En tur til Poznan

Vi har allerede skrevet litt om severdigheter og shoppingmuligheter i Poznan, men denne har så mye å tilby, at jeg bestemte meg å skrive om den en gang til (og sannsynligvis er det ikke det siste innlegget om Poznan ;)). Min forslag av en 5-dagers tur der du kan se og oppleve de peneste steder i Poznan og området.

 

Main square of the old town of Poznan, Poland on a summer day evening.
Bildet: Fotolia

Turen starter på fredag, klokka 7:25, fra flyplassen Rygge. Derfra kan du fly med Ryanair-flyselskapet som tilbyr kjempebillige billetter: det er mulig å reise fra Rygge til Poznan og tilbake for kun 100-150 kroner!

Flyplassen i Poznan ligger ca. 20 minutter fra sentrum, og du kan enten ta en drosje (som koster bare ca. 100 kroner) eller en buss (for 6 kroner!).

Den første dagen kan du besøke gamlebyen med Rynek og det kjente Rådhuset med de to geitene. Hvis du besøker Poznan mellom 15 og 30 juni, så kan du delta i Jarmark Swietojanski (Sankt Hans Markedet). Det er en flott mulighet til å handle litt eller spise tradisjonelt mat. I Poznan må du nødvendig spise “rogale marcinskie” som er et typisk lokalt bakverk.

BauTVqEDzRu

For lørdag kan du planlegge en tur til de mest kjente, historiske steder i Wielkopolska-regionen: arkeologisk museum i Biskupin, en katedral i Gniezno og et slott i Kornik. Du kan reservere en organisert tur i en av turistbyråer i Poznan.

Poznan er kjent som en grønn by – nesten ingen annen storby i Polen har så mange parker. Søndag er en perfekt dag for å oppdage de peneste grønne områder i Poznan – nemlig rundt innsjøen Malta. Du kan gå en tur rundt innsjøen (den tar ca. 1,5 time) og gjøre piknik i parken. Her finnes det også mange aktiviteter for familier med barn: seilparken eller dyrehage. Jeg anbefaler også en skipsfart på innsjøen.

 

 

Mandag kan være en shopping-dag. Det er best hvis du velger kjøpesenteret Stary Browar (vi har allerede beskrevet det her). Der kan du kjøpe billige og flotte klær, kosmetikker eller minner fra Polen.

BXLEUGeAIop

Siste dagen anbefaler jeg å besøke Lech-bryggeriet. Der får du se hvordan ølproduksjon ser ut. Du får selvfølgelig også smake på polsk øl. 🙂

Desverre du har ikke så mye tid for det, fordi klokka 15:05 har du flyet til Norge. 😉

 

Les mer om poznan her.

 

Asia

 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

// // // //

Ting du ikke vet om Polen, del 2

Warszawa er hovedstaden i Polen, Krakow regnes som Polens kulturhovedstad, mens Gdansk ligger ved Østersjøen og kalles ofte Danzig. I dag ønsker jeg å presentere Polen fra en annen vinkel en vanlig. Her kommer noen fakta om Polen som du kanskje ikke visste om 🙂

Storkene

Stork er polens nasjonalfugl. Det er kanskje på grunn av storkenes farge. Med sitt langt og rødt nebb og røde føtter ligner storken polske nasjonalfarger;) Størst bestanden av stork i Europa er den polske bestanden. Omtrent hver tredje europeisk stork er polsk!

BaeI7luDpTw

Polsk språk

Polsk språk med sine kasus blir ofte kalt et av verdens vanskeligste språk å lære. Det avhenger selvfølgelig av morsmålet, men polsk er vanskelig å lære for eksempel for norsktalende. Men ikke bry deg om det – polsk er ofte vanskelig for selve polakker;) I polsk brukes tegn som ł, ć, ś, ż, ź, sz, cz som er ikke lett å uttale. Polsk skiller ikke mellom lange og korte vokaler. I motsetning til dialektene i Norge er ikke dialekter særlig utbredt i Polen.

Bad9ku6hKfv

Navnedag

I Polen er det vanlig å feire navnedag (som på polsk heter imieniny). De fleste kalendre i Polen inneholder navnene som feires for hver dato. Navnedagsfeiringer feires med venner og familie og ligner fødselsdagsfeiringer. Ja, vi polakker liker å feireJ Det er vanlig at voksne feirer navnedag, men noen ganger også barn får gaver. Er det ikke bra å feire både fødselsdag og navnedag? 🙂

Les også Ting du ikke vet om Polen (del 1)

 

Marta

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

 

// // // //

En helg i Krakow

Krakow er en perfekt by for en helgstur. Lavprisselskapet ryanair tilbyr en forbindelse fla Oslo Rygge til Krakow for ca. 250 kroner, og det er mulig å ta flyet til Krakow fredag kveld (klokka 18:45) og tilbake søndag klokka 21.15. Det betyr at du kan oppleve denne fantastiske byen uten å ta fri fra jobben. 

BVr6EjVnoff

Flyet til Krakow tar ca. 2 timer, det betyr at du kommer til byen klokka 20:45. Fra flyplassen kan du ta en drosje (det koster bare ca. 80 kroner) og i 15 minutter er du i sentrum. Du kan også ta toget til sentralstasjonen Krakow Glowny (toget går omtrent hver 30 minutter, turen tar 15 minutter og koster kun 7 kroner). 

Om kvelden kan du ta en tur til Hovedtorget (Rynek Glowny) som ser penest ut om natta. Der kan du besøke en av mange hyggelige restauranter og spise god polsk mat. Om sommeren er livet på Hovedtorget pulserende, det er mange turister som koser seg ute med et glass vin eller øl.

 

Lørdag kan du begynne med en tur til kongeslottet Wawel som er en av de mest kjente severdigheter i Polen og en av de fineste renessanse slotter i Europa. Der bør du se kongens representasjonsrom og den mange hundre år katedralen, hvor Polens kongene ble kronet begravet.

 

Ba05YlkAOml
 
Etterpå anbefaler jeg å gå til Krakus-bakken (Kopiec Krakusa). Herfra kan du nyte utsiktet over hele byen og dens viktigste severdigheter.
 
BaT_M3bjWXF

Om kvelden opplev natteliv i Krakow! Det er mange fantastiske klubber og puber som tilbyr både godt utvalg på øl (for rimelige priser) og god musikk. På søndag kan du besøke den gamle jødiske bydelen Kazimierz som er kjent av sin unik, mystisk atmosfære og også flere gode restauranter.

Til sist anbefaler jeg moro i Aqua Park – en av de største og beste vannparker i Polen. Flere rutsjebaner, jaccuzzi, sauna og wellness sone garanterer at du slapper av før du kommer tilbake til jobben. 😉

 

 

BaT8sPllLi2

Asia

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Bialowiezaskogen – en glemt verden mellom Polen og Hviterussland

Bialowiezaskogen er en gammel urskog som strekker seg på grensen mellom Polen og Hviterussland i regionen som heter Podlasie. Mange kaller Bialowiezaskogen en glemt verden. Dette naturområdet i den østlige del av Polen og den vestlige del av Hviterussland er Europas best bevarte lavlandsurskog. Her lever fortsett ulver, gauper, hjortedyr og villsvin. Men det er europeisk bison som er kongen av Bialowiezaskogen. Skogen er skrevet inn på UNESCOS liste over verdens kultur- og natursarvsteder. I dag litt om denne mystiske plassen på Europas kort.

BXQyFeNjAAl

På den polske siden ble Nasjonalparken Białowieża (polsk Białowieski Park Narodowy) opprettet. Skogen er rik på unike arter flora og fauna. Her er mange av trærne rundt 300 år gamle, men noen av eiker er fra 1400-tallet! Urskogens flateinnhold overstiger 150 tusen ha. Bialowieza-skogen er faktisk en av verdens sjuende, og Europas tredje verdensarvsted.

Europeisk bison som blir ofte kalt visent er Europas største landlevende pattedyr, og Białowieżaskogens «varemerke». Bialowieza-skogen er blitt et eneste tilholdsstedet for disse dyrene. I dag er det ca. 400 bisoner i Polen og rundt 300 i Hviterussland. Her er det også funnet over 12 000 dyrearter (ikke minst 331 arter edderkopper;)). I skogen finnes også pattedyr som ulver, gauper, villsvin, oter, grevling eller flaggermus.

Ba048ABFZex

Også her i regionen er Żubrówka produsert! Żubrówka er også kjent som Bison Vodka. Den er vodka blandet med søtt gress (kalt også bisongress) som gjør at smaken på dette drikke er helt uvanlig. Hver flaske av Żubrówka inneholder en liten kvist av bisongress fra engene i Białowieżaskogen.

Baz2Y6hnCcr

Jeg anbefaler alle naturelskere å ta turen til en glemt og mystisk verden i Białowieżaskogen!

Marta

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Zulawy – Polens Nederland

I nærheten av Gdansk ligger en helt unik region av Polen – Zulawy som utmerker seg med sin flat landskap dannet av deltaen av Polens lengste elv – Wisla. Mange fargerike, regulære åkere, vindmøller og karakteriske hus kan minne om Nederland. Det er et perfekt sted for de som leter etter ro, kontakt med natur og nydelig arkitektur

BM1zOQulLlh

En av de mest populære attraksjoner i regionener den tyske ordens slott i Malbork (vi har allerede skrevet om det her) som hvert år har halv million gjester. Slottet er særlig verdt å besøke den siste helgen i juli. Da kan du oppleve et spektakulært show – Beleiringen av Malbork.

Ba1GAfqhunh

Fra Malbork kan du ta en smalsporbane til Jantar, en koselig bygd på Wislaneset. Jeg anbefaler de flotte strendene her som er ideelle hvis du vil lete etter rav. I Jantar kan du til og med deta i Verdensmsterskap i ravfanget. 🙂  Hvis du vil tilbringe ferie ved sjøen, på en fin strand og med mye sol, trenger du ikke nødvendig å reise til Spania eller Hellas, du kan istedet velge Krynica Morska. 😉 Dette stedet tilhører til polske byer med de fleste solrike dager i året! 

BaJCZCtlF_j

Zulawy tilbyr også fantastiske muligheter for å sykle, seile eller padle. Den mest interessante vannruten er Petla Zulawska (Zulawska løkken) som forbinder Gdanskbukten med Wislalagunen. Du kan leie an yacht eller kajakk og beundre det rolige landskapet runt vannet. 

BTimQVZgtj6

Hvis du reiser til Gdansk for lengre tid og vil se mer enn byen selv, ta toget til Zulawy og opplev det nederlandske landskapet! 😉

Asia

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Shopping i Krakow, Polen

Krakow er ikke bare Polens kulturhovedstad men tiltrekker også shoppingelskere fra hele Europa. I dag presenterer jeg en kort oversikt over shoppingmuligheter i Krakow. I byen finner du alt fra bygdemarkeder til store kjøpesentre med eksklusive varer 🙂 

Kjøpesentrer i Krakow:

Galeria Krakowska
Dette er det nyeste og mest populære kjøpesenteret i Krakow. Det ligger like ved jernbanestasjonen og Planty parken, så det er ikke langt fra gamlebyen. I Galeria Krakowska finnes det mer enn 270 butikker fordelt på 3 etasjer., Her finner man alt fra klær, sportsutstyr, kosmetikk til suvenirer og bøker. Noen av de kjente merkene som finnes i Galeria Krakowska er: Bershka, C&A, Camaieu, Esprit, H&M, Hilfiger Denim, Mango, Massimo Dutti, Peek & Cloppenburg, Hugo Boss, Pull & Bear, Stradivarius, Tatuum ,Zara, Aldo, Douglas, Sephora og mange andre både polske og europeiske merker.

BaGxwmAAAKc

Husk at som Norges statsborger kan du shoppe Tax Free. I Galeria Krakowska finnes det mange butikker som tilbyr Tax Free Shopping. Noen ganger må pass forevises i butikken, så husk å ta det med deg når du handler. Du betaler full pris på varen i butikken, men kan få refundert momsen i ettertid. I butikken fylles det ut et skjema som viser hvor mye du skal få refundert av kjøpet.

Du kan sjekke senterets nettside på engelsk for å vite mer.

Andre kjøpesentre i Krakow er Plaza som ligger øst for centrum. Her finnes det underholdningssenter med bowling, en fantasy park, og Imax kino. Også M1 senteret som ligger like ved Krakow Plaza er verdt å besøke. Her finner du 140 butikker, hvorav mesteparten er klesbutikker.

Handlegater og markeder

Florianska gate strekker seg fra Rynek Glowny til festningen Barbakan, og er byens mest kjente handle- og gågaten. Her finner du flere store klesbutikker og mange småbutikker.

På den gamle jødiske bydelen Kazimierz som ligger ikke langt fra byens sentrum kan man finne mye billig og fin kunst. Her finnes det også flere loppemarkeder, second hander og markeder med lokalprodukter!

BZj7pqngDbi

Merk at alle shoppingsentrene i Polen er åpent sju dager i uka! Jeg anbefaler også å sjekke om det er noen loppemarkeder når du er i Krakow. Jeg håper at etter det jeg har skrevet vil Krakow være neste by på din liste over europeiske reisemål 🙂 Du kan lese mer om byen HER.

 

Marta

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Reise fra Kristiansand til Gdansk – 5 dagers ferie i Trippelbyen

Lavprisselskapet Wizz Air har startet en ny direkte flyrute mellom Kristiansand lufthavn Kjevik og Gdansk i Polen! WizzAir begynte å fly mellom de to byene i den forrige uke. Den første turen tok plass 15. mai. Selskapet tilbyr avganger mellom de to byene to ganger i uka, onsdager og søndager. Det betyr at sørlendinger har nå en mulighet å ha fem fantastiske dager i Gdansk! 

rmQbpPI88L

Den nye flyrute er en god anledning til å samle det som vi har allerede skrevet om Gdansk og nabobyene Sopot og Gdynia. I dag presenterer jeg en full 5 dagersferie plan for Trippelbyen! Lufthavnsjef ved Kristiansand lufthavn Kjevik, Thomas Langeland sa at Gdansk er et spennende reisemål, og det er vi helt enig med 🙂
Flyet fra Kristiansand har avgang klokka 08.10 om morgenen fra Kjevik lufthavn. Du er i Gdansk klokka 9.35.Flyplassen i Gdańsk ligger bare 10 kilometer utenfor sentrum. Du kan ta bussen til sentrum (linje 210) som koster ca. 6 kroner og går hver 30 minutter (eller hver time om helgen). Du kan også velge en drosje som koster også ikke mye. Det er ca. 120 kroner. Hvis du reiser til Sopot eller Gdynia, så anbefaler jeg å ta bussen til Gdansk Wrzeszcz togstasjon (busslinje 110), og ta SKM toget (det tar omtrent 15 minutter å reise med SKM-toget fra Gdansk til Sopot, og 25 minutter til Gdynia).

ptTRVyI8_U

Hvis det gjelder overnatting, så er det bedre å bestille hotellet på forhånd. I Gdansk, Sopot og Gdynia er det flere gode overnattingsmuligheter som vi har allerede skrevet om HER.

Etter å ha sjekket på hotellet kan du rusle i byen 🙂 Gdansk har mye å tilby både historisk, kulturelt og sosialt. Du kan lese mer om attraksjoner i Gdansk HER. Også Gdynia som er Polens mest moderne byene har mye å tilby! Mer om Gdynia kan du lese HER.

BaUHtQABs0w

På torsdag anbefaler jeg shopping! I Gdansk, Sopot og Gdynia er det mange gode kjøpesentrer som vi har også skrevet litt om HER.
På fredag bør du ta turen til Sopot, og oppleve litt nattliv i den beste partybyen i Europa! J Du kan lese mer HER.

BYQ48QoBDNe
Et besøk i Gdansk er også en fantastisk anledning å ta turen til Malbork. I Malbork kan man besøke verdens største mursteinslott som er skrevet inn på UNESCOs liste over verdens kuturarv! Byen ligger bare 60 kilometer fra Gdansk, og man kan reise dit med tog. Du kan lese mer om Malbork slottet HER.

Uf! Det er faktisk mye å oppleve i Gdansk, Sopot og Gdynia! Ikke glem at du reiser tilbake til Kristiansand klokka 6.10 om morgen fra Lech Walesa Flyplass i Gdansk 🙂

Jeg håper at dette innlegget vil være for nyttig til alle som planlegger å ta turen dit!

Marta


Les også om Spa i Gdansk 

 

Wolin – brede strender, flotte syklestier og vikingene

Vi har allerede beskrevet noen feriesteder ved Østersjøen som Gdynia, Sopot, Hel eller Leba. Men stedet jeg skal fortelle om i dag – Øya Wolin- er helt unik, og mange tror at det er den peneste del av den polske kysten. 

BaOc2SLleeM

Wolin er den største øya i Polen. Det er ganske enkelt å komme dit – du kan ta fly til Szczecin (det finnes flere forbindelser fra Oslo), og fra Szczecin tar det ca. 1,5 time med buss. Øya er et perfekt sted for sommerferie: du finner her flotte strander, mange syklestier, interessante severdigheter og moderne SPA-hoteller.
Mest kjente badeby på Wolin er Miedzyzdroje som blir ofte besøkt av polske film- og musikkstjerner. Om sommern finnes her flere kultur- og sportarrangementer, blant annet den kjente Stjernefestivalen eller Summer Kite Festival. Jeg anbefaler også å besøke deteneste voksfigurer museet i Polen, hvor du kan se Barack Obama, Kleopatra, Salvador Dali eller Alice i Eventyrland. 😉 

Bayv2I5gAjD

Er du interessert i historien? Da må du nødvendig komme til Wolin siste helg i Juli og delta i Vikinger- og Slaverefestivalen i friluftsmuseet i byen Wolin. En av de største middelalderfestivaler i Europa er en anledning til å se på historiske rekonstruksjoner av middelalderisk kamp, bygging av vikingbåter eller håndverk. Friluftsmuseet er ikke et typisk museum, den tilbyr besøkende mange aktiviteter, slik at de kan lære om historien på en morsom måte. 

BaWXmd4n_aZ
Wolin egner seg også fantastisk for sykkelferie – du kan ta en tur rund hele øya (litt mer enn 100 kilometer) og oppdage rolig de peneste kanter av Wolin. 
 
BawhGj4FflU

Asia

 Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Reise med buss i Polen

Å reise med buss er en veldig populær transportmåte i Polen. Det polske nasjonale busselskapet heter PKS, men det er også mange private busselskap. De fleste av de store bussterminalene er i sentrum av byene. I dag skriver jeg litt om Polski Bus som er et ganske nytt selskap (den ble skapt i 2011) men blir stadig mer populær i Polen 🙂

BY6C0Lllcl6

I dag velger mange private selskaper foran statlige – det er billigere og mer komfortable. Slik er det også med Polski Bus. Standarden på bussene er faktisk veldig høy! I de fleste bussene er gratis tilgang til internett og klimaanlegg. Selskapet Polski Bus forbinder de viktigste polske byene og tilbyr også internasjonale ruter. Polski Bus har 12 ruter:

 

Warszawa – Ostróda – Gdańsk

Warszawa – Toruń – Bydgoszcz

Warszawa – Łódź – Poznań – Berlin Schönefeld – Berlin

Warszawa – Łódź – Wrocław – Praha

Warszawa – Częstochowa – Katowice – Bratislava – Wien

Warszawa – Kielce – Kraków – Zakopane

Warszawa – Lublin

Warszawa – Białystok

Warszawa – Radom

Warszawa – Rzeszów

Warszawa – Olsztyn

Gdańsk – Toruń – Łódź – Katowice – Kraków – Rzeszów

Som du ser de fleste rutene forbinder Warszawa med andre polske og europeiske byene. Du kan klikke på byens navn for å lese på bloggen hva anbefaler vi å se der:) Det er ikke noe enklere enn å ta Polski Bus fra Warszawa og besøke andre regioner i Polen! 🙂

BYYVDtOgi_A

Billettpriser er utrolig lave, spesielt hvis man bestiller billetter på forhånd! Priser begynner fra 1 zl (2 norske kroner, ja!). Billetter kan du kjøpe på nettsiden Hvis det gjelder bagasje så kan man ha 20 kg koffert og håndbagasje (og disse er gratis).
Hvis man vil reise til noen av de småbyene eller mer isolerte deler av landet så er det best å velge PKS eller reise med tog. PKS rutenettet dekker nesten hele landet. Billetter kan du kjøpe ombord hos sjåføren.

Foretrekker dere å reise med tog eller buss i Polen? 

 Marta

 Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Slask – Polens største industriområdet

Wojewodztwo Slaskie (Schlesien) er det største industriområdet i Polen. Mange mener derfor at det ikke er så interessant for turister. Likevel er det ganske mye spennende å se og å gjøre i regionen som i det siste har investert ganske mye i turistisk utvikling. En av de mest relevante attraksjoner er Slaski Szlak Zabytkow Techniki (Schlesisk Teknikrute).

 

Schlesisk Teknikrute består av 36 objekter som er forbunnet med gruvedrift, jernbaner, brygging, kommunikasjon eller næringsmiddelindustrien. Hver objekt tilbyr spesielle opplevelser og lar oss lære noe interessant om produksjon av tingene vi bruker hver dag.

BZZAZgOBc7M

En av de mest populære severdigheter er bryggeriet i Zywiec . Her produseres populær polsk øl Zywiec (du kan også besøke Tyskie bryggeri i Tychy). Om polske øltradisjoner og de mest populære ølmerker har vi skrevet her. I bryggeriet får besøkende se hvordan ølproduksjon ser ut, og de får også smake på øl. Her organiseres det også mange interessante arrangementer som f.eks. kurser hvor man kan lære å lage øl. 

 

BaqhLC6lF_t

Jeg anbefaler sterkt å ta en tur med smalsporbane fra Bytow til Miasteczko. Dette er den eldste åpne smalsporbanen i verden. Ruten er 22 kilometer lang og toget går av tre ganger om dagen i sommersessongen (rutetider kan du sjekke her).

Du kan også besøke en av flere gruver (f.eks. sølvgruven i Tarnowskie Gory) og se hvordan minerarbeidet ser ut eller Modernkunst Galleri Elektrownia som er arrangert i tidligere kraftverk i Czeladz.

Det er best å besøke Teknikruten under festivalen Industriada (besøk festivalens nettside) som i år er holdt 8. Juni. Under festivalen arrangeres mange konserter, spiller eller spesielle oppvisninger. Det er umulig å kjede seg!

BVRH-F8gtSx

Asia

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top