The Tall Ships Races i Szczecin

The Tall Ships Races er en regatta med lange tradisjoner i Szczecin. Den organiseres av Sail Training International. Mellom 3 og 6 august skal omtrent 100 største og peneste skip på jorda besøke Szczecin i Polen. Det er en flott attraksjon til alle som besøker Szczecin de neste dagene! 🙂


Bildet: Fotolia

The Tall Ships Races ble første gang arrangert i 1956. Fra å være 20 deltagende skip i 1956, varierer antallet nå fra 70 – 100 deltagende skip hvert år, fordelt på fire ulike klasser, med 3-4 000 ungdommer fra over 30 ulike land. Tall Ships race har begynt 4 juli i Aarhus i Danmark. Daretter seilte medseilere til Helsinki, Riga og Szczecin.

Blant skipene som stopper i Szczecin er polske Fryderyk Chopin og Dar Młodzieży, meksikansk Cuauhtemoc, russisk Kruzenshtern, Shabab Oman fra Oman, Cisne Branco fra Brasil. Alle seilskipen vil være tilgjengelig til besøkende.

Bar4LtcDjGc

Det blir flere konserter og aktiviteter under The Tall Ships Races i Szczecin. Artister som vil spille under The Tall Ships Races er blant annet Kari Bremnes!

BXp1sbWlsI4

 

Marta

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Kampinoski skogen – nasjonalpark i utkanten av Warszawa

Vil du forbinde storbyferie med naturopplevelser? Det kan du godt gjøre hvis du kommer til Warszawa og tar en tur til Kampinoski Nasjonalparken.

BZTHgNeF6fR

Polens hovedstad er den eneste storbyen i Europa som grenser med en nasjonalpark. Den vakre ville Kampinoski skogen ligger bare 30-40 minutter fra Warszawas sentrum, og det er veldig enkelt å komme dit for å slappe av i naturen etter shopping eller sightseeing (du kan lese om de mest interessante severdighetene i Warszawa HER og HER).

Det er mulig å komme seg til Kampinoski skogen med kollektiv traffik (du kan f.eks. ta metro fra sentrum til Mlociny og så skifte til bussen 712 til Janow). En slik tur tar ca. 40 minutter. Hvis du ønsker deg mer komfort og selvstendighet kan du selvfølgelig leie en bil (prisene er ganske rimelige, du kan lese mer om det HER).

BR1bIuyhOf7

Landskapet i Kampinoski Nasjonalparken er veldig variert. Du kan finne her forskjellige skogtyper, sanddyner, myrer og enger med mange små blomster. Du kan oppdage parkens hemmeligheter til fots, med sykkel eller med bil, du kan også ta en ridetur. I parken finnes det 360 kilometer markerte fotststier, og 200 kilometer sykkelstier (les mer om sykkelferie i Polen HER). Det finnes også flere parkplasser.

BbHnvP-Feej

Selv om Kampinoski Skogen ligger utenfor Warszawa, livet her er mye langsommere og rligere, man kunne nesten tenke at man befinner seg i en annen tidsalder. 😉 Små trehus og gård, gamle kapeller ved siden av grusveier pyntet med fargerike blomster, hester og kuer på beiter – ikke noe som tyder på at det er bare noen få kilometer til hovedstaden.

I Kampinoski Nasjonalparken lever det flere villedyr. Parkens symbol er elg, du kan møte her også villsvin, hjort, rev, rådyr og gaupe.

Babe_PzFkTz

Asia

 

Les også om hoteller i Warszawa

 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Coke Live Festival 2013

Det arrangeres flere av musikkfestivaler i Europa i sommer, men vi håper at dere allerede vet at det er Polen som er festivalkonge 😉 Om 12 dager begynner en av de beste musikkfestivalene hos oss. Coke Live Music festival arrangeres hver sommer fra 2006 i Krakow. Det er en fantastisk idee å kombinere ferie i Polen med musikkopplevelser 🙂

XzRZlOgZIZ

Denne to dagers festival har et kompakt og fantastisk bra line-upmed både polske og internsjonale artister. Rock- og popmusikk, hip-hop og r?n?b dominerer. Artister som kommer på festivalen dette året er blant annet: Franz Ferdinand, Florence and the Machine, The Cribs, Wu-Tang Clan, Biffy Clyro, Regina Spektor, Katy B osv. Polske artister er blant annet Monika Brodka og Mela Koteluk.

c1KqjJAZCe

Konserter spilles på to scener – Main Stage og Cracow Stage. Andre attraksjoner på festivalen er Silent Disco (alle deltakere har på seg hodetelefoner og kan velge mellom to DJs som spiller likt fra en scene) og forskjellige idrettsattraksjoner.

 

Billig øl og et godt konsertprogram er de to grunnene som skal overbevise dere om å reise til Krakow i september 🙂 Et to dagers campingbillett koster bare ca. 500 kroner (275 PLN). En dag av konserter uten camping koster ca. 280 kroner (155 PLN). Billetter kan kjøpes på ALTERSKLEP eller Ticketpro.

 

Les mer om Krakow her, her og her

 

Vi anbefaler også shopping i Krakow

 

Marta

 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Typisk polsk godteri

Polen er kanskje ikke så kjent av sin sjokolade eller praliner som Belgia eller Sveits. Ikke mange vet at vi har veldig stor utvalg på forskjellige kjempegode søtsaker: sjokolader, sukkertøy eller kjeks. Når du reiser til Polen, må du nødvendig prøve Kukulki, Krowki eller Ptasie Mleczko. 

BR5pVxzhtbJ

En av de mest kjente polske søtsaker er Prince Polo – en sjokoladevaffel som er særlig populær på Island. En klassisk Prince Polo er dekket med mørk sjokolade, men du kan også kjøpe den i forskjellige smaker, bl.a. kokosnøtt, karamell eller hasselnøtt. 

BayKZTlj1W5

Personlig er jeg spesielt glad i to polske sukkertøy: Krowki (på polsk betyr det små kuer) og Kukulki (det betyr gjøk på polsk ;)). 

BOEjAMeBW0G

Krowki er veldig søte og er laget av melk og Kukulki er fyllt med karakteristisk fylling som inneholder litt alkohol. Ganske populære er også Raczki og Fistaszki.

Er du sjokoladefan? Den mest kjente sjokoladeprodusenten i Polen er Wedel, som tilbyr flere forskjellige sjokoladetyper (du bør prøve forskjellige fyllinger, f.eks. mørk sjokolade med kirsebærfylling). Wedels mest kjente produkt er Ptasie Mleczko – melkeskum dekket med sjokolade. Jeg anbefaler også å smake på en konfektblanding Mieszanka Wedlowska.

BbHk9q3HETd

Du bør også prøve tradisjonelle polske konfekter som firma Wawel har produsert allerede siden 1910. De heter Malaga, Tiki Taki og Kasztanki. Typisk polsk er også kirsebær og plommer i sjokolade.

Du kan lese om polsk mat HER.

HER finner du også informasjon om de største polske matfestivaler. 

 

Asia

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

 

Ekstremsporter i Polen

Er “vanlig” ferie for kjedelig for deg? Vil du oppleve noe spesielt, og prøve noen av ekstremsporter? Leter du etter adrenalin? Polen er et fantastisk mål for ekstremsportelskere. Polen har et veldig variert landskap som skaper muligheter for å drive med forksjellige sporter som f.ek.s klatring, padling, sailing, kitesurfing, fjellsykling eller rafting.

Klatring i Polen
Polske fjell er et fantastisk område både for erfarne klatrere og for nybegynnere. Polens mest kjente region for klatring er Jura Krakowsko-Czestochowska (særlig anbefales dem som vil prøve denne idretten for første gang). Fantastiske ruter finnes også i Tatra-fjellene og i Karkonosze-fjellene.

 

BbAPDJ0nJ3b

Fjellsykling
Sudety-fjellene er et paradis for syklister. Der finnes det flehe hundrer kilometer sykkelstier med ulik vanskelighetsgrad. Jeg anbefaler spesielt Gory Sowie, Karkonosze eller Gory Stolowe med fantastiske utsikter.

BbBoXK4nvpm

I Polske fjellene har du også for å prøve paragliding og rafting (i Pieniny-fjellene).

BWzcs8zhCdm

Vannsporter i Polen
Den polske kyster og polske innsjøene lokker flere vannsporterfans fra hele landet og fra utlandet. Hvis du har lyst på windsurfing eller kitesurfing, bør du reise til Hel-halvøya.

BEtnVcIL4oO

Best for kajakkferie er selvfølgelig Mazury (flere ville elver med mangfoldig natur og variert landskap), som er perfekt også for seiling.

Skydiving, bungee-jumping, base jumping
Trenger du adrenalin? Polen er et perfekt land for bungee- eller base jumping og andre pupulære ekstreme opplevelser. Her er de mye billigere enn i Norge.

 

BaPEletAgxK

Asia

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Språk i Polen

Hvis du reiser til Polen, er det godt å vite noe ting om språket her i landet, og å lære seg noen av de viktigste uttrykkene på polsk. Derfor bestemte jeg meg for å presentere kort språksituasjonen i Polen og lage en kort liste av polske uttrykkene som brukes i hverdagssituasjoner.

BaT1w7ynPuh

Som dere sannsynligvis vet, er offisiellt språk i Polen polsk. Når det gjelder engelskkunnskap blant befolkningen, er det langst dårligere enn i Norge. I Polen er det ikke selvsagt at alle forstår engelsk! Det gjelder særlig folk over 40 år som bor på landet. Det kan altså hende at en busssjåfør eller butikkdame kan bare noen få ord på engelsk. Eldre polakker har lært russisk på skolen. Unge mennesker fra store byene snakker vanligvis ganske godt engelsk.

 

5GlqYQp_Qe

Også tysk er et ganske populært språk i Polen – en stor del av befolkningen har hatt tysk på skolen eller har slektninger eller venner i Tyskland. Det kan altså hjelpe mye hvis du kan noe tysk.

Polsk er en av de vanskeligste språkene i verden (med mange kasus og kjempevanskelig uttale). Men du klarer sikkert å lære noen av de viktigste ordene.

En liten ordliste

 

Tak – Ja

Nie – Nei

Cześć – Hei

Dzień dobry – God morgen/god dag

Do widzenia – Ha det

Dziękuję – Takk

Proszę – Værsågod

Przepraszam – Unnskyld

Nie mówię po polsku – Jeg snakker ikke polsk

Mówię po angielsku/ niemiecku – Jeg snakker engelsk/ tysk

Nie rozumiem – Jeg forstår ikke

Proszę mi pomóc – Kan du hjelpe meg?

Co to znaczy? – Hva betyr det?

Nazywam się…. – Jeg heter…….

Jestem…. – Jeg er……

Jestem z Norwegii – Jeg er fra Norge

 

Dworzec PKP – Jernbanestasjon

Lotnisko – Flyplassen

Informacja turystyczna- Turistinformacjon

Sklep – butikk

Piwo  – øl

Brød – chleb

Czekolada – sjokolade

Kocham Polskę – Jeg elsker Polen 😉 

 

Asia

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Krakow i Polen – byens underjordiske attraksjon

Krakow her i mange år vært senter for handel, kultur og vitenskap i Polen. Som tidligere Polens hovedstad hadde byen en stor betydning for Hansaforbundet. Alle vet at markedet i Krakow er byens hjerte. Men ikke alle vet at det er mulig å oppleve underjordiske korridorene og kamrene under gamlebyen i Krakow!

Market square and St. Mary's Basilica in Krakow, Poland.,
Bildet: Fotolia

Gamlebyen i Krakow ble i 1978 lagt til UNESCO liste over Verdensarven. En av de den sentrale, historiske bydelen er Hovedtorget er den største plassen fra middelalderen i Europa. Under jorda mellom Sukiennice og Mariakirken strekker seg trakter som gir besøkende en sjanse til å bli kjent med byens atmosfære for 700 år siden. Underjordiske stier viser hvordan livet i Krakow så ut i middelalderen. Den eldste av trakter under torget i Krakow dateres tilbake til det ellevte århundre! Besøkende vandrer rundt under gamlebyen på spesielle ramper og gangveier. Det er en riktig god historisk opplevelse!

BagtCpdgcoC

Denne underjordiske utsitllingen i Krakow er ganske ny, den ble åpnet i september 2010. Man kan velge mellom tre ruter, den korteste tar 45 minutter, men den lengste 120 minutter. Billetter koster fra 16 zl (ca. 30 NOK) til 38 zl (ca. 80 NOK) for familiebiletter (2 voksne og to barn under 16 eller en voksen og 3 barn). Barn uder 5 år har gratis tilgang!

BQQv276Angd

Du kan lese mer om denne attraksjonen på nettsiden www.podziemiarynku.com

Har noen av dere hadde en sjanse til å ta turen dit?

Les også om Shopping i Krakow.

 

 

Marta

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Lodz – Polens Manchester

Lodz er Polens tredje største by som ligger midt i landet. Du kan enkelt komme dit med fly (Ryanair tilbyr billige flyforbindelse fra Rygge til Lodz) eller ta tog fra Warszawa som tar det bare ca. 2 timer. Mange kaller Lodz polsk Manchester fordi tidligere var byen kjent for tekstilindustri.


Bildet: Fotolia

Byens hjerte er Piotrkowska gate. Langs denne gågata, som er over 4 kilometer lang (den lengste i Europa!), er det mange historiske mursteinhus og palasser fra 1800-tallet. Her kan du også føle deg litt som i Hollywood og ta en tur langs Stjernealee (som er litt mindre versjon av Hollywoods Walk of Fame) ;).

Lodz er vel den polske filmhovedstaden (noen ganger kalles byen Holly-lodz ;)). I Filmhøyskolen i Lodz begynte verdenskjente regissører som Andrzej Wajda, Roman Polanski eller Krzysztof Kieslowski sine karrierer.

Lodz har alltid vært en tolerant og multikulturell by. Det er fire kulturer: jødiske, polske, tyske og russiske som særlig har bidratt til den kulturelle diversiteten, og spor etter dette kan vi se også i dag. Det er verdt å besøke den jødiske kirkegården som er verdens største jødiske kirkegård.

BWspsowjKL_

Har du lyst på shopping? Da bør du besøke Manufaktura – den største kjøpesenteret i Polen og en av de største i Europa (sjekk Manufakturas nettside HER). Byggningen er en gammel fabrikk som ble renovert, men man tok vare på å beholde fabrikkens gamle, eganartet atmosfære. I Manufaktura finnes det over 300 butikker, kino og ca. 60 restauranter og kafeer!

BZtZDjQgWGP

Lodz som en industriby er kanskje ikke den mest populære polske byen. Men jeg synes det er absolutt verdt å komme hit og oppleve helt annen atmosfære enn i de typisk turistiske byene som Krakow, Wroclaw eller Gdansk.

 

Asia

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Valuta og priser i Polen

Har du tenkt hva kan man kjøpe for 100 kroner i Polen? Svaret på dette spørsmålet og mange andre nyttige informasjon om polske penger kommer i dette innlegget. 

Polish zloty with little wallets on the old wooden background, soft focus background
Bildet: Fotolia

Valuta
Valuta i Polen er polsk złoty (PLN). Navnet złoty på polsk betyr gull. Selv om Polen er medlem i EU, brukes ikke Euro hos oss. 1 złoty består av 100 groszy. 1 norsk krone er ca. 0,41 zloty (mars 2020) og det betyr at for 100 kroner kan du kjøpe ca. 41 zloty. Det er ingen problem å veksle valuta i Polen. Man kan veksle penger både i storbyene og på mindre steder på vekslingskontorer (kantor på polsk). Man kan også veksle valuta i hotellresepsjonen (i store hoteller) eller i banken. Polakker bruker flere mynter. Her finner du 1, 2 og 5 zloty mynter og 1, 2, 5, 10, 20 og 50 groszy mynter. I Polen kan man betale med kort de fleste steder. Men det er verdt å ha kontanter med deg også. Det er også ingen problem med å ta penger ut av minibanken.
 

BVCjSV2DMDH

Priser
I Polen billig betyr ikke dårlig. I forhold til norske priser er Polen meget billig. Polen er faktisk ett av de billigste reisemålene i Europa! Mens i Norge betaler man 10 kroner for en flaske minerallvann, i Polen kan du kjøpe en øl for dette beløpet! Det er ikke bare opphold i Polen som er billig, men også reise til Polen. Takket være billige flyselskaper som Wizzair kan man reise direkte fra Norge til Polen kun 250 kroner en vei! Å komme seg rundt i Polen er ikke så dyrt hvis man velger buss- eller togreise. Det er dyrere med fly eller bilutleie. 

Her kommer noen eksempler på priser i Polen:
  • En øl på en pub eller restaurant: 8-20 zloty
  • Pizza i restaurant – 20-40 zloty
  • Cheeseburger på McDonalds: 5 zloty
  • Latte på Starbucks: 12 zloty
  • Sjokolade: 3-10 zloty
  • Brød: 2-4 zloty
  • Melk: 2-3 zloty

 

For 100 zloty kan du for eksempel:
  • Ha en god middag for to personer i restaurant,
  • Kjøpe 2-3  billigie T-skjorter,
  • Få manicure
  • Gå på kino sammen med familien din.  

Billig SPA, tannlege og… tatovering
Mange besøker tannlege eller spa salonger iløpet av oppholdet i Polen. I Polen er priser på slike tjenester lave sammenlignet med norske, mens kvaliteten på behandling er veldig høy! Priser på sminke- og velværeprodukter er også rimelige i Polen. Det er også flere som bestemmer seg til å ta tatovering i Polen 🙂 Eksempler på pris på hotell i Gdansk finner du her.

Mer om Tannlege i Gdansk og Spa i Gdansk

Les også om shopping i Polen

 

Bilutleie i Polen

Ǻ reise med bil i Polen er en god måte å oppdage landet på. Det er særlig bra ide, hvis du planlegger ferie på landet, fordi mindre landsbyer har vanligvis en dårlig forbindelse med tog eller buss, og det å komme dit tar ofte mye tid. Da er det kanskje enklere å leie en bil og være helt selvstendig, og bestemme selv når du skal reise og hvor lenge du skal oppholde deg på et sted.

BYJSYRTB6FV

Ǻ leie en bil er veldig enkelt i Polen. Det finnes mange selskaper (blant annet Avis, Acecar, Budget, Express, Hertz, National Car, eller Sixt) som tilbyr bilutleie på flyplasseri Warszawa, Gdansk, Poznan, Krakow, Wroclaw og alle ander flyplasser. Du kan bestille bilen på forhånd, slik at du er sikker på at du får bilen du ønsker eller gå til bilutleie direkte etter flyen din har landet. Utvalget er vanligvis ganske stor. Du kan også leie ut en bil i de fleste større byene.

 

BahpbFRlOLm

Prisene på bilutleie i Polen er ganske rimelige: de starter fra ca. 200-400 kroner per dagen. Vanligvis må man være minst 21 år for å få lov til å utleie bil (noen selskaper krever at man er eldre enn 23). Du må ha hatt førekort i minimum 1 år.

Trafikkregler
Trafikkergler i Polen er stort sett lignende som i Norge, men det finnes noen forskjeller du må være oppmerksom på:

  • Fartgrense i byer og tettsteder: 50 km/t, på landvei: 90 km/t, på motorvei: 140 km/t

  • barna under 12 år må sitte i barnesete eller på bilpute

  • promilgrensen ligger på 0,2 promil

  • det er obligatorisk at bilen har lysene på hele tiden

     

Det er ikke mange motorveier i Polen – aktuelt har vi over 1300 kilometer motorveier og over 1100 kilometer ekspressveier (men det oppstår stadig flere nye). For de fleste må du betale bom.

BVdw5mjHdEx

 

Driftstoffpriser
Driftstoffpriser i Polen er mye lavere enn i Norge. Bensin koster ca. 11 kroner, dieselprisen ligger på samme nivået.

Her kan du lese også om bobilferie i Polen. 

Asia

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top