Suvenirer og gaver fra Polen

Når jeg reiser til utlandet prøver jeg å kjøpe noen ting som alltid skal påminne meg om turen. I Norge kjøpte jeg en liten trollfigur som jeg elsker :)
I Polen er det veldig mange steder hvor det selges noen billige ting som ikke har noen verdi. Men det er veldig mange ting som polakker er stolt av og som viser vår spennende kultur! Derfor har jeg lagd en liste over tingene som kan bli en fantastisk gave eller unik suvenir fra Polen :) 

handmade traditional polish pottery

1. Rav smykker
Rav er noe polakker er stolt av! Dette vakre materialet er perfekt for å lage smykker som er veldig populære i Polen :) Bare se: 

BVchsnuFUpR
 
Det er veldig lett å finne butikker som selger rav smykker i Polen, særlig i byer som ligger ved sjøen. 
 
BYQ_xsSDFJ0
 
Hvis du er i Gdansk, besøk Mariacka gate - der kan du velge mellom mange butikker som spesialiserer seg i rav. 
 
BRl4Tq0F5T5
 
2. Porselen og keramikk
En annen ting som Polen kan skryte av er porselen - noe som ikke er bare pen, men også praktisk! 
BVLJhKlhVhI

Det er også Ceramika Boleslawiecka (keramikk) som er veldig kjent i Polen:

Keramikk dekoreres både med tradisjonelle og moderne mønstre, og det er ikke så lett å velge noe! Jeg synes at polsk porselen er en perfekt bryllupsgave som kan brukes i mange år :) 

3. Ciupaga
Ciupaga er en skikkelig "must have" når man reiser til polske fjell ;) Men... hva i all verden er "ciupaga"? 

BYBdfuUFOrQ
 
Ciupaga er hyrdes øks! Det er et veldig populært symbol av mennesker som bor i Podhale - vi kaller dem Górale - og deres unik kultur :) 
 

Ciupaga er kanskje ikke noe praktisk, men den er sikkert veldig polsk :) 

 
4. Alkohol
Alkohol er alltid en god gave :) Når det gjelder polsk alkohol, anbefaler jeg særlig:
Vodka - for dem som liker sterk alkohol :) Sobieski, Pan Tadeusz og Chopin høres jo veldig polsk ut! 
BYH3hv7FaJ6
 
Øl - i Polen produseres det veldig mye øl og det blir mer o mer populær å drikke regional øl fra mikrobryggerier! 
 
BX5m4BIFwHj
 
Nalewka - polsk likør som lages av frukt, blomster, urt osv. Jeg anbefaler særlig den laget av kirsebær :) 
 
BYWKZxGFKn0
 
5. Mat
Polen er kjent for mange deilige retter - pierogi, barszcz, zurek, golonka... Det er ikke mulig å ta dem til Polen, men vi har andre ting som dere kan ta med til Norge! 
Polsk pølse

Sylteagurk

 
Smult
 
 

Polsk godteri

 

 
6. Folklormotiver
Det kan være en god ide å kjøpe noe med polske, folkloristiske motiver i Polen. 
 
BXkpNmdAUh_
Som dere ser, alt kan bli polsk når man vil :) 
 
7. Polsk litteratur
Polen er kjent for mange store forfattere og diktere. Bok skrevet av en polsk forfatter eller dikt (oversatt til engelsk eller norsk) kan bli en helt unik gave. Jeg anbefaler for eksempel Wislawa Szymborska - en polsk poet som ble tildelt Nobelprisen i litteratur.
 
I de største polske byene finnes det bokhandler som selger bøker i fremmedspråk. 

8. Polsk musikk
Musikk er også noe som kan bli et godt minne fra Polen. Kjøp CD av en polsk band eller musiker og kanskje du kan bli bedre i polsk? :) 
Jeg anbefaler:
Czeslaw Niemen (en av de mest kjente og viktigste musikkstjernene i Polens historie)
Kult
Katarzyna Nosowska
Grzegorz Turnau
Lao Che
Dawid Podsiadlo 

 
9. Toruń pepperkaker
Toruń er en sjarmerende polsk by som er særlig kjent for... pepperkaker! Noe alle må smake på i Polen :) Pepperkakene kan kjøpes i nesten alle store butikker i Polen - ikke bare i Toruń! 
BWPFeSRlt1P
 
10. Borddukk eller...
Hvis du vil huske om din reise til Polen, kan det være en god ide å dekorere huset ditt med noen typisk polsk :) Nedenfor finner du mine ideer for handmade gaver fra Polen: 
 

Den 15. august - helligdagen i Polen

Den 15. august er en helligdag i Polen. Det betyr at polakker ikke jobber, de fleste butikker er stengte og man kan få problemer med tilgang til noen tjenester. Det kan også være slik at butikker eller noen salonger endrer åpningstider den 15. august.
Vær forberedt!

Hvorfor er den 15. august en helligdag?
15. august er en viktig dato på grunn av to ting.
Denne dagen feirer vi Jomfru Marias opptagelse i himmelen. Det er en katolsk helligdag som feires ikke bare i Polen, men i andre land som for eksempel Belgia, Portugal og Tyskland.

Men i Polen er 15. august også Polens forsvars dag. Det betyr offentlige feiringer i mange polske byer. Datoen minner oss om Slaget ved Warszawa - den polsk-sovjetiske krig som ble ukjempet i august 1920 og endte med at russerne led nederlag.

På grunn av den 15. august har polakker en lang helg nå. Det betyr at de fleste av oss reiser og har en liten sommerferie :) Det er mer turister i de største polske byene og i de mest populære sommerdestinasjonene i Polen. Og det kan være vanskelig å reise med bil i morgen! 
 
Ha en fin uke alle sammen! :) 

Warszawaoppstanden

Den 1. august er en viktig dato for alle polakker. Den minner oss om en veldig viktig hendelse - Warszawaoppstanden i 1944Hvert år stopper mennesker på gater i Polen for å ære dem som ville kjempe for vårt land for 73 år siden. Mange polakker deltar i markeringer av den 1. august 1944. Det er viktig for oss å huske om det som skjedde og om veteranene. 

 
Warszawaoppstanden var det største opprøret i det okkuperte Europa under andre verdenskrig. Den polske Hjemmearmeen (Armia Krajowa, AK på polsk) ville frigjøre Warszawa fra den tyske okkupasjonen og det nasjonalsosialistiske styret. Det var Tadeusz Bór-Komorowski som bestemte om begynnelsen av oppstanden. 
 

Oppstanden begynte den 1. august 1944 kloka 17:00. 
Det var omtrent 50 tusen mennesker som ville frigjøre Warszawa og gjenopprette det normalet livet. Deres viktigste mål var å opprette en regjering lojal mot den polske eksilregjeringen i London. Iløpet av de første dagene av august klarte Hjemmearmeen å få kontroll over store deler av Warszawa. Men de tyske troppene sikret seg strategiske punkter i byen og klarte å isolere polske oppstandere. Warszaoppstanden mislyktes blant annet på grunn av mangel på ytre støtte og våpen.
Oppstanden sluttet den 2. oktober 1944. Det døde omkring 15 tusen soldater og 200 tusen sivile på polsk side. Mange mennesker ble sårete. På den tyske siden var det over 17 tusen drepte soldater. Etter Warszawaoppstanden ble byen nesten helt ødelagt. Omtrent 85-90 % av Warszawa ble jevnet med jorden og den sivilbefolkningen som overlevde ble sendt til tyske konsentrasjonsleirer eller arbeidsleirer. 

Warszawaoppstanden Museum
Hvis du er interessert i historie og vil vite mer om Warszawaoppstanden, besøk gjerne Warszawaoppstanden Museum. Museet befinner seg i Warszawa, på Grzybowska 79. Der kan du bli kjent med andre verdenskrig største opprøret og historier av modige mennesker som deltok i det. Utstillingen er veldig imponerende og gjør et stort inntrykk på alle besøkende. 
 
BSiUX4BhzQe
Mer om museet har vi skrevet her.
Hvis du er interessert i Polens historie og vil lese mer om Warszawaoppstanden, besøk gjerne denne nettsiden (engelsk). 

3. mai i Polen - Polens grunnlovsdag

Det er mange viktige datoer i Polens historie. For noen måneder siden skrev jeg om 11. november som er Polens uavhengighetsdag. Men den 3. mai er også en viktig dag for alle polakker. Den er betydningsfull for alle, fordi den 3. mai 1791 ble Polens grunnlov proklamert. I tillegg var det den første grunnloven i Europa og den andre i verden! Bare Amerikanerne klarte å vedta grunnloven sin tidligere. :)
 

2PBWTYBi3D
 

Den polske konstitusjonen ble vedtatt av Polen-Litauen den 3. mai 1791 i Kongeslottet i Warszawa, og senere vedtatt av nasjonalsamlingen Sejm. Den ble skapt i løpet av en av de vanskeligste periodene i landets historie. De som styrte Polen forsto at det var nesten umulig å befri Polen fra forskjellige utenslandske innflytelser uten å endre det politiske systemet. På grunn av den første delingen av Polen i 1772, mistet landet omtrent tredjedel av befolkningen sin og sitt landsområde. Alle var enige om at noe måtte gjøres, men ingenting var effektivt nok. Forskjellige forandringer og reformer har ikke hjulpet mye.På den tiden var adelen den eneste sosiale gruppen med politiske rettigheter. I 1788 ble den innkalt for et parlamentarisk møte for å snakke om nye lover og for å vedta dem. 
 

BTOFYc4loyU
 
BE84vd-xZ3q
 
Hva var det viktigste i grunnloven? Først og fremst det, at de polske bøndene ble en formell del av nasjonen for den første gang. Takket være grunnloven har vi stoppet å bruke liberum veto i Polen. Det var et veto som kunne legges ned av et medlem i parlamentet i Det polsk-litauiske samveldet. Om en representant la ned et liberum veto ble parlamentet oppløst og alle lover og vedtak parlamentet hadde gjort ble opphevet.
 
BE8CjFtMTP7
 
Konstitusjonens påvirkning på den polske staten var ganske kortvarig, men den forble symbolen for det polske håp om selvstendighet, og var veldig viktig i prosessen med å bygge nasjonen. 
   

3. mai er helligdag i Polen og feiringen varierer fra forskjellige deler av Polen. Vanligvis henter alle ut polsk flagg. Mange reiser ut, fordi denne perioden er også langhelgen i Polen, fordi 1. mai er også helligdag på grunn av Arbeidernes internasjonale kampdag :) Denne langhelgen kalles "Majówka" i Polen. Det er også vanlig å markere dagen med militære parader, forskjellige konserter og en messe i den katolske kirken. 
 

BE9cy3Vs0Ge
 

 

Påsketradisjoner i Polen

For noen dager siden skrev jeg om polsk mat som spises i påsken (les her). I dag vil jeg gjerne fortelle jeg litt mer om påsketradisjoner i Polen. Påsken er jo like høytidelig som jul her i landet. Hvis dere reiser til Polen i løpet av disse dagene, er det verdt å vite at butikkene er stengt på påskesøndag og dagen etter. Likevel kan man merke påskeatmosferen i hele uken allerede fra palmesøndag. Hvordan forbereder polakker seg til denne høytiden? Hvorfor heller vi vann på hverandre dagen etter påskesøndag og hvem får vi presanger fra? ;) Les i dette innlegget!

Easter composition with colored eggs and decorations. Holidays flat lay

1. Skjæretorsdag, langfredag og påskelørdag

Disse tre dagene før påskesøndag heter på polsk Wielki Czwartek, Wielki Piątek og Wielka Sobota. Hver skjæretorsdag er det en masse i den katolske kirken til minne om Herrens aftensmåltid. På langfredag minner de troende Jesu Kristi død på korset. Påskelørdag er den nest siste dagen i Den stille uke. 
 

BDXstsAtIi0
 

2. Påskeegg og velsignelse av mat
I Polen er det vanlig at folk pynter egg med forskjellige farger - slike egg heter pisanki på polsk. Lørdag morgen går man til kirke for å velsigne mat. I påskekurv bør man ha egg som symboliserer det gjenfødte liv og seier over døden, brød, pølse som symboliserer helse og rikdom, salt, pepperrot, ost og en lam (en figurine) som er symbol på Jesu Kristi. Påskekurven blir dekorert, for eksempel med buksdom kvister. 
 

BSrWpwJB93n
 
BDbE0djF1EV
 

3. Påskefrokost
Påskesøndag er den viktigste dagen. Om morgenen sitter familien sammen og spiser frokost. Det er viktig at alle prøv alt fra den velsignet påskekurven - mange tror på at det gir lykke, helse og velstand. Om påskeretter kan du lese mer her
 

BR5mPOUh_Vs
 
BR8IG5ADVhf
 

4. Presanger
Denne dagen gir vi også presanger til hverandre eller... vi later som at det var påskeharen som gjorde det ;) Mange voksne skjuler presanger og godteri i leiligheten og barna må finne dem. 

BStDpjqBfk-
 

5. Śmigus-dyngus eller lany poniedziałek 
Mange barn (men også voksne) elsker denne litt rar skikk! Da spruter og heller vi vann på hverandre og skriker "śmigus-dyngus". Det kommer fra en slavisk skikk. I fortida trodde folk på at det stimulerer fertilitet, men det var også en måte for å plukke opp unge, ugifte damer. I dag gjør vi det bare for moro skyld :)
 

 
God påske til dere alle! :)

Hva spiser polakker i påsken?

Om en uke er det påske. Det er en viktig dag både i Norge, og i Polen. Det er jo den mest sentrale av de kristne høytidene i kirkeåret, både for den romersk-katolske, den ortodokse og de protestantiske kirkene. Vi feirer Jesu Kristi oppstandelse med en veldig god og rik frokost på søndag. Det viktigste er maten vi viet i kirken dagen før. Tradisjonelt er det litt av alt som skal spises på søndags frokost. Er dere nysgjerrige på hva som spises i Polen denne dagen? Her kommer det en liste over de mest kjente påskerettene!

1. Egg
Alle tenker på egg i Polen når de tenker på påsken. :) Denne dagen spiser vi egg på alle mulige måter. Det er vanlig å spise spylte egg eller eggpaste.

BSf7B0XFooa
 


2. Hvit pølse og żurek

Denne dagen er det også vanlig å spise hvit pølse. Det finnes også biter av pølse i tradisjonell polsk suppe Żurek. Den har en typisk syrlig smak og er veldig god. 
 

BSMroaXgFyK
 

3. Helstekt svinekam med svisker
Denne retten spiser vi ikke bare i påsken. Det er vanlig å lage den ved forskjellige anledninger, men mange polske familier gjør det også denne dagen.
 

BSi7HsYg63J
 

4. Ćwikła z chrzanem - rødbeter med pepperrot
Det er en perfekt tillegg til kjøtt. Ćwikła er laget av kokte rødbeter og krydret med rever pepperrot, salt, sitronjuice og spisskummen.
 
BOrpNFDhPFN
 

5. Paté
Det er også vanlig å lage paté før påske. Den er laget av svinekjøtt skulder, storfekjøtt, kalkun- eller kyllinglever, egg og forskjellige grønnsaker og krydder.
 
BSg5ORHDILG
 

6. Pascha 
Det er noe typisk for påske i Polen. Pascha er en slags ostekake som er veldig fet og myk. Det er ekte smør, egg og masse rosiner og nøtter i den. Pascha er ganske søt, og smaker deilig! 
 

7. Mazurek
Det er en av mine favoritte kakene. Mazurek spises vanligvis bare i påsken, og det finnes mange forskjellige oppskrifter på den. Det er en slag sprø kake med karamell masse, sjokolade og forskjellige nøtter.
 

BSlMDfLBzk_
 

8. Babka wielkanocna - Babka kake
Babka er en gjærkake, som er veldig mektig på grunn av mengden av egg vi tilsetter til deigen. Den er ikke sofistikert, og ganske enkelt å lage! Likevel liker mange å dekorere babka med frosting, sjokolade, nøtter og frukt.

BSoxPF6hXLX
 
Smacznego! Kos dere :)

Hva skjer i Polen i april 2017?

Hver måned prøver jeg å finne noen interessante arrangementer og hendelser som tar sted i Polen snart. Det er på tiden å planlegge april! Dette er et utvalg av arrangementer, konserter og utstillinger som er verdt å legge merke til i april 2017!

Gdańsk
1. - 2. april - IX Festiwal Smaków FOOD Trucków - AmberExpo, Żaglowa gate
Alle vet at mat i Polen er helt deilig og... billig! Noe som er veldig populær blant lokal befolkningen er food trucks, altså mat lastebiler. I løpet av de to første aprildagene kan dere besøke AmberExpo i Gdańsk for å spise mat fra over 30 food trucks fra hele Polen. Der kan dere smake blannet annet på japansk, amerikansk, tibetansk, meksikansk og spansk mat. I tillegg finnes det en barnesone hvor de kan få fine malerier på fjeset og delta i forskjellige leker. Klikk her for å se arrangementet på Facebook. Inngang er gratis!
 

BI0L3dqA7Sq
 
5UTqi8EWhI
 

7. april 2017 - 18:00 - Åpning av utstillingen "Litera kompozycja plakat" på Kunstakademiet i Gdańsk, ul. Targ Węglowy 6
Noen få skritt fra Długa gate (gamlebyens hovedgate) finnes det Kunstakademiet i Gdansk. Den 7. april åpnes en flott utstilling der hvor dere kan få se en masse sveitsiske og polske plakater. Inngang er gratis!

BLJwm6thpxj
 

13. april - kl. 19 - Brodkas konsert - Teatr Szekspirowski - ul. Bogusławskiego 1
Monika Brodka er en av de mest kjente og berømte syngerne i Polen, og hun allerede kjent internasjonalt også. Dette året spilte hun på den støre festivalen SXSV i Austin, Texas. Denne april kan dere få en sjanse til å delta i hennes konsert i Gdansk. Billetter koster fra 99 til 119PLN.

BPdfn-gABqA
 

Warszawa
2. april - kl. 20:00 - Bach na Jazzowo - Live Jazz Music at Harenda - ul. Krakowskie Przedmieście 4/6
En interessant konsert tar sted i Warszawa snart. Noe perfekt for dem som liker klassisk musikk, men også jazz. Berømte polske musikkere skal spille sine arrangementer av Bachs verk. Billetter koster fra 30 til 35PLN.
 

BRgngIzjYaC
 
BFvx-oIIjZm
 

2. april 2017 - Wielkie Targi Wielkanocne (påskemarked) - Państwowe Muzeum Etnograficzne (Nasjonalt etnografisk museum), ul. Kredytowa 1
Påskemarkedet i Warszawa er en stor hendelse som tar sted i Nasjonalt etnografisk museum hvert år. Det er ikke bare et sted hvor dere kan kjøpe noen ting å pynte huset med eller finne presanger for sine nærmeste. Der kan dere smake på nasjonale polske retter og deilig polsk øl. Det er et perfekt sted å være på den 2. april hvis dere har lyst å ha det gøy og bli kjent med polske påsketradisjoner på samme tid. Inngang koster 10PLN!
 

BRLD5JtBPg2
 
BC77RDwCo6O
 

Kraków
5. april - kl. 20:00 - Jazzpospolita (konsert) - Alchemia, ul. Estery 5
Jazzpospolita er et utmerket band. Deres musikk er en blanding av nu-jazz, post-rock og jazz. Det er noe absolutt verdt å legge merke til! Biletter koster 35PLN.

BQtVhW6DtDN
 

7-20. april 2017 - Sztuka Za Siódemkę - Krakowskie Centrum Kinowe ARS (kino), ul. św. Tomasza 11
En annen flott hendelse som foregår i Kraków snart, er Sztuka za Siódemkę. I løpet av 3 uker skal alle få en sjanse til å se gode filmer bare for 7PLN. Alle filmene skal bli vist med polske undertekster, men hvis dere forstår engelsk, er det en god måte å tilbringe en kveld i Kraków på. Les mer her.
 
BQ8HuV-jLKN
 
BSTEidjBZAb
 

Kos dere i Polen! ;)

Museet for samtidskunst og Det nasjonale kunstgalleriet "Zachęta" i Warszawa

Den siste helgen var jeg i Warszawa, som er en perfekt by hvis dere liker å oppleve polsk kunst og kultur. Mange synes at Polens hovedstad er et mørkt og dystert sted, og at det ikke finnes noe der som kunne være verdt å legge merke til. Jeg er helt uenig i det! :) Byen blomstrer hver vår og sommer, og den er fylt til randen med sjarmerende kafeer, fine kunstgallerier, interessante severdigheter og grønne parker. Den siste lørdagen ble et nytt museum for samtidskunst åpent - Muzeum nad Wisłą, som er Samtidskunstmuseets nye avdeling. Den ligger ved siden av Copernicus Science Centre, som er også verdt et besøk!

Mange kom for å se den nye utstillingen på museet. Det var den første dagen å se den nye bygningen og utstillingen, og alle besøkende fikk klistremerker med utstillingens logo og tittel.Hovedtemaet for utstillingen var sirener og havfruer. Det er knyttet til symbolet og byvåpenet til Polens hovedstad. Det har rød bunn med en hudfarget havfrue som fekter med et sverd og et skjold. På utstillingen kan dere se forskjellige tolkninger av symbolet, altså malerier, skulpturer og fotografier av kunstnere fra forskjellige land.Utstillingen varer til og med den 18. juni og er åpent hver dag untatt mandager. Inngang er gratis :) Les mer om den her

The Zachęta National Gallery of Art er et galleri for samtidskunst i sentrum av Warszawa. Hovedformålet med galleriet er å presentere og støtte polsk samtidskunst og kunstnere. Takket være mange midlertidige utstillinger av berømte utenlandske artister, har galleriet også etablert seg internasjonalt. Det ble åpent i 1860.Til 21. mai kan dere se en fantastisk fotoutstilling "Gordon Parks: I use my camera as a weapon". Bildene av denne amerikanske fotografen forblir i minnet i lang tid. 
 Til den 17. april kan dere også se en utstilling av en polsk kunstner Jerzy Januszewicz, og til den 23. april "Life. A manual" som er en samling av verker av kunstnere fra hele verden. En billett koster 15PLN, og bare 1PLN hvis du er student. Galleriet er stengt på mandager! Les mer om stedet her
 

Disse to stedene er helt sikkert verdt et besøk! Ikke gå glipp av dem hvis dere er i Warszawa ;)

Kos dere i Polen!

8. mars i Polen - Den internasjonale kvinnedagen

Den internasjone kvinnedagen feires hvert år den 8. mars, og den ble først arrangert i USA i 1909. I begynnelsen av forrige århundre ble idéen om en internasjonal kvinnedag lansert. Det skjedde på grunn av kvinners kamp for stemmerett og kvinnelige fagforeningers kamp for rettigheter. Hvert land har sine egne tradisjoner og skikker å markere denne dagen. I dag skal jeg skrive litt om hvordan dagen feires her i Polen og hva som skjer dette året. 
 


Kvinnedagen ble populær i Polen i Folkerepublikken Polen. Da pleide kvinner å få en rød hagenellik og... strømper fra menn! :) I dag er det også vanlig at hver mann kjøper hagenelliker eller tulipaner til kjæresten, moren eller bestemoren sin. Alle kvinner får ofte blomster eller godteri fra sine kollegene på jobben.
 

BRWhvFZli-T
 


Men hvorfor feirer vi denne dagen? Den 8. mars 1908 var det tusenvis av kvinner i New York som bestemte seg å ta saken i egne hender og endre livet sitt. Da pleide alle å tenke at menn er bedre enn kvinner og kvinner hadde ikke mange rettigheter. De kunne ikke få utdannelse og ta vare på seg selv, og de fikk mindre lønn enn menn på jobben. Derfor bestemte de seg å kjempe for sine rettigheter, og de streiket. De jobbet i en fabrikk og sjefen deres ville ungå skandalen. Derfor låste han dem inne i fabrikken. Brann brøt ut og 129 kvinner dødet. 
 


Nå markerer vi denne dagen for å minne dem som begynte å kjempe for likestilling. I mange land er det fortsatt ikke tillatt at kvinner kan gjøre alt hva menn kan. De blir misbehandlet, ydmyket, og de blir giftet bort mot sin vilje. Det er bare noen få av grunnene til hvorfor folk bør markere denne dagen.
 


Det finnes også mange hendelser og streiker i Polen i dag. Mange deltar i forskjellige protester, parader og konserter. I Gdansk kan dere se parader og protester fra klokka 12 til 16, i Warszawa er det en masse arrangementer i hele byen - spør på et informasjonspunkt som er i nærheten av Centrum-metrostasjonen. På hovedmarkedet (gamlebyen) i Kraków begynner hendelsene klokka 10:30.

Bli med kvinner denne dagen!

De vakreste kirkene i Polen

Enten man er religiøs eller ikke, er kirker ofte besøkt av turister. Det hjelper oss med å bli kjent med landets historie, kultur og arkitektur. Jeg har lagt en kort liste av de viktigste og vakreste kirkene i Polen som dere bør legge merke til!

Mariakirken i Kraków - Plac Mariacki 5
Kościół Mariacki i Kraków er en romansk-katolisk kirke i gotikk fra det 14-århundre. Den har en vakker innvendig utforming og tilhører Polens mest kjente severdigheter. Fra det nordlige tårnet av kirken spilles en trompetmelodi hver time som kalles på polsk "hejnał mariacki". Den er kort og brytes av plutselig til minne om en trompetblåser som ble truffet av en pil i halsen da han spilte melodien for å advare byens borgere mot et mongolsk angrep i 1200-tallet. 
 

BRHN8Y3lWUc
 


Mariakirken i Gdańsk

Bazylika Mariacka eller Kościół Mariacki er verdens største mursteinskirke som ble ferdig i 1502, men det tok omtrent 200 år for å bygge den. Gå til toppen og se en nydelig utsikt over Gdansk! 
 

BJKvBTXjj5v


Kirken i Wambierzyce

Wambierzyce er en liten bygd i Polen. Der finnes det en kirke som er populær både blant turister og pilegrimer. Inne i kirken kan dere se flotte veggmalerier og skulpturer. 
 

BQJUVhiBjXI
 
BQJT4-wBNrJ
 


Kirke i Kwiatoń
Kwiatoń er ei lita bygd som ligger i sør Polen, og trekirken som finnes der er sikkert en av de vakreste i Polen. Den ble bygget i 1700 og litt modifisert i 1743. Kirken finnes på UNESCOs verdensarvlisten. 
 

BL8dqpgjUlR
 
BBphAo3G5qS
 
BPKow9ZBvp1
 

St. Roch kirke i Białystok
Denne kirken er ganske utypisk når det gjelder ariktektur. Den er modernistisk og ekspresjonistisk, og ble bygget mellom 1927 og 1946. 
 

BMEyLNCjSAK
 
7qbH1BGOet
 

Har dere besøkt flere vakre kirker i Polen? :)

Hva skjer i Polen i mars 2017?

Hver måned prøver jeg å finne noen interessante arrangementer og hendelser som tar sted i Polen snart. Det er på tiden å planlegge Mars! Dette er et utvalg av arrangementer, konserter og utstillinger som er verdt å legge merke til i Mars 2017!

Gdańsk
Jazz konserter i Bruderschaft og Józef K.
I Gdansk kan dere ofte se jazzkonserter i puber. Vanligivis er det gratis å delta konserter. Besøk Bruderschaft på Dluga gate hver onsdag, kl. 21:30 eller Józef K. den 15. mars. kl. 20:30. Ta en pils og nyt musikken! Se mer her og her. I mars er det også Festival Jazz Jantar i Klub ŻAK som er i nærheten av Galeria Baltycka. Sjekk datoene og arrangementene her.

BQ1f8uxhgWt
 

Cud - Gdańska Galeria Miejska, ul. Powróźnicza 13/15 - 10.03 - 09.04.2017
Har dere lyst til å bli kjent med polsk samtidskunst? Utstillingen åpner den 10. mars, kl. 19:30.
 


WARSZAWA
John Mayalls konsert - 3. mars - 18:00 - Stodoła
John Mayal er en engelsk bluesmusiker og multiinstrumentalist. Hans musikalske karriere strekker seg over mer enn femti år, med de største suksessene i 60-årene. Om et par dager har dere en sjanse til å delta hans konsert i Polen! Billetter koster mellom 119 og 159PLN.
 

Wrocław
Tydzień Kina Hiszpańskiego - Nowe Horyzonty - ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21
En uke med spansk kino! Fra 24. til 30. mars på Nowe Horyzonty kinoen kan dere se mange fantastiske spanske filmer. Hvis dere forstår spansk eller forstår polske undertekster, er det sikkert noe verdt å legge merke til!

BQ8gRh5j34e
 
BD80a7jGyP2
 

Vintage Market - 26.03.2017 - 11:00 - UFF, ul. Szewska 35
Reiser dere til Polen og vil ta med seg noen unike suvenirer? Kanskje har dere lyst til å kjøpe noen pene klær men ikke disse som alle kan finne i de største butikkene? Da er Vintage Market det beste stedet for dere. Der kan dere finne vintage klær, men også møbler og vinylplater. I tillegg er det en fantastisk kafe, så dere kan også kose med dere med en kopp av deilig kaffe eller forskjellige kaker!
 

BNrkT7DDqvz
 

Kraków
Devin the Dude - The Club, ul. Krakowska 41 - 12. mars, 19:30
Liker dere rap? Hvis dere reiser til Kraków snart, har dere en anledning til å høre på en av de beste rapere fra USA, nemlig Devin the Dude fra Houston. Billetter koster fra 39 til 49 PLN. 

Kos dere i Polen!

Hva i all verden er Tlusty Czwartek?

Hvert år finnes det en dag i Polen når mange spiser så mye de kan. Denne dagen kalles for Tłusty Czwartek (Fett Torsdag) og den dagen er i dag! I alle polske byer kan dere se lange køer utenfor bakerier. Alle kjøper pączki og faworki, men hva er det egentlig? Hvor har denne tradisjonen sine røtter i, og hvorfor er den fortsatt så populær?


bildet: kwejk.pl


Først og fremst, hva er pączki og faworki? Donuts som ble kjent i hele verden, er ikke så populære i Polen fordi... pączki er mye bedre! Den spises ikke så ofte i løpet av året, men på Tłusty Czwartek slår Polakker alle rekorder. Jeg har venner som spiser minst 10 pączki denne dagen. Pączki er dypt stekt og fylt med forskjellige mulige fyllinger. Vanligvis er det marmelade, men jeg anbefaler også pączki med budyń (pudding) eller advokat! 
 

BQnzsUAlRbZ
 
BQi9uNgBA8Z
 


Faworki (eller chrust) er knasende, søte kaker, som er også stekt og drysset med melis. Deigen lages av mel, egg, sukker, smør og litt eddik eller akohol som gjør at fett ikke absorberes for mye. 
 

 

BQsGSdEF2fu
 
BQlFvDDB2aB

Men hvor kommer denne deilige tradisjonen egentlig fra og hvorfor gjør vi det? Tłusty Czwartek er en bevegelig merkedag, og det er alltid den siste torsdag før fastetiden. Den dagen er begynnelsen av den siste karneval-uke. Ifølge den katolske tradisjonen, er det tillatt å overspise denne dagen. Det finnes også en overtro at den som ikke spiser minst 1 pączek den dagen, skal bli uheldig. ;)
 
 
BP-dKNTFTLx
 

Mange tror at det er en katolsk merkedag, men den kommer oprinnelig fra hedenskap. Denne dagen feiret folk slutten av vinter og begynnelsen av vår. Da spiste de mye fettet mat, særlig kjøtt.
 

BQkZsh1jt2T
 
Er dere ferdig for Tłusty Czwartek? Husk å spise minst én pączek i dag! :)

Polsk vodka smaking - hvor bør man drikke vodka i Polen?

OBS: Innlegget er beregnet for personer over 18 år.

Hei folkens! I dag skal jeg skrive litt om alkohol, så dere kan allerede planlegge en annen helg i Polen. ;) Polen er en av verdens beste vodka produsenter og vodka smaking er alltid en interessant opplevlese særlig for alkohol kjennere. I Polen kan dere drikke vodka i forskjellige puber, men det kan være en god idé å smake på dens forskjellige varianter og lære mer om fremgangsmåte for fremstilling av dette brennevinet fra spesialister. Det finnes mange nettsteder som tilbyr en "vodkatur" i forskjellige polske byer.
 Warszawa
I løpet av 3,5 timer kan dere besøke 4 forskjellige puber og prøve minst 7 ulike typer vodka, høre den polske vodkas historie og fremgangsmåter for fremstilling av den. Det er ikke en pubrunde, men en måte for å bli kjent med polsk kultur og Warszawa byen bedre. I tillegg skal dere få noen polske forretter. Dere kan lese mer om sånne turer her og her. Det er også en god ide å besøke Dom Wódki (ul. Wierzbowa 9/11) i Warszawa. Der kan dere smake på polsk vodka og prøve forskjellige polske retter. Verdt et besøk! Les mer om restauranten her.
 

BJYWI4sAc7g


Kraków
Wódka Cafe Bar (ul. Mikołajska 5) er et sted som er allerede ganske kjent blant utenlandske turister som besøker Kraków. Der kan du velge 6 typer vodka for mindre enn 30PLN. Puben har hyggelig stemning og er absolutt verdt et besøk! :) Hvis dere foretrekker å bestille en tur med en guide - les her.

BQIAYS0lsOA
 
BLbpIpMhITX
 

Wrocław
I Wrocław kan dere bestille en pubrunde for 190PLN/44?. I løpet av denne 3-timers tur kan dere få vite mye om polsk vodka og besøke 4 polske restauranter hvor dere skal prøve høykvalitet vodka med snacks. Les mer her. Ambasada Wódka Bar (ul. Świętego Mikołaja 8) er også et sted verdt et besøk hvis dere foretrekker å drikke på egen hånd ;)
 
1P8HNKngPh
 

Gdańsk
For å drikke vodka i Gdansk er det best å bestille tur med en guide fra Eat Polska. I løpet av nesten 4 timer skal dere besøke de viktigste pubene, prøve minst 6 slags vodka og spise snacks som spises med vodka her i Polen. Les mer her.
 
BKQHCdmD-gZ
 
BC3FSr6NyUK
 

Kos dere masse i Polen! Skål og na zdrowie! :)

Les også om 10 puber du bør besøke i Gdansk, Sopot og Gdynia.

Polske desserter

Hvem liker ikke godteri? Jeg er ganske svak for sjokolade, kaker og forskjellige desserter. Av og til er det en god ide å gjøre livet søtt. Derfor har jeg lagt en liste over noen polske desserter. Ikke alle av dem kommer oprinnelig fra Polen, men er veldig populære her. Smacznego! :)

1. Kogel-mogel
Desserten er ganske populær i Norge også, og den er kjent som Eggedosis. Kogel-mogel er lagt av rå eggeplommer og sukker som er pisket sammen til en luftig krem. Desserten ble kjent i Polen i 1600-tallet og begynte å være veldig populær i mellomkrigstiden, fordi det ikke var lett å kjøpe søtsaker på den tiden. Oppskriften er sannsynligvis jødisk. 
 

BPcAfyhB0xY
 


2. Kasza Manna
Når jeg besøker hjembyen min, ber jeg ofte mormora mi å lage Kasza Manna med bringebærsaus. Det tar bare et par minutter å lage desserten, men den smaker utrolig godt! Kasza manna er en slags grøt som er laget av hvetekorn. Den inneholder mye stivelse og er veldig lettfordøyelig. 

3-z_MTKAau
 


3. Kisiel owocowy

Denne desserten ligner rødgrød som er populær i Skandinavia. Kisiel er lagt av kokte eller rå frukt og er tyknet med stivelse. Den har semi-væske konsistens og er alltid litt sur.
 

 

4. Sękacz
Sękacz er en kake som kommer oprinnelig fra Litauen, men ble gaske populær i Polen, særlig i Kasjubien-region som ligger i den nordlige Polen og Podlasie voivodskap. Den får det karakteristiske utseendet av å legge lag med deig på et roterende spidd.

BO9tHjWgnum
 


5. Kremówka

Kremówka, kjent også som Napoleonka, er en kake lagd av butterdeig og pisket krem eller pudding. Den ble kjent i Polen i begynnelsen av 1900-tallet.
 

5UuxIHza8F
 


6. Sernik
Sernik er en polsk ostekake, og er en av de mest populære desserter i landet. Det er mange typer sernik som varierer i konsistens og sødme. Det er vanlig å lage kaken med rosiner eller å toppe desserten med sjokolade. 

BOhXhhJDogt
 

7. Naleśniki
Mmm! Jeg elsker naleśniki - polske pannekaker. De lages av melk, vann, egg, mel og sukker, og de stekes i en stekepanne. De kan serveres med frukt syltetøy, rå frukt, ostemasse eller sjokolade - akkurat det du vil :)
 

BPu01pvhKfZ
 
8. Budyń
...eller pudding, er også blant de mest populære polske desserter. Den tilberedes med melk, sukker og eggeplommer og sjokolade, krisebær eller toffee. 
 
BPrm_iGFkxX
 
Har dere smakt på alle disse dessertene? :)

Gatekunst i Polen

Vi trenger ikke å besøke kjente museer for å oppleve kunst. I Norge kan vi se en masse verk av DOLK, i London av Banksy. Det finnes mange gatekunstnere som gjør verden rundt oss litt vakrere og mer interessant. Her kan du få vite litt mer om gatekunst i Polen.

Gdańsk
Hvis dere vil finne gatekunst i Gdańsk, besøk gjerne Zaspa-distrikt - dere kan for eksempel ta et SKM tog til Gdańsk Zaspa. Om sommeren kan dere også delta i en spasertur som er organisert av Instytut Kultury Miejskiej. Les mer her. Maleriene skal dere finne på bygninger der. De er store og veldig imponerende!


BOkzU5XgZ-p
 


Warszawa

Der skal dere finne mange verker i hele byen, men de fleste kan dere finne i Praga-distrikt. Noen ganger Praska Ferajna organiserer spaserturer i området. Dere kan spørre om en tur ved å skrive en e-mail: info@PraskaFerajna.WAW.PL
 

BPG6LDsAkwM
 

BLHZt0YDt4Y
 

BMTAw9_DGCu
 

Katowice
Mange sier at Katowice er polsk gatekunsts hovedstad. Hvert år er det Katowice Street Art Festival i byen. Festivalen foregår i juni og er verdt å legge merke til. Da kan dere også delta i en tur, og se de beste veggmalerier i byen med en guide.
 

BNJdsZeBU5t
 
BLB7j-8DEED
 
BKjg8DSAJzu
 

Kraków
Den beste måten å se mange veggmalerier i Kraków er å delta i en gratis tur. Dere kan lese mer om den her.
 

BHCxrKdAlM1
 
BPQWQpGhw4A
 
BPLODmvDpiK

Łódź
Łódź er ikke så populær blant turister og mange sier at byen ser ganske deprimerende ut. Heldigvis finnes det mange kunstere der som prøver å endre det! Dere kan lete etter gatekunstneres verk på egen hånd, men Nie Lada Sztuka kan hjelpe dere - institusjonen organiserer gatekunst-turer i området.
 
BL8HcI-B4sC
 
BMkVJ7JAjIX
 


Wrocław
...Og sist men ikke minst - Wrocław! I dag er byen dekorert med dusinvis av svært synlige veggmalerier.

BOWjQbKgeXw
 

Nå er det bare å reise til Polen, utførske byer og lete etter fantastiske veggmalerier! Lykke til! :)

10 ting du ikke visste om Polen - del 2 :)

For noen uker siden delte jeg med dere noen interessante fakta om Polen her. Det er på tiden å skrive om flere interessante ting! La oss se hvor mye dere vet om dette landet :)

#1 IRENA SENDLEROWA
Flere enn 50 000 Polakker døde for å redde omtrent 450 000 jøder i løpet av den andre verdenskrig. Mange har hørt om en veldig kjent person som pleide å gjøre det, nemlig Irena Sendlerowa. Under den andre verdenskrig var hun aktiv i den polske motstandsbevegelsen og Żegota, den polske anti-holocaust bevegelsen i Warszawa. I perioden fra 1940 til april 1943 smuglet hun sammen med 25 medarbeidere 2 500 jødiske barn fra Warszawagettoen ved å gi dem falske dokumenter og gjemme dem hos katolske familier, i kloster og i barnehjem utenfor ghettoen.
 

BETNuDplPxp
 


#2 MARZANNA
Marzanna er en gudinne for mareritt, død og vinter... Derfor mange prøver å drukne henne rundt den 21.mars. :) Noen lager en strå dukke og kaster den i elva. Det symboliserer vinterens død. Skikken er ikke så populær blant voksne, men i mange barnehager er det vanlig at barn lager en slags dukke, går ved en elv og kaster den i vannet.
 

BDOLI3Xy8HG
 

#3 FRYDERYK CHOPIN
Fryderyk Chopin, en berømt pianist og komponist fra 1800-tallet, var Polakk og ble født i en bygd Żelazowa Wola, i nærheten av Warszawa. Han regnes som den mest betydningsfulle figuren i Polens musikkhistorie.
 

BN_BWvAjO6N
 


#4 MIESZKO I
Mieszko I var den første historiske representant for huset Piast. Som hertug av Polen fra cirka 960 og frem til sin død var han polanernes første historiske hersker, og han regnes samtidig som Polens grunnlegger.

2OSmsuyZZu
 


#5 VERDENS STERKESTE MANN
Verdens sterkeste mann er er en årlig internasjonal konkurranse for styrkeutøvere innen sporten strongman, hvor deltakerne konkurrerer i ulike øvelser som krever ekstrem kroppslig muskelstyrke. Mariusz Pudzianowski som har vunnet flest ganger kommer fra Polen. For ikke så lenge siden ble han bokser.
 

BJqA8F7D-Xk
 


#6 ØL MED BRINGEBÆRJUICE
I Polen serveres det ganske ofte øl med bringebærjuice. Det drikker særlig mange kvinner om sommeren. :)
 

BIxSKKUDOzz
 


#7 IMIENINY - NAVNEDAG
I tillegg til bursdag feirer vi også imieniny - navnedag. Skikken å feire navnedag oppstod i den tidlige katolske kirken, nærmest for å redusere betydningen av fødselsdagsfeiringen. De tidlige navnedagene var hovedsakelig knyttet til en liste over helgener og martyrer, og navnedagene ble feiret mer til deres ære enn til en særskilt person. I polske kalendere kan dere ofte se hvem som har navnedag akkurat denne dagen!
 

3DtCE9AigI
 


#8 POLENS GEOGRAFI
En tredjedel av Polen er dekket med skog, og nesten 50% av landet er dedikert til jordbruk. I Polen kan man se 9300 innsjøer, 23 nasjonalparker og en ørken.

BLWOcFUD1sD
 

#9 RYSY
Rysy i Tatra-fjellene er den høyeste fjelltoppen i Polen og har 2499m.

BO4riotBghc
 

#POLEN I NATO OG EU
Polen ble med i NATO i 1999, og i EU i 2004.


 

Polske juleskikker

Både Polakker og Nordmenn feirer jul, og nesten alle elsker å gjøre det. Det er en tid for å være sammen med familie og venner, og å kose seg masse. Likevel har hvert land sine egne skikker og i dag skal jeg fortelle dere litt om de mest populære juleskikkene i Polen.

1. Den første stjernen på himmelen...
Mange begynner å spise kveldsmat på julaften når de ser den første stjernen på himmelen. Den er knyttet til den bibelske historien om de tre vise menn som fulgte Betlehemsstjernen. Derfor begynner de fleste å feire omtrent klokka 16:00. I desember blir det jo mørkt i Polen ganske tidlig :)


2. Høy under duken

Hvorfor legger Polakker høy under duken på julaften? Det er fordi Jesusbarnet ble lagt i en krybbe og i krybben var det høy. I gamle dager var det også vanlig å legge høy i hjørnene av huset. Mange trodde på at det vil sikre en god avling i det kommende året.
 

 


3. Święty Mikołaj eller Gwiazdor

Barn i Polen tror at det er Święty Mikołaj som de får gaver fra, men i noen deler av Polen kaller man han Gwiazdor. Noen uker før julaften skriver barn brev til ham om hva de drømmer om og hva de ønsker å få dette året. Alle åpner presanger den 24. desember etter å ha spist julemiddagen.
 

wUWRtmnoJp
 


4. Opłatek - juleoblat

I familier som følger polsk skikk bryter man av hver sin lille del av en opłatek og skjenker den til hverandre sammen med en velsignelse. Denne brødsbrytelsen og utvekslingen av velsignelser er uttrykk for tilgivelse mellom to mennesker, og skal minne familiemedlemmene om Gud og om julens og familiens betydning. 
En slik velsignelse kan lyde: «Jeg ønsker deg god helse og lykke, og Guds rike velsignelse, og at alle dine planer og at det du måtte ønske deg må gå i oppfyllelse». Med barn kan velsignelsen være mer rett frem, som at barnet må få gode karakterer, og foreldrene bli ved god helse. Dette er en svært ukomplisert skikk, og den har stått sin prøve gjennom århundrer.
 

BOLnRJAgi-h
 


5. En ekstra plass ved bordet
Vanligvis er det kun familien som samles rundt julebordet. Men alltid blir det dekket på til en ekstra person - en uventet gjest. Denne gjesten kommer sjelden, men alt skal stå klart. Det viser den polske gjestfriheten og vilje til å dele mat med de fattige.
 

_rp5D2QTYS
 

6. Julesanger - kolędy
Etter å ha spist kveldsmat og pakket ut gavene, begynner mange å synge kolędy - julesanger.

7. Pasterka - julemasse
Polen er et katolsk land og det er vanlig at mange går i kirken på julaften. De deltar i den såkalte pasterka, som begynner kl. 22.00 eller 24.00 og varer omtrent en time. Likevel har mange unge begynt å feste litt i stedet. Etter den høytidelige julemidaggen, går noen til sentrum for å feste med vennene sine. Det kalles også "pasterka"! :)
 

_uTeiblg7-
 

Wesołych Świąt! :) God jul!

Hva spiser Polakker på julaften?

Har dere noen gang lurt på hva Polakker spiser på julaften? Det er sikkert den viktigste høytiden for alle her i Polen, uavhengig av tro. Det har blitt en stor tradisjon å sitte sammen med familien, snakke med hverandre og synge julesanger... og å spise deilig mat. Her kan dere lese litt om de mest populære rettene som finnes på de polske bordene denne dagen.

Man bør vite at det finnes en tradisjon i Polen at det må være (minst ;)) 12 retter på bordet. De symbolyserer de 12 apostler. Likevel, det er ikke så vanskelig å ha minst 12 retter, fordi antallet inneholder ofte forskjellige kaker og drikkevarer. Dessuten bør man ikke spise kjøtt på julaften.

Barszcz czerwony z uszkami
En suppe av rødbeter ofte servert med små pierogi. Vi spiser den vanligvis i begynnelsen. Barszcz er svært velduftende og ha en vakker farge.

BN93kaJgGfL
 


Zupa grzybowa - soppsuppe

En deilig suppe laget av sopp, som vanligvis er tørket. Den serveres med nudler eller poteter.
 

 

 

Karp - karpe

I Polen er det nestem som et symbol på julen. Jeg har aldri deltatt på julaften uten en karpe :) Det finnes mange varianter å lage fisken på. Noen steker den, noen baker eller serverer karpen i gele.
 

 
 
 

Sild
Vi spiser også sild (śledź) og forskjellige typer av fisk denne dagen. Det er ofte ovnsstekt sild med fløte eller i olje.

 

0h_BBqMdvc
 

Pierogi

I min familie, lager mora ofte pierogi med plommer og pierogi med epler og kanel. De smaker utrolig godt. Men folk spiser dem også med kål og sopp.
 

BKD3S-WBkX1
 

Kompot z suszu

Det drikker vi, ikke spiser, men det regnes fortsatt som en rett. :) Kompot lages av frukter eller bær kokt sammen med sukker. Denne julevarianten lages av tørket frukt, særlig fra epler, plommer, pærer og aprikoser.
 
 

Kroketter med kål og sopp
Kroketter severes ofte sammen med barszcz. Krokket, eller krokiet som det heter på polsk, er en panert og frityrkokt rulade.
 
BOAFRrlFjDs
 

Kutia
Kutia er en tradisjonell ukrainsk søt korn pudding, men det er veldig populær blant Polakker også. Ingrediensene kan variere noe, men alltid inkludere hvete bær, valmuefrø, honning og salt.

 
BOAYav6BiF6
 

Kluski z makiem
...nudler med valmuefrømasse. Det høres ganske enkelt ut, men det smaker utrolig godt! I valmuefrømassen finnes det også rosiner og nøtter også. Deilig!

 
 

Makowiec - valmuefrø-kake
Makowiec er er et tradisjonelt polsk bakverk. Den består for det meste av valmuefrø blandet med sukker, nøtter og rosiner. Bakverket utformes vanligvis som en rullekake, ofte med glasur på toppen.

 
 

Piernik og pierniczki - pepperkaker
Piernik er en kake og pierniczki små kaker som ligner på norske pepperkaker. Piernik er samtidig søt og pikant, på grunn av inkludering av sukker, honning og krydder.

 
BOCd3nUAqQo
 

Har dere prøvd noen av disse rettene? Eller kanskje har dere lyst til å lage dem selv? :)

God jul!

6. desember - Mikolajki i Polen

Desember er ikke en vanlig måned for meg. Jeg feirer bursdagen min,så har vi jul og nyttårsaften. Mye som skjer her! Men desember i Polen er enda bedre! ;) Vi har en ekstra grunn til å feire, nemlig Mikołajki!

 


Polen er en katolsk land og den 6. desember har sine røtter i katolisisme og ortodoksi. Til 1800-tallet var denne dagen en fridag, men etterpå sluttet den å være en katolsk helligdag. Likevel er den fortsatt en fantastisk tradisjon her i Polen.
 

 
BM_ECWigRrZ
 

Święty Mikołaj (Den hellige Mikołaj) er den som bringer gaver på julaften - slik som julenissen i Norge :) Nå ser han ut helt som Santa Claus, men święty Mikołaj var faktisk en person som har blitt erklært helgen i den katolske kirken. Han var en biskop som pleide å hjelpe fattige mennesker. Han var veldig sjenerøs og godmodig. Derfor har han blitt skytshelgen for de fattige og den 6. desember.

 


bildet: Wikipedia

 

Hva gjør vi denne dagen? Vel, ikke noe spesielt! Denne dagen må alle barn gå på skolen og de voksne må arbeide. Men det er på en måte en forsmak på julen. Mange gir til hverandre små gaver og i gatene kan dere se folk som har på seg de karakteriske røde hattene. :) Hvis dere er i Polen i dag, skal dere sikkert føle julestemningen! :)
 

Kos dere masse!

Les også om julemarkeder i Polen :)

Hva i all verden er Andrzejki? :)

Har dere noen gang hørt om Andrzejki? Det er St Andrews aften, som er en nasjonal helligdag i Skottland. Men i Polen er kvelden fra 29. til 30. november en dag i året når folk, særlig kvinner, møtes og prøver å spå fremtiden, snakker sammen og bare har det gøy. I dag er det bare en form for underholdning. Men hvor har denne tradisjonen sine røtter i?


bildet: https://pl.fotolia.com/

I fortida var advent i Polen som Fastetiden. Ifølge den Katolske kirke måtte folk ikke feire i løpet av advent. Da var slutten av november den siste muligheten til å gjøre det. Spådommer på den dagen pleide å være ment bare for ugifte jenter, som prøvde å "finne ut" når dere skal gifte seg eller hva deres fremtige menn skal hete. Først så alle svært alvorlig på tradisjonen og pleide å tro på spådommer. Nå er det bare et påskudd for å treffe sine venner, feire og ha det gøy. :)
 

En av de mest vanlige spådommer er å smelte stearinlys og helle den gjennom en nøkkel med hull i midten. Stearinlys bør dryppe gjennom hullet til en bolle med vann og skape en figur. Da ser man på skyggen av figuren og prøver å se hva ligner formen på og tolke hva det kan bety.
 

 
 

En annen måte for å "forutsi fremtiden" i løpet av Andrzejki er å sette skoene i køen. Slik kan man få vite hvem som skal gifte seg først. Spådommen foregår vanligvis i gangen. Folk beveger skoene sine fra et sted til et annet i en bestemt rekkefølge. Eieren til skoen som er først ved døren skal gifte seg først!
 

 

Det er også vanlig å klippe ut et papirhjerte og skrive guttenavn (og gutter skriver jentenavn) på en av sidene. En annen jenta tar en pin og stikker den i papirhjertet. Navnet som hun traff skal bli navnet til hennes fremtig kjæreste eller mann.
 

-tpleYGb8Q
 

På mange klubber finnes det også mange fester som er knyttet til denne dagen. Så hvis dere er i Polen akkurat nå, bør dere kose dere! :)

På fest i Warszawa - 5 klubber du bør besøke!

Det finnes dusinvis av klubber i Warszawa, så det er ingen tvil hvorfor byen er fullt av mennesker hver helg! Polakker elsker å feste, og den polske hovedstaden er en perfekt by til å gjøre det. Byen tilbyr et stort utvalg av klubber, så man kan finne noe for enhver smak. Ved hjelp av vennene mine har jeg valgt 5 av dem, som jeg tror er ganske flotte og populære blant lokalbefolkningen.

NIEBO - ul. Nowy Świat 21
Niebo betyr himmel, så kanskje der kan dere føle dere som i himmelen ;) Om dagen organiserer de mange flotte arrangementer, som for eksempel Warsaw Vintage Market eller førjulsmarked. Om natta kan dere kose dere der med fantastiske drinker, danse og høre på musikk. Der er hver fest en stor suksess. Niebo er sikkert verdt et besøk!

 
 
BMHRSTNDUE7

BĄTĄ - ul. Żurawia 32/34
Det er både en klubb og en restaurant. Det er jo alltid en god ide å spise noe før man begynner å danse! Og jeg har hørt at stedet tilbyr deilig mat. Dessuten: mange sier at stedet er alltid full av snille mennesker og god stemning.

 
 

BAL - ul. Nowogrodzka 31
BAL er en helt typisk danseklubb som tilbyr en fest nesten hver dag. Mange interessante DJer blir ofte invitert der og stedet er alltid fullt av mennesker :)

BAAq3D2E0_G
 
 

LEVEL 27 - Al. Jerozolimskie 123a, Millenium Plaza, 27. etasje
Dette stedet er ganske unikt! Klubben ligger på 27. etasje og har et observasjonsdekk! Husk å ta en titt på utsikten når dere besøker LEVEL27 :)

 
 

STODOŁA - ul. Stefana Batorego 10
Hvis dere foretrekker å danse på konserter, kan Stodoła være et perfekt sted for dere. Det er en av de største konsertsalen i byen og nesten hver dag kan dere gå til konsert der. Mange kjente musikere har spillet der, for eksempel MØ, Ed Sheeran eller The National.

Les også om kafeer i Warszawa!

Kos deg masse i Polen!

11. november i Polen - Polens uavhengighetsdag

11. november i Polen er veldig viktig for alle Polakker. Den er sikkert en av de viktigste merkedager her. Denne dagen er betydningsfull for alle, fordi den 11. november 1918 gjenvant Polen sin selvstendighet og ble fritt igjen etter 123 år.

 

98JPipu8TQ

I 1795 partert de tre stormaktene (Russland, Preussen og Østerrike) Polen og tok opp hver sin del. Det skjedde først og fremst på grunn av en internasjonal krise og borgerkrig. Gjennom 123 år var Polen tørkes av fra Europakartet. Den første verdenskrig brøt ut i 1914 og denne hendelsen var på en måte en mulighet for Polen. Men hvorfor det? For første gang var de tre stormaktene i tottene på hverandre. Russland og de andre Ententelandene kjempet mot sentralmaktene, det vil si Tyskland og Østerrike-Ungarn. Da innså Polakkene at dette var en sjanse for dem til å kjempe for uavhengighet.

 

11. november 1918 var en spesielt viktig dag for Polens historie og derfor ble denne datoen utvalgt for uavhengighetsdagen. Den første hendelsen er viktig på en internasjonal skala: Det tyske keiserrike inngikk en våpenhvile med de allierte. Det ble den offisielle slutten av første verdenskrig. Den andre er direkte forbundet med polsk historie. Den 11. november ga det polske regentskapsrådet, som erstattet en polsk konge eller regent, sin makt til Józef Piłsudski. Han klarte å slå sammen lokale polske myndigheter i en politisk organisme som ble et fundament for den andre Republikken Polen.
 

Men hvordan egentlig feires denne dagen i Polen i dag? Święto Niepodległości (uavhengighetsdagen) er fridag fra jobb og skole. Da organiseres mange forskjellige parader, marsjer og patriotiske konserter. Hvis dere er i Polen akkurat nå, er det verdt å legge merke til noen av arrangementer. Warszawa-beboere samles foran Den ukjente soldats grav. Der arrangeres en offisiell seremoni med deltakelse av landets viktigste personer. 11. november holder en rekke sportsbegivenheter også, for eksempel Bieg Niepodległści (uavhengighetsløp). Deltakere må løpe 10km og arrangementet begynner klokka 11:11 presis.

 

 

På Muzeum Powstania Warszawskiego (The Warsaw Rising Museum) kan dere høre på en konsert med deltakelse av polske musikkere. Konserten begynner klokka 20:00. En av de viktigste hendelsene er den historiske paraden med deltakelse av folk i historiske uniformer og kjøretøy.
 

 

I Gdańsk kan dere også se en parade. Den begynner klokka 10:00 i Podwale Staromiejskie gate (gamlebyen). Dette året kan dere se blant annet et polsk kor og et jazzband i løpet av paraden.

 

 

I Kraków begynner paraden klokka 12:00 rett etter sermonien på Matejko-torget (plac Matejki) med deltakelse av polsk hæren.

Og hvis dere er i Poznań, bør dere sikkert spise Rogale Marcińskie, det vil si polske croissanter. Det er en tradisjon å spise dem på denne dagen! :)
 

Interessante museer og kunstgallerier i Warszawa

Jeg er veldig interessert i kunst og når jeg reiser til en by, leter jeg etter steder hvor jeg kan se fotoutstillinger, skulpturer og malerier. Jeg liker også å besøke historiske museer for å få vite mer om området som jeg besøker. Jeg tror at det er viktig for mange som reiser, så jeg bestemte meg å skrive her litt om interessante gallerier og museer i Warszawa. For noen dager siden skrev jeg om slike steder i Gdańsk og Kraków også. Du kan lese om disse her og her.

Zachęta Narodowa Galeria Sztuki (Zachęta National Gallery of Art) - pl. Małachowskiego 3
Der kan dere alltid se flotte utstillinger. Stedet er åpent fra tirsdag til søndag mellom klokka 12:00 og 20:00. Der finnes også en butikk med mange interessante bøker om kunst, fotografi, arkitektur osv, også på engelsk. En billett koster 15PLN. Dere kan lese mer om kunstgalleriet og aktuelle utstillinger her.

 
 
 
Muzeum Powstania Warszawskiego (The Warsaw Rising Museum) - ul. Grzybowska 79
Det er sikkert ett av de mest interessante museer i byen. Jeg har vært der to ganger og det var en fantastisk opplevelse. Polsk historie presenteres der på en veldig interessant måte. Både barn og voksne får aldri lei av stedet! Museet er åpent alle dager unntatt tirsdager. En billett koster 18PLN og det er mulig å bestille en guide for 100PLN. På søndager er inngang gratis. Les mer om museet her.
 
 
 
Muzeum Narodowe w Warszawie (nasjonalmuseet i Warszawa) - Al. Jerozolimskie 3
Dette museet er ett av de eldste i Polen. Samlinger teller omtrent 830 000 polske og utenlandske verker. Der kan dere se forskjellige mallerier, tegninger, graveringer, bilder osv. Museet har 4 avdelinger med plakater, skulpturer, interiørdesign og et muse i Nieborowo. Stedet er åpent alle dager unntatt mandager. En billett koster 15PLN. Dere kan lese mer om stedet her.
 
 
 
Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie (Museet for moderne kunst i Warszawa) - ul. Pańska 3
Hvis dere foretrekker samtidskunst, er dette stedet perfekt for dere. Stedet er verdt et besøk og det tilbyr ofte mange interessante utstillinger av både polske og utenlandske kunstnere. Museet er åpent alle dager unntatt mandager. Inngang er gratis! Les mer om museet her.
 


POLIN Muzeum Historii Żydów Polskich (Museum of the History of Polish Jews) - ul. Anielewicza 6
Museet er ganske nytt, for det ble åpent i 2013 og det er absolutt verdt et besøk. Før andre verdenskrig var det veldig mange jøder her i Polen. På museet kan dere få vite mer om dette emnet. Det er åpent alle dager unntatt tirsdager og en billett koster 25PLN. Les mer her.

 
 

Halloween og den første november i Polen

Som vi alle vet, hvert land har sine egne tradisjoner som er knyttet til forskjellige merkedager. Jeg skal skrive om tradisjoner til å feire Halloween og Allehelgensdag (Wszystkich Świętych) i Polen. Den siste dagen av oktober er det Halloween som har blitt populær i mange land. Ordet halloween stammer fra det engelske All Hallows Eve, (All) Hallows Eve eller All Saints Eve, det vil si «alle helliges kveld».

Halloween pumpkins cut in shape of face

Halloween har sin opprinnelse i USA og nå er forskjellige tradisjoner knyttet med dagen kjent over hele verden. I feiringen er det vanlig å pynte med gjenstander som symboliserer døden, svart magi og mystiske monstre. Mange kler seg ut som spøkelser, zombier, hekser eller svarte katter da. Det er også vanlig å bruke enkelte symboler for høst og grøde i halloween-feiringen. Det gjelder særlig gresskar, helst med utskåret ansikt. Svart og oransje er blitt typiske halloween-farger.

Den amerikanske tradisjonen «trick or treat» er også veldig populær. Barn kler seg ut, går fra hus til hus og ber om godteri.

Men er disse tradisjonene vanlige i Polen også? I løpet av årene har flere og flere blitt interessert i feiring Halloween. Det er først og fremst unge mennesker og barn som liker å gjøre det. Likevel er tradisjonen ikke så populær som i USA eller Storbritannia ennå. Noen liker å kalle den 31. oktober Dziady, som er knyttet med en førkristen, slavisk tradisjon.

 

Det som Polakker feirer er Allehelgensag som er alltid på den 1. november her. I Polen er det vanlig at hele familier reiser til kirkegårder i området hvor de besøker gravene til deres nærmeste. Mange reiser dit tidligere for å rydde opp graver. Den første november kjøper alle blomster og gravstearinlys også. Det er alltid en fridag og de fleste bruker tiden til å tilbringe tid med familiene sine.
 

 

10 ting du ikke visste om Polen - fortsettelse følger...

I dag vil jeg dele med dere noen interessante fakta om Polen! La oss se hvor mye vet dere om dette landet :)


#1 OPPRINNELSE

Landets navn, Polska, kommer fra navnet på stammen Polanie, som bodde i dette området.
 


#2 DYRENAVN

Burek er det mest populære hundenavnet i Polen.
 


#3 EKTESKAP

Polske nygifte er de yngste i den europeiske union.
 
#4 NOBELPRISEN

17 Polakker har fått Nobelprisen.
 


#5 UTDANNELSE

90% av Polakker har fullført minst videregående opplæring.
 


#6 VITENSKAP

Den berømte polske astronomen Mikołaj Kopernik (Nicolaus Copernicus) var den første personen som foreslo at Jorda ikke var sentrum av universet.
 


#7 ASTRONOMI

Den polske astronomen Jan Heweliusz har utarbaidet de første nøyaktige kartene over månen.
 


#8 MAT

Polakker spiser pizza med ketchup... Ja, det gjør mange! Jeg har hørt at det er ganske utypisk... Men det smaker godt! :)

#9 KRIGER
Polen ble invadert eller kjempet i opprør 43 ganger mellom 1600 og 1945.

bildet: Westerplatte, "Nigdy więcej wojny" betyr "Ikke mer krig".
 
#10 GRUNNLOV
Den polske grunnloven var den første i Europa og den andre i verden.
 


  

Interessante museer og kunstgallerier i Krakow

Jeg er veldig interessert i kunst og når jeg reiser til en by, leter jeg etter steder hvor jeg kan se fotoutstillinger, skulpturer og malerier. Jeg liker også å besøke historiske museer for å få vite mer om området som jeg besøker. Jeg tror at det er viktig for mange som reiser, så jeg bestemte meg å skrive her litt om interessante gallerier og museer i Kraków. For noen dager siden skrev jeg om slike steder i Gdańsk også. Du kan lese om disse her.

Galeria Bunkier Sztuki - Plac Szczepański 3a
Nå finnes det over 350 verk på Bunkier. I tillegg har de ofte flotte samtidsutstillinger. En billett koster 12PLN, gratis inngang på tirsdager. Stedet er åpent fra tirsdag til søndag, stengt på mandager. Mer informasjon her.

BERp6zRsmuV
 

MOCAK - samtidsmuseet i Kraków, ul. Lipowa 4
MOCAK er et populær samtidsmuseet. Mange populære artister har sine utstillinger der. En berømt norsk fotograf Rune Eraker hadde sin utstilling der i 2014. En billett koster 10PLN. Stedet er åpent fra tirsdag til søndag. Mer informasjon her.

BJXYWJQgiVw
 
BLbHf76AODl
 


Galeria Sztuki Polskiej - galleri av polsk kunst - Rynek Główny 3
Der kan dere se posle malerier fra 1800-tallet. En billett koster 16PLN. Mer informasjon finner dere her.

 

Muzeum Historyczne Miasta Krakowa
Hvis dere vil gjerne vite mer om Kraków og byens historie, er det verdt å besøke dette stedet. Museet har flere avdelinger og flere detaljer finner dere her.

_1i_jnmRb8
 

Muzeum Lotnictwa Polskiego - al. Jana Pawła II 39
Det er også verdt å besøke det Polske luftartsmuseet. På dette omfattende luftfartsmuseet finner dere sjeldne fly fra begynnelsen av 1900-tallet, bombefly fra andre verdenskrig og en høyteknologisk interaktiv utstilling. En billett koster 15PLN. Dere kan lese mer om museet her.

BIugsbfgIB8
 
BHp1ZNmhazT
 
 
Les gjerne om kafeer og puber i Kraków! Kos dere! :)

Kinoer i Polen

Når det regner og blåser er det ikke så koselig å vandre rundt i byen hele tida! Etter å ha sett noen severdigheter er det alltid bra å kose seg med en kopp kaffe, en glass øl... eller å se en film! I Polen er vanligvis de engelske filmene bare med polske undertekster (noen kinoer tilbyr også engelske undertekster til noen filmer), uten dubbing, så hvis dere forstår engelsk, kan det være en god ide! :) I dag laget jeg en liste av de beste stedene i Gdańsk og området, Warszawa, Kraków, Wrocław og Katowice hvor dere kan slappe av om kvelden.

Multikino
La oss begynne med de største kinoene. Multikino finnes i hver stor by og der kan dere alltid se de nyeste filmene. Reiser du til en polsk by og vil gjerne vite hvor Multikino ligger der? Her finner dere Multikinoer i: Gdańsk: Al. Zwycięstwa 14, Sopot: ul. Bohaterów Monte Cassino 63, Katowice: ul. 3 Maja 30, Kraków: ul. Dobrego Pasterza 128, Warszawa: ul. Złota 59 (Złote Tarasy-kjøpesenteret), Wrocław: ul. Powstańców Śląskich 2-4 (Arkady-kjøpesenteret), Poznań: ul. Półwiejska 42. En billett koster ca. 25PLN.

BKL4rL4hjAE
 
BI7ooRKB8SR
 

Kino Kultura - Krakowskie Przedmieście 21, Warszawa
Kultura er en liten kino i Warszawa hvor jeg liker å se filmer på når jeg er i byen. Intim, varm atmosfære er perfekt for de som liker ikke å se lange reklamer før filmen starter og mange folk rundt seg. I Warszawa finnes det mange små kinoer og hele listen kan dere se her.

BK3QWE8Dnq3
 

Kino Pod Baranami - Rynek Główny 27, Kraków
Lignende kinoer kan dere finne i hver polsk by. I Kraków kan dere se filmer i Kino Pod Baranami som finnes i nærheten av gamlebyen. Dere kan også besøke en av disse små kinoene: http://www.kinastudyjne.pl/old/kina/Krakow.html

Kino Nowe Horyzonty - ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, Wrocław
I Wrocław er det verdt å besøke Nowe Horyzonty. På nettsiden kan dere finne en list av filmer med engelske undertekster! En billett koster mellom 13 og 23PLN.

 

Kino Światowid - ul. 3 Maja 7, Katowice
Den siste kinoen ligger i Katowice. Billettene her har også rimelige priser og det er veldig koselig der inne!

 

Nalesniki, mizeria, kopytka... Mer om polsk mat!

For noen uker siden skrev jeg om 5 ting som man bør smake på i Polen, men det er jo flere ting som er verdt å prøve :) Har dere hørt om eller smakt på disse rettene?

Rosół
La oss starte med en polsk suppe! Rosół ligner på kylling-nudelsuppen. Det finnes også gulrøtter og persille i den. Alle ingredienser bør alltid være frisk! Mange sier at en varm kopp rosół kan kurere alt fra en rennende nese til en bakrus ;)

Rød Barszcz
Vi holder oss i suppeverden :) Barszcz er rødbete suppe som vanligvis serveres som forrett på julaften. Mange serverer det med små pierogi som vi kaller "uszka".

 
Mizeria
Fantastisk agurksalat som serveres ofte med kjøtt og poteter. Først bør du skjære og salte noen agurker for å trekke ut vannet. Da hogger du opp litt løk og dill. Etterpå blander du hele sammen med fløte eller yoghurt.
 


Kompot
Kanskje noe å drikke nå? :) Slukk tørsten med litt hjemmelaget fruktjuice. Kompot lages ved å koke frukt med sukker, for eksempel epler, plommer, krisebær osv. Det er en god måte for å bruke opp overmoden råvarer. Vi drikker juicen avkjølt.
 

BKlWyO-DMyp
 


Kabanosy
Kabanos, som er også kjent som kabanosy, er en type av polsk pølse. Denne type pølse er normalt laget av svinekjøtt, men oksekjøtt, lam, kalkun eller kylling kan også brukes. Kabanosy kommer i mange forskjellige størrelser. Mange liker kabanosy fordi det har en tendens til å ha en røykfylt smak, og det kan holde i lang tid uten å ødelegge.


Kopytka

Kopytka er små potet dumplings, noe som ligner kanskje litt på gnocchi. Disse dumplings er kokt i vann for å koke dem, og etterpå ofte stekt lett i smør.
 


Naleśniki

Polske pannekaker som spises med alt du ønsker deg :) Dere kan være søte - med sjokolade, frukt eller syltetøy, og de kan også serveres med skinke, ost og andre forskjellige ting. I Polen kan du prøve dem på Manekin som finnes i forskjellige polske byer og alle steder som har Naleśnikarnia i navnet :)


BLQ50-fFSON


Krokiety

Det ligner litt på naleśniki, men er litt annerledes og vanligvis med kjøtt, sopp og kål. Det serveres med rød barszcz også.
 


Pączki

Og kanskje noe søtt til slutt? Du vil aldri gå tilbake til vanlige donuts etter å ha prøvd polske pączki ;) De er fylte med forkjellige varianter av syltetøy, pudding, søt ost eller sjokolade.
 

BBfdDiENtWr


 

Museer og kunstgallerier i Gdansk

Jeg er veldig interessert i kunst og når jeg reiser til en by, leter jeg etter steder hvor jeg kan se fotoutstillinger, skulpturer og malerier. Jeg tror at det er viktig for mange som reiser, så jeg bestemte meg å skrive her litt om slike steder i Gdańsk, Sopot og Gdynia. Hvis dere er glade i kunst, er disse verdt et besøk :)


Centrum Sztuki Współczesnej "Łaźnia" - samtidskunst museet
Dette stedet har 2 filialer i Gdańsk. En ligger i Jaskółcza 1 gate og den andre - i Strajku Dokerów 5 gate. Begge tilbyr masse interessante utstillinger. Noen ganger har de konserter og filmvisninger der også. Billetter koster fra 5 til 12 PLN

BCHw9UjBs1S
 
BCcUhdMhs-5
 
-boBvwhsyR
 

Gdańska Galeria Miejska
Dette kunstgalleriet har også flere filaler i Gdańsk: Gdańska Galeria Miejska 1 (ul. Piwna 27/29), Gdańska Galeria Miejska 2 (ul. Powróźnicza 13/15) og Gdańska Galeria Güntera Grassa (ul. Szeroka 34/35, 36, 37 - Grobla I 1/2). Kunstnere fra hele verden har sine utstillinger der. Inngang er vanligvis gratis.
 

BEJZSqKSOVW
 
BLJ3nw_B_zr
 
BBW5r2UFETa
 

Zielona Brama (Den Grønne Gaten) - Gdańska Galeria Fotografii
Zielona Brama, som er en av gatene i gamlebyen, er avdeling av det nasjonale museet. Der kan dere gå for å se flotte fotoutstillinger.
 

BLFxLQPjzER
 
BHzlS6cjoqL
 
wHYWPWiPT5
 

Muzeum Narodowe w Gdańsku - Toruńska 1 gate - oddział sztuki dawnej (gammel kunst)
I tillegg till museer for samtidskunst, er det også mulig å finne noe annet i Gdansk. Hvis dere har lyst til å se kunst fra gamle dager, er dette stedet perfekt for dere.
 
BKVf7XTjM0l
 

Państwowa Galeria Sztuki i Sopot - Plac Zdrojowy 2
Det er også verdt å vite om dette galleriet som ligger i Sopot. Det er et ganske stort sted og veldig ofte har de veldig interessante utstillinger der. Billetter koster 10 PLN.
 

BICmfG9gxmG
 
BGCCsBJzQhu
 

Har dere allerede besøkt disse galleriene? :) Les gjerne om de beste stedene å drikke kaffe på i Gdansk, Sopot og Gdynia her.

Hva skjer i oktober?

Reiser dere til Polen i oktober, men vet ikke helt hva dere skal gjøre? Når dere er ferdig med å besøke viktigste severdigheter og museer, kan dere lese her om forskjellige lokale arrangementer, konserter og utstillinger som er verdt å legge merke til :)

GDAŃSK
Interference Festival 2016 - 7-8. oktober 2016, Gdański Teatr Szekspirowski (ul. Wojciecha Bogusławskiego 1)
Festivalen tilbyr ulike projeksjoner, møter, verksteder, konserter og verk av mange billedkunstnere, fordi festivalen er en konkurranse også. Kunstnere fra 37 land deltar i konkurransen. Billetter koster fra 35 til 70 PLN.

8a3KBORCLP8bhxyjxaEE


Festiwal NARRACJE - 21-22. oktober 2016, Biskupia Górka
Den årlige festivalen blir fokusert på ett Gdansks distrikt hvert år. Dette året skal det være Biskupia Górka som ligger i nærheten av den gamle byen. Forskjellige polske artister utgjør en historie om stedet og gjør at innbyggere kan se området med nye øyne :)

z7lDxhqyEN
 


Festiwal Jazz Jantar 2016 - 28. oktober - 10. november 2016, Klub ŻAK (ul. Grunwaldzka 195/197)
Liker dere jazz? Da bør dere delta Festival Jazz Jantar :) Det er én av de tre viktigste jazzfestivaler i Polen. Der kan dere høre på fantastiske musikker fra hele verden. Dere kan se programmet her og kjøp billetter her

BJp2xUFAtmg
 
 
Ky3nS1mpip4

WARSZAWA
PJ Harvey - konsert - 12. oktober 2016, kl. 18:00 - Torwar, ul. Łazienkowska 6a
En av de største konserter dette året. Mange sier at hun er den ubestridte dronningen av den britiske alternative musikken :) Dere kan kjøpe billetter her.

7ReW0jJkag8


Warszawski Festiwal Piwa (Ølfestivalen i Warszawa) - 13-15. oktober 2016 - Stadion Miejski Legii Warszawa, ul. Łazienkowska 3
Liker dere polsk øl? ;) Ølfestivalen skal fremme, vise og berike folks kunnskap om øl, ølkultur og ølbrygging. Der kan dere smake på omtrent 500 forskjellige øl fra hele verden. Kjøp billetter her

13tCPVvYi4
 


KRAKÓW
FOURS Collective - konsert - 15. oktober 2016 - Pauza In Garden, ul. Rajska 12
Et flott polsk jazz/treezz-band FOURS Collective spiller i Kraków denne måneden. Billetter kjøpes ved inngangen (30 PLN).

RBCztaSAGgc


Van Gogh Alive - utstilling - Plac Jana Nowaka-Jeziorańskiego 3
Det er en utstilling som har blitt kjent i hele verden. Den ble vist i Berlin, Shanghai, St. Petersburg, Singapore og mange andre byer. Det er en multimedia utstilling og malerier vises på bygnings vegger og himlinger.

BHzBcS_gugX
 

III Krakowski Festiwal Akordeonowy (trekkspillfestival) - 9-16. oktober 2016
Hvis dere liker trekkspill, bør dere besøke Krakow i oktober :) Festivalen tilbyr et bredt spekter av sjangere: klassisk musikk, samtidsmusikk, ny musikk - verdenspremierer, improvisert musikk, sang og trekkspillmusikk osv. 

Loir2Vx6gIc

WROCŁAW 
Smolik / KEV FOX (konsert) - 23. oktober 2016, kl. 20:00 - Sala Gotycka i Stary Klasztor, ul. Purkyniego 1
For 5 år siden begynte en polsk og en britisk musikk å skape musikk sammen. Nå er de mer og mer populære i Polen. Denne oktober kan dere høre på dem i Wroclaw, og i begynnelsen av November (4. november 2016) i Warszawa.

aehYzFF0nu8

Har dere lyst til å besøke Polen i oktober? Les gjerne HER hvorfor det er en god ide å besøke Polen om høsten.

10 nyttige polske uttrykk som brukes ofte

Hvis dere reiser til Polen, kan det være en god idé å lære noen polske uttrykk. Flere og flere polakker snakker engelsk, men det er alltid hyggelig å høre utenlandske turister som prøver å snakke polsk. :)

Dzień dobry! ['dʑɛɲ ,dɔbri] - God morgen!/God dag!
Vi sier Cześć som betyr Hei når vi hilser på en venn eller yngre mennesker. Men vanligvis sier vi Dzień dobry når vi går innom en butikk, en restaurant osv. 

Ile to kosztuje? - Hva koster det?
På markeder og lokale butikker er det noen ganger slik at man må spørre om priser. Smacznego! - "Bon appetit"
Det sier vi alltid før vi begynner å spise. Smaczne betyr deilig, så hvis vi sier det, ønsker vi noen et godt måltid. Og alle vet at polske mat er fantastisk :)


Przepraszam, gdzie jest toaleta?
- Unnskyld, hvor er toalettet?
Det trenger vi ofte å vite på restauranter og kafeer.


Z którego peronu odjeżdża pociąg?
- Hvilken plattform går toget fra?
Reiser dere med tog fra en polsk by til en annen, er det viktig å vite det. Hvis dere vil kjøpe en billett til en by, kan dere si Poproszę bilet do... - Jeg vil gjerne ha en billett til...


Poproszę piwo/kawę.
- Jeg vil gjerne ha en øl/en kaffe.
Piwo er noe som alle bør smake på i Polen! Derfor er det viktig å vite hvordan dere kan bestille den på polsk ;) Hvis dere vil gjerne bestille en kopp kaffe med melk, kan dere si Poproszę kawę z mlekiem.Na zdrowie! [na zdrɔv'ɛ] - Skål!
Det sier vi alltid når vi drikker alkohol, men også når noen nyser!


Dziękuję
[dʑɛ̃'kujɛ̃] - Takk.
Det er alltid hyggelig når noen er takknemlig :)


Nie mówię po polsku.
- Jeg snakker ikke polsk.
Det kan være nyttig når noen snakker mye på polsk til deg, men du forstår ingenting :)

Jesteś piękna! - Du er vakker!
Mange sier at polske kvinner er veldig vakre! Vær ikke sjenert hvis du liker én av dem ;) Hvis du liker en polsk gutt, kan du si Jesteś przystojny - Du er kjekk. Men dere kan først og fremst si Polska jest piękna! ...hvis dere synes at Polen er vakker :) Synes dere det?

Kjenner dere flere polske uttrykk? :)

Prøv å snakke polsk! :)

5 ting du bør smake på i Polen

Når jeg reiser til et sted, er jeg alltid interessert i den lokale maten som jeg kan få prøve der. Matopplevelser er jo alltid en viktig del av ferien! Derfor bestemte jeg å skrive litt om polsk mat som dere kan smake på når dere er i Polen.

bigos - a traditional Polish cuisine dish
Bildet: Fotolia

Pierogi er en av de best kjente polske retter. Man kan spise pierogi med forskjellig fylling: kjøtt, ost-potet fylling, surkål og sopp eller med ferske frukt. Man kan si at fyllingen er bare begrenset av fantasien ;) I Gdańsk anbefaler jeg å prøve dem på Mandu eller Bar Mleczny Turystyczny.

BZhZU31FY9n
BaUNkcgn246
 

Żurek er en typisk polsk suppe som har en karakteristisk sur smak. Suppen serveres vanligvis med egg og pølse.

BaQ95IMB3J0

Gołąbki - Kålruletter som er vanligvis en kombinasjon av kokt kjøttdeig, ris og krydder som er plassert på en kål blad og rullet opp. De serveres ofte med tomatsaus.

BaDxQROA_26

Bigos er veldig kjent blant polakker. Retten er en slags gryte eller stuing med blant annet kål, polsk surkål (kapusta kwaszona), kjøtt eller pølser og krydder. Bigos egner seg godt når en vil lage mat til mange. Det brukes kun en tallerken, dyp eller flat, samt en skje eller en gaffel til servering.
 
BaTfZh3hxn0

Placki ziemniaczane er polske potetkaker. Det tar litt tid og det er ikke vanskelig å lage dem. For ikke å nevne at de smaker veldig godt!

BaV0ybSHf0N

Har dere prøvd disse polske rettene? Jeg anbefaler å prøve på dem så snart som mulig! :)
 
Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Juletradisjoner i Polen :)

God jul til dere alle! De varmeste juleønsker fra oss :)

Christmas Traditions: Poland

For our latest feature on Christmas traditions from around the world, we visit the Litwin family in Southampton who are from Poland. Their big festivity is Wigilia on Christmas Eve. And as Tom Hepworth explains elements of the meal are derived from the nativity story

Posted by BBC South Today on 18 grudnia 2015

Polen og polakker :)

Har dere sett en morsom video om Polen og polakker laget av Victoria Flamel fra Danmark?


Og hva er deres erfaringer og tanker? :)

Marta

 

Vårmat i Polen

 


Den deiligste årstiden nærmer seg og sammen med den kommer ferske og smakfulle matvarer. Hva slags sesongmat og råvarer kommer til å bli tilgjengelige nå? Hva bør dere spise i Polen nå?

Grønnsaker!

Endelig er det en ekte «grønnsakstid». I butikker begynte vi å kjøpe ferske reddik og de som er heldige nok til å ha sin egen gård skal snart høste pikante, røde røtter. Hva smaker reddik best med? Jo, svaret er enkelt. Med twarog og yogurt (kvarg)! Hakk redikk i små biter, bland med kvarg og en skje yogurt, tilsett litt salt og pepper og spis! Et par strå av hakket gressløk passer også godt med.


Selve gressløken er også noe polakker elsker å spise om våren. Den smaker godt med tomater, agurk, som et tilebhør til eggerøre, stekte egg eller kokte egg med majones.


Karse er en plante som nesten alle i Polen sår på? bommulls vatt. Vi elsker karse og spiser den på rundstykker, i salater, med egg, i supper og i forskjellige slags saus.Karsen er i tillegg til dette et symbol på påske for oss.


Noe som ikke er så populær, men sunnt og med interessant smak er salat med løvetanns blader. Bladene er bitre og fra knopper kan man lage såkalte polske capparis (marinert i eddik). Det blir likevel vanskelig å finne en restaurant som serverer retter med løvetann, for planten er hovedsakelig sett på som ugress.


Botwinka, det vil si unge blader av rødbete kan spises gjerne i salat eller i supper. Den har en deilig, delikat smak som vi personlig elsker. Prøv suppe som heter chlodnik ? med botwinka, agurk, kokte egg, rømme og reddik.


Våren er kort sagt salatstid, takket være alle de ferske og smakfulle grønnsakene. Vi må vente et par uker på frukt også, men hver dag er vi nærmere våren :) Hav er deres favoritt vårmat?

Agnieszka

God jul alle sammen!

 


Kjære lesere!

Vi ønsker alle dere som leser Besøk Polen og har vært med oss gjennom hele dette året en riktig god jul. Vi håper at dere skal kose dere masse og tilbringe tid på den måten dere liker best (kanskje på en tur i Polen).

Tusen takk for deres innstats, deres meldinger har alltid vært en stor oppmuntring for oss. Vi gleder oss til å skrive enda mer om Polen og lover at dere skal ha masse å lese i 2015.

En gang til ønkser vi alle dere mange reiser til Polen ? ha det gøy her, bli kjent med kultur og spis bigos eller pierogi :)

Agnieszka og Marta

Merkelige polske vaner

 

Ekte polske ogórki kiszone! Bildet: mojegotowanie.pl

Hvert land har sine unike varer og riter som kan virke overraskende for utledninger. For polakker er f.eks. russefeiring eller gravlaks svart eksotiske. Hvilke polske tradisjoner er bare rare for alle fra utlandet?

For å begynne med bør alle hilse på andre. Hvordan kan det gjøres ifølge polsk savoir-vivre? Først og fremst husk, at håndtrykk er reservert bare for menn, det spiller ingen rolle om det er noen kvinner i rommet. Hvordan bør man oppføre seg blant kvinner da? Jo da, man bør kysse kvinnes hånd.


Sistnevnte skjedde ofte for 30 år siden, nå bør alle unngå og unngår faktisk å gjøre det :)

Blir dere kjent med polakker litt bedre og blir bedt på besøk hos dem. Dere hadde kledd dere pent og tenkte litt på sko som skal passe til. Dere ser spennende ut. Ikke for lenge. Etter at dere hadde gått inn i polakkers bolig, må dere ta skoene av. Som erstattning skal dere få kapcie (tøfler). Tøfler er en obligatorisk utster i alle de polske husene. Det er selvsagt mulig å nekte tøfler, men skoene må tas av (ikke hos alle selvsagt, der blir best å spørre først).På bildet har vi et pent par av tøfler fra fjellområde.Polakker elsker å feire, ingen anledning er også en anledning til å møte og feste sammen med venner. Bursdager, jul, påske, nyttår, 1. mai, 3. mai, 11. november osv. er gode nok til å feste. I tillegg til dette feirer alle navndager! Og disse gjentar seg noen ganger i året. Etter en viss alder går det ikke an å inrømme hvor gammel man er, derfor er det bedre å feire bare navnedag. Vet ikke hva som bør kjøpes til navnedag? Alkohol er en god idee. Eller godteri og blomster :)Lurte dere noen gang på hva er meningen med alle de figurene av Jomfru Maria ved siden av veiene? Mange av dem er historiske, katolsk tro er veldig viktig for en stor del av polsk befolkning og figurer av Jomfru Maria, Jesus og andre helgene beskytter område figurene er plasserte i. Korsene som står ved siden av veien merkerer at noen døde i en trafikkulykke. Familier til den døde tar være på korsene, henter blomster og tenner lys.Kjenner dere andre polske vaner som er utypiske eller lurer dere på noe? Stil gjerne spørsmål og vi skal gjøre vår beste å svare!

Agnieszka

Hva er bar mleczny (melkebar)?

Bildet hentet fra nakarmionastarecka.pl

 

Har dere lyst å smake på en ekte, men ikke nødvendigvis helt tradisjonell polsk mat? Da er en melkebar, bedre kjent som bar mleczny, det beste valget!


I en melkebar serveres det hurtig, polsk mat. Melkebarene ble først kjente i mellomkrigsperioden og fortsette å være ganske populære til i dag. Den første melkebaren i historien ble åpnet i 1896 i Warszawa. Navnet stammer fra en type mat som blir servert, nemlig meieriprodukter. Melkevarer utgjør den største delen av meny, men i melkebar ken dere også betille retter med egg, gryn og mel.  

Alle de melkebarene ser ganske lik ut, de bør være rene, ikke for trange og komfortable. Melkebar er likevel ikke en typisk restaurant, det finnes ingen servitører, man må bestille, betale for og hente maten selv ved en disk.


Bildet hentet fra modny-dom.pl


Meny er sjelden fast, den blir foradnret hver dag. Dette er grunnen til at det henger store tavler bak disken, der står det hva slags mat blir servert akkurat nå. Det er lite sannsynlig at dere skal få tilgang til menyen på engelsk i melkebarene. Derfor skal jeg nevne noen få retter som er meget populære:


Bildet hentet fra namonciaku.pl


Zupy er supper , pomidorowa er tomatsuppe, grochowa er ertesuppe, żurek og barszcz er tradisjonelle polske supper, den første er laget av melsurning og den andre er laget av rødbeter.

Potrawy er rett og slett kjøtt- og vegetareretter, f.eks. pierogi med ost, kjøtt eller kål. Naleśniki er pannekaker, kopytka er nudler laget av poteter. Kotlet schabowy er en svinekotelett, mielony er en kotelett laget av hakket svinkjøtt, gołąbek er en hakket kjøtt innpakket i kålblad. Bigos er en rett laget av kål og små kjøttbiter.

Tilbehør som dere kan kjøpe er som oftest sałatki og surówki, dvs. salater. Marchewkowa er gulrot salat, kapusta czerwona er rødkål, buraczki er røtbeter (som oftest marinert i eddik) og det finnes en salat laget av kokte grønnsaker (gulrot, selleri, korn, persille i tillegg til egg og majones) som heter wielowarzywna. Sistnevnte er spesielt godt!

Når det gjelder drikkevarer, kan dere smake på kompot, en slags jus laget av kokte frukt (epler, plommer, jordbær), maślanka og kefir er melkbaserte og har ganske sur smak.


Bildet hentet fra trojmiasto.pl


Maten i melkebarene er ganske billig og smaker som oftest veldig godt. Det er ikke så vanskelig å finne barene, for eksempel i Trippelbyen kan dere besøke Bar Akademicki på Grunwaldzka 35 alee i Gdansk, Sloneczny Bar på Antoniego Abrahama 58/60 gata i Gdynia og mange andre på lista HER.

Bildet hentet fra trojmiasto.pl


Har noen av dere vært på en melkebar i Polen? Har dere i hvert fall lyst på å prøve maten i en av dem?


Mer om polsk mat kan dere lese her:

Polsk mat

Merkelig polsk mat

Agnieszka

 

Merkelig polsk mat


Mange kjenner de rareste rettene i verden. For oss polakker virker noen få norske retter rart! Her  beskriver vi noen polske spesialiteter som dere bør smake på hvis dere er modige!

 

Ogórki kiszone og małosolne

Har noen av dere smaket på syltet agurker i Polen? De er så gode at det kan ta pusten av deg! Alle familier i Polen kan lage dem, og alle elsker dem. Det er ikke rart ? de er nydelige og sunne. Rett før de er ferdige, kaller vi dem małosolne (litt syltet). Det er noen som liker dem mer enn syltet agurker. Spør om dem om sommeren.


Smalec

Det er svinefett smelt sammen med løk, bakon, epler og masse krydder. Veldig usunt og .... nydelig i smaken!

 

superpani.pl

 

 

Cynaderki

Det er nyrene av kalv eller svin, kokt i aromatisk saus. Mange synes at retten smaker deilig.

 

mojegotowanie.pl

 

 

Potetpannekaker

Det er mange vegetarianske retter, som kan tiltrekke sultne turister. En av dem er potetpannekaker, som i noen deler av Polen spises med sukker og surkrem, og i andre områder er de laget med løk og sterke krydder.

 

smakowitykasek.pl

 

 

Flaki

Det er en suppe laget av bifftarmer. Den er veldig aromatisk, og er ofte servert på bryllupsfester. Det er mulig å bestille denne suppen i mange polske restauranter.Verdt å smake!

 

prymat.pl

 

Czernina

En suppe laget av... blod. Det er mange som husker at da de var barn, folk fortalte dem at det var en sjokoladesuppe ? brrr. De hovedingridiensene er buljong, blod (av and, høne eller kanin), eddik og sukker. Er noen modig nok til å smake?

 

mojegotowanie.pl

 

Kjenner dere andre polske spesialiteter som er merkelige, men smakfulle? ;)

 

 

Zosia

 

Valentinsdag i Polen

Selv om Valentinsdag ble kjent i Polen for 20 år siden, har vi utviklet mange tradisjoner knyttet til den. Vil dere få vite noe mer? Fortsett å lese da!

Valentinsdag er ikke den eneste kjærlighetsdagen i Polen. Vi har også Kupalanatten som feires den 21. juni. Det er likevel Valentinsdag som er mest berømt. I begynnelsen av februar blir nesten alle butikkene pyntet med store, røde hjerter som er mest populære symboler av kjærlighet.


Bilde: hotel-centrum.pl

Presanger som en kjøper for den elskede er ikke veldig dyre, de er som oftest småting som godteri eller blomster. I Polen gis det masse kjærlighet-på-pinne i form av? røde hjerter selvfølgelig.

Det er også veldig populær å gå ut sammen med sin kjæreste. Stadig flere par bestemmer seg om å tilbringe tid sammen på kino eller restaurant. Det er alltid vanskelig å finne en ledig plass på utesteder på denne dagen, hvis dere vil være sikre på at dere får en plass på deres favoritt restaurant så er det lurt å bestille et bord på forhånd. Kinoer tilbyr veldig ofte spesielle seanser med romantiske komedier som hovedattraksjoner.

Bilde:kobietawielepiej.pl

Det finnes en meget søt tradisjon fra polske barnehager og skoler. Alle venter for Valentinspost -  det er populær å sende anonyme kjærlkighetsbrev og postkort til dem en liker mer enn de andre ;) Valentinsdag er faktisk den eneste dagen når en kan sende anonyme kjærlighetsmeldinger.

Bilde: paste-love.blogspot.com

20% av polakker påstår at de ikke bryr seg om Valentinsdag og feirer den ikke. De sier at det viktigste er å vise sin kjærlighet og omsorg til daglig og ikke bare på den 14. februar. De som ikke har funnet sin elske kan delta i en fest som er forberedt med tanke på singler.

'Jeg elsker deg' på polsk :) Bilde: i.pinger.pl

Valentinsdag er en av de mest populære dager for forlovelse. Mange menn bestemmer seg om å spørre sine damer om de vil gifte dem.

Og hva er det dere gjøre på Valentinsdagen? Er norske tradisjoner veldig forskjellige fra de polske? Snart på bloggen kommer det noe spesielt til alle som skal til Polen i februar for å feire Valentinsdag! :)

 

Agnieszka

Kjærlighetsbroer - tradisjon festet i Polen

 

I dag jeg og Zosia tok en liten Gdansk-tur, og fant et vakkert sted som jeg anbefaler å besøke til alle som er forelsket! :) Vet dere hva kjærlighetslåser er? Over hele verden fester forelskede par hengelåser til broer som symbol på troskap og kjærlighet.


Kjærlighetsbroen i Gdansk :)


Slike kjærlighetsbroene finner du i Paris, Tokio, Praha, London, Riga og Oslo. Også i Polen finnes det kjærlighetsbroene! Disse finner du blant annet i Krakow, Wroclaw og Gdansk.

 


Paris, bilde: nicalola instagram 

En av de broene i Paris (Pont des Arts) er helt dekket av hengelåser! Det ser utrolig morsom ut! :)

Hvorfor henger folk hengelåser? Det kan virke merkelig ut, men hengelåsene blir et symbol på evig troskap og kjærlighet. Mange sier at det er en slags moderne forlovelse.

 


Kjærlighetsbroen i Krakow, Polen / bilde: jayskiuk instagram

 Det man må gjøre er:

  • Å kjøpe en hengelås
  • Å gravere eller skrive navnet på seg selv og sin elskede på den hengelås (noen skriver også dato eller sitater)
  • Å låste den fast til en bro
  • Å kaste nøkkelen i vannet!

 

Navnene og dato på en av de hengelåsene i Gdansk


Er det ikke morsom og koselig fenomenet? :)

 

Det som jeg ikke liker så mye ved denne tradisjonen er at nøklene ligger fortsatt på elvens bunn... Kanskje det blir bedre å ta nøkkelen med seg hjemme?

 
Gdansk, bilde: dagmara_ch instagram


 Marta

Kom til Polen og... gift deg!

janisratnieks.com

 

Mange av dere har besøkt Polen, og blitt forelsket i dette landet. Det er ikke rart. Polen er vakkert og sjarmerende. Dere kommer hit til å feste, shoppe, se rundt i historiske steder. Har dere ikke tenkt å gifte dere her? ;)Et bryllup i Polen = masse god mat

slubwbialej.pl

 

På et polsk bryllup er det fantastisk. Først og fremst må dere forberede dere for utrolige mengder av mat og drikke. Servitørene passer på at alle får nok vodka, og bordene er aldri tomme. Så kan man......feste hele natta

Ja ja, sånn er det. Det er vanlig i Polen å feire bryllupet til klokka 5 eller 6 om morgenen. I tillegg er det ikke uvanlig å feste to netter på rad.

 

columbus-rowy.plDans og lek

Aldri planlegg at du skal sitte på et polsk bryllup. Det er OBLIGATORISK å danse! Alle danser medhverandre, og det finnes også en tradisjon at folk betaler for å danse med brud og brudgommen, når klokka er tolv (det heter ?oczepiny?).
På polske brylluper er det mange leker. Noen kan være veldig kleine, men de fleste er bare gøy. De mest vanlige er forskjellige stolleker og danseleker.


voice-band.pl

zaspol.na-wesele.pl

 

Men bortsett fra polske tradisjoner, kan man tenke seg hva som helst til bryllupet i Polen. Vi mangler ikke koselige steder til å feire. Man kan bruke det perfekte været om sommeren, og feste på en romantisk bygda.

 

 

mojewielkiewiejskiewesele.blogspot.com
Det er mange som velger de historiske stedene i Polen til bryllupet, som et slott eller en herregård.

 


ofeminin.pl


weseleo.pl


Og hvorfor skal man ikke gifte seg på den vakre stranda i Polen?

 Hvis dere planlegger å organisere et fantastisk og utmerket bryllup er det bare å komme til Polen :)

 

kobieta.onet.pl

 

 

Zosia

Jul i Polen? Ja, takk!

 

Vi polakker elsker jul! Og dere? :) Polsk jul likner veldig mye på den norske. Det er en tid til familie, trivsel, masse god mat, og ikke minst julegaver! Hvis dere er leie av å tilbringe julen tradisjonelt i Norge, kom til Polen. Vi er beste i å lage julestemning, og kan tilby masse atraksjoner.
Jul er en spesiell tid i Polen. Kort tid før jul pynter vi juletre med stjerne, lys og kuler. Det viktigste julemåltid er julemiddagen den 24. desember. Denne dagen feirer vi med masse god mat (om tradisjonell polsk julemat har vi skrevet her). En av de polske tradisjonene er delingen av juleoblater (polsk: opłatek) som er symbol på kjærlighet og vennskap.
25. og 26. desember er helligdager i Polen. De neste to dagene tilbringer vi med familie og venner. For de aktive anbefaler vi å stå på skøyter eller... juleshopping! Rett etter jul begynner salgene på alle store kjøpesentre.
Mulighetene er uendelige. Dere kan komme til en by og puste inn stemningen av den rike polske historien. Både mat og drikke skal være utmerkete, og dere skal aldri angre på deres beslutning.
Vår forslag til jul er... pakk kofferten og reis til Polen :)

Det å smake polsk julemat og høre polske julesanger vil sikkert være en fantastisk opplevelse! God jul til dere! :)

 

Alle bildene kommer fra Poland MFA Flickr

 

Marta

Julemat i Polen

Jul kommer snart, og det er på tiden å starte med alle forberedelser. Klarte dere å kjøpe presanger til alle deres nære så kan dere nå fokusere på noe helt fantastisk, nemlig julemat.

Vi i Polen serverer som oftest minst 12 retter på juleaften. Her presenterer vi de flest av dem. Kanskje blir dere insipirert?

Barszcz

Borsjtsj er en rødbettersuppe som blir ofte servert med små pierogi eller egg og poteter. Barszcz har veldig intesiv smak, mora mi pleier å lage basen for den en uke før jula. Som oftest er det den første retten som serveres på juleaften. I stedet for det kan man spise soppsuppe.


Bilde

Grzybowa

Soppsuppe lages som oftest istedet for barszcz og serveres med nudler.

Bilde

Pierogi

Kommer etter barszcz. Mange fra familien min synes at barszcz og pierogi er beste retter på juleaften, og de vil ikke spise noe annet! Pierogi er dumplings med forskjellig fylling. På juleaften er de som oftest med surkål og sopp eller ruskie (ikke russiske!) - med hvitost, poteter og stekt løk.


Bilde

Kluski z makiem

Nudler med valmuefrø er en tradisjonell rett i flere regioner i Polen. Valmuefrø symboliserer flaks og vi tror at etter å ha spist den skal vi tjene masse panger. Nudlene kan varieres, de kan være tynne og små eller tygge og litt større. Alt kan serveres med honning og gjerne noen nøtter.

I noen regioner serverer man kutia, som er kokt hvetekorn med honning, mandler og kandisert appelsinskall. Nydelig.

 

Karp

Karpefisk er den typen fisk vi spiser bare på juleaften. Den kan stekes eller bakes eller serveres i gele. Noen polakker bevarer fiskeskjeller fra karpefisken laget for juleaften. De symboliserer nemlig velstand og lykke.


Bilde

Śledź

Sild er veldig populært på juleaftene i mange polske hjem. Sild serveres i tusenvis av former, men jeg liker den med løk, epler og krydder.Bilde

 

Ryba w galarecie

Fisk i gele serveres veldig ofte på julaften i Polen. Det kan være både karpefisk, laks eller torsk. Det lages sammen med grønnsaker.


Bilde

 

Ryba po grecku

Fisk laget i gresk stil har veldig rart navn. Det smaker veldig godt, men har ikke noe med Hellas å gjøre. Det er en sjøfisk som stekes, og dermed bakes med grønnsaker.

Til alle fiskeretter spiser vi veldig godt polsk brød.


Bilde

Kompot z suszu

Til å drikke har vi en tradisjonell kompott laget av tørket frukt. Den er veldig spesiell, og det er ikke alle som liker den. Verdt å smake.

Bilde

 

Makowiec

Valmuefrøkake er en slags rullkake, med valmuefrø som ble dyppet i vann veldig lenge. Det er masse tørket frukt og mandler i den kaken.

Som oftest baker vi masse småkaker, pepperkaker, en stor pepperkake og andre søte bakverk.


Bilde

 

Zosia

Julebord i Polen

 

Snart er det Jul, og alle norske bedrifter, foreninger, klubber og lag allerede begynner å lure på hvor skal de organisere julebord. Er du lei av vanlig julebord, og har lyst til noe annerledes? Kanskje bør du få et julebord i Polen? :)

Hos oss er julebord tradisjon ikke så spredt som det er i Norge, men norske arbeidsgivere og alle som organiserer julebord vet at flere polske  restauranter og hoteller tilbyr organisering av julebord. Polen tilbyr det beste av mat og drikke, og en hyggelig service for rimelig pris!


 

Jeg anbefaler å oppleve magisk julefeiring i Polen med vår beste mat og polsk øl fra lokale bryggerier :) Det er en god anledning til å smake på fantastisk polsk julemat som karpefisk, pierogi eller rødbetsuppe.


 

Polen kan faktisk være ditt beste valg for julen. Dette kan være julebordet ingen glemmer ;)

Vil dere at jeg anbefaler noen skikkelige steder man kan organisere julebord i Polen på? Kontakt meg gjerne og jeg skal hjelpe dere med å finne noe perfekt for dere, helst i Gdańsk, Sopot eller Gdynia - både når det gjelder transport, hoteller, restauranter og forskjellige attraksjoner (SPA, paintball, osv.)

 

Bilder: 2, 3

 

 

Hva er polakker best i? Flere av dem vil svare at vi er best i å klage.

Kampanjen «Poland. Come and complain.» reklamerer på vår verste ulempe - klaging. Kampanjen bygger på at det er vanskelig for polakker å finne på noe vi er gode i. Men en ting er vi sikre på - vi er kjempegode i klaging. Når sola skinner, er det for varmt, når det ikke skinner, er det for kaldt... Vi har fått for lite nobelpriser og vi klarer oss ikke i IT-bransjen. Men vi greier å klage om alt. Og det ser ut som om vi er glad i det. Er det virkelig noe så spesielt som preger bare oss polakker? Nope.
Jeg har reist ganske mye, vært på folkehøgskolen i Norge, møtt mange folk fra forskjellige land. Og vet dere hva? Alle klager. Noen mer, noen mindre... Men alle folk klarer å finne på noe de ikke er fornøyd med. Dem jeg traff i Norge mente at NAV er håpløs, sommeren er for varm og elektrisiteten koster for mye. Spanjoler klaget på alle regjeringer og på andre spanjoler. Australiere var misfornøyd med det at de er for avslappet...

Kan stemmning full av klaging bli fristende for turister som kommer til vårt land? Det synes jeg ikke, men det er også et annet budskap som kampanjen kommuniserer. Det er nemlig vår sans for humor som ikke hindrer oss mot å le av våre ulemper. Vi inviterer dere å le av polsk klaging sammen med oss i Polen :)
Til sist ønsker jeg å dele med dere sannheten om hva polakker klager om mest. Det er... klaging ;)

 

Se filmene «Poland. Come and complain.» på You Tube og lik fanpagen på facebook
Hva synes dere om kampanjen? Får dere inntrykk at polakker klager mer enn andre? Vil dere komme til Polen og klage sammen med oss? ;)
Zosia

Språk i Polen

Hvis du reiser til Polen, er det godt å vite noe ting om språket her i landet, og å lære seg noen av de viktigste uttrykkene på polsk. Derfor bestemte jeg meg for å presentere kort språksituasjonen i Polen og lage en kort liste av polske uttrykkene som brukes i hverdagssituasjoner.
 

Som dere sannsynligvis vet, er offisiellt språk i Polen polsk. Når det gjelder engelskkunnskap blant befolkningen, er det langst dårligere enn i Norge. I Polen er det ikke selvsagt at alle forstår engelsk! Det gjelder særlig folk over 40 år som bor på landet. Det kan altså hende at en busssjåfør eller butikkdame kan bare noen få ord på engelsk. Eldre polakker har lært russisk på skolen. Unge mennesker fra store byene snakker vanligvis ganske godt engelsk.

 

 
 

Også tysk er et ganske populært språk i Polen - en stor del av befolkningen har hatt tysk på skolen eller har slektninger eller venner i Tyskland. Det kan altså hjelpe mye hvis du kan noe tysk.

Polsk er en av de vanskeligste språkene i verden (med mange kasus og kjempevanskelig uttale). Men du klarer sikkert å lære noen av de viktigste ordene.

 


 

En liten ordliste

Tak - Ja

Nie - Nei

Cześć - Hei

Dzień dobry - God morgen/god dag

Do widzenia - Ha det

Dziękuję - Takk

Proszę - Værsågod

Przepraszam - Unnskyld

Nie mówię po polsku - Jeg snakker ikke polsk

Mówię po angielsku/ niemiecku - Jeg snakker engelsk/ tysk

Nie rozumiem - Jeg forstår ikke

Proszę mi pomóc - Kan du hjelpe meg?

Co to znaczy? - Hva betyr det?

Nazywam się.... - Jeg heter.......

Jestem.... - Jeg er......

Jestem z Norwegii - Jeg er fra Norge

 

Dworzec PKP - Jernbanestasjon

Lotnisko - Flyplassen

Informacja turystyczna- Turistinformacjon

Sklep - butikk

Piwo  - øl

Brød - chleb

Czekolada - sjokolade

Kocham Polskę - Jeg elsker Polen ;) 

 

 

 

Asia

 

 

Sommerkino i Polen - Sopot og Zakopane

Orange Sommerkino er den største open-air kino i Europa! Programmet for sommeren 2013 er nå klart. I dag inviterer vi deg til å oppleve de beste filmene av de siste årene på to fantastiske steder i Polen. Filmene vises på Europas lengste trepier i Sopot og på Zakopanes mest kjente gågaten Krupowki!
Sopot er Østersjøkystens mest populære badebye og blir ofte kalt sommeridyll, mens Zakopane regnes som mest poulære by i Sørlige Polen og ligger ved foten av Tatrafjellene. Om begge byene har vi allerede skrevet på bloggen :) Du kan lese mer om Sopot HER, og om Zakopane HER.
Takket være Sommerkino kan du oppleve filmene mens du sitter i komfortable solstoler eller på tradisjonelle trebenker. Hver dag kan over 1000 mennesker delta i disse spesielle filmvisninger under stjernene. Filmvisninger både i Sopot og i Zakopane begynner like etter solnendangen ? kl. 22.00 i Juli, og kl. 21.30 i August. Som vanlig kan du se alle filmene gratis (I Sopot trenger du å haen billett til pier, men den koster ca. 14 kroner).I løpet av sommeren skal også et spesielt tog med kino om bord reise mellom de to byene (Les mer om togreiser i Polen HER.)Filmene er tematisk fordelt:


Mandag er Positiv energi dag

Made in Poland - på tirsdager kan du se topp polske filmer fra de siste årene som for eksempel Jesteś Bogiem, Nieulotne og Sęp.

På onsdager vises de beste filmproduksjonene i de siste årene som Sherlock Holmes, Ted, Dark Knight Rises med flere.

My name is Ryan. Ryan Gosling - Torsdag er Ryan Gosling dag :)

På fredagher vises det bare amerikanske filmer som The Social Network, Django, Spider-Man osv.

Lørdag er love story dag med filmer som Anna Karenina, Gatsby, Moulin Rouge og Pride and Prejudice.

Sondag er kvinners dag - vi kan se filmer med kvinner i sentrum som Frida, Eat, pray, love.
Du kan sjekke filmprogrammet HER (dessverre nettsiden virker bare på polsk, men jeg håper at den likevel vil hjelpe med å velge filmene :))


Allerede mandag 1. juli starter visningene. Husk at filmopplevelsen starter i Polen! :) Kanskje vi sees i sommer i Sopot eller Zakopane?

 

Marta

Bilder: 1, 2, 3, 4


Reklame:

Street art i Polen

I London er Banksy mest kjent, i Norge har vi Pøbel og Dolk. I dag litt om street art i Polen. Ikke alle vet at Polen er en idyll hvis det gjelder gatekunst. Her finnes det flere industriområder som tilbyr fantastiske muligheter for street art artister!Dagens gatekunst (ikke bare i Polen) forteller ofte om sosiale eller politiske temaer. Gjennom street art komuniserer artister med folk på gaten og viser sine meninger om virkeligheten. Men først og fremst er street art noe som gjør bymiljøer uvanlig.I Polen finnes det en rekke street art festivaler som for eksempel Katowice Street Art. Festival, Lubelski Street Art Festival. Polske gater, spesielt i storbyene, er fylt med fantastisk gatekunst, bare se på på bildene
Jeg anbefaler å legge merke ikke bare til severdigheter, men også kikke litt på fantastisk gatekunst i Polen.

Alle bilder kommer fra bloggene http://streetartpoland.blogspot.com/ og http://www.streetartutopia.com.

Marta

Reklame

Polsk mat - litt om matfestivaler i Polen

Matfestivaler er nesten som musikkfestivaler i Polen. Polen tiltrekker turister fra hele verden med sine mat- og ølfestivaler. Polske matfestivaler promoterer vanligvis lokale produkter som pierogi, oscypek ost, polsk brød, honning, øl og mange andre regionale spesialiteter. Vi elsker ikke bare å forberede fantastisk polsk mat, men også smakenye retter fra hele verden. I dag oversikt over noen av de polske matfestivalene, bon appetit! :)Hva? Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku

Når? Mellom 15 og 18 august 2013

Hvor? Poznan, Polen

Festivalen vil tiltrekke både turister og lokale for sjuende gang! Arrangementet tar plass i hjertet av Poznan, nemlig gamlebyen. Her finner du mer enn 120 utstillere som tilbyr ikke bare retter fra forskjellige regioner av Polen. Det blir også mat fra hele Europa og verden! Man kan smake på de beste polske retter og lokale produkter. Mat blir servert med godt musikk som folk, klassikk, jazz og blues :)Hva? Pierogi Festival

Når? 15-19 august 2013

Hvor? Krakow, Polen

På Pierogi Festival kan du smake på alle mulige slags av pierogi! Mange sier at pierogi smaker best med kjøtt fylling, andre foretrekker pierogi ruskie (med poteter og polsk twarog). Det er også vanlig med pierogi med sopp og kål. Du kan velge mellom kokt, stekt og bakt pierogi. Foretrekker du disse med frukt? Ingen problem! Kort sagt er denne festivalen en pierogi idyll! :)

 

Hva? Jarmarki Dominikański

Når? 27 juli - 18 august 2013

Hvor? Gdańsk, Polen

Jarmarki Dominikański i Gdańsk er den eldste utendørsarrangement i Polen od en av de største i Europa. En lang tradisjon og et stort antall attraksjoner gjør at Jarmark Dominikański ble i 2012 besøkt av 6,5 millioner mennesker! Her finner du ikke bare lokale produkter, men også antikviteter, kunst og håndverk. Du kan lese mer om Jarmark Dominikanski HER.

 

Hva? Europejski Festiwal Smaku

Når? 6-8 september 2013

Hvor? Lublin, Polen

Europejski Festiwal Smaku tilbys det tradisjonelle og regionale produkter fra alle regioner i Europa, særlig polske spesialiteter. Festivalen er den største utendørs kulinariske arrangement i Polen. Festivalen tar plass på Gamlebyen i Lublin og tiltrekker mer matelskere hvert år!

 

Disse festivalene er bare en liten del av det som arrangeres i Polen denne sommeren! Jeg må også nevne at matprisene er ganske lave i Polen, og det gjelder også lokalt produserte varer  og polske spesialiteter (ikke minst fantastisk polsk øl:)).

Marta

 

Bilder: 1, 2, 3, 4, 5

Sommer 2013 - markeder og andre arrangementer i Polen

Har du kanskje bestemt deg å ta en tur til Polen til sommer allerede? Da må du besøke en av de markedene som arrangeres om sommeren på mange steder ;). Det er ikke bare en flott mulighet til å handle litt, men også til å se på omvisninger, høre på musikk og spise fantastisk polsk mat.

 I Wroclaw har Jarmark Swietojanski (Sankthans Marked) ellerede startet og den varer til 26. juni. Jeg anbefaler å besøke den særlig hvis du vil kjøpe smykk, keramikk eller lekene. Du kan også smake på tradisjonell mat ikke bare fra Polen men også fra Litauen, Ukraine eller andre land. 

 
Til Sankthans anbefaler jeg å reise til Poznan (i Poznan kalles midtsommer Noc Kupaly). Denne byen har en fantastisk tradisjon: ved elva Warta slipper man mange tusen laterner opp i himmelen. Det er et herlig utsikt! Denne natta arrangeres det også konserter, der du kan høre både på tradisjonele og moderne musikkgrupper.
Den største arrangement av denne slag i Europa (ved siden av de tyske Oktoberfest og Weihnachtsmarkt) er Jarmark Dominikanski i Gdansk som tar sted i august. Markedet har en 750-år lang tradisjon og varer i tre uker. Mange konserter, utendørs teater og flere boder med varer av alle slag - alt dette finner du i gamle byen i Gdansk hver sommer. 

 Er du interessert i folketradisjoner? Da må du besøke Wdzydze (i nærheten av Gdansk) 20. og 21. juli. Der arrangeres det den eldste og største folkemarkedet i landet. Du får en mulighet til å lære tradisjonelt håndverk, du kan også kjøpe typisk polske souvenirer og se på folkedans.  
Det skjer selvfølgelig mye mer i Polen om sommeren, det er faktisk umulig å beskrive alle markedene i et innlegg. ;) Vi skal sikkert skrive mer om de mest interessante arrangementene her eller på vår facebook-side. J
 

Asia

 


 Les også om matfestivaler i Polen

Ting du ikke vet om Polen, del 2

Warszawa er hovedstaden i Polen, Krakow regnes som Polens kulturhovedstad, mens Gdansk ligger ved Østersjøen og kalles ofte Danzig. I dag ønsker jeg å presentere Polen fra en annen vinkel en vanlig. Her kommer noen fakta om Polen som du kanskje ikke visste om :)


Storkene

Stork er polens nasjonalfugl. Det er kanskje på grunn av storkenes farge. Med sitt langt og rødt nebb og røde føtter ligner storken polske nasjonalfarger;) Størst bestanden av stork i Europa er den polske bestanden. Omtrent hver tredje europeisk stork er polsk!Polsk språk

Polsk språk med sine kasus blir ofte kalt et av verdens vanskeligste språk å lære. Det avhenger selvfølgelig av morsmålet, men polsk er vanskelig å lære for eksempel for norsktalende. Men ikke bry deg om det - polsk er ofte vanskelig for selve polakker;) I polsk brukes tegn som ł, ć, ś, ż, ź, sz, cz som er ikke lett å uttale. Polsk skiller ikke mellom lange og korte vokaler. I motsetning til dialektene i Norge er ikke dialekter særlig utbredt i Polen.Navnedag

I Polen er det vanlig å feire navnedag (som på polsk heter imieniny). De fleste kalendre i Polen inneholder navnene som feires for hver dato. Navnedagsfeiringer feires med venner og familie og ligner fødselsdagsfeiringer. Ja, vi polakker liker å feireJ Det er vanlig at voksne feirer navnedag, men noen ganger også barn får gaver. Er det ikke bra å feire både fødselsdag og navnedag? :)Les også Ting du ikke vet om Polen (del 1)

 

Marta

Bilder: 01, 2, 3

 

        

 

 

Ting du ikke vet om Polen, del 1.

 Hei!

De som har allerede vært i Polen kjenner sikkert noen av disse polske kjennemerker. De som fortsett venter med å bestille billetter ? nå kommer et innlegg om ting du ikke vet om Polen! Valget av ting jeg presenterer i dette innlegget her er veldig subjektiv, men jeg håper at det jeg skriver om i dag gjenspeiler litt av polsk virkelighet;)

 

Bursztyn

Rav (på polsk bursztyn) blir ofte kalt Baltikums gull. Østersjøens rav er kjent over hele verden, og Polen er kjent for sine ravsmykker som kan kjøpes på meget rimelige priser. Rav kan kjøpes i alle smykkebutikker, på lokale markeder over hele Polen og i suvenirbutikker. Ravsmykke er kanskje de vanligste og suvernirene som turister kommer hjem med fra Polen, og det gleder oss for polsk rav er helt unik!
Zapiekanka

Vi har allerede skrevet om polsk mat http://besokpolen.blogg.no/1361986091_smak_av_polen.html  som polakker er særlig stolte av. Men i dag litt om retten som ikke er så kjent som for eksempel polsk pierogi, nemlig om ZAPIEKANKA.

Zapiekankas historie begynner i PRL, men ogsa i dag er retten kongen av fast food i Polen. Zapiekanka er et typisk polsk fast food. Den er en slags sandwich som består vanligvis av en bagett med sopp, skinke og ost. Zapiekanka serveres ofte med ketchup eller majones på (begge to smaker også godt;)). Zapiekanka kan du kjøpe i alle polske barer. Du betaler vanligvis mellom 3 og 7 zloty (det er 6-14 kroner) for omtrent 25?50 cm lenge Zapiekanka.

 
Jezus i Świebodzin

 Nei, det er ikke Rio de Janeiro! Det er Świebodzin i Polen! Polen har sin Jesus statue som heter Kong Kristus (på polsk Pomnik Chrystusa Króla). Statuen ble bygget i 2010. Polakker elsker denne statuen og sier at den er faktisk større enn denne i Brasil! Statuen er 33 meter høy utenom haugen (52 meter med haugen). Kronen er 3 meter høy. Mens statuen i Brasil er BARE 39,6 meter høy medregnet sokkelen;) Det er mange som tar turen til Świebodzin spesielt for å se Kristusstatuen.

 
Wódka

Polakkene er anerkjent for sin vodka. Selv om i dag produseres vodka rundt i verden, regnes fortsett polsk vodka blant de beste i verden! Jeg har allerede skrevet om polske tradisjoner innen ølbrygging, i dag kort om polsk vodka. I Polen produseres det alle mulige slags av vodka. Både polakker og turister som kommer til Polen elsker spesielt Żubrówka.  Innen hver flaske av Żubrówka finnes det en liten kvist av «Bison Grass» som gjør at smaken på dette drikke er helt uvanlig.

Hvis vi allerede snakker om vodka så la meg ikke glemme en spesialitet fra Gdansk, nemlig Goldwasser. Goldwasser 40% sterke urtelikøren, som har blitt produsert i regionen i over 400 år! Likøren inneholder små flak av gull inne i flasken! Prisen på Goldwasser er ikke skremmende for nordmen, og det er mange som kjøper den som suvenir.

I Polen serveres vodka alltid kald!

 
Og hva identifiserer dere Polen med? Er det noe som er helt uvanlig eller merkelig ved Polen? J

 

Marta

Bilder: 1, 2, 3, 4

 

Polen før og nå - litt om PRL

 

I dag kort om Polens nyeste historie fra turistisk perspektiv J Vi tar turen til PRL tid!

Etter store ødeleggelser under andre verdenskrig kom Polen etter krigen under sovjetisk okkupasjon. Til tross for liten støtte i den polske befolkningen hadde sovjetlojale polske kommunister total kontroll over landet. Mellom 1952 og 1990 eksisterte PRL (Folkerepublikken Polen).På disse dagene var alt vanskelig. Man kunne bare kjøpe varer på såkalte korter og ikke bruke penger, og det var problemet med mangel på varer i butikkene. Nå er Polen som andre europeiske land, vi har store kjøpesentre og moderne bygninger, men mange av kommunistens arv eksisterer fortsett i den polske realiteten.


Flere av polske bygginger ble bygd i løpet av PRR i Soviet-stylen. Det er for eksempel Kultur- og vitenskapspalasset i Warszawa som ble reist i årene 1952?1955 som «en gave fra det sovjetiske folk til det polske folk» etter initiativ av Josef Stalin. Bygningens arkitektur minner om flere lignende skyskrapere som ble reist i Sovjetunionen på samme tid. I dag vekker Kultur- og vitenskapspalasset mange kontroverser særlig blant den yngre generasjon av Warszawas innbyggere. Mange sier at bygningen at den er et symbol på den fortidige sovjetiske dominansen over Polen.I dag er PRL er en ny turistisk trend i Polen. Det finnes mange restauranter og attraksjoner knyttet til PRL dagene i Polen. Det er mange selskaper som tilbyr alternative måter å oppleve Polen på. For eksempel i Warszawa eller Krakow kan man ta en unik reise tilbake i tid man vintage biler som Trabant, Syrena eller Ogorek. I Warszawa finnes det en restaurant som tilbyr Mange kjendiser som Bruce Willis besøkte Oberża pod Czerwonym Wieprzem. Restauranten er et populær turistdestinasjon i Warszawa.
 

Marta

Bilder: 1,2,3,4

Folketradisjoner i Polen

Polen er et land med veldig rike og varierte folketradisjoner. I hver region kan man finne egenartige vaner, fester, drakter, musikk, dans eller retter. Det blir stadig mer populær å drive med folkedans, kunst eller håndverk, det er også flere musikkgrupper som spiller modernisert folkemusikk. Folk begynner også å kle på seg regionale drakter oftere enn for 20-30 år siden.

 

 

Regionen hvor man setter særlig tar vare på tradisjon er Karpaty-fjellene i det sørøstlige Polen. Folk som bor der kalles Górale og deles også i flere grupper, mest kjente er Górale fra Zakopane. De snakker sin egen dialekt som folk fra andre regioner ofte ikke forstår. De elsker å danse og spille energisk musikk (mest populær instrument er fela). Jeg anbefaler å høre på en av de moderne band som henter inspirasjon fra folkemusikk, f.eks. Golec uOrkiestra eller Zakopower.

Et veldig spesielt folk bor i Nord-Polen og heter Kaszubi. De snakker sitt eget språk (kasjubisk), har sine egne musikkinstrumenter: djevelens fela (pol. diabelskie skrzypce) og burczybas, og sågar egen radio! Viktig kasjubisk tradisjon er å sniffe tobakk. Regionen er også kjent fra deilige fiskeretter og jordbær. Hvis du vil smake på de beste jordbærene i Polen kom siste helg i juni til Jordbærfestivelet Truskawkobranie i Brodnica. Der får du også anledning til å bli bedre kjent med kasjubisk kultur og slappe av ved en av de peneste kasjubiske innsjøene.

 
I det sentrale Polen er folketradisjonene også veldig rike. Kurpie-regionen er veldig kjent på grunn av håndverk - her kan du kjøpe deilige ravsmykker. Folk i denne delen av Polen er veldig stolte av sine vaner. En unik opplevelse er deltakelse i et tog på Palmesøndag i bygden Lysy som er sannsynligvis den fargerikeste Palmesøndagtog i hele verden! 

 


 

Tradisjon er svart viktig i Polens eldste region - Wielkopolska. Fra denne landsdelen kommer det mange sagn om Polens opprinnelse. En opplevelse du ikke kan gå glipp ev er Noc Kupały (midtsommerfest) i Poznan som er en gammelpolsk folkefest. Denne natta går mange tusen lanterner opp i himmelen og danner et uforglemmelig bilde.

 


 

Veldig interessant er også schlesisk kultur. Schlesien er et området i det sørlige Polen som omfatter slike byene som Katowice, Opole eller Wroclaw. Der bor det et folk som er veldig stolt og har alltid utmerket seg fra andre etniske grupper i Polen. Deres språk er veldig vanskelig å forstå for de fleste Polakkene, og maten er også veldig karakteristisk: man pleier å spise veldig fet, ofte bruker man surkål, poteter og mel. Typisk schlesiske retter er krupniok, kluski og rolada.


 

Det var bare en liten innledning til polsk folkekultur. Man kunne faktisk skrive også om rike tradisjoner fra Krakow, Lowicz, Kujawy eller Mazury. Men så måtte jeg vel skrive en hel bok! ;) 

 
Stikkord:

Polsk øl - våre øltradisjonene

Polen har en lang og stolt historie innen ølbrygging, og kan sammenliknes med tsjekkiske, britiske og tyske øltradisjoner. I dag utvikler seg polsk ølbransje veldig dynamisk. Flere av de polske bryggeriene er kjente utenfor Polen, og polsk øl distribueres over hele verden! Vi kan kunsten å brygge øl i Polen, og det sier ikke bare de som er øl-elskere! Kort sagt - ølopplevelse er en fantastisk grunn til å besøke Polen. I dag presenterer jeg en innledning til ølidyll i Polen!


 

Noen av de mest solgte merkene av øl i Polen er Żywiec, Lech, Żubr, Tyskie, Warka, men også Leżajsk, Kasztelan og mange andre. Det finnes også mange småbryggerier som brygger lokale øl for eksempel Cornelius, Magnus, Pszeniczne, Ciechan eller Żywe. Mest populær øltype er lager, men man kan velge mellom forskjellige øltyper som honningøl, bananøl eller grapefruktøl! Valge er faktisk utrolig stor! Polakker elsker også å drikke øl med sirup, gjerne med bringebærsirup. Men det som polsk øl kombineres best med er den tradisjonelle polsk mat!:)

 Polen har sin Oktoberfest

I Polen finnes det en rekke ølfestivaler og ølfester som tilbyr unike opplevelser og viser at polske øltradisjonene er unike. Mellom 10 og 12 mai 2013 skal Wroclaw være en ølmekka! På Wroclaw God Øl Festival kan man smake på forskjellige øltyper fra både polske og utenlandske bryggeriene. Du kan også delta  i 10th Wroclaw Brewing Workshops og brygge øl selv! Du kan lese mer om Wrocław HER. Mellom 14 og 15 juni i Żywiec  skal også en stor ølfest skje. Birofilia Festival er en festival og konkurranse som samles ølelskere fra hele landet!

 


Et besøk på bryggeri

Man kan ikke bare smake på fantastisk øl i Polen men også besøke et av de bryggeriene! 

Bryggeriet i Tychy som ligger omtrent en time utenfor Krakow produserer et veldig populær ølmerke - Tyskie. På bryggeriet kan man blant annet se bryggeriets museum med alle typer ulike flasker, mugger og øltønner og de gigantiske tankene som rommer ølen. Man kan også smake på øl eller se på 3D film om bryggeriet.  Et besøk på bryggeriet koster omtrent 25 kroner (eller 12 kroner med rabatt). Legg merke til at det er faktisk en fantastisk idee å kombiner et besøk på Tyskie bryggeriet med et besøk på Auschwitz eller Krakow. Du kan sjekke nettsiden for å vite mer: Klikk!

Et annet bryggeri som man an besøke er Lech Bryggeri i Poznań som er også et velkjente ølmerke i Polen. Bryggeriet tilbyr også flere attraksjoner ikke minst ølsmaking. Du kan lese mer om Poznań HER. Bryggeriets nettsiden kan du sjekke HER.

Husk at i Polen koster en halvliter fatøl vanligvis mellom 10 og 20 kroner på en pub eller restaurant, og noe dyrere på hotellbarer. Aldersgrensen for å kjøpe øl i Polen er 18 år. Nå bør du pakke kofferten raskt og dra til Polen :)


Marta

 

Bilder: 1, 2, 3, 4

Polsk mat

Det polakker er særlig stolte av er polsk mat.  I Polen kan man spise veldig godt for veldig lav pris.

I polske kjøkkenet kan man merke innflytelser fra forskjellige land, spesielt fra Øst-Europeiske land som Ukraine, Hvitrussland og Litauen, men også fra Tyskland, Italia og Frankrike. Tradisjonelle polske retter blir igjen stadig  mer populære, også hos ung generasjon. Tradisjonelt polsk mat består i stor del av kjøtt, brød,sopp og surkål.

 Hvis du besøker en restaurant i Polen, må du nødvendig smake på pierogi. Denne retten ligner på italiensk ravioli, og er sikkert en av de best kjente polske retter. Man kan spise pierogi med forskjellig fylling: kjøtt, ost-potet fylling, surkål og sopp eller med ferske frukt (jordbær, blåbær eller kirsebær).

BaJTdq4lU22

I Polen har vi også mange velsmakende supper. Ti typisk polske supper tilhører barszcz - en suppe av rødbeter, ofte servert med små pierogi.

Bildet: wikipedia, CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/

Hvis du spør en polakk hvilken rette er typisk polsk, skal han sannsynligvis svare: bigos. Dette er en gryte med kål, surkål, forskjellig kjøtt eller pølse og noen ganger sopp. Bigos er veldig unik, og du må nødvendig smake den.

BaUPalDD6_R

Andre retter du bør bestille på en polsk retraurant er zrazy (kjøttruller), kotlet schabowy (svinekotelett), rosół (buljong), gołąbki eller golonka.

Til polsk mat passer det veldig godt å drikke en øl. Det finnes tusenvis av polske ølmarker som ølkjennere fra hele verden setter pris på. De mest populære merker er Tyskie, Żywiec, Lech, Tatra og Żubr. Du kan også smake på en av mange regionale øltyper, produsert i små, tradisjonelle bryggeri. Du kan lese mer om øltradisjonene i Polen HER.

 

Asia

Bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

 

 

Stikkord:
Om oss
Magdalena
Besøk Polen 23, Gdansk

Hei og velkommen! :)
Jeg er Magda og bor i Gdansk. Jeg er absolutt forelsket i mitt eget land! På bloggen anbefaler jeg plasser, aktiviteter og gir gode reisetips til alle som vil besøke Polen.

Annonse
Facebook
Planlegg din tur til Polen
hits