Balola i Sopot – permanent make-up og øyevipperforlengelse

Innlegget er sponset

Høy kvalitet og naturlig utseende – det er en korteste beskrivelse av skjønnhetssalongen Balola i Sopot. For noen dager siden hadde jeg mulighet til å se hvor flink personalet i Balola er. 🙂

Balola ligger i sentrum av Sopot – rett ved siden av togstasjonen og Bohaterów Monte Cassino gate. Det gjør at besøk i salongen kan bli en forberedelse for fest og romantisk middag eller en avslapping stund etter intensiv ferie. Alle kan finne noe for seg selv!

Ja, men hva kan vi egentlig velge? I Balola salongen kan vi prøve ulike behandlinger: laserbehandlinger, hudpleie, manicure og pedicure, hårfjerning, massasjer, kroppspleie, podologi og mine favorittjenester: permanent make-up og øyevipperforlengelse!

Permanent make-up er en perfekt løsning for personer som meg: som ikke liker å stå opp tidlig for å sminke seg. 🙂 Hvis du vil se fint ut hver dag og ikke bruke tid på det, Kasia kan hjelpe deg – hun er en presis kosmetolog og lingerist som er veldig flink! Hun utfører permanent make-up av øyenbryn og dekorative linjer av øye og lepper. Når det gjelder permanent make-up av øyenbryn, er Balola veldig opptatt av en naturlig effekt. Hår trukket i microblading metode gjør at det er veldig vanskelig å se at det ikke er et virkelig hår. Den behandlingen gir komfort til personer som har få naturlige hår og må tegne dem hver dag. Bilder fra permanent make-up av øyebryn viser hvordan behandlingen foregår. Det er viktig å være godt forberedt – bedøvelse av hud gjør at behandlingen er komfortabel.
Og hvis du er en av personene som står opp hver morgen med øyer som ser trett ut, anbefaler jeg å prøve permanent eyeliner. Du skal føle seg vakker hver morgen uten å sminke seg. Kasia har en stor erfaring som er veldig viktig i dette tilfellet. Hvis du bestemmer deg for permanent make-up, får du ekstra pigmentering helt gratis senere – det er en garanti av langvarig effekt. 🙂
Og her kan man se effekter:

Fin make-up er en ting, men øyevipper er noe helt forskjellig! Vakre, lange og tykke øyevipper hver dag? Det er mulig! I Balola har dere mulighet til å forlenge øyevipper ved 1:1 metode eller så kalt volum metode 2-3D og… glede dere med komfort etterpå 🙂 Det som er viktigst er at effekter av øyevipperforlengelse er helt fantastiske – øyevipper ser veldig subtil og lett ut. Det er to flinke kosmetologer som kan hjelpe dere å få fine øyevipper i Balola – Marta og… Marta. 🙂


Balola salongen er ett av disse stedene hvor alle føler seg godt – interiøret er lyst og koselig, personalet er vennlig og veldig profesjonelt og effekter – bedre enn man kan forvente. Jeg anbefaler besøk i Balola med en stor glede, fordi salongen setter pris på naturlig skjønnhet og individuelt forhold til alle kunder. Det er viktig å huske at når vi velger skjønnhets- eller spasalong er det ikke pris som er viktigst. Billige tjenester veldig ofte betyr lav kvalitet. Damer som jobber i Balola studerte medisinske fag i 5 år og har fullført mange avanserte kurs. Kunnskap og dyktighet som de har gjør at du vil være veldig fornøyd med effekter og kan føle seg helt trygt og komfortabelt.

BCWIEs9TNq2

Vil dere besøke salongen? Husk å bestille time tidlig nok. Iløpet av sommer er det best å planlegge besøket ca. 3 uker tidligere – særlig hvis du vil komme sammen med en gruppe av venner. Det er veldig lett – man kan ta kontakt med Balola på Facebook, via e-post eller telefon – det er avhengig av dere!


Det er ikke første gang vi anbefaler å besøke Balola. Mer kan dere lese her: 
SPA i Sopot – vårt besøk hos Balola SPA salong
SPA i Sopot: Zaffiro-behandling hos Balola​

Sankt Dominikus Marked 2017 – Gdańsk

En av de mest populære turistattraksjonene i Gdansk iløpet av sommer er Sankt Dominikus Marked (Jarmark św. Dominika på polsk). Det store gatemarkedet er en 757 år gammel tradisjon som ble startet av pave Alexander IV takket være dominikanere. Hvert år tiltrekker markedet mennesker fra hele Polen og verden til Gdańsk! 

BJeimSTAWYl
Markedet er ikke bare en fantastisk mulighet til å kjøpe unike ting, men også  til å delta i mange kulturelle hendelser. 
BIpHK6QBvDW

Når?
29. juli – 20. august

Hvor?
Hovedbyen i Gdansk

Hva kan man gjøre der?
På Sankt Dominikus Marked kan man først og fremst kjøpe forskjellige ting: klær, kunstverker, vinyler, gamle bøker, bilder, smykker… og mange andre unike minner som veldig ofte er brukte. 

BJdkkR2j635

Men markedet er mye mer enn bare shopping! En unik atmosfære på gater som er fylt av musikkere, artister, pantomimer og sjongløre gjør markedet det mest fargerike og interessante stedet i hele Polen (i min mening;))  som alle bør besøke minst en gang i livet 😉 

BJLBHc9gv8X

På markedet kan man prøve tradisjonell polsk mat og kjøpe polske produkter, så hvis du er interessert i vår kultur og tradisjon, er stedet perfekt for deg! Husk å prøve skive med smult og agurk – sååå deilig! 

BIh65MuhOMA
BJU2F14hg30
BJSunJtDgwQ

Du kan også delta i mange gode konserter som for eksempel Ania Dąbrowska, Vavamuffin og Raz Dwa Trzy. På Sankt Dominikus Marked skal det organiseres mange interessante attraksjoner for familier og barn, så ingen kan kjede seg der! Man kan også delta i Brød Dagen (30. juni). Husk om å besøke pariserhjul Amber Sky for å se nydelige utsikter: 
 

BI-XoTJh5-0
BKtEwjRBLHA

Bli ikke overrasket når du ser veldig mange haner på gater iløpet av markedet. De er et symbol av Sankt Dominikus Marked 😉 

BHb6zZ4B3vr

Mer informasjon
Nettsiden på engelsk 
Facebook
Instagram

Vi ses på Sankt Dominikus Marked!

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Helgetur til Wroclaw – hva er verdt å se?

Når det gjelder de vakreste polske byene, er Wroclaw sikkert på listen! Den er også en av de mest populære feriemålene i Polen og en av de yndlingsbyene mine. Jeg har legd en kort oversikt over steder som er verdt å besøke. Så hvis du planlegger en helgetur til Wrocław eller bare vil vite hva som er mest interessant i byen, er den noe for deg!

 

Wrocławs dverger
Det første på listen er kanskje ikke et sted, men det er noe som må nevnes for dvergene er Wrocławs særegenhet. Du kan finne over 300 statuer av dverger overalt i byen. Hvor kommer de opprinnelig fra? Det vet man ikke. Forskjellige forklaringer om hvorfor ble de byens kjennetegn finnes i folkeeventyr. Så det føste tipset om Wrocław er å legge merke til dvergene. Du kan finne dem uansett om du spaserer gjennom gamlebyen eller er ute og handler.

Ostrów Tumski
Den eldste delen av byen. Ostrów Tumski var en gang en øy hvor Wrocław oppstod. Her kan du finne blant annet den gotiske St. Johannes domkirken og Helligkorskirken. Både anses som de mest imponerende historiske bygningene i denne bydelen.

Det gamle torget
Hvis du liker å vandre rundt byen og beundre de vakre bygningene så bør du besøke gamlebyen. Her finner du de gamle leiegårdene og et unikt i europeisk sammenheng Rådhus bygd i gotikk- og renessansstil. Denne delen av byen er virkelig imponerende. Man kan spasere i timevis i vakre gater. Her finnes det også mange flotte cafeer, restauranter og butikker som du kan besøke om du blir trøtt eller sulten.

Hovedbygning av Universitetet i Wrocław
Et 300 år gammelt bygningskompleks bygd i barokkstil. Her finnes det blant annet museet med Aula Leopoldina som er enestående i regionen.

Markedshallen
For dem som er interessert både i rundtur og shopping er Markedhallen perfekt. Den historiske bygningen fra begynnelsen av 1900-tallet, som opprinnelig var et arsenal, er i dag turistattraksjon og markedsplass.

Hundreårshallen
Et av de mest særmerkte bygningene både i Wrocław og Polen. I 2006 ble den skrevet inn på UNESCOS listen over verdens kulturarv. Hallen ble bygd i årene1911-1913, da byen ble kjent under navnet Breslau, til minne om slaget ved Leipzig. I dag er Hundreårshallen et senter for konferanser, utstillinger eller kultur- og idrettsarrangementer. Om sommeren kan du se på et fontene show med fargerike lys og musikk.

Den japanske hagen

Hvis du er i nærheten av Hundreårshallen, er det verdt å besøke den japanske hagen som er en del av Szczytnicki Parken. Hagen ble også anlagt i 1913. Her kan du finne de japanske arkitektoniske elementer omringet av de eksotiske plantene, små vannfallene og innsjøene.

Dyreparken

En annen attraksjon som ligger like ved Hundreårshallen. Den zoologiske hage i Wroclaw er den eldste i Polen og den med de fleste dyrearter. En av de mest interessante steder i dyreparken er Afrykarium som er et tematisk akvarium hvor det finnes bare afrikanske dyr. Man kan se tusenvis av fargerike fisk, skilpadder, haier, pingviner, krokodiller og flodhester.

Marta Brok

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Tips til helg i Krakow… øl, øl og mer ØL!

Polen er veldig kjent for noen attraksjoner, steder, men ikke bare det. Visste du at vi er kjent for øl?

For fem år siden begynte i Polen en ølrevolusjon, en stor boom på håndverker – øl og Krakow ble dets hovedstad, et veldig stort sentrum for craft. Vi er et svært respektert ølland, rik på øltradisjon og historie. Bevis for dette er medaljer fra 2016 tildelt av siden: https://www.ratebeer.com/ratebeerbest/BestPlaces-Country2017.asp

Det finnes mange multitap puber med øl av meget høy kvalitet. Episenteret av øl lokaler ligger selvfølgelig i hovedtorget og Kazimierz strøk. Dominerer multitaper som heller keg eller flaskeøl. Mest populert er de to eldste (5 år)  House of Beer og Omerta Pub & More, så vel som de andre:

Strefa Piwa – spesialiserer seg i øl fra Tsjekkia

Multi Qlti Tap Bar – markerer seg med store utvalg av øl ob med muligheten til å bestille smaksprøven – 0,15 l øl.

Beer Gallery Luxury – belgisk øl

Chmiel – man kan drikke øl og spille brett – og flipperspill og andre:

ALLE MULTITAPS OG PUBER:

House Of Beer (ul. św. Tomasza 35)
BeerGallery Dominikańska (ul. Dominikańska 3)
Strefa Piwa (ul. Józefa 6)
Poli (ul. Dietla 97)
Viva La Pinta (ul. Floriańska 13)
Ursa Maior Concept Store & Pub (ul. Plac Wolnica 10)
BeerGallery Luxury (ul. św. Tomasza 30)
Chmiel (ul. Stradomska 15)
Tap House Pracownia i Przyjaciele (ul. św. Jana 30)
Muti Qlti Tap Bar (ul. Szewska 21)
Artefakt Cafe (ul. Dajwór 3)
Domówka Cafe (ul. Miodowa 28a)
Podgórski Salon Degustacyjny (ul. Kalwaryjska 26)
Fortuna & Friends (ul. Szpitalna 5)
Craftownia (ul. św. Warzyńca 22)
Weźże Krafta (ul. Dolnych Młynów 10)
Miejscówka (ul. Józefińska 4)
Omerta Pub & More (ul. Kupa 3)

BRYGGERIPUBER – RESTAURANTER:

CK Browar (ul. Podwale 6-7)
Stara Zajezdnia (ul. św. Wawrzyńca 12)
Tea Time Brewpub (ul. Dietla 1)
Browar Lubicz (ul. Lubicz 17J)
Bierhalle (ul. Mały Rynek 7)

ONE MORE BEER FESTIVAL

Hvor, når og hva? 1 og 2 september 2017/ Krakow/ Centrum Targowe Chemobudowa/ ul. Klimeckiego 13
10 polsker bryggerier og gjester fra utlandet, til sammen 20 ulike anerkjente bryggerier, de setter globale trender.
Norske Lervig vil bli presentert på festivalen i september http://lervig.no. Du finner der også norske øl arrangert av Pracownia Piwa.
LINE UP fra Polen og mange forskjellige utenlandske bryggerier, bl.a:
http://www.omnipollo.com/beer/ Sverige
http://mikkeller.dk/ Danmark
http://www.amagerbryghus.dk/ Danmark
https://to-ol.dk/ Danmark

Du betaler 195zł og drikker hvor mye du vil drikke. Det er et exklusivt arrangement for øl geeks.

Vil du kjøpe håndverker øl billigere? Her finner du allslags ølbutikker i området:

http://jerrybrewery.pl/sklepy-piwne-krakow/Og her er et eksempel av sammenarbeid mellom Polen og Norge:

Velkommen på ØL-entusiastens drømmetur!

Natalia Tadla

La Nika – estetisk medisin og laserbehandling i Gdańsk

Innlegget er sponset

For noen dager siden besøkte jeg La Nika – salongen i Gdansk som spesialiserer seg på estetisk medisin og laserbehandling av høyeste kvalitet.

La Nika ligger i ett av mine favorittområder i Gdańsk – bydelen Zaspa (Drzewieckiego 9/7). Området er særlig kjent for gatekunst – dere kan finne imponerende veggmalerier på bygninger der. Og hvis været er godt, kan dere også ta en spasertur og besøke én av de fineste strendene i Trippelbyen 🙂

Salongen er veldig moderne, og profesjonelt personale tilbyr ulike tjenester og intim atmosfære. Det betyr at dere kan finne der alt man trenger til å slappe av og ta vare på kroppen sin! Hvis dere har lyst til å besøke La Nika sammen med vennene deres eller deres familie, salongen kan tilby tjenester for 4-5 personer på samme tid. Dere kan også ta en dusj etter en lang reise dit – hva mer kan man ønske seg? 🙂

Hvorfor er det verdt å besøke akkurat denne salongen? La Nika er kjent for et bredt utvalg av tjenester på høyeste nivå. Dere kan prøve estetisk intimkirurgi og en unik behandling som fjerner problemer med urinlekkasje på en ikke-invasiv måte (med bruk av Mona Lisa Touch). 


Men det er ikke alt! La Nika tilbyr også tjenester som hjelper med å forbedre utseendet og føle seg mer selvsikker. Det er verdt å legge merke til permanent make-up Long Time Limer som er basert på pigment-implantasjon. Det kan hjelpe dere å spare tid som dere bruker hver dag på make-up og gjøre et stort inntrykk når som helst på dagen eller natten. Det er komfortabelt, ikke sant? Bare se på fantastiske effekter:


De som drømmer om større endringer i utseendet kan bestemme seg for blan annet botox som reduserer rynker eller behandlinger med bruk av hyaluronsyre injeksjon. 

La Nika tilbyr også mange laserbehandlinger: hårfjerning med laser, behandling av sorengte blodkar, fjerning av arr og misfargingen av huden ved hjelp av Icon laser. Man kan også bestemme seg for liposuksjon med Slim Lipo- eller Aqualyx metode. De som vil gå ned noen kilo kan også tenke på kryolipolyse.


Dere kan finne all informasjon om tjenester og priser her. Sjekk også La Nikas Facebooksiden

Jeg kan ærlig anbefale alle La Nika i Gdańsk. Salongen gjorde et stort inntrykk på meg ved første blikk 🙂 Jeg er sikker at det profesjonelle personalet skal hjelpe dere med å finne en passende behandling og sikre fantastiske resultater! 🙂

Dentral Travel Gdańsk – Tannlegetjenester på høyeste nivå

Innlegget er sponset

Dental Travel Gdansk er et nettverk bestående av mennesker som elsker jobben deres og har en stor kunnskap, talent og hjerte for deres pasienter. Det består av Tannlegeklinikk Dentineo med dr. Adam Bielawski og Antoszewski Tannlege Laboratorium som har samarbeidet i mange år. Hele behandlingen og oppholdet i Gdansk er organisert av dr. Ewelina Antoszewska, PhD: Pasienter blir mer sikre når de vet at jeg skal vente på dem på flyplassen, veilede dem gjennom hele behandlingsprossessen skritt for skritt og svare på deres spørsmål.

Bildet av meg, dr. Ewelina Antoszewska Ph.D, assistant Angelika Witkowska, dr. Adam Bielawski, dr. Alicja Ramsz, assistant Joanna Koszewska, Kasia
 
Materialer av høyeste kvalitet – det er viktig å snakke om det

Det finnes mange forskjellige implantater og kroner. Vi setter pris på en høy kvalitet, vi vil at våre pasienter blir tilfredstilt for mange år, og vi kan oppnå det bare med hjelp av de beste materialene og presis behandlingskvalitet. Vi utfører ofte store, kompliserte gjenoppbygginger på mange implantater. Det er en lang og dyr behandling, så den må være gjort på det høyeste mulige nivået.

Dr. Adam jobber med ett av de beste implantata i hele verden – ASTRA av svensk implantatprodusent DENSTSPLY. Dr. Adam er en av få polakker som er medlem i prestisjefylt studieprogram i implantologi på Johann Wolfgang Goethe-Universitetet i Frankfurt. Dentineo Klinikk er Officially Approved Implantological Clinic by: International Congress for Oral Implantologists, Polish Implantological Association i Deutshe Gesselschaft fur Orale Implantologie. 
Før alle implantatbehandlinger bruker vi CT-apparat 3D som gir oss et fult bilde av pasientens bein og gjør behandlingen trygg og forutsigbar. – sier dr. Adam Bielawski.

Antoszewski Tannlege Laboratorium er det eneste tanntekniske laboratoriet i Gdansk med prestisjetung anbefaling fra østerrisk ZirkonZahn og står på listen av laboratoriene anbefalt av dette firmaet. Vi bruker bare originale, dyreste materialer som for eksempel Zirkonzahn zirkonium som er lagt av porselenen av høyest kvalitet og vi jobber med det mest moderne CAD-CAM systemet i hele verden. Vi har bare ett prinsipp: vi sparer ikke på materialer, vi bruker ikke billigere alternativer. Det vi gjør for pasientene våre, kunne vi ha gjort for oss selv eller familiene våre på den samme måten.– forklarer tanntekniker Krzysztof.

Dental Travel Gdansk og Dentineo tilbyr tjenester for omkring 300 pasienter fra Norge årlig. Selv om de har så mange pasienter, atmosfæren i klinikken er veldig rolig og intim. Vi er ikke en stor fabrikk, vi tilbyr et individuelt forhold til alle pasientene våre. – sier dr. Ewelina.

Det beste beviset på vår pålitelighet er mange års garanti for protetikk og livsvatig garanti for implantologi. Dr. Adam forklarer at det aldri har skjedd at hans pasienter hadde problemer med hans protetikk- eller implantatjobb. Den hele behandlingen er smertefri takket være QuickSilver som ligner ikke nål og sprøyte som alle kjenner (og hater!) så godt. Både legekontoret og laboratorium er veldig moderne og sterile, så man trenger ikke å bry seg om servicekvalitet.

Hører  det godt ut? Da er det på høy tid å vise dere behandlingers effekter!

I tilfelle – Thomas (5 dager, 3 besøk)
Målet med Thomas sin behandling var å gjenopprete sunne tenner og et naturlig smil. Vi bestemte oss til å gjenoppbygge fulle tannbuer med bruk av helkeramiske kroner e.max. Vi har gjenoppbygget bein og sette inn implantat ASTRA TECH der det manglet en tann. Etter seks måneder skal vi plassere krone der. – sier dr. Adam. Thomas tilfelle beviser at helkeramiske kroner kan være umulig å skille fra naturlige tenner. Grunnen er et mastersnivå av keramikkjobb, teams erfaring og fellesvisjon – forklarer dr. Ewelina.

Ved hjelp av Digital Smile Design-programmet utformet de smilet som passet til den unge pasientens ansikt. Vi lagde kroner med skarpere, mer firkantet forme som gjorde at pasientens ansikt ble mer mandig og ser tynnere ut. – forklarer tanntekniker Krzysztof Antoszewski.

II tilfelle – Marite
I Marites tilfelle ville vi lukke mellomrom mellom tenner, forlenge dem og belyse smilet hennes. Etter en estetisk tannkjøtkorreksjon, lagde vi 10 porselen tannfiner basert på prosjekt Digital Smile Design. Tenner ble mye mer kvinnelige, tannfinere er subtile, og deres forme passer perfekt til leppelinje. Farget Hollywood white gjorde at Marites ansiktet fikk en glamour-effekt slik som hun ønsket. – sier dr. Adam.

III tilfelle – Line

Lines tilfelle viser hvordan man kan gjenoppbyge den ødelagte naturen med moderne tannbehandling. Line har mistet fire fremre tenner sammen med røtter på grunn av ulykke. Vi har gjenoprettet beinmangel og satt inn 4 ASTRA-implantat. Etter noen måneder med midlertid jobb, tegnet vi et individuelt bindestrekk ATLANTIS Gold Hue og vi lagte helkeramiske kroner på dem – forklarer dr. Adam. Suksess av så komplisert arbeid er resultat av hele teams erfaring. Slik nivå av naturlighet er veldig vanskelig å oppnå. Jeg er veldig stolt av å jobbe med så flinke keramikere – legger dr. Adam til. Lines nye tenner ble tegnet og basert på bilder fra før ulykken. Hele behandlingen var veldig emosjonell, pasienten var redd for effekten og for at tennene hennes skulle se kunstig ut. Nå kan hun ikke stoppe å smile! – sier dr. Ewelina. Det er tannlegeklinikker hvor man kan observere ekstraordinære momenter fulle av emosjoner. Det er en fantastisk følelse å være delvis ansvarlig for andres lykke! – sier tannleges assistant – Ada.

IV tilfelle – Thor

Thors’ situasjon var en veldig komplisert case, og det er fortsatt mye å gjøre. Men det vi har gjort til nå gjorde pasienten mye mer selvsikker. Etter å ha fjernet fremre tenner som flyttet på seg, gjorde vi beinrekonstruksjon og satt inn 2 ASTRA-implantat. Etter kurperiode og bruk av midlertidig  jobb, utførte vi endelig bro på zirkonium med rosa porselene kanter som imiterer tannkjøttsmangel. – forklarer dr. Adam. Thor fikk tilbakebetaling fra HELFO etter å ha vist dem dokumentasjon.

V tilfelle – Sara (3 dager, 2 besøk)

 Sara likte ikke sine subtile, små tenner. På det første besøket forbedret vi tannkjøttslinje (Gum correction) for å forlenge tenner, og så forberedte vi tenner for tannfiner og utførte midlertidig  jobb. Etter 2 dager brukte vi 12 porselene tannfiner. Tannfinene gjorde en kvinnelig og harmonisk effekt, og deres farge ga Sara en ungdommelig og frisk glans.

Selv om det er deres drøm, er pasienter redd for lyse tenner. De er redd for kunstig effekt, fordi  det blir ofte gjort på en feil måte som man kan se for eksempel på Internett. Vi er store tilhengere av naturlige løsninger, så vi utfører bleach tenner på en måte som gjør det mulig å oppnå deres transparens, struktur og lysets brytnings vinkler i korrekte steder. – forklarer tanntekniker Krzysztof.

Hele behandlingsprosessen tar ofte ikke mer enn 3 dager. Team jobber med en hovedregel – Teamwork. For norske pasienter som ikke kan ha en lenge ferie, booker vi alle ansatte i klinikken og i laboratorium, for at jobben kan begynne med en gang med full fokus på en pasient.

Hvis dere er interessert i tannlegebehandling i Gdansk, ta kontakt med Dental Travel og dr. Ewelina skal hjelpe dere med alt. Hele teamen snakker flytende engelsk og lærer seg norsk, men tilbyr norsk oversettelser på stedet.

Les mer om Dental Travel her

10 praktiske tips om Poznań

Det er veldig viktig å ha litt praktisk kunnskap når man reiser til utlandet. Dette innlegget kan hjelpe dere med å finne seg vel til rette i Poznań 🙂

1. Transport fra flyplassen til sentrum

Hvis du kommer til Poznań med fly, lander du på flyplassen Poznań-Ławica. For å komme til sentrum må du ta buss nummer 59. Bussholdeplassen ligger like utenfor terminalbygget. Bussen går hvert 15. minutt med avgang fra holdeplassen som heter Port Lotniczy Poznań-Ławica til endestoppet på Poznań Główny-sentralstasjon. Bussturen tar ca. 25 minutter. Billetter kan du kjøpe i kiosker i terminalbygget T2 og på en billettautomat på bussholdeplassen (mer om offentlig kommunikasjon og billetter i Poznań skriver jeg nedenfor). En annen mulighet er å ta drosje – drosjeholdeplass ligger rett utenfor terminalbygget T3.

8Jlf8asEN9

2. Offentlig transport

I Poznań kan du reise med trikk og buss. Om dagen kan du bruke offentlig transport fra klokka 4:30 til 23:00, men det finnes også nattbusser. Det er to typer billetter i Poznań, den ene koster 3 zlotys og er gyldig bare i 10 minutter, så du bør kjøpe den bare hvis du vet at turen din skal være veldig kort. Den andre typen koster 4,60 zlotys og den er gyldig i 40 minutter (hvis du bytter) eller fungerer som enkeltbillett (hvis du tar bare én buss- eller trikkelinje). Det kan høres ganske komplisert ut, så for å gjøre det enklere: det er sikrest å kjøpe 4,60 zlotys-billett til hver buss- eller trikketur. Du kan også kjøpe 24-, 48- eller 72-timersbillett eller 7-dagersbillett. Billettautomater er på mange av holdeplassene og i enkelte busser og trikker. Det er ikke mulig å kjøpe billetter hos sjåfør.

BSbxBEsgA_J
BWGhSNKDlUs

3. Bagasjeoppbevaring

Bagasjen din kan oppbevares på Poznań Główny-sentraltogstasjon. Du kan bruke bagasjeoppbevaring rundt om døgnet.

4. Turistinformasjon

For å få nyttige informasjoner, kart over byen eller kjøpe suvenirer og billetter til forskjellige arrangementer kan du besøke turistinformasjon. I Poznań finnes det 5 turistinformasjonspunkter (De heter “cim”). De er på flyplassen Poznań-Ławica, på Poznań Główny-sentralstasjon, i gamlebyen (Stary Rynek 56/60), på Poznań Internasjonale Messe i østhallen (Głogowska gate 14) og den siste på Ratajczaka gate 44 (i nærheten av Plac Wolności).

BD7qzPvrGxL

5. City Card

Hvis du vil bli bedre kjent med Poznań, se mye av byen og besøke museer, det er best å kjøpe en City Card. Den gir fri inngang til de fleste museer, fri offentlig transport og rabatt på sports- og rekreasjonsaktiviteter, inngang til Palmhuset og Zoo, samt tilbud på restauranter og hoteller. Kortet kommer i tre varianter: en- to- eller tredagers, som koster henholdsvis 45zl, 49zl og 59zl. Du kan også velge en billigere variant uten fri offentlig transport (30zl, 45zl, 55zl). Prisene er mindre for barn mellom 7 og 18 år. City Card kan du kjøpe på turistinformasjon.

BWFbGQnFNg3

6. Politi

Politiets nødnummer er 112 eller 997 (hvis du bruker fasttelefon). Politistasjon i sentrum ligger i Św. Marcin gata 66/72. Andre adresser er: Kochanowskiego gate 2A (hovedkvarter), Kochanowskiego gate 16, Polanka gate 24, Chłapowskiego gate 12 og Rycerska gate 2.

7. Legevakt

Ved medisinsk nødssituasjon bør du ringe 112 eller 999 (fasttelefon). I Poznań finnes det flere legevakter som er åpne hele døgnet og på helligdager. I gamlebyen er de i Szweska gate 5/6 og Solidarności allé. Du kan også finne legevakter på disse adressene: Kasprzaka gata 16, Rycerska gate 10, Szamarzewskiego gate 62 og 28 Czerwca 1956 gate 194.

8. Sykkelutleie

Det finnes to muligheter hvis du vil leie sykkel i Poznań. Mest utbredt er nextbike. Det er bysykkel som du kan leie fra automatiske stasjoner. De finnes overalt i byen (det er til sammen 88 stasjoner) så de er ikke vanskelig å finne.. De første 20 minuttene er gratis, første time koster 2 zlotys og hver neste time koster 4 zlotys. Du må dessverre registrere deg før du kan leie sykler. Full instruksjon på engelsk finnes her.

Hvis du vil leie sykkel uten registrering, er det mulig fra april til september ved kjøpesenteret Galeria Malta i nærheten av Maltasjøen. Du kan leie sykler med barnesete eller sykkelvogn.

BTl-RvZgFJ4

9. Bilutleie

Det er flere bilutleieselskaper i Poznań. Mange av dem har kontor på flyplassen. Det er for eksempel avis eller carnet.

10. Free Walkig Tour

I Poznań kan du delta i en gratis tur i gamlebyen med engelsktalende guide. Turen varer i to timer og møteplass er på Stary Rynek foran rådhuset. Bestilling er ikke nødvendig. Turen går uansett været klokka 11:45, fra november til juni om lørdager og søndager, i juli fra torsdag til søndag og hver dag i august.

BV19NO4AHRb
 
Marta Brok

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Auschwitz – Polens tristeste sted

Veldig ofte skriver dere til meg og spør om Auschwitz. Venninnen min, Lise, har nylig besøkt stedet og hun ønsker å dele litt av det hun opplevde:

Da jeg var på en sightseeing tur i Krakow, bestemte jeg meg for å besøke Polens mest historiske sted – Auschwitz.
Auschwitz er en av de største konsentrasjonsleirene i verden og består av tre deler: Auschwitz I, Auschwitz II- Birkenau og Auschwitz III ? Monowitz. Auschwitz ble benyttet som konsentrasjonsleir fra 1940 – 1945. I løpet av disse årene ble 1,1 million fanger drept hvor broparten var jøder.
På denne turen fikk jeg besøke, Auschwitz I og Auschwitz II- Birkenau. Det er guidet turer, med muligheter for ulike språk – dessverre ikke norsk med mindre man arrangerer en privat tur med privat guide. På denne omvisingen fikk jeg se og høre alt fra hvordan menneskene ble lurt til å tro at leieren skulle hjelpe dem med å få et nytt liv, til hvordan de evakuerte leieren, 18 Januar 1945.

Turen starter på Auschwitz I. Jeg opplever denne delen som den sterkeste, mest visuelle og grusomme. Årsaken til dette er at man får se bilder av hvordan menneskene ble sortert, sendt til døden eller til arbeid. I ett av rommene ligger det 2 tonn, ja, 2 tonn med ekte menneske hår, som tilhørte fangene, du får se tusenvis av sko, barneklær, og kanskje det mest grusomme – bilder av fangene og barna som var en del av leieren. Bildene var det som gjorde mest inntrykk på meg, å faktisk se alle de menneskene som ble holdt der mot sin vilje og for de mest tragiske grunnene.
Omvisningen på Auschwitz I varer om lag 1 time og 30 minutter. Vi fikk en pause på 20 minutter til å hvile bena og samle oss før vi tok en shuttle buss til Auschwitz II – Birkenau.

Inngangen til Auschwitz I.​

Tusenvis av sko.

Bilder av fangene.

Auschwitz II – Birkenau ble bygd med sikte på massedrap og inneholdt derfor gasskamre og krematorier. På grunn av drapsanleggene fikk Auschwitz II – Birkenau en dobbel funksjon, tvunget arbeidsleir og utrydningsleir.
Under omvisningen av denne delen, fikk vi blant annet se en av vognene som ble brukt til å frakte fanger inn i leieren.
Vi sto på nøyaktig samme sted som fangene når de ankom leieren. Det var utrolig ubehagelig og tenke at for omlag 75 år siden så ble uskyldige, vanlige mennesker som meg og deg sendt til døden av en “lege”. Denne “legen” som kun så på mennesket foran seg et par sekunder og ved to lette bevegelser avgjorde han om vedkommende fikk leve eller ei.
En arm bevegelse til høyre eller venstre avgjorde skjebnen deres.
Omvisningen fortsatte til det som var igjen av gasskamrene. Gasskamrene ble forsøkt destruert etter Heinrich Himmler`s ordre i 1944. Tanken at man står rett vedsiden av stedet, hvor 1,1 millioner mennesker ble drept, den tar pusten fra deg.
Vi fulgte på inn til krematoriene, sovesalene og toalettene.

Innsiden av Auschwitz II – Birkenau.

Vognen som fraktet fangene.

Turen ble avsluttet med at guiden fortalte om hvordan Auschwitz II ble evakuert 18 Januar 1945.
Denne omvisningen varte om lag 1 time.

Jeg anbefaler på det sterkeste å besøke disse leirene.
“Those who do not remember the past are condemned to repeat it” – George Santayana.


Før seleksjonen, en rad for kvinner og barn, og en for menn.

Avgjørelsen – liv og død.
 

Lise Wold

Sommer 2017 i Kraków

Sommeren i Krakow er meget vakker dette året. Været er deilig og temperatur veldig høyt. Planlegger du å besøke Polen denne sommeren? Utmerket! Det skal bli det varmeste året i historien. Foruten været er det veldig mye som skjer i Krakow i juli og august.

BWDFEi7h4Iu

EtnoKraków Festival

Mer enn 200 musikerne fra fire kontinenter vil spille snart 50 konserter. Etnomusikk stjernene fra Europa, Sør ? Amerika, Afrika og Asia vil underholde med levende musikk, danser, workshop og instrumentmesse.

Dato: 05.07.2017 ? 08.07.2017

Sted: at 2 św. Jana Gate, 25 Szpitalna Gate, 7 Józefa Street ,Wyspiański Paviljong (2 Wszystkich Świętych Torget), Sukiennice ?Kledehall? ( Hovedtorget 1/3), Tourist Service Centre (11 Powiśle Gate), ICE Kraków Congress Centre (17 Marii Konopnickiej Gate)

Pris: 25-30 PLN

Offisiel side: http://www.etnokrakow.pl/en/

BUZNPRcDqVM

Sommer stand up comedy open mic night 2017

Stå opp og få folk til å le! Du vil få en gratis øl for å ikke stresse.

Dato: 02.07.2017

Sted: Szpitalna Gate 1

Pris: 5 PLN. Gratis hvis du er på scenen

 

11th Kinobranie Sommer Filmfestival

BVg5cpjDVuW

Over 160 filmer, friluftskino. Utvalgte polske og utenlandske filmer vil bli presentert med engelsk tekst.

Dato: 30.06. til 14.07.2017

Sted: Hovedtorget 27

Pris: Fra 7 PLN

Summer Comedy Festival ? Bagatela Teater

BVSB-Wzhmp_

I sommeren er det mulig (for første gang) å se oppførelser på engelsk eller med engelsk tekst.

Dato: 23.06. til 13.08.2017

Sted: Hollow Shells (1-2 juli, Sarego 7), Midsummer (4-5 juli, Karmelicka 6) Daddy (8-9juli, Karmelicka 6).

Pris: 75 PLN

 

22 Jazzfestival i Krakow

BHeehYlh3Jd
BV4-0tIgbrN

De heteste stjernene inkludert Ive Mendes, Brandford Marsalis & Kurt Elling og Nigel Kennedy vil spille jazzmusikk. Gitarkonkurranse, daglige konserter, Young Alternative Stage vil forme en del av festivalen.

Dato: 18.06. til 29.07.2017

Sted: Hovedtorget 27, Piwnica pod Baranami, Auditorium Maximum, Krakow Opera, Philharmonic

Pris: gratis i Piwnica pod Baranami

Offisiel side: http://www.cracjazz.com/en/

BVdKSXYBc1v
 
Ha en fin sommer alle sammen! 😉
BV5JXq5BksJ

 

Natalia Tadla

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top