Hva er bar mleczny (melkebar)?

Har dere lyst å smake på en ekte, men ikke nødvendigvis helt tradisjonell polsk mat? Da er en melkebar, bedre kjent som bar mleczny, det beste valget!

BbCI7lLjTBM

I en melkebar serveres det hurtig, polsk mat. Melkebarene ble først kjente i mellomkrigsperioden og fortsette å være ganske populære til i dag. Den første melkebaren i historien ble åpnet i 1896 i Warszawa. Navnet stammer fra en type mat som blir servert, nemlig meieriprodukter. Melkevarer utgjør den største delen av meny, men i melkebar ken dere også betille retter med egg, gryn og mel.  

 

Alle de melkebarene ser ganske lik ut, de bør være rene, ikke for trange og komfortable. Melkebar er likevel ikke en typisk restaurant, det finnes ingen servitører, man må bestille, betale for og hente maten selv ved en disk.

 

Baoze9rl_3B

 

Meny er sjelden fast, den blir foradnret hver dag. Dette er grunnen til at det henger store tavler bak disken, der står det hva slags mat blir servert akkurat nå. Det er lite sannsynlig at dere skal få tilgang til menyen på engelsk i melkebarene. Derfor skal jeg nevne noen få retter som er meget populære:

 

 

Zupy er supper , pomidorowa er tomatsuppe, grochowa er ertesuppe, żurek og barszcz er tradisjonelle polske supper, den første er laget av melsurning og den andre er laget av rødbeter.

Potrawy er rett og slett kjøtt- og vegetareretter, f.eks. pierogi med ost, kjøtt eller kål. Naleśniki er pannekaker, kopytka er nudler laget av poteter. Kotlet schabowy er en svinekotelett, mielony er en kotelett laget av hakket svinkjøtt, gołąbek er en hakket kjøtt innpakket i kålblad. Bigos er en rett laget av kål og små kjøttbiter.

Tilbehør som dere kan kjøpe er som oftest sałatki og surówki, dvs. salater. Marchewkowa er gulrot salat, kapusta czerwona er rødkål, buraczki er røtbeter (som oftest marinert i eddik) og det finnes en salat laget av kokte grønnsaker (gulrot, selleri, korn, persille i tillegg til egg og majones) som heter wielowarzywna. Sistnevnte er spesielt godt!

Når det gjelder drikkevarer, kan dere smake på kompot, en slags jus laget av kokte frukt (epler, plommer, jordbær), maślanka og kefir er melkbaserte og har ganske sur smak.

 

BajTeaOgSBv

 

Maten i melkebarene er ganske billig og smaker som oftest veldig godt. Det er ikke så vanskelig å finne barene, for eksempel i Trippelbyen kan dere besøke Bar Akademicki på Grunwaldzka 35 alee i Gdansk, Sloneczny Bar på Antoniego Abrahama 58/60 gata i Gdynia og mange andre på lista HER.

_bf7LzrjZr

 

Har noen av dere vært på en melkebar i Polen? Har dere i hvert fall lyst på å prøve maten i en av dem?

 

Mer om polsk mat kan dere lese her:

Polsk mat

Merkelig polsk mat

Agnieszka

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top