Teatr Wielki i Warszawa – kom i møte med høykultur

 

Når kveldene blir lange og temperaturen synker, foretrekker man vanligvis å tilbringe tid innendørs. Derfor har kaféer, restauranter, kultursentre og nemlig teatre blitt besøkt av stadig flere gjester i det siste. Beleiring av teatre er spesielt synlig i Polens hovedstad, Warszawa, som kan skryte av et stort teatertilbud. I dag vil jeg imidlertid skrive om et teater som har aldri trengt å bekymre seg over mangel på tilskuere, uavhengig av årstid. Mine damer og herrer, la meg presentere Teatr Wielki i Warszawa https://teatrwielki.pl/en/ .

Det å være stort

Teatr Wielki i Warszawa https://teatrwielki.pl/en/  kan man oversette til norsk som <<Det store teater>>. Navnet er ikke tilfeldighet fordi denne bygningen og selve institusjonen er preget av en slags storhet. Historien spiller en ganske viktig rolle her. Det å bygge dette teateret ble til prosjekt i en vanskelig historisk periode for polakker, da Polen ble delt i tre og fungerte ikke som et selvstendig stat. Polakker i Warszawa, okkupert av Det russiske keiserdømmet, kunne ikke gjøre mye offisielt. Målet med dette prosjektet var å utfordre framtiden, og vise sitt ønske om å bli fri. Offisielt gjaldt det hovedsakelig kunstens, ikke Polens, frihet. Teateret ble bygd etter prosjektet til Antonio Corazzi og åpnet i 1833. Siden da var det et viktig punkt på Warszawas kart. På dets scene kunne man se kjente operaene til en av de mest berømte polske komponistene, dirigentene og operaforfatterne – Stanisław Moniuszko, som greide å smugle patriotisk budskap i sine verk, selv om de ble nøyaktig sjekket av den russiske tsarens sensur.  

BqMndeyn-_C
BfTOGZNBtTw
BQiJ7ezlIeZ

Med historiens gang ble teateret ødelagt mange ganger. Etter Warszawaoppstanden var det bare ruiner og hovedfasaden som lå igjen. Men symbolsk var det så viktig for polakker at det ble bestemt om å gjenoppbygge det og gi teateret mulighet til å bli det største i Polen og en av de største og mest moderne i Europa og kanskje også i verden. I 1965 ble <<Det store teater>> åpnet på nytt. Den største salen har 1905 plasser for publikum og primærrommet er på ca. 90 000 kvadratmeter. I dag er det også et hovedsete for Nasjonalopera og Polsk Nasjonalballett.  Noen av forestillingene transmitteres.
 

BpfElI7DOQm
BaSKBXon8nd
BpYp9RABelA
BMMy_qvhFAW
BMMseYPhz-s

 

<<Det store teater>> i dag

I dag spiller teateret fortsatt den ledende rollen når det gjelder kulturtilbudets kvalitet. På dets scene kan man se artistiske prosjekter som ble utarbeidet i dette teateret og mange forestillinger som kommer utenfra. Man kan forvente både klassikken og moderne, eksperimentelle former. Mangfold av ulike forestilliger og ideer gir forskjellige tilskuere en sjanse til å velge det som er mest spennende for dem. I forrige måneder kunne man eksempelvis se <<Svanesjøen>> og teaterets egne prosjekter. Programmet for de nærmeste månedene virker også lovende.

BoMSFEBBsnP
Bn-itjehhVh
BoyAUW1Bw_n
BpGj_MKhWn3
BqSImDInjfa
Bp4DmYUnHp9

Sesongen 2018/2019

Bare i desember kan man se operaen Darkness <<Mørke>> av Izadora Weiss, Madame Butterfly <<Madama Butterfly>> av Giacomo Puccini, Czarodziejski flet <<Tryllefløyten>> av Amadeus Mozart, Dziadek do orzechów i Król Myszy <<Nøtteknekker og musekongen>> av Pjotr Tsjajkovskij og Cyrulik Sewilski <<Barbereren i Sevilla>> av Gioacchino Rossini. Januar skal domineres av Dama Kameliowa <<Kameliadamen>> etter romanen til Alexandre Dumas den yngre og operaen Rigoletto <<Rigoletto>> av Giuseppe Verdi. Forberedelser er i gang og for publikum er det jo masse å velge fra!

Her er det noen kostymer fra Kameliadamen.

BkNH2qRhaj7
BgqdiGbh8Jq
BgGs-PKlH6o

 

Det skal være også noen nyheter. Operaen Król Roger <<Kong Roger>> av Karol Szymanowski skal ha sin premiere den 02. desember. Verket beskrives som en usendvanlig opera. Handlinger skjer i middelalders Sicilia, der rå, kristen askese blander seg med den fargerike, hemmelighetsfulle arabisk-bysantiske kulturen og med erotikkens kult, typisk for antikken. Hvilken dybde kan man finne i <<Kong Roger>>? Sjekk selv.  

BUehWwdAXen

 

Fasiliteter

Tilbudet til <<Det store teater>> er relevant for utlendinger fordi der framføres det hovedsakelig opera og ballett, som ikke krever polskkunnskaper av publikum. For de utlendingene, som har lyst til å skjønne alt som synges i løpet av operaens gang, finnes det et spesielt skjerm med undertekster.

BcSIS1Cgjo4
BjFEjR8BQ4y

Andre tilbud for engelskspråklige

I tillegg til Teatr Wielki i Warszawa er det selvfølgelig mange andre teatre som er verdt å besøke, men det største problemet med å nyte skuespill kan være språket. Derfor er det lurt etter min mening å anbefale disse teatrene som har noen forslag for engelskspråklige gjester. I Warszawa er det Teatr Capitol https://teatrcapitol.pl/en/plays-in-english/ , Teatr Dramatyczny http://teatrdramatyczny.pl/performances-with-english-supertitles og TR Warszawa http://trwarszawa.pl/en/. Skuespill der er tilgjengelige med engelske undertekster.  I tillegg finnes det også noe annet som kan være interessant for utlendinger. Dette prosjektet heter English Stand Up Poland https://www.facebook.com/EnglishStandUpPoland/. Det nærmeste spillet skjer 29. november. Planlegg din magiske kveld 🙂

Bqei854AuQm
BpxHdvjh-Xi
BqSZ2E-lXfO
Bildene i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler.

Natalia Mazur

Polsk mat – Supper som polakker spiser til middag

Det er noe nesten alle polakker er glad i mat! Suppe er en viktig del av middagen og de fleste polske familier begynner med en suppe til middag, og hovedrett etter det. I dag skal vi fortelle dere om forskjellige supper som en typisk polsk famile spiser til middag. Ikke alle av dem stammer nødvendighvis fra Polen, men mange av dem har blitt en del av Polsk tradisjon. Kanskje dere blir inspirert til å prøve noen av dem når dere besøker Polen. 🙂 Selvfølgelig får vi ikke med oss alle supper, så dette er kun noen av dem som kanskje er mest spennende for dere å lese om.


Bildet er hentet fra fotolia.

Ogórkowa

Agurksuppe kan høres veldig ekkelt ut, men det er faktisk noe av det beste jeg vet. Denne suppen består hovedsaklig av en type sylteagurk, men inneholder oftest også andre ingredienser som poteter, og gulrot.

Boeiyv0HO5O
BoGzl-SgkNY                                                                       

Żurek

Det er en av suppene som dere anntagelighvis kommer til å møte flest ganger i Polen. Denne suppen er veldig typisk for påsken, men mange liker å ha den til middag andre dager i året også så den serveres på veldig mange restauranter.

Suppen har på en måte en sur smak, da den lages av fermentert mel og brødsmuler. Żurek serveres omtrent alltid med egg og hvitt pølse eller/og bacon. Noen ganger blir denne suppen servert inni i et brød i stedet for en bolle. (se bildet)

Bo60_K7Fxqz
Bo97UQvnT0k

Kapuśniak

Her har vi enda en sur suppe. Suppe laget av kål høres kanskje kjent ut, men denne her blir laget av en blanding av surkål og råkål. Kapuśniak er vanligvis tilberedt på bacon eller ribber, og er en suppe som er kjent ikke bare i Polen, men også Slovakia og Ukraina.

BoB0rNaFXdM
BcFUW6JFPLT

Barszcz

Rødbetesuppe er oftest en del av julemiddagen på juleaften for mange polske familier. Den serveres ofte med uszka eller krokiety. Uszka er noe som ligner på pierogi (dumplings) man kan si at uszka er en liten versjon av dem, og de er oftest fylt med sopp. Krokiety er pannekaker med enten  surkål, sopp eller kjøtt inni. Disse blir dunket i brødsmuler og stekt .

BiG0c9_FGoB
BnoUWHalOR6

Chłodnik

Det er en suppe som er kjent ikke bare i Polen, men også i Litauen. Chłodnik er også en rødbetesuppe, men tilberedes litt annerledes. Den tilsettes yoghurt, kefir eller melk for å få en sur smak. Men takket være rødbete juicen blir suppen søtt-sur. Navnet Chłodnik stammer fra ordet chłód som betyr kulde. Suppen heter det fordi den serveres kald, så den er perfekt for å kjøle seg ned på sommeren.

BkNXc-3F6i4
BpC5RAfl1bB

Flaki

Denne vil jeg tro er en av de merkeligste suppene som til og med mange polakker ikke er så veldig glad i, men den har sine elskere. Flaki er en kjøttsuppe, og det høres jo ganske godt ut, helt til man får vite at kjøttet er magefragmenter av (oftest) – storfe. Rett og slett ordet Flaki står for tarm. Suppen er godt krydret, og ganske sterk i smak.  

BpHv_i_gxwk
BowhQqQHBpy

Czernina

Jeg kan si at en suppe laget av blod høres ikke særlig tiltrekkende ut, men det er allikevel noen som liker den. Czernina kan oversettes til en svart suppe, og det er nok pga. fargen  den har. Den lages av buljong og blod (oftest er det blod av and, men den lages også av kylling eller kanin).

BLOwktmDQnA
BnYOhuhlMF_

Rosół

Man kan oversette denne til kyllingsuppe, men det er nok ikke denne slags kyllingsuppe nordmenn er vandt til. Rosół er en suppe som passer til alle annledninger. Den serveres ofte på bryllup, men er også en suppe som gjester Polske bord i hverdagen. Mange mener at det hjelper å spise rosół når man er forkjølet. Suppen kokes på kyllingkjøtt med tilsetning av grønnsaker. Kjøttet tas ut etter kokingen, og spises seperat. Suppen spises med capellini pasta (tynnere versjon av spaghetti pasta)

BoEQ41_FNfH
BngB53hlfBW

Pieczarkowa

Pieczarkowa betyr champingionsuppe. Det er rett og slett en suppe med sopp (oftest champigion). I tillegg består suppen av gulrot og poteter (noen ganger pasta). Enkel, og god.

Ba15CetBzNf
Bo6rbwjljqJ

Szczawiowa

Denne suppen lages av matsyre/engsyre. Denne planten kan man plukke selv da den gror mange steder, men det er også mulig å kjøpe den. Den kokes oftest med ribbe, og serveres med poteter eller egg. Suppen er generelt ganske sur. Szczawiowa lages oftest når det er vår/sommer det er da man kan enkelt få tak i denne planten.

BipHX1kFuXD
BmtBuOVl9Tq

Krupnik

Polsk byggesuppe lander også ofte på polske bord. Den er tilberedt på grønssaker eller kjøttpølse. Byggryn er selvfølgelig den viktigste ingrediensen. Noen ganger tilsettes det også kjøttbiter eller tørkede sopp.

BmQ2KMOF2Qr
Bj-GMwHFyzq
Bildene i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler.

Restauranten Canis i Gdansk – en herlig smaksopplevelse

Reklame |

Stedet som er skapt av kjærligheten til god mat, inspirert av Gdańsks historie. Et sjarmerende sted hvor historie sammenfletter seg med modernitet, alt toppet med profesjonell service og deilig mat 🙂 Alt dette og mye mer finner dere hos restauranten Canis.

Restauranten Canis ligger i et vakkert hus fra 1800-tallet, oppført på listen over historiske landemerker i Trippelbyen. Det er ingen tilfeldighet at restauranten er kalt Canis (‘hund’ på latin) 🙂 Den tidligste omtale av ul. Ogarna, hvor restauranten finner sted, dateres tilbake til 1336, da det var vanlig å ta med hunder fra en hundehus for å beskytte varehusene der. Patruljeveien ledet gjennom ul. Ogarna, derav navnet på restauranten 🙂

Interiøret er en spennende sammenblending av historiske elementer, som rikt utskårnet forkrigssøyler ved siden av baren med moderne designelementer, for eksempel konstruksjon av rustfritt stål. Innredningen ble designet av den kjente og likte designer Krystian Rassmus 🙂

Innredningen er elegant, men ikke overveldende. Bokstavelig talt hvert hjørne av restauranten skjuler mange, unike detaljer. Avhengig av hvilket bord du velger, skal dere ikke motstå inntrykket av å flytte i tid og sted 🙂 Restauranten har 240 m2 og 80 seter. Rett ved siden av kjøkkenet finnes det en såkalt kokkens bord, eller tre bord for totalt 12 personer – denne delen er skilt fra de andre på en diskret måte, og skaper en rolig og komfortabel atmosfære. Dessuten i vinbaren finner du et veldig liknende sted hvor det også finnes to små separerte bord. I restauranten er det også en vakker og velfylt bar med et bredt utvalg av gins og cocktails 🙂


Ideen bak Canis er den såkalt komfort mat 🙂 Eierne er hovedsakelig interessert i å finne den gyldne middelvei og fremfor alt oppfylle forventningene til gjestene, slik at selv folk med de mest raffinerte smaksløkene finner noe for seg selv her! Restaurantens tilbud inkluderer både polske og europeiske retter i en moderne versjon 🙂 Eiernes motto er å lage retter som ikke bare ser bra ut og smaker godt, men er mettende  ideen er at gjestene skal forlate restauranten med fulle magene 🙂 Derfor tilbyr Canis mange lekre matbiter, for eksempel bakte poteter, pommes frites eller forskjellige salater 🙂

En av de mest representative retter som tilbys er for eksempel forretten   makrell som nylig vant den kulinariske konkurransen på Slowfest-festivalen. Retten ble opprettet spesielt for denne hendelsen, men den har fortsatt stor popularitet i restauranten 🙂 Det er også verdt å nevne at hver av servitørene har stor kunnskap om viner og vil sikkert anbefale hvilken vin vil fremheve den beste smaken av en gitt rett 🙂

Når det gjelder alkohol, har Canis en velfylt bar hvor du kan finne et bredt utvalg av whisky, gins og selvfølgelig viner 🙂 Restauranten har også sitt eget drikkekort.

I tillegg, hver dag kl. 19.00 kan du lytte til musikk live – konserter varer ca 3-4 timer og inngangen er gratis 🙂 Fra scenen kan dere høre mange artister fra Trippelbyen, som inkluderer f. eks. Gracjan Kalandyk, Martin & Dima, Jack Jo eller Jagoda Wojciechowska & Fred. Repertoaret domineres av jazz, swing og flotte vokaler 🙂 Elementet av musikk skaper en unik atmosfære som hjelper dere slappe av etter en hard dag på jobben, gir et perfekt bakteppe for både samtaler og frister til å danse! Rundt kan du se mange forelskede par, vennegrupper, turister  og til og med familier med barn 🙂

Restauranten Canis er også et flott sted hvor du kan organisere privatfester med f. eks. vinsmaking, julebord, forretningsmøter eller til og med bryllup. Personalet har stor erfaring i å sørge for organiserte grupper, spesielt for dem er en individuell meny forberedt, som er lagt på forhånd. Sammen med møtet kan du også organisere vinsmaking, musikken live eller andre fantastiske attraksjoner, i samsvar med gjestenes ønsker 🙂

Vennligst ta kontakt og spis godt! 🙂

Adressen
Ogarna 27/28
80-826 Gdańsk

Åpningstider
Mandag – Søndag: 12 – 24

Tlf: 793 262 728

E-post: [email protected]

Hjemmeside

Facebook

Termale bassenger rundt Zakopane – noe for disse som trenger en skikkelig avspenning

Igjen kommer vi tilbake til Polens vinterhovedstad – Zakopane, som ligger i nærheten av Kraków og ved foten av berømte og mystiske Tatra-fjellene. I dag vil jeg imidlertid vise dere noe annet enn fjell, noe som har med ren avslapping å gjøre og noe som er godt for både eventyrere etter anstrengende fjellturer, skielskere, familier med barn og pensjonister. Rett og slett er det noe godt for alle når kalde høst- og vinterdager kommer – termale bassenger rundt Zakopane!

various sauna accessories in a wooden sauna
Bildet er hentet fra fotolia.

 

Litt om termalvann

Det er ikke en nyhet at vann har en forfriskende og helbredende effekt på menneskets kropp. Allerede i antikken brukte romersk samfunn vann for både nytelse og helse. Spesiell god virkning har imidlertid noe som heter termalvann. Det er varmt (over 20 grader) grunnvann som er veldig rent og rikt på mineraler. Det å bade i et slikt vann fører til at f.eks. blodtrykket stabiliseres, stress reduseres og kroppen helbredes fortere etter en operasjon. I Polen blir altså bad i utendørsbassenger med termalvann stadig mer populært.

BgigmMqBXZT

 

Terma Bania https://www.termabania.pl/en/

Termalvannet kan man finne hovedsakelig sør i Polen. Derfor er mitt innlegg nyttig først og fremst for disse som liker å tilbringe tid i Kraków og Zakopane. Der finnes det mange komplekser som tilbyr bad i utendørsbassenger med termalvann. En av de kompleksene heter Terma Bania, som ligger i bygda Białka Tatrzańska. Der får man en sjanse til å rense grundig både kropp og sjel i tallrike bassenger, jacuzzi, badstue og velværesenter. Alt dette kan man oppleve mens man beundrer fantastiske utsikter over Tatra-fjellene.

BRF8G7QjgT4
BksnZskhjqZ
yrHJRdwTrK
yeaQbTwTre

Der finnes det også tallrike attraksjoner, som gjør det mulig å tilbringe en hel dag i en basseng. Mange av dem er tilrettelagt for barn. Prisene i Terma Bania er rimelige, og i tillegg til dette kan man forvente ulike spesielle rabatter bl.a. for familier med barn eller morgenfugler som vil starte sin dag i en basseng før kl. 10. Eksempel på oversikt over prisene finner man her https://www.termabania.pl/en/

BojVO56BTCb
Bk2LvKqhHtm
BkKvxGbh7df

 

Chochołowskie Termy https://www.chocholowskietermy.pl/en/

Chochołowskie Termy er et nytt kompleks. Det annonseres som det største komplekset i området med 30 bassenger og tønner fylte med ulike typer vann. I mange av dem finnes det jacuzzi-anlegg. Dessuten er det selvfølgelig tallrike attraksjoner for barn og en klassisk basseng for de svømmelystne.

BpPIuAaAZX0
BoWOrsXB2VP
BbP7Yfpgj46
BSW1X7og4-y

Her kan man bestille også ulike typer spa-behandling. Avslappende massasjer, hudpleie og andre typer terapi kan virke beroligende og bidra til avspenning av kroppen. Det er kanskje viktig å minne at i dette velværesenteret er allslags behandling basert på naturlige stoffer og produkter tilgjengelige i Tatra-området som f.eks. geitemelk, urter og spesielle typer gjørme.

BmfegilBXBf
BpY8XEwhq0I
BpBzDnGBAJW
Blx1CSKh_Ce
BlYPBA1BW4p
BmuubKMBhaB
BbFnTacgrCN

Hvis man blir litt sulten i løpet av sitt besøk, kan man alltid prøve lokale spesialiteter eller internasjonale retter på en restaurant som befinner seg i det samme komplekset. Man trenger ikke å bytte klær. Det er bare viktig å huske armbåndsur man får ved inngangen. Det brukes til å telle hvor mye man må betale i tillegg til billetten. Alle ekstra tjenester, man bestemte å prøve i løpet av besøket sitt, betales ved utgangen. Slikt er det i alle de kompleksene jeg beskriver.

Bo1BJQUBDxW
BpZJjvPAFhd
BpWMqk9AmOi

 

Termy Bukovina http://www.termabukowina.pl/en/

Termy Bukovina kommer også med et godt tilbud for de besøkende. I tillegg til tallrike bassenger med termalvann, kan man også ta del i aqua aerobic eller aromaterapeutiske seanser, prøve forskjellige typer badstue eller rutsjebane. Barn vil også ikke kjede seg i Termy Bukovina. De kan lære å dykke eller bli med på aqua aerobic for barn. Det er mye å gjøre der, uavhengig av årstid.

BWekq7JlSHK
BotL7dnF_-f
BnbsxrNlhy_
-ykVJ7mugb
BSVS6QQD_oM
BVEfCjYj9qt
BCKn_t8GuqB

Er du glad i fest? Termy Bukovina har også et spesielt tilbud for deg og dine venner. Festen heter Bassengnatt og den arrangeres minst to ganger i måned. 487 000 liter termalvann og  40 000 watt høyttalere venter på dere! Selskapet varer fire timer, fra kl. 20:00-00:00. Man kan forvente mange attraksjoner, bl. a. et show med ild, dans, musikk og multimediale effekter. De nærmeste bassengnettene: 10. november, 24. november. Nyttårsaften kan man tilbringe der og i andre komplekser på en liknende måte. Nysgjerrig? Sjekk eksempelvis [her http://www.termabukowina.pl/en/the-most-spectacular-new-years-eve-under-the-tatras-have-fun-during-the-cuban-style-swimming-pool-night-offering-many-attractions-in-termy-bukovina-page-136198]

Bhi8T_dFMBu
BWp5uTLFEyb
BBzVx7tGupy

 

Andre termer i området

Der er en kjempefin opplevelse å ta seg et varmt bad i termalvann etter en hel dag på skitur. Hvis dere planlegger allerede nyttårsfeiring eller vinterferie, er det verdt å tenke også på dette tilbudet som Zakopane og dens område kommer med. Man får en fantastisk blanding av fysisk aktivitet i fjellene og ren avslapping i termer. Uten tvil er skiløyper i Tatra-fjellene tilrettelagte både for erfarne skientusiaster og nybegynnere, så dette tilbudet kan tilfredsstille alle familiemedlemmer eller venner.

BoeLdbxlvfS
BoMPDG_lkpC
BhrTi_PlyYs

 

Det, som jeg presenterer, er bare de mest kjente termale bassengene rundt Zakopane. Hvis man ønsker å sjekke flere, kan man besøke også Termy Gorący Potok https://www.goracypotok.pl/en, eller Termy Szaflary http://www.termyszaflary.com/en/, Aqua Park Zakopane http://www.aquapark.zakopane.pl/pl/  Overalt er standarden liknende og man kan forvente like attraksjoner (Bassengnatt, rutsjebaner, jacuzzi, badstuer osv.) og fasiliteter (overnatting, servering, rabatter).

Bfnxb6TFXHk
Be4-6k9FKsz

Bildene i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler.

Natalia Mazur

Polens 100 års uavhengighet – 11. november 2018

Hvert år den 11. november feirer vi i Polen vår nasjonaldag. I år et det 100 år siden Polen ble et uavhengig land. Dette er veldig viktig for polakker, og denne dagen skal feires.

Bildet er hentet fra fotolia.

Det skjedde i  1918 da Polen endelig etter 123 år ble et uavhengig land. Det var i grunnen 10. november da den Polske nasjonen ble fullt bevisst på sin uavhengighet. Denne dagen kom Józef Piłsudski (statssjef, statsminister, feltmarskalk, leder av den nye republikkens hær) til Warszawa – etter å ha blitt sluppet fri av tyske myndigheter. Det er da stemningen av entusiasme og lettelse oppslukte landet.  Og 11. november  ble han utnevnt til øverstkommanderende for den polske hær.

Bp1tXPbl2B5
Bp9C-O7HPud

Det var ikke før 23. april 1937, som vil si nesten 20 år etter denne hendelsen at 11. november ble etter loven deklarert Polens uavhegighetsdag. På grunn av utbruddet av andre verdenskrig fikk polakkene mulighet til å feire den dagen kun to ganger i 1937 og 1938. De neste årene frem til 1944 var det umulig og ha offentlige feiringer da landet var okkupert av nazister. Feiringen av 11. november ble gjenopprettet ved en lov den 15. Februar 1989.

11. november er en fri dag, og mange velger å gå i tog  for å minne dagen da Polen fikk sin uavhengighet. Også gatene blir fylte med hvitt og rødt som er fargen av det Polske flagg.

BPXOhT-gwuG

 

Bp9CM1nl1j4

 

Bp7qcyOHfW-

 

Den største feiringen foregår i hovedstaden Warszawa. Omtrent 100 000 mennesker deltar i uavhengighetsmarsjen med Polske flagg. I år har Warszawas president Hanna Gronkiewicz gitt forbudt mot marsjen. Beslutningen forklarer hun med at det er på grunn av sikkerhet, og aggressiv nasjonalisme. Folk er meget uenige med beslutningen, og det sies at marsjen kommer til å finne sted uansett.

I hovedstaden arrangeres det også et uavhengighets løp gjennom Warszawas gater på 10 km som alle som vil kan delta. Hvert år er det flere og flere som deltar. I år har 20 000 personer meldt seg inn på løpet!

Bp7gwo_nVFR

 

Bp9ZSBuA1qw
Bp65sb0AGyz

Under ser dere en video av feiringen i 2017. Det er virkelig rørende å se så mange polakker samlet for å feire denne dagen. 

Siden 11. november er en fri dag så feirer mange skoler, og barnehager  dagen i forkant.

Bp9QclaA5Kw
Bp9R08JhyIe
Bp9RiE1lNt0
Bp9QHrMha3e

Mange steder finner man en hashtag – #KiedyMyZyjemy . Det er et udrag fra en setning i Polens nasjonalsang som betyr: ”Når vi lever.” Hele setningen er altså: Polen har enda ikke dødd når vi lever. Det er en kampanje mot dem som ubevisst synger nasjonalsangen feil ved å synge så lenge vi lever da det egentlig er når vi lever.

Bp4qL-Zl3tE
Bpz6QI4H4IH

Her kan dere høre Polens nasjonalsang. 🙂 

e3typ3C4NxI

Bildene i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler.

PRIVÉ- Kosmetologi og estetisk medisin midt i Gdańsk

Reklame |

For ikke så lenge siden hadde vi skrevet på bloggen om skjønnhetssalongen PRIVÉ Beauty & Hair, hvor vi skrev om forskellige frisør tjenester som salongen tilbyr. Innlegget finner dere HER.I dag skal vi fokusere på behandlinger innen estetisk medisin som salongen også har et stort utvalg av.

Har du noen gang tenkt på en behandling innen estetisk medisin, men er fortsatt usikker? I dette innlegget får du vite hva du kan forvente av forskjellige behandlinger, på hvilken måte denne salongen utfører dem, og hvem passer de best for kanskje dette fjerner dine tvil, og overbeviser at PRIVÉ Beauty & Hair er et riktig sted å utføre dem på. 🙂


På bildet fra venstre side: en fornøyd kunde, kosmetologen Anastazja, og vår vennine Kasia. 

Mange av oss har et eller annet de ønsker å forbedre i sitt utseende, eller noe de vil kvitte seg med som de ikke er helt fornøyd med. PRIVÉ Beauty & Hair er et sted hvor du kan overgi deg i gode hender av kosmetologer som skal gjøre alt de kan for at du blir så mye som mulig fornøyd med behandlingen du får utført der.

INJEKSJON LIPOLYSE Fjerning av dobbelhake

DERMAHEAL LL
Dermaheal LL er en spesiell blanding av utvalgte ingredienser som reduserer fettvev og eliminerer cellulitt. Behandlingen har en detox virkning og utjevnings effekt. Den strammer huden, gjør den fastere og mer elastisk. Preparatet kan brukes på kropp, samt ved reduksjon av hake eller forbedring av ansiktets oval.

Denne behandlingen:

  • Styrker hudens elastitet og forbedrer dens tilstand 
  • Stimulerer nedbrytingen av trigliserider og deres uskilling fra kroppen 
  • Hjelper med forbrenning og brudd av fettvev 
  • Er ansvarlig for spenning og utjevning av hud


AKTIVE INGREDIENSER
Fosfatodylkolin
L-karnitin
CG-IFG1 oligopeptid

Hvordan foregår mesoterapi behandlingen?
Mesoterapi er en metode som har blitt brukt i åresvis for å behandle lokale sykdoms endringer og deres forebygging. Den første fasen er å rense huden, og deretter gis det lokalbedøvelse av området som behandles (f.eks. Emla krem). Etter ca. 30 minutter gis det er preparat. Prosedyren i seg selv går ut på å innføre små mengder av medisinsk stoff punkt for punkt i et bestemt område av kroppen ved hjelp av injeksjon. Det medisinske stoffet er innført nøyaktig der, hvor det burde befinne seg (detter gjelder både kroppens område og dybden av injeksjoner).


Behandlingen varer i 15-20 minutter (+ bedøvelsetid).
Allerede etter første behandlig kan du se forbedringen av utseendet på huden. Men de beste resultatene får du ved å ta en serie med behandlinger. Antall behandlinger og Dems intensistet er avhengig av tilstanden av huden og forventningene til pasienten.

Terapeutisk fase: 4 behandlinger med 2-3 ukers avstand
Opprettholdings fase: 2-3 serier i løpet av et år

Mesoterapi er en teknikk, som kan brukes på forskjellige deler av kroppen. Gjennom injeksjon kan preparatene bli inført i hodebunnen, magen, armer, lår, rumpeballer. En riktig valgt blanding av ingredienser kan faste huden, eliminere celluitt eller fungere som et hjelpemiddel i hårtap terapi.

Anbefalinger etter behandlingen 

Rett etter behandlingen kan huden være rød og litt ho vent. Det kan forekomme blåmerker og små synlige klumper som absorberes neste dag.

Opptil 48 timer etter behandlingen bør man ikke bruke badstue, basseng, solarium og også unngå intensiv eksposisjon i solen bruke krem med filter. Umiddelbart etter behandlingen er det viktig å beskytte huden mot irritasjon (unngå røffe handlar, kosmetiske prepatater som irriterer huden, f.eks. baserte på alkohol, massasje osv.).

Kontraindikasjoner

Allergier
Graviditet
Diabetes (dekomponert)
Herpes
Hud som tåler dårlig injeksjoner
Terapier med medisiner som reduserer blodpropp
Kreft
Autoimmune sykdommer

Cavi Lipo DEX 
Denne behandlingen er den sterkeste ikke invasive metoden for destruksjon av fettceller. Ved hjelp av 5 teknologier i en terapi oppnår man effektivt og permanent forandring. Behandlingens oppgave er å eliminere lokalt akkumulert fettvev i form av uønskende folder blant annet på magen, lårene og haken.

Ultralydkavitasjon bryter ned lipidceller veldig presist, nøyaktig på stedet for deres overdreven forekomst. Deretter støtter masserende ruller og effekten av undertrykk (endermologi) utført med biostimulerende laser og Radio Bølge styrken med lav frekvens lipolyse prosessen og uskillelse av fettceller i kroppen ved hjelp av behagelig lymfatisk drenering.


Takket være den komplekse effekten av Cavi Lipo DEX er effektene av brytingen av fettvevet, redusering av omkretsen og utjevningen av celluitt allerede synlige etter første behandling.

Før behandlingen foregår en konsultasjon med kosmetologen sammen med analyse av sammensetningen  og kroppsvekten ved hjelp av profesjonell vegt, måling av kroppsomkkretser, valg og setting av terapiets mål.

Fordeler av behandlingen

Utjevning av celluitt
Forbedring av hudens elastitet og fasthet
Færre centimeter i kroppsomkretsen
Tap av kilo
Gjenoppretting av figurens proporsjoner

Og dette er kun noen av dem! Cavi Lipo DEX behandlingen kan betraktes som last minute behandling, allerede fra første gang strammer den huden og reduserer celluitt.

Under ser dere en kort video fra behandlingen som dere ser er det ingen ting å frykte. 🙂

Indikasjoner
Behandlingen er beregnet for personer som, til tross for innført trening og diett har vanskeligheter med å bli kvitt celluitt, fedme og overvekt, eller lokalt akkumulerte fettceller på kroppsdeler som mage, rumpeballer, lår, hake og til personer som ønsker å se ut mer attraktivt ved å slanke figuren sin.

Kontraindikasjoner

Graviditet
Mensen (ved behandling av mage)
Leversvikt, leverstein
Tidligere cholecystektomi kirurgi
Interne sykdommer: Kreft, diabetes, aktiv infeksjon, epilepsi, andre nervologiske lidelser, allegri
Metall, plast eller silikonelementer
Medisinske eller elektroniske instrumenter som: et høreapparat, en pacemaker,
Høyt unormalt blodtrykk
Hudsykdommer
Hjertesykdommer
Overfølsomhet overfor elektrisk strøm
Botox, fyllstoff i behandlingstedet
Hemanigiomer
Åreknuter
Aspirin og blofortynnende medisiner, antibiotika
For lav hydrering av kroppen

SHR – Hårfjerning 
Smertefritt hårfjerning? Hos PRIVÉ Beauty & Hair er dette mulig. Salongen tilbyr hårfjerning med laser som er smertefritt , universelt og effektivt.

Universelt, fordi SHR Epil Motion er effektiv uansett hudfototype, farge og hårtype. Solbrunhet er heller ikke noe problem, og det er mulig å utføre behandlingen på alle deler av kroppen hos både kvinner og menn.

Effektiv, fordi allerede etter første behandling får du en effekt på opptil 70 prosent mindre hår. De som blir igjen vokser mye saktere enn tidligere så du kan nyte glattheten!

Alle disse behandlingene kan utføres i sommerperioden, dette er tilrådelig, fordi de kan i løpet av kort tid forberede huden og kroppen til strandsesongen. Behandlingene kan utføres på solbrun hud selvfølgelig ikke umiddelbart etter soling når huden er følsom for berøring.

PRIVÉ Beauty & Hair tilbyr også mange andre behandlinger som blant annet:

  • Peeling
  • Behandling av akne
  • Fjerning av arr og strekmerker
  • Fjerning av aldersflekker, solskader og behandling av sprengte blodkar
  • Microdermabrasion
  • Oxybrasion

Salongen har en pen og ryddig lokale. Du finner den i gamlebyen kun 5 minutters gåtur fra hoved togstasjonen i Gdańsk.

Adressen er: Rajska 1/5, Gdańsk. 

Er det fortsatt noe du lurer på? Ta kontakt med salongen.
Tlf: 506815708
Nettside
Facebook 

Auschwitz – nazi-tysk tilintetgjørelsesleir – et uvanlig museum

Høsten er denne årstiden som ofte minner polakker om den mørkeste perioden i landets og verdens historie – den andre verdenskrigen. Derfor pleier mange å besøke steder som har noe med denne krigen å gjøre. Uten tvil er Auschwitz – nazi-tysk konsentrasjons- og tilintetgjørelsesleir en av de største og kanskje mest dystre minnestedene i verden og et symbol for holocaust. Nå som et uvanlig museum har Auschwitz som mål å sikre at denne dramatiske historien blir aldri glemt av menneskeheten.

Pixabay

Auschwitz som konsentrasjonsleir

Grunnen til å bygge leiren var at nazister trengte mer rom for å arrestere polakker. Den skulle altså være en av mange andre konsentrasjonsleirer, som nazistene begynte å bygge allerede på begynnelsen av 1930-tallet og betrakte dem som statlige institusjoner. Den første transporten med polske politiske fanger fra Tarnów kom til Auschwitz den 14. juli 1940. Blant fangene var det hovedsakelig representanter av polsk intelligens – farlige for kommende regimet. Med tiden ble det sendt flere og flere utenlandske fanger dit. Bortsett fra jøder, polakker, sigøynere, og sovjetiske krigsfangere ble det sendt ca. 25 000 mennesker av andre nasjonaliteter (15 000 døde). Blant dem var det også nordmenn. De første som døde i gasskammeren på slutten av juli 1941 var av polsk opprinnelse.

Pixabay
Pixabay
Pixabay
Bo1Okp4A-qv
Forholdene i leiren var elendige allerede under transport og i leiren var det enda verre. Barakker var overbefolket, klærne som fangene fikk, var heller ikke egnet til ulike værforholdene. Fangene ble tvunget til hardt arbeid til fordel for tyske konserner. Man kunne bli syk veldig fort på grunn av de katastrofale sanitære forholdene, forurenset vann og matmangel. Disse som ikke var i stand til å jobbe, ble oftest drept f.eks. i gasskamre eller brukt som eksperimentobjekter. Veldig ofte gjennomførte nazistene uventete, offentlige eksekusjoner for å vise sin makt.
Pixabay
Pixabay

Auschwitz som tilintetgjørelsesleir

I 1942 fikk Auschwitz også en ekstra rolle. Den ble en av de sentrene som hadde som mål å løse jødespørsmål, som i praksis betyr å utrydde den jødiske nasjonen, som bebor Det Tredje Riket og områder okkuperte av det. Til slutt ble Auschwitz det største senteret for

tilintetgjørelse i verden. Mange jøder som kom til leiren ble drept med en gang. Dødeligheten blant jøder var høyest blant ulike nasjonaliteter – 80%. Drapsmetoder, som tyskerne brukte, var forskjellige. I begynnelsen ble de kommende drept med bruk av spader eller gevær. Etterpå, da massedrap begynte, var det hovedsakelig gasskamre som var i bruk. Gassen som ble benyttet heter Zyklon B. Man kan skrive mange bøker angående forholdene i leiren og måten fangene ble betraktet på.

Pixabay
Pixabay
Den 17. januar 1945 var den siste dagen av leirens virksomhet på grunn av at den sovjetiske armen begynte å nærme seg. Mellom 17. til 23. januar bestemte tyskerne å evakuere de resterende 58 000 fanger fra Auschwitz. Mange av de fangene døde i løpet av marsjen eller under transporten. Ifølge statistikken, som man kan se på det offisielle nettstedet til museet, var det ca 1,1 million mennesker som ble drept i Auschwitz – ca. 1 million jøder, ca. 75 000 polakker, 21 000 sigøynere, 15 000 sovjetiske krigsfangere og ca. 10-15 000 andre. Blant dem var det også 537 jøder fra Norge.
SgYzjdqiFr
BlK2V8blhwj

Auschwitz som museum

Auschwitz er et godt alternativ for alle disse som liker å besøke Kraków. Byen ligger ganske nært. Hvis man vil besøke museet, kan man bestemme seg for å spasere rundt og lese alt selv, men etter min mening er det godt å bestille en tur med guide. På den måten får man vite mye mer enn når man besøker museet på egen hånd, og har en sjanse til å stille spørsmål for å fordype sin kunnskap. Det er mulig å velge omvisning i ulike språklige versjoner. Museet ansetter guider som behersker følgende språk: polsk, hebraisk, tysk, engelsk, fransk, spansk, russisk, italiensk, kroatisk, tsjekkisk, japansk, dansk, portugisisk, ungarsk, serbisk, ukrainsk, slovakisk, rumensk, svensk eller norsk!

Bo7FXYaAzWN
Bh9E1CXAYz4
Bo9dSwBAR2R
BolxjbyDxvi

Museet er henholdsvis stort fordi det består av to deler – Auschwitz I og Auschwitz II-Birkenau. En vanlig tur med guide varer altså ca. 3,5 time. Under turen kan man se bl.a. den kjente inngangen til leiren, arrest, krematorium, ting som tilhørte de drepte, og primitive brakker der fangene bodde.

Bh9ENNlggYb
BorCBr-AHZy
BojAcjzHdFq
BozbmZzHbot

Dersom man ønsker å få vite mer, er det også mulig å delta i en spesial studiegruppe. Oppholdet i leiren varer da ca. 6 timer. Sightseeing er kombinert med et historisk seminar, og i tillegg har man en sjanse til å se andre bygninger som ikke er tilgjengelige under korttidsturer. Det er snakk bl.a. om et sted som heter Centralna Sauna (bokstavelig Sentral badstue), der alle de fangene ble fratatt av sin verdighet. Man kan bli kjent med historien til denne bygningen når man besøker alle de sektorene etter tur, som fangene måtte gå gjennom.

 

Åpningstider

Museet kan besøkes året rundt bortsett fra 1. januar, 25. desember og den første påskedagen. Man kan gå inn i museet mellom klokka:

  • 7:30 – 14:00 desember

  • 7:30 – 15:00 januar, november

  • 7:30 – 16:00 februar

  • 7:30 – 17:00 mars, oktober

  • 7:30 – 18:00 april, mai, september

  • 7:30 – 19:00 juni, juli, august

Man må forlate museet i løpet av 1,5 time etter den siste besøkstimen. For eksempel i april skal det være kl. 19.30 og i desember klokka 15.30.

Alternativer for guidede turer

Prislisten er HER

Alle andre nødvendige informasjoner kan man finne på museets offisielt nettsted

BkaIceuDrmq
BoYU7cbi5qJ

Bildene i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler.

Natalia Mazur

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top