Polsk matkultur – smaken av tradisjon i moderne tid

Polsk matkultur er rik og variert, og har en lang historie som strekker seg tilbake til middelalderen. Den er kjent for sine deilige smaker og generøse porsjoner, og er dypt forankret i landets tradisjoner og kultur. I denne artikkelen vil vi ta en nærmere titt på noen av de mest populære ingrediensene og rettene som brukes i polsk matlaging.

Bildet: Adobe Stock

Kjøtt er et sentralt element i polsk matkultur, med svinekjøtt, kylling og oksekjøtt som de mest populære typene. Kjøttretter er ofte tilberedt ved å koke, steke eller grille, og er vanligvis servert med rikelig med saus. Polske pølser, kalt “kiełbasa”, er også en viktig del av landets kulinariske arv, og finnes i mange varianter.

En annen viktig ingrediens i polsk mat er poteter, som brukes som en grunnleggende tilbehør i mange retter. Poteter kan kokes, stekes eller lages som dumplings, kjent som “pierogi”. Pierogi er en av de mest kjente polske rettene, og kan fylles med en rekke ingredienser, som kjøtt, sopp, ost eller frukt.

Kål er også en sentral ingrediens i polsk matkultur og brukes i forskjellige retter, som supper, gryteretter og salater. En av de mest kjente rettene med kål er “bigos”, som er en deilig blanding av surkål, fersk kål, ulike typer kjøtt og krydder.

Sopp er populære i polsk mat og finnes i mange retter, spesielt i høstmånedene. Sopp brukes ofte i supper, sauser og fyllinger, samt i tradisjonelle retter som “żurek” (surdeigssupppe) og “barszcz” (borsjtsj).

Polsk mat har også et bredt utvalg av søtsaker og desserter, som ofte inkluderer frukt, nøtter og honning. Noen av de mest populære søtsakene er “sernik” (ostekake) og “makowiec”.

Bildet: Adobe Stock

Krydder og urter spiller en viktig rolle i polsk matlaging, og gir rettene deres karakteristiske smak. Noen av de mest populære krydderne inkluderer pepper, karve, laurbærblad, allehånde og marjoram. Dill, persille og timian er også vanlige urter som brukes i polsk mat. I tillegg til disse ingrediensene og rettene er det også mange regionale spesialiteter i Polen. Noen eksempler er “placki ziemniaczane” (potetpannekaker) fra regionen Podhale og “oscypek” (røkt saueost) fra Tatrafjellene.

Polsk mat er også kjent for sin gjestfrihet og tradisjonen med å samle familie og venner rundt bordet for å dele et måltid. Dette er spesielt tydelig under høytider som jul og påske, hvor polske familier forbereder et stort utvalg av tradisjonelle retter og feirer sammen.

Bildet: Adobe Stock

Polsk matkultur er en rik og variert kulinarise, som har noe for enhver smak. Med sine karakteristiske smaker, generøse porsjoner og gjestfrihet, er det ikke rart at polsk mat fortsetter å vokse i popularitet både nasjonalt og internasjonalt.

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Hoteller i Trippelbyen: 6 beste områder for overnatting i Gdańsk, Sopot og Gdynia

Er du klar for ditt neste eventyr i Trippelbyen og lurer på hvor du skal bo? Denne dynamiske regionen i Polen, som inkluderer Gdansk, Sopot og Gdynia, har mange unike og spennende områder å utforske. I denne artikkelen vil vi veilede deg gjennom seks av de mest interessante områdene for overnatting, slik at du kan finne det perfekte stedet å slappe av etter en lang dag med sightseeing og opplevelser.

 

1. Gdańsk – gamlebyen

Det historiske hjertet av Gdańsk er kjent for sine mange monumenter, som St. Mary’s Basilika, Rådhuset og Neptuns fontene. Her finner du et bredt utvalg av overnattingsmuligheter, fra hoteller og vandrerhjem til leiligheter. Gå en tur langs Motlawa elven, og opplev den sjarmerende atmosfæren på Długie Pobrzeże. Her anbefaler vi å sjekke Chmielnagate og hotellene som Grano, Radisson, Deo Plaza

 

2. Gdansk – Oliwa

Oliwa er en grønn bydel i Gdańsk, kjent for sin vakre Oliwa-park, Oliwa-katedralen og Abbots palass. Dette er et fredelig sted å bo, samtidig som det har gode forbindelser til resten av Trójmiasto. Besøk den imponerende Oliwa-katedralen og ta en spasertur i den vakre parken, hvor du kan nyte flott utsikt og arkitektoniske perler. Hampton by Hilton er verdt å sjekke.

 

3. Sopot – Sentrum

Sopot er en populær badeby med mange attraksjoner, som det berømte moloet, det skjeve huset og skogen Opera. Sentrum av byen tilbyr mange overnattingsmuligheter, inkludert hoteller, gjestehus og leiligheter. Nyt strandlivet, ta en spasertur langs den populære Bohaterów Monte Cassino-gaten og prøv deilige lokale retter i en av de mange restaurantene. Sofitel Grand eller Sheraton ligger ved brygga i Sopot, hvorfra du kan beundre den vakre utsikten.

 

4. Sopot – Karlikowo

Dette er en roligere del av Sopot, som ligger nær stranden og skogen. Her finner du komfortabel overnatting i villaer og pensjonater, og det er lett å komme seg til både sentrum av Sopot og Gdańsk og Gdynia. Utforsk den vakre Karlikowo-stranden og nyt et avslappende opphold i denne idylliske bydelen. Sjekk der Sopotorium og Radisson Blue

 

5. Gdynia – Śródmieście

Dette moderne havneområdet i Gdynia er kjent for sine attraksjoner, som Gdynia akvarium, Emigrasjonens museum og Kościuszko-plassen. Her finner du mange overnattingsmuligheter, fra hoteller til leiligheter. Besøk det imponerende ORP Błyskawica-krigsskipet og nyt den livlige atmosfæren på Kościuszko-plassen. Her anbefaler vi å sjekke Mercure og Courtyard by Marriott

 

6. Gdynia – Orłowo

Orłowo er en sjarmerende bydel i Gdynia, kjent for sitt klippe, vakre strand og skoger. Dette er et flott sted å bo hvis du søker ro og nærhet til naturen, samtidig som du ønsker å være nær Gdynia sentrum. Utforsk Orłowo-klippen og den pittoreske stranden, og ta en tur i de omkringliggende skogene for en avslappende og naturskjønn opplevelse. Her står en pen hotell Quadrille

 

Hver av disse områdene har sine unike trekk og attraksjoner, noe som gjør at hver besøkende bør kunne finne et passende sted å bo i Trippelbyen. Så uansett hva du ser etter – enten det er luksus, komfort eller nærhet til kultur og historie – vil du kunne finne det perfekte overnattingsstedet i Trippelbyen. Lykke til med planleggingen av ditt besøk og nyt oppholdet i Trippelbyen!

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Hvordan reise rundt i Trippelbyen- Gdansk, Sopot, Gdynia?

Trójmiasto, også kjent som Trippelbyen, er en sammenslåing av tre polske byer: Gdańsk, Gdynia og Sopot. Dette kystområdet tiltrekker seg turister på grunn av sin historie, arkitektur og vakre strender. For å få mest mulig ut av ditt besøk til Trójmiasto, er det viktig å vite hvordan du kan bevege deg rundt i området. I denne artikkelen vil vi utforske ulike transportmuligheter, inkludert offentlig transport, SKM, bilutleie, Uber, Bolt, taxi og nyttige applikasjoner som “jakdojade”.

Jeg tror at reiseapp “jakdojade” vil være den mest hjelpsomme. “Jak dojadę” er en nyttig app for å finne den beste ruten med offentlig transport i Trójmiasto. Appen er tilgjengelig på både polsk og engelsk og gir detaljerte instruksjoner om hvordan du kommer deg fra ett sted til et annet, inkludert informasjon om transportmidler, tidsplaner og billettpriser. Det er også mulig å kjøpe billetter direkte i appen, noe som gjør det enkelt og praktisk for turister å bruke offentlig transport. Last ned på Android og IOS

 

1. Offentlig transport

Offentlig transport i Trójmiasto er godt organisert og rimelig. Du kan enkelt komme deg rundt med buss, trikk og tog. Billetter kan kjøpes på billettautomater, kiosker eller direkte fra sjåføren. Du kan også bruke et elektronisk kort, kalt “Metropolitalny Bilet Elektroniczny” (Metropolitan Electronic Ticket), som gir deg ubegrenset tilgang til offentlig transport innenfor en bestemt periode.

2. Bytog– SKM (Szybka Kolej Miejska)

SKM er et bytog som forbinder Gdańsk, Sopot og Gdynia, og er et av de raskeste og mest praktiske alternativene for å reise mellom byene. Tog kjører regelmessig, og billetter kan kjøpes på stasjonen eller via en mobilapp. Husk å validere billetten din før du går om bord.

3. Bilutleie

Hvis du ønsker mer frihet og fleksibilitet, kan du vurdere å leie en bil. Det finnes flere bilutleiefirmaer i Trójmiasto, både internasjonale og lokale aktører. Husk å sammenligne priser og sjekk for eventuelle ekstra gebyrer før du bestiller. Vær oppmerksom på at parkering kan være utfordrende i noen områder, spesielt i gamlebyen i Gdańsk.

4. Uber, Bolt og taxi

Uber og Bolt er populære drosjetjenester i Trójmiasto, og de kan være en enkel og rask måte å komme seg rundt på. Disse appene lar deg bestille og betale for turer direkte fra smarttelefonen din. Hvis du foretrekker en tradisjonell taxi, finnes det også mange taxiselskaper å velge mellom. Vær oppmerksom på at prisene kan variere, så det er lurt å spørre om en estimert pris før turen starter.

5. Ferger og båtturer

Trójmiasto ligger ved kysten, og en tur med ferge eller båt kan være en spennende måte å se området fra en annen vinkel. Det er flere fergeforbindelser mellom byene og til nærliggende steder som Hel-halvøya og Westerplatte. Båtturer er også en populær turistattraksjon, spesielt langs elven Motława i Gdańsk og mellom Gdynia og Sopot.

Bildet: Pixabay

For å komme deg fra Gdańsk Lech Wałęsa lufthavn (GDN) til gamlebyen i Gdańsk, har du flere transportalternativer:

1. Tog

Flyplassstasjonen heter “Gdańsk Port Lotniczy”, og toget går til “Gdansk Wrzeszcz” (dette toget tar deg til Gdynia også). Tog går regelmessig og tar omtrent 20-30 minutter. Der tar du neste bytog til gamlebyen i Gdansk. Fra Gdańsk Główny kan du gå til gamlebyen på cirka 10-15 minutter eller ta en trikk eller buss for en kortere reise.

2. Buss

Buss nummer 210 går fra flyplassen til sentrum av Gdańsk, og stopper ved “Gdańsk Hucisko” nær gamlebyen. Turen tar omtrent 30-40 minutter, og bussene går hver halvtime.

3. Taxi, Uber eller Bolt

Hvis du foretrekker en mer direkte og komfortabel transport, kan du ta en taxi, Uber eller Bolt fra flyplassen til gamlebyen. Prisen avhenger av trafikken og tidspunktet på dagen, men det tar vanligvis omtrent 20-30 minutter å kjøre. Det er en taxiholdeplass utenfor ankomsthallen på flyplassen, og du kan også bestille en Uber eller Bolt via deres respektive apper på smarttelefonen din.

Bildet: P. Nisiewicz, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=43946667

For å komme deg fra gamlebyen i Gdańsk til stranden, kan du velge mellom flere transportalternativer. Hvis du ønsker å besøke stranden i Gdańsk Brzeźno, Jelitkowo, Sopot eller Gdynia, kan du følge disse anbefalingene:

1. Tog (SKM)

En av de enkleste og raskeste måtene å komme til stranden er å ta SKM-tog (Szybka Kolej Miejska). Fra “Gdańsk Główny” (Gdańsk Hovedstasjon), kan du ta toget mot Sopot eller Gdynia. Tog går regelmessig, og det tar omtrent 15-20 minutter til Sopot og 25-35 minutter til Gdynia. Hvis du skal til stranden i Gdańsk Brzeźno, kan du ta toget til “Gdańsk Zaspa” og deretter bytte til buss eller trikk.

2. Buss og trikk

Du kan også ta buss eller trikk for å komme til stranden. For å komme til Brzeźno-stranden i Gdańsk, kan du ta trikk nummer 3 fra Gdansk Hovedstasjon til Brzezno Dom Zdrojowy. For å nå stranden i Jelitkowo, kan du ta trikk nummer 2 eller 8 fra Gdańsk Hovedstasjon til Jelitkowo.

Hvor kjøpe billetter?

Kjøp av billetter til offentlig transport i Trójmiasto (Gdańsk, Gdynia og Sopot) kan gjøres på flere måter. Her er noen av de mest populære metodene:

1. Billettautomater

Billettautomater finnes ved de fleste trikke- og bussholdeplasser, samt på togstasjoner som SKM. Disse automater aksepterer vanligvis kontanter og kortbetaling. Følg instruksjonene på skjermen for å velge riktig billetttype og betale for den.

2. Kiosker og butikker

Du kan kjøpe offentlige transportbilletter i kiosker og noen butikker merket med “Bilety” (billetter) skilt. Betaling skjer vanligvis kontant eller med kort. Spør betjeningen om hjelp hvis du er usikker på hvilken billett du trenger.

3. Ombord på buss og trikk

I noen tilfeller kan du kjøpe billetter direkte fra sjåføren når du går ombord på bussen eller trikken. Husk at da kan det bli litt dyrere og du kan ikke betale med kort. Det er best å ha kontanter for å betale i slike situasjoner.

4. Mobilapper

Du kan også kjøpe billetter via mobilapper, for eksempel “SkyCash”, “mPay” eller “jakdojade”. Last ned appen på smarttelefonen din, registrer deg og legg til betalingsinformasjonen din. Følg instruksjonene i appen for å velge og kjøpe billetten din. Billetter kjøpt via mobilapper trenger vanligvis ikke å valideres, da de har en digital tidsstempel. Dette er det jeg anbefaler mest.
Når du har kjøpt billetten, husk å validere den ved å stemple den i en billettvalideringsmaskin ombord på bussen, trikken eller på togstasjonen. Dette gjelder ikke billetter kjøpt via mobilapper.

Hvor mye er det?

Billetter til buss eller trikk koster i Gdansk og Gdynia: 4,8 PLN (enkeltbillett), 6 PLN (75-minutters billett),

SKM-billetter fra Gdansk Hovedstasjon til Sopot koster 5,5 PLN,

Togbilleter fra Gdansk Port Lotniczy (Gdansk Lufthavn) til Gdansk Wrzeszcz koster 5,5 PLN.

Bildet: Adobe Stock

Trójmiasto tilbyr et bredt spekter av transportalternativer for å dekke ethvert behov og budsjett. Uansett om du foretrekker offentlig transport, leiebil, drosje eller båt, er det enkelt å komme seg rundt og utforske det vakre og historiske området. Ikke glem å laste ned nyttige applikasjoner som “jakdojade” for å hjelpe deg med å planlegge reisen og sørge for en problemfri opplevelse i Trójmiasto. God reise!

 

Dyrehagen i Gdansk

Czy wiesz, że największe zoo w Polsce znajduje się w Gdańsku? Ma 126 hektarów! W 2019 roku zoo odwiedziło prawie pół miliona osób! Niedawno odwiedziłam to miejsce i chciałabym Wam pokazać, co można tam zobaczyć.

 

Ogród zoologiczny w Gdańsku istnieje od 1954 roku. Znajduje się tam piękny budynek, który do 1945 roku pełnił funkcję sanatorium. Początki zoo były dość trudne, bo brakowało pieniędzy na niezbędne rzeczy. Zostało to rozwiązane dzięki pracy społecznej. Młodzi ludzie i pracownicy różnych firm z Trippelby pomogli w rozwoju ogrodu zoologicznego w Gdańsku.

 

 

 

 

Obecnie żyją tam 162 gatunki zwierząt. To jedyne miejsce w Polsce, gdzie jest Anoa. W zoo trzymane są również kondory andyjskie. Widziałem tam małą małpkę, rysie, foki, pingwiny i wiele innych zwierząt.

 

 

 

 

 

 

Oprócz typowego ogrodu zoologicznego znajduje się tam małe zoo . Jest to miejsce dla dzieci, gdzie mogą zobaczyć kozy, owce, króliki i alpaki. Jest to dodatkowo płatne, a godziny otwarcia można znaleźć tutaj .

 

I Matildas hage finner du mange planter å spise. Du vil også se små bihus der.

 

 

Selvfølgelig vil du se mange dyr, men det er ikke alt du kan gjøre. Du kan også ha det gøy på tauparken.

 

Det finnes flere kafeer, barer og restauranter, så du blir ikke sulten.

 

 

Bildet: Wikipedia
Bildet: Wikipedia

Du har også muligheten til å besøke dyrehagen med retro-tog. Finn ut mer her.

 

 

Selvfølgelig er det også flere suvenirbutikker hvor du kan kjøpe for eksempel maskoter, postkort.

 

 

Adresse:

Karwieńska 3,

80-328 Gdańsk

 

Billetter:

Billetter koster fra 15 til 40 PLN. Det avhenger av måned og type billett. Du kan kjøpe billetter foran dyrehagen, i en billettmaskin eller online. Mer informasjon her.

 

Åpningstider :

Dyrehagen er åpen hele året.

 

Hvordan komme dit?

Znajduje się około 2,3 km od centrum Gdańska Oliwy.

Można dojechać autobusem linii 179 lub 622 , który znajduje się w pobliżu Parku Oliwskiego.

Jest też duży parking.

Strona internetowa

 

 

 

Niektóre zdjęcia w poście pochodzą z różnych kont na Instagramie. Kliknij zdjęcia, aby wyświetlić profile na Instagramie. 

Ting å gjøre med barn i Gdansk- 15 steder!

I dag vil vi presentere noen av de beste stedene å besøke i Gdańsk med barna. Fra historiske steder til dyreparker og lekeplasser – denne byen har noe å tilby for enhver smak og alder. Klikk på navnet for å se kartet. Så, la oss begynne!

 

1. Gdańsk Karusell

Denne karusellen, som ligger i sentrum av byen, er et flott sted for barna å ha det gøy. Karusellen er designet i en retrostil og tiltrekker seg oppmerksomhet fra forbipasserende. Rundt karusellen finner du også et avslapningsområde med sitteplasser og spesialdesignet grøntområde, noe som gjør dette stedet ideelt for å slappe av etter en intens dag med sightseeing.

 

2. Amber Sky

Turen varer 15 minutter og er en fantastisk måte å få en bedre utsikt over byen. Hvert hjul tar noen minutter å fullføre. Dette er en flott mulighet for å ta fantastiske bilder. Amber Sky pariserhjulet gir deg en spektakulær utsikt over Gdańsks gamleby, stadion, og på en klar dag, til og med Hel-halvøya. Les mer HER

Bildet: Adobe Stock

3. Ambermuseet

Dette er et interessant sted å besøke. Barna vil elske å lære om rav, som er tilgjengelig for salg over hele Gdańsk. Museet ligger i hjertet av gamlebyen og har en imponerende samling ravprodukter fra romertiden til i dag.

 

4. Hipodrom

Hva kan du se i Gdańsk med barn? Helt klart Hipodrom, som er full av hester! Sjekk om det er konkurranser på Hipodrom, som ligger mellom Gdańsk og Sopot. Her finner du flere rideskoler der du kan ta ridetimer, eller barnet ditt kan bare ri en hest eller en ponni. Les mer HER

 

5. Egn av leke

Dette er den største utendørs lekeplassen i Trippelbyen-området, med mange sklier, stiger, sandkasser og en skatepark. I nærheten finner du også en utendørs treningsplass, sykkelstier, rekreasjonsområder og en strand.

Bildet: Adobe Stock

6. Flippermuseum

Fliper Stacja er et unikt sted på Gdańsks attraksjonskart. Flere titalls fungerende flipperspill garanterer topp underholdning. Det er verdt å vise dette stedet til barna og introdusere dem for en helt annen verden av spill. Med billettprisen kan du bruke maskinene uten begrensning. Les mer HER.

 

7. Gdansks Dyrehagen

Gdansks dyrehagen er et vakkert sted med romslige områder og et stort utvalg av eksotiske dyr som tas godt vare på. Det er en flott utflukt for familier, og passer til barn i alle aldre. Besøkende kan se et bredt spekter av dyrearter, inkludert bongoantiloper, arabisk oryx, dvergflodhester og storslåtte åtselgribber. Les mer HER

 

8. Europeiske Solidaritetssenter og Lekavdeling

Dette er et interaktivt sted som lærer barn om historien til Solidaritetsbevegelsen og streikene ved Gdansk-verftet gjennom lek og utdanning. Det er et attraktivt og moderne utstillingsområde som passer for alle aldre, inkludert ungdom og voksne. Lekavdelingen har separate områder for barn opp til fem og åtte år, med aktiviteter som fremmer solidaritetsverdier. Les mer HER

 

9. Båttur til Westerplatte

En båttur til Westerplatte gir en fantastisk historieleksjon og muligheten til å se Gdansk og dens historiske monumenter fra elven Motława. Utsikten over Gdansk-verftet, skipene og kranene er imponerende for både unge og gamle.

 

10. Gdańsk-skiltet

Dette er et flott sted for et familiebilde. Skiltet er stort og umulig å overse når du går langs Motława-elven. Du finner det ved siden av Filharmoniabygningen, på øya Ołowianka, som du kan nå direkte via en bro over elven.

 

11. Maritim Kultursenter

Dette utdanningssenteret gir innsikt i livet på havet og maritim kultur. Besøkende kan styre modellskip i et stort basseng, prøve på sjømannsklær og lære om havneliv. En av høydepunktene er muligheten til å skape en tsunami.

 

12. Hewelianum

Hewelianum er et moderne og interaktivt senter for utdanning gjennom lek og erfaring i gamle festninger på Gradowa-høyden. Det tilbyr spennende utstillinger om geografi, natur, energi, matematikk og historie, samt panoramautsikt over Gdańsk. Det er et flott sted for barn i alle aldre, med aktiviteter som en orkansimulator, interaktiv kanonskyting og besøk i et iglo. I tillegg gir det en fantastisk utsikt over Gdansk fra toppen av høyden.

 

13. Energa Gdansk Stadion og Fun Arena

Dette stedet tilbyr en stadiontur som viser ukjente steder og gir barn muligheten til å delta i treningsøkter og intervjue fotballspillere. I tillegg til fotball, tilbyr Fun Arena aktiviteter som ziplining, gokart, skatepark, elektronisk paintball, trampolinepark og “escape rooms”.

 

14. Loopy’s World lekeplass

Loopy’s World i Gdansk er trolig Polens største innendørs lekeplass, og tilbyr et utvalg av attraksjoner, inkludert et lite fornøyelsespark, trampolinepark og kafé.

 

15. Galleri av gamle leker

Galleriet for gamle leker tilbyr en nostalgisk reise for voksne og en oppdagelsesreise for barn. Her vil du bli kjent med polske leker og eventyrhelter som alle polakker kjenner. Samlingen inneholder leker fra flere generasjoner, alle produsert i Polen og bevart i god stand. Les mer HER

 

Det var noen av de beste stedene å besøke i Gdańsk med barna. Vi håper at du og familien din vil finne mange morsomme og interessante aktiviteter å gjøre i denne vakre byen. Det er viktig å tilbringe kvalitetstid sammen og skape varige minner med barna. Vi vil gjerne høre fra dere om hvordan dere liker å tilbringe tid med barna deres. Del gjerne deres egne erfaringer og favorittsteder i Gdańsk eller andre byer i kommentarfeltet nedenfor.

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Hva skjer i Gdansk, Sopot og Gdynia i mai 2023?

I dette innlegget vil vi presentere spennende arrangementer som finner sted i de sjarmerende byene Gdańsk, Gdynia og Sopot, kjent som Trippelbyen. Disse polske perlene ved Østersjøkysten byr på en unik blanding av kultur, historie og vakre severdigheter. La oss utforske hva som skjer i disse fantastiske byene og bli kjent med Polens unike sjarm.

 

Amazonas leir

Hvor? Amazonia Świętojańska 133 Gdynia

Når? 19. april- 3. mai 2023

Billetter: 30-50 PLN

Nettside: HER

En fantastisk tid for barn! Det er mange interessante oppgaver som venter på barn. På programmet finnes det blant annet: lage fjær og drømmefangere, bygge et amazonsk tipi, sol dans, indiansk ansiktsmaling, lære å skyte med pil og bue.

Bildet: Adobe Stock

 

Majówka weekend retreat body & mind

Hvor? Zakrzewo 23

Når? 30. april- 3. mai 2023

Biletter: 1250-1550 PLN

Nettside: HER

Gjør deg klar for en fantastisk helg med MAJÓWKA WEEKEND RETREAT BODY & MIND. Dette arrangementet tilbyr en rekke aktiviteter for å pleie både kropp og sjel, inkludert morgen- og kveldsmeditasjon og yoga, sunn vegetarmat og et vakkert og fredelig sted omgitt av enger og skog, kun en times kjøring fra Trippelbyen (Gdansk, Gdynia, Sopot). I løpet av retreatet kan deltakerne delta i ulike workshops, som brødbaking, laging av tradisjonelle polske gryter, bål, hest-menneske-relasjonsworkshops, skogsbading, avslapning og selvhjelp.

Bildet: Pixabay

 

Utstilling av LEGOklosser

Hvor? Matropolia kjøpsenteret, Jana Kilińskiego 4 Gdansk

Når? 17. desember 2022- 10.september 2023

Biletter: 33-35 PLN

Nettside: HER

Vakker utstilling av legoklosser. Oppdag helt nye, premiere modeller på en spennende utstilling med over 5 millioner LEGO klosser fordelt på 1000 m2 og 80 modeller. Det finnes blant annet: en spektakulær 7 meter lang rekonstruksjon av Batmans Batmobil, en detaljert modell av den magiske skolen Hogwart, Gdansks historiske severdigheter, som den gamle kranen Żuraw og Długi Targ, modeller inspirert av populære Disney-figurer og eventyr. Den helt nye Fun Park lekeområdet tilbyr en fargerik lekeplass for både store og små, med utallige muligheter og inspirasjon for å bygge dine egne kreasjoner.

 

Polsk matfestival

Hvor? Stacja Food Hall, Matropolia kjøpsenteret, Jana Kilińskiego 4 Gdansk

Når? 29. april- 3. mai 2023

Biletter: gratis!

Nettside: HER

I løpet av den kommende langhelgen vil Stacja Food Hall feire de kulinariske tradisjonene i vårt fantastiske land med en polsk matfestival! Hver dag kan du finne autentiske polske retter hos Rzeźnia og Ziemniaki, vertene for festivalen. Men under arrangementet vil hvert av våre kulinariske konsepter tilberede spesielle polske retter utenfor menyen, og baren vil fortrylle deg med polske cocktailer. Ambassadør for polsk matfestival er Mesterkokk Krzysztof Szulborski, en stor tilhenger og promoter av polsk og regional mat på internasjonalt nivå.

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Polens folklore i musikk

I dag vil jeg gjerne snakke med dere om en veldig spesiell del av polsk kultur: folketradisjonsmusikk. Folkemusikk har en lang historie i Polen og er en viktig del av landets kulturarv. Denne sjangeren av musikk er basert på lokale tradisjoner, og den har en dyp forankring i livet til folk i Polen. Denne musikken har også blitt påvirket av andre kulturer, og i dag finner vi en spennende blanding av tradisjonell polsk musikk med moderne og mer internasjonale rytmer.

Folkemusikk er virkelig en opplevelse du ikke vil gå glipp av når du besøker Polen. Du vil høre mange forskjellige instrumenter som brukes i denne musikken, som trekkspill, fiolin, klarinett og til og med tradisjonelle polske instrumenter som duduk og dulcimer. Men ikke bare instrumentene er spesielle, også sangene i seg selv har en helt unik stil som vil fange oppmerksomheten din.

Det finnes mange forskjellige typer folkemusikk i Polen, avhengig av regionen du besøker. For eksempel er Podhale-regionen i sør kjent for sin górale-musikk, som er spilt på tradisjonelle instrumenter og er en blanding av polske og høylandsmelodier. Du kan også høre ekte polsk klezmer-musikk i Krakow, en sjanger som har sine røtter i jødisk kultur og musikk.

Hvis du vil oppleve denne fantastiske musikken selv, er det flere festivaler og arrangementer i Polen som du kan delta på. En av de mest kjente festivalene er Festiwal Kapel i Śpiewaków Ludowych i Kazimierz Dolny, som arrangeres hvert år i juli. Dette er en flott mulighet til å høre folkemusikk fra hele Polen og bli kjent med den lokale kulturen.

Polen har også mange flotte musikkgrupper som kombinerer folkemusikk med moderne elementer. En av de mest kjente er Kapela ze Wsi Warszawa, som blander tradisjonell polsk musikk med jazz, elektronisk musikk og andre sjangere. De har vunnet flere priser for sin musikk, inkludert Polonia Music Prize og Fryderyk-prisen, og har turnert over hele verden.

Żywołak er en musikkgruppe som siden 2005 viser verden en ny definisjon av slavisk folkemusikk. Ved å hente inspirasjon fra grupper som Hedningarna eller Hoven Droven tar Żywołak oss med på en reise langs stier i vestlige og østlige Europa fra før kristendommen.

 

Som du kan se, er folketradisjonsmusikk en viktig del av polsk kultur og historie. Det er en sjanger som har holdt seg relevant i århundrer og fortsatt inspirerer musikere og publikum i dag. Hvis du besøker Polen, vil jeg virkelig anbefale at du tar deg tid til å oppleve denne musikken selv og bli kjent med den fyldige kulturen i landet.

Folkedanser – polske nasjonaldanser

I dag vil vi ta en titt på polske nasjonaldanser og deres historie. Polske nasjonaldanser stammer fra folkekulturen, men har utviklet seg så mye gjennom tidene at de nå har lite til felles med sine opprinnelige, landlige versjoner. De har imidlertid bevart karakteristiske trekk fra regionene de kommer fra.

De første bevisene på eksistensen av polske nasjonaldanser går tilbake til det 15. århundre og tidligere, i form av bevarte noter, dagbøker og krøniker. Det finnes fem hoveddanser med nasjonal karakter: Krakowiak, Polonez, Mazur, Oberek og Kujawiak, samt tjueto mindre kjente folkedanser som for det meste er glemt.

 

Krakowiak anses å være den eldste nasjonaldansen, kjent og danset allerede i tidene til Władysław Jagiełło (1362-1434). Denne dynamiske dansen fra Kraków-området er utført i 2/4-takt og har en karakteristisk synkopert rytme. Den ble svært populær blant adelen i det 16. og 17. århundre.

 

 

Polonez er like gammel som Krakowiak og stammer fra en folkedans kalt chmielowy. Denne elegante og stately dansen har en 3/4 takt og et moderat, jevnt tempo. Polonez er fortsatt danset som åpningen av mange baller og skolearrangementer. I siste året på videregående arrangeres skoleball Studniówka (hundre dager). Den finner sted i januar eller februar, symbolsk hundre dager før matura-eksamenen (begynnelsen av mai).

 

 

Mazur er en annen representativ polsk dans som stammer fra Mazovia-regionen. Den er dynamisk og munter, med en 3/4 eller 3/8 takt, og ble ofte danset på adelsmenns gårder. Mazur var veldig populær i Europa på 1800-tallet.

 

 

Kujawiak og Oberek er de yngste nasjonaldansene og utviklet seg i nasjonal form på 1800-tallet. Kujawiak er en langsom, rolig og lyrisk dans, mens Oberek er den raskeste av nasjonaldansene og ble populær blant ulike samfunnslag på slutten av det 19. århundre.

 

 

Polske nasjonaldanser fortsetter å være en viktig del av den polske kulturen og identiteten i dag. De har en lang og interessant historie og har utviklet seg gjennom tidene. Gjennom årene har det også blitt opprettet mange festivaler som viser skjønnheten i polske nasjonale danser. Disse arrangementene bidrar til å øke populariteten til disse dansene over hele verden og fornye behovet for å danse og dyrke dem blant polakker, og dermed styrke nasjonal identitet i samfunnet. En av festivalene som passer perfekt inn i ideen om å spre polske danser er den periodiske Festivalen Wszystkie Mazurki Świata, som har blitt avholdt i Warszawa siden 2010 om våren og høsten. Det skjer snart, 25.-28. april 2023. Her er mer informasjoner.

Polske folkedrakter

Jeg vet hvor viktig bunad er for deg, derfor ønsket jeg å vise deg polske folkedrakter og deres historie. Folkedrakt var og er fortsatt et viktig element i regional identitet. Visste du at noen elementer i folkedrakten, som smykker eller hatter, ble behandlet som en investering? Disse dyre delene var et prestisjetegn. Det hendte at et klesplagg ble brukt i en familie i flere generasjoner. Bli kjent med polske folkedrakter 🙂

La oss starte med litt historie og hva folkedrakter var før. Folkedrakten var festklær for bønder og ble brukt kun ved spesielle anledninger. Disse klærne var fyldig dekorert og varierte i form, avhengig av geografi, klima, tradisjon, økonomi og nærhet til industrielle sentre. På begynnelsen av 1900-tallet var regionale drakter vanligvis begrenset til noen få landsbyer, men endringer i politikk, økonomi og migrasjon endret dette.

Polens folkedrakter hadde både felles og unike trekk. Selv om det var lokale variasjoner, kunne man lett gjenkjenne dem som folkedrakter, takket være likheter som hvite broderte skjorter, fargerike skjørt og blomstrete skjerf.

Det var viktig å huske at tradisjonelle folkedrakter var praktiske og nyttige. De tilfredsstilte behovet for å identifisere seg med en gruppe og styrke båndet til lokalsamfunnet, men de var også en måte å vise rikdom, sosial status, estetikk og arbeidsmoral. Klærne varierte etter årstid, alder, sivilstand, sosial status og rituelle situasjoner, og fulgte mote, selv om motesykluser på landsbygda varte mye lenger enn i dag.

Folkedrakten fortalte en historie om personen som brukte den, deres økonomiske muligheter, sosiale status og estetiske sans, og hvordan de var en del av et mangfoldig samfunn.

I dag brukes folkedrakter under regionale seremonier og festivaler. Det ble også kjent gjennom kostymer brukt av folkedansgrupper som Mazowsze og Śląsk.

Bildet: Emilia Wiśniewska, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=129884368

La oss se på noen folkedrakter. Jeg vil gjerne begynne med Cieszyn folkedrakt, fordi jeg kommer herfra. Denne folkedrakten kommer fra Schlesien nær grensen til Tsjekkia. Cieszyn folkedrakten ble hovedsakelig laget av dyre fabrikkproduserte stoffer. Kvinnedrakten hadde spesielle individuelle trekk som var typiske bare for denne regionen. Det som skilte den ut, var de fyldige broderiene laget med gull- eller sølvtråder og smykker laget av sølvimitasjon, sølv og noen ganger til og med forgylt. I kvinners drakt skilte hodeplagget mellom ugifte og gifte kvinner. Ugifte kvinner hadde en flette med et pyntebånd. Gifte kvinner bar et hodeskjerf. Menns drakt var ikke spesielt iøynefallende. Lignende klær, i mange lokale varianter, ble brukt av borgere og velstående bønder i Sentral- og Vest-Europa.

Bildet: Anii2021, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=112457019

Łowicki drakt, også kjent som prestedrakten, er klær brukt av befolkningen som bor i det fruktbare landet i Mazovia. Det er en av de fyldigste og mest iøynefallende draktene ikke bare i Mazovia, men også i hele Polen. Grunnlaget for drakten, siden første halvdel av det 18. århundre, har vært ullstripede hjemmelagde stoffer som endret farge og stripemønster over tid. Kvinnedrakten var mye mer fargerik enn mannsdrakten, og de unike stripete hjemmelagde stoffene og broderiene som dekorerte nesten alle elementer, ga den et særegent preg. Både ugifte og gifte kvinner bar skjerf. Ull-, silke- og lerretsskjerf ble brukt, dekorert med broderier.

Hva synes du om polske folkedrakter? La meg vite i komentar 🙂

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

God påske!

Vi ønsker dere alle en riktig god påske! Måtte denne tiden være full av glede, varme og hyggelige stunder sammen med familie og venner. Vi håper dere nyter de tradisjonelle påskerettene og finner tid til å slappe av og lade batteriene.

Vi er nysgjerrige på hvordan dere feirer påsken! Del gjerne deres tradisjoner, favorittretter og spesielle øyeblikk fra deres påskefeiring. Hvordan tilbringer dere ferien i Norge eller i Polen? Har dere noen spesielle polske påsketradisjoner som dere vil dele med oss og våre lesere?

Vi ser frem til å høre om deres opplevelser, og vi ønsker dere en herlig påskeferie!

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top