Opprørske og uvanlige – Niepokorni Restaurant i Gdansk

Det kan tro, at det finnes så mange veldig gode restauranter i Gdansk, at ingen av dem kan overraske oss. Men er det sant…? Niepokorni Restaurant er svaret. Det er et perfekt sted for folk som elsker ekstraordinære smaker 🙂

 

Hva er rettene på Niepokorni Restaurant? Slik som de er! Opprørske og uvanlige. Kokkene er ikke redde for nye, dristige fusjoner. Og de gjør det riktig.

På bildet ser du eieren av restauranten Adam og kjøkkensjefen Kamil.

 

Niepokorni Restaurant serverer hovedsakelig moderne, europeisk mat, men ikke bare det. De spesialister seg spesielt i forskjellige slag av kjøtt som oksekjøtt, fjærfe, svinekjøtt samt fisk og sjømat. Er du en vegetarianer? Du vil også finne noe for deg selv. I en meny kan du finne retter uten kjøtt også. Psst! Hvis du spør betjeningen, vil de lage en vegansk rett spesielt for deg 🙂

 

Menyen er kort, men kortfattet. Og produktene kommer fra lokale produsenter. På bildet ser du kyllinglever som er karamellisert i rødvin. Det ser virkelig appetittvekkende ut, ikke sant?

Meny

 

 

I restauranten kan du finne klassiske retter i en interessant versjon. Spesielt tartar, som er veldig populær, er verdt å prøve.

 

Restauranten serverer frokost mellom 9:00 og 12:00. Du kan prøve klassiske eggerøre med pålegg, engelsk frokost eller Eggs Benedict.

 

Betjeningen vil hjelpe deg med å finne en passende vin fra ulike regioner i verden. Du kan prøve polske viner også 🙂 Hvis vi snakker om alkohol… Du vil også finne håndverket øl fra små bryggerier og sterkere alkoholer. Du kan også komme med venner på kvelden og ha en god tid (og smake spesielle alkoholer!)

 

Og hvis du kommer med barn, finner du bord for dem med fargebøker og fargestifter 🙂

 

Niepokorni Restaurant er et uvanlig sted i nærheten av gamlebyen i Gdansk og i området er det mange hoteller og leiligheter til leie. Hvis du liker uformell stemning, dette stedet er perfekt for deg. Du trenger ikke å ta på deg elegant klær for å kose seg i dette stedet, og stedet er veldig trivelig og klima. Inni ser du mye tre og murstein. Veldig hyggelig, ikke sant?

 

Du kan snakke med dem på engelsk.

Bordbestilling:

Du kan bestille et bord på flere måter:

telefonnummer +48 731 700 333

e-mail [email protected]

melding på Facebook

Du kan bestille et bord samme dag, men hvis du planlegger å besøke dette stedet med mange venner, er det verdt å gjøre en reservasjon minst dagen før. 

 

Adresse:

Ul. Chmielna 72/5

80-748 Gdańsk

Polen

 

Åpningstider:

Hver dag fra 9:00 til 22:00

 

Facebook 

Instagram 

 

Er det dyrt å reise mellom Polen og Norge i januar? La oss sjekke

Jeg var nysgjerrig på om det er dyrt å reise fra Polen til Norge og fra Norge til Polen. For å få vite det sjekket jeg noe flyreiser i nærtiden. Billeter koster mellom 72 PLN (omtrent 162 NOK) og 1 512 PLN (omtrent 3 402 NOK) så det er en stor divergens. Det hvor mye biletter koster kommer an på plass du vil reise fra og hvor mange stopper blir det. Jeg har valgt noe turer for å vise hvordan ser det ut i januar. Men først vil jeg skrive litt om flyplasser i Polen.

 

De storste flyplasser i Polen:

Warszawa
i Warszawa finnes det to hovedflyplasser
1. (WAW) Flyplass i Warszawa (Okecie) som ble navnet etter Friderik Chopin. (orig. Port Lotniczy Warszawa im. Fryderyka Chopina). Du kan treffe deg med navn: Warszawa Okecie, Chopins flyplassen, Friderik Chopins flyplassen osv.

2. (WMI) Flyplass Modlin (orig. Mazowiecki Port Lotniczy Warszawa-Modlin). Denne flyplassen finner sted 40 km lang fra Warszawa, men fortsatt ble kallet “Warszawa Modlin”.

Wroclaw

1. (WRO) Flyplass i Wroclaw som ble navnet etter Mikolaj Kopernik (orig. Lotnisko Wrocław im. Mikołaja Kopernika).

Poznan

1. (POZ) Flyplass i Poznan (Lawica) som ble nvavnet erret Henryk Wieniawski (orig. Lotnisko im. Henryka Wieniawskiego – Poznań Ławica). Det kan kalles Flyplassen Poznan, Flyplassen Poznan Lawica, Wieniawskis flyplass.

Krakow

1. (KRK) Flyplass i Krakow (Balice) som ble navnet etter Jan Pawel II (orig. Międzynarodowy Port Lotniczy im. Jana Pawła II, Kraków – Balice). 

Gdansk

1. (GDN) Flyplass i Gdansk (Rebiechowo) som ble navnet etter Lech Walesa (orig. Port Lotniczy Gdańsk im. Lecha Wałęsy)

 


Fra Warszawa til Norge

Warszawa -> Ålasund 


Warszawa -> Bergen


Warszawa -> Oslo


Warszawa -> Trondheim


Warszawa -> Tromsø


Fra Gdansk til Norge

Gdansk -> Ålasund 


Gdansk-> Oslo


Gdansk-> Bergen


Fra Wroclaw til Norge

Wroclaw -> Bergen


Fra Norge til Polen

 

Prisene er veldig like hvis det gjelder både tur fra Norge til Polen og fra Polen til Norge. Det som kan vi bemerke er at de billigest bilettene er fra/til Gdansk og fra/til Oslo.  Så… Vi inviterer til Gdansk! 🙂

Hva må alle huske om i dag? Om besteforeldrene sine!

I dag feirer vi i Polen bestemorsdag og i morgen skal vi feire bestefarsdag. Det er veldig viktige dager i alle familier i Polen. Hvert av bestebarna bør ringe eller gå til besteforeldrene sine. De bør vise at de husker om dem. 

 

I barnehager og grunnskoler er det vanlig å invitere besteforeldrene sine om disse dagene. Often forbereder bestebarna (med lille hjelp av lærer 🙂 ) en litt forestilling for bestemor og bestefar. Barna singer sanger om sin kjærlighet til besteforeldrene og resiterer noen dikt. Til slutt gir de en self-made gave eller blomster.

 

Eldre bestebarna kan reise til besteforeldrene og tilbringe litt tid med dem. Besteforeldrene er alltid glad da! Og jeg er sikkert at hver av bestemorene venter på barnebarna sine med en bakt kake :). Hvis barnebarna bor lang fra besteforeldrene sine, bør de ringe til dem og ønske det beste.

 

Det er viktig å huske også om besteforeldrene som ikke er mer med oss… Da er det fint å gå på kirkegården, tenne en lys og minne dem.

 

Husk om besteforeldrene ikke bare om besteforeldrenesdag!! 🙂

Fred, ro, god mat og… hester! – Unicorn Restaurant i Sopot

Hippodrom er en bane for hesteveddeløp. En av dem finner sted i Sopot. Og vet dere hva finnes ved siden av denne hippodromen? En av de beste restaurantene i Trippelbyen – Unicorn Restaurant. Først og fremst vil jeg anbefale denne restauranten dem som er interessert i hest eller idrett. På grunn av restaurantens beliggenhet kan dere sitte i varm, spise god mat og se på hesteveddeløp gjennom vinduet. Høres bra ut, ikke sant?

 

 

…men hesteveddeløp skjer ikke hver dag. Til tross for det er det verdt å gå til denne restauranten. De serverer veldig god og sunn mat. En meny er dominert av retter som er inspirert av middelhavsmat: Italia, Hellas, Marokko – hovedsakelig fisk, sjømat, grønnsaker og aromatiske krydder og urter. De setter stor vekt på lokale og sesongbaserte produkter, derfor menyen er endret noen ganger i året. Og vet dere at det antas at middelhavsdietten er en av de sunneste diettene i hele verden?

 

Er du ikke sikkert ennå om du vil gå der? Så kanskje disse fire ordene vil overbevise deg: hvit sjokolademousse med bringebærsaus 🙂

 

 

 

Unicorn Restaurant  er plassert i en fred del av Trippelbyen som utgjør den unike atmosfæren. Derfor restauranter er en perfekt plass både for romantiske middager og store feiringer. Snakker om feiringer… i tillegg tilbyr de organisering av nyttårsaften, karneval og andre baller samt forskjellige fester, dåp, bryllup, jubileer, selskap begivenheter, konferanser, kongresser og catering. De også tar vare på dekorasjoner, musikk osv.

 

 

Vil dere reservere et bord? Du kan gjøre det ved å ringe her +48 534 840 864 eller ved å skrive her [email protected]. Best hvis du reserverer bordet en dag før. Da kan du være sikkert at det skal finne plass for deg. 🙂
Du kan snakke med dem på engelsk.

 

Adresse:

Władysława Łokietka (vis a vis Ergo Arena), 81-881 Sopot, Polen

Åpningstider:

Hver dag fra 12:00 til 21:00

Den 28. finalen av Great Orchestra of Christmas Charity

På søndag blir den 28. finalen av Great Orchestra of Christmas Charity (Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy- WOŚP). Hvis du vil være i Polen 12.01.2020, vil du definitivt se mange mennesker med karakteristiske bokser og mange hjerteklistremerker.

 

Men hva er WOŚP? Dette er den mest kjente polske veldedige organisasjonen. Hvert år pengene er samlet inn for et annet formål. Det samles inn penger til barnas intervensjonsmedisin i år. Pengene skal brukes til å kjøpe det mest moderne utstyret for å redde liv og helse til barn som har behov for forskjellige typer kirurgi. Finalen er alltid i januar. Penger samles ikke bare i Polen, men også over hele verden. I år vil pengene som samles inn av frivillige i Australia bli gitt for å hjelpe de som led av brannene der.

 

The Great Orchestra of Christmas Charity samler ikke bare penger av frivillige. Internett-auksjoner arrangeres også hvert år. Kjente mennesker, skuespillere, idrettsutøvere, men også normale mennesker som vil hjelpe, gir forskjellige ting. Alle auksjoner finner du på Allegro . I år kan du by for eksempel:

 

 

The Great Orchestra of Christmas Charity er også en rekke kulturelle begivenheter. Hver by forbereder ulike attraksjonene på finaledagen. I Warszawa vil konserter på Plac Bankowy. 20.00 i hver by er det et såkalt Light to Heaven (Światełko do Nieba). I stedet for et tradisjonelt fyrverkeri, vil en spesiell forestilling med lys og musikk i Warszawa.

 

I Gdańsk vil WOŚP-finalen være på European Solidarity Center. I år blir Light to Heaven kombinert med minnet om president i Gdansk Paweł Adamowicz, som ble angrepet under fjorårets finale i Gdansk. Vi skrev om det HER

 

Mer informasjon finner du på nettstedet til Great Orchestra of Christmas Charity HER. Du trenger ikke å være i Polen for å hjelpe. Du kan sette inn penger på internett HER

 

Finalen vil også pågå i flere norske byer:

11.01.2020:

Stavanger  

Haugesund

12.01.2020:

Bergen

Oslo

View this post on Instagram

WIELKIE ODLICZANIE! ZOSTAŁO 10 DNI! ❤️❤️❤️❤️❤️❤️ Wszystkie ręce na pokład! Gramy razem i pomagajmy razem ❤️💞 ❤️💞💞❤️💞💞❤️ Głównymi współorganizatorami Finału WOŚP w Oslo są : * @mycall_ * @ats_pomoc_w_norwegii * Kris Bygg Walkowicz * Mikrosement Oslo Jakol As Topciment * Trollrental Sponsorami oraz partnerami Finału WOŚP w Oslo są : * @efremtid.no * MIAMI BUS transfery lotniskowe Oslo Torp @miami_bus_oslo * U' MAMY homefood restaurant @umamyoslo * EkoMarket Oslo * Polski Sklep Spożywczy- Baza * Baba Yaga * Cathy Catering * Fotograf Daniel Zega @fotografdanielzega * Wlodek Koscielniak Photography @wlodek_photography * Be Active Now * Arkana Hudpleie @arkana_hudpleie * OYAMA Karate Norge @oyamakaratenorge Patronat medialny : * Ambasada Polska w Oslo * Radio Wataha @radiowataha * Moja Norwegia @mojanorwegia.pl 💞💞💞💞💞💞💞💞💞💞💞💞💞 Spotykamy się 12 stycznia w Misjonssalen Oslo podczas Finału WOŚP w Oslo ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ Startujemy o 15.30 #wosp #wosposlo #gramydokoncaswiataijedendziendluzej #oslo

A post shared by WOŚP OSLO ❤️ (@wosp_oslo) on

 

Jeg var også frivillig i 2015. Og dette er min ID  🙂

 

Vi oppfordrer deg til å hjelpe, selv noen få kroner er viktig. I fjor samlet WOŚP inn 175 938 717,56 PLN og vi håper at i år vil samle inn enda mer penger.

Hva skjer i januar 2020?

Og plutselig har vi nytt år! Uten tvil skal det være et godt år for alle kulturentusiaster. Allerede i januar kan man velge mellom konserter, operaer og selvsagt utstillinger. Nedenfor noen forslag. 


Straszny Dwór
(Den hjemsøkte herregård)

Hvor?
Det store teater, Plac Teatralny 1, Warszawa

Når?
9,10,11,12/01-2020

Billetter?
83-193 PLN

To brødre kommer tilbake hjem etter et opphold i forsvaret. De lover at de aldri vil gifte seg. Grunnen til dette er at de vil alltid være i stand til å verne fedrelandet sitt uten å bry seg om familie, barn og mange plikter knyttet til det. Når de er endelig hjemme, møter de tanta deres som liker å føre mennesker sammen. Hun har allerede noen planer. Unge menn har imidlertid andre mål. De vil ordne deres økonomiske saker og samle inn gjeld. For å gjøre det, vil de også besøke en herregård i bygda Kalinowo. Tanta deres er forskrekket. Etter hennes mening finnes det spøkelser der. 

Den hjemsøkte herregård er operaen komponert av Stanisław Moniuszko (1918-72), kjent komponist, som betraktes som grunnleggeren av polsk nasjonal opera.  

Operaen holdes på polsk, men det finnes engelske undertekster for utenlandske gjester. 


“Alt rundt julekrybbe” i Kraków

Hvor?
Byens hovedmarkedplass i Kraków, Kraków-museets avdeling Celestat

Når?
05/12-2019 – 02/02-2020

Billetter?
Gratis!

 

Siden 1937, hver desember, har det blitt organisert i Kraków en spesiell konkurranse i å bygge den peneste og mest imponere julekrybbe. I Kraków har de julekrybbene en særegen karakter. De er veldig rike på detaljer, og ser ut som dekorerte små bygårder eller kirker. Etter konkurransen har byborgere og turister en sjanse til å se julekybbene på Krakóws gater. Den slags utstilling kan uten tvil gjøre ens spasertur rundt Kraków gamleby enda mer spennende. 

De beste julekrybbene kan man se i Kraków-museets avdeling Celestat .  

 


Sentimentalt Orkester fra Warszawa i Szczecin

Hvor?
Operaen ved slottet, Korsarzy 34, Szczecin

Når?
13/01-2020  

Billetter? 45-60 PLN

 

Sentimentalt Orkester fra Warszawa er et band som blir mer og mer populært hvert år. De er opptatt av å rekonstruere gamle sanger fra 1920- og 1930-tallet. Det betyr at man kan forvente livlige foxtroter og polkaer, rumbaer og slowfoxer. Musikken deres inspirerer til dans. Og det kan man oppleve i løpet av konsertene – dansegulvet blir plutselig full av dansende folk. Har du lyst til å bli kjent bedre med polsk kultur? Velg dette konsertet. 

Her kan man kjøpe billetter. 


Utstilling – Future Living. Duńskie miasta przyszłości
(Danske framtidsbyer)

Hvor?
Centrum Designu, al. Zwycięstwa 96/98, Gdynia

Når?
8/11-2019 – 19/01-2020 

Billetter?
Gratis!

 

Hvilke utfordringer må moderne byene konfronteres med? Hvordan kan de bli mer økologiske? Kan de sikre sine borgere bedre livskvalitet? Utstillingen “Future Living. Duńskie miasta przyszłości” retter søkelys mot problemer og utfordringer som dukker opp i verden og samtidig har som mål å lage et oversikt over nye muligheter til å bygge vår felles framtid på en bærekraftig måte, både i Danmark og andre land. 

 

Når er det sønsdagsåpent i Polen? 2020

For noen år siden bestemte den polske regjeringen å utstede forbud mot søndagshandel. Disse endringene ble introdusert gradvis, fra år til år. Selv i fjor ble butikker i Polen åpnet på 15 søndager. I år bare i 7. Skal du til Polen? Sjekk når butikkene skal åpne i 2020!

fot. Pixabay

Hvilke butikker angår av handelsforbudet? For det første er de forskjellige typer butikker (dagligvarebutikker, klesbutikker). Alle kjøpesentre, supermarkeder vil også være stengt.

Det er godt å vite at det er selvfølgelig unntak fra forbudet. Alle restauranter, isbarer, konditorier, kultur- og underholdning steder (f.eks. kino, teater), gavebutikker, apotek, bensinstasjoner, kiosker, blomsterbutikker og andre er åpne på søndager.

fot. Pixabay

Alle butikkene vil være åpen på følgende søndager:

  • 26. januar 2020
  • 5. april 2020
  • 26. april 2020
  • 28. juni 2020
  • 30. august 2020
  • 13. desember 2020
  • 20. desember 2020

På andre søndager du ikke gjør shopping. I tillegg, på statshelger og religiøse helligdager er butikker også stengt:

  • 1. januar – nyttårsdag
  • 6. januar – helligtrekongersdag
  • 12. – 13. april – påskedager
  • 1. mai – arbeidernes internasjonale kampdag
  • 3. mai – forfatningen av 3.mai
  • 11. juni – kristi lagemsfest
  • 15. august – jomfru Marias opptagelse i himmelen
  • 1. november – allehelgensdag
  • 11. november – polsk nasjonaldag
  • 25. – 26. desember – jul

11. april 2020 og 24. desember 2020, vil butikkene være åpne bare til kl. 14

fot. Pixabay

Betyr det at ingen dagligvarer er åpne på søndager? NEI.

Sannsynligvis når du går i gatene i Polen kan du se mange små butikker med en karakteristisk frosk. Żabka-butikker er vanligvis åpne. Du vil kjøpe der de mest nødvendige tingene (også alkohol). I tillegg kan små butikker også være åpne.

View this post on Instagram

#Łódź #Poland #Żabka

A post shared by Morten Mejlhede Rolsted (@mmmmmmmmmmmmmmmmr) on

Tradisjonelle polske fiskeoppskrifter 2019

Hvert år, i romjulen, pleier vi å skrive litt om polsk matkultur. Det er umulig å fortelle om alt på en gang fordi polsk kjøkken er virkelig rik på ulike retter. Avhengig av region kan man skaffe seg helt forskjellige matopplevelser. Denne regelen gjelder også julen. Menyen varierer ganske mye mellom regionene. Det som imidlertid er felles er at man feirer julaften i Polen uten å spise kjøtt. Av den grunn er det mange fiskeretter som må finne sin plass på bordet. Noen av dem kan dere lese om nedenfor 🙂 

 

 

Śledź w śmietanie / Sild i fløtesaus 


 

Sild er en av de fiskene som får mest oppmerksomhet når julen kommer. Det er mange måter å tilberede den på. Selv liker jeg den best i fløtesaus. Koriander er ikke en tilfeldig ingrediens her. Den gir silda en spesiell, fersk smak. Prøv selv.

 

Ingredienser:

  • 500 ml matfløte 18% 
  • 8 saltig sildefilet
  • 3 epler
  • 2 løk
  • 2 ts sukker
  • 1 ss hakket dill
  • 2 ss knust koriander
  • sitronsaft
  • salt, pepper 

Fremgangsmåte:

  1. Sett sildefileter i en matskål. Hell vann over dem. La dem stå i vannet i ca. 3 timer. Skift vann 2-3 ganger slik at silda blir mindre saltig. Etter 3 timer ta silda ut av vannet og tørk den litt med kjøkkenpapir.
  2. Skrell epler og riv dem på rivjerneni en separat matskåle. Hakk løk i små biter og sett til epler.
  3. Drypp sitronsaft over epler og løk, tilsett knust koriander, sukker, salt, pepper, dill og matfløte. Bland alt sammen.
  4. Skjær sild i ca. 3 centimeter brede stykker og bland med fløtesausen.
  5. Retten smaker best etter noen timer i kjøleskapet. Pynt med f.eks. fersk fill før servering. 

 

Karp w galarecie / Karpe i gelé


 

Karpe er kjempepopulær i polske hus i juletida. Man kan selvfølgelig gjøre det enkelt og steke eller bake den, men utvilsomt er det mange blant oss som foretrekker å tilbringe litt mer tid på kjøkkenet for å spise noe uvanlig på julaften. Derfor lager man karpe i gelé.

 

Ingredienser:

  • 1 karpe på ca. 1,5 kg
  • 2 gulrøtter, 1 sellerirot, 2 persillerot, et stykke purreløk
  • 2 løk
  • 3 ss olivenolje eller smør
  • 10 hele stykker allehånde
  • 4 laurbærblader
  • sitronsaft (1 sitron)
  • salt
  • pepper
  • sukker
  • gelatin (relevant mengde for 1 liter vann, sjekk omslaget)

Fremgangsmåte:

  1. Hvis man kjøper en fersk karpe, må karpen renses. Det går ut på å skrape skjellen bort, skjære hodet bort og ta innvoller ut. Del karpen i skiver. Drypp sitronsaft over fisken og tilsett salt. La den stå i ca. 30 minutter.
  2. Skrell gulrøtter, sellerirot, persillerot. Hakk i biter sammen med purreløk og stek med bruk av smør i en kasserolle. Tilsett ca. 1,5 liter vann, hakket løk, laurbærblader, allehånde, salt, litt pepper og kok i ca. 20 minutter.
  3. Sett karpeskiver til kokende buljong, og begynn å småkoke alt i ca. 30 minutter.
  4. Ta fisken ut og sil den. Krydre buljongen med bruk av sukker, salt og pepper. Den skal være søt, pikant og litt saltig. Løs gelatin opp og sett til buljongen.
  5. Legg fisken på et henholdsvis dyp fat, pynt med gulrøtter, persillerot, persille og hell avkjølt gelatin på dem. Fisken bør være nesten dekket av gelé. Plasser fatet i kjøleskap og vent til geléen stivner.

 

Ryba po grecku / Gresk fiskegryte 


View this post on Instagram

Idealnie soczysta w towarzystwie duszonych warzyw – RYBA PO GRECKU. Przepis ze zdjęciami krok po kroku i dokładnym opisem, jak wykonać u mnie na stronie! Link do świątecznych przepisów w BIO. Klik, klik TU: ⠀➡➡➡@ania_starmach ⬅⬅⬅ ⠀ "Przepis fantastyczny i bardzo prosty! Ryba wyszla zjawiskowo! Wszystkim smakowało!" ~ napisała Karolina pod przepisem. ⠀ A czy na Waszym świątecznym stole pojawi się w tym roku ryba po grecku? 🎄🎄🎄 ⠀ #dzieńdobry #przepis #rybapogrecku #wigilia #święta #świąteczneprzepisy #zdroweprzepisy #zdrowojem #dorsz #dorsznaświęta #smacznego #przepisynaświęta #tradycyjnapolskakuchnia #polskakuchnia #aniastarmach #masterchef #mniamniam #czyuwasbędzieRYBAPOGRECKU

A post shared by Ania Starmach (@ania_starmach) on

View this post on Instagram

Witajcie kochani w niedzielę ♥️ . Jak ten czas szybko płynie 🙂 zaraz święta uwielbiam ten czas ♥️ i chyba zdążyłam z prezentami 😁 została mi tylko mama ☺️ . A wy jak gotowi ? Ja nie do końca w sumie bo choinka w samochodzie nie ma komu przynieś do domu 🤣 a ja nie mam jak bo jestem w sumie unieruchomiona przez kostkę 🤦🤷 .. A wy jak tam choinka jest ?! 🤔😘👌 800 g filetów białej ryby (np. dorsza, morszczuka, miruny, mintaja), mrożonych lub świeżych 1/2 kg marchewki 150 g pietruszki 100 g selera 1 duża cebula 1 mały por (biała część) 3 szklaki wrzącej wody przyprawy: 1 łyżeczka soli, 3 ziela angielskie, 1 listek laurowy, po 1/2 łyżeczki: pieprzu, słodkiej papryki, bazylii, oregano 1 mały słoiczek (100 g) koncentratu pomidorowego olej roślinny do smażenia, np. ryżowy, słonecznikowy natka pietruszki do dekoracji PRZYGOTOWANIE Ryby rozmrozić i bardzo dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Pokroić na kawałki, posypać solą, pieprzem, odłożyć. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na jarzynowej tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka i zalać wrzącą wodą, posolić. Gotować przez 15 – 20 minut pod uchyloną pokrywą. Pod koniec dodać ziele angielskie i listek laurowy. W czasie gdy warzywa się gotują można usmażyć rybę: obtaczać ją w mące i smażyć partiami na złoto na rozgrzanym oleju. Odlać trochę wywaru (około pół szklanki) i rozmieszać w nim koncentrat pomidorowy. Cebulę i pora pokroić w półplasterki i zeszklić na patelni na oleju, dodać ugotowane warzywa wraz z wywarem oraz koncentrat, wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, bazylią i  oregano. Gorące warzywa położyć na usmażonej rybie w naczyniu szklanym lub ceramicznym. Ostudzić, przykryć i schłodzić w lodówce #foods#ryba#rybapogrecku#ests#przepisykulinarne#kulinaria#eats#reception#recepies#lunch#lunchtime#swietatuztuz#cosdobrego#smacznejedzenie#foods#diner#brekfasttime#brekfast#wiemcojem#smaczne#smacznego#jedzenie#przepisy#prosteprzepisy

A post shared by Paulina (@nie_idealna.pyza_) on

Selv om rettens navn refererer til Hellas, har den lite med dette landet å gjøre. Det er lett å lage den og det kan være grunnen til at gresk fiskegryte står i menyen i løpet av julefeiring hos mange.

 

Ingredienser:

  • 800 g hvitfiskfileter (f.eks. torsk, fersk eller frossen)
  • 0,5 kg gulrot
  • 150 g persillerot
  • 100 g sellerirot
  • 1 stort løk
  • 1 lite purreløk
  • 3 glass varmtvann
  • 1 ts salt
  • 3 hele stykker allehånde
  • 1 laurbærblad
  • salt, pepper, søt paprika, basilikum, oregano
  • 100 g tomatpuré
  • mel 
  • olje til å steke
  • persille for pynt 

 

Fremgangsmåte:

  1. Fisken må skjæres i stykker. Tilsett salt, pepper og la fisken vente i noen minutter.
  2. Gulrot, persillerot og sellerirot må skrelles og rives på rivjern. Legg dem i en kasserolle og hell varmtvann på. Tilsett salt. Kok i 15-20 minutter. På slutten av koking sett allehånde og laurbærblad til.
  3. Mens grønnsaker kokes, kan man steke fisken. Paner fisken i mel og stek stykke etter stykke.
  4. Bland tomatpuré med litt buljong i en separat skål.
  5. Løk og purreløk må skjæres i skiver og stekes til de blir gule.
  6. Sett løk, purreløk, tomatblanding til buljong og la den koke i noen minutter.  Smak til med salt, pepper, paprika, basilikum og oregano.
  7. Legg fisken på fatet. Legg varme grønnsaker i sausen på fisken. Avkjøl retten og sett den i kjøleskapet. Pynt med hakket persille.
  8. Det er best å tilberede retten litt tidligere, f.eks. dagen før servering. 

Prøv å eksperimentere på kjøkkenet selv! 

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top