Helgetur til Zakopane – sentrum for polsk fjellkultur

Det er mange interessante steder i Polen, men det finnes noen som står på ønskeliste for nesten alle turister. En av dem er Zakopane, byen som ligger ved foten av Tatrafjellene, sør i Polen og som tiltrekker over 2 mill. besøkende hvert år. Hva er spesielt med denne byen? Er det nok å bruke bare én helg på den?

BM4NWFYjsjr

Tradisjonell arkitektur
Zakopane har en særegen karakter på grunn av sin tradisjonell arkitektur. Store hus lagde av ved, dekorerte med effektfulle ornamenter, skaper en spesiell stemning i byen. Selve spasertur på gatene kan være en fornøyelse.

BK5_X_chffE
BK5-EP5Bz4P
BK59_VIhto5

Folklore og mat
Den mest kjente gaten heter Krupówki. Der kan man ikke bare nyte atmosfæren som skapes av selgere i fargerike, tradisjonelle drakter, men også prøve lokale spesialiteter. Uten å smake på saltig ost (oscypek), surkålsuppe med ribbe (kwaśnica) og varm vin med krydder, kan man ikke hevde at en har vært i Zakopane!

BYlv04hH_Li
BXn8lJ7HnLd
BZhzqjrjBXX
Oscypek, Oszczypek is a smoked cheese made of salted sheep milk exclusively in the Tatra Mountains region of Poland. Oscypek is a protected trade name under the EU's Protected Designation of Origin geographical indicationBildet: Fotolia.com
BZlGhSWH7Iv
BYigbfmFkFY

Tatrafjellene
Tatra er det høyeste fjellområdet i Polen, som har noe å tilby for alle. Disse, som har lyst til å slappe av, kan besøke daler. De mest kjente er Chochołowska og Kościeliska. Historisk sett var Chochołowska et viktig terreng for saubeiting. Man kan fortsatt se der gamle gjeterbuer og i noen av dem selges det i dag original saltig ost. Det er også den eneste dalen en kan besøke med hunden.

BJdSNjbjPPA
BMMZo9xAmHV
BYYi4uAHcrP
BWpKAhkDd3l

Kościeliska dalen er kjent for grotter. Det finnes ca. 450 av dem, men bare 5 er tilgengelige for turister til slutten av oktober. Blant dem er f.eks. Mylna grotte, Mroźna grotte, Raptawicka grotte. Besøk i en grotte tar ca. 1 time. Det rekker du sikkert!

BZuAzr6nJ2m
BZjUWa2gopH
BZVcSC-H010
BWsWnJcjBZX

Ekstremale spor
For erfarne fjellentusiaster kan man anbefalle turen på Mnich, Zawrat, Mięguszowicka fjellpass eller Orla Perć. Der kan man skaffe seg ekstremale opplevelser. På noen av sporene kan man virkelig føle at man balanserer mellom livet og døden.
 

BYgvUPhDGHD
BZc8pT8Hhta
BZvDNfPlew9
BYk_2uchdsH
BYEP3nkjbxu
BXcrkCrFshM
BWYTW7uAzK9

Obligatoriske fjelltopper
Giewont, Łomnica, Kasprowy Wierch, Czerwone Wierchy er fjelltopper av moderat vanskelighetsgrad. Det er verdt å nå dem på grunn av fantastiske landskaper. Kasprowy Wierch kan man også nå med å bruke fjellheisen. Der finnes det også en turisthytte med servering.
 

BXX4NaUl8Wb
BZxXRWKnHV5
BZtuXfUFyjN
BZs_zUeDCRP

Selv om Gubałówka er ikke en høy topp, er det vanlig å gå en tur dit også. Utsikten derfra er verdt å se. Det er en god idé for en morgen- eller kveldstur, når man har ikke lyst på stor fysisk aktivitet. Der kan man også kjøpe noe å drikke og spise.

BZHY12wg1JQ
BQWIC2hDN7A

Termer
Etter en lang spasertur er det godt å ta et varmt bad for å slappe muskler. Man kan gjøre det i svømmehaller og termer som ligger i nærheten til Zakopane. Der oppvarmes det vann på en naturlig måte, med bruk av geotermisk energi. Du kan svømme både innendørs og utendørs og nyte samtidig nydelige utsikter på fjell. Termer finner du i følgende steder: Chochołów, Bukowina Tatrzańska, Białka Tatrzańska og Szaflary.

BRtFo7zjpSv
_SLLWbrNd6
_IKD3zrNQl
BU9pY9-DTlY
BSDeEHaj0Zn
BSdATg4jQ89

Witkacy – demonen til Zakopane

For kunstelskere kan det være insteressant å komme i møte med Witkacy og hans ånd i Zakopane. Witkacy var en kontroversiell og samtidig genial kunstner som levde ved århundreskiftet (1885 – 1939). Han var både forfatter, maler, filosof, fotograf og dramatiker. Publikum assosierer ham med abstrakt kunst, karikaturtegninger og rik forestillingsevne, som Witkacy pleide å forserke med bruk av narkotika. I dag kan man finne hans ånd i Witkacy Teater i Zakopane.
BLLOlyEjNe2
BZHO138AbtQ
BJNafqAjQn9
BMoIev8Dq5Z
BI7HSGRDhoA

Når man leter etter andre spor av tatra kultur, kan man besøke Tatra Museum og dets tallrike avdelinger. Sjekk her.
 

Vinterhovedstad
Om vinteren kommer tusener av turister til Zakopane for å gå på ski, stå på ski og for å se på konkurranser i skihopping. Man kan lett føle seg som en deltaker av en uendelig fest da. Men om skifasiliteter skal jeg skrive rett før den første snøen 😉

BPiAKQ-DjJP
Det var bare en forsmak av dette som man kan oppleve i Zakopane. Jeg tror at en helg kan ikke være nok, hvis man vil bli skikkelig kjent med dette stedet. Planlegg heller en liten ferie.  
 
Natalia Mazur

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Hei og velkommen! Jeg heter Ania og bor i Gdańsk, men jeg kommer fra Schlesien :) Jeg liker å besøke nye steder og prøve nye ting. Jeg vil vise dere kjente og ukjente steder i Polen. Men også gi masse gode reisetips til dere som vil besøke Polen! Jeg håper dere vil elske Polen :) Kontakt: [email protected]
Posts created 745

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top