En minimalistisk plass i Chwaliszewo i Poznań med en pris DNA Paris Design Award 2020

Poznan er en av de vakreste polske byene, tror jeg. Plassen i Chwaliszewo i Poznań ble tildelt under Paris-konkurransen “DNA Paris Design Award 2020” for et av de best utformede offentlige områdene. Dette er den første premien som er vunnet for en plass i Polen. Prisen tildeles for kreative ideer i fem kategorier: Architekture, Interior design, Landscape Design, Graphic Design and Products design. 

Bildet: Pixabay

 

Plassen ble bygget i 2014-2018 og ligger i nærheten av den gamle Koryto Warty-parken. Det er en minimalistisk design i form av en sirkel. Plattformen lar deg slappe av eller organisere piknik. Den har også funksjonene til en tradisjonell bybenk. Du kan betrakte dette stedet som en bakgårdsterrasse, men i et offentlig rom. Prosjektet mottok også hovedprisen til juryen “Polska Architektura XXL” i kategorien “Offentlige rom”, og var i 2019 blant de fem prisvinnere av de best utformede offentlige områdene i en ånd av bærekraftig utvikling.

Bildet: pawelgrobelny.com
Bildet: pawelgrobelny.com

 

Hvem er skaperen?

Paweł Grobelny har designet mange offentlige rom rundt om i verden. Du kan se designene hans i Shanghai eller i hagen til Museum of Applied Arts i Budapest.

Bildet: pawelgrobelny.com

 

Du kan også se et annet prosjekt av Paweł Grobelny i Poznań. City Mirror, som ligger på sidefasaden til Nasjonalmuseet.

Bildet: pawelgrobelny.com
Bildet: pawelgrobelny.com

Hva skjedde 17. september 1939? Sovjetunionens invasjon av Polen

Nylig skrev jeg til dere om begynnelsen av andre verdenskrig. 1. september angrep nazistene Polen. 1939, særlig september, var veldig vanskelig for polakkene. På den ene siden angrepet fra nazistene, og på den andre siden angrepet fra sovjettene.

Bildet: Pixabay

 

17 september angrep Sovjet (Røde Hær) Polen uten å erklære krig. Du må vite at Polen hadde en ikke-angrepspakt med Sovjetunionen frem til 1945. Og den pakten ble brutt. Angrepet på Polen var en del av den hemmelige Molotov-Ribbentrop-pakten, avsluttet av Tyskland og Russland før utbruddet av andre verdenskrig.

Bildet: Wikipedia

 

Russerne angrep klokka 6. De introduserte over 4000 stridsvogner, 1800 fly og nesten 2 millioner soldater til Polen. Polakkene hadde bare over 300 000 soldater.

 

Bildet: wikipedia

Polen ble fullstendig overrasket over aggresjonen til den røde hæren. I sovjetisk propaganda ble Polen fremstilt som et fascistisk land. Sovjetisk propaganda snakket om aggresjonen mot Polen som en “frigjøringsexpedisjon” til forsvar for “folket i det vestlige Ukraina og det vestlige Hviterussland”.

bildet: Wikipedia

Mer enn halvparten av Polens territorium var under sovjetisk okkupasjon og den vestlige delen under tysk okkupasjon. Fortsatt under krigen og etter den prøvde noen å rettferdiggjøre sovjettene. De mente det var nødvendig å redde Sovjetunionen fra angrep fra nazistene. Ifølge historikere, disse forsøkene er ubegrunnet.

 

Sovjetunionens angrep på Polen førte til masseforfølgelse av nasjonalitet, arrestasjoner, sending til konsentrasjonsleirer, henrettelser og deportasjoner. Over 200 000 polakker ble arrestert – offiserer, politimenn, grunneiere og advokater. Innbyggerne i den andre polske republikken ble tvunget til å godta sovjetisk statsborgerskap. Omtrent 1 million 350 tusen polakker ble sendt til Sibir; omtrent 22 500 offiserer og politimenn ble drept i Katyn, Kharkiv og Tver.

View this post on Instagram

"Znaczek przedstawia zarys granic #1września1939 roku. Czarne tło symbolizuje żałobę po poległych, pomordowanych i zmarłych w wyniku działań wojennych obywatelach II RP. Przez środek przebiega falowana linia w kolorze srebrnym – to podział na strefy wpływów ZSRR i III Rzeszy na terytorium II Rzeczypospolitej zgodnie z ustaleniami niemiecko-sowieckiego układu o przyjaźni i granicy z 28. września 1939 roku, który był konsekwencją paktu Ribbentrop – Mołotow I sankcjonował rozbiór Państwa Polskiego. […] Prezentowana na grafice data – "1939" – charakterem czcionki przypomina żelbetowe ściany bunkra, a przestrzeliny układają się w kształt serii z karabinu maszynowego i przypominają o brutalności najazdu obu naszych ówczesnych sąsiadów. Wpinka została przygotowana przez zespół Oddzialowego Biura Upamiętnienia Walk i Męczeństwa IPN. Autorami projektu graficznego są Krzysztof Męciński i Rafał Raniowski. Intencją projektantów było przypomnienie, że do wybuchu II wojny światowej doprowadziły dwa totalitaryzmy – faszyzm i komunizm. To nie tylko agresja nazistowskich Niemiec 1 września 1939r. ale też napaść sowieckiej Rosji #17września1939 r. Te dwie daty to początek jednej z największych katastrof w historii ludzkości – wojny, która pochłonęła miliony ofiar." #80rocznicawybuchuwojny #80ww2 #IIwojnaświatowa #nigdywięcejwojny

A post shared by Ania (@ania_hy) on

 

Oppdag hemmeligheter av den underjordiske saltgruven Wieliczka

Vil du oppleve noe nytt? Ditt neste reisemål: Wieliczka! (selvfølgelig når det er mulig og trygt!)

La deg rive. Tilbring ettermiddagen i Wieliczka og bli kjent med den maleriske omgivelsen. Drik kaffe og smak på den salte friske luften. Gå på torget og tillatt deg selv å stupe i fortiden. Kanskje klarer du å høre spetakkelet av hestehover eller opprop av middelaldersk kjøpmenn.

Bildet: Pixabay

Visste du at…

Under høy-sesongen besøker Saltgruven daglig 6-9 tusen tilreisende?


I fjor var det 1,9 millioner mennesker fra hele verden i Wieliczka?

 

Det er over 300 km korridorer i saltgruven. Det er som veien fra Katowice til Warszawa!

 

23 millioner tonn steinsalt ble utvunnet i saltgruven i Wieliczka

 

I middelalderen var salt dyrere enn gull? Man har ført krig om salt. Salt inntekter utgjorde 1/3 av all kongens inntekter. Den gang trengte man tillatelse fra kongen selv, for å besøke saltgruven. Nå til dags trenger du bare å kjøpe billetter.

BXZzjWdg6MC

 

Gruvearbeidere tillbrakte 10 timer hverdags, 6 dager i uken i en mørk, livsfarlig kjeller av Wieliczka. Deres arbeid var så farlig at de startet hver arbeidsdag med en bønn om Guds omsorg. De aldri var sikker på om de vil se dagens lys igjen. Inntil det 18. århundre brukte gruvearbeidere bare små lamper med åpen flamme. Saltgruven var våt, glatt, mørkt og full av farer slik som metangass, karbondioksid, brann og ferskvann. Etter jobb hver gruvearbeider kunne ta med seg en håndfull av dyrt salt, som er grunnen til at kvinner elsket bare menn med store hender.

Bildet: Flickr

I saltgruven vil du se effekter av det utrolige, harde, håndarbeidet av grubearbeidere, spor av deres offer. J. K. Rowlings Lord Voldemord kom ikke fra ingensteds. Det er et figur hentet direkte fra Wieliczka grotter. Skattmester – kalt “han” beskytter til i dag Wieliczka grotter, hjelper hardt arbeiderne og straffer late gruvearbeidere. Tør ikke å si navnet hans i den utenjordske gruva. Kanskjie…om dere er heldige, vil dere møte ham på veien.

BWlHL3JBvL1
BWiBFVjBFBt
BWdALLzhPZa

 

La deg fange og komme til Wieliczka. Et ekstraordinært sted, en bedrift, som er i drift uavbrutt siden 700 årene. Bedrift som skjuler historie og hemmeligheter fra den andre verdenskrigen og begynnelsen av produksjon av flydeler. Et utrolig verk tusen av gruvearbeidere. Lengden på gruven på øst-vest-linjen er 10 km, til 1,5km bred og 327 m dyp. Hele byen ligger på saltgruven. Turistrute går gjennom de vakreste kamrene og gangene av Wieliczka fra etasje 1 – 64 m dyp, til etasje 3 – 135 m dyp. Hele saltgruven består av 250 km ganger, hva du sier der er bare 1% prosjent av hele saltgruve. Har du lyst til mer? Besøk museet.

BMWfe6xBcEq

BMmB2Mxh--E
I St. Kingas kapellet, det er relikvier fra St. Kinga; det er et underjordisk tempel, ca 54 m langt, ca. 18 m bredt og ca. 12 m høyt. Kapellet ligger 101 meter under jorden og er en av de største attraksjonene i Wieliczka-gruven. I kapellet er det relieffer som viser hendelsene i Det nye testamente.
Bildet: Flickr
I tilleg til turistute kan du gå til museet og beundre ekte gigantiske anlegg til vertikal og horisontal transport, geologiske og historiske utstilling. Der vil du se en saltgruve av umåtelig størrelse.

Ikke bare saltgruven. Over gruven ligger den historiske byen Wieliczka. Gamle gruvebedriftskole, historisk magistrat, altbygg, en meget vakker park, minelott, kirkelig bygg, palaser og en vidunderlig allé.
Har dette vekket nysgjerrigheten din? Besøk Wieliczka for å få vite mer om stedets historie og fortid.

Velkommen til Wieliczka!







Nettsted

Saltgruven i Wieliczka er på UNESCOs verdensarvliste. Finn ut mer HER.

 

Natalia Tadla

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Begynnelsen av andre verdenskrig – Westerplatte

1 september er en veldig trist og vanskelig dag i polsk historie. Den dagen begynte andre verdenskrig, som ødela Polen mye. Dere må huske at Polen gjenvunnet sin uavhengighet i 1918, etter 123 år.

 

Klokka 04:40 den 1. september angrep de nazi-tyske styrkene den polske byen Wieluń, og drepte samtidig nær 1200 mennesker.

 

Gdańsk er et viktig sted. 1. september 1939, før soloppgang, kl. 04.47, begynte slagskipet Schleswig-Holstein, som var i havnekanalen (Twierdza Wisłoujście), å skyte. Ordren ble gitt av slagskipkommandøren, kommandør Gustav Kleikamp. Slagskipet skjøt mot Military Transit Depot i Westerplatte. Målet med brannen, som varte i cirka 7 minutter, var å ødelegge en del av forvarets mur, som var en hindring for Kriegsmarine Assault Company. Kommandanten for Kriegsmarine Assault Company var løytnant Wilhelm Henningsen. Maskingevær, som var på den andre siden av havnekanalen, overfor Westerplatte, begynte også å skyte mot depotet.

 

Polske tropper under kommando av major Henryk Sucharski forsvarte anlegget mot fiendens angrep fra sjø, land og luft til 7. september 1939. Forsvarerne av Westerplatte manglet både vann og medisinsk utstyr, og det var umulig for dem å ta vare på de sårede og de måtte overgi seg. I følge forskjellige kilder var det 210-240 polakker i det polske depotet da kampene brøt ut. Femten polske soldater ble drept i kampene og rundt 30 ble såret. Antall drepte på tysk side er estimert til 50 soldater, såret – til rundt 120.

 

Dette var det første slaget i Europa under andre verdenskrig og markerte innledningen til felttoget i Polen i 1939. Slaget om Westerplatte var en av de viktigste hendelsene i Polens historie og et viktig symbol av polakkers heroisme.

 

Et viktig øyeblikk av årets feiring vil være tenningen av generasjoners gravlys av blant andre stridende, speidere, veteraner og soldater. Dette er første gang marsjen av heltene fra Westerplatte, komponert av den polske hæren i anledning 81-årsjubileet for utbruddet av andre verdenskrig, høres ut for første gang.

 

Den andre verdenskrig ødela polske byer mye. 90% av Gdynia ble ødelagt, Wrocław 80-90% og Warszawa 85%.

View this post on Instagram

NIGDY WIĘCEJ WOJNY ! 1.9.1939 zdj. Miasto Gdańsk .

A post shared by Kacper Broniszewski (@broniszewski_kacper) on

 

Museet for andre verdenskrig ligger i Gdańsk

Litt om Westerplatte kan dere lese HER

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top