Godt nytt år!

For meg betyr nytt år mange store planer og mål jeg vil oppnå. I 2018 vil jeg først og fremst reise så mye som mulig og besøke så mange land som jeg kan! Men jeg vil også bli mer kjent med mitt eget land 🙂 Hvis dere elsker å reise, har jeg noen tips for dere! 

Bildet: Fotolia

Hvis dere vil reise til Polen for første gang, anbefaler jeg å begynne med de største og mest populære polske byene. 
En by som er meget populær blant turister er Kraków. Byen tilbyr mange attraksjoner og de som besøker den reiser ofte også til Wieliczka og Auschwitz. Det er en spennende måte å bli kjent med polsk historie! 

BTYubwdFldF

En annen by som jeg alltid anbefaler (ikke bare fordi jeg bor her!) er Gdańsk. Byen er en del av Trippelbyen og gir mange muligheter for besøkende. Strender, parker, gamlebyen, historiske steder som Westerplatte, museer… alt dette gjør at mange bestemmer seg å besøke Gdańsk mange ganger. 
 

Baex8Vrhgbq
 

Polens hovedstad er også et veldig populært reisemål – og ikke uten grunn. I Warszawa kan man oppleve veldig mye – severdigheter, museer, kunstgallerier, parker, Wisla-elven… men også klubber, puber, restauranter og kjøpesentere! 
 

Bc-j3rVntbh

Det er også Wrocław, Poznań og Szczecin som er et godt valg når man leter etter et godt sted for å begynne sitt eventyr med Polen.

Men hvis du har allerede besøkt de største polske byene eller vil oppleve noe nytt, er det mange andre interessante og vakre steder i Polen. Det er verdt å besøke byer som Lublin, Białystok, Kazimierz Dolny, Łódź, Katowice, Bielsko-Biała og Toruń. Hvis du elsker fjell, anbefaler jeg å reise til Zakopane – sentrum for polsk fjellkultur. Du kan også planlegge ferie i Bieszczady eller Øvre Schlesien.

BCNg7RqL6PM
tA8OnVyKPt
BdFpbmKhUiO
 

Hvis du trenger litt mer inspirasjon, les disse innleggene: 
Polens 10 vakreste slott
10 polske byer du ikke visste om
10 av de mest unike stedene i Polen
 

Godt nytt år alle sammen! 🙂 Vi ses i Polen!

 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

10 steder i Polen du bør besøke i 2018

Har du planer om å reise til Polen i 2018? Det håper jeg! Hvis du er usikker på hvor du bør egentlig dra, en liste nedenfor kommer kanskje til nytte og gir deg litt inspirasjon. Nå kan du begynne å planlegge neste års ferie!

Poland Flag on Blue Sky and centre of Warsaw Background

Bildet: Fotolia

1. Chełmno
En liten by i kujaviskpoammerske voivodskap som kalles ofte de forelskedes by! Men den er et fantastisk sted ikke bare for romantiske turer. I byen finner du historiske bygnigner, kirker og interessante severdigheter. Det er også en vakker belligenhet ved Wisła-elven som gjør byen veldig sjarmerende. 

BIf1GaMAdVY
BWxwOU7loFE

2. Slottet i Malbork
Hvis du ikke har sett den tyske ordens slott i Malbork ennå, bør du absolutt vurdere å gjøre det i 2018! Slottet er en av de mest populære turistattraksjonene i Polen og ikke uten grunn. Det ble bygd av Den tyske orden i 1200-tallet og er verdens største mursteinslott. Du kan se det hele slottkomplekset og forskjellige utstillinger som gjør turen riktig spennende! Dessuten kan du hver sommeren se en historisk rekonstruksjon av beleiringen av Malbork. 
Les også: Polens 10 vakreste slott
 

Bc8K406lrJy

3. Lublin
En by som kanskje er mindre kjent blant utenlandske turister, men uten tvil verdt et besøk! Lublin er den største polske byen øst for Wisła-elven. Den er en senter for handel og kultur, kjent for sin arkitektur og de interessante severdighetene. Her kan du også finne mange interessante kunstneriske arrangementer eller teater- og musikkfestivaler. Du kan fly til Lublin direkte fra Norge! Les mer om byen her
 

BbNiQX6nlJi
BcT18L0nhms

4. Słowiński nasjonalparken
Parken er en av Polens 23 nasjonalparker. Hvis du liker ferie ved sjøen akkurat den bør være ditt reisemål. Den er kjent for sine vandrende sanddyner som, på grunn av vind, flytter seg et par meter i året. Her kan du også se de vakre skogene, engene og innsjøene, og en nærliggende by – Łeba er en av de mest populære ved Østersjøen.
 

BZ_RZ5cn3Pw
BTjPXrsAHhl

5. Zamość
En mindre by som regnes for å være ett av de vakreste stedene i Polen. Den er kjent for sin geometrisk og regulær arkitektur i renessansestil. På hovedmarkedet kan du se fargerike bygårder og et vakkert rådhus. Du kan også kose deg i parken som er en av de peneste i Polen.

BaG430bBOdy
Ba1RYeuhRug

6. Øvre Schlesien
Dette området er ikke det første som kommer til tankene når man nevner de mest typiske turiststedene i Polen. Regionen har likevel mye å tilby. Den har en lang gruvetradisjon og man kan besøke noen av de stengte gruvene som ble omdannet til museer. I Øvre Schlesien finnes det også noen interessante og litt undervurderte byer som Katowice eller Opole. Den er også et perfekt reisemål for dem som liker slott. Man kan besøke for eksempel Slottets museum i Pszczyna eller det eventyraktige Slottet i Moszna. Mer om regionen kan du finne her

BXA1MwPlNio
BbUns3xAzCj
BZHNgrYHzRR

7. Łódź
Har du noen gang vært i den tredje største polske byen? Hvis du ikke har det, er det kanskje en bra ide å gjøre det i 2018? Łódź er en interessant by påvirket av forskjellige kulturer og full av kontraster. Her kan du finne både gamle distrikter som er tatt ut fra en film og de moderne skyskraperne. Byen er mest kjent for film- og tekstilindustri og Manufaktura, et sentrum for handel, rekreasjon og kultur, som er ett av de største i Europa. Mer om byen kan du lese her

BYQ60eyBbYu
Bb3kh3XhJmX
BcpZbwphoJH

8. Bieszczady
Hvis du leter etter utfordringer kan det være en bra idé å nå den høyeste toppen i Tatrafjellene i 2018. Men hvis du har allerede vært der og leter etter noe annet bør du besøke Bieszczady. Denne fjellkjeden er en del av Karpatene og klimaet der er ganske varmt, altså man kan se plante- og dyrearter som ikke finnes i andre deler av landet. Her finnes det også en av de tre største nasjonalparkene i Polen. 

BZOGKGzjGfR
BHZMVT_AeEx
BPPXag_j2hl

9. Białystok
Den nordøstlige delen av Polen hører ikke til de aller mest besøkte. Det er synd for regionens hovedstad – Białystok fortjener mer oppmerksomhet! Den er en blanding av ulike kulturer, nasjoner og trossamfunn, og derfor kan man finne der forskjellige interessante bygninger, både sakrale og sekulære. I Białystok er det også et fint operahus og et kjent dukketeater.
Les mer om byen her.
 

BWTiAiMDl-8
BYYtgRin6S-
BcqEleOhBhf

10. Energylandia i Zator
Til slutt vil jeg anbefale noe for dem som først og fremst vil ha det gøy i det kommende året. Uansett om du reiser med barn eller ikke, er å reise til den største fornøyelsesparken i Polen en bra ide. Energylandia har blant annet karuselle, berg-og-dal-bane, rutsjebaner og en vannpark. Du kommer ikke til å kjede deg!

Bb_w6YnhmTw
BYwB7FoBQyl

Les også: 10 spennende steder for å besøke med barn

Marta Brok

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Helgetur til Bielsko-Biała – byen av kreative mennesker

Har dere hørt om byen som har kjøpt bilen Fiat126-p til en amerikansk skuespiller Tom Hanks for å arrangere en veldedig aksjon? Nei? Nå har dere en sjanse, fordi det er bare en av de merkelige og positive ideer som man kan bli overrasket av i denne byen og som bør få oppmerksomhet. Alt dette skjer takket være kreative mennesker som bor i Bielsko-Biała, sør i Polen. La dere inspirere!

Bildet: Fotolia

Bcl1msdjSVIxuVAALGde6

Bli med på sightseeing!
Arkitektur er en viktig del av byens attraktivitet. Bielsko-Biała har uten tvil noe til å skryte av. Rådhuset, jernbanestasjon, teater, posthus, kirker, villaen til Sixt eller slottet til familien Sułkowscy er bare eksempler på interessante bygninger.

Bca76ibjZTq
BRSNEDxgSmh
BInTjRSD5YB

Gamlebyen er også bemerkelsesverdig. Tallrike bygårder med fantasifulle dekorasjoner, veggmalerier malte med bred pensel eller usedvanlige skulpturer kan vekke interesse.
 

BcDfR_pA-GH
BSqKAPwh163
BVXy2IGlASC
BRsq_H3g-NG
BUtJuQ4BAVQ
BRQ-XtwAbMW

Det er verdt å si at i Bielsko-Biała bor det ganske mange protestanter. Der finnes det den eneste statuen av Martin Luther i hele Polen.
 

BTyosR7B7h_

For å få vite litt mer om byens historie besøk Historisk Museum

 

Bielsko-Biała smaker godt!
Hvis man leter etter julestemning, kan en la seg forføre av spesialiteter i Blekota Sweet Factory. Det er et lite, koselig konditori som serverer desserter av høyeste kvalitet. Der har voksne en sjanse til å ta en tur i smakens verden som minner dem om barndommen deres, og barn lærer hvordan en skikkelig, sunn dessert bør smake. Selvlagde kaker og iskremer, god kaffe og fantastisk atmosfære lar man slappe av og nyte momentet. Kom og smak på!

Blant andre interessante spisesteder og puber i Bielsko-Biała finnes
Farma Café,
restaurant og pub Browar Miejski,
restaurant Wirtuozeria,
restaurant og pub Chmielowe Podcienia,
samt restaurant som heter Slottets kjeller (pol. Piwnica Zamkowa),
Maluch Café & Apartments.

Kom i møte med kunsten!
Bielsko-Biała har alltid vært en ganske viktig by for polsk filmindustri. Grunnen til dette er filmstudio som har produsert animasjonsfilmer siden 1947. Studioet fikk mange priser på filmfestivaler både i Polen og i utlandet. Dets filmer vises fortsatt i mange andre land, også i Kina. For å få vite mer om besøksmuligheter ring studioet.

BVxjg5gAGqq
BPN5yt9DU4Q
BPZuKCQhKFU
BRbFrHUDOMH

Én mann plus ett lidenskap er lik et museum, i hvert fall i Bielsko-Biała. Privat Litteraturmuseum (pol. Prywatne Muzeum Literatury im. Władysława Reymonta)  er en obligatorisk attraksjon i denne byen. Det er drevet bare av én mann – Tadeusz Modrzejewski, som henga seg til dette stedet. Han kopierer gamle verk av to polske klassiske forfattere – Reymont og Mickiewicz, og maler illustrasjoner som refererer til romaner. Alle malerier som finnes der er hans kunstverk. Museet har en særegen karakter og utstillingen er uten tvil av artistisk verdi. Selv om museet er lite og får ikke støtte fra kommunen, får det besøk også av mange utlendinger, bl.a. fra Asia.  

 
BHHnmkFjpo0

Bortsett fra dette er kulturtilbudet i denne byen på et høyt nivå og det er mye som skjer. Hvis man skjønner litt polsk, kan man lete etter nødvendige informasjoner her
 

Ut i naturen!
Byen er omringet av fjell og skoger. Når man har lyst til å bevege seg litt, kan man velge fra ulike løyper. Det er populært å vandre eller sykle på toppen av Szyndzielnia-fjellet (1028 m.o.h.) som ligger i nærheten av byen. Man kan nå den også med bruk av fjellheisen. Der finnes det ei turisthytte med overnattings- og serveringsmuligheter.

BcZr6Fvnr7u
BcZt2gJhTgZ
BccYDF4hPDI
Bcb6SzmjJ2z
BAM1lM9wwRm
BcsRAHlHz5B

Hvis man har nok tid, kan man prøve andre turveier som fører til toppene Klimczok, Magurka Wilkowicka eller Kozia Góra. På hver av dem kan man vente ei turisthytte med servering.
 

BONJ-3PhQ1n
Bbw-34llts2

Man kan også besøke lokale skibakker. For nybegynnere anbefales det Skibakke “Dębowiec“. Mer erfarne skiståere bør dra  litt videre til Szczyrk som man kunne lese litt mer om sist.
 

BP8FSqeBbAx
BarwfEwAcZC

Bli med på shopping!
Kjøpesentere er tallrike i Bielsko-Biała som har også mye å gjøre med byens historie. I fortida var tekstilindustri en viktig del av byens næringsliv. Blant mange butikker er det er det verdt å gå på handletur til Galeria Sfera, Sarni Stok  og Gemini Park.
 

Bcz1-ZDl9kj

Fly til Kraków eller Katowice, ta tog eller buss og besøk Bielsko-Biała – byen av kreative mennesker!

For flere opplysninger sjekk byens offisielt nettsted.

BX49yTRDpB9
 
Natalia Mazur

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler.

Bestemors beste, polske juleoppskrifter – til verks!

Pinnekjøtt eller lutefisk er uten tvil viktige, tradisjonelle og smakfulle retter som må finne sin plass på norske bord på julaften. Men hvilken skade kan det gjøre å prøve noe nytt? Her er det 3 polske klassikere som kan gjøre julen deres spesiell!

Bildet: Fotolia

1) Pierogi z grzybami (Kokte piroger med sopper)

Bc_IBz3nMQt

Vi skriver ofte om pierogi på bloggen, fordi polakker elsker dem. Derfor er de også en viktig rett på julaften. Pierogi likner litt på ravioli, men deigen og fyllen er forskjellig. Det er mange typer man kan lage. Etter min mening er pierogi beste med sopp, som man har plukket opp i skoger i løpet av høsten. Her er en oppskrift på en liten porsjon for ca. 25 stykker pierogi.

Ingredienser:

Deig:

  • 300 g hvetemel
  • ½ ss smør
  • kokt vann 150-200 ml
  • 1 egg
  • ½ ts salt

Farse:

  • 150 g tørkede sopper
  • 1 lite løk
  • olje
  • litt salt og pepper

Fremgangsmåte:

Bc9-jqAlro7

Det er best å tilberede sopp dagen før. Legg dem i bløt natten over, rikelig med kaldt vann. Neste dag kok dem til de blir myke og tøm vannet ut. Så hakk løket og stek det med olje til den blir karmellisert. Hakk sopper også og tilsett dem til løket på stekepannen sammen med pepper og salt. Bland alt sammen. Hvis sopper er altfor våtte, må du steke alt litt lengre.

BcvBHMMg5s6

Når farse er ferdig, må man tilberede deig. Bland hvetemel med salt og gjør et lite hull på toppen av denne blandingen. Tilsett egg og vann i små porsjoner og rør den sammen til en glatt, ikke for klissete deig.

Bc-meS5lX2X
BGh7QQKiuK5

Ta en del av deigen og kjevl den ut. Så trenger du å snitte små sirkler. Du kan gjøre det med bruk av glass.

BJeS6KNgRBm
BY4I80Agvaw

Pass på at resten av deigen er dekket med en ren klut. Ellers tørkes deigen fort. Legg litt farse på hver sirkel og klistr den, slik at du får en liten ?pose?.

BdAFiDgACCJ
Bc_yeEGguU5
Bc2eYJbhE4g

Kok dem i saltig vann 3-5 minutter. Server med karmellisert løk og persille.

Bb0dnJlheHa
Bc9RYSYDtK1

Dagen etter kan du steke dem. Smaker også perfekt!

Bc_qSd2n03C

2) Bigos (Kålgryte med pølse)
Bigos betraktes som en ordentlig rett, som kan holde man mett lenge. Den passer godt til de kalde dagene, som vi opplever om vinteren. Denne retten inneholder kjøtt. Det betyr at polakker ville ikke spise den på julaften, når vi gir avkall på kjøtt, men først 25. desember.

Ingredienser:

  • 2,5 kg surkål (du finner den i internasjonale butikker i Norge)
  • ½ hodekål
  • 500 g bacon
  • 1 kg svinekjøtt
  • 500 g biff
  • 4 pølser
  • 4 løk
  • en håndfull tørkede sopper
  • en håndfull rosiner
  • 4 epler
  • 5 tomater
  • tomatpure
  • 4 stk. laurbærblad
  • 6 stk. allehånde
  • 5 stk. einerbær
  • 1 ss merian
  • 1 ss paprikapulver
  • salt, pepper
  • 1 glass tørr vin

Fremgangsmåte:

Skjær surkål i små biter, legg den i en stor gryte og tapp 1,5 liter vann i den. Skjær også fersk kål og bland den i gryten.

Bc5B1N4BIrD

Hakk løk og skjær pølse. Stek dem først i olje eller smult og sett til gryten. Gjør akkurat det samme med svinekjøtt, bacon og biff, stek og sett i gryten.

Bc-YD-NjpHo

Tilsett skåldete, skrelte tomater og skrelte, skjærte epler. Bruk krydder: allehånde, einerbær, laurbærblad, tørkede plommer og rosiner. Kokk på moderat varme med lokk. Husk å røre gryten av og til.

Bc5Pf2ZDlQt

Tilsett vin etter én time. Kokk gryten fortsatt og etter den andre timen tilsett pepper, salt, paprikapulver, merian og tomatpure. Til sammen kan alt dette kokes i ca. 4 timer på moderat varme. Det er viktig å røre gryten regelmessig. Man kan spise bigos allerede etter 4 timer, men det smaker best dagen etter.

Bc62LqrgNWY
Bc-RUEQgcDH

3) Piernik (Tradisjonell julekake med pepperkakekrydder)

Bc9n5mZjm2K

Nå er det tid for noe søtt! Piernik betraktes som en ?julekake? i Polen. Den er intens i smaken og inneholder mye kalorier, men en gang i året burde det ikke være et stort problem. Denne kaken her er lett å tilberede. Til verks!

Ingredienser:

  • 200 g smør
  • 4 ss honning
  • 180 g brun sukker
  • 4 egg
  • 180 g hvetemel
  • ½ ts bakepulver
  • ½ ts natron
  • 25 g kakao
  • 20 g blanding av pepperkakekrydder
  • 1 ts kanel
  • 1 ts malt ingefær
  • 1 plommesyltetøyglass (ca 400 g)

Ingredienser til sjokoladeglasur:

  • 50 g melkesjokolade
  • 50 g mørk sjokolade
  • 2 ss kremfløte

For å lage pepperkakekrydder trenger du: 50 g kanel, 20 g malt ingefær, 15 g malt kardemomme, 15 stk. kryddernellik, 5 stk. stjerneanis, 10 g pepper, 10 g muskat, 10 g allehånde. Knus alle ingredienser i mel og bland dem, da får du din egen, hjemlaget pepperkakekrydder.

Bc4TVZCHjLz

Fremgangsmåte:

Sett ovnen på 180°. Bland smør, honning og sukker med bruk av mikser. I en annen bolle pisk egg og miks dem. Separat bland hvetemel, kakao, natron, bakepulver. Tilsett egg og tørre ingrendienser på skift til smørblandingen. Etterpå tilsett ca. 200g plommesyltetøy og rør sammen.

Bc__4b-neVB

Hell røren i en bakepapirkledd firkantform (22 x 10 cm). Stek kaken midt i ovnen i minst 40 minutter.

Etter å ha bakt kaken skjær den minst i to lag. Smør innedeler med resten av plommesyltetøy og sett dem sammen.

BcWg8VGAcZM
Bc0ZuK7nXty
Bc2ye1fldSw

Sjokoladeglasur: Bland alle ingrediensene i en liten kasserolle og oppløs dem til en glatt glasur. Strykes på kaken når den er varm. Pynt etter ønske.

BdACeXegOqr

God, smakfull jul 😉

Natalia Mazur

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Polske juletradisjoner

Jul i Polen ser litt annerledes ut enn i Norge, men det som er felles for oss er sikkert at… vi elsker denne tiden! Fantastisk mat, god atmosfære, familie, julegaver, fred og ro… alt dette gjør at jul er en helt unik tid. Er du nysgjerrig på hvordan vi feirer denne tiden i Polen? 🙂

traditional christmas eve wafers on plate with hay

Bildet: Fotolia

I Polen har vi veldig mange tradisjoner knyttet til jul – og særlig til julaften. Mange av dem kan være litt overraskende for personer fra andre land, men jeg synes at det er disse små tradisjonene som gjør juletiden så spennende. 

Mange venter med å spise kveldsmat på julaften for den første stjernen på himmelen. Denne tradisjonen er knyttet til den bibelske historien om de tre vise menn som fulgte Betlehemsstjernen. Derfor begynner de fleste å feire omtrent klokka 16:00-17:00 – i desember blir det mørkt i Polen ganske tidlig (men ikke så tidlig som i Norge!).

Det som kan være litt overraskende for nordmenn er at i Polen spises det ingen kjøtt på julaften. 24. desember er derfor et paradis for vegetarianer! 🙂 Det er også en tradisjon å ha 12 retter på julaften – og smake på alle av dem! 🙂 
Les mer om julemat i Polen her

Family meeting over Christmas table

Bildet: Fotolia

Men det er flere ting som kan overraske dem som aldri har vært på julaften i Polen.

Visste dere at polakker legger høy under duken på julaften? Grunnen til det er ganske åpenbar – Jesusbarnet ble lagt i en krybbe og i krybben var det… høy. I gamle dager var det også vanlig å legge høy i hjørnene av huset. Mange trodde på at det vil sikre en god avling i det kommende året.

Og vet dere hva opłatek er? I de fleste polske familier bryter man av hver sin lille del av opłatek og skjenker den til hverandre sammen med en velsignelse. Denne brødsbrytelsen og utvekslingen av velsignelser er uttrykk for tilgivelse mellom to mennesker og skal minne familiemedlemmene om Gud og om julens og familiens betydning. Jeg synes at det å dele oplatek er en veldig viktig og helt magisk tradisjon. 🙂 
 

Bbw3NAXgGPs
 

En annen polsk tradisjon er å dekke på til en ekstra person – en uventet gjest. Selv om uventede gjester besøker polske familier nesten aldri på julaften er vi alltid klare å dele mat med dem!
 

BcUe8cgFPYr
Mange polskie familier liker å synge julesanger og pleier å lese utdrag fra Bibbelen på julaften. Det er også populært å delta i Pasterka – en spesiell messe som begynner den 24. desember ved midnatt. 
 
Bc2KCh9FAhg

Det som er viktig for alle barn i Polen er selvfølgelig det som skjer etter middag – nemlig julegaver! Alle snille barn i Polen kan hvert år forvente et besøk av Św. Mikołaj (eller Gwiazdor – i noen deler av Polen) som alltid har mange fantastiske gaver! 🙂 Da jeg var liten måtte jeg resitere noen korte dikter foran foreldrene mine for å få disse gavene. I noen familier er det også vanlig å invitere en mann som har julenissens drakt på seg! 

 
wUWRtmnoJp
Bc9wMl7nkkn
 
Hvis jeg måtte velge tre ting som jeg forbinder med juletiden, hadde jeg valgt pepperkaker, mandariner og varm vin. 🙂
 
Bcp4HudHNsD
Bc2g1gQlrcA
Bc1Zg7NFuhO
 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Julemat i Polen

Selv om Juletiden begynner egentlig ved midnatt 24. desember, er julaften i den polske tradisjonen den mest høytidelige og magiske kvelden i året. Det finnes mange tradisjoner forbundet med den dagen og en av de mest spennende er selvfølgelig julemat!

roasted whole carp stuffed with vegetables and almonds on wooden table for christmas-top view

Bildet: Fotolia

På Juleaften bør man forberede 12 retter som symboliserer de tolv apostlene, eller antall måneder i året. Mange holder ikke så fast ved dette antallet, men i mange familier er det vanlig å forberede minst 12 retter. For at det neste året blir lykkelig må man smake på alt som er på bordet. Julaften er ikke lenger en fastedag, men det er en tradisjon å ikke spise kjøtt, bortsett fra fisk, og ikke drikke alkohol. De fleste velger å følge den.

BOaJRf3ha0Z
Bcvabs3lhCD
 

Når det gjelder den første retten er det vanligvis barszcz som er en rødbetsuppe forberedt slik at den er klar og har en dyp farge. Den blir servert med uszka – en slags små pierogi fylt med sopp (eller sopp og kål). På polsk betyr navnet deres «små ører» på grunn av deres form.
 

BcmzAUTnESi
 

I noen regioner spiser man soppsuppe med poteter eller pasta (istedenfor rødbetsuppe eller som en ekstra rett).
 

BcKOwbbgJvc

En rett som er sterkest knyttet til julemattradisjonen er en karpe. Folk forbereder den på veldig forskjellige måter. Den kan være bakt, stekt eller i gelé. Det viktigste er at det finnes en karpe på bordet.
 

BOUZNmlAemB
BOw7RKtArE2
BNkJyfOgi_O
 

På den polske Julaften spises det også mange andre fiskeretter. Måten å lage dem på variere fra hus til hus. Noen serverer sild med fløte eller i olje, mens andre foretrekker å steke den i ovnen eller legge den til en salat. Blant de populære juleretter er også en fiskefilet med grønnsaker kokt i tomatsaus.
 

_pBazOmutg
BOSSoo6hgvp
Bcst1OBH7pj
 

De viktige ingredienser i de polske julerettene er også kål og sopp. Med en fylling lagt av dem spiser man kroketter (ofte sammen med rødbetsuppe) og selvfølgelig, den mest tradisjonelle retten i landet – pierogi. Det finnes også mange retter hvor kål er en hovedingrediens. Det er for eksempel bigos – en slags gryte som vanligvis lager man av kål og kjøtt, men på julaften består den av kål og tørket sopp og plommer. Noen lager også kål med erter eller kål med sopp, som ligner faktisk litt på bigos.
 

BcnWaUGhHeo
BcwP1eqlEsS
 

Når det gjelder drikke er det vanligst å ha en kompott laget av tørket frukt som plommer, pærer, epler eller aprikoser, kokt i sukker og vann.
 

_pwCkXycis

Blant de søte rettene bør man nevne kutia. Det er en tradisjonell julerett særlig populær i den østlige delen av Polen. Den er en hvetegrøt med valmuefrø, honning. tørket frukt og forskjellige typer nøtter. En populær rett er også nudler med valmuefrø, rosiner, nøtter, tørket appelsinskall og honning.
 

BcW9Y6TH3ow
BcqJf_iA2tQ

Det finnes også tradisjonelle julekaker. De mest populære er makowiec (valmuefrø-kake), sernik (ostekake) og forskjellige typer pepperkake. Valmuefrø-kake lager man med en masse som ligner den som legges til kutia og nudler. Kaken ser ofte ut som en rullekake, men det kan også ha andre former og forskjellige typer glasur. Når det gjelder pepperkake kan det være kjeks som heter pierniczki og ligner på norske pepperkaker. Den kan likevel også være en kake som heter piernik og består av to eller flere lag pepperkake skilt med plommesyltetøy.
 

BcvHf-wl3yb
BcuxD7NnsW9
BbZcmhOnGuA

Typer tradisjonell julemat og forberedelsemåter kan være litt annerledes i forskjellige regioner av Polen. Jeg er likevel sikker at polsk julemat smaker utrolig bra alle steder! 🙂

Marta Brok

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

 

Vinter i Polen – tips for de aktive

Vinter er en fantastisk årstid. Selv om det er kaldt ute, kan man alltid finne på noe morsomt og føle i hvor stor grad kan en god stemning varme om hjertet. Derfor kommer jeg i dag med noen ideer for disse som for det første vil tilbringe vinteren aktivt og for det andre vil tilbringe den i Polen. La dere varme opp!

Photo by Paul Solomon on Unsplash

Skøytebaner
For disse som ikke nødvendigvis elsker det å stå eller gå på ski, er skøyter et alternativ! Skøytebaner er veldig populære i Polen om vinteren. Man kan finne dem nesten overalt. De største finnes selvfølgelig i store byer.

Warszawa tilbyr 16 skøytebaner av forskjellige størrelser. Fra turistens perspektiv kan det være mest spennende å prøve skøytebanen i gamlebyen  og den utenfor Kultur- og vitenskapspalasset.

Bcm21rsFUMp
BcfwEuXFVYi
 

I Gdańsk er det verdt å prøve skøytebanen som ligger i Hala Olivia. Den er tilgjengelig om helgene og koster nesten ingenting – 12 PLN per time.
 

BReJlkbAqZf
BcNjfEUHpS7

I Szczecin kan man besøke eksempelvis Azoty Arena og Skøytebanen Szczecin. Rimelige priser og mye rom er et stort pluss der.

Også Kraków ønsker alle skøyteentusiaster velkommen! Skøytebanen på Krakowskie Błonia eller Skøytebanen Cracovia kan tilføre fantastiske opplevelser.

Hundekjøring
Hvis man leter etter noe typisk norsk i Polen, kan man prøve å kjøre hund! Det er ikke så mange firmaer som driver med dette, så man kan forvente god kvalitet. Ett av slike steder finnes i Gdańsk og heter Przystanek Alaska – de driver med hundekjøring og andre hundesport. Fantastisk atmosfære, trivelige mennesker og glade hunder er noe som kan forfine ens hverdag! For 2,5 timers tur betaler man enten 200 złoty (mandag-fredag), eller 250 złoty (om helgene). Når været er dårlig og det finnes ikke nok snø, kan man dra på tur med hjulvogn!

BQTh3OtDTLR
BQ8WxBgFaZf
BRshb5KlHjf
BPMqMpEDdZn
 

Bobsled og aking
Hvis man liker å kjøre med stor hastighet, bør man prøve bobsled eller aking på spesielle baner. Det er mulig først og fremst i den sørlige delen av Polen på grunn av relevant terreng. Prøv eksempelvis i Kluszkowce, Zakopane eller i Karkonosze-fjellkjeden! Man kan bruke dem uansett vær.

BJPkxBEAc4i
BaXO3nilyjS
BB5Ter0LuOk

Verdenscupen i skihopping
Zakopane er en magisk by, som man kunne lese ofte om her. Men det er ikke bare fjell og folklore som tiltrekker tusener av mennesker hvert år. Om vinteren er det spesielt populært å besøke denne byen på grunn av Verdenscupen i skihopping. Polakker elsker denne vinteridretten og atmosfæren under denne konkuransen er alltid trivelig. Hvis man har lyst til å delta en stor fest, bør man dra til Zakopane. De nærmeste konkurransene organiseres den 27-28. januar 2018. Man kan finne billetter her.

BPiXwLFAtqS
BPk8gzTBICv

Hestekjøring
I Polen er hestekjøring en gammel tradisjon. I dag blir turene arrangert hovedsakelig av stutterier. Man sitter på en stor slede og beundrer landskapet mens reiselederen kjører. Guiden forteller vanligvis mye om regionen og sine hester. Firmaer tilfører ofte varm mat og drikke under turen eller inviterer gjester på en fest etter kjøring.

BQLyEAth5Ky
Bb1QNBZhQHM
BauwokGgNgd
BQVzGenlohk

Sør i Polen er det også vanlig å invitere en folkloreorkester som lager en spesiell stemning under festen. I Zakopane kan man prøve hestekjøring bl.a. i TrioTravel, Kuligi.eu, Kuligi Zakopane eller Chocholowska Kuligi Ogniska Catering. I Wisła i Beskidene-fjellkjeden er det bedriften Biesiady Kuligi eller hestekjøring hos Mariola til å velge fra, mens i Bieszczady-fjellkjeden er det Bieszczader en av de fremste bedriftene som arrangerer hestekjøring.
 

BcRiyYLguKM
 

Det var bare noen ideer, mulighetene er imidlertid tallrike. Besøk Polen i vintersesongen. Det er ikke så mørkt her som i Norge 😉

Les også: Polens 10 beste skisteder

Natalia Mazur

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

 

De mest romantiske stedene i Polen

I desember er alle opptatt av jul – julemarkeder, julegaver, julemat… Men det er også en perfekt måned for å begynne å planlegge en unik valentinsdag. Og hvorfor ikke i Polen? Det finnes veldig mange romantiske steder her og det er alltid en god ide å overraske kjæresten sin med noe spesielt! Jeg har lagd en kort liste over Polens mest romantiske steder – parker, småbyer og… bro! Så hvis du leter etter inspirasjon til en romantisk kveld, valentinsdag eller kanskje forlovelse, les gjerne videre! 🙂 


Chełmno – de forelskedes by 

Chełmno er en liten by i kujaviskpommerske voivodskap. Den er kjent for mange vakre historiske bygninger, kirker og veldig mange interessante severdigheter. Chełmno kalles ofte Nordens Roma og… de forelskedes by! Hvorfor ble byen knyttet til kjærlighet? I Chełmno finnes det relikvier av den hellige Valentin. Men det er flere grunner til at Chelmno er kjærtlighetsby. Byen er veldig sjarmerende og har en virkelig romanstisk stemning. Det er ikke bare severdigheter og arkitektur som gjør Chelmno interessant, men også en vakker beliggenhet ved Wisla-elven! 
 

BIj6GhogXfT
BTmHCNhDEDv

 

Łazienki Królewskie parken – Warszawa
Łazienki Królewskie parken er den største parken i Warszawa som ble lagt i 18. århundre av kongen Stanisław August Poniatowski. Parken er også et palasskompleks med mange interessante severdigheter – Łazienki palasset, Teatret på øyen, Gamle og Nye oransjeri, Det hvite hus og mange andre. Jeg anbefaler særlig å legge merke til de fire hagene: den modernistiske, den kongelige, den romantiske (!) og den kinesiske. Parken er veldig vakker og gir mulighet til å slappe av i veldig magiske omstendigheter. Og det er alltid en god ide å ta en romantisk spasertur! 🙂 
 

BaqUmO0giL-
BMWra1Mh7jg
BTgMBpZDe6q
Les også: Helgetur til Warszawa
 
 
Helhalvøya
Helhalvøya er en av de mest populære destinasjoner blant turister i Polen. Men etter sommer, når  høysesongen er slutt, blit Hel et helt annet sted – rolig, vakkert og… romantisk! 🙂 Det finnes flotte strender der hvor man kan vandre og se på fantastiske utsikter. De mest populære er strender i Jastarnia, Chalupy og Hel. 

Tumski bro – Wroclaw 
Alle som har besøkt Wroclaw vet at det finnes veldig mange broer i byen – Wrocław er kjent for å ha mer enn 200 av dem! Og det er en som er særlig spesiell og populær blant dem som er forelsket – Tumski bro. Der kan man kjøpe kjærlighetslåse og feste den til broen som symbol på troskap og kjærlighet. Tumski bro ligger i et veldig vakkert område, så det er en god ide å ta en liten tur etterpå! Det har jeg faktisk gjort selv – og det var spennende! 🙂
 

Bch7Nbtn_y_
BVkMVhSB_34
Les også: Helgetur til Wroclaw – hva er verdt å se? 
 

Arkadia parken
Arkadia er en liten bygd i łódzkie voivodskapet som er særlig kjent for sin… romantisk park. Jeg kan ikke tenke på et bedre sted for en romantisk flukt fra virkeligheten! 

BcfFGfcjQTG
BayMAU7H_mi
BafDSRpBP99
 

Bieszczady
Bieszczady er den vestlige delen av Øst-Beskidene, og det høyeste fjellet i den polske delen er Tarnica (1346 meter over havet). Bieszczady er ikke så populært blant utenlandske turister, men polakker vet jo at stedet er helt magisk. For å ha det rolig er det best å besøke fjellene om våren eller høsten. Da kan man vandre i fjellene, ha ro og fred, oppleve naturen og puste fjelluft – uten så mange andre turister. I Bieszczady finnes det mange flotte turstier og utsiktene der er storslåtte. 

BZ8vMGVjknw
Bb4qDKFhqTX
Les mer om Bieszczady her.

Oliwski parken – Gdansk
Jeg synes at Oliwski parken er den vakreste parken i Gdańsk. Uavhengig av årstid finnes det mange som vandrer sammen og tar tid til å snakke med hverandre og ha det gøy. Det er også et populært sted til å ta bryllupsbilder på. Ti minutter til fots fra parken er Pachołek, som er et observasjonstårn – fantastiske utsikter over hele Trippelbyen er garantert! Jeg synes at det er best å besøke Oliwski parken om høsten og vinteren 🙂 

BcmT77ZBoY9
BKyI8YyAh8q
BckdHfwhjcS
BclI6zvl-pV

Mikołajki
Mikołajki er en små by i ermlandsmasuriske voivodskapet. Byen ligger i Masuria – regionen som er landets største innsjølandskap – De masuriske sjøer. Mikołajki ligger ved to innsjøer: Tałta og Jezioro Mikołajskie. Fantastiske utsikter, nydelig natur og mange muligheter til å ha det moro (Masuria er perfekt for dem som elsker seiling og andre vannsporter) gjør at Mikolajki er et perfekt sted for sommerferie eller en kort helgetur. 

BapXIq5H_wp
BcIq5CLh7uH

 

Kazimierz Dolny
Kazimeirz Dolny er en liten by i det østlige Polen kjent for mange ting: en vakker beliggenhet ved Wisla-elven, en magisk markedsplass, vakker arkitektur… Mange synes at den er faktisk den mest sjarmerende polske småby! Den er pefekt for en liten helgetur for alle som er forelsket – og det er bare 60 km fra Lublin!

BCNg7RqL6PM
BDkRzrRL6Lb
BDAn7J-L6Ik

 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

10 praktiske tips om Wrocław

Wrocław er en vakker by med mange severdige steder og spennende attraksjoner. Hvis du planlegger en reise dit er det også bra med noen praktiske informasjoner som kan komme til nytte under oppholdet.
Les også: Helgetur til Wroclaw – hva er verdt å se?

old town square with city hall, Wroclaw, Poland
 

Bildet: Fotolia

1.Transport fra flyplassen til sentrum
Flyplassen i Wrocław finnes omtrent 10 kilometer fra sentrum. Terminalbygget ligger i Graniczna 190. Hvis du trenger å komme deg fra eller til flyplassen har du et par muligheter:

  • ta en buss: du kan reise fra flyplassen til Wrocław sentralstasjon med bussen nummer 106 som går hver 20 minutter. Om natten må du ta buss nummer 206.
  • ta en taxi: omtrentlig pris på å reise fra flyplassen til sentrum om dagen er 45-55 PLN, denne prisen gjelder turer med Partner Taxi ((+48 71) 19627 eller +48 519 542 911), Taxi-Plus (+48 601 711 058 eller +48 602 647 555) og EcoCar (123 456 789)
  • utleie en bil: det er flere firma som tilbyr bilutleie fra flyplassen i Wrocław, en liste finner du her.
BaUE5PogEe7

2. Bagasjeoppbevaring
Oppbevaringsbokser finnes på sentralstasjonen. Det er dessverre ganske få av dem. Det skjer ofte at det ikke er noen ledige plasser. Hvis du trenger å oppbevare bagasjen er det best å spørre i resepsjonen på hotellet ditt om de har bagasjeoppbevaring.

BZYuxTuFUir

3. Offentlig transport
I Wrocław kan du reise med busser og trikker. De vanlige linjer går fra klokka 5:00 til 23:00 på hverdager og fra klokka 6:00 til 22:00 i helgene. Det er også en nattbuss som går hver halve time. Det finnes to type billetter: enkeltbilletter og tidsbilletter (gyldige i en bestemt tidsperiode).

Prisene på enkeltbilletter:

  • vanlige linjer – 3 PLN
  • nattbuss ? 3.20 PLN

Prisene på tidsbilletter (kan brukes på alle linjer):

  • 30 minutter ? 3 PLN
  • 60 minutter ? 4.40 PLN
  • 80 minutter ? 6 PLN
  • 24 timer ? 11 PLN
  • 48 timer ? 20 PLN
  • 72 timer ? 26 PLN

Billettene kan du kjøpe på billettautomater som finnes på holdeplasser og på busser og trikker (på billettautomater i kjøretøy kan du bare betale med kort). Billettene må valideres ved starten av reise. For å kjøpe billetter kan du også bruke appen – SkyCash. Hvis du har en gyldig offentlig transport billett kan du reise med tog innenfor bygrensene.

BY_O630lZ23
BZTYHuflAW6

4. Turistinformasjon
Et sentralt informasjonpunkt finner du i midten av Gamlebyen (adresse: Rynek 14). Noen av de andre punktene er på disse adressene:

  • Piłsudskiego 109 (sentralstasjonen)
  • Sukiennice 12
  • Wróblewskiego 1-5
  • Świętego Antoniego 8 (stedet anbefales særlig for syklister)

I Wrocław finnes det også et helt unikt sted som er et informasjonpunkt, en kultursenter og en kafe i ett. Det heter Barbara og finnes i Świdnicka 8b. Her kan du drikke en kopp kaffe, spise noe og få vite alt om byens kulturliv.

4RLnD8HR-8

5. Turistkort
For å få gode tilbud på hoteller og restauranter, rabatt på bilutleie og turer med taxi, eller fri offentlig transport og inngang til mange museer, kan du kjøpe et turistkort (Wrocław Tourist Card). Det er tilgjengelig i to varianter: to- eller tredagers som koster 60 PLN og 90 PLN. Kortet kan man kjøpe på disse informasjonpunktene:

  • på flyplassen (Graniczna 190)
  • i nærheten av den zoologiske hagen (Wróblewskiego 1-5)
  • på sentralstasjonen (Piłsudskiego 109)
  • i gamlebyen (Rynek 14)

Detaljerte informasjoner om hvor og hvordan brukes kortet kan du finne her.

6. Sykkelutleie
Det finnes en bysykkel-tjeneste i Wrocław. Man kan utleie sykler fra 76 stasjoner plassert i sentrum-området. De første 20 minuttene er gratis, men for å kunne bruke bysykkelen må du registrere deg i et internasjonalt system – Nextbike.

BKUNkIBhrJg
BVCwIdNj3GY

7. Politi
Når du trenger øyeblikkelig hjelp bør du selvfølgelig ringe nødnummeret: 112. Hvis du leter etter en politistasjon, dem som ligger nærmest sentrum kan du finne på disse adressene:

  • Trzemeska 12
  • Grunwaldzka 6
  • Rydygiera 46
  • Piłsudskiego 6/8

I Wrocław er det også et norsk konsulat:
adresse: Rynek 7
telefonnummer: +48 536 302 302, +48 536 409 409, +48 601 701 158

 

8. Medisinske nødssituasjoner
Døgnåpen legevakt finner du i:

  • Fieldorfa 5
  • Koszarowa 5
  • Kamieńskiego 73a
  • Warszawska 2

 

9. Gratis Wi-Fi
Det finnes over 130 steder hvor du kan få gratis trådløst Internett. Du må lete etter skilt som sier at det er mulig å koble til Wi-Fi nettverk som heter «Miejski Internet». Du må logge deg inn med en kode du får etter at du kobler til nettverk og åpner en nettleser. Til slutt må du akseptere bruksvilkårene.

 

10. Postkontor og banker
Bankene er vanligvis åpne fra mandag til fredag mellom klokka 9.00 og 17.00. Det finnes minibanker overalt, særlig i Gamlebyen-området, og noen restauranter og butikker i nærheten av sentrum aksepterer euro som betalingsmiddel. Hvis du trenger postkontor, er det en som er åpen 24 timer i døgnet i Rynek 28.

BaOb9ZLFLF2

Marta Brok

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

 

Polens 10 beste skisteder

Langtidsvarsel i Polen bør vekke interesse blant skientusiaster. En-gang-i-århundret-vinteren, som meteorologer kaller den, kommer! Det betyr at man kan vente henholdsvis streng kulde og store mengder snø. Heldigvis er polske hjerter varme og mottar alle turister med åpne armer. Leter du etter trivelige steder for å gå eller stå på ski? Les videre!

Skier going to Hala Gasienicowa, Tatra mountans, Poland

Bildet: Fotolia

1. Szczyrk
Szczyrk ligger i Beskidene. Den er kjent som en by der snøen aldri forsvinner. Takket være dette kan man gå og stå på ski der også under påskeferie, som ikke er vanlig i Polen. Det er verdt å sjekke følgende steder: Beskid Sport Arena, Szczyrk Biały Krzyż, Szczyrk COS Skrzyczne samt Szczyrk Mountain Resort. Antallet løyper er virkelig stort og atmosfæren f.eks. i turisthjemmet er veldig avslappende. Lufteturer kan også være fantastiske der!

BPicHgDgzQD
BPSELlCgAXK
BO9hNTsAyV0
BO12IRGghud

Under oppholdet i Szczyrk kan man besøke også Koniaków, et landsbygd kjent for blondehåndverk.

BTlkb4zB6W1

 

2. Wisła
Wisła er en kjent by i Polen. Den mest berømte polske skihopperen, Adam Małysz, kommer derfra. Men det er ikke bare ham man kan assosiere Wisła med. Skifasiliteter er også gode der og det er faktisk mange steder man kan velge fra til å gå eller stå på ski. Her er dem: Wisła Cieńków, Wisła Nowa Osada, Wisła Partecznik, Wisła Siglany, Wisła Skolnity, Wisła Soszów, Wisła Stacja Narciarska STOK, Wisła Stożek.

BQtM9c8jR6R
BQkdeuqFhPy
BQak5izFdpC

Andre attraktive steder å besøke i nærheten – Ustroń og Brenna. I Ustroń er det spesielt verdt å nå Czantoria toppen. Der finnes det senter for falkoneri.

3. Jakuszycka Lysning
Disse som liker å gå på ski bør prøve Jakuszycka Lysning i Szklarska Poręba. Det er en kjent løype som er alltid godt forberedt og tiltrekker mange, forskjellige snøelskere. Der arrangeres det også tallrike konnkuranser i langrenn.

BRndGh3FNYE
BRDyVtxjW60
BQ_Rmwzgwn7
BQsuhPYgjeG

4. Zieleniec
Zieleniec Ski Arena er et skisenter som ligger i Orlickie fjellene, vest i Polen. Det er et fint sted som byr fantastiske utsikter, moderne skiannlegg og interessante løsninger for disse som liker å stå på ski. Man kan gå fra hotellet med skier på beina og straks begynne å kjøre.

BcP5JKrh3Yo
BcLH8dRBcGu
BcIhK9ahdjY
Bb7FaBNBLnh
BbfYH2Xh2_v

5. Białka Tatrzańska
Białka Tatrzańska er et lite sted ved foten av Tatra-fjellene. Det er samtidig et stort skisenter med fantastisk atmosfære. Landsbygda ser pent ut på grunn av tradisjonell arkitektur og har moderne skiannlegg å tilby. Alle skibakker der er også inkludert i programmet TatrySki, som betyr at du trenger bare et heiskort for å kunne bruke ulike skibakker på mange steder. I selve Białka Tatrzańska finnes det 3 av dem: Białka Tatrzańska Bania, Białka Tatrzańska Kaniówka, Białka Tatrzańska Kotelnica. Ved skibakken Bania kan man også besøke termer Terma Bania.

BcCPdmZjvv3
BcNJcbbl6Rd

6. Szczawnica Palenica
Szczawnica er en av de eldste, polske kurstedene, som i dag er populært også blant skielskere på grunn av et moderne skisenter. Palenica heter det. Og det byr 4 belyste skibakker, restauranter og fjellheiser. Der finnes det også en spesiell bakke for barn og skøytebane. Szczawnica er en by for de aktive. Etter hele dagen kan man nyte uteliv. Tallrike puber og restauranter er byens fordel. Mange serverer lokal mat og varm vin eller varmt øl.

BcPmTTeDoFJ
BQk3XkFlOPs
BPmzZHfBxyt
 

7. Śnieżnik
Śnieżnik (1426 m.o.h.) er den høyeste fjelltoppen i Śnieżnik Massiv. Den ligger på polsk-tsjekkisk grense, i Kłodzka-dalen området. Det er et veldig fint fjell, som man kan nå med å gå på ski. Sporet er godt forberedt. Detaljer angående sporet finner man her.  For disse som foretrekker å vandre uten ski er Śnieżnik også en god idé.

 


 

8. Małe Ciche
Når man vil ro seg ned, kan man reise til Małe Ciche, også ved Tatra-fjellkjeden. Landskapene er verdt å se der, og skibakker er av god kvalitet. Man kan vente rimelige priser og fin atmosfære. Det er også ikke langt fra Zakopane og andre skisentrer, så man har et godt utgangspunkt for videre reiser. 

Bb1b7j8AbCp
_rCpHOOPz_

9. Zakopane
Om byen, kjent som Polens vinterhovedstad, kunne man lese ofte her på bloggen. Stemningen der er alltid magisk, uavhenig av været og spesielt om vinteren. I selve Zakopane finnes det 5 skisteder: Zakopane Centrum Narciarskie Nosal, Zakopane Gubałówka, Zakopane Harenda, Zakopane Kasprowy Wierch  og Zakopane Szymoszkowa. For de erfarne er Zakopane Kasprowy den beste ideen. Kasprowy Wierch er et fjell på 1987 m.o.h., og turen ned er lang og spennende. For å komme tilbake på toppen kan man ta fjellheisen.

Ba-AYt_H7WU
BcHjV3MFVcM

10. Bieszczady-fjellkjeden
I Bieszczady-fjellkjeden er det to steder som kan være interessante for disse som foretrekker å stå på ski – Baligród Bystre og Weremień. Det er områder som er relevante hovedsakelig for nybegynnere. Mye bedre har disse som er opptatt av langrenn. Løypene er ordentlige, og man kan nyte naturen overalt. Der er det også færre mennesker, så hvis noen trenger å ta avstand fra hverdagen, er Bieszczady-fjellkjeden et godt valg. Sjekk her.

l5r8vWgWlv
l3PXvBgWg7
jxlkzFAWs1

Natalia Mazur

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top