Netflix Party- se filmer med venner uten å forlate hjemmet!

Eksperter ber oss å begrense kontaktene med andre mennesker. Pandemi tvang oss til å endre våre vaner. Men dere kan fortsatt gjøre noen av dem. Liker dere å se filmer med dine venner? Jeg også! Men hva hvis dere ikke kan møte vennene dine (som nå)? Jeg vil vise dere hvordan dere kan se filmer på netflix med venner uten å forlate hjemmet! Dere trenger bare to ting: Netflix og Chrome nettleser.

Pixabay

Netflix Party er en Chrome-utvidelse for å se Netflix eksternt med venner. Det synkroniserer videoavspilling og legger til gruppechat. Alt du trenger er Netflix og Chrome. Dette er gratis, men du kan gi dem penger på Patreon. Den officiele nettsiden av Netflix Party. Der finner du en kort video som viser hvordan det fungerer. Det har eksistert i flere år, men det er veldig populært nå på grunn av coronavirus-pandemien.

 

Hvordan bruke det?

 • Installere Netflix Party

Dere kan installere Netflix Party på Chrome Web Store og klikk “Add to Chrome”. Netflix Party-ikonet er på høyre side nå.

 

 

 • Åpne en video i Netflix

Velg en film du vil se og begynn å åpne videoen i Netflix

 

 • Lage ditt Parti

For å lage ditt Netflix Party, klikk på det røde “NP” -ikonet som ligger ved siden av adresselinjen. Klikk deretter på “Start the party” og del Party-URL for å invitere venner.

 

 

 • Bli med på Netflix Party

Klikk på Party-URL for å bli med på Netflix Party. Den vil omdirigere deg til Netflix sin nettsiden. Klikk deretter på “NP” -knappen ved siden av adressefeltet, og du bør automatisk bli med på Netflix Party.

Pixabay

Jeg synes dette er et veldig godt alternativ i denne vanskelige tiden. Vi må følge reglene og ta vare på vår helse og andres helse. Netflix Party lar oss føle oss så normale som mulig.

Den første vårdagen i Polen

20. mars er dagen vi alle venter på: Vårjevndøgn. Dette er den første dagen av den astronomiske våren. En dag senere er “det offisielle vårjevndøgn”. Fra denne datoen er det beregnet når påsken kommer. Været er som det skal være om våren. I motsetning til vinteren, som ikke var veldig lik typisk kald og snøhvit vinter. Det blir varmere, solen skinner, blomstene blomstrer opp og naturen våkner til liv. Early Slavs feiret Jare Gody, fødselen til et nytt liv etter en kald og utmattende vinter de første vårdagene. Selv om det ikke har vært noen “typiske” vintre i Polen i flere år, har flere skikker holdt seg frem til i dag.

Pixabay

 

Smelter marzanna

Marzanna er en stor halmdukke som er dekorert. Folk satte ild på dukken og kastet den i elven. Barn synger ofte sanger. Det baserer den slaviske gudinnen, som identifiserer vinter og død. Etter den gamle slaviske skikken, forårsaker dette den raske ankomst av våren. Å smelte marzanna er populært blant barn og unge. Jeg husker at vi gjorde det på skolen.

google

 

Gaik/Maik

Gaik er en kvist som er dekorert. Det symboliserer våren. Folk gikk rundt i landsbyen og sang med det. For øyeblikket praktiseres ikke dette.

View this post on Instagram

Chodziły u Was panny z gaikiem #gaik

A post shared by Danuta Możdżeń (@mozdzendanuta) on

 

En Vårrengjøring

Noe mange ikke liker. Husene blir grundig rengjort om våren før påske. Når vi rydder opp, blir vi kvitt rester etter vinteren. Vi blir symbolsk kvitt ondskap og sykdom.

Pixabay

 

En Skulk

Polske elever skulker ofte det offisielle vårjevndøgn. Dette kalles “skulkers dag”.  Skoler organiserer veldig ofte morskaper og skolearrangementer nå. Jeg tror alle “feiret” denne dagen i det minste en gang og ikke gikk på skolen.

Pixabay

Besøk‌ ‌polske‌ ‌museer‌ ‌virtuelt!‌

I de siste ukene er vi vitner til utvikling av koronavirus-pandemi. Hva betyr det for turistbransjen? Folk returnerer flybilletter, avlyser kjøpte turer, holder seg rett og slett hjemme og venter. Ingen har imidlertid sagt at det å reise kan ikke defineres på nytt i denne situasjonen. Av den grunn kommer jeg med et forslag om å prøve å reise litt annerledes, altså virtuelt! Polske museer inviterer alle på sine virtuelle spaserturer 🙂 Hvilket museum kan du besøke på nettet? Les videre.


Museum for Kongeslottet i Warszawa 

 

 

Polen er ikke kongerike i dag, men i gamle dager hadde vi også monarki, vi og. Kongeslottet i Warszawa er et av de viktigste stedene som minner om denne perioden. Kongen hadde sitt sete i Warszawa fra året 1526. Der finnes det bl. a. regalier, våpen, drakter, krigskledning osv. Man kan også se kongekammer og interessant interiør. Hva slags kongerike var Polen? Virtuell spasertur nedenfor.

 

Virtuell spasertur: HER


Museum for Den tyske ordens slott i Malbork 

 

Opptatt av gotisk arkitektur? Verdens største mursteinsslott er nå tilgjengelig på nettet. Bygd av Den tyske orden i begynnelsen av 1280-årene, brukt som sete for ordenens mester og beleiret etterpå av både polakker og svensker, står slottet ustanselig nesten urørt og er vitne til menneskers skjebner i mange hundre år. Dette slottet har uten tvil en spennende historie. Hvis du vil bli kjent med det, ta seg en virtuell spasertur. 

 

Virtuell spasertur: HER 

 


Museum for Den nazi-tyske konsentrasjons- og tilintetgjørelsesleiren i Auschwitz-Birkenau 

Også i nærheten av Kraków, i byen Oświęcim, kommer man i møte med tragisk historie av 1,1 million mennesker som ble drept under andre verdenskrig i en konsentrasjons- og tilintetgjørelsesleir. Gasskamre, krematorier, arbeidsleir – alt dette er i dag et symbol for terror og folkedrap. Vil du lære mer? Sjekk først den virtuelle spaserturen og nettsiden .

 

Virtuell spasertur: HER 

 


Saltgruven i Wieliczka

 

Saltgruven i Wieliczka er et området der man har utvunnet salt i 700 år. Den ligger i nærheten av Kraków, er en av de mest kjente og besøkte stedene i den sørlige delen av landet. Den er også skrevet inn på UNESCOs verdensarvliste. Hvordan utvinner man salt? Hvordan gjorde man det for hundre år siden? Er du mulig å lage skulpturer i salt? Sjekk selv.

 

Virtuell spasertur: HER 

 


Museum for Warszawa-oppstanden 

View this post on Instagram

Jak Feniks z popiołów! ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Warszawa, 1947-1948. Budowa tunelu na Trasie W-Z. Ujęcie w kierunku zachodnim. Na dalszym planie po lewej dzwonnica i fragment murów kościoła p.w. św. Anny. W głębi pozostałości domów przy placu Zamkowym. Autor zdjęcia: Edward Dziewoński, źródło: Muzeum Powstania Warszawskiego ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #fototekampw #muzeumpowstaniawarszawskiego #ww2 #1944pl #fotografie #warsawrisingmuseum #warsawuprising #powstaniewarszawskie #powstanie44 #exhibition #armiakrajowa #homearmy #powstancy #warsawrising #warsaw44 #pamietamy44

A post shared by Muzeum Powstania Warszawskiego (@1944pl) on

 

Utvalg museer som tilbyr virtuell sightseeing, er ganske bredt for historieinteresserte. Warszawa-oppstanden (1944) var en væpnet motstandsaksjon rettet mot tyske okkupanter under andre verdenskrig. Målet var å frigjøre Warszawa. Oppstanden var viktig fordi det var det største opprøret i Europa i krigstiden. Oppstandens konsekvenser var ubegripelig store.

 

Virtuell spasertur: HER 

Coronavirus i Polen – alt du bør vite

Coronaviruset er et smittsomt lungevirus som ble påvist i Polen 4. mars. 10 034 personer (22.04.2020) blir bekreftet smittet med SARS-CoV-2-viruset. Situasjonen endrer seg selvfølgelig veldig raskt, så artikkelen vil bli oppdatert. Den polske regjeringen ønsker ikke at situasjonen i Italia eller Spania skal skje også i Polen. Derfor prøver de å forebygge så snart som mulig og kommer med mange anbefalinger.

Pixabay

I tillegg er over 3505 personer på sykehus, over 98 020 er i karantene, og  22 731 er epidemiologisk tilsyn. 404 mennesker døde. 1513 personer blir frisk. 238 799 tester ble utført.

 

Pixabay

 

Symptomer på COVID-19 er feber, hoste, kortpustethet, muskelsmerter og tretthet. Altså det samme som symptomene på forkjølelse eller influensa.

Pixabay

 

Hva skjer i Polen:

UPDATE  22.04

-Folk må være på trygg avstand (2 meter)

-Fra mandag til fredag kl.10-12 kan handle bare folk som har mer enn 65 år

-Alle må dekke munnen og nesen f.eks. med en maske, når de ikke er hjemme. Unntak: f.eks. barn opp til 4 år, mennesker som har problemer med å puste, mennesker som er i skogen

-Barn under 13 år kan bare gå ut med en voksen. De kan selvfølgelig være i hagen sin, men de kan ikke gå en tur og til butikken

-Ingen bruk av lekeplasser

-På busser, trikker, tog, T-bane kan det være halvparten mindre mennesker enn seter

-Et forbud mot bruk av bysykler

-Et forbud mot møter og arrangementer

-I kjøpesenter kan åpne: dagligvarebutikker, kosmetikkbutikker, apotek, byggevareforretninger, avisbutikker og dyrebutikker.

-Et begrenset antall mennesker i butikker:

 • i butikker som har mindre enn 100 m2: 4 personer per ett kassaapparat
 • i butikker som har mer enn 100 m2: 1 person per 15 m2

-Det kan være 4 ganger flere kunder enn salgsboder på basarer

-Det kan være 2 ganger mer kunder enn postluker på postkontoret.

-Store byggevareforretninger er stengt i helgene

-Skjønnhets- og frisørsalonger, tatoverings- og piercingsalonger er stengt

-1 person per 15m2 av bygningen kan delta i kirkelige seremonier

-Det kan ikke være mer enn 50 deltagere på kirkegården under en begravelse.

-Skoler og høyskoler er stengt. Leksjoner pågår på internett.

-Eksamen etter 8. klasse og avsluttende eksamen vil være tidligst i juni (dette skjedde alltid i slutten av april og begynnelsen av mai)

-Barnehager og barnekrybber er stengt

-Folk kan ikke komme til restauranter, barer og kafeer. Restauranter kan levere mat.

-Kinoer, museer, kunstgallerier, operaer, biblioteker, teatre, treningssentre, svømmebassenger er stengt.

-Hoteller og andre overnattingssteder er stengt. Disse stedene kan bare være åpne for: personer som har karantene, medisinsk personell, personer som er i delegasjoner.

pixabay/ TheDigitalArtist

 

Hvem kan komme til Polen?

 • Polske statsborgere,
 • utlendinger som er ektefeller eller barn til polske statsborgere eller forblir under konstant omsorg av polske statsborgere,
 • folk som har Karta Polaka (et polakks kort),
 • diplomater,
 • personer som har permanent eller midlertidig oppholdstillatelse i Polen,
 • folk som har arbeidstillatelse,
 • utlendinger som frakter varer.

Godstransport fungerer normalt.

 

Hvem må ha karantene?

 • Folk som kom tilbake fra utlandet.
 • Personer som har hatt kontakt med en smittet eller muligens smittet person
 • Mennesker som bor sammen med en person som har kommet tilbake fra utlandet.

Karantenen varer 14 dager, og man kan ikke forlate huset. Det er også spesielle steder i Polen der folk kan tilbringe karantene. Hvis du ikke overholder karantenen, kan du få en bot opp til 30 000 PLN.

pixabay/sumanley

 

Tarcza antykryzysowa (anti-krise skjold)

Dette er en pakke med løsninger for å beskytte mot en krise på grunn av en pandemi. Dette er for å stabilisere den polske økonomien. Den polske regjeringen vil bruke omtrent 212 milliarder PLN (over 10% av BNP).

Den består av:

 • Finansiell bistand til ntreprenører
 • Offentlige investeringer
 • Helsevesen
 • Arbeidsplassbeskyttelse og ansattes sikkerhet
 • Styrking det økonomiske systemet.

 

Stadier for å redusere restriksjoner på grunn av coronavirus:

Første etappe (20.04.2020)

 • I butikker som har mindre enn 100 m2: 4 personer per ett kassaapparat
 • I butikker som har mer enn 100 m2: 1 person per 15 m2
 • Folk kan forlate huset for rekreasjon
 • Barn under 13 år kan forlate huset bare med en voksen
 • 1 person per 15m2 av bygningen kan delta i kirkelige seremonier

Andre etappe

 • Byggebutikker vil være åpne i helgene
 • Hotell vil være åpne, men med begrensninger
 • Museer, biblioteker, kunstgallerier vil være åpne

Tredje etappe

 • Skjønnhets- og frisørsalonger vil være åpne
 • Butikker i kjøpesentre vil være åpen med restriksjoner
 • Restauranter vil være åpen
 • Sportsarrangementer opp til 50 personer (i friluft, uten deltakelse av publikum)
 • Barnekrybber, barnehager og flere klasser på skolen (1-3) vil være åpne – maksimalt antall barn i rommet blir satt.

Fjerde etappe

 • Massasjesalonger og solarier vil være åpne
 • Treningssenter vil være åpne
 • kinoer og teatre vil være åpne, men med store begrensninger

 

Første etappe er fra 20. april. Datoene for de neste etappene er ikke fastsatt. Det avhenger av:

 • antall smittede personer
 • sykehus forsyninger
 • utførelse av anbefalingene

All informasjon er fra de offisielle nettstedene til den polske regjeringen.

pixabay/artpolka

UPDATE 14.03.2020

-En epidemisk trussel er innført i Polen.

-Full kontroll på landets grenser.

-Internasjonale flyreiser og tog blir kansellert.

-Det er innført et midlertidig innreiseforbud for utlendinger.

-Polakker som har kommet tilbake fra utlandet har en obligatorisk 14-dagers karantene.

-Bare dagligvarebutikker og apotek er åpne i kjøpesentre.

-Banker og minibanker er åpne.

-Klubber, puber og barer er stengt.

-Du kan ikke spise mat på en restaurant. Du kan bestille over telefon/internett eller få takeaway.

-Møter opp til maksimalt 50 personer kan finne sted.

-Regjeringen ber folk om å være hjemme.

 

11.03.2020

-Den polske regjeringen avlyste massehendelser. Hva er en massearrangement? I henhold til polsk lov, er det

 • ute og på stadioner – min. 1000 mennesker,
 • rom- min. 500 personer,
 • sportsbegivenhet- min. 300 menesker.

-Ikke alle fester og arrangementer er selvfølgelig massearrangementer. Arrangørene av arrangementer som skal finne sted senere ser på situasjonen. Det er ikke kjent om mange arrangementer vil finne sted. Derfor foreslår jeg å sjekke hendelser som interesserer deg. Hvis arrangementet blir avlyst, vil arrangøren definitivt si det.

 

-Vitenskapelige konferanser, internasjonale møter, klasser ved universiteter og skoler har blitt kansellert (til 25.03.2020). Hvis du skal komme til Polen for et møte, bør du sjekke om det er aktuelt.

 

-Fly avlyses hovedsakelig til og fra Italia, Kina, noen regioner i Tyskland og Frankrike, Israel. Sjekk flyturen din.

 

-Kontroller kan også skje på flyplasser. Passasjerer fra Italia, Kina og Sør-Korea blir spesielt sjekket. Du vil ha sjekket kroppstemperatur og fylle ut skjemaet.

 

-Sanitære kontroller er innført ved noen grenser. Sjektene inkluderer biler og busser, men tog og ferger vil også bli sjekket. Du vil ha sjekket kroppstemperatur og fylle ut skjemaet.

 

-Kulturinstitusjoner ble stengt, inkludert kinoer, teatre, museer, operaer.

 

-Å ta vare på hygiene er veldig viktig.

 

Pixabay

Jeg tror at vi for øyeblikket må ta vare på hygiene, adlyde til regjeringens ordre og roe ned. Panikk gjør bare ting verre. Generelt er polakkene ganske rolige. Jeg foreslår at du ser på WHOs nettsted.

Dette er det polske regjering nettsted, hvor du finner informasjon om coronavirus (på engelsk). Helsedepartementets Twitter

HOTLINE 800 190 590

 

 

Den internasjonale kvinnedagen – 8. mars

I dag har vi internasjonale kvinnedagen. I Polen er det vanlig at kvinner får gaver eller blomster om denne dagen. Hvis du tenker “kvinnedagen i Polen”, tenker du om tights og nellik! Hvorfor? Fordi i PRL-tiden i Polen var menn vant til å gi kvinner en nellik, fordi det var enkelt å kjøpe den samt tights fordi de ville gi noe som kvinnen trenger. Nå får vi hovedsakelig påskeliljer, tulipaner eller roser. 

 

Jeg husker at da jeg var liten pleide faren min å kjøpe blomster en dag før. Blomstene stod i kjeller så mamma og meg kunne ikke gå der fra 7. mars :). Tidlig den 8. mars pleide han og broren min å gå til kjelleren og ta alle blomstene: fra pappa til meg, fra pappa til  mamma, fra broren min til meg og fra broren min til mamma. Mamma pleide å få roser og jeg pleide å få tulipaner. 🙂

 

Ha en fin dag videre, kvinna! 🙂

Hva skjer i Polen i mars 2020?

Mars har allerede begynt og det betyr at det er på tide å presentere dere et nytt oversikt over interessante kulturarrangementer i Polen. Selv om det regner og blåser, kan man gjerne gå ut og prøve å finne seg noe spennende å gjøre. Det å stimulere egne sanser, påvirker man alltid positivt. Foretrekker du å smake på noe nytt, lytte, føle eller se?

 

Matkultur – Ølmarkedet “Piwowary 2020” i Łódź 

Når? 06-07.03.2020 

Hvor? Hala-Expo Łódź, al. Politechniki 4, Łódź 

Adgang? Billetter fra 13 – 80 zloty

Nettside? Her 

 

Er du akkurat i Polen, f.eks. i Warszawa? Leter du etter en god fest? Da er det på tide å kjøpe seg billetter for ølmarkedet <<Piwowary 2020>> i Łodź. Det er allerede 7. gang når ølmarkedet arrangeres i denne byen og etter å ha lest om antallet besøkende, har man ingen tvil om at det er verdt å bli med. Det er en stor fest, særlig for sanser. Man skal ha en sjanse til å smake på mange ulike typer øl, spesielt fra små, lokale bryggerier. Man kan forvente både nye øltyper og gode klassikere. Alle øldrikkende kan altså skaffe seg nye smaksopplevelser og dessuten lære seg litt om selve drikken og dens produksjon. I tillegg til selve øl, skal det være mulig å prøve forskjellige mjøder og sidere, som polske produsenter er veldig stolt av. Billettene kan kjøpes her 

 

Utstilling – Living in the present future 

Når? 24.01-03.05.2020 (fra kl. 10-16)

Hvor? Muzeum Sztuki Współczesnej, Staromłyńska 27, Szczecin

Adgang? Billetter fra 6-12 zloty 

Nettside? Her

 

Nasjonalmuseet i Szczecin, i samarbeidet med Bornholms Kunstmuseum, har forberedt et ganske nyskapende og spennende prosjekt, som har som mål å vise et menneske i et nytt perspektiv. Utstillingen som heter <<Living in the present future>> har som mål å vise forandringene som foregår i et menneske både på et mentalt og fysisk nivå. Grunnen til de forandringene er en stadig større tilgang til moderne teknologier og kunnskap. Det krever også at menneskets definisjon forandres. Kom i møte med et kreativt syn på hva dagens menneske er og bør bli.

 

 

 

Teater – “Når katten er borte… “

Når? 8,14,17,28.03.2020 

Hvor? Teater Capitol, Marszałkowska 115, Warszawa

Billetter? fra 49-150 zloty

Nettside? Her 

 

Når katten er borte, er det store sjanser til at den plutselig kommer tilbake, og hva da? Den engelske komedien handler om to ektepar som bestemmer seg for å dra på en bryllupsreise til Saint-Tropez etter 20 års ekteskap. Hvor mye sarkasme kan man tåle? Hvordan kan man vekke begjær hos en gammel mann? Og kan toalettbørsten hjelpe ei vakker jenta med å begå selvmord? Det eneste man kan forvente, er 2 timer med godt humør og latter. 

 

For utenlandske seere vises det engelske undertekster. 

View this post on Instagram

POLSKI TEATR W LONDYNIE I HOLANDII 🎭 zaprasza na prześmieszny spektakl "KIEDY KOTA NIE MA…"❗️ 🔴 OSTATNIE BILETY na www.polskiteatr.co.uk 👈 link w BIO 🔴 SPOTKANIE z aktorami po spektaklu 🤩 🔴 NIE PRZEGAP – tylko jedno przedstawienie o 18:00 – 15.06 LONDYN / 23.06 HAARLEM Na scenie: Piotr Zelt, Kasia Skrzynecka, Piotr Cyrwus, Anna Gornostaj, Agata Puterko, Zofia Zborowska Zapraszamy! #londyn #haarlem #amsterdam #holandia #teatrcapitol #kiedykotaniema #farsa #premiera #wyspy #anglia #polska #sztuka #komedia #dobrazabawa #rozrywka #bilety #rozrywkanapoziomie #jesien #wieczor #weekend #polonia #aktor #aktorka #zabawa #teatr #kasiaskrzynecka #piotrzelt #piotrcyrwus #annagornostaj

A post shared by Mixer Media Group (@mixermedia_group) on

 

Konsert – Filmmusikkonsert 

Når? 21.03.2020, kl. 19.30

Hvor? Tauron Arena Kraków, Stanisława Lema 7, 31-571 Kraków 

Billetter? fra 39-179 zloty

Nettside? Her 

Konserten skal vare i 2 timer.

 

Filmer kan ikke eksistere uten musikk. Den gir filmen dybde, skaper stemning og blir med seere lenge etter filmframvisning. Derfor organiseres det i Kraków en filmmusikkonsert! Den skal være spesielt interessant for disse som er opptatt av polsk filmkunst fordi det skal spilles musikken komponert av Wojciech Kilar – aktuelt en av de fremste polske komponistene. Det er viktig å vite at han har sørget for musikken i disse filmproduksjonen som betraktes ofte som viktigste i historien til den polske filmskolen. De forteller om polsk historie, livsstil, samfunnsforholdene eller er filmatiseringer av romaner som har henholdsvis stor betydning for vår nasjon. For polakker er denne konserten en slags sentimental reise, og for utlendinger er det en sjanse å bli kjent med nasjonens ånd. Musikken er jo en kjempeviktig del av den. Man skal få høre musikken fra bl.a. Pianista, Pan Tadeusz, Ziemia Obiecana, Sami swoi, Rejs og andre. Man kan altså forvente et stort show. 

 

Mer informasjon finnes også på nettstedet www.KoncertFilmowy.pl

En øy på en øy :) – kom og besøk Wyspa Polnoc!

Det er noe plass i Gdansk som heter Wyspa Spichrzow (nor. Øya av kornlager). Den finner sted i nærheten av Gamle Byen og Motlawa elven (dvs. Ny Motlawa elven). Wyspa Spichrzow er en av de historiske plassene i Gdańsk – der ble de første kornlagrene etablert. Nå på tiden er den veldig berømt, hovedsakelig kjent for en god plass til å tilbringe tid med venner eller en kjærlighet og spise godt. Og hvis vi snakker om det å spise godt… 🙂 Jeg vet… i Gdansk er det mange restauranter og på Wyspa Spichrzow også. Derfor tror jeg at vi bør velge dem som 1. skiller seg ut og 2. bruker bare ferske og lokale produkter. Og jeg ble kjent med en restaurant for nylig, som oppfyller forventningene mine. Denne restauranten heter Wyspa Polnoc.

 

De gjør deres best for å være en restaurant som skiller seg ut. Først og fremst vil jeg si at de lager alt selv dvs. brød, smør og dessert. Er det ikke suppert? Bare se på denne filmen!

 

Jeg er imponert av det. Og du?

 

Og en annet ting som jeg tror er lik viktig… – når du ser på dem blir du sikker at de elsker det som de gjør. Og det er fantastisk. Du må ikke sitte i nærheten av mennesker som hater jobben sin. Det er virkelig koselig å spise noe som du vet ble forberedt med “hele deres hjerte” som vi sier i Polen :). Og i tillegg er Wyspa Polnoc en først plass hvor fant jeg en suppe lagt av røkt fisk! Du må skynde deg for å smake denne, fordi menyen er endret fire ganger i året.


 

 

Litt historie kan du også føle i drinker. Hvert av dem er inspirert av historie av Wyspa Spichrzow. Jeg har funnet at restauranten beskriver drinkene sine selv og forklare hva de betyr. Navnene på drinkene viser til gamle korlagre, som befant seg på Wyspa Spichrzow.  Her kan du se på noe eksempler. 

 

Soli Deo Gloria

Honey vodka | El Jimador Blanco | Homemade pumpkin jam |vanilla | lime

Inspired by : Cluster of three most recognizable granaries of the industrial Gdańsk knowns as „In God we trust’. Few years ago still in service as grain silo. Today, proudly, holds our restaurant Wyspa Północ.

 

The Turk

Rum | Galliano | egg white | pear

This is the first cocktail we want to present to you. Inspired by the granary called „The Turk”.

History: Known as the highest middle aged silo, used to be a storage of lumber, sugar and fabrics. Some people say, that first cargo of coffee was stored here.

Steffen

Jack Daniels | wermuth | Cointreau | Homemade cocoa likier

Story of „Steffen” granary: Napoleon himself used to visit wounded soldiers stationed here, in custody of field hospital places in here. In fact, this is one of the few buildings which wasn’t destroyed during the II World War. Until recently, you could have heard sea shanties here sung by the members of Zejman’s marine club.

Det er også en omgivelse som er verdt å skrive litt om. Som jeg har skrevet overst, Wyspa Polnoc finner sted ved Ny Motlawa elven. Og… jeg skal ikke beskrive det fordi det er veldig vanskelig… 🙂 Du må bare se det!

 

Adresse: Chmielna 3/9, 80-748 Gdansk

Mobil: +48 587 161 176

E-post: [email protected]

 

 

 

Bory Tucholskie Nasjonalpark – storfuglens gamle kongerike

Mange av dere som elsker Trippelbyen, og liker også kontakt med natur, bør bestemme seg for en tur til et fint området på 4 613,04 ha, dekket av skog og tallrike vatn. Dette området heter Bory Tucholskie Nasjonalpark og ligger sør for Trippelbyen. 76 kilometer av turistløyper venter på dere!

 

Parkens symbol

Bory Tucholskie Nasjonalpark har en logo som refererer seg til parkens historie. Storfugl var det på dette området mye av i gamle dager. Det triste fakta er at i dag er det umulig å møte den der. Den siste storfuglen ble sannsynligvis skutt i 1980-åra av en jeger. Siden da har ingen hørt eller sett storfuglen der. Målet med å bruke den som parkens symbol er å uttrykke håp at den kommer tilbake til parken i framtiden og om å varsle mennesker om at de bør aldri prøve å føre til utryddelse av en eller annen art. 

 

Flora

Naturen i parken kan overraske, beroe og gi glede. Parken består stort sett av furuskog, og det gir man en følelse av å være omfavnet av natur. Vann er det også mye av der. Tallrike elver og myrer gir parken en særegen karakter. 

 

Ønsker du deg fine bilder? Ikke noe problem. Ta fotoapparat og vær oppmerksom på det som skjer rundt. I løpet av turen kan man uten tvil finne mye interessant som kan foreviges. Det er lov å ta bilder for ikke-kommersiell bruk. 

 

Dyreliv 

Takket være at det finnes mye vann i området er det en paradis for mange arter fugl. Gråhegre, havørn, toppdykker, svartspett og andre bevingede venner kan kose seg der. Særlig spennende kan det være for alle av oss som er morgenfugler, og liker å ta seg en tur. Skog, full av tusener av forskjellige lyder, er alltid en stor opplevelse. Bare stå opp kl. 4.00 for å rekke det.  

 

Friluftsaktiviteter

Bortsett fra fotturer er det kanskje fint å tilbringe litt tid på vannet. Det er mange steder der det er mulig å låne kajakk. Det å padle på en innsjø eller ei elv er noe helt forskjellig fra padling på sjøen. Det egner seg for familier med barn og kan være en avslappende måte å tilbringe dag på. Elvene Brda og Wda er de største i området. 

 

Det er veldig populært med sykleturer i parken. Med å bruke sykkel kan man se mye mer i kort tid.  

 

Stor mengde innsjøer gir også store muligheter for disse som foretrekker å fiske. Man må imidlertid skaffe seg tillatelse for å gjøre det. Når det gjelder nasjonalparken er det parkens direktør som har en mulighet til å gi den slags tillatelse. Man må sende en søknad på forhånd. For å be om mer informasjon, bør man kontakte parkens styre. Sjekk her.

 

Sightseeing?

Selv om jeg skriver om nasjonalparken i dette innlegget, og det er uten tvil dette som tiltrekker mest oppmerksomhet blant turistene, er det verdt å nevne at det finnes også noen steder rundt parken som kan være interessante for arkitektur- og historieentusiaster. Man kan besøke f.eks. byen Chojnice, der man kan finne rester av gotisk arkitektur fra 1300-tallet. Den mest kjente kulturminnet i denne byen er “Brama Człuchowska”, som kan oversettes som Człuchów-porten. I byen kan man også besøke neogotisk rådhus og nesten 700 års gammel St. Johannes Døperens kirke. 

 

 

I selve Człuchów finnes det slottet som i fortiden tilhørte Den Tyske Orden. Det ble bygd i den andre delen av 1300-tallet. I gamle dager ble det betraktet som en festning som lar seg ikke erobre. I dag kan man se mur og tårn, og besøke kirken. Den ble bygd mye senere, mellom årene 1826-1828. 

View this post on Instagram

#człuchów #castle #zamek

A post shared by @ grubyrycho on

 


Praktiske informasjoner

Billetter 

For å besøke parken må man kjøpe en billett. Voksenbillett koster 3 zloty. Barnebillett koster 1,50 zloty. Ei liste over punkter der man kan kjøpe billetter finnes her. I tillegg er det også mulig å betale billettene på nettet. Man kan sende relevant beløp på følgende konto: Park Narodowy “Bory Tucholskie” BGK Gdańsk nr konta: 52 1130 1121 0006 5599 5320 0001. 

 

Hunder

Det kan være viktig for alle disse som reiser sammen med sine firbente venner – det er ikke lov å besøke parken med hund. Det spiller ingen rolle om hunden er satt i bånd. Det er forbudt. 

 

Alle andre, nødvendige informasjoner kan finnes på parkens offisielt nettsted: https://www.pnbt.com.pl/en/ 

 

Musikkfestivaler i Polen- Sommer 2020

Sommermusikkfestivaler er veldig populære i Polen. Et nydelig vær og favorittartister på ett sted er en flott måte å tilbringe ferien på. Det er også et bra sted å møte nye mennesker. Les om de mest populære festivalene i Polen. Selvfølgelig er de ikke alle kunstnere. De vil bli kunngjort.

fot. Pixabay

Open’er

 • Musikk: populær, forskjellige
 • Hvor? Gdynia, Airport Gdynia-Kosakowo  
 • Når? 1 – 4 juli 2020
 • Billetter: fra 299 PLN
 • Artister: Kendrick Lamar, A$AP ROCKY, Twenty One Pilots, Taylor Swift, The Cure, Anderson, Paak & The Free Nationals, Angel Olsen, Banks, Big Thief, Charli XCX, Clairo, Fka Twings, Flohio, Foals, Inhaler, Jehnny Beth, Martin Garrix, Michael Kiwanuka, Playboi Carti, Schafter, Sea Girls, Seasick Steve, The Chemical Brothers, Thom Yorke Tomorrow’s modern boxes, Yungblud
View this post on Instagram

Wyjątkowy artysta jeszcze dzisiaj! #opener2020 An exceptional artist announcement today! #opener2020

A post shared by Open'er Festival (@opener_festival) on

Orange Warsaw Festival

View this post on Instagram

Orange Warsaw Festival 2020! Warszawa!

A post shared by Orange Warsaw Festival (@orange_warsaw_festival) on

Pol and Rock festival

 • Musikk: hovedsakelig rock
 • Hvor? Kostrzyn nad Odrą
 • Når? 30 juli – 1 august 2020
 • Billetter: gratis
  Artister: While She Sleeps, Dropkick Murphys, King Gizzard & The Lizard Wizard, Clutch, Ørganek, Pidżama Porno, Tagada Jones, Static-X

Krakow Live Festival

https://www.facebook.com/livefestival/photos/a.441729557763/10157648327062764/?type=3&theater

Charlotta Rock Festival

 • Musikk: rock
 • Hvor? Strzelinko, Dolina Charlotty
 • Når? 18 august 2020
 • Billetter: fra 180 PLN
 • Artister: The Hollywood Vampires (18 august 2020)

Impact Festival

 • Musikk: metal, rock
 • Hvor? Łódź, Atlas Arena
 • Når? 2 juni 2020
 • Billetter: fra 125 PLN
 • Artister: Korn, Bring Me The Horizon, Of Mice & Men, Skillet, Royal Republic
https://www.facebook.com/ImpactFestivalPL/photos/a.604671612922540/2783345101721836/?type=3&theater

Mystic Festival

 • Musikk: metal
 • Hvor? Kraków, Muzeum Lotnictwa
 • Når? 10-11 juni 2020
 • Billetter: fra 279 PLN
 • Artister: Judas Priest, MERCYFUL FATE, Heilung, Killing Joke: Official, Devin Townsend, Mgła, Katatonia, Amorphis, Obituary “Slowly We Rot”, Baroness, Alien Weaponry, Infected Rain, MOTANKA, BAEST, Nightwish, Gojira, ACCEPT, Mastodon, The HU, Sepultura, Beast In Black, Vader “De Profundis”, Witchcraft, Oranssi pazuzu, Bombus, Black River, Truchło Strzygi, Hentai Corporation
https://www.facebook.com/FestivalMystic/photos/gm.500145730555717/589654721593470/?type=3&theater

Fest Festival

 • Musikk: populær, forskjellige
 • Hvor? Chorzów, Silesia Park
 • Når? 13-15 august 2020
 • Billetter: fra 229 PLN
 • Artister: Khalid, Mark Ronson, James Bay, Nothing but thieves, Taco Hemingway, Daughter, Sohn, Mata, Alice Glass, The Blaze dj set, Sigrid, Danzel Curry, Maduk, Sonbird, Ferdinand and left boy, Fatima Yamaha, CVAV 2.0, Secret Cinema, Motor drum city ensemble, A.M.C, Bart Skils, Break&SP:MC, Desert Dwellers Live, Dj Hype, Eitan Reiter Live, La Fleur, Liquid Bloom, Mefjus & Mc Maksim, Out of orbit live, Purple Disco Machine, Tiga, Treavor Moontribe, Viktor Ruiz

OFF Festival

 • Musikk: alternativ 
 • Hvor? Katowice, Dolina Trzech Stawów
 • Når? 7 – 9 august 2020
 • Billetter: fra 349 PLN
  Artister: Iggy Pop, Bikini Kill, Injury Reserve, Shura, Lazarus, Folamour, alyona alyona, Mac DeMarco, Piernikowski, Tropical Fuck Storm
https://www.facebook.com/offfestival/photos/gm.541260636481766/10157992959157208/?type=3&theater

Sunrise Festival

 • Musikk: elektronisk
 • Hvor? Kołobrzeg
 • Når? 24 – 26 juli 2020
 • Billetter: fra 219 PLN
  Artister: Carl Cox, Sasha, John Digweed, Faithless DJ set
View this post on Instagram

Nie zwlekaj i zapewnij sobie wyjątkowe wakacje kupując #bilet na Sunrise Festival 2020 🎫 Wejściówki w pierwszej puli kupisz w specjalnej cenie promocyjnej od 1 marca 🔥 Możesz to zrobić tylko na naszej stronie ➡ https://sunrisefestival.pl/ . 🇬🇧 Don’t hesitate and secure amazing holidays by buying the tickets now for Sunrise Festival 2020 🎫 You can buy #EarlyBird tickets in a specially discounted price from 1st of March 🔥You can do it only on our website ➡ https://sunrisefestival.pl/ #sunrisefestival #sunrise #festival #sunrisefestival2020 #poland #kolobrzeg #podczele #music #edm #techno #trance #house #future #hardstyle #progressive #history #bigroom #techhouse #dubstep #drumnbass #drumandbass #bass #basshouse #bigbeat #tickets #buynow #holiday #sun

A post shared by Sunrise Festival (@sunrisefestivalpl) on

Audioriver

 • Musikk: elektronisk
 • Hvor? Płock, plaża nad Wisłą
 • Når? 24 – 26 juli 2020
 • Billetter: fra 200 PLN
 • Artister: Artbat, Bicep Live, Bryan Gee ft. Mc Felon, Catz ‘n Dogz, Dr. Rubinstein, Fred V, Gorgon City, Joyhauser, Kas:st live, Lane 8, Len Faki, Mathame, Orbital, Paul Temple B2B SNTS, Spor, The High Contrast Band, Viper Diva (Shlømo & Hadone) Live, VTSS, Zardonic & Fickle6 Pres., Takeover, ZHU
View this post on Instagram

#audioriver #magic #płock #droneview

A post shared by Audioriver Festival (@audioriver) on

Ostróda Reggae Festival

 • Musikk: reggae
 • Hvor? Ostróda
 • Når? 9-12 juli 2020
 • Billetter: fra 220 PLN
  Artister: Anthony B, Julian Marley The Uprising, Inna de Yard, Max Romeo & Xana Romeo, JAMARAM meets JAHCOUSTIX
https://www.facebook.com/Ostrodareggaefestival/photos/a.10150582481206676/10156746721346676/?type=3&theater

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top