Det er mye man må tenke på før en reise til utlandet. Men etter at du har booket hotellet, pakket kofferten og dobbelsjekket om du har flybilletter med, så kommer de små tingene som ikke står i de vanlige reiseguidene. De små nyansene som kan noen ganger være litt forbløffende og kan gjøre en forskjell. Derfor prøvde jeg å samle noen av dem og gi et par råd for å gjøre oppholdet ditt i Polen lettere. 😉
Bildet: Fotolia
1. Sørg for å alltid ha kontanter på deg.
Da jeg var i Norge var jeg ofte den eneste personen i køen på Rema 1000 som betalte kontant. Jeg var litt forbauset. I Polen er det vanligere og vanligere å bruke kort, særlig i storbyer, men kortbetaling er ikke alltid akseptert. Det kan hende at i noen restauranter, kafeer, mindre butikker eller i en drosje blir du bedt om å betale kontant. Du kan også komme over forskjellige automater (både med mat og drikke, og med offentlig transport billetter) hvor man bare kan betale med småpenger. Ganske vanlig er det også at man blir spurt om såkalte «drobne» dvs. småpenger, hvis man for eksempel prøver å betale med en 200-zlotyseddel for noe som koster mye mindre. Likevel trenger du ikke å være redd ? i de fleste tilfeller blir du trygg i det øyeblikket det viser seg at du ikke snakker polsk. Hvorfor det?
2. Engelsk er ikke så utbredt
I Polen er det ikke en selvfølge at man snakker engelsk. Det er kanskje ikke så rart når det gjelder eldre generasjoner, men det kan også skje at de som jobber i matbutikker og noen kafeer eller restauranter ikke forstår deg. Slik som med kortbetaling, endrer det seg ganske raskt og engelsk blir mer og mer vanlig. I de mest turistorienterte områdene vil du ikke ha problemer, men det er best å være forberedt at i noen tilfeller kan ikke-verbal kommunikasjonsevner være nyttige. Bare ikke vær redd for å spørre om hjelp for…
3. Polakker vil hjelpe deg
Mennesker i Polen er kjent for å være gjestfrie og hjelpsomme. Hvis du mister veien, leter etter toalett eller trenger noen slags hjelp, er det bare å spørre. Jeg har hørt at noen sier at polakker ikke virker veldig vennlige på grunn av sine likegyldige ansiktsuttrykker. Jeg vet ikke om nordmenn som besøker Polen også får et sånt inntrykk, men jeg er sikker på at de fleste som passerer på gata vil gjerne hjelpe deg. Det er også vanligere enn i Norge å tilby hjelp selv, så bli ikke forvirret når noen plutselig sier noe til deg. Hvis du liker å bli kjent med andre mennesker, kan du også finne mange vennlige polakker som vil snakke litt. Mange er også nysgjerrige om hvorfor du har bestemt deg for å besøke Polen. Selvfølgelig er det ikke et bra ide å plage folk på gata, men du kan prøve å snakke med mennesker når du er for eksempel i en klubb eller pub. Og hvis du liker en god fest av og til, har jeg gode nyheter!
4. Man kan kjøpe alkohol nesten alltid og overalt.
I Polen finnes det en butikktype som selger bare alkohol. Den heter «monopolowy» og ligner litt på de norske vinmonopoler selv om den ikke er statseid. Det er vanligvis et stort utvalg alkoholdrikker på «monopolowy», men man kan også kjøpe sterkere alkohol i andre butikker til og med bensinstasjoner. Det finnes ikke et bestemt tidspunkt da alkoholsalget sluttet. Så man kan kjøpe både øl og brennevin så lenge butikken er åpen, MEN vær forsiktig med drikking for det er ulovlig å drikke alkohol på offentlig sted.
Drikking er forbudt på stedene som gater, plasser, parker eller på offentlig transport. Brudd på forbudet kan straffes med en bot på 100 PLN. Når det gjelder bøter i Polen – det er en ting som virker ofte rart for utlendinger. Det er ikke lov å gå på rødt lys til og med situasjoner når man ikke er til hinder for kjørende.
5. 100 kroner… er ikke 100 kroner.
For mange er det kanskje ikke noe nytt at prisnivå i Polen er mye lavere enn i Norge. Men hvor billig er det egentlig? 100 kroner er litt mindre enn 50 PLN. For så mye kan man spise en god middag og hvis du velger et billigere spisested kan det være en middag til to personer. For 50 PLN kan du også kjøre en god del kilometer med drosje, kjøpe to kinobilletter (eller en billett og masse popkorn), se et teaterstykke eller ha en kopp kaffe og et stykke kake på en kafe.
Marta Brok
Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler.