Tradisjonelle polske fiskeoppskrifter 2019

Hvert år, i romjulen, pleier vi å skrive litt om polsk matkultur. Det er umulig å fortelle om alt på en gang fordi polsk kjøkken er virkelig rik på ulike retter. Avhengig av region kan man skaffe seg helt forskjellige matopplevelser. Denne regelen gjelder også julen. Menyen varierer ganske mye mellom regionene. Det som imidlertid er felles er at man feirer julaften i Polen uten å spise kjøtt. Av den grunn er det mange fiskeretter som må finne sin plass på bordet. Noen av dem kan dere lese om nedenfor 🙂 

 

 

Śledź w śmietanie / Sild i fløtesaus 


 

Sild er en av de fiskene som får mest oppmerksomhet når julen kommer. Det er mange måter å tilberede den på. Selv liker jeg den best i fløtesaus. Koriander er ikke en tilfeldig ingrediens her. Den gir silda en spesiell, fersk smak. Prøv selv.

 

Ingredienser:

  • 500 ml matfløte 18% 
  • 8 saltig sildefilet
  • 3 epler
  • 2 løk
  • 2 ts sukker
  • 1 ss hakket dill
  • 2 ss knust koriander
  • sitronsaft
  • salt, pepper 

Fremgangsmåte:

  1. Sett sildefileter i en matskål. Hell vann over dem. La dem stå i vannet i ca. 3 timer. Skift vann 2-3 ganger slik at silda blir mindre saltig. Etter 3 timer ta silda ut av vannet og tørk den litt med kjøkkenpapir.
  2. Skrell epler og riv dem på rivjerneni en separat matskåle. Hakk løk i små biter og sett til epler.
  3. Drypp sitronsaft over epler og løk, tilsett knust koriander, sukker, salt, pepper, dill og matfløte. Bland alt sammen.
  4. Skjær sild i ca. 3 centimeter brede stykker og bland med fløtesausen.
  5. Retten smaker best etter noen timer i kjøleskapet. Pynt med f.eks. fersk fill før servering. 

 

Karp w galarecie / Karpe i gelé


 

Karpe er kjempepopulær i polske hus i juletida. Man kan selvfølgelig gjøre det enkelt og steke eller bake den, men utvilsomt er det mange blant oss som foretrekker å tilbringe litt mer tid på kjøkkenet for å spise noe uvanlig på julaften. Derfor lager man karpe i gelé.

 

Ingredienser:

  • 1 karpe på ca. 1,5 kg
  • 2 gulrøtter, 1 sellerirot, 2 persillerot, et stykke purreløk
  • 2 løk
  • 3 ss olivenolje eller smør
  • 10 hele stykker allehånde
  • 4 laurbærblader
  • sitronsaft (1 sitron)
  • salt
  • pepper
  • sukker
  • gelatin (relevant mengde for 1 liter vann, sjekk omslaget)

Fremgangsmåte:

  1. Hvis man kjøper en fersk karpe, må karpen renses. Det går ut på å skrape skjellen bort, skjære hodet bort og ta innvoller ut. Del karpen i skiver. Drypp sitronsaft over fisken og tilsett salt. La den stå i ca. 30 minutter.
  2. Skrell gulrøtter, sellerirot, persillerot. Hakk i biter sammen med purreløk og stek med bruk av smør i en kasserolle. Tilsett ca. 1,5 liter vann, hakket løk, laurbærblader, allehånde, salt, litt pepper og kok i ca. 20 minutter.
  3. Sett karpeskiver til kokende buljong, og begynn å småkoke alt i ca. 30 minutter.
  4. Ta fisken ut og sil den. Krydre buljongen med bruk av sukker, salt og pepper. Den skal være søt, pikant og litt saltig. Løs gelatin opp og sett til buljongen.
  5. Legg fisken på et henholdsvis dyp fat, pynt med gulrøtter, persillerot, persille og hell avkjølt gelatin på dem. Fisken bør være nesten dekket av gelé. Plasser fatet i kjøleskap og vent til geléen stivner.

 

Ryba po grecku / Gresk fiskegryte 


View this post on Instagram

Idealnie soczysta w towarzystwie duszonych warzyw – RYBA PO GRECKU. Przepis ze zdjęciami krok po kroku i dokładnym opisem, jak wykonać u mnie na stronie! Link do świątecznych przepisów w BIO. Klik, klik TU: ⠀➡➡➡@ania_starmach ⬅⬅⬅ ⠀ "Przepis fantastyczny i bardzo prosty! Ryba wyszla zjawiskowo! Wszystkim smakowało!" ~ napisała Karolina pod przepisem. ⠀ A czy na Waszym świątecznym stole pojawi się w tym roku ryba po grecku? 🎄🎄🎄 ⠀ #dzieńdobry #przepis #rybapogrecku #wigilia #święta #świąteczneprzepisy #zdroweprzepisy #zdrowojem #dorsz #dorsznaświęta #smacznego #przepisynaświęta #tradycyjnapolskakuchnia #polskakuchnia #aniastarmach #masterchef #mniamniam #czyuwasbędzieRYBAPOGRECKU

A post shared by Ania Starmach (@ania_starmach) on

View this post on Instagram

Witajcie kochani w niedzielę ♥️ . Jak ten czas szybko płynie 🙂 zaraz święta uwielbiam ten czas ♥️ i chyba zdążyłam z prezentami 😁 została mi tylko mama ☺️ . A wy jak gotowi ? Ja nie do końca w sumie bo choinka w samochodzie nie ma komu przynieś do domu 🤣 a ja nie mam jak bo jestem w sumie unieruchomiona przez kostkę 🤦🤷 .. A wy jak tam choinka jest ?! 🤔😘👌 800 g filetów białej ryby (np. dorsza, morszczuka, miruny, mintaja), mrożonych lub świeżych 1/2 kg marchewki 150 g pietruszki 100 g selera 1 duża cebula 1 mały por (biała część) 3 szklaki wrzącej wody przyprawy: 1 łyżeczka soli, 3 ziela angielskie, 1 listek laurowy, po 1/2 łyżeczki: pieprzu, słodkiej papryki, bazylii, oregano 1 mały słoiczek (100 g) koncentratu pomidorowego olej roślinny do smażenia, np. ryżowy, słonecznikowy natka pietruszki do dekoracji PRZYGOTOWANIE Ryby rozmrozić i bardzo dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Pokroić na kawałki, posypać solą, pieprzem, odłożyć. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na jarzynowej tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka i zalać wrzącą wodą, posolić. Gotować przez 15 – 20 minut pod uchyloną pokrywą. Pod koniec dodać ziele angielskie i listek laurowy. W czasie gdy warzywa się gotują można usmażyć rybę: obtaczać ją w mące i smażyć partiami na złoto na rozgrzanym oleju. Odlać trochę wywaru (około pół szklanki) i rozmieszać w nim koncentrat pomidorowy. Cebulę i pora pokroić w półplasterki i zeszklić na patelni na oleju, dodać ugotowane warzywa wraz z wywarem oraz koncentrat, wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, bazylią i  oregano. Gorące warzywa położyć na usmażonej rybie w naczyniu szklanym lub ceramicznym. Ostudzić, przykryć i schłodzić w lodówce #foods#ryba#rybapogrecku#ests#przepisykulinarne#kulinaria#eats#reception#recepies#lunch#lunchtime#swietatuztuz#cosdobrego#smacznejedzenie#foods#diner#brekfasttime#brekfast#wiemcojem#smaczne#smacznego#jedzenie#przepisy#prosteprzepisy

A post shared by Paulina (@nie_idealna.pyza_) on

Selv om rettens navn refererer til Hellas, har den lite med dette landet å gjøre. Det er lett å lage den og det kan være grunnen til at gresk fiskegryte står i menyen i løpet av julefeiring hos mange.

 

Ingredienser:

  • 800 g hvitfiskfileter (f.eks. torsk, fersk eller frossen)
  • 0,5 kg gulrot
  • 150 g persillerot
  • 100 g sellerirot
  • 1 stort løk
  • 1 lite purreløk
  • 3 glass varmtvann
  • 1 ts salt
  • 3 hele stykker allehånde
  • 1 laurbærblad
  • salt, pepper, søt paprika, basilikum, oregano
  • 100 g tomatpuré
  • mel 
  • olje til å steke
  • persille for pynt 

 

Fremgangsmåte:

  1. Fisken må skjæres i stykker. Tilsett salt, pepper og la fisken vente i noen minutter.
  2. Gulrot, persillerot og sellerirot må skrelles og rives på rivjern. Legg dem i en kasserolle og hell varmtvann på. Tilsett salt. Kok i 15-20 minutter. På slutten av koking sett allehånde og laurbærblad til.
  3. Mens grønnsaker kokes, kan man steke fisken. Paner fisken i mel og stek stykke etter stykke.
  4. Bland tomatpuré med litt buljong i en separat skål.
  5. Løk og purreløk må skjæres i skiver og stekes til de blir gule.
  6. Sett løk, purreløk, tomatblanding til buljong og la den koke i noen minutter.  Smak til med salt, pepper, paprika, basilikum og oregano.
  7. Legg fisken på fatet. Legg varme grønnsaker i sausen på fisken. Avkjøl retten og sett den i kjøleskapet. Pynt med hakket persille.
  8. Det er best å tilberede retten litt tidligere, f.eks. dagen før servering. 

Prøv å eksperimentere på kjøkkenet selv! 

Hei og velkommen! Jeg heter Agata og bor i Gdańsk :) Jeg elsker å oppdage nye steder, så på bloggen skal jeg anbefale plasser som er verdt å besøke i Polen. Men også gi masse gode reisetips til dere som vil besøke Polen! Kontakt: [email protected]
Posts created 564

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top