Podhale regionen med Zakopane og Nowy Targ

Podhale er regionen i sørlige Polen som ligger ved foten av Tatrafjellene. De to viktigste byene i denne regionen er Zakopane og Nowy Targ. I dag skal jeg skrive om det man kan oppleve i denne regionen!

BarX9lXH1uf

Zakopane og Nowy Targ

Norge har sin vinterhovedstad, Hovden, mens i Polen har vi Zakopane 🙂 Byen er Polens største vintersportssted, men på grunn av fantastiske fjellruter i nærheten av byen er den også et sentrum for turisme om sommeren!

Zakopane ligger 100 km sør for Kraków.  Byen er vakkert plassert ved foten til Tatrafjellene. Den ligger i en stor dal mellom Tatra-fjellene og Gubałówka-høyden. Byen ligger mellom 750 og 1000 meter over havet, den til Polens høystliggende by.  Nowy Targ ligger ved elven Dunajec, og er den største byen i regionen Podhale.

Hovedgågaten i Zakopane heter Krupówki, der finnes det flere butikker og restauranter. Restauranter i Zakopane og Nowy Targ er unike og prisene ultrarimelige! Man kan smake på tradisjonell mat fra Podhale regionen, drikke kaldt øl, og høre på tradisjonell folkemusikk konserter. Jeg anbefaler å spise på Nasza Kasza restauranten.

I Zakopane finnes det flere nydelige og unike trehus som viser tilbake til en eldre tid. Byen er også en av de viktigste kursteder i Polen.

BajUOR_g47g

Górale-kulturen

Zakopane og Nowy Targ er også sentrene for Górale-kulturen. Górale er innnbyggerne i Podhale-regionen som har beholdt sin kultur og dialekt. Det er ikke uvanlig å se folk i Podhale gå i tradisjonelle folkedrakter i byen på søndager og helligdager. Górale er kjent for sin oscypek, en ost laget av en blanding av ku- og sauemelk (les mer om polsk mat her). Górale er også kjent for sine tradisjoner innen folkemusikk.

Oscypek, Oszczypek is a smoked cheese made of salted sheep milk exclusively in the Tatra Mountains region of Poland. Oscypek is a protected trade name under the EU's Protected Designation of Origin geographical indication
Bildet: Fotolia

Fjellturer i Podhale

Podhale regionen er en perfekt feriedestinasjon til de som er naturelskere og liker å vandre i fjell. Naturområdene i regionen er det vakeste og mest unike i landet. Fjellvandrere og klatrere besøker Zakopane hele året. For eksempel fra Gubałówka-høyden som ligger i Zakopane kan man oppleve det fantastiske utsiktet over Tatrafjellene og Zakopane byen.

Den høyeste toppen i den polske delen av Tatrafjellene er Rysy som ligger 2 499 moh. Rysy ligger i Høye Tatra på grensen mellom Polen og Slovakia. Rysy er tilgjengelig for turister og på toppen strekker det fantastiske utsikt over Tatrafjellene.

Hvis du reiser med familie og vil oppleve fantastisk polsk natur du kan velge å besøke Morskie Oko. Det er den største og fjerde dypeste innsjøen i Tatrafjellene som ligger ved foten av Rysy.


Bildet: Fotolia

Podhale regionen med Zakopane og Nowy Targ er sikkert en av de vakreste plassene i Polen! Har noen av dere besøkt Podhale regionen allerede? Har dere noen tips kanskje?

Marta

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Hei og velkommen! Jeg heter Ania og bor i Gdańsk, men jeg kommer fra Schlesien :) Jeg liker å besøke nye steder og prøve nye ting. Jeg vil vise dere kjente og ukjente steder i Polen. Men også gi masse gode reisetips til dere som vil besøke Polen! Jeg håper dere vil elske Polen :) Kontakt: [email protected]
Posts created 745

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top