I dag feirer vi det vi kaller noc kupały/noc świętojańska. Det er er den tradisjonelle slaviske midtsommerfesten knyttet til sommersolverv. Det kan sies at det er den slaviske tilsvarer midsommar. Denne ferien er på den korteste natten (21. – 22. juni).
Den katolske kirke prøvde å ta over denne ferien, så navnet noc świętojańska brukes ofte (men dette skjer 23/24 juni).
Kupala-kvelden har mange navn i Polen. Det avhenger av regionen. I Schlesia og Subkarpatia kalles det sobótka, i Warmia og Masuria kalles det palinocka. Kupala-kvelden brukes i Mazowsze og Podlasie.
Kupala-kvelden er en feiring av kjærlighet, fruktbarhet, sol og måne. Selvfølgelig er det forskjellige skikker, noen av dem eksisterer fortsatt i dag. I noen deler av Polen trodde man at folk ikke skulle bade i innsjøer og elver den dagen. Det var mulig om kvelden eller om morgenen. Et slikt bad skulle helbrede forskjellige smerter, fordi det ble antatt at vannet da kunne gro.
Bål
Kupala-kvelden starter med å tenne bål. Så hoppet folk over det og danset rundt bålet. Den skulle rense og beskytte mot sykdom.
Spådom
Kjærlighetsspådom var populær den dagen. Men man trodde også at folk som feiret den dagen ville være lykkelig.
Blomsterkranser
Unge jenter lagde kranser av blomster og urter og kastet dem i elven. Guttene prøvde å ta kransene. Dermed ble de et par.
Bregnesblomst
I slavisk tro er bregneblomsten en mytisk blomst som bare blomstrer en gang i året (21. – 22. juni). Personen som finner blomsten vil bli rik og klok og være heldig. Blomstene ble ofte søkt etter unge jenter og gutter som var sammen. Etter hjemkomsten, i morgen hadde de å hoppe over bålet sammen.
I dag er i mange byer en Kupala-kvelden/noc świętojańska. Wianki er populære i Krakow, og i år arrangeres de 25. – 27. juni. Det er en stor kulturell begivenhet der det er mange konserter. Det er Wianki nad Wisłą i Warszawa. Begge arrangementene er de mest populære, tror jeg.