Lublin og Zamosc – perler i det østlige Polen

Det sørlige Polen er ikke kjent ennå blant de fleste utenlandske turister. De fleste som kommer til Polen besøker heller Warszawa, Poznan, Wroclaw, Gdansk eller Krakow og har til og med ikke hørt om Lublin eller Zamosc. Dermed går de glipp av mangfoldig kultur og koselige byer med flott arkitektur og mange severdigheter. I dag vil jeg beskrive kort de populærste østlige byene.

LUBLIN


Bildet: Fotolia

Den største polske byen østover fra Wisla-elv er Lublin med ca. 350 000 innbygere (Wizzair tilbyr direkte flyforbindelser fra Oslo Torp til Lublin for ganske lave priser). Siden flere århundrer har den vært møteplass for øst- og vesteuropeiske kulturen, derfor har byen en veldig rik historie. Lublin, som en av de eldste polske byer, utmerker seg med sin arkitektur, man kan finne her mange vakre bygninger fra forskjellige tidsepoker. Byens landemerke er Brama Krakowska (Krakow-porten) fra 1300-tallet som er porten til den magiske gamle byen. Også det kongelige slottet med tårn fra 1200-tallet er verdt et besøk. I slottets kappelen finnes det unike bysantiske malerier som er veldig imponerende.

ZAMOŚĆ

BXTZ9aOhOeH

Hvis du kommer til Lublin, må du nødvendig besøke også Zamosc (byen som ligger ca. 90 kilometer fra Lublin). Zamosc er en by bygt på 1500-tallet av en italiensk arkitekt Bernando Morando, og ofte kaller man Zamosc en perfekt by på grunn av geometrisk og regulær arkitektur. Denne Renessansens perle ble innskrevet til UNESCO sin verdensarvliste.

Hovedmarket (Rynek) i Zamosc er en kvadrat  med overflaten 10 000 kvadratmeter og er omkringet av mange fargerike, gamle bygård. Også rådhuset er veldig vakkert. Jeg anbefaler å se på byen fra katedralens tårn. Du kan også kose deg i parken, som er en av de peneste i Polen.

BaG430bBOdy

Liker du jazz? Zamosc er kjent som en jazzby, på grunn av en stor festival Jazz na kresach  som finnes i mai. Dessuten er det mulig å høre på god musikk i flere restauranter om kvelden.  Jeg anbefaler også å kommer hit på Jarmark Hetmanski (en stor fest og marked) som er organisert i juni. Da kan man kjøpe originelle suvenirer, spise god lokal mat eller se på oppvisninger av musikk- og dansegrupper. Mye gode opplevelser garantert!

Asia

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Auschwitz – et innblikk i 2. verdenskrig historie

Bare 50 kilometer vest for Krakow og 30 km sørøst for Katowice ligger Oświęcim. Byen som i 1939 ble den største konsentrasjonsleir i hele Europa er symbolet på mordet på de europeiske jødene.  En del av konsentrasjonsleir – Auschwitz-Birkenau ble i 1979 oppført på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv. Om denne grusomme delen av byens historie som er knyttet til andre verdenskrig skriver jeg i dag.

Andre verdenskrig brøt ut 1. september 1939, da Tyskland invaderte Polen. Dette året fikk den polske byen Oświęcim det tyske navnet Auschwitz, og ble konsentrasjonsleir opprettet av de tyske nazistene.

Mange jøder, polakker, sigøynere og andre mistet livet i Auschwitz. Ulike anslag regner med at mellom 1,2 og 1,6 millioner mennesker ble drept i Auschwitz, men andre kilder viser at det kunne være opp til 4 millioner som døde i konsentrasjonsleirene i Auschwitz.


Auschwitz bestod av tre hovedleire som var spesialbygd for masseutrydding av mennesker: Auschwitz I, Auschwitz II eller Birkenau og Auschwitz III eller Buna Monowitz. Her døde millioner av uskyldige mennesker, og her ble de mest umenneskelige eksperimenter på levende mennesker gjennomført.

Jeg vil ikke beskrive egentlig hva skjedde med mennesker som mistet livet i Auschwitz, men et besøk på Auschwitz-museum er en veldig sterk opplevelse. I dag kan man besøke Auschwitz og få innblikk i det som faktisk skjedde der under andre verdenskrig. Du kan sjekke museums nettside for å lese mer om Auschwitz historie.


Bilder jeg har brukt i dette innlegget ble tatt av Randomjenta fra bloggen gossipgirlworld.blogg.no Takk så mye at du var så snill og la meg bruke bilder du tok i Auschwitz! 🙂

Marta

 

 

Aktiv ferie i Karkonosze-fjellene

Lurer du på hvor du skal reise på en aktiv sommerferie? Kom til Karkonosze-fjellene som ligger bare to kjøretimer fra Wroclaw (eller litt lengre med tog – direkte forbindelse fra Wroclaw). Med sine vakre landskaper tiltrekker regionen mange turister både om vinteren og om sommeren.

 

BRKvWDHljqK

Karkonosze er et perfekt område for utendørsaktiviteter, et riktig paradis for de som elsker fotturer med 230 kilometer markede stier. Jeg anbefaler å ta en tur til Karkonoszes høyeste fjell – Sniezka (1602 m.o.h.) og nyte det fantastiske utsikten man fra toppen (ved godt vær kan man se opp til 200 kilometer!). Under turen kan du hvile litt i Samotnia-fjellhytte som er kjent for sin magiske atmosfære og deilig mat.

 

BaqXy23nSIN

I Polen er Karkonosze kjent som sykkelland, her finnes det 450 kilometer sykkelstier med variert vanskelighetsgrad: fra koselige stier for familier med småbarn til MTB-stier for de som liker utfordringer. 

Leter du etter adrenalin? Karkonosze-fjellene tilbyr også perfekte forhold for ekstremsporter som fallskjermhopp eller paragliding. I Jelenia Gora kan du f.eks. prøve tandem fallskjermhopp med en erfaren instruktør. Du kan velge å sveve over Slott- og Pallasser- Dalen, Chojnik Slott eller til og med Sniezka toppen. Fantastisk utsikt og unike opplevelser garantert! 

 

Karkonosze-fjellene er også et perfekt sted for klatrere. Krucze Skaly og Krzywe Baszty i nærheten av Szklarska Poreba er veldig populære, klatreruter der er forsikret og egner seg også for folk med mindre erfaring. Dessuten kan du finne mange klatrekurs i Karkonosze og Szklarska Poreba, hvis du ikke har klatret før.
BNtTFbQjA4X

I Karkonosze-fjellene finnes det flott tilbud også for familier med barn. Jeg anbefaler f.eks. å besøke Fritidsparken Esplanada i Szklarska Poreba eller leketøymuseet i Karpacz. Regionen er veldig populær både blant polske og utenlandske turister, og den har veldig god turistisk infrastruktur med mange gode hoteller, restauranter, og godt kollektivtilbud. For meg har disse fjellene helt unik, nesten magisk atmosfære! 😉

 

 

 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Polen før og nå – litt om PRL

I dag kort om Polens nyeste historie fra turistisk perspektiv 🙂 Vi tar turen til PRL tid!

Etter store ødeleggelser under andre verdenskrig kom Polen etter krigen under sovjetisk okkupasjon. Til tross for liten støtte i den polske befolkningen hadde sovjetlojale polske kommunister total kontroll over landet. Mellom 1952 og 1990 eksisterte PRL (Folkerepublikken Polen).

BV_iDX8APUE

På disse dagene var alt vanskelig. Man kunne bare kjøpe varer på såkalte korter og ikke bruke penger, og det var problemet med mangel på varer i butikkene. Nå er Polen som andre europeiske land, vi har store kjøpesentre og moderne bygninger, men mange av kommunistens arv eksisterer fortsett i den polske realiteten.

BDLNVSTHMyF
BagsMyVhGQJ

Flere av polske bygginger ble bygd i løpet av PRR i Soviet-stylen. Det er for eksempel Kultur- og vitenskapspalasset i Warszawa som ble reist i årene 1952?1955 som «en gave fra det sovjetiske folk til det polske folk» etter initiativ av Josef Stalin. Bygningens arkitektur minner om flere lignende skyskrapere som ble reist i Sovjetunionen på samme tid. I dag vekker Kultur- og vitenskapspalasset mange kontroverser særlig blant den yngre generasjon av Warszawas innbyggere. Mange sier at bygningen at den er et symbol på den fortidige sovjetiske dominansen over Polen.

BX-VOuchcLL

I dag er PRL er en ny turistisk trend i Polen. Det finnes mange restauranter og attraksjoner knyttet til PRL dagene i Polen. Det er mange selskaper som tilbyr alternative måter å oppleve Polen på. For eksempel i Warszawa eller Krakow kan man ta en unik reise tilbake i tid man vintage biler som Trabant, Syrena eller Ogorek. I Warszawa finnes det en restaurant som tilbyr Mange kjendiser som Bruce Willis besøkte Oberża pod Czerwonym Wieprzem. Restauranten er et populær turistdestinasjon i Warszawa.

BA5Pczzqh6G

Marta

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Folketradisjoner i Polen

Polen er et land med veldig rike og varierte folketradisjoner. I hver region kan man finne egenartige vaner, fester, drakter, musikk, dans eller retter. Det blir stadig mer populær å drive med folkedans, kunst eller håndverk, det er også flere musikkgrupper som spiller modernisert folkemusikk. Folk begynner også å kle på seg regionale drakter oftere enn for 20-30 år siden.

BaHlJWAFm0R

Regionen hvor man setter særlig tar vare på tradisjon er Karpaty-fjellene i det sørøstlige Polen. Folk som bor der kalles Górale og deles også i flere grupper, mest kjente er Górale fra Zakopane. De snakker sin egen dialekt som folk fra andre regioner ofte ikke forstår. De elsker å danse og spille energisk musikk (mest populær instrument er fela). Jeg anbefaler å høre på en av de moderne band som henter inspirasjon fra folkemusikk, f.eks. Golec uOrkiestra eller Zakopower.

BRvFBWMD_o0

Et veldig spesielt folk bor i Nord-Polen og heter Kaszubi. De snakker sitt eget språk (kasjubisk), har sine egne musikkinstrumenter: djevelens fela (pol. diabelskie skrzypce) og burczybas, og sågar egen radio! Viktig kasjubisk tradisjon er å sniffe tobakk. Regionen er også kjent fra deilige fiskeretter og jordbær. Hvis du vil smake på de beste jordbærene i Polen kom siste helg i juni til Jordbærfestivelet Truskawkobranie i Brodnica. Der får du også anledning til å bli bedre kjent med kasjubisk kultur og slappe av ved en av de peneste kasjubiske innsjøene.

 

BXpJvUUDqQR

I det sentrale Polen er folketradisjonene også veldig rike. Kurpie-regionen er veldig kjent på grunn av håndverk – her kan du kjøpe deilige ravsmykker. Folk i denne delen av Polen er veldig stolte av sine vaner. En unik opplevelse er deltakelse i et tog på Palmesøndag i bygden Lysy som er sannsynligvis den fargerikeste Palmesøndagtog i hele verden! 

BSrehfjh3E4

Tradisjon er svart viktig i Polens eldste region – Wielkopolska. Fra denne landsdelen kommer det mange sagn om Polens opprinnelse. En opplevelse du ikke kan gå glipp ev er Noc Kupały (midtsommerfest) i Poznan som er en gammelpolsk folkefest. Denne natta går mange tusen lanterner opp i himmelen og danner et uforglemmelig bilde.

a2iAOfnTRn

Veldig interessant er også schlesisk kultur. Schlesien er et området i det sørlige Polen som omfatter slike byene som Katowice, Opole eller Wroclaw. Der bor det et folk som er veldig stolt og har alltid utmerket seg fra andre etniske grupper i Polen. Deres språk er veldig vanskelig å forstå for de fleste Polakkene, og maten er også veldig karakteristisk: man pleier å spise veldig fet, ofte bruker man surkål, poteter og mel. Typisk schlesiske retter er krupniok, kluski og rolada.

 

BarE0rCB-a4

Det var bare en liten innledning til polsk folkekultur. Man kunne faktisk skrive også om rike tradisjoner fra Krakow, Lowicz, Kujawy eller Mazury. Men så måtte jeg vel skrive en hel bok! 😉 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

 

Tannlege i Gdansk, Polen

 

Polen er et viktig tannreisemål på Europas kort. Tannlegebehandling i Polen er billigere og bedre enn det er i Norge, derfor bestemmer seg mange nordmenn å besøke tannleger hos oss.

Young Professional Woman Dentist working with a Female Patient
Bildet: Fotolia

Vi vet er det er vanskelig å velge mellom ulike tannklinikker. Her finner du alle våre innleg om tannleger i Gdansk:

Skal du til Krakow? Sjekk vårt innlegg om 4HealthTravel i Kraków og les også om tannklinikk i Krakow

I dag anbefaler vi en tannreise til Polen, nemlig Gdansk. Hvis tannlegen din sier at her er det behov for en krone, tannbro eller en tannimplantat for noen tusen kroner, bør du spørre om hva alternativene er. Det beste alternativet er å reise til Gdansk! Har du tenkt å ta tannbehandlingen som en del av sommerferien?

Mange vet ikke at i Polen har vi best kvalifiserte tannleger som bruker moderne og sertifisert utstyr. Det er mange norske medisinstudenter som studerer odontologi ved seks universiteter i Polen for eksempel i Gdansk, Szczecin og Poznan. Det viser at Polen tilbyr den høyeste kvaliteten på tannlegebehandling.

Tannlegebehandling i Gdansk koster en tredel av norske priser. Til og med tilbyr tannleger både gratis flyplasstransport og overnatting på hotellet! Ja, det er faktisk mulig å ha alt i ett! Å reise med fly til Gdansk, få høykvalitet tannlegebehandling, bo på et komfortabelt hotell, smake på polsk mat og fantastisk øl vil være billiggere enn å få behandling i Norge.

Å gå til tannlege i Polen er omtrent det samme som å gå til tannlege i Norge, men til en tredel av prisen?

På nettsiden av en klinikk som tilbyr tannlegebehandling med tanke på nordmenn kan du bestille et tannlegebesøk sammen med flyplasstransport og overnatting på hotellet. Klinikken tilbyr profesjonell behandling av forskjellige slag (implanter, tannbroer, kroner, profesjonell tannbleking,rotfylling osv.).

Alle ansatte er flinke i engelsk og hyggelige. Anbefalinger av fornøyde kunder er et bevis på høy kvalitet:

Jeg er fornøyd med resultatet. Men like viktig som resultatet er jo servicen og profesjonaliteten til de ansatte. Når jeg nå velger å gi toppkarakter til klinikken, er det nettopp fordi de ansatte virker faglig dyktige, er oppmerksomme og hyggelige og får en til å føle seg trygg. Og prisen er kanskje hyggeligst av alt. Betydelig lavere enn hjemme i Norge.

Det er bare å fylle et kontaktskjema på nettsiden, bestille en time hos tannlege, pakke kofferten og dra til Gdansk! Er det noen av dere som har allerede vært hos tannlege i Polen?

Podhale regionen med Zakopane og Nowy Targ

Podhale er regionen i sørlige Polen som ligger ved foten av Tatrafjellene. De to viktigste byene i denne regionen er Zakopane og Nowy Targ. I dag skal jeg skrive om det man kan oppleve i denne regionen!

BarX9lXH1uf

Zakopane og Nowy Targ

Norge har sin vinterhovedstad, Hovden, mens i Polen har vi Zakopane 🙂 Byen er Polens største vintersportssted, men på grunn av fantastiske fjellruter i nærheten av byen er den også et sentrum for turisme om sommeren!

Zakopane ligger 100 km sør for Kraków.  Byen er vakkert plassert ved foten til Tatrafjellene. Den ligger i en stor dal mellom Tatra-fjellene og Gubałówka-høyden. Byen ligger mellom 750 og 1000 meter over havet, den til Polens høystliggende by.  Nowy Targ ligger ved elven Dunajec, og er den største byen i regionen Podhale.

Hovedgågaten i Zakopane heter Krupówki, der finnes det flere butikker og restauranter. Restauranter i Zakopane og Nowy Targ er unike og prisene ultrarimelige! Man kan smake på tradisjonell mat fra Podhale regionen, drikke kaldt øl, og høre på tradisjonell folkemusikk konserter. Jeg anbefaler å spise på Nasza Kasza restauranten.

I Zakopane finnes det flere nydelige og unike trehus som viser tilbake til en eldre tid. Byen er også en av de viktigste kursteder i Polen.

BajUOR_g47g

Górale-kulturen

Zakopane og Nowy Targ er også sentrene for Górale-kulturen. Górale er innnbyggerne i Podhale-regionen som har beholdt sin kultur og dialekt. Det er ikke uvanlig å se folk i Podhale gå i tradisjonelle folkedrakter i byen på søndager og helligdager. Górale er kjent for sin oscypek, en ost laget av en blanding av ku- og sauemelk (les mer om polsk mat her). Górale er også kjent for sine tradisjoner innen folkemusikk.

Oscypek, Oszczypek is a smoked cheese made of salted sheep milk exclusively in the Tatra Mountains region of Poland. Oscypek is a protected trade name under the EU's Protected Designation of Origin geographical indication
Bildet: Fotolia

Fjellturer i Podhale

Podhale regionen er en perfekt feriedestinasjon til de som er naturelskere og liker å vandre i fjell. Naturområdene i regionen er det vakeste og mest unike i landet. Fjellvandrere og klatrere besøker Zakopane hele året. For eksempel fra Gubałówka-høyden som ligger i Zakopane kan man oppleve det fantastiske utsiktet over Tatrafjellene og Zakopane byen.

Den høyeste toppen i den polske delen av Tatrafjellene er Rysy som ligger 2 499 moh. Rysy ligger i Høye Tatra på grensen mellom Polen og Slovakia. Rysy er tilgjengelig for turister og på toppen strekker det fantastiske utsikt over Tatrafjellene.

Hvis du reiser med familie og vil oppleve fantastisk polsk natur du kan velge å besøke Morskie Oko. Det er den største og fjerde dypeste innsjøen i Tatrafjellene som ligger ved foten av Rysy.


Bildet: Fotolia

Podhale regionen med Zakopane og Nowy Targ er sikkert en av de vakreste plassene i Polen! Har noen av dere besøkt Podhale regionen allerede? Har dere noen tips kanskje?

Marta

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Ørnrede-ruten – aktiv ferie i nærheten av Krakow

I dag skal jeg presentere en av de mest kjente turistattraksjoner i Polen – Szlak Orlich Gniazd (Ørnrede-ruten på norsk) som ligger mellom Krakow og Czestochowa. Dette er 163 kilometer lang stig i variert området som er perfekt både for vandre- og sykkelturer.  Langs  ruten befinner seg mange vakre borger og slott (noen av dem fra middelalderen).

 

BZviHj-AzTW

Ørnrede-ruten ligger i området som kalles Jura Krakowsko-Czestochowska (Krakow-Czestochowa Jurahøylandet), og utmerker seg med sitt imponerende og vakre landskap med flere kalksteinberg, klipper og daler. Det egner seg perfekt til forskjellige utendørsaktiviteter som sykling, ridning eller klatring. Jura er et riktig Mekka for klatrere på grunn av tallrike interessante kalksteinformasjoner som er perfekt både for begynnere og for erfarne klatrere. Altså hvis du trenger litt adrenalin, så er det et riktig sted for deg!

 

BajXQYfATQZ

Det som er særlig interessant er flere slott, borger og ruiner som befinner seg i området, de eldste kommer fra 1200-tallet!

Det mest kjente er Ogrodzieniec Slott som står på den høyeste bakken i området (515 moh). Hver fredag arrangeres det nattomvisning med spøkelser som er kjempemoro ikke bare for barn men også for eldre besøkere ;). Det er også verdt å se torturkammeren med mye utstyr som ble brukt til å plage fangene og fiender for mange år siden. Du må også besøke slottet Pieskowa Skala som kalles renessansens perle, og se steinen Herkules klubbe som er den mest kjente steinen i Polen.

 

BaUiGX3jUYw

Visste du at det er en ørken i Polen? Ja, det er ikke noe misforståelse – vi har en ørken! Pustynia Bledowska som kalles ofte Polsk Sahara. Den ligger i Jurahøylandet og for noen år siden kunne man se der sandstorm og fata morgana. I dag er ørken ikke lenge så stor, stor del av den ble dekket med skog, men det er fremdeles utypisk og spennende turistattraksjon som tiltrekker flere tusen turister.

BXbjuq6A5mq

Ørnrede ruten er perfekt for en aktiv ferie, og det garanterer mange opplevelser. Hotell- og restauranttilbud er også kjempebra her. Så det er bare å komme til Krakow og oppdage denne regionen!

 

Mer om denne regionen kan dere lese på denne nettsiden – www.slaskie.travel 🙂

 Asia

 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Mazury – besøk Polens Finland!

Det masuriske innsjøplatå (Pozjezierze Mazurskie eller bare Mazury på polsk) ligger ikke langt fra Gdańsk. Turen jeg anbefaler i dag begynner i Elbląg som ligger 60 kilometer fra Gdańsk. Det er bare å ta toget til Elbląg (Les mer om togreiser i Polen) for å utforske en av de vakreste naturområder i Polen – Mazury!

BZfrigQDCQY

Det masuriske innsjøplatå

Mazury er av de vakreste plassene på jorda, og er en av de 28 finallistene i Naturens sju underverk konkurranse som ble basert på en global avstemning på nettet. Finalistene i denne konkurranse ble valgt på bakgrunn av over 100 millioner avgitte stemmer, så det var faktisk flere.

Ingen nordiske kandidater endte blant finalistene, selv om det var Geirangefjorden som representerte Norge 😉 Det viser faktisk at Mazury er verdt å besøke! I dag anbefaler jeg å ta turen dit 🙂

BaV18wZh8nN

Ostróda-Elbląg kanalen

Ostróda-Elbląg kanalen (eller Elbląg-Ostróda kanalen) forbinder innsjøer og elver i Mazury distrikt via sluser og ramper. Kanalen ble bygget i det 19. århundre. Det som er helt uvanlig ved kanalen er at noen ganger må man ferdes over land! I tillegg til de normale slusene, fraktes båtene også over landområder på spesielle jernbaneskinner. Grunnen til dette er store avstander mellom noen deler av kanalen. Det som er også uvanlig ved kanalen er høydeforskjellen som er 99,5m på 9,6km! Hele kanalsystemet er basert på vannkraft, og er et fenomen i Europa fra et teknisk perspektiv.

Å seile langs kanalen er en helt fantastisk opplevelse og en perfekt anledning til å oppleve polsk natur! Du kan bestille billetter for et cruise langs kanalen på nettsiden.

BYLWVrZB22S

Besøk Iława

Hvis du allerede er i Ostróda, så anbefaler jeg å besøke hjembyen min – Iława. Den ligger 30 kilometer fra Ostróda, og det tar bare 25 minutter med tog å reise dit. Iława ligger ved Jeziorak innsjø som er den lengste innsjøen i Polen – den er 27 kilometer lang. Iława er den perfekte destinasjon hvil du vil slappe av fra storbyens mas og kjas. I byens nærmeste omgivelser finnes det fantastiske skoger, flere innsjøer og unike naturområder. Også selve byen med sine sjarmerende gågater langs Jeziorak innsjø er også verdt å oppleve. I Iława kan du overnatte for eksempel på Stary Tartak hotellet som ligger ved innsjøen og har SPA (klikk HER for å sjekke hotell nettsiden).

 

BaWSGDXnTD6

Det jeg har skrevet om Mazury er bare en liten del at det som du kan oppleve i dette distriktet! Jeg håper at du vil velge Mazury som din neste reisedestinasjon i Polen! 🙂

 

Marta

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Sykkelferie i Polen

Sykkeltur i Polen er en fantastisk måte å oppdage landet på, og en helt unik opplevelse. På sykkelen kan du nyte deilige, varierte landskap og beundre flotte severdigheter.

 

Baiiw_qlUq1

Polen har desverre ikke så utviklet nettverk av sykkelstier som for eksempel de skandinaviske land. Likevel kan du finne mange gode veier langs kysten, i nasjonalparker, og i de vakreste turistiske regionene. Du kan leie sykkelen ganske billig (ca. 80 kroner per døgn).

I Polen finner du for eksempel mange pene skogstier som egner seg fantastisk for syklister. Hvis du kommer til Warszawa, kan du for eksempel plane en fantastisk tur til Kampinoski skogen som tilbyr 144 kilometer sykkelstier, bare noen få kilometer utenfor hovedstaden. Kjempefine ruter, blant vakre innsjøer og mange bakker finner du også i Mazury eller Kaszuby.

BacUBeunsXa

For de som elsker utfordninger og anbefaler jeg å reise til polske fjellene. I Tatra, Karkonosze, Bieszczady eller Gory Sowie finnes det flere hundre kilometer ekstreme fjellruter i variert område. Et godt forslag for erfarne og god trenerte syklister er for eksempel ruten fra Miedzygorze til Snieznik-fjell (1425 m.o.h.).

 

 

 Og de som ønsker seg mer avslapping eller reiser med barna kan finne mange flotte stier ved kysten, for eksempel til en 160 kilometer lang rute fra Miastko til Leba. En unikk opplevelse er også en sykkeltur på Helhalvøya. Der kan du sykle med sjøen på begge sider!
 

BaiTCDSnPYG

De fleste polske byene satser i det siste på å utvikle sykkelinfrastruktur. Warszawa tilbyr 340 kilometer sykkelstier, det er også mange av dem i Wroclaw, Krakow, Gdansk, Poznan og Rzeszow. I Warszawa, Poznan, Opole og Wroclaw kan du leie ut sykkelen fra en av flere sykkelstasjoner som er i forskjellige bydeler og etterlate dem på en annen. De første 20 minutter kan du sykle gratis! For å leie ut sykkelen, må du først registrere deg på denne websiden. Også andre byer som Gdansk, Torun eller Krakow kommer til å innføre lignende systemer snart.

 

 

Asia

 

Bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top