Kupala-kvelden/ Noc kupały / Noc świetojańska- slaviske midsommar

I dag feirer vi det vi kaller noc kupały/noc świętojańska. Det er er den tradisjonelle slaviske midtsommerfesten knyttet til sommersolverv. Det kan sies at det er den slaviske tilsvarer midsommar. Denne ferien er på den korteste natten (21. – 22. juni).

Bildet: Pixabay

Den katolske kirke prøvde å ta over denne ferien, så navnet noc świętojańska brukes ofte (men dette skjer 23/24 juni).

Bildet: Wikipedia

Kupala-kvelden har mange navn i Polen. Det avhenger av regionen. I Schlesia og Subkarpatia kalles det sobótka, i Warmia og Masuria kalles det palinocka. Kupala-kvelden brukes i Mazowsze og Podlasie.

Bildet: Wikipedia

Kupala-kvelden er en feiring av kjærlighet, fruktbarhet, sol og måne. Selvfølgelig er det forskjellige skikker, noen av dem eksisterer fortsatt i dag. I noen deler av Polen trodde man at folk ikke skulle bade i innsjøer og elver den dagen. Det var mulig om kvelden eller om morgenen. Et slikt bad skulle helbrede forskjellige smerter, fordi det ble antatt at vannet da kunne gro.

 

Bål

Kupala-kvelden starter med å tenne bål. Så hoppet folk over det og danset rundt bålet. Den skulle rense og beskytte mot sykdom.

Bildet: Wikipedia

Spådom

Kjærlighetsspådom var populær den dagen. Men man trodde også at folk som feiret den dagen ville være lykkelig.

 

Blomsterkranser

Unge jenter lagde kranser av blomster og urter og kastet dem i elven. Guttene prøvde å ta kransene. Dermed ble de et par.

Bildet: Wikipedia

Bregnesblomst

I slavisk tro er bregneblomsten en mytisk blomst som bare blomstrer en gang i året (21. – 22. juni). Personen som finner blomsten vil bli rik og klok og være heldig. Blomstene ble ofte søkt etter unge jenter og gutter som var sammen. Etter hjemkomsten, i morgen hadde de å hoppe over bålet sammen.

 

I dag er i mange byer en Kupala-kvelden/noc świętojańska. Wianki er populære i Krakow, og i år arrangeres de 25. – 27. juni. Det er en stor kulturell begivenhet der det er mange konserter. Det er Wianki nad Wisłą i Warszawa. Begge arrangementene er de mest populære, tror jeg.

Bildet: Wikipedia

10 av de mest populære dyreparkene i Polen

Nylig skrev jeg om dyreparken i Gdańsk. Mange av dere visste ikke at det er en dyrepark i denne byen. Så i dag laget jeg en liste over de 10 mest populære dyreparkene i Polen.

 

Dyrehagen i Wroclaw

Opprettet i: 1865

Land areal: 33 hektar

Antall dyrearter: 1132

 

 

 

Dette er den eldste dyrehagen i Polen. Der bor det største antallet dyr (10 500) og det største antallet dyrearter (1132). Dyreparken i Wrocław er den mest populære i Polen. Det er 12 tematiske paviljonger (f.eks. Sahara, Akvarium og Africarium). Dyrehagen i Wrocław er ikke bare dyr, men også mange interessante bygninger. Vi skriver mer HER

 

Dyrehagen i Warszawa

Opprettet i: 1926

Land areal: 39 hektar

Antall dyrearter: 489

ZOO i Warszawa ligger på høyre side av elven Vistula. Du kan se nesten 500 dyrearter der, som geparder, sel, kenguruer og pandaer. Dyrehagen er assosiert med andre verdenskrig. Det er Żabiński Villa hvor mange jøder gjemte seg. Så ble mange dyr drept, ført til Nazi-Tyskland eller spist.

 

 

 

Dyrehagen i Chorzow i nærheten av Katowice

Opprettet i: 1954

Land areal: 47 hektar

Antall dyrearter: 312

Dyrehagen i Chorzów ligger i nærheten av Katowice. Du kan se over 300 dyrearter der. Det er også dyr som ikke lenger lever i naturen, slik som scimitar oryx og davidshjort. Det er interessant at du også finner dinosaurmodeller der.

 

 

 

Dyrehagen i Zamosc

Opprettet i: 1918

Land areal: 14 hektar

Antall dyrearter: 312

Dyreparken i Zamość er ganske liten, men du kan se mange dyr der! Det er spesielt mange slags fugler.

 

 

Dyrehagen i Poznan

Den gamle dyreparken

Opprettet i: 1874

Land areal: 4 hektar

Den nye dyrehagen

Opprettet i: 1974

Land areal: 121 hektar

Antall dyrearter: 368

Det er to dyreparker i Poznań, det gamle og det nye. Den gamle dyreparken er liten og gratis. Du finner nesten 400 dyrearter i den nye dyrehagen. Det er to tigre som ble reddet i 2019. Da reiste 10 tigre fra Italia til Russland under veldig dårlige forhold. 7 av dem gikk til dyreparken i Poznań, men fem ble fraktet til Spania.

 

 

 

Dyrehagen i Lodz

Opprettet i: 1938

Land areal: 17 hektar

Antall dyrearter: 677

Dyrehagen i Łódź ligger nær sentrum. I år vil Orientarium være åpent der. Dette er et sted hvor du vil kunne se asiatiske dyr og planter.

 

 

 

Dyrehagen i Krakow

Opprettet i: 1929

Land areal: 17 hektar

Antall dyrearter: 260

Det er omtrent 260 dyrearter. Mange av dem er sårbar art, slik at du kan se snøleoparder og mankeulver.

 

 

Dyrehagen i Gdansk

Opprettet i: 1954

Land areal: 126 hektar

Antall dyrearter: 162

Det er den største dyrehagen i Polen (126 hektar). Nå er det 162 dyrearter der. Dette er det eneste stedet i Polen hvor det er Anoa. I tillegg til den typiske dyrehagen, er det Liten dyrehage der. Det er et sted for barn, der de kan se geiter, sauer, kaniner og alpakkaer.

Mer skriver vi HER

 

 

 

Dyrehagen i Torun

Opprettet i: 1965

Land areal: 4 hektar

Antall dyrearter: 50

En liten dyrepark som også er en botanisk hage.

 

 

 

Har du vært i noen av disse dyreparkene? La meg vite

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

1. juni- barnas dag

I dag er dagen som alle barn elsker – barnas dag. Skolene arrangerer ulike spill og en sportsdag. Barn har ikke leksjoner da. Det finnes mange attraksjoner utarbeidet spesielt for barn. En spesiell sightseeingrute for barn er utarbeidet i det kongelige slottet i Warszawa. Noen av attraksjonene er også på nettet, for eksempel matlagingsverksteder.

Bildet: Pixabay

Sejm er underhuset i det polske parlamentet. Siden 1994, 1. juni, møtes Sejm av barn og unge (Sejm Dzieci i Młodzieży). De møtes bare en gang i året. Hvert år er det et annet tema som unge snakker om. For eksempel, i 1994 – Krig – en trussel mot en lykkelig barndom, 2000 – Utdanningsreform.

 

 

Før andre verdenskrig ble barnedagen feiret 22. september. Feiringen var også litt annerledes. Barna gikk til kirken og deretter til seremonielle møter på skolen. Først da var det mulig å ha det gøy og gå på planlagte turer.

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top