Hvert år, i romjulen, pleier vi å skrive litt om polsk matkultur. Det er umulig å fortelle om alt på en gang fordi polsk kjøkken er virkelig rik på ulike retter. Avhengig av region kan man skaffe seg helt forskjellige matopplevelser. Denne regelen gjelder også julen. Menyen varierer ganske mye mellom regionene. Det som imidlertid er felles er at man feirer julaften i Polen uten å spise kjøtt. Av den grunn er det mange fiskeretter som må finne sin plass på bordet. Noen av dem kan dere lese om nedenfor 🙂
Śledź w śmietanie / Sild i fløtesaus
Sild er en av de fiskene som får mest oppmerksomhet når julen kommer. Det er mange måter å tilberede den på. Selv liker jeg den best i fløtesaus. Koriander er ikke en tilfeldig ingrediens her. Den gir silda en spesiell, fersk smak. Prøv selv.
Ingredienser:
- 500 ml matfløte 18%
- 8 saltig sildefilet
- 3 epler
- 2 løk
- 2 ts sukker
- 1 ss hakket dill
- 2 ss knust koriander
- sitronsaft
- salt, pepper
Fremgangsmåte:
- Sett sildefileter i en matskål. Hell vann over dem. La dem stå i vannet i ca. 3 timer. Skift vann 2-3 ganger slik at silda blir mindre saltig. Etter 3 timer ta silda ut av vannet og tørk den litt med kjøkkenpapir.
- Skrell epler og riv dem på rivjerneni en separat matskåle. Hakk løk i små biter og sett til epler.
- Drypp sitronsaft over epler og løk, tilsett knust koriander, sukker, salt, pepper, dill og matfløte. Bland alt sammen.
- Skjær sild i ca. 3 centimeter brede stykker og bland med fløtesausen.
- Retten smaker best etter noen timer i kjøleskapet. Pynt med f.eks. fersk fill før servering.
Karp w galarecie / Karpe i gelé
Karpe er kjempepopulær i polske hus i juletida. Man kan selvfølgelig gjøre det enkelt og steke eller bake den, men utvilsomt er det mange blant oss som foretrekker å tilbringe litt mer tid på kjøkkenet for å spise noe uvanlig på julaften. Derfor lager man karpe i gelé.
Ingredienser:
- 1 karpe på ca. 1,5 kg
- 2 gulrøtter, 1 sellerirot, 2 persillerot, et stykke purreløk
- 2 løk
- 3 ss olivenolje eller smør
- 10 hele stykker allehånde
- 4 laurbærblader
- sitronsaft (1 sitron)
- salt
- pepper
- sukker
- gelatin (relevant mengde for 1 liter vann, sjekk omslaget)
Fremgangsmåte:
- Hvis man kjøper en fersk karpe, må karpen renses. Det går ut på å skrape skjellen bort, skjære hodet bort og ta innvoller ut. Del karpen i skiver. Drypp sitronsaft over fisken og tilsett salt. La den stå i ca. 30 minutter.
- Skrell gulrøtter, sellerirot, persillerot. Hakk i biter sammen med purreløk og stek med bruk av smør i en kasserolle. Tilsett ca. 1,5 liter vann, hakket løk, laurbærblader, allehånde, salt, litt pepper og kok i ca. 20 minutter.
- Sett karpeskiver til kokende buljong, og begynn å småkoke alt i ca. 30 minutter.
- Ta fisken ut og sil den. Krydre buljongen med bruk av sukker, salt og pepper. Den skal være søt, pikant og litt saltig. Løs gelatin opp og sett til buljongen.
- Legg fisken på et henholdsvis dyp fat, pynt med gulrøtter, persillerot, persille og hell avkjølt gelatin på dem. Fisken bør være nesten dekket av gelé. Plasser fatet i kjøleskap og vent til geléen stivner.
Ryba po grecku / Gresk fiskegryte
Selv om rettens navn refererer til Hellas, har den lite med dette landet å gjøre. Det er lett å lage den og det kan være grunnen til at gresk fiskegryte står i menyen i løpet av julefeiring hos mange.
Ingredienser:
- 800 g hvitfiskfileter (f.eks. torsk, fersk eller frossen)
- 0,5 kg gulrot
- 150 g persillerot
- 100 g sellerirot
- 1 stort løk
- 1 lite purreløk
- 3 glass varmtvann
- 1 ts salt
- 3 hele stykker allehånde
- 1 laurbærblad
- salt, pepper, søt paprika, basilikum, oregano
- 100 g tomatpuré
- mel
- olje til å steke
- persille for pynt
Fremgangsmåte:
- Fisken må skjæres i stykker. Tilsett salt, pepper og la fisken vente i noen minutter.
- Gulrot, persillerot og sellerirot må skrelles og rives på rivjern. Legg dem i en kasserolle og hell varmtvann på. Tilsett salt. Kok i 15-20 minutter. På slutten av koking sett allehånde og laurbærblad til.
- Mens grønnsaker kokes, kan man steke fisken. Paner fisken i mel og stek stykke etter stykke.
- Bland tomatpuré med litt buljong i en separat skål.
- Løk og purreløk må skjæres i skiver og stekes til de blir gule.
- Sett løk, purreløk, tomatblanding til buljong og la den koke i noen minutter. Smak til med salt, pepper, paprika, basilikum og oregano.
- Legg fisken på fatet. Legg varme grønnsaker i sausen på fisken. Avkjøl retten og sett den i kjøleskapet. Pynt med hakket persille.
- Det er best å tilberede retten litt tidligere, f.eks. dagen før servering.
Prøv å eksperimentere på kjøkkenet selv!
super , dziekuje za przepisy i blog. Dobra robota 🙂
takk! 🙂
Fantastisk innlegg 🤩🤩🤩
Lurer bare på “sild i fløtesaus” burde det ikke stå sild i rømme/rømmesaus eller bare rømmesild😃🐟