Ulica Florianska og Brama Florianska (Florianska gate og Florian-porten) i Krakow

Florianska gate er en av de viktigste gatene i gamlebyen, ved siden av torget i Krakow. Gaten er 335 meter lang. Navnet kommer fra Florian-porten, som ligger i enden av gaten. Allerede i 1257 ble denne gaten markert på byplanen. Dette er en del av den kongelige veien som fører til Wawel.

 

Florianska gate er først og fremst vakre bygårder. I begynnelsen var det bolighus. I 1330 var det minst 10 hus der, og på 1400-tallet var de fleste husene laget av murstein. Mange hoteller, restauranter og museer ble bygget på 1700-tallet. I dag finner du mange hoteller, restauranter og gavebutikker der. Mange anser denne gaten for å være en av de vakreste i Krakow. Derfor er dette stedet vanligvis veldig overfylt, og mange turister besøker det.

 

 

 

Bygårdene:

Nr 14 Hotel pod Różą

Navnet kommer fra 1800-tallet. Hotellet har eksistert siden ca. 1800 og er et av de eldste hotellene i Krakow. Hvem bodde der? For eksempel tsar Alexander I og Balzac.

 

 

Nr 25 Kamienica Pod Świętą Teklą

Den ble bygget i det 14./15. århundre. Dette er Apotekmuseet nå.

Nr 41 Dom Jana Matejki

Bygården ble bygget på 1500-tallet. Den berømte polske maleren Jan Matejko ble født og bodde her. Etter hans død ble bygården kjøpt av vennene hans. De opprettet et museum der med suvenirene hans. Fra 1904 ble det en del av Nasjonalmuseet.

 

Nr 45 Kamienica Bełzińska

Det er en kafé og restaurant “Jama Michalika” her. Det er en berømt litterær kafé. På begynnelsen av 1900-tallet opptrådte kabareten “Zielony Balonik” der. I dag fremtrer kjente skuespillere og satirikere der.

 

 

Brama Floriańska (Florianska Gate/ Florian-porten)

Det er en middelalderport med et tårn, en rest av de gamle bymurene. En av de åtte forsvarsportene i Kraków. Porten er 34,5 meter høy. Over inngangen er det et relieff av Piast-ørnen. Fra siden av byen er det et relieff av St. Florian. Den eldste delen av porten kommer fra 1200- / 1300-tallet. For tiden er porten en del av turistveien – Defense Walls. Det er også et kunstgalleri.

Bildet: Wikipedia
Bildet: wikipedia
Bildet: Wikipedia

I 1882 var det en hestetrikkelinje der, og i 1901 en elektrisk trikkelinje, som ikke eksisterer i dag.

 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Jul i Polen- skikker og tradisjonell mat i Schlesien

Jul er en spesiell tid hvert år. Det er en tid til å kose seg med familien, gi gaver og god mat. Jul er også forskjellige skikker som varierer i hver region i Polen. Jeg vil gjerne vise deg noen skikker fra Schlesien. I ulike deler av Schlesien, skikker er også forskjellig, så jeg vil fokusere på den delen som jeg kommer – Cieszyn Schlesien – ved den tsjekkiske grensen.

Bildet: Adobe Stock

 

Hvem bringer gaver?

I Polen blir gaver gitt av julenissen (Mikołaj), Gwiazdor, engelen (Aniołek) og barnet (Dzieciątko). En engel gir gaver i Schlesien.

 

Ciasteczka cieszyńskie

Det er ingen jul uten Cieszyn-kaker. Dette er små kaker som vanligvis er basert på smør. Det finnes over 30 forskjellige typer av kakene. Disse kakene er laget i hele desember.

 

Fisk

I Polen spiser vi ikke kjøtt på julaften. Vi spiser fisk, tradisjonelt karpe, men andre typer fisk også.

 

Suppe

Rødbetesuppe (barszcz) med små piroger (uszka) eller fiskesuppe (zupa rybna) spises tradisjonelt i Schlesien. Soppsuppe (zupa grzybowa) er også populært i andre regioner av Polen.

Bildet: Pixabay
Bildet: Pixabay

 

Sałatka jarzynowa

Grønnsakssalat er et must på julebordet. Her finner du oppskriften.

 

Szulki

Dette er kanelkaker. Vi spiser szulki med honning.

 

Alene hjemme

Julefilmer er også en tradisjon! Hvert år i Polen er Alene hjemme på TV.

 

Spådom

Spåing var tradisjonelt i Cieszyn Schlesien. Det var epler og nøtter. Fire nøtter symboliserte de fire kvartalene av året. Det var avhengig av nøttemidlet hva kvartalet ville bli.

Bildet: Pixabay
Bildet: Pixabay

 

Fat

På bordet på julaften var det fat med korn, hvitløk og løk. Dette var for å sikre velstand gjennom hele året.

Bildet: Pixabay

 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Zakrzowek og Skalki Twardowskiego i Krakow

Jeg vet at mange av dere liker å besøke Krakow. Det er mange interessante steder, og det er noe for alle. Men har dere hørt om Zakrzówek og Skalki Twardowski? Noen kaller det “lille Kroatia”. Er de rett?

 

Zakrzowek er en innsjø. Det er også en park der. Det var et kalkbrudd på dette stedet. Det fungerte til 1990. Deretter ble steinbruddet oversvømmet med vann, og på denne måten kan vi besøke et vakkert sted som er Zakrzówek. Vannet har en vakker turkisfarge, men dessverre er bading forbudt der. Den er omtrent 32 meter dyp.

 

 

Inntil 2019 var det mulig å dykke i sjøen. Hva er i bunnen? En kult polsk bil – Fiat 125p, en varebil, en buss.

 

Karol Wojtyła, senere kjent som pave Johannes Paul II, jobbet i dette steinbruddet under andre verdenskrig. En minneplate kan sees på en av steinene.

 

Dette stedet er ikke bare en innsjø, men også Skałki Twardowskiego (Twardowskis klippe). Navnet kommer fra herr Twardowski. Herr Twardowski er en helt av polske legender og eventyr, som solgte sjelen sin til djevelen. Det var her hans magiske skole eksisterte, men en gang brøt den ut. Dette er hvordan Skałki Twardowskiego, ifølge legenden, ble opprettet. Det er mange grotter der. Den største av dem er Twardowskis grotte.

 

 

Det er også Elvis Presley Avenue med hans statue.

 

Zakrzówek og Skałki Twardowskiego er ivrig besøkt av folk som liker fotturer, sykling og tilbringe en hyggelig tid ute. For noen er det også et flott sted å klatre. Perfekt sted for en piknik med familien.

 

Hvordan komme dit:

Buss: 112, 162 (stopp Park Skały Twardowskiego), 578, 662 (stopp Norymberska).

Trikker: 11, 18, 52 (stopp Norymberska).

Sykkel: sykkelstien som ligger på boulevarden langs elven Vistula, vil føre oss til dette stedet.

 

Likevel, husk at dette stedet kan være farlig. Mange døde der da de hoppet i vannet. Foreløpig er ikke svømming tillatt, men det skal bygges et badeplass i fremtiden.

 

 

Dette stedet er i stadig endring. Siden i fjor har byen Krakow modernisert Zakrzówek. Der skal det bygges turstier og badeplass. Investeringen forventes å ende i 2023.

 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Polsk mat- oppskrift på grønnsakssalat/russisk salat/sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa (grønnsakssalat) er en rett som du kan finne på alle polske fester. Polakker liker å spise det på tradisjonelle bursdager eller på julaften. Dette er en universell salat som er perfekt for enhver festen i Polen. Det er mange oppskrifter på grønnsakssalat/russisk salat. Det kan være litt forskjellige ingredienser i hver region i Polen. Noen gir også egg, løk, hermetiske mais/erter.

Bildet: Adobe Stock

 

Ingredienser:

5 poteter

4 gulrøtter

1 persillerot

½ sellerirot (eller 1 liten selleri)

4-6 syltede agurker

3-5 skjeer majones

1 en teskje sennep

½ hermetikkboks med mais eller erter

salt

pepper

 

Du bør kjøpe alle ingrediensene i matbutikken. Jeg vet også om en nettbutikk som selger polske produkter. Jeg vil også snart publisere en ostekakeoppskrift (sernik) så du kan kjøpe ostekakeost også 🙂

 

Slik gjør du:

Vask poteter, gulrøtter, persillerot og sellerirot, men ikke skrell. Kok den i ca 30-40 minutter i saltet vann. Grønnsaker må være myke. Skrell de kokte grønnsakene. Skjær grønnsaker i små terninger. Bland i en stor bolle alle ingrediensene. La erter/mais renne av godt og hell i bollen. Tilsett sennep og majones. Smak til med salt og pepper. Bland alt godt. Du kan endre antall ingredienser. Du trenger ikke legge til mais eller erter hvis du ikke vil.

 

 

 

 

 

Hva skal dere spise en grønnsakssalat med?

Grønnsakssalat kan være et tillegg til fisk og kjøtt. Dere kan også spise det med en brød.

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Unntakstilstand i Polen – 13. desember 1981

Etter andre verdenskrig begynte kommunismens tid i Polen. Polen ble da kalt Folkerepublikken Polen (PRL). 13. desember 1981 begynte unntakstilstanden. Tanker dukket opp på de polske gatene.

Bildet: Wikipedia

 

Hvorfor?

Den viktigste årsaken var streikene som fant sted over hele Polen og fremveksten av Solidarność.  Et annet argument var trusselen om militær inngripen fra andre stater i Warszawapakten. På dagen for innføringen av unntakstilstanden ble det imidlertid ikke lagt merke til at de sovjetiske troppene beveget seg mot Polen. Offisiell propaganda sa at unntakstilstanden ville redde Polen fra en økonomisk og politisk katastrofe. Lurer dere på hvem Polen kjempet med? Med sitt eget folk. Polakkene ønsket å leve i et demokratisk land og være frie mennesker.

Bildet: Wikipedia

 

General Wojciech Jaruzelski informerte om unntakstilstanden kl. 6. Wojciech Jaruzelski var da statsminister. General Jaruzelski ble presentert i propaganda som en god soldat, en god far og en ensom forsvarer av hjemlandet.

Bildet: Wikipedia

 

I løpet av få dager ble rundt 5000 mennesker arrestert og holdt i 49 interneringsleirer. Gjennom hele unntakstilstandensperioden ble titusenvis av mennesker arrestert. Opposisjonen, folk assosiert med Solidarność, kom i fengsler. Det var streiker på produksjonsanleggene, som ble brutalt pacifisert.

Bildet: Wikipedia

 

Unntakstilstanden ble suspendert 31. desember 1982, og 22. juli 1983 ble den fullført. Hvor mange mennesker ble drept? Det er ikke akkurat kjent. Offisielt er rundt 100 mennesker kjent. Det er også ukjent hvor mange mennesker hadde dårligere helse på grunn av forfølgelse og vold.

Bildet: Wikipedia

En unntakstilstand i Polen fungerte 5 ganger:

1833

1861

1905

1939-1945

1981-1983

 

Hvordan levde folk under unntakstilstanden?

Borgernes grunnleggende rettigheter og friheter ble suspendert. Streiker, demonstrasjoner og protester var forbudt.

 

En statistisk innbygger i Polen drakk omtrent 2,2 liter ren brennevin årlig på 1940-tallet. På slutten av 1970-tallet – 8,6 liter i året. På den ene siden var produksjonen av alkohol veldig viktig for den polske økonomien. På den annen side forårsaket det alkoholavhengighet og patologier hos mange mennesker. Under unntakstilstanden ble det gjort et forsøk på å begrense alkoholforbruket. Alkohol kunne ikke kjøpes i butikker mellom kl. 06.00 og kl. 13. Alkohol kunne ikke kjøpes i alle butikker. Av denne grunn kjøpte mange alkohol ulovlig eller gjorde det selv.

 

Det var en tid da mange ting ikke var i butikkene. Det sies at det alltid var eddik i butikkene. Det var et kortsystem i Polen. Dette betyr at folk hadde kort for visse produkter som kjøtt, sjokolade, kaffe. Det var lange køer foran butikkene. Dette betyr selvfølgelig ikke at alle produktene var lett tilgjengelige før.

Bildet: Wikipedia

 

Et portforbud (godzina policyjna, milicyjna) ble innført 22-6. Folk trengte passerer å forlate sitt bosted. Telefoner ble slått av og korrespondanse ble sensurert.

Bildet: Wikipedia

 

Det var forbudt å publisere pressen, bortsett fra Trybuna Ludu og Żołnierz Wolności. Det var bare ett TV- og radioprogram. Alle sosiale og kulturelle organisasjoner ble suspendert.

Bildet: Wikipedia

 

Selvfølgelig var det et underjordisk samfunn. Med underjordisk mener jeg utenfor myndigheters innflytelse. Folk var involvert i ulovlig publisering av magasiner og motstandsaksjoner. Det var til og med et underjordisk postkontor. Det var en uavhengig skole som lærte ekte historie. For eksempel ble Polens historie presentert for foreldrene mine på en annen måte enn jeg lærte på skolen.

 

Tro var også viktig. Hjelp for mennesker ble organisert i kirker. Mange geistlige ble involvert i motstanden mot regjeringen. I juni 1983 kom pave Johannes Paul II til Polen. For myndighetene var hans pilegrimsreise et tegn på stabilisering av situasjonen, og for samfunnet et tegn på håp.

Bildet: Wikipedia

unntakstilstanden var en traumatisk hendelse for innbyggerne i Polen. Her finner dere mer informasjon om unntakstilstanden i Polen.

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

6. desember i Polen- Mikołajki

6 desember er en lykkelig dag for gode barn (og voksne!). I dag gir julenissen små gaver. Vi kaller det Mikołajki.

Bildet: Pixabay

 

Skikken med å gi gaver dateres tilbake til middelalderen. Så legender av St. Nicholas var veldig populær. En av dem sier at biskop Nicholas ga bort all sin eiendom til fattige mennesker. På 1700-tallet fikk barn pepperkaker, epler og trekors. Vi feirer det på denne dagen fordi 6. desember St. Nicholas av Myra døde.

Bildet: wikipedia
Bildet: Pixabay

 

Hva får barna? Vanligvis søtsaker, sjokolade og små leker. Foreldre legger gaver om natten. Hvor finner barn gaver? Under en pute, i sko eller i store sokker.

Bildet: Pixabay

I barnehager og skoler har barn et møte med julenissen. Så får de små gaver. Ofte er dette søtsaker og frukt. I katolske kirker kan du også møte julenissen den dagen, som vanligvis gir sjokolade.

 

På julenissens dagen gaver er gitt ikke bare til barn, men også for voksne som gir hverandre små gaver.

Bildet: Pixabay

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Barbórka- gruvearbeiders dag

4 desember er en viktig fest for alle gruvearbeidere i Polen. I dag feirer vi dagen til gruvearbeideren kjent som Barbórka. Det er St. Barbara, som er skytshelgen for god død og hardt arbeid. Vi har for tiden rundt 21 kullgruver i Polen.

Bildet: Adobe Stock

 

Feiringen av Barbórka dateres tilbake til begynnelsen av 1800-tallet. Tradisjonelt begynner Barbórka med en morgenmesse i kirken. Så er det forskjellige parader med gruveorkestre.

 

Noen dager før Barbórka er det også et møte med gamle og unge gruvearbeidere – et ølkro (karczma piwna). Gruvearbeidere er delt inn i to “gamle” og “unge” lag og deltar i forskjellige konkurranser. Sammen synger de gruvesanger, forteller morsomme historier. Og selvfølgelig drikker de øl.

 

I følge den gamle polske tradisjonen vil grenene til et frukttre som skal settes i vannet den dagen blomstre til jul

 

 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Hva med julemarkeder i Polen?

Juletiden er en flott tid som mange venter på hvert år. Som jul er det også julemarkeder. Dessverre vil mange av dem ikke finne sted i år eller vil være i en annen form. Å reise er også gjort vanskelig eller til og med umulig på grunn av coronavirus, og derfor vil vi i dag se hvordan det ser ut og huske tidligere julemarkeder.

 

Julemarkeder holdes mange steder i Polen. De største er selvfølgelig i store byer som Kraków, Gdańsk, Szczecin, Warszawa, Wrocław og Poznań, men i mange mindre byer finner den også sted. Det er et flott sted å prøve juleretter, drikke gløgg og kose seg. I et slikt sted vil dere finne mange jule suvenirer.

 

La oss starte med julemarkedene som skal holdes!

 

 

Julemarkedet arrangeres i Szczecin 9. – 20. desember. Det vil også bli avholdt på nettet, hvor dere kan kjøpe julegaver.

 

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez @kasiadeoliveira

 

Julemarkedet i Łódź vil også finne sted!

 

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez MateuszW1993 (@matijaseop1993)

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Justyna Kondaszewska (@justyna._.k)

 

Julemarkedet i Gdańsk vil ikke bli holdt på den tradisjonelle måten. Men! I år ble det bestemt å ha et online julemarked. Det er et virtuelt julemarked på nettstedet. Dere kan spille julesanger der og se håndverkernes produkter. Det er også oppskrifter på grzaniec (gløgg), kaker og juleretter. Dessverre er alt på polsk. Vi skrev om julemarkedet i Gdansk i fjor her.

 

 

Julemarkedet i Poznań blir også avlyst. Jeg var der i fjor, og jeg synes det er verdt et besøk. Spesielt pariserhjulet! Vi skrev om det her.

 

Julemarkedet i Krakow avbrytes også.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Moscone EU (@moscone.eu)

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Anna Dziedzic (@annadziedzic2)

 

Julemarkedet i Warszawa også, dessverre.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Ewa Olszewska (@effciaster)

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Klaudia Boratyńska (@la_claudine)

St. Andrews skikker- Andrzejki

Om natten 29/30. november feirer vi i Polen det vi kaller Andrzejki. Dette er feiringen av St. Andrew. Vanligvis holdes det forskjellige arrangementer denne dagen. I år er det dessverre ikke mulig, men jeg vil gjerne skrive deg litt om dagens skikker.

Bildet: Adobe Stock

 

En gang i tiden ble St. Andrews Day bare tatt vare på av kvinner som ikke har ektemann. Den dagen var det mange spill og formuefortellinger for å hjelpe jentene med å finne en mann. Menn hadde også en slik ferie. Den ble kalt katarzynki (24. november).

Bildet: Pixabay

 

Den første informasjonen om Andrzejki i polsk litteratur kommer fra 1500-tallet. Hva ble gjort den dagen? Folk trodde at hvis en jente ikke spiste noe den dagen, ville hun se sin fremtidige ektemann i en drøm. Jentene klippet en kirsebærgren. Hvis det blomstret på julaften, betydde det et raskt bryllup. Skikkene fra den tiden overlever ikke den dag i dag.

Bildet: Pixabay

 

Det mest populære er å helle voks over vannet. En nøkkel brukes ofte til dette. Voksfolket prøver å forutsi fremtiden.

Bildet: Pixabay

 

Ugifte kvinner vekslet skoene helt til inngangsdøren. Personen som hadde skoene sist, gifter seg raskest.

Bildet: Pixabay

 

En annen moro var skokasting. Folk snur ryggen til døren og kaster venstre sko. Hvis skoen var vendt mot døren, betydde det et raskt ekteskap.

Bildet: Pixabay

 

For å gjøre drømmene dine oppfylt, kan du prøve å kaste en mynt i et vannkar.

Bildet: Pixabay

 

Dette er bare noen få av skikkene som finner sted denne dagen. Dette er en veldig populær ferie, spesielt i slaviske land.

10 polske byer du ikke visste om

Trippelbyen, Warszawa og Kraków – det er ikke rart at Polen er kjent for sine flotte storbyer, men det finnes også mange mindre steder som er både vakre og interessante. Jeg presenterer en liste over polske byer som du har sannsynligvis ikke hørt om, men du bør oppleve (minst noen av dem). De er perfekte for en kort tur hvis du er lei av støyende byer og har lyst til å se en annen side av Polen.

Location Poland. Red pin on the map.
Bildet: Fotolia

 

1. Sandomierz
En nydelig by som ligger ved Wisła-elven på syv høyder (slik som Roma) med en av de vakreste gamlebyene i Polen. Her finnes det mange arkitektoniske monumenter og det er fire vandreturer som leder gjennom byen. Sandomierz er veldig turistvennlig og du kan få alle nyttige informasjoner på nettstedet. I Polen er byen mest kjent for å være et sted hvor foregår handlingen til en populær polsk versjon av en italiensk TV-serie om en prest som løser krimialsaker.

BJh2ejtAnji
BXr93hxh-0u
3OqLEjRaVd

 

2. Zamość
Et sted som er kjent først og fremst for sin arkitektur. Den blir ofte kalt «en renessanseperle» og det er ikke uten grunn. I Zamość kan man se for eksempel de fargerike bygårdene og kolegiallkirke som ble bygget nettop i renessansestil. Byen tilbyr en rekke attraksjoner som dyrehage, parker og gallerier. Den ligger i nærheten av Polens østlige grenser og hvis du har tenkt om å besøke Lviv, fra Zamość er det bare 130 kilometers reise.

BXTZ9aOhOeH
BQi0t9XDEt3
BaG430bBOdy

 

3. Kazimierz Dolny
En vakker beliggenhet i en av de mest sjarmerende steder ved Wisła-evlen og en magisk markedsplass gjør Kazimierz Dolny et populært reisemål blant polske turister. Likevel er den kanskje ikke så kjent i utlandet. Det er på tide å gjøre noe med det for byen er definitivt verdt et besøk!

BCNg7RqL6PM
5NA-EBL6ID
BKnX7-FgVjg

 

4. Reszel
Små, stille gater, et gotisk slott og fascinerende historie – dette er Reszel. Byen ligger i det nordøstlige Polen i Warmia-området og man kan nesten kjenne middelalderens ånd i luften. Hvorfor er det så stille her? Reszel er den første polske byen som ble medlem av Cittaslow – en organisasjon med formålet å bevare kultur og særpreg av småbyer. Og når det gjelder historie – her var den siste kjente brenningen av en kvinne henrettet for trolldom i Europa.

BZeFgOeld5W
BZoj6_Enc9T

 

5. Świdnica
Mange som besøker Dolny Śląsk (Nedre Schleichen) er fokusert på Wrocław eller Książ-slotttet. De er selvfølgelig fine steder men det er også bra å legge merke til en små og litt mindre kjent by. Du kan planlegge din reise til regionen slik at du kan se Den jødiske kirkegården og Fredskirke som er skrevet inn på UNESCO-listen.

BQvQC4KldVg

6. Chojnice
Å være en del av Kaszuby-regionen og nærheten av Tucholaskogen er det som kalles for en vakker beliggenhet! Det er selvfølgelig ikke alt. I selve byen er det nydelig Gamlebyen, god bevarte arkitektoniske monumenter og en park hvor man kan spasere i timevis.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Agnieszka (@lifemanagerka)

7. Chełmno
Det er bare å dra 40 kilometer utover Toruń for å nå en ikke mindre vakker by med en like lang historie (begge byene fikk byrettigheter i 1233). I årene1230-1250 var Chełmno Den tyske ordens by og i dag kan man beundre velbevarte bygninger fra den tiden. Senere epoker satte også sitt spor på byens topografi. De gotiske kirkene, bymurer og et rådhus i renessansestil – dette mangfoldet gjør Chełmno en av de vakreste byene i Polen.

BIJB0png-yq
BII_VACgHdo
BIj6GhogXfT

 

8. Kłodzko
Festningen Kłodzko er kanskje mest gjenkjennelig enn selve byen, med det er ikke det eneste som gjør Kłodzko verdt å se. Middelalderplan, sjarmerende gamlebyen og de pittoreske smågatene (og kanskje nærheten av grensen med Tsjekkia) gjør at byen er ofte kalt for den lille Praha.

BaUkVgBlpiN
BaUnNrgFyDI

 

9. Lądek Zdrój
En av de eldste spa-byene i Polen som ligger i Sudetene. Her kan man nyte verme kilder og se forskellige severdigheter som bygårdene i barokk- og renesansestil. Det er også verdt å besøke den botaniske hage Arboretum.

BThvS5LDD9r
BaOOCUEBYKV

 

10. Jarosław
Polsk, ukrainsk og jødisk kultur hadde sin møteplass i dette tidligere handelssenter. I dag kan man spore de gamle dager i bygårdene ved markedsplassen og et rådhus som til tross for mange ombygninger mistet ikke sin sjarm.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Maciej Romanik (@maciejromanik)

Marta Brok
Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

 

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top