Polsk mat

Det polakker er særlig stolte av er polsk mat.  I Polen kan man spise veldig godt for veldig lav pris.

I polske kjøkkenet kan man merke innflytelser fra forskjellige land, spesielt fra Øst-Europeiske land som Ukraine, Hvitrussland og Litauen, men også fra Tyskland, Italia og Frankrike. Tradisjonelle polske retter blir igjen stadig  mer populære, også hos ung generasjon. Tradisjonelt polsk mat består i stor del av kjøtt, brød,sopp og surkål.

 Hvis du besøker en restaurant i Polen, må du nødvendig smake på pierogi. Denne retten ligner på italiensk ravioli, og er sikkert en av de best kjente polske retter. Man kan spise pierogi med forskjellig fylling: kjøtt, ost-potet fylling, surkål og sopp eller med ferske frukt (jordbær, blåbær eller kirsebær).

BaJTdq4lU22

I Polen har vi også mange velsmakende supper. Ti typisk polske supper tilhører barszcz – en suppe av rødbeter, ofte servert med små pierogi.

Bildet: wikipedia, CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/

Hvis du spør en polakk hvilken rette er typisk polsk, skal han sannsynligvis svare: bigos. Dette er en gryte med kål, surkål, forskjellig kjøtt eller pølse og noen ganger sopp. Bigos er veldig unik, og du må nødvendig smake den.

BaUPalDD6_R

Andre retter du bør bestille på en polsk retraurant er zrazy (kjøttruller), kotlet schabowy (svinekotelett), rosół (buljong), gołąbki eller golonka.

Til polsk mat passer det veldig godt å drikke en øl. Det finnes tusenvis av polske ølmarker som ølkjennere fra hele verden setter pris på. De mest populære merker er Tyskie, Żywiec, Lech, Tatra og Żubr. Du kan også smake på en av mange regionale øltyper, produsert i små, tradisjonelle bryggeri. Du kan lese mer om øltradisjonene i Polen HER.

 

Asia

Bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

 

 

Reise til Gdansk, oppdag byen med turistkort

Gdańsk er en gammel by som lokker med koselige gater og historiske steder, men samtidig er den også et modern kulturelt kultursentrum. I byen er det tusenvis av koselige restauranter, puber og klubber. Hver helg organiseres konserter, du kan også besøke en av flere teatrer,kinoer og museer. Vi anbefaler også Spa- besøk i Gdansk.

Den billigste måten å oppdage byen på er sikkert turistkort. Med turistkorter kan du få gratis tilgang til fleste og mest kjente museer: Nasjonalmuseet, Dwór Artusa, Żuraw og flere andre, ikke bare i selve Gdańsk men også i andre steder i nærheten, for eksempet til Slottet i Malborg eller Fyrtårnet i Hel. 

ovHPqfo85j
Men turistkort er ikke bare museer. Det betyr også billigere underholdning og uteliv. Stor del av kluber og restauranter i Gdańsk, Sopot og Gdynia tilbyr rabatt for turister med turistkort. Du kan altså smake på deilig polsk mat (klikk her for å lese mer om polsk mat), og om kvelden kan du gå ut med venner og feire hele natta. Det er verdt å vite at i Polen er mat- alkoholpriser mye lavere enn i Norge.

Overnatting i Gdańsk er også ganske billig. Det finnes mange nye og hyggelige hostels som også gir rabatter for turister med turistkort. Du kan sågar finne overnatting for bare cirka 60 kroner!

pYWsIPo81w

Turistkort forsikrer også rabatter for drosjer, kunstgallerier, teateret, operaen og dyrehagen. Du har en mulighet til å kjøpe kollektivtrafikk-kort til turistkort. Slik reiser du gratis med buss, trikk og bybane.

 

pBo2lVo868

Turistkort er ganske billig. For 72 timer med både inngang til museer og kollektivtrafikk-kort koster det bare ca. 180 kroner. For ungdom og grupper finnes det rabatter. Mer om turistkort finner du HER. Du kan også lese mer om hvordan reise fra Norge til Gdansk.

BILLIG OG ENKELT REISE MED FLY TIL GDANSK

v:* {behavior:url(#default#VML);}
o:* {behavior:url(#default#VML);}
w:* {behavior:url(#default#VML);}
.shape {behavior:url(#default#VML);}

Gdańsk er for nordmenn den best tilgjengelige polske byen. Det finnes billige flyvninger til Gdańsk fra Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger eller Ålesund flere ganger i uka!

rmQbpPI88L

Polen tilhører Schengen-området, du trenger altså ikke engang en pass for å reise dit.

Hvis man bor i Oslo, kan man billigst reise til Gdańsk fra Torp Sandefjord Lufthavn. Hvis man bestiller billetter på forhånd, er det mulig å fly for mindre enn 100 kroner (tur-retur). Det samme gjelder flyvninger fra Bergen, Trondheim, Stavanger, Haugesund og Ålesund. Flyselskapet wizzair tilbyr mange billige forbindelser fra disse byene til Gdańsk. Konkuransedyktige priser tilbyr også ryanair som flyr fra flyplassen Rygge. Fra Oslo tar det bare 1,5 time for å komme til Gdańsk.

BW-0huEBg6_
BZbKAUOhU-v
Flyplassen i Gdańsk ligger bare 10 kilometer utenfor sentrum. Passasjerer kan ta bussen til sentrum (linje 210 og nattlinje N3) som koster ca. 6 kroner og går hver 30 minutter (eller hver time om helgen), Skal du velge en drosje, betaler du også ikke mye: bare ca. 120 kroner.Det er altså mulig å komme fra flyplassen i Oslo eller Bergen til sentrum av Gdańsk for bare 50-60 kroner, og hele reisen vil ikke ta lengre enn to-tre timer.

 

 


Les også om Spa i Gdansk 

Billig reise til Polen

Det finnes ikke noe lettere enn å reise med fly fra Norge til Polen. Mange internasjonale flyselskaper tilbyr billige flyvnigner til Polen fra Oslo, Bergen, Trondheim, Haugesund og andre norske byer. Hvis du velger Wizzair eller Ryanair- fly, kan du komme dit sågar for kun 50 kroner! Det finnes mange direkte forbindelser mellom Norge og Polen flere ganger i uka. Polen er et billig, gjestfritt land som garanterer fantastiske opplevelser og er vennlig til turister.


 

Fra flyplassen Oslo Torp finnes de fleste forbindelser med polske byer. Herfra kan man begynne en reise til polske hovedstaden Warszawa, Gdańsk, Szczecin, Poznań, Wrocław, Katowice og Lublin. Flyvningene tilbys av selskapet Wizzair som ofte har spesielt billige tilbud.

Fra Stavanger kan du komme til Gdańsk, Szczecin og Katowice.Reise til Poznańkan du starte også fra Bergen.Gode forbindelse til Gdańsk er det også fra Haugesund, Bergen, Trondheim og Ålesund.

BZPFWnIhAf1

Konkurransedyktige priser for flybilletter og mange flyvninger til Polen tilbyr også Ryanair som har ruter til Warszawa, Gdańsk, Poznań, Kraków, Łódź, Wrocław og Rzeszów fra Moss Lufthavn Rygge.

BZS1YnKnkZQ

Med norske flyselskapet Norwegian kan du reise til Warszawa fra mange norske flyplasser, blant annet: Oslo Gardemoen, Bergen, Trondheim, Tromsø, Ålesund, Molde, Kristiansand, Andenes, Bodø, Harstadt/Narvik, Haugesund, Lakselv, Longyearbyen, Sandefjord og Stavanger.

Til Kraków kommer du fra Oslo Gardemoen, Ålesund, Andenes, Bodø, Longyearbyen, Molde, Sandefjord, Bergen, Trondheim, og Tromsø.

Norwegian tilbyr også flyvninger til Gdańsk fra Oslo Gardemoen, Ålesund, Bergen, Trondheim, Tromsø.

Du kan også velge flyselskapet SAS for å komme til Polen. Særlig gode forbindelse er det mellom Norge og Gdańsk (til denne byen kan du fly fra Oslo, Molde, Sandane, Kristiansand, Stavanger Ålesund, Bergen, Trondheim, Harstad/Narvik, Haugesund, og Tromsø. Det er altså mange muligheter. SAS tilbyr også mange flyvninger til Warszawa, Poznań, Łódź eller Kraków.

BV7c3KdFCYd

For nordmenn er Polen lett tilgjengelig – reisen er kort og billig, fra største norske flyplasser finnes det flere flyvnigner til Polen i uke. Og landet er sikkert en reise verdt Så hvorfor ikke besøke Polen neste ferie?

 

På bloggen vår finner du mye mer om atraksjonene i Polen:

Øltradisjonene i Polen og Polsk mat

Spa i Polen (i fjellene)

Shopping i Gdansk

Krakow – her forteller hver stein en historie

Warszawa – her kan man ikke kjede seg!

Bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top