Folkedanser – polske nasjonaldanser

I dag vil vi ta en titt på polske nasjonaldanser og deres historie. Polske nasjonaldanser stammer fra folkekulturen, men har utviklet seg så mye gjennom tidene at de nå har lite til felles med sine opprinnelige, landlige versjoner. De har imidlertid bevart karakteristiske trekk fra regionene de kommer fra.

De første bevisene på eksistensen av polske nasjonaldanser går tilbake til det 15. århundre og tidligere, i form av bevarte noter, dagbøker og krøniker. Det finnes fem hoveddanser med nasjonal karakter: Krakowiak, Polonez, Mazur, Oberek og Kujawiak, samt tjueto mindre kjente folkedanser som for det meste er glemt.

 

Krakowiak anses å være den eldste nasjonaldansen, kjent og danset allerede i tidene til Władysław Jagiełło (1362-1434). Denne dynamiske dansen fra Kraków-området er utført i 2/4-takt og har en karakteristisk synkopert rytme. Den ble svært populær blant adelen i det 16. og 17. århundre.

 

 

Polonez er like gammel som Krakowiak og stammer fra en folkedans kalt chmielowy. Denne elegante og stately dansen har en 3/4 takt og et moderat, jevnt tempo. Polonez er fortsatt danset som åpningen av mange baller og skolearrangementer. I siste året på videregående arrangeres skoleball Studniówka (hundre dager). Den finner sted i januar eller februar, symbolsk hundre dager før matura-eksamenen (begynnelsen av mai).

 

 

Mazur er en annen representativ polsk dans som stammer fra Mazovia-regionen. Den er dynamisk og munter, med en 3/4 eller 3/8 takt, og ble ofte danset på adelsmenns gårder. Mazur var veldig populær i Europa på 1800-tallet.

 

 

Kujawiak og Oberek er de yngste nasjonaldansene og utviklet seg i nasjonal form på 1800-tallet. Kujawiak er en langsom, rolig og lyrisk dans, mens Oberek er den raskeste av nasjonaldansene og ble populær blant ulike samfunnslag på slutten av det 19. århundre.

 

 

Polske nasjonaldanser fortsetter å være en viktig del av den polske kulturen og identiteten i dag. De har en lang og interessant historie og har utviklet seg gjennom tidene. Gjennom årene har det også blitt opprettet mange festivaler som viser skjønnheten i polske nasjonale danser. Disse arrangementene bidrar til å øke populariteten til disse dansene over hele verden og fornye behovet for å danse og dyrke dem blant polakker, og dermed styrke nasjonal identitet i samfunnet. En av festivalene som passer perfekt inn i ideen om å spre polske danser er den periodiske Festivalen Wszystkie Mazurki Świata, som har blitt avholdt i Warszawa siden 2010 om våren og høsten. Det skjer snart, 25.-28. april 2023. Her er mer informasjoner.

Hei og velkommen! Jeg heter Ania og bor i Gdańsk, men jeg kommer fra Schlesien :) Jeg liker å besøke nye steder og prøve nye ting. Jeg vil vise dere kjente og ukjente steder i Polen. Men også gi masse gode reisetips til dere som vil besøke Polen! Jeg håper dere vil elske Polen :) Kontakt: [email protected]
Posts created 745

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top