Polske regionale produkter – 3 produkter du bør smake

Å reise handler ikke bare om å besøke nye steder, men også om å prøve nye ting. Jeg synes dette er en flott tid å smake på nye produkter, spesielt regionale. Vi har 36 regionale produkter som er registrert i Europakommisjonen. Jeg viser deg tre av de du bør smake.

Bildet: Pixabay

 

Obwarzanek krakowski – Krakow

Det er en bakervarer i form av en stor ring med tillegg av valmue, sesam eller salt på toppen. Den første informasjonen om obwarzanek kommer fra middelalderen. I Krakow finner du ca. 170 små, blå salgsbod der du kan kjøpe den. For meg er dette et must å spise når jeg er i Krakow.

 

St. Martins croissant  – Poznan

Dette er en tradisjonell croissant med hvite valmuefrø, som er en typisk Poznań -rett. I Poznań finner du også Croissant -museet. Der vil du lære om dialekten fra Poznań, ulike sagn knyttet til croissanter og historien til Poznań. Den ligger på det gamle markedet. 11. november er St. Martins dagen, og på denne dagen finner du det over hele Polen.

 

Oscypek – Zakopane

Dette er en hard, røkt ost laget av saumelk. Dette er et typisk produkt for de polske fjellene, særlig for Podhale. Men du trenger ikke å reise til fjells for å smake på det, ettersom du finner det mange andre steder (f.eks. på julemarkeder). Dette er kjempefint med tyttebær.

Hvilke polske regionale produkter smakte du?

Shopping i Poznan

Liker du å reise til Poznan? Poznan er en av de største byene i Polen. Du finner mange kjøpesentre der, og i dag viser jeg deg de fire største av disse.

Bildet: Adobe Stock

 

Malta

Malta er i et vakkert sted. Det er en maltesisk innsjø ved siden av kjøpesenteret. Det er over 120 butikker (TK Maxx, Monnari, Swiss). Ved siden av kan du slappe av på den maltesiske innsjøen (anbefaler!).

åpningstider:

Mandag-lørdag 10-22

Søndag 10-20

Adresse:

Maltańska 1

Nettside

 

Stary Browar

Dette er et interessant sted hvor du finner mange butikker samt kunst. Det er over 200 butikker som Calvin Klein, Diesel, Estee Lauder eller Hugo Boss og restauranter. Du kan også bli kjent med historier og interessante steder i galleriet, fordi du har muligheten til å besøke dette stedet med en guide. Mer informasjon HER

åpningstider:

Mandag-lørdag 9-21

Søndag 10-20

Adresse:

Półwiejska 42

Nettside

 

Avenida

Avenida ligger på “Poznań Główny” jernbanestasjonen. Det er over 200 butikker (4F, Apart, Big Star, Mohito, Pandora), så det er noe for enhver smak.

åpningstider:

Mandag-lørdag 9-21

Søndag 9-20

Adresse:

Matyi 2, Poznan

Nettside

 

Posnania

Der finner du over 220 butikker (Adidas, Bytom, Douglas, Ecco) og 40 kafeer og restauranter. Det er også en kino, bowlinghall og et treningssenter med svømmebasseng.

åpningstider:

Mandag-lørdag 10-22

Søndag 10-21

Adresse:

Pleszewska 1

Nettside

 

Selvfølgelig er det flere kjøpesentre i Poznań, men her finner du en liste over de 4 største av disse.

Suvenirer fra Polen- 4 ideer

Sommeren er over, men det betyr ikke at vi skal slutte å reise. Fra hver tur prøver jeg å kjøpe en suvenir til meg selv, så vel som til min familie og venner. Jeg tror at suvenirer kan oppfordre deg til å besøke noen land, ikke sant? Jeg har for deg 4 ideer til polske suvenirer.

Bildet: Pixabay

Rav

Jeg vet at mange av dere kjøper rav i Polen og smykker med det. Du finner ravbutikker mange steder, spesielt ved sjøen. I Gdańsk finner du også et ravmuseum. Hvis du er heldig, kan du finne rav. Mange mennesker går på stranden og leter etter rav tidlig på morgenen.

 

Godteri

Vi har mange flotte godteri. Prince Polo er en typisk polsk bar, som også er veldig populær på Island. Det er også verdt å huske navnet Wedel, fordi det er et velkjent polsk selskap. De lager søtsaker og de har også kaffebarer i mange byer. Du kan prøve Wedels sjokolade og Ptasie mleczko (bokstavelig fugles melk). Dette er ikke fra fugler 🙂 Bare melk vaniljeskum med sjokolade. Jeg vet at turister (og også mange polakker) elsker pepperkaker (spesielt i Toruń) og Delicje, som er svampekake med gele og sjokolade.

 

Alkohol

Dette er alltid en god idé. Jeg anbefaler deg å kjøpe typisk vodka som Żubrówka, Bocian, Chopin eller Belvedere. Husk at hver region har sin egen typiske alkohol. For eksempel er Goldwasser typisk i Gdańsk. I mange butikker finner du også øl fra mikrobryggerier.

 

Keramikk og porselen

Vi har også vakker keramikk og porselen. Keramikk fra Bolesławiec er den mest populære. Du finner mange unike design, både tradisjonelle og moderne.

Selvfølgelig, ikke glem postkort og magneter. Hvilke suvenirer kjøper du fra Polen?

Andre verdenskrig – 4 steder verdt å besøke

1 september 1939 er en viktig dag i polsk historie. Den dagen begynte andre verdenskrig. Det var en veldig vanskelig hendelse fordi Polen gjenvunnet sin uavhengighet i 1918. Se fire steder hvor du vil lære historien om andre verdenskrig i Polen.

 

Den 1. september 1939 gikk Nazi-Tyskland til angrep mot Polen. Det begynte med bombardement i Wieluń og Slaget om Westerplatte. Den andre verdenskrig ødela polske byer mye. 80-90% av Wroclaw, 90% av Gdynia og 85% av Warszawa ble ødelagt.

 

Museet for andre verdenskrig – Gdansk

Museet har vært i drift siden 2017. Hovedutstillingen er delt inn i tre deler.

Veien til krig, som viser hvorfor krigen skjedde

Krigs gru– der vil du se lidelsene til vanlige folk og livene til soldater eller fanger

Krigens lange skygge – slutten på krigen og dens konsekvenser

Det er mye å se, og du trenger noen timer for det.

 

Auschwitz – Oswiecim

Auschwitz er det mest kjente stedet fokusert på andre verdenskrig i Polen. Det er et sted i den tragiske historien til mange mennesker. Auschwitz-Birkenau er en nazistisk konsentrasjonsleir som ligger sør i Polen. Mer enn 1,1 millioner mennesker døde der. I 1979 ble den registrert på UNESCOs verdensarvliste.

Les mer HER

 

Westerplatte – Gdansk

Andre verdenskrig startet her. Slaget om Westerplatte var en av de viktigste hendelsene i Polens historie og et viktig symbol av polakkers heroisme. Hvis dere vil reise til Westerplatte, kan dere ta buss nummer 106 eller 138 fra sentralstasjonen (Dworzec Główny). På ul. Dlugie Pobrzeze ved Zielony Most på Motława-elven i nærheten av gamlebyen kan du ta et skip til Westerplatte.

Les mer HER

 

Oskar Schindlers emaljefabrikk­ – Krakow

Oskar Schindler var en tysk entreprenør som reddet mange jøder under andre verdenskrig. Jeg oppfordrer deg til å se filmen Schindlers liste, som forteller om disse hendelsene. Det er et museum i fabrikken, som er delt inn i flere deler. Den ene forteller om hverdagen, en annen om historien til Krakow -jødene eller informasjon om mennesker som jobbet på fabrikken.

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top