Hvorfor spiser polakker så mange smultringer på denne dagen? Hvor kommer denne rare tradisjonen fra? 🙂
Den kommer fra tiden da kristne festet på en mye mer alvorlig måte enn i dag. Det var den siste torsdagen før Fastetiden, som da ble tatt veldig seriøst. Ifølge den katolske tradisjonen, er det tillatt å overspise denne dagen.
Smultringen (pączek) – avhengig av hva den er fylt med – har 250 til 350 kalorier. Ifølge tradisjonen på Fett Torsdag må du spise minst en smultring. De som ikke gjør det, utsetter seg til tap av lykke 🙂 De spises ikke så ofte i løpet av året, men på Tłusty Czwartek slår polakker alle rekorder. Gjennomsnittlig spiser Polakker 2,5 smultringer på denne dagen, og alle sammen: nesten 100 millioner. Dette er en av de tradisjonelle polske kaker.
I Polen spiser vi tradisjonelt smultringer og faworki eller chrust, som er også kalt vårfluer i noen av våre landsbyer. Det er sannsynligvis ingen som på denne dagen ikke ville bli overtalt til “noe søtt”! Denne dagen er utvilsomt en fest for alle som er glad i søtsaker 🙂
Polske smultringer kan ha forskjellige typer fyll, for eksempel: sjokolade, syltetøy, pudding, advokat eller likør 🙂
1. Sift melet sammen med salt og smør. Det er best å spre smøret og melet grundig rundt bollen med fingrene. I en egen bolle, pisk egg og eggeplommer sammen med sukkeren i noen minutter til blandingen blir tykk og myk. Vi legger til mel med smør og blander sammen med hjelp av en mikser. Tilsett rømme og brennevin. Bland sammen alle ingrediensene til en jevn deig.
2. Legg deigen i en annen bolle, dekk med matfolie og la den stå i omtrent 45 minutter. Deigen blir lettere å kjevle ut da.
3. Elt deigen i 7–8 minutter til du har fått en glatt og fin deig.
4. Del deigen i 4 deler og kjevle ut hver del slik, at det blir veldig tynne striper: jo tynnere, jo bedre. Resten av deigen bør vente på sin tur i matfolien.
5. Ta en kniv og klipp ut striper, de bør ikke være lengre enn diameteren til gryten. Lag et snitt i hver stripe og dra den ene enden av stripen gjennom hullet. Grip endene og forsiktig rist for å skape en fin form. Sett til side og gjenta med resten.
6. Varm oljen til 180 grader i en bred gryte og putt flere faworki samtidig (de vokser raskt). Stek til de får en gylden farge, ca 30 – 60 sekunder på hver side.
7. Legg faworki på papirhåndklær. La dem kjøle av og dryss sukker over. Serveres også med syltetøy 🙂
Etter man har fylt magen med en ordentlig næringsrik middag er det på tiden med dessert. Det er et variert utvalg av dessert – noen liker å ha en lett dessert i mer flytende form, og noen foretrekker dessert i form av kake. Vi har tidligere skrevet et innlegg om Polske kaker som dere kan lese HER. Så i dag skal vi fokusere mer på de andre dessertene.
Bildet er hentet fra fotolia.
Gofry
Det er ikke tvil på at normenn elsker vafler. I Norge er det vanligst med hjerteforma vafler – i Polen derimot er det mest populært med firkantet ‘’belgiske’’ vafler. Den klassiske vaflen spises med melis, men for dem som synes det er for kjedelig kan disse vaflene kan spises med mye forskjellig. F.eks krem og jordbær/blåbær eller annet frukt som kiwi eller ananas, krem med saus (kirsebær, sjokolade, toffee osv.) ,sjokolade og banan, syltetøy og mye mer.
Budyń kan sammenlignes med pudding, men i min mening så skal budyń være litt mer flytende. I Polen har vi forskjellige smaker: vanlije, sjokolade, toffee, fløte, bringebær og sikkert mange flere, men disse er de typiske. Budyń spiser man ofte med saft, frukt, krem eller som den er.
Kisiel kan ligne litt i smak på gele, men den har en litt mer flytende form. Det finnes enormt mange smaker, men de mest vanligste er så klart jordbær, bringebær, kirsebær, eple og sitron. Kisiel kan også serveres med krem og frukt, men oftest spises den som den er.
Denne desserten er sikkert en barndomsminne for mange polakker. Når det ikke var noe søtt i huset, og man hadde lyst på dessert så var det ganske typisk å lage kogel-mogel. Kogel-mogel er ikke noe annet enn eggeplomme pisket med sukker. Noen velger å toppe den med et lite dryss av kakao eller kanel.
Galaretka er en helt vanlig gele. I Polen er dette et typisk dessert som serveres med krem og frukt. Også geleen finnes det kjempe mange smaker av: jordbær, bringebær, kirsebær, fersken, stikkelsbær, kiwi, appelsin og mange flere.
Disse skrev vi om også i innlegget om middager. Naleśniki er pannekaker som kan spises med alt mulig og derfor egner seg både for middag og dessert. Når de spises til dessert så er det typisk å spise dem med polsk cottage cheese (twaróg), kremfløte, sjokolade, frukt, yoghurt og mye mer.
Vi fortsetter med serien artikler om polske byer! I dag er det Szczecin 🙂 Her finner dere alt dere bør vite i et nøtteskall om denne sjarmerende havnebyen.
1. Transport fra flyplassen til sentrum
Du kan komme her veldig billig fra Gardermoen via Norwegian , direkte forbindelser til Szczecin to ganger i uka (og billettene kan du finne for kun 80 kroner!). Det er altså et perfekt mål for en helgstur. Flyplassen ligger omtrent 30 km fra sentrum i landsbyen Goleniów. Hvis du vil komme deg fra eller til flyplassen har du mange muligheter:
ta buss: (via PKS eller Interglobus)
Busser kjører hver dag fra sentrum til flyplassen omtrent 2 timer før avreisen. De også kjører hver dag 20 minutter etter hver landing i den andre retningen.
Pris på en bilett: 13,90 PLN
Enkelte biletter kan kjøpes på www.interglobus.pl eller ved siden av sentralstasjonen (addresse: Kolumba 1)
ta minibuss: (via firmaet A. Fedeńczak) Detaljer finner du her.
ta en taxi: prisen på å reise fra flyplassen til sentrum om dagen er cirka 110-200 PLN, denne prisen gjelder turer med Airport Taxi Group (+ 48 91 481 7690), de aksepterer Visa, Mastercard, Maestro, Polcard eller American Express
utleie en bil: en liste over firmaer finner du her
2. Offentlig transport I Szczecin kan dere reise med busser, nattbusser og trikker. De vanlige linjer går fra klokka 5:00 til 23:00 på hverdager og fra klokka 6:00 til 22:00 i helgene. Noen busser og trikker kjører ikke på lørdager eller søndager, så for å være sikker kan dere sjekke rutetabellen. Det finnes tidsbilletter (gyldige i bestemte tidsperioder).
Prisene på tidsbilletter (kan brukes på alle linjer):
15 minutter – 2 PLN
30 minutter – 3 PLN
60 minutter – 4 PLN
120 minutter – 5 PLN
24 timer – 12 PLN
120 timer – 35 PLN
240 timer – 60 PLN
Billettene kan dere kjøpe på billettautomater som finnes på holdeplasser, busser og trikker (i mange billettautomater kan du bare betale med kort så det er lurt å ha kortet med seg). Billettene må valideres ved starten av reise, det er veldig viktig. For å kjøpe billetter kan du også bruke appen – SkyCash 🙂
https://www.instagram.com/p/BqgDSHzBjLm/
https://www.instagram.com/p/BnUA1WUHGvF/
3. Bagasjeoppbevaring
Oppbevaringsbokser finnes på sentralstasjonen, det koster 10zł per dag for en stikke bagasje. Men hvis dere trenger å oppbevare bagasjen er det best å spørre i resepsjonen på hotellet deres om de har bagasjeoppbevaring 🙂
Et sentralt informasjonpunkt finner du i Det Pommerske Slottet på Korsarzy 34 (Zamek Książąt Pomorskich). Åpningstider mandag – lørdag: 10-18
Det finnes også på sentralstasjonen i første etasje på Kolumba 2. Åpningstider mandag – lørdag: 9-17.
5. Turistkort For å få gode tilbud på hoteller og restauranter, rabatt på forskjellige tjenester, fri offentlig transport og opptil 50% rabatt til mange museer, kan du kjøpe et turistkort. Det er tilgjengelig i to varianter: 24h som koster 15 PLN eller todagers som koster 25 PLN. Kortet kan kjøpes på et av informasjonpunktene.
6. Sykkelutleie Det finnes en bysykkel-tjeneste i Szczecin. Man kan utleie sykler fra 87 stasjoner overalt i byen. De første 20 minuttene er gratis, men for å kunne bruke bysykkelen må du registrere deg i et internasjonalt system – Bike_S. Les mer om emnet her
Szczecin er også en av de mest grønne byer i Polen – 20 prosent av byens areal er grøntområder, så det kan være fint å tilbringe tiden ute på en sykkeltur. Den har også mye vann. Du kan altså ta en tur i Kasprowicza-parken eller kose deg ved Odra 🙂
7. Politi og legevakt Når du trenger øyeblikkelig hjelp bør du selvfølgelig ringe nødnummeret: 112. Hvis du leter etter en politistasjon, finner du dem på disse adressene:
Kaszubska 35
Jana Pawła II 37
I Szczecin er det også et norsk konsulat: Ddresse: aleja Niepodległości 17 Telefonnummer: 91 812 14 30
Døgnåpen legevakt finner du:
Jagiellońska 44
Powstańców Wielkopolskich 72
Hvis du trenger et døgnåpent postkontor, det finnes på Dworcowa 20 🙂
Zamek Książąt Pomorskich (Den pommerske hertugers slott) En gang var slottet et hjem for det aristokratiske, pommerske Grif-dynastiet. Under andre verdenskrig ble slottet sterkt skadet, men det ble gjenoppbygget etter krigen i den opprinnelige renessansestilen.
Den gamle torget/Gamlebyen – Stare Miasto Den gamle bydelen i Szczecin ble bombet under krigen, og dessverre ble nesten alt ødelagt. Til tross for dette er det nå renovert, og er et sjarmerende innslag i byen. Fargerike bygninger fanger oppmerksomheten, og mange restauranter og pubber lokker med sin varierende meny.
Wały Chrobrego (Chrobry-vollen) Vollen er en 500 meter lang terrasse, som ble bygget på initiativ av Hermann Haken, borgmester av Stettin på 1900-tallet. ligger i nærheten av Maritime University, Nationalmuseet, provinskontoret og Teatr Współczesny (Det Moderne Teater}
Park Kasprowicza og Jasne Błonia Kasprowicza-parken ble grunnlagt i det 19. århundre og består av 49 hektar terreng. Dens ulike eksotiske planter tiltrekker seg besøkende hele året. Jasne Błonia er et lyst grønt område som strekker seg nord for rådhuset. Den gigantiske “plenen” er omgitt av store, gamle kastanjetrær som utgjør en lang, grønn ‘tunnel’ på hver side av parken 🙂
Rosehagen Den finnes i nærheten av Kasprowicza Parken. Det er en unik rosehage hvor tusenvis av roser har blitt plantet i nesten et hundre varianter. Et veldig romantisk sted til å besøke.
Filharmoni Bygningen nylig vant EU-prisen Mies van der Rohe, som er nesten som en “arkitektonisk Oscar” for designere. Den har utvilsomt en veldig imponerende struktur, som minner litt om et stort isberg utenfra og er veldig minimalistisk og rommelig innenfor med mange moderne løsninger. Se programmet her
Pionier Den eldste kinoen i verden opererer i Szczecin 🙂 Den startet sin aktivitet rundt 1907. Inntil i dag stedet lokker med sin unik, koselig atmosfære. Pionier har to kinosaler, en av dem er litt mindre og har sin egen kafe som tilbyr også vin eller whiskey 🙂
Bulwary og dźwigozaury Bulwary er en populær promenade ved elven Oder. Jeg anbefaler en spasertur der hvis dere liker flotte utsikter og har lyst til å spise noe, for det finnes en rekke restauranter der! Og hvis dere går litt videre langs bredden treffer dere en konstruksjon som heter dźwigozaury: tre store, gamle kraner 🙂 De har blitt renovert og nå kan folk rusle rundt og spasere rett under dem som skaper en unik atmosfære 🙂
Be Happy– Sweet art & illusion museum Et unik museum som tilbyr attraksjoner for hele familier 🙂 Dusinvis av steder for å ta bilder på, et basseng fylt med marshmallows, en magisk enhjørning og mye, mye mer 🙂
Når det gjelder restauranter, anbefaler vi disse steder på det sterkeste:
Wyszak, Buddha, Dzika Gęś, Bro Burgers, Nowy Browar, Stara Rzeźnia, Stockholm & Kitchen Bar
Barer og pubber 17 Schodów, Towarzyska, The Ptak i Pies, Miejska, Irish Pub Dublin, Cesky Film, Baron
Klubber Lulu Club, Grey Club, Holiday Club, Disco na Deptaku
Kafeer Między Wierszami, Alternatywnie, Balans, Spotkanie, Orsola, Corona Coffee
Den beste måten for å bli kjent med kulturen i et land er å smake på dens mat. Tidligere skrev vi om supper som polakker spiser til middag som oftest serveres som forrett. I dag vil vi fortelle dere om forskjellige hovedretter som spises i hverdagen og noen av dem også til høytider eller spesielle anledninger. Så klart får vi ikke med alle av dem, men ihvertfall noen. Etter hvert kommer det et etterfølgende innlegg om dessert også, så følg godt med på bloggen. 🙂
Kotlet schabowy
Denne retten er den mest typiske middagen som antagelighvis oftest spises i polske hjem. Schabowy som vi kan sammenligne med Schnitzel er svinekotlett som blir dynket i mel, egg og brødrasp og til slutt stekt på stekepannen. Schabowy blir oftest servert med poteter og forskjellige salater på siden eller ‘’mizeria’’ (skivet agurk, rømme og hakket løk).
Bigos er en gryterett som ofte finner sin plass på polske bord i juletiden, men også lages andre dager i året. Bigos består av surkål, flere kjøtttyper (f.eks.bacon, biff, svin nakke) og sopp. Den serveres med poteter eller med brød. Denne retten har stjelt hjertet til mange turister.
Pannekaker høres nok veldig normalt ut. Men visste dere at i Polen spiser vi pannekaker fylt med alt mulig inni? Derfor kan de serveres enten som hovedrett eller som dessert. Kål, ost, spinat, tunfisk,kylling,champignon, banan, jordbær, blåbær, cottagecheese, er kun noen eksempler på fyllet. Det er i grunnen ingen begrensninger!
Dette er mest sannsynlig den mest populære og best likte retten av polakker, men også turister som besøker Polen. Det mest passende ordet for å beskrive pierogi er dumplings. Pierogi er en slags deig med fyll – men hvilket fyll? De er det også uendelig mange av. F.eks pierogi med kål og sopp, kjøtt, spinat, eller pierogi ruskie (Russiske pierogi er fylt med poteter og polsk twaróg (cottage cheese)). Disse serveres oftest med stekt løk og/eller ‘’skwarki’’ som er små, sprøe bacon biter.
Det finnes også søte versjoner av pierogi f.eks fylt med jordbær, blåbær, bringebær eller twaróg (en slags cottage cheese). Disse serveres oftest med rømme eller yoghurt og sukker.
Zrazy er roulader som som regel er laget av biff. Biffstykkene blir rullet med en rekke fyllinger. Den typiske fyllingen er bacon, løk og en slags sylteagurk (suragurk). Noen velger også å fylle dem med paprika og gulrot. Disse stekes i ovnen og serveres oftest med soppsaus, poteter/potetmos, og revet, stekt rødbete.
Enda en rett med fylling. Denne gangen er det kålblader som rulles med fylling som består som regel av ris og kjøttdeig. Deretter kokes dem i en gryte med buljong. Gołąbki serveres tradisjonelt med tomatsaus, men noen foretrekker f.eks. soppsaus. Også denne retten blir oftest servert med poteter.
Łazanki er en rett som består av firkantet pasta, surkål og champignon/sopp. Noen ganger tilsettes det også noe kjøtt som f.eks bacon eller kiełbasa (typisk polsk pølse).
Nå er det ikke alt for lenge til april, og det er da sesongen i mange av fornøyelsesparkene starter. Derfor vil vi idag fortelle dere om de forskjellige parkene, slik at dere kan allerede begynne å planlegge deres tur til Polen. Under finner dere 5 fornøyelsesparker, men også 5 aquaparker i forskjellige deler av Polen som kan være verdt en tur hvis dere er i nærheten av dem.
Bildet er hentet fra fotolia.
Fornøyelsesparker:
Energylandia
Energylandia befinner seg i byen Zator som er kun 50 km fra Kraków. Denne parken er den største og anntagelighvis den mest populære parken i Polen. Stedet har ca.70 attraksjoner og blant dem er det 10 rollercoasters. Energylandia passer for både store og små, dem som liker rolige, men også dem som liker ektremale attraksjoner. Derfor finnes det forskjellige soner: ekstremal sone, sone for barn, sone for de minste, sone for hele familien og vannpark.
En gang i blant arrangeres det også festivaler– på disse dagene er hele parken åpen på natten, og fylles av live musikk, dans og andre attraksjoner.
I den samme byen som Energylandia befinner seg i finnes det også en park som heter ZatorLand. I denne parken finnes det fire parker med forskjellige temaer. I den ene finner vi interaktive figurer av dinosaurer, i den andre figurer av insekter, i neste figurer fra gresk mitologii og den siste er en Lunapark med karuseller.
Parken Legendia ligger i Chorzów – det er rett ved Katowice (90 km fra Kraków). I parken finner man ca. 40 attraksjoner der alle vil finne noe for seg selv. Parken ble åpnet i 1959, men i 2017 ble den fullstendig renovert og fikk også en helt ny attraksjon ‘’Lech’’ som er den høyeste, raskeste, og lengste coasteren i Polen. Som navnet på parken ‘’Legendia’’ tilsier, er parkens tema forskjellige legender.
JuraParken i Solec Kujawski ligger ca.2 timers kjøretur fra Gdańsk, eller Poznań. Denne parken lar dere bli bedre kjent med dinosaurer og gir mulighet til å oppdage forskjellige dinosaurarter- en ren fornøyelse for barn, men også for voksne historieelskere. I parken finnes det også noen mindre karuseller, 5D kino og en liten museum. I Juraparken finner dere også mindre park med insekter. I Polen har vi flere parker av denne typen, men denne er en av de største i Europa av denne typen parker.
Hvis dere er glade i det Amerikanske Western klimaet så er denne parken aboslutt noe for dere. Western Twinpigs befinner seg i Żory (ca.1.5 timers kjøretur fra Kraków). I denne lille Western byen er det mange forskjellige attraksjoner som: karuseller, forestillinger, bueskyting, 5D kino, linepark, ponnyer, mini zoo, skytesenter og mye mer.
Dette er en av de nyeste aquaparkene i Polen som fort fikk sine tilhengere. Aquaparken befinner seg kun 30 minutters kjøretur fra Gdańsk. Stedet har blitt veldig kjent for sin unike sklie der man lander i en basseng hvor man kan se ekte haier. Det er selvfølgelig flere sklier og det er også en unik mulighet til å overnatte i telt i aquaparken.
Aquaparken i Kraków er en av de største aquaparkene i Polen. Den er ganske kjent, og veldig likt av dem som har besøkt den. Den har flere sklier, og spennende plasser for små eventyrlystne personligheter.
Denne aquaparken ligger ca. 15 minutters kjøretur fra Katowice. Det er i grunnen ikke noe spesielt med den, men er en fin og bra vurdert aquapark, så den er det verdt å besøke når man er i nærheten.
Denne parken tilhører på listen av de største aquaparkene i Polen. Hele komplekset med bassenger og sklier både inne og ute skaper en eventyrrik helhet.
Om et par dager feirer vi Valentinsdagen! På polsk heter det Walentynki 🙂 Enten er du singel eller sammen med en kjæreste er det fantastisk å være i Polen denne dagen. Det finnes masse gode rabatter og eventer for par overalt. Og det er ikke for sent å planlegge noe spesielt – her skriver vi om noen ideer 🙂
1. Romantisk kveld i en restaurant Det er alltid veldig vanskelig å finne en ledig plass på utesteder på denne dagen, hvis dere vil være sikre på at dere får en plass på deres favoritt restaurant så er det lurt å bestille et bord på forhånd (i dag, om mulig). Kinoer ofte tilbyr spesielle filmvisninger av romantiske komedier og klubber organiserer forskjellige temafester. Vi anbefaler disse steder på det sterkeste:
Gdańsk: Eliksir, Thai Thai, Gdanski Bowke, Rekawiczka (music live), Correze, Motlava Warszawa: Atelier Amaro, Senses, NOLITA, Concept 13, Bistro de Paris Wrocław: La Maddalena, Przystan, Pod Papugami, Marina Restaurant, Siesta Trattoria Kraków: Amarylis, Restauracja Art, Szara Ges, Pod Nosem, Farina, Studio Qulinarne Szczecin: Wyszak, Nowy Browar, Stockholm Kitchen & Bar, Buddha, 17 Schodów Poznań: Figaro, Ratuszova, Muga, Oskoma, Blue Marina, Milano
3. Romantisk spasertur
En spasertur langs sjøen, i fjellet eller i gamlebyen er en fristende idé. På bloggen kan dere lese om de vakreste stedene å gå på tur i Gdańsk og Kraków.
Mange klubber organiserer fester denne dagen. Restauranter har spesielle menyer og noen klubber inviterer særlig single for å ha det gøy. Les om de beste klubbene i Sopot, Kraków og Warszawa.
Hvis dere vil besøke en annen by skal vi gjerne hjelpe dere finne noe interessant for å gjøre denne spesielle kvelden 🙂 Bare skriv til oss.
5. Andre arrangementer
En romantisk kveld i et firestjerners hotell Gniew i Gniew-slottet (Zamek Gniew)– cirka 500 PLN
En romantisk helg i et firestjerners hotell Grand Lubicz i Ustka ved sjøen – cirka 300 PLN
https://www.instagram.com/p/Bth8-QYHK1s/
Fun facts Valentinsdag er ikke den eneste kjærlighetsdagen i Polen. Vi har også noe som heter Noc Kupały (Kupała-natten) som feires 21. juni. Det er den korteste natten i året og feires med flyvende lanterner, som folk slipper løs til himmelen. Det er likevel Valentinsdagen som er mest berømt.
Dessuten i polske ungdomsskoler finnes det en søt tradisjon! Det er valentinspost – det er vanlig å sende anonyme kjærlkighetsbrev til dem man liker i skolen 🙂
5. Det eldste treet i Polenog sannsynligvis i Europa er et barlindtre i Henryków Lubański, som er ca 1500 år gammel. På polsk heter det Cis Henrykowski.