Krakow – her forteller hver stein en historie

Krakow er populær blant utenlandske turister som ingen annen av polske byer. Takket være tallrike historiske severdigheter, koselige kafeer  og rikt kulturliv kan man oppleve her en egenartet atmosfære: blanding av historisk mystikk og moderne storbyliv.

BZyzJ2PnHnA

Tidligere polens hovedstad har blitt nummer 2. på The Guardians liste over verdens mest interessante steder (nummer 1. var Sydney). Og det har Krakow sikkert fortjent. Byen har flere navn, noen kaller den “slavisk Roma”, andre “liten Wien” eller sågar “polsk  Jerusalem”.

Alle turister som kommer til Krakow må nødvendigvis besøke Hovedtorget (Rynek Glowny på polsk) som er med på UNESCO sin liste over verdensarv-steder. Hovedtorget kommer fra 1257 og er med sine 40 000 kvadratmeter den største middelalder plassen i Europa. På torget finner du også den eldste shoppingsenter i Europa – Sukiennice. I denne bygningen handlet man importerte varer allerede på 1400-tallet. Jeg anbefaler å sette seg på en av mange sjarmerende kafeer og nyte pulserende liv og egenartet atmosfære på Hovedtorget.  Det er også verdt å besøke Mariakirken fra 1400-tallet med sin trealter som er den største gotiske trealteren.

BVr6EjVnoff

Til de mest kjente severdigheter i Krakow eller sågar i hele Polen hører Wawel slottet og katedralen. Kongeslottet har i fem hundre år vært kongelig residens og katedralen var kronings- og begravelsestedet for mange polske konger. Wawel har stor betyning for Polakker og er en riktig arkitektonisk perle.   

Bag42sgnicq

Krakow lokker turister også med sin pulserende kulturliv, mange kaller den festivalbyen. De mest kjente festivaler Jødisk kulturfestival (i juni), Jazzfestival Krakowskie Zaduszki Jazzowe (i november) eller Selector Festival (elektro- og dansemusikk festival i juni). Det skjer mye i Krakow, særlig om sommeren.

I Krakow møtes tradisjon og moderne storbyliv. Om kvelden kan du kose deg med vennene i en av de pubene som befinner seg i gotiske interiør eller gå på romantisk spassertur i gamlebyens gater. Byen har unik, sjarmerende atmosfære, hver stein her har en historie å fortelle! 

 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Wroclaw – Polens mest sjarmerende by

Normal
0

21

false
false
false

NO-BOK
X-NONE
NE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Vanlig tabell”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
mso-bidi-font-size:10.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

Wrocław er Polens fjerde største by i landet. Den regnes som en av de eldste og peneste byene i Polen. En av grunnene til det er at den er anlagt på 12 øyer og plassert på begge sider av elven Odra. Mer enn 100 broer binder byen og øyene sammen.

Wrocław er fargerike gamlebyen med flott arkitektur. Liste over unike severdigheter er overraskende lenge! Tross byens ødeleggelser under den andre verdenskrig, overlevde mange av byens originale bygninger. Byens arkitektoniske perler er blant annet: gamlebyen med torget, rådhuset og kirker bygd i gotikk- og barokkstil. Wrocław er også kjent for sine flotte parker i byen blant annet Szczytnicki-parken med Den japanske hage (Ogród Japoński heter denne hagen på polsk).

BUSFWwKBcRx

Markedsplassen (som på polsk heter Rynek) er det sentrale punktet i gamlebyen. Dette torget er faktisk Europas andre største plass etter markedsplassen i Karaków! Midt på torget ligger en av byens mest kjente bygginger – det gotiske rådhuset fra 1200-tallet. Rådhuset i Wroclaw er en av polens vakreste bygninger. I kjelleren i det gamle rådhuset ligger en av de eldste ølstuene i byen, Piwnica Swidnica. Her kan du spise godt og smake på egenprodusert øl. Verdt å se er også Hala Ludowa (Jahrhunderthalle) som er skrevet inn på UNESCOs Liste over verdens kulturarv.

 

BZoCaQxB94N

Besøker du Wroclaw med kjæresten? Legg merke til Plac Solny (salt-markedet) som ligger rett ved siden av markedsplassen. Her er byens størst blomstermarket og du kan kjøpe blomster 24 timer i døgnet, det er riktig romantisk! 😉

Det som er helt unik ved Wroclaw er nissene som er byens symbol. I 2001 begynte nissene å dukke opp over alt i byen og de har fortsatt å komme. Nå kan du møte nissene i forskjellige deler av byen. De er faktisk ganske kjente og har sin offisjell nettside – der kan du finne et kart over nissene som bor i Wroclaw 🙂

 

Wrocław er en vakker og levende kulturby og vi skal sikkert skrive mer om denne byen. Skal du en tur til Wroclaw, så kan du fly billig fra Sandefjord Lufthavn Torp og Moss lufthavn Rygge (mer om reise kan du lese i tidligere innlegget på bloggen – klikk).

Jeg vil anbefale å ta turen til Wroclaw til alle som elsker unik arkitektur og livlig atmosfære. Ikke la sjansen å besøke Wroclaw gå fra deg! 🙂

 

 

Marta

Ut på tur? Best i Tatrafjellene!

Liker du å være aktiv ute, ogleter etter noe  forskjellig fra norske fjellene? Oppdag Tatrafjellene – den høyeste og mest kjente fjellkjede i Polen. Det er et perfekt sted for forskjellige aktiviteter både om sommeren og om vinteren.

Baj867VgRhw

 

 

Tatrafjellene ligger i Sør-Polen, ca. to timer med buss eller tog fra Krakow. Det er ganske lett å komme dit, fordi det finnes mange busselskaper som tilbyr rimelige priser og kjører fra Krakow til Zakopane flere ganger om dagen.

Den mest populære by i Tatra er Zakopane, ofte kalles Polens vinterhovedstad. Den er kjent blant annet på grunn av hoppbakken Wielka Krokiew. Hvert år finnes der Verdenskap i skihopp og hopperne fra hele verden setter pris på den egenartet atmosfære dannet av flere tusen fans. Zakopane tilbyr også stor valg av gode restauranter, og en stor del av dem serverer regional mat, som i denne regionen er forskjellig fra den fra andre steder i Polen. Om kvelden kan man ofte høre på livlig folkemusikk spillt av folkeband i regionale drakter. Folkloren i Tatra er fortsatt levende, og beboerne er stolte av sin tradisjon.

Baey6YKHAJS

 

Når det gjelder turer til fjells, så er det i Tatra tallrike muligheter til det. I Nasjonalparken Tatra finnes det 275 markede turiststier med forskjellig vanskelighetgrader. Hver gjest kan finne her noe for seg: en av flere enkle men vakre  familienstier, litt vanskeligere og lengre stier for de som ønsker seg noe mer anfordrende, eller  vanskelige, spektakulære klatreruter – for de som leter etter adrenalin. Mange turister besøker Rysy (2499 mov) som er den høyeste toppen i Polen. Tatras landemerke er toppen Giewont som ligner på en sovende ridder. Den vanskeligste stien i Tatra heter Orla Perc og anbefales erfarene turister som liker utfordringer.

Men det er en rekke av andre aktiviteter man kan drive med her. Om vinteren er forholdene perfekt for å gå eller stå på ski, kjøre snøbrett eller på sledetur. Om sommeren tilbyr Tatra tusenvis av klatreruter, man kan også gjerne ta en sykletur med fantastiske utsikter.

For alle natur- og fjellelskere er Tatra absolutt et obligatorisk punkt. Hvis du tar en tur til Polen, må du nødvendigvis besøke disse majestatiske fjellene! 

 

BaiuagkgkQz

 

Asia

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Torun – en reise tilbake i tid

185 km nord-vest for Warszawa ligger Toruń. Om denne fantastiske byen skal jeg skrive i dag 🙂 Toruń ble grunnlagt på 1230-tallet. Den ligger i Kujawsko-Pomorskie fylket og er plassert ved elven Wisła. Middelalderbyen er ofte kallt Kopernikus’ by fordi den erfødestedet til Nikolaus Kopernikus, den berømte polske astronomen. Gamlebyen i Toruń er er skrevet inn på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv.

Enhver turist som vandrer langs Toruns gatene, under de høye, smale bygningenes fasader, er med på en reise tilbake i tid. Szeroka-veien er byens gågaten, det finner du mange klesbutikker, trestauranter og ikke minst severdigheter! Også der foregår studentliv.


Bildet: Dawid Galus (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/pl/deed.en)

Toruńs gater er helt magiske. Jeg anbefaler Ciasna-gaten, der bygningene på begge sider av gaten er føyd sammen over hodet på deg av buer. Også Podmurna-gaten er verdt å se – den strekker seg langs bymuren som omgir hele gamlebyen. Philadelphia bulevard går langs Vistula-elven og det kan man besøle kafeene på båtene. Det er en helt fantastisk opplevelse å drikke øl på båten å se på den fantastiske utsikt overs Wisla-elven og middelalderbyen! I Toruń finnes det også en rekke gotiske kirker.

BZG-5CchOZz
BZTgC2yh79D

Jeg anbefaler å besøke pierogarnia Stary Toruń og smake på de beste pierogi i Toruń 🙂 Det neste obligatorisk punktet på Toruńs kart er Toruńskie pierniki-butikken! Torunskie pierniki er de kjente polske peperkaker! Ha en fin tur til Toruń! 🙂

BZ_tPgWBGYj

 

Marta

 

Hoteller i Warszawa

Polens hovedstad Warszawa er sikkert en av de mest interessante steder til å besøke i vårt land. Turistisk infrastruktur er veldig utviklet her, og det finnes tallrike hoteller som tilbyr høy komfort for ganske rimelige priser.  Det mangler ikke mer originale steder med interessant design og karakter.

En av de oftest besøkte hoteller i Warszawa er Polonia Palace Hotel. En stor fordel med det er sentral beliggenhet – fra vinduer har man utsikt over kulturpallasset. Polonia Palace tilbyr en veldig høy komfort for en relativt lav pris (fra ca. 450 kroner for et  dobbeltrom). Gjestene har også grattis tilgang til Fitnessenteret og sauna.

BTBjyCKB2LD

Et flott alternativ for et hotellrom er å leie en appartement (se for eksempel disse websidene: http://www.design-city.pl/index  eller http://www.capitalapart.pl/en/warsaw_apartments. Jeg anbefaler det særlig hvis du reiser i en gruppe, sammen med dine venner eller familie. For en komfortabel appartement i gamle byen for fire personer betaler du bare ca. 800 kroner! For denne prisen kan du bo i en stor leilighet, med kjøkkenet,  internett, TV og alt nyttig utstyr som strykejern, hårføner eller oppvaskmaskin.

For de som setter mer pris på originalitet enn på luksus er hostel Oki Doki et godt valg. Oki Doki ligger i Marszalkowska Gata, som er hovedgata i Warszawa, det tar altså bare 10 minutter for å komme hit fra sentralstasjonen.  Hvert rom i Oki Doki har unik design:  det finnes for eksempel Fotografiets hus , fotballs hus , fashion hus eller japansk hus.  For et dobbeltrom med baderom og frokost betaler du kun 350 -400 kroner. 

 

Det er altså ganske enkelt å finne flott overnatting i Warszawa, uansett hvor mye penger du har. 

 

Asia

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Shoppingmuligheter i Warszawa

Etter å ha sett gamlebyens severdigheter, er du klar for litt seriøs shopping i Warszawa:) Visste du at i Warszawa kan man finne alt fra kjente europeiske kjedebutikker til eksklusive designforretninger som Giorgio Armani og Louis Vuitton? I likhet med andre europeiske storbyer også i Warszawa finnes det et bredt utvalg av shoppingmuligheter.

De fire største kjøpesentre i Warszawa er: Złote Tarasy, Blue City, Galerii Mokotów, Arkadia og det luksuriøst shoppingsenteret VitkAc. Ved siden av disse og mange andre kjøpesentre har Warszawa også tre shoppinggater: Marszałkowska, Aleje Jerozolimskie og Nowy Świat. Jeg anbefaler å spare minst én dag for shopping hvis du besøker WarszawaJ

Złote Tarasy 
Shoppingsenteret Złote Tarasy (på norsk «Gylne terrasser») er Warszawas største kjøpesenter som ligger rett ved siden av Sentralbanestasjonen. Her finner du alt J Złote Tarasy har alle de kjente varemerkene som Top Shop, H&M, Zara, New Look, MAC, Marks & Spencer, Hugo Boss, Ecco, Quicksilver, Mango, Mexx, Esprit og mange, mange andre! Du vil også finne over 20 restauranter og barer fordelt på 5 etasjer. Jeg er sikkert at du vil bli sulten etter å ha gjort shopping i Złote Tarasy 😛 Jeg anbefaler å ta en liten ispause på Grycan J

Du kan sjekke de nyeste informasjonene på nettsiden (Klikk her).

BXP34lbnJK6

Galeria Mokotów
Et annet populært kjøpesenter er Galeria Mokotów med 260 butikker (Klikk!). Der finner du mange kjente merker som Calvin Klein, Lacoste, Versace, Trussardi, Peek & Cloppenburg, River Island, Zara, Converse og mange andre. I øverste etasje finnes det et underholdningssenter som huser en bowlinghall, kinosal og restauranter.

BaRyZYshEKp

Blue City
På Aleje Jerozolimskie finnes det Blue City (Klikk!). Blue City er mindre enn Zlote Tarasy, men på fire etasjer vil finnes det alt man trenger. Dette kjøpesenter er verdt å anbefale hvis du ikke har mye tid for å handle. Noen av butikkene er: Cubus, Gino Rossi, Inglot, Marks & Spencer, TK Maxx og New Yorker.

BajNxkWgbAc

OBS! Mellom 22 og 28 mars 2013 i Blue City kan du smake på tradisjonell polsk Påskemat som biała kiełbasa, żurek eller mazurek. For en fantastisk idéå kombinere lokal mat og shopping i Warszawa! J

Arkadia
Hvis du setter pris på en god organisasjon velg Arkadia (Klikk her) Her er butikker delt på tre etasjer. På den første finner du dagligvarer, på den andre: klær, sko og smykker, mens på den tredje finnes det underholdningssenter med Cinema City. Arkadia senter er i nærheten av T-bane (Gdański station).

vitkAc
Setter du pris på design? Besøk vitkAc på Bracka gaten som er Warszawas mest luksuriøs shoppingpass med butikker som Gucci, Lanvin, Yves Saint Laurent, Giorgio Armani og Louis Vuitton (Sjekk nettsiden her).

Legg merke til at i Polen er alle store kjøpesentre åpne 7 dager i uka! Du kan sjekke åpningstider på nettsider 🙂 Ha en fin handletur i Warszawa! 🙂

 

 

 

Marta

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Hvordan komme til Warszawa?

For noen dager siden har vi presentert noen grunner til å besøke Polens hovedstad Warszawa. I dag skal jeg fortelle litt om hvordan kan man komme dit.

Som jeg har skrevet tidligere, det er mulig å komme fra Oslo til Warszawa for bare 150 kroner tur-retur (inlegget om flyforbindelser mellom Norge og Polen finner du her).  Man må bare finne en av mange billige flyvninger av Wizzair (fra flyplassen Oslo Torp) eller Ryanair (fra Oslo Rygge). De flyr til Warszawa flere ganger i uka.
 

BaRYY8xAoc8

Hvis man ønsker seg litt mer komfort, kan man velge flyselskapet Norwegian, og ta en fly fra Oslo Gardemoen til Warszawa. Prisene er ikke spesielt høye heller. Flyen tar mindre enn to timer, så det er virkelig ikke noe anstrengende reise.

Det finnes to flyplasser i Warszawa, men flyplassen Modlin er midlertidig stengt på grunn av tekniske problemer og reparasjon av rullebanen. Derfor skal jeg bare skrive om den andre, større Chopin-Flyplassen.

Chopin-Flyplassen ligger bare 10 kilometer fra sentrum, og det er godt knyttet til byen . Siden juni 2012 finnes det togforbindelse mellom flyplassen og bysenteret (SKM-tog, linjer S2 og S3-rutetider finner du her). Reisen tar omtrent 25 minutter.  Du kan også ta en buss (linje 175, 188 elle N32). En drosje fra flyplassen til bysenteret koster bare ca. 80 kroner, her finner du telefonnummer for noen av drosjeselskaper i Warszawa.

Polens hovedstad er lett tilgjeneglig, og det er sikkert verdt å besøke. Flotte shoppingsmuligheter, koselige restauranter og pulserende natteliv – alt dette (og mye mer) finner du i Warszawa, etter bare ca. 2 timer reise fra Oslo! 

BZyxBLjn0b3
 

Asia

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Warszawa – her kan man ikke kjede seg!

Polens hovedstad Warszawa har i de siste årene utviklet seg fra en grå, skitten by til modern og pulserende europeisk metropolie. Byen tilbyr forskjellige attraksjoner: museer, historiske bygninger, parker, klubber, teatrer og mye mer. Det er umullig å beskrive alt som er verdt besøk i et innlegg, men jeg vil forsøke å fortelle litt om det jeg synes er spesielt i Warszawa.

BYDfcC4BTvP

Den mest kjente bygningen i Warszawa og samtidig byens symbol er Kultur- og Vitenskapspalasset (Palac Kultury i Nauki) som er også Polens høyste bygning (237 meter). Palasset har skapt mange kontroverser, motstandere mener at det minner om staliniske tid. Men likevel er pallaset byens landemerke. Fra terrassen på 30. etasje har man et flott utsikt over hele byen, det er altså en slags obligatorisk punkt for alle som besøker Warszawa.  

 

BX-VOuchcLL

En dag med mange flotte opplevelser kan du tilbringe på Copernicus-vitenskapssenteret. Dette museet ble skapt får å popularisere vitenskapelige discipliner som fysikk, kjemi, robotikk eller biologi, og bevise at vitenskap kan være forståelig og spennende. Interaktive utstillinger, hvor man selv kan gjennomføre eksperimenter, er tilpasset både til unge og eldre besøkere. Alle kan finne her noe for seg. Du kan velge for eksempel mellom  robotteater, discovery park, planetarium  eller good vibrations – utstilingen hvor man kan oppdage hvordan musikk oppstår. Besøk i dette moderne museet er en flott, unik opplevelse, også hvis du ikke er særlig interessert i vitenskap!

Om våren og sommeren, når sola skinner er en tur til Lazienki-parken en kjempegod ide. I denne enorme parken som ligger i bysenteret finnes det flere vakre historiske byggninger: palasser, pavilljonger og amfiteater. I sommersesongen kan man høre her på pianokonserter, nyte den finne naturen og glemme at man befinner seg i hovedstadensenteret.

BYx4rq0hrV3

 

Det er selvfølgelig bare et lite stykk av det man kan gjøre i Warszawa. Vi skal bestemt skrive om denne byen flere ganger.

 

Asia

 

Open’er Festival i Gdynia, Polen

Har du tenkt deg på en festival i sommer? Du kan kombinere utenlandsferie med unike festivalopplevelser! Pakk snippsekken og store forventinger, for i Polen er festivalen som byr på noe for alle! I dag om Open’er Festival i Gdynia (3-6.07.2013).

5trSr9o8yd

Dette er Polens største og mest populære musikkfestival med fire musikkscener. Open’er er en årlig musikkfestival som arrangeres på et Kosakowo flyplass rett utenfor Gdynia. De dominerende musikkstilene er vanligvis innen rock-, alternativ-, indie- og -popsjangeren. Fire dagene er overfylt med musikkstjerner! Se på headlinere og programmet! I tillegg til musikk satser også festivalen mye på kunst og mat.

 

Artister: Queens of the Stone Age, Kings of Leon, Skunk Anansie, Arctic Monkeys, Animal Collectiv, Editors, Modest Mouse, Kendrick Lamar og mange andre artister!

Dagen etter festivalen (7 juli 2013) skal Rihanna opptre på en spesiell ekstrakonsert. Hvis du har kjøpt festivalpass, så får du Rihanna konsert GRATIS!  Ikke mulig? Det er mulig bare i Polen 🙂 En vanlig billett for Rihanna konsert koster 355 NOK.

BUkccVuhdLC

Pris: Priser varierer fra 340 NOK for dagspass til 1790 NOK for VIP billett. Vanlig festivalpass (som inkluderer Rihannas ekstrakonsert) koster bare 845 NOK (eller 990 NOK med camping). Ja, helt riktig – prisene i Polen er så lav! I tillegg til at billettene er billige, er også opphold, mat og drikke nesten gratis 🙂

Nettsiden: http://opener.pl/en/

I tilleg til Open’er Festival er også Orange Warsaw Festival med musikkstjerner som Beyoncé og Fatboy Slim (Orange Warsaw Festival) og Coke Live Festival i Krakow med Florence and The Machine (Coke Live Festival) verdt å anbefale.

Marta

 

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top