 timer. Mange kaller Lodz polsk Manchester fordi tidligere var byen kjent for tekstilindustri.


Bildet: Fotolia

Byens hjerte er Piotrkowska gate. Langs denne gågata, som er over 4 kilometer lang (den lengste i Europa!), er det mange historiske mursteinhus og palasser fra 1800-tallet. Her kan du også føle deg litt som i Hollywood og ta en tur langs Stjernealee (som er litt mindre versjon av Hollywoods Walk of Fame) ;).

Lodz er vel den polske filmhovedstaden (noen ganger kalles byen Holly-lodz ;)). I Filmhøyskolen i Lodz begynte verdenskjente regissører som Andrzej Wajda, Roman Polanski eller Krzysztof Kieslowski sine karrierer.

Lodz har alltid vært en tolerant og multikulturell by. Det er fire kulturer: jødiske, polske, tyske og russiske som særlig har bidratt til den kulturelle diversiteten, og spor etter dette kan vi se også i dag. Det er verdt å besøke den jødiske kirkegården som er verdens største jødiske kirkegård.

BWspsowjKL_

Har du lyst på shopping? Da bør du besøke Manufaktura - den største kjøpesenteret i Polen og en av de største i Europa (sjekk Manufakturas nettside HER). Byggningen er en gammel fabrikk som ble renovert, men man tok vare på å beholde fabrikkens gamle, eganartet atmosfære. I Manufaktura finnes det over 300 butikker, kino og ca. 60 restauranter og kafeer!

BZtZDjQgWGP

Lodz som en industriby er kanskje ikke den mest populære polske byen. Men jeg synes det er absolutt verdt å komme hit og oppleve helt annen atmosfære enn i de typisk turistiske byene som Krakow, Wroclaw eller Gdansk.

 

Asia

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Kultur- og Vitenskapspalasset i Warszawa

I dag litt om arkitekturen i Polen, nemlig om Polens mest kjente landemerke - Kultur- og Vitenskapspalasset i Warszawa. Bygningen ble reist i årene 1952-1955 etter initiativ av Stalin som "en gave fra det russiske folk". Kultur- og Vitenskapspalasset ligger i byens sentrum, og er ofte orienteringspunkt for turister.

 

Illuminated Palace of Culture and Science in downtown of Warsaw, Poland. Modern business skyscrapers at night with sunset clear blue sky
Bildet: Fotolia

Stalins gave ble av befolkningen oppfattet som en ubehagelig påminnelse av Sovjetunionen. Bygninger var lenge forhatt av polakkene som så det som et symbol på kommunistenes undertrykkelse av den polske kulturen. Også i dag skaper Kultur- og vitenskapspalasset mange kontroverser særlig blant Warszawas innbyggere. Mange sier at bygningen er et symbol på den fortidige sovjetiske dominansen over Polen. Andre mener at de negative konnotasjonene skal glemmes siden den sovjetiske dominansen over Polen tok slutt i 1989.

kPUSTEI8x9

Men de fleste kan ikke forestille seg Warszawa uten palasset, og bygningen ble et symbol av Polens hovedstad. Bygningen besøkes av flere turister. Bygningen har 42 etasjer, og en høyde på 237 meter (inkludert spiret på 49 meter). Den er den høyeste bygningen i Warszawa og i hele Polen. Fra utsiktsplattformen på 30. etasje har du byens beste utsikt over hele Warszawa.

 

 

Biletter til utsiktsplattformen koster 18 PLN/person for voksne og 12 PLN for barn. Grupper over 10 personer betaler 10 PLN. Til 31 august er det også mulig å se utsikt over Warszawa om natta. Hver fredag og lørdag mellom klokka 20.00 og 23.30 kan man besøke terasse for å oppleve pulserende Warszawas liv fra byens topp (Prisen er 20 PLN, dvs. omtrent 40 kroner).Kultur- og Vitenskapspalasset arrangeres også blant annet utstillinger og konserter. Her finner det også en stor konferansesal, en svømmehall og kontorer. Man kan ikke glemme å ta turen til Kultur- og Vitenskapspalasset i løpet av besøk i Warszawa!

 

Marta

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Reise til Szczecin

Szczecin er en stor havneby med en interessant historie som ligger bare noen få kilometer fra den tyske grensen. Du kan komme her veldig billig: både fra Torp og Stavanger tilbyr flyselskapet Wizzair direkte forbindelse til Szczecin to ganger i uka (og billettene kan du finne for kun 80 kroner!). Det er altså et perfekt mål for en helgstur. 

 


 

Szczecin er en av Polens eldste byer. Derfor kan du se her mangfoldig historisk arkitektur fra forskjellige epoker. Den mest kjente attraksjonen i Szczecin er Waly Chrobrego som ligger ved Odra-elven og er en terasse med fantastisk utsikt over hele byen. Der finnes det mange koselige restauranter ? det er en flott ide å komme dit for å spise middag eller drikke en kopp kaffe og beundre byens panorama.

 

  

En veldig kjent bygning er også slottet med et interessant museum. Dessuten arrangeres der også flere kulturarrangementer som konserter, utstillinger og festivaler. Hvis du liker historiske severdigheter, bør du besøke katedralen som er Polens andre høyeste kirke.

   

Szczecin er også en av de mest grønne byer i Polen - 38 prosent av byens areal er grøntområder. Den har også mye vann. Du kan altså ta en tur i parken eller kose deg ved Odra. Nydelig er også Dabie-innsjøen, som er en av de største innsjøene og tilbyr fantastiske forhold til padling eller seiling.

  

En god ide er en tur med skip til Swinoujscie og nyte den fantastiske naturen på øya Wolin. Hvis du har tid, kan du tilbringe en nydelig dag på en av de peneste strendene i denne delen av Europa. ;)

 

 

Asia

alle bildene kommer fra: http://www.flickr.com/photos/polandmfa/ CC BY-NC 2.0, https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.0/

Severdigheter i Warszawa

Vi har allerede fortalt litt om de mest spennende attraksjoner i Warszawa, men det er selvfølgelig mye mer Polens hovedstad ha å tilby.

 


 

Nesten alle turister som kommer til Warszawa bestemer seg å ta en tur i gamle byen. En must see er sikkert Kongeslottet (hvis du liker historiske severdigheter, ta en guidet omvisning for å oppdage de peneste kamrene), Rynek (Hovedtorget) og byens symbol - Havfruens statue. 

  


 

Warszawa er kjent for mange interessante museer. I det siste dukker det opp stadig flere moderne museer som bruker innovative teknikker som overrasker besøkende og gjør utstillingen mye mer spennende. Jeg anbefaler spesielt Museet for Warszawa-oppstanden (les om det HER) og Copernicus-vitenskapsenteret (les mer HER).

 

 

 

De som elsker klassisk musikk bør velge Chopin-museet - det er veldig modern og fantastisk! Der kan du virkelig oppleve og erfare musikken - hele utstillingen er interaktiv og til og med de som ikke er så interessert i musikk vil trives her.

 

 

 

I det siste åpnet man også Museet for historie av polske Jøder. Til nå er utstillingen ikke ferdig nå, men museet er verdt å besøke bare på grunn av den fantastiske bygningen. Arkitekturen er veldig imponerende, og allerede uten utstillingen blir museet veldig gjerne besøkt av mange turister.

 

 

  

Et flott sted er også Wilanow-slottet som ofte kalles den polske Versailles med en fantastisk vakker hage.

  

 Polens hovedstad er vel ikke bare museer! ;) Det er kanskje en overraskelse for dere, men Warszawa har også en ganske fin strand. Magasinet National Geographic har skrevet at strendene ved Wisla-elven i Warszawa hører til de vakreste bystrendene i verden (ved siden av strendene i Kapstad, Paris, Sydney eller Vancouver)! Du kan altså slappe av og sole deg eller spille volleyball i Warszawa, uten å dra til badebyer ved Østersjøen.

  


Alle bildene kommer fra http://www.flickr.com/photos/polandmfa/, CC BY-NC 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.0/

 

Asia

Ferie i fjellene - Bieszczady

I dag skal jeg skrive om en region som er perfekt for en aktiv ferie i natur - Bieszczady. Disse fjellene ligger i det sør-østlige Polen og er for kjent for sin magisk, mystisk atmosfære, mangfoldig dyreliv (du kan møte der bjørner, ulver, gauper, ørner, visenter og flere andre ville dyr) og unik folketradisjon.
 

Banyv42B_RH

For å komme i Bieszczady er det best å ta fly til Rzeszow (flyselskapet ryanair tilbyr billige forbindelser fra Oslo Rygge til Rzeszow). Fra Rzeszow finnes det buss- og togforbindelser til de største byene i regionen som Lesko, Ustrzyki eller Sanok men jeg anbefaler å leie en bil på flyplassen. Det er mye fortere (reisen tar ca. 3 timer) og mer komfotabel enn å ta bussen som går bare noen få ganger per dagen.  

Bieszczady Nasjonalparken tilbyr 130 kilometer turstier og flere sykkelstier (du kan lese mer om sykkelferie i Polen HER). Bieszczady er også fantastisk for de som elsker ridning. Stutteriet i Wolosate tilbyr ridningturer med guide i vakreste steder i området. Hvis du liker å gå på tur, anbefaler jeg særlig turen til Bieszczadys høyeste fjell - Tarnica (1346 m.o.h.) eller til Polonina Carynska eller Polonina Wetlinska.

BaboawrhZh6

En fantastisk opplevelse er en tur med smalsporbanen fra Majdan til Przyslup - spesielt anbefales til familier med barn. Men også voksne vil nyte turen og det ville landskapet man kan beundre fra toget. ;)

Bieszczady er verdt besøk ikke bare på grunn av sin fantastisk natur. Byene og bygdene i området har veldig interessant historie og kultur. Du må besøke en av de vakre gresk-katolske trekirkene, f. eks. i Komańcza. I området bor det mange artister og håndverkere. Et egenartet souvenir fra Bieszczady vil være håndlagde smykker eller tradisjonelt maleri.

BZ_ese8BB_4

I Bieszczady-fjellene kan du finne ro, møte vennlige mennesker og bli kjent med lokal kultur som her er helt annerledes enn i andre deler av Polen. I området finnes det også noen gode Spa-hoteller. Det tar kanskje litt tid til å komme dit, men jeg garanterer - det lønner seg! ;)

Asia

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

En tur til Poznan

Vi har allerede skrevet litt om severdigheter og shoppingmuligheter i Poznan, men denne har så mye å tilby, at jeg bestemte meg å skrive om den en gang til (og sannsynligvis er det ikke det siste innlegget om Poznan ;)). Min forslag av en 5-dagers tur der du kan se og oppleve de peneste steder i Poznan og området.

 

Main square of the old town of Poznan, Poland on a summer day evening.
Bildet: Fotolia

Turen starter på fredag, klokka 7:25, fra flyplassen Rygge. Derfra kan du fly med Ryanair-flyselskapet som tilbyr kjempebillige billetter: det er mulig å reise fra Rygge til Poznan og tilbake for kun 100-150 kroner!

Flyplassen i Poznan ligger ca. 20 minutter fra sentrum, og du kan enten ta en drosje (som koster bare ca. 100 kroner) eller en buss (for 6 kroner!).

Den første dagen kan du besøke gamlebyen med Rynek og det kjente Rådhuset med de to geitene. Hvis du besøker Poznan mellom 15 og 30 juni, så kan du delta i Jarmark Swietojanski (Sankt Hans Markedet). Det er en flott mulighet til å handle litt eller spise tradisjonelt mat. I Poznan må du nødvendig spise "rogale marcinskie" som er et typisk lokalt bakverk.

BauTVqEDzRu

For lørdag kan du planlegge en tur til de mest kjente, historiske steder i Wielkopolska-regionen: arkeologisk museum i Biskupin, en katedral i Gniezno og et slott i Kornik. Du kan reservere en organisert tur i en av turistbyråer i Poznan.

Poznan er kjent som en grønn by - nesten ingen annen storby i Polen har så mange parker. Søndag er en perfekt dag for å oppdage de peneste grønne områder i Poznan - nemlig rundt innsjøen Malta. Du kan gå en tur rundt innsjøen (den tar ca. 1,5 time) og gjøre piknik i parken. Her finnes det også mange aktiviteter for familier med barn: seilparken eller dyrehage. Jeg anbefaler også en skipsfart på innsjøen.

 

 

Mandag kan være en shopping-dag. Det er best hvis du velger kjøpesenteret Stary Browar (vi har allerede beskrevet det her). Der kan du kjøpe billige og flotte klær, kosmetikker eller minner fra Polen.

BXLEUGeAIop

Siste dagen anbefaler jeg å besøke Lech-bryggeriet. Der får du se hvordan ølproduksjon ser ut. Du får selvfølgelig også smake på polsk øl. :)

Desverre du har ikke så mye tid for det, fordi klokka 15:05 har du flyet til Norge. ;)

 

Les mer om poznan her.

 

Asia

 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

En helg i Krakow

Krakow er en perfekt by for en helgstur. Lavprisselskapet ryanair tilbyr en forbindelse fla Oslo Rygge til Krakow for ca. 250 kroner, og det er mulig å ta flyet til Krakow fredag kveld (klokka 18:45) og tilbake søndag klokka 21.15. Det betyr at du kan oppleve denne fantastiske byen uten å ta fri fra jobben. 

BVr6EjVnoff

Flyet til Krakow tar ca. 2 timer, det betyr at du kommer til byen klokka 20:45. Fra flyplassen kan du ta en drosje (det koster bare ca. 80 kroner) og i 15 minutter er du i sentrum. Du kan også ta toget til sentralstasjonen Krakow Glowny (toget går omtrent hver 30 minutter, turen tar 15 minutter og koster kun 7 kroner). 

Om kvelden kan du ta en tur til Hovedtorget (Rynek Glowny) som ser penest ut om natta. Der kan du besøke en av mange hyggelige restauranter og spise god polsk mat. Om sommeren er livet på Hovedtorget pulserende, det er mange turister som koser seg ute med et glass vin eller øl.

 

Lørdag kan du begynne med en tur til kongeslottet Wawel som er en av de mest kjente severdigheter i Polen og en av de fineste renessanse slotter i Europa. Der bør du se kongens representasjonsrom og den mange hundre år katedralen, hvor Polens kongene ble kronet begravet.

 

Ba05YlkAOml
 
Etterpå anbefaler jeg å gå til Krakus-bakken (Kopiec Krakusa). Herfra kan du nyte utsiktet over hele byen og dens viktigste severdigheter.
 
BaT_M3bjWXF

Om kvelden opplev natteliv i Krakow! Det er mange fantastiske klubber og puber som tilbyr både godt utvalg på øl (for rimelige priser) og god musikk. På søndag kan du besøke den gamle jødiske bydelen Kazimierz som er kjent av sin unik, mystisk atmosfære og også flere gode restauranter.

Til sist anbefaler jeg moro i Aqua Park - en av de største og beste vannparker i Polen. Flere rutsjebaner, jaccuzzi, sauna og wellness sone garanterer at du slapper av før du kommer tilbake til jobben. ;)

 

 

BaT8sPllLi2

Asia

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Gdynia - en av Polens yngste byer

Sammen med Sopot og Gdańsk danner Gdynia det største storbyområdet i nordlige Polen - Trippelbyen. Gdynia er en av Polens yngste byer, od det kan man se i byens pulserende atmosfære.  Byen har mye å tilby - her finner du alt fra nydelige strender, gjennom store kjøpesentrer til fantastisk uteliv.

Gdynia utvikler seg veldig raskt, og er en av Polens mest moderne byene. Gdynia er spennende og litt annerledes enn andre polske byene som er ofte veldig preget av sin historie. Selv om Gdynia ikke har en berømt gamleby som nabobyen Gdańsk, det er mye å oppleve der. Byen er vennskapsby med Kristiansand.

BaUHtQABs0w


Byen viser seg fra sin beste side i sommeren.  I sommer organiserer Gdynia flere fantastiske festivaler som Polens største og mest populære musikkfestival med fire musikkscener, nemlig Opener Festival (les mer om festivalen her). Andre festivalene er Cudawianki som feires på Middsommerdag eller FROG Festival i august (klikk).

p_0kBBo83H

Byens gågate er Świetojanska gate som er full av butikker, restauranter og kafeer. Sammen med 10 Lutego gata og Skwer Kosciuszki danner Świetojanska gate byens viktigste gater. En av de mest kjente bygningene i Gdynia er Sea Towers som er et eksempel på moderne arkitektur.

BWVvRNegPgJ

Dar Pomorza er et berømt seilskip som man kan besøke i Gdynia. Blant byens store attraksjoner er også akvariet i Gdynia.

 

BXU-lkiANR1

Jeg anbefaler også en handletur til Gdansk og Gdynia (klikk HER for å lese mer om Shopping i Trippelbyen) I Gdynia ligger også det største shoppingsenteret i området, nemlig Klif. I høsten skal også det største senteret i Gdynia CH Wzgorze åpnes. Med det jeg anbefaler spesielt ved Gdynia er å ta turen langs nydelige strender fra Gdansk, gjennom Sopot og opp til Gdynia (eller omvendt :))

 

 

Marta

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

 

 

Lublin og Zamosc - perler i det østlige Polen

Det sørlige Polen er ikke kjent ennå blant de fleste utenlandske turister. De fleste som kommer til Polen besøker heller Warszawa, Poznan, Wroclaw, Gdansk eller Krakow og har til og med ikke hørt om Lublin eller Zamosc. Dermed går de glipp av mangfoldig kultur og koselige byer med flott arkitektur og mange severdigheter. I dag vil jeg beskrive kort de populærste østlige byene.

LUBLIN


Bildet: Fotolia

Den største polske byen østover fra Wisla-elv er Lublin med ca. 350 000 innbygere (Wizzair tilbyr direkte flyforbindelser fra Oslo Torp til Lublin for ganske lave priser). Siden flere århundrer har den vært møteplass for øst- og vesteuropeiske kulturen, derfor har byen en veldig rik historie. Lublin, som en av de eldste polske byer, utmerker seg med sin arkitektur, man kan finne her mange vakre bygninger fra forskjellige tidsepoker. Byens landemerke er Brama Krakowska (Krakow-porten) fra 1300-tallet som er porten til den magiske gamle byen. Også det kongelige slottet med tårn fra 1200-tallet er verdt et besøk. I slottets kappelen finnes det unike bysantiske malerier som er veldig imponerende.

ZAMOŚĆ

BXTZ9aOhOeH

Hvis du kommer til Lublin, må du nødvendig besøke også Zamosc (byen som ligger ca. 90 kilometer fra Lublin). Zamosc er en by bygt på 1500-tallet av en italiensk arkitekt Bernando Morando, og ofte kaller man Zamosc en perfekt by på grunn av geometrisk og regulær arkitektur. Denne Renessansens perle ble innskrevet til UNESCO sin verdensarvliste.

Hovedmarket (Rynek) i Zamosc er en kvadrat  med overflaten 10 000 kvadratmeter og er omkringet av mange fargerike, gamle bygård. Også rådhuset er veldig vakkert. Jeg anbefaler å se på byen fra katedralens tårn. Du kan også kose deg i parken, som er en av de peneste i Polen.

BaG430bBOdy

Liker du jazz? Zamosc er kjent som en jazzby, på grunn av en stor festival Jazz na kresach  som finnes i mai. Dessuten er det mulig å høre på god musikk i flere restauranter om kvelden.  Jeg anbefaler også å kommer hit på Jarmark Hetmanski (en stor fest og marked) som er organisert i juni. Da kan man kjøpe originelle suvenirer, spise god lokal mat eller se på oppvisninger av musikk- og dansegrupper. Mye gode opplevelser garantert!

Asia

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Podhale regionen med Zakopane og Nowy Targ

Podhale er regionen i sørlige Polen som ligger ved foten av Tatrafjellene. De to viktigste byene i denne regionen er Zakopane og Nowy Targ. I dag skal jeg skrive om det man kan oppleve i denne regionen!

BarX9lXH1uf

Zakopane og Nowy Targ

Norge har sin vinterhovedstad, Hovden, mens i Polen har vi Zakopane :) Byen er Polens største vintersportssted, men på grunn av fantastiske fjellruter i nærheten av byen er den også et sentrum for turisme om sommeren!

Zakopane ligger 100 km sør for Kraków.  Byen er vakkert plassert ved foten til Tatrafjellene. Den ligger i en stor dal mellom Tatra-fjellene og Gubałówka-høyden. Byen ligger mellom 750 og 1000 meter over havet, den til Polens høystliggende by.  Nowy Targ ligger ved elven Dunajec, og er den største byen i regionen Podhale.

Hovedgågaten i Zakopane heter Krupówki, der finnes det flere butikker og restauranter. Restauranter i Zakopane og Nowy Targ er unike og prisene ultrarimelige! Man kan smake på tradisjonell mat fra Podhale regionen, drikke kaldt øl, og høre på tradisjonell folkemusikk konserter. Jeg anbefaler å spise på Nasza Kasza restauranten.

I Zakopane finnes det flere nydelige og unike trehus som viser tilbake til en eldre tid. Byen er også en av de viktigste kursteder i Polen.

BajUOR_g47g

Górale-kulturen

Zakopane og Nowy Targ er også sentrene for Górale-kulturen. Górale er innnbyggerne i Podhale-regionen som har beholdt sin kultur og dialekt. Det er ikke uvanlig å se folk i Podhale gå i tradisjonelle folkedrakter i byen på søndager og helligdager. Górale er kjent for sin oscypek, en ost laget av en blanding av ku- og sauemelk (les mer om polsk mat her). Górale er også kjent for sine tradisjoner innen folkemusikk.

Oscypek, Oszczypek is a smoked cheese made of salted sheep milk exclusively in the Tatra Mountains region of Poland. Oscypek is a protected trade name under the EU's Protected Designation of Origin geographical indication
Bildet: Fotolia

Fjellturer i Podhale

Podhale regionen er en perfekt feriedestinasjon til de som er naturelskere og liker å vandre i fjell. Naturområdene i regionen er det vakeste og mest unike i landet. Fjellvandrere og klatrere besøker Zakopane hele året. For eksempel fra Gubałówka-høyden som ligger i Zakopane kan man oppleve det fantastiske utsiktet over Tatrafjellene og Zakopane byen.

Den høyeste toppen i den polske delen av Tatrafjellene er Rysy som ligger 2 499 moh. Rysy ligger i Høye Tatra på grensen mellom Polen og Slovakia. Rysy er tilgjengelig for turister og på toppen strekker det fantastiske utsikt over Tatrafjellene.

Hvis du reiser med familie og vil oppleve fantastisk polsk natur du kan velge å besøke Morskie Oko. Det er den største og fjerde dypeste innsjøen i Tatrafjellene som ligger ved foten av Rysy.


Bildet: Fotolia

Podhale regionen med Zakopane og Nowy Targ er sikkert en av de vakreste plassene i Polen! Har noen av dere besøkt Podhale regionen allerede? Har dere noen tips kanskje?

Marta

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Poznan - byen av opplevelser!

Hvordan reise dit?

Poznan ligger inne i landet (omtrent midt mellom Warszawa og Berlin) og er plassert ved elven Warta. Før var Warszawa, Krakow og Gdansk de mest populære turistdestinasjonene i Polen men nå ble Poznan mer tilgjengelig til nordmenn! Direkte flyruter og utrolig billige billetter gjør at det ble så enkelt å reise dit!

Ryanair har en direkte flyrute fra Rygge til Poznan, mens med med Wizzair kan du reise fra Torp. Også Norwegian har direkte rute fra Oslo-Gardemoen til Poznan (Les mer om reise her).

Flyplassen i Poznan ligger bare 15-20 minutter utenfor byens sentrum. Fra flyplasset kan du ta flybussen eller taxi til byens sentrum. Husk at det ikke er dyrt å kjøre taxi i Polen - du vil betale omtrent 100 kroner (50 zloty).  Hvis du reiser på budget velg flybussen som koster kun 6 kroner :)

Main square of the old town of Poznan, Poland on a summer day evening.
Bildet: Fotolia

Litt om Poznan

Poznan er en av Polens eldste og største byer. Den er et viktig senter for handel og industri, men først og fremst er byen et rikt kultur- og utdanningssenter. Poznan er en livlig studentby (det er faktisk mange norske medisinstudenter der). Byen var også en av de fire byene for Euro 2012 i fotball.

Byens hjerte er Rynek (torget) som ligger i gamlebyen. Der finnes det Rådhuset med de velkjente geitene :) Jeg skal sikker skrive et innlegg om severdigheter i Poznan! Disse bildene tok jeg på torget i Poznan i februar 2012 da jeg besøkte Izabela som du ser på bildet (Hilsen Iza!:))

Spis pyry i Poznan!

Rundt det gamle rådhuset finnes det en rekke puber og restauranter med gode priser og fantastisk polsk øl! Husk å smake på pyry (slik kalles poteter i Poznan-dialekt) i Poznan! Min favoritt plass er Pyra Bar som tilbyr mange flotte og billige potetretter.  Pyra Bar er plassert på ikke langt fra rådhuset, på Strzelecka 13 gate.

 Shopping!

Når det gjelder shopping kan du ikke komme unna Stary Browar (Det gamle bryggeriet) som er Poznans senter for handel og kultur. Byggningen er et arkitektonisk mesterverk! På Stary Browar finner du alt fra de kjente varemerkene til til eksklusive designforretninger.


wikimedia.org https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/pl/deed.en​

Mer om shopping i Poznań kan du lese HER.

Ååh... jeg angrer at jeg ikke kan besøke Poznan oftere - det er faktisk lettere (og kanskje billigere!) å reise til Poznan fra Norge enn å reise dit med toget fra Gdansk ;) Dette innlegget var bare en introduksjon til det som Poznan har å tilby! Jeg absolutt anbefaler å besøke denne fantastiske byen!

 

 

Marta

 

Wieliczka - et saltparadis under jorda

For bare noen få dager siden har jeg skrevet om Krakow (du kan lese hva som er verdt å se i Krakow her). Litt utenfor byen (ca. tretten kilometer - det er mulig å komme dit med logaltog) ligger mest besøkte turistattraksjon i Polen - saltgruven i Wieliczka.

BaZi5L4BIYv

Saltgruven Wieliczka er en av verdens mest kjente og eldste saltgruver (man begynte å hente opp saltstein allerede i begynnelsen av 1200-tallet), og befiiner seg på UNESCO sin liste over verdens kulturarver.

En guidet tur i Wieliczka er en uforglemmelig opplevelse. På turistisk rute får man se alle de vakreste kamrene,  blant annet rikt utsmykkede St. Kingas saltkatedralen, som er saltgruvens hovedattraksjon og er helt hogd ut i salt. Underjordiske korridorene og kamrene imponerer med sine størrelser og gjemmer mange hemmeligheter. Flere saltstatuer er riktig kunstverk.

 

BZOLWmChtWq

Hvis du heller ønsker deg et eventyr, så kan du velge gruvedrift rute.  Da får du utstyr og klær som arbeiderne i saltgruven bruker, og du får en sjanse til å se hvordan arbeidet i gruven ser ut. Du vil selv lete etter salt, fastsette korridorer eller undersøke metankonsentrasjon. Det er noe for dem som elsker utfordringer, og har lyst på en spennende dag.

 

BOeiaikjFoR

Hvis du kommer i Krakow, så kan du ikke gå glipp av saltgruven i Wieliczka. Også mange store personligheter, som for eksempel Bill Clinton, Paven Johannes Paul II eller Johan Wolfgang von Goethe, har besøkt og beundret det underjordiske landskapet. 

Asia

Bilder i innlegget er delt fra Instagram. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Krakow - her forteller hver stein en historie

Krakow er populær blant utenlandske turister som ingen annen av polske byer. Takket være tallrike historiske severdigheter, koselige kafeer  og rikt kulturliv kan man oppleve her en egenartet atmosfære: blanding av historisk mystikk og moderne storbyliv.

BZyzJ2PnHnA


Tidligere polens hovedstad har blitt nummer 2. på The Guardians liste over verdens mest interessante steder (nummer 1. var Sydney). Og det har Krakow sikkert fortjent. Byen har flere navn, noen kaller den "slavisk Roma", andre "liten Wien" eller sågar "polsk  Jerusalem".

Alle turister som kommer til Krakow må nødvendigvis besøke Hovedtorget (Rynek Glowny på polsk) som er med på UNESCO sin liste over verdensarv-steder. Hovedtorget kommer fra 1257 og er med sine 40 000 kvadratmeter den største middelalder plassen i Europa. På torget finner du også den eldste shoppingsenter i Europa - Sukiennice. I denne bygningen handlet man importerte varer allerede på 1400-tallet. Jeg anbefaler å sette seg på en av mange sjarmerende kafeer og nyte pulserende liv og egenartet atmosfære på Hovedtorget.  Det er også verdt å besøke Mariakirken fra 1400-tallet med sin trealter som er den største gotiske trealteren.

BVr6EjVnoff


Til de mest kjente severdigheter i Krakow eller sågar i hele Polen hører Wawel slottet og katedralen. Kongeslottet har i fem hundre år vært kongelig residens og katedralen var kronings- og begravelsestedet for mange polske konger. Wawel har stor betyning for Polakker og er en riktig arkitektonisk perle.   

Bag42sgnicq

Krakow lokker turister også med sin pulserende kulturliv, mange kaller den festivalbyen. De mest kjente festivaler Jødisk kulturfestival (i juni), Jazzfestival Krakowskie Zaduszki Jazzowe (i november) eller Selector Festival (elektro- og dansemusikk festival i juni). Det skjer mye i Krakow, særlig om sommeren.

I Krakow møtes tradisjon og moderne storbyliv. Om kvelden kan du kose deg med vennene i en av de pubene som befinner seg i gotiske interiør eller gå på romantisk spassertur i gamlebyens gater. Byen har unik, sjarmerende atmosfære, hver stein her har en historie å fortelle! 

 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Wroclaw - Polens mest sjarmerende by

Wrocław er Polens fjerde største by i landet. Den regnes som en av de eldste og peneste byene i Polen. En av grunnene til det er at den er anlagt på 12 øyer og plassert på begge sider av elven Odra. Mer enn 100 broer binder byen og øyene sammen.

Wrocław er fargerike gamlebyen med flott arkitektur. Liste over unike severdigheter er overraskende lenge! Tross byens ødeleggelser under den andre verdenskrig, overlevde mange av byens originale bygninger. Byens arkitektoniske perler er blant annet: gamlebyen med torget, rådhuset og kirker bygd i gotikk- og barokkstil. Wrocław er også kjent for sine flotte parker i byen blant annet Szczytnicki-parken med Den japanske hage (Ogród Japoński heter denne hagen på polsk).

BUSFWwKBcRx

Markedsplassen (som på polsk heter Rynek) er det sentrale punktet i gamlebyen. Dette torget er faktisk Europas andre største plass etter markedsplassen i Karaków! Midt på torget ligger en av byens mest kjente bygginger - det gotiske rådhuset fra 1200-tallet. Rådhuset i Wroclaw er en av polens vakreste bygninger. I kjelleren i det gamle rådhuset ligger en av de eldste ølstuene i byen, Piwnica Swidnica. Her kan du spise godt og smake på egenprodusert øl. Verdt å se er også Hala Ludowa (Jahrhunderthalle) som er skrevet inn på UNESCOs Liste over verdens kulturarv.

 

BZoCaQxB94N

Besøker du Wroclaw med kjæresten? Legg merke til Plac Solny (salt-markedet) som ligger rett ved siden av markedsplassen. Her er byens størst blomstermarket og du kan kjøpe blomster 24 timer i døgnet, det er riktig romantisk! ;)

Det som er helt unik ved Wroclaw er nissene som er byens symbol. I 2001 begynte nissene å dukke opp over alt i byen og de har fortsatt å komme. Nå kan du møte nissene i forskjellige deler av byen. De er faktisk ganske kjente og har sin offisjell nettside - der kan du finne et kart over nissene som bor i Wroclaw :)

 

Wrocław er en vakker og levende kulturby og vi skal sikkert skrive mer om denne byen. Skal du en tur til Wroclaw, så kan du fly billig fra Sandefjord Lufthavn Torp og Moss lufthavn Rygge (mer om reise kan du lese i tidligere innlegget på bloggen - klikk).


Jeg vil anbefale å ta turen til Wroclaw til alle som elsker unik arkitektur og livlig atmosfære. Ikke la sjansen å besøke Wroclaw gå fra deg! :)

 

 

Marta

Ut på tur? Best i Tatrafjellene!

Liker du å være aktiv ute, ogleter etter noe  forskjellig fra norske fjellene? Oppdag Tatrafjellene - den høyeste og mest kjente fjellkjede i Polen. Det er et perfekt sted for forskjellige aktiviteter både om sommeren og om vinteren.

Baj867VgRhw

 

 

Tatrafjellene ligger i Sør-Polen, ca. to timer med buss eller tog fra Krakow. Det er ganske lett å komme dit, fordi det finnes mange busselskaper som tilbyr rimelige priser og kjører fra Krakow til Zakopane flere ganger om dagen.

Den mest populære by i Tatra er Zakopane, ofte kalles Polens vinterhovedstad. Den er kjent blant annet på grunn av hoppbakken Wielka Krokiew. Hvert år finnes der Verdenskap i skihopp og hopperne fra hele verden setter pris på den egenartet atmosfære dannet av flere tusen fans. Zakopane tilbyr også stor valg av gode restauranter, og en stor del av dem serverer regional mat, som i denne regionen er forskjellig fra den fra andre steder i Polen. Om kvelden kan man ofte høre på livlig folkemusikk spillt av folkeband i regionale drakter. Folkloren i Tatra er fortsatt levende, og beboerne er stolte av sin tradisjon.

Baey6YKHAJS

 

Når det gjelder turer til fjells, så er det i Tatra tallrike muligheter til det. I Nasjonalparken Tatra finnes det 275 markede turiststier med forskjellig vanskelighetgrader. Hver gjest kan finne her noe for seg: en av flere enkle men vakre  familienstier, litt vanskeligere og lengre stier for de som ønsker seg noe mer anfordrende, eller  vanskelige, spektakulære klatreruter - for de som leter etter adrenalin. Mange turister besøker Rysy (2499 mov) som er den høyeste toppen i Polen. Tatras landemerke er toppen Giewont som ligner på en sovende ridder. Den vanskeligste stien i Tatra heter Orla Perc og anbefales erfarene turister som liker utfordringer.

Men det er en rekke av andre aktiviteter man kan drive med her. Om vinteren er forholdene perfekt for å gå eller stå på ski, kjøre snøbrett eller på sledetur. Om sommeren tilbyr Tatra tusenvis av klatreruter, man kan også gjerne ta en sykletur med fantastiske utsikter.


For alle natur- og fjellelskere er Tatra absolutt et obligatorisk punkt. Hvis du tar en tur til Polen, må du nødvendigvis besøke disse majestatiske fjellene! 

 

BaiuagkgkQz


 

Asia

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Torun - en reise tilbake i tid

185 km nord-vest for Warszawa ligger Toruń. Om denne fantastiske byen skal jeg skrive i dag :) Toruń ble grunnlagt på 1230-tallet. Den ligger i Kujawsko-Pomorskie fylket og er plassert ved elven Wisła. Middelalderbyen er ofte kallt Kopernikus' by fordi den erfødestedet til Nikolaus Kopernikus, den berømte polske astronomen. Gamlebyen i Toruń er er skrevet inn på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv.

Enhver turist som vandrer langs Toruns gatene, under de høye, smale bygningenes fasader, er med på en reise tilbake i tid. Szeroka-veien er byens gågaten, det finner du mange klesbutikker, trestauranter og ikke minst severdigheter! Også der foregår studentliv.


Bildet: Dawid Galus (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/pl/deed.en)

Toruńs gater er helt magiske. Jeg anbefaler Ciasna-gaten, der bygningene på begge sider av gaten er føyd sammen over hodet på deg av buer. Også Podmurna-gaten er verdt å se - den strekker seg langs bymuren som omgir hele gamlebyen. Philadelphia bulevard går langs Vistula-elven og det kan man besøle kafeene på båtene. Det er en helt fantastisk opplevelse å drikke øl på båten å se på den fantastiske utsikt overs Wisla-elven og middelalderbyen! I Toruń finnes det også en rekke gotiske kirker.

BZG-5CchOZz
BZTgC2yh79D

Jeg anbefaler å besøke pierogarnia Stary Toruń og smake på de beste pierogi i Toruń :) Det neste obligatorisk punktet på Toruńs kart er Toruńskie pierniki-butikken! Torunskie pierniki er de kjente polske peperkaker! Ha en fin tur til Toruń! :)

BZ_tPgWBGYj

 

Marta

 

Warszawa - her kan man ikke kjede seg!

Polens hovedstad Warszawa har i de siste årene utviklet seg fra en grå, skitten by til modern og pulserende europeisk metropolie. Byen tilbyr forskjellige attraksjoner: museer, historiske bygninger, parker, klubber, teatrer og mye mer. Det er umullig å beskrive alt som er verdt besøk i et innlegg, men jeg vil forsøke å fortelle litt om det jeg synes er spesielt i Warszawa.

BYDfcC4BTvP


Den mest kjente bygningen i Warszawa og samtidig byens symbol er Kultur- og Vitenskapspalasset (Palac Kultury i Nauki) som er også Polens høyste bygning (237 meter). Palasset har skapt mange kontroverser, motstandere mener at det minner om staliniske tid. Men likevel er pallaset byens landemerke. Fra terrassen på 30. etasje har man et flott utsikt over hele byen, det er altså en slags obligatorisk punkt for alle som besøker Warszawa.  

 

BX-VOuchcLL

En dag med mange flotte opplevelser kan du tilbringe på Copernicus-vitenskapssenteret. Dette museet ble skapt får å popularisere vitenskapelige discipliner som fysikk, kjemi, robotikk eller biologi, og bevise at vitenskap kan være forståelig og spennende. Interaktive utstillinger, hvor man selv kan gjennomføre eksperimenter, er tilpasset både til unge og eldre besøkere. Alle kan finne her noe for seg. Du kan velge for eksempel mellom  robotteater, discovery park, planetarium  eller good vibrations - utstilingen hvor man kan oppdage hvordan musikk oppstår. Besøk i dette moderne museet er en flott, unik opplevelse, også hvis du ikke er særlig interessert i vitenskap!

Om våren og sommeren, når sola skinner er en tur til Lazienki-parken en kjempegod ide. I denne enorme parken som ligger i bysenteret finnes det flere vakre historiske byggninger: palasser, pavilljonger og amfiteater. I sommersesongen kan man høre her på pianokonserter, nyte den finne naturen og glemme at man befinner seg i hovedstadensenteret.

BYx4rq0hrV3

 

Det er selvfølgelig bare et lite stykk av det man kan gjøre i Warszawa. Vi skal bestemt skrive om denne byen flere ganger.

 

Asia

 

Sopot - (Ikke bare) natteliv

Vet du allerede hva kan du gjøre i Gdansk? (hvis ikke klikk her)
Når du er i Gdansk er det nesten som om du er i Sopot allerede. Det er bare å ta drosjen eller SKM-toget og om 10 minutter er du på plass! I dag plukker jeg ut ting som er verdt å se eller gjøre i Sopot! :)


Bildet: wikipedia.org, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/

Sopot er Østersjøkystens mest populær badeby som er en en blanding av sol, badeliv, shopping, mat og drikke, og lave priser! Byen er også kjent for sine mange spa-anlegg. Å være i Sopot er nesten som å være i syden på varme deilige dager i juli! :) Attraksjonen er først og fremst den lange stranden. Langs strandpromenaden finner du en rekke hyggelige kafeer og gode restauranter. Sopot har også Europas lengste trebrygge (den stikker mer enn 500 meter ut i sjøen) med en fantastisk utsikt utover havet.

BYQLINpFGdf
 
BYXkPevD6Fc

På alle kanter av Sopt finnes det kafeer, restauranter og barer der natteliv foregår. Det mest kjente plasset i Sopot er gågaten Monte Cassino. Der ligger byens trendy kafeer, restauranter og puber hvor du kan rocke til tidlig morgentimer :) Du kan party for eksempel på Krzywy Domek som er en av europas merkeligste byggninger!

BYVbG5-Bz9G
BXkeyj4ljs-
BVchGnWlrq7

Hvis du har lyst til å spise noe i Sopot, anbefaler jeg særlig Whiskey on the Rocks og Projekt 36. Sjekk også Dom Sushi som har den beste sushi noensinne! Leter du etter noe mer unik ot utmerket? Sjekk Brasserie D'or restauranten som vi skriver mer om her :) Fidel og Sliwka w kompot er også verdt et besøk! 
BXNlxk5gncx
BIsQUyDgJuw
5b2Rq8yWez
-R9q78K8gp

Og hvis du blie slitten etter en lang natt i Sopots puber du kan slappe av på Badeland i Sopot (HER kan du lese mer om de beste vannparkene i Polen). Lyst til å besøke skjønnhetssalong? Jeg anbefaler BALOLA :) 

Les også om Villa Antonina - et koselig hotell og en av de beste restaurantene i Sopot! :)

 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Reise til Gdansk, oppdag byen med turistkort

Gdańsk er en gammel by som lokker med koselige gater og historiske steder, men samtidig er den også et modern kulturelt kultursentrum. I byen er det tusenvis av koselige restauranter, puber og klubber. Hver helg organiseres konserter, du kan også besøke en av flere teatrer,kinoer og museer. Vi anbefaler også Spa- besøk i Gdansk.

Den billigste måten å oppdage byen på er sikkert turistkort. Med turistkorter kan du få gratis tilgang til fleste og mest kjente museer: Nasjonalmuseet, Dwór Artusa, Żuraw og flere andre, ikke bare i selve Gdańsk men også i andre steder i nærheten, for eksempet til Slottet i Malborg eller Fyrtårnet i Hel. 

ovHPqfo85j

Men turistkort er ikke bare museer. Det betyr også billigere underholdning og uteliv. Stor del av kluber og restauranter i Gdańsk, Sopot og Gdynia tilbyr rabatt for turister med turistkort. Du kan altså smake på deilig polsk mat (klikk her for å lese mer om polsk mat), og om kvelden kan du gå ut med venner og feire hele natta. Det er verdt å vite at i Polen er mat- alkoholpriser mye lavere enn i Norge.

Overnatting i Gdańsk er også ganske billig. Det finnes mange nye og hyggelige hostels som også gir rabatter for turister med turistkort. Du kan sågar finne overnatting for bare cirka 60 kroner!

pYWsIPo81w

Turistkort forsikrer også rabatter for drosjer, kunstgallerier, teateret, operaen og dyrehagen. Du har en mulighet til å kjøpe kollektivtrafikk-kort til turistkort. Slik reiser du gratis med buss, trikk og bybane.

 

pBo2lVo868


Turistkort er ganske billig. For 72 timer med både inngang til museer og kollektivtrafikk-kort koster det bare ca. 180 kroner. For ungdom og grupper finnes det rabatter. Mer om turistkort finner du HER. Du kan også lese mer om hvordan reise fra Norge til Gdansk.

Om oss
Magdalena
Besøk Polen 23, Gdansk

Hei og velkommen! :)
Jeg er Magda og bor i Gdansk. Jeg er absolutt forelsket i mitt eget land! På bloggen anbefaler jeg plasser, aktiviteter og gir gode reisetips til alle som vil besøke Polen.

Annonse
Facebook
Annonse
Planlegg din tur til Polen