Vet du hva Andrzejki er?

Hvorfor er sant Andreas aften spesiell i Polen? Helgenens festdag, den 30. november er nasjonaldag i Skotland og i Polen feires den ikke. Men natt til 29. november er en spåingsdag som kalles Andrzejki. Den dagen folk møtes og prøver å spå fremtiden. Denne spåingen vanligvis gjelder en fremtidig partner som er knyttet til dagens opprinnelse.


Bildet: Fotolia

I fortiden var den dagen ment kun for unge jenter som ville gifte seg. De prøvde å få vite hvem som kommer til å bli deres mann eller når vil de treffe ham. Da tok man slike spådommer på alvor. Det er ikke helt klar hvor kommer tradisjonen fra. Den 29. november ble feiret på lignende måte i noen europeiske land (for eksempel Tyskland, Østerikke eller Tsjekkia). Sannsynligvis har den sine røtter i hedendommen, men etter hvert ble det også forbundent med at i den Katolske kirke er den søndagen som kommer nærmest 30. november en begynnelse på advent. Altså var de siste dagene i måneden perfekte for feiringer. I dag er det mest en anledning til å møte venner og de fleste spår bare for moro skyld.

En av de mest populære spådommene er å smelte stearinlys og helle voksen gjennom en gammel nøkkel i kaldt vann. Voks størkner og blir til en mystisk form. Man må se på skyggen av den og prøve å se hva ligner formen på og tolke hva det kan bety.

Bb1UWg8HbO3
-vVfvQm3Er

Man kan også prøve å forutsi hvem kommer til å gifte seg først. Alle som deltar i Andrzejki-festen tar av sine sko og setter dem i køen til døren. Hvis det ikke er nok sko må man flytte skoene som er bakerst til begynnelsen. Eieren til skoen som når døren først vil også være den første til å gifte seg. Den leken er mest populær på klassefester organisert av skolen.
 

-pTZV-q3yL

Det finnes også en måte å få vite navnet til den som kommer til å bli din mann eller kone. Man klipper ut et hjerte av papir og skriver navn på den ene siden (de kan være jentenavn eller guttenavn avhengig av deltakere). En annen person tar en pinn eller en nål og stikker den på den blanke siden av papirhjertet. Navnet som blir truffet er navnet til den du kommer til å bli forelsket i.

BNU-Pwuh00Y

Disse tre er de mest populære Andrzejki-spåingene som nesten alle i Polen kjenner. Det finnes selvfølgelig flere slike leker. Noen av dem stammer fra gamle tider, men folk kommer også opp med sine egne ideer. Det viktigste er å ha det gøy sammen med venner eller familie. Mange klubber og kafeer organiserer også tematiske kvelder og fester. Så hvis du noen gang reiser til Polen rundt den 29. november, vil du kanskje ha anledning til å se spåingen selv.

BNZzKqQhhex

Marta Brok

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

10 polakker du bør kjenne

Når jeg møter flok fra utlandet og sier at jeg er fra Polen, det er vanligvis to navn som kommer opp i samtalen – Pave Johannes Paul II og Lech Wałęsa. Siden det virker at de er allerede ganske populære valgte jeg ikke å legge dem til listen. Istedenfor presenterer jeg polakker som ble kjent for sine verk eller prestasjoner både i hjemlandet og i utlandet, men kanskje ikke alle vet at noen av dem kommer fra Polen.


Bildet: Fotolia

Mikołaj Kopernik (Nikolaus Kopernikus)
Ok, så det er kanskje ikke mest forbløffende at akkurat han er på listen, men oppdagelsene hans er veldig viktig både for Polen og verden. Mikołaj Kopernik var en ekte renessansemenneske – han drev først og fremst med astronomi, men han var også matematiker, økonom, jurist, lege, strateg, astrolog, tolk og poet. Han er mest kjent for å utfordre den geosentriske modellen i sitt verk fra 1543 «Om himmelsirklenes omdreininger». Han ble født i Toruń og hvis du besøker byen kan du se Koperniks barndomshjem.


Bildet: commons.wikimedia.org

Fryderyk Chopin
En av romantikkens mest fremragende pianistene og komponistene. Han er ofte omtalt som en genie og er kjent for sin enorm innflytelse på verdens pianomusikk. Chopin ble født i 1810 i Polen, men i 1830 forlot han hjemmelandet for å slå seg ned i Paris. Opprinnelsen hans er likevel synlig i komponistens verk som var ofte inspirerte av polsk folkemusikk. Det som vinter om Fyderyk Chopins innflytelse er i dag en av verdens eldste og mest prestisjefylte pianokonkurranse – Frédéric Chopin Internasjonale Pianokonkurranse som er holdt siden 1927 hvert femte år i Warszawa.


Bildet: commons.wikimedia.org

Maria Skłodowska-Curie
En kjemiker og fysiker som etablerte en teori om radioaktivitet og oppdaget grunnstoffene radium og polonium. Hun fikk to Nobelpriser – én i kjemi i 1903 og én i fysikk i 1913. Utenfor Polen er hun ofte kjent som Marie Curie og feilaktig tatt for å være fransk. Slev om hun hadde fransk statsborgerskap og sin manns etternavn (Pierre Curie som hun også forsket sammen med) forble hun sterkt knyttet til sitt hjemland – grunnstoffet polonium er oppkalt etter Polen.


Bildet: commons.wikimedia.org

Stanisław Lem
Nå går vi over til litteraturverden. Listen kunne være lang men jeg har bestemt meg å velge de to forfattere som er både viktig og gjenkjennelig ikke bare i Polen. Den første er kongen av polske science fiction-romaner – Stanisław Lem. Han er også polens mest oversatte forfatter (til over 40 språk). Foruten å skrive bøker var han også opptatt av filosofi, framtidsforskning og satire. Han skrev om vitenskapelig og teknologisk utvikling, menneskets plass i universet eller problemer i kommunikasjon mellom forskjellige sivilisasjoner. Lems mest kjente roman er Solaris utgitt i 1961 i Polen og i Norge i 1974.

BY8PoE6HEhm

Ryszard Kapuściński
En annen polsk forfatter som skaffet seg internasjonal anerkjennelse. Ryszard Kapuściński var en polsk journalist, essayist og fotograf som er mest kjent for sine reportasjebøker. Han hadde en fantastisk evne til å observere og analysere verden rundt seg og et utrolig skrivetalent. Kapuściński var en utenrikskorrespondent i Afrika, Latin-Amerika og Asia, og en av hans mest kjente reportasjebøker omfatter Kongo borgerkrig. Åsne Seierstad sa at han er hennes store forbilde og hyllet has bok om Sovjetunionen – Imperiet.

BTpCZ0rl2cc

Andrzej Wajda
Polens mest prisbelønte regissør og manusforfatter. Fem av hans filmer ble Oscar-nominert og i 2000 mottok han æres-Oscar. Han debuterte i 1954 med filmen «En Generasjon», men internasjonalt oppmerksomhet fikk han etter sin andre film  «De 63 dager» som handler om Warszawaoppstanden og sammen med hans «Aske og diamanter» anses for å være en mesterverk innen polsk film. Andrzej Wajdas verk var alltid sosialt engasjerte. Hans filmer handler mye om polsk historie og sosiopolitiske problemer, men på grunn av regissørens stor talent er de også interessante for utenlandske mottakere.

BLW6ILTB4VP

Krzysztof Kieślowski
Hvis man snakker om polsk filmhistorie, må man nevne Kieślowski. Han er ofte plassert blant de beste regissørene som ga et betydelig bidrag til verdens film. I begynnelse lagde han dokumentarfilmer som skildret virkeligheten i Polen i årene 1966-1980. Filmene ble dessverre rammet av sensur. Deretter begynte han å lage spillefilmer som tok opp metafysiske spørsmål som gjelder for eksempel dødsstraff og drap («Du skal ikke slå i hjel») eller kjærlighet («En liten film om kjærlighet»).

BZguSR5je7X

Adam Małysz
Til slutt går vi over til idrettsverden. Jeg hat valgt tre idrettsutøvere som er viktige for Polakker men også fikk internasjonalt oppmerksomhet. Adam Małysz er utvilsomt den viktigste figuren når det gjelder vintersport i Polen. Det var han som gjorde at Polakker ble interessert i skihopping. Hans prestasjoner fikk nesten hele Polen til å sitte foran Tv-skjermen og heie på ham, og inspirerte en ny generasjon skihoppere. Małysz er en av verdens mest vellykkede skihoppere i historien. Han har blant annet 4 OL-medaljer og var den første til å vinne Nordic Tournament tre ganger.

BYxca59D__G

Agnieszka Radwańska
Hun er en profesjonell tennisspiller og den høyeste klassifiserte tennisspilleren fra Polen i WTA. Agnieszka Radwańska er en av de mest gjenkjennelige polske kvinnelige idrettsutøvere og den første polske kvinnelige tennisspiller som har tjent over en milliard dollar. Hun representerte Polen i OL 2008, 2012 og 2016. Hun er kjent for sin intelligent spillemåte.

BO7rRgIgLMT

Robert Lewandowski
Person som er uten tvil den største stjernen blant idrettsutøvere i Polen. Alle kjenner ham, til og med dem som ikke er interesserte i fotball. Han er kaptein på det polske landslaget og spiller som spiss i Beyern München. Lewandowski regnes for en av de beste fotballspillerne i Polsk historie og en av verdens beste nåværende spisser.

BYlyy-lnU0A
 
Marta Brok
Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

 

5 ting du må vite før du reiser til Polen

Det er mye man må tenke på før en reise til utlandet. Men etter at du har booket hotellet, pakket kofferten og dobbelsjekket om du har flybilletter med, så kommer de små tingene som ikke står i de vanlige reiseguidene. De små nyansene som kan noen ganger være litt forbløffende og kan gjøre en forskjell. Derfor prøvde jeg å samle noen av dem og gi et par råd for å gjøre oppholdet ditt i Polen lettere. 😉

Travel plan, trip vacation, tourism mockup - Outfit of traveler on wooden background. Flat lay.

Bildet: Fotolia

1. Sørg for å alltid ha kontanter på deg.
Da jeg var i Norge var jeg ofte den eneste personen i køen på Rema 1000 som betalte kontant. Jeg var litt forbauset. I Polen er det vanligere og vanligere å bruke kort, særlig i storbyer, men kortbetaling er ikke alltid akseptert. Det kan hende at i noen restauranter, kafeer, mindre butikker eller i en drosje blir du bedt om å betale kontant. Du kan også komme over forskjellige automater (både med mat og drikke, og med offentlig transport billetter) hvor man bare kan betale med småpenger. Ganske vanlig er det også at man blir spurt om såkalte «drobne» dvs. småpenger, hvis man for eksempel prøver å betale med en 200-zlotyseddel for noe som koster mye mindre. Likevel trenger du ikke å være redd ? i de fleste tilfeller blir du trygg i det øyeblikket det viser seg at du ikke snakker polsk. Hvorfor det?

BWjlD0ElxX6

2. Engelsk er ikke så utbredt
I Polen er det ikke en selvfølge at man snakker engelsk. Det er kanskje ikke så rart når det gjelder eldre generasjoner, men det kan også skje at de som jobber i matbutikker og noen kafeer eller restauranter ikke forstår deg. Slik som med kortbetaling, endrer det seg ganske raskt og engelsk blir mer og mer vanlig. I de mest turistorienterte områdene vil du ikke ha problemer, men det er best å være forberedt at i noen tilfeller kan ikke-verbal kommunikasjonsevner være nyttige. Bare ikke vær redd for å spørre om hjelp for…

 

3. Polakker vil hjelpe deg
Mennesker i Polen er kjent for å være gjestfrie og hjelpsomme. Hvis du mister veien, leter etter toalett eller trenger noen slags hjelp, er det bare å spørre. Jeg har hørt at noen sier at polakker ikke virker veldig vennlige på grunn av sine likegyldige ansiktsuttrykker. Jeg vet ikke om nordmenn som besøker Polen også får et sånt inntrykk, men jeg er sikker på at de fleste som passerer på gata vil gjerne hjelpe deg. Det er også vanligere enn i Norge å tilby hjelp selv, så bli ikke forvirret når noen plutselig sier noe til deg. Hvis du liker å bli kjent med andre mennesker, kan du også finne mange vennlige polakker som vil snakke litt. Mange er også nysgjerrige om hvorfor du har bestemt deg for å besøke Polen. Selvfølgelig er det ikke et bra ide å plage folk på gata, men du kan prøve å snakke med mennesker når du er for eksempel i en klubb eller pub. Og hvis du liker en god fest av og til, har jeg gode nyheter!

 

4. Man kan kjøpe alkohol nesten alltid og overalt.
I Polen finnes det en butikktype som selger bare alkohol. Den heter «monopolowy» og ligner litt på de norske vinmonopoler selv om den ikke er statseid. Det er vanligvis et stort utvalg alkoholdrikker på «monopolowy», men man kan også kjøpe sterkere alkohol i andre butikker til og med bensinstasjoner. Det finnes ikke et bestemt tidspunkt da alkoholsalget sluttet. Så man kan kjøpe både øl og brennevin så lenge butikken er åpen, MEN vær forsiktig med drikking for det er ulovlig å drikke alkohol på offentlig sted.
 

BNR27vhBbB_
 

Drikking er forbudt på stedene som gater, plasser, parker eller på offentlig transport. Brudd på forbudet kan straffes med en bot på 100 PLN. Når det gjelder bøter i Polen – det er en ting som virker ofte rart for utlendinger. Det er ikke lov å gå på rødt lys til og med situasjoner når man ikke er til hinder for kjørende.
 

BHuy2eAgLNL

5. 100 kroner… er ikke 100 kroner.
For mange er det kanskje ikke noe nytt at prisnivå i Polen er mye lavere enn i Norge. Men hvor billig er det egentlig? 100 kroner er litt mindre enn 50 PLN. For så mye kan man spise en god middag og hvis du velger et billigere spisested kan det være en middag til to personer. For 50 PLN kan du også kjøre en god del kilometer med drosje, kjøpe to kinobilletter (eller en billett og masse popkorn), se et teaterstykke eller ha en kopp kaffe og et stykke kake på en kafe.

Ba6MDq9lYjM

Marta Brok

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

 

Helgetur til Øvre Schlesien – en disig region

Øvre Schlesien ligger i den sør-vestlige delen av Polen og assosieres av mange hovedsakelig med kullgruver eller dis og dust som svever over hus og gater. Det er imidlertid et historisk bildet. I dag ser Øvre Schlesien ganske forskjellig ut og mottar alle nysgjerrige turister med åpne armer. Hva er det regionen kan skryte av?


Bildet: Umkatowice (own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en)], via Wikimedia Commons

Fordyp kunnskap
Øvre Schlesien har en lang gruvetradisjon. I dag finnes det forsatt mange fungerende gruver. De andre ble lukket eller forandret til uvanlige museer. Mest populære blant dem er Sølvgruven i Tarnowskie Góry og Kullgruven Guido i Zabrze  Der kan man lære f.eks. om gruveprosess,  hestens rolle i gruvevirksomhet eller oppleve litt av gruvearbeiderens liv.

BWNBfVmBFQY
BWRre76BZhM
BXA1MwPlNio
BVVX9clh3MY

Severdigheter
Regionen har alltid vært tett befolket på grunn av arbeidsmuligheter. Derfor er byene veldig nært til hverandre der og ser ganske likt ut. Typiske trekk for mange av dem er bygninger i murstein. For å se gode eksempler på den slags arkitektur er det verdt å besøke Nikiszowiec i Katowice. Det er en bydel som stammer fra begynnelsen av 1900-tallet. Der kan man lett få et inntrykk av at tiden har stoppet opp.

Les også: Katowice – den undervurderte byen

Bbb-HD6ngB2
BbUns3xAzCj
Ba-694Hhr9O
BZ2uz2khDlr

Opole er betraktet av schlesiere som regionens hovedstad. Polakker assosierer den først og fremst med årlig musikkfestival, men byen har mye mer å tilby. Dens arkitektur og historie kan vekke interesse hos mange. Det er noen glimt fra byen.

BWVWuaThIXj
BXx2BVBhgKB
5c1oyarko5
BYTuk3ADzt8
 
Piekary Śląskie er en by som tiltrekker mange pilegrimer. Grunnen til dette er basilika som har stor historisk betydning for kristendommen i Sentral-Europa. Gjennom Piekary fører det også Pilegrimsveien til katedralen Santiago de Compostela i Spania.
 
BCOVqlHtBsG
 
Slott og palasser er området rikt på. I Pszczyna eksempelvis kan man besøke Slottets museum der man kan se rekonstruerte interiører fra 1800- og 1900-tallet. Etterpå kan man gå på en spasertur i parken og besøke graver til slottets forrige eiere.

Les også: Polens 10 vakreste slott

 
BbWMAohnuUf
BaDj9zznFzI
BZWgR6bnwho
BZBR_irn0aQ
 
Uten tvil bør man besøke Slottet i Moszna som stammer fra 1300-tallet. Det er en veldig fantasifull bygning, som blant arkitektureksperter er et omstridt tema. Hvis du ikke er en ekspert, kan du rolig nyte landskapet. Bare se.
 
BZHNgrYHzRR
BV5HhJNhMBq
Bae17jkj4Oh

Schlesisk museum
Schlesisk museum er et sted som tar fokus på Schlesien som et flerkulturelt område og bruker moderne, interaktive teknologier for å fenge turister av ulik alder. Nye løsninger kan også gi man unike opplevelser. Utsiktstårnet ser attraktivt ut.


Bildet: Sonia Szeląg, muzeumslaskie.pl


Bildet: Sonia Świeżawska, muzeumslaskie.pl 


Bildet: Witalys Szołtys, muzeumslaskie.pl


Bildet: Witalys Szołtys, muzeumslaskie.pl

Schlesisk kjøkken
Schlesisk kjøkken er en blanding av det polske, tyske, tsjekkiske og østerrikske kjøkkenet. Hovedretten, som er mest kjent i Polen, er schlesisk roulade av storfekjøtt med schlesiske potetboller, brun saus og rød kål.

BZBwfu2ngY-

På restaurant kan du spørre også om blodpølse (schlesisk: krupniok), suppe wodzionka med tørt brød, suppe żurek eller ciaperkapusta, som er laget av kål og surkål, for å smake på noe typisk schlesisk.

BbKkAhlBslU
18ZhKxIpXS
BbWnJqGlt7i
 

Historisk sett ble Øvre Schlesien påvirket ganske sterkt av industrien. Det kan man merke også i dag. Tross alt er det et veldig interessant område som lar man oppleve noe mye forskjellig. Besøk Øvre Schlesien!

Natalia Mazur

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

 

 

 

Med hund til Polen

Hvis du vil dra til Polen sammen med hunden din, er det noen ting som du bør vite! Nedenfor finner du informasjon om noen krav som gjelder alle som reiser med hund til Polen og en kort liste over veterinærer i de mest populære polske byene. 

cute golden retriever dog sitting in car trunk with luggage for trip

Bildet: Fotolia

Dokumenter og krav
Det er veldig viktig å forberede seg (og dyr!) godt når man reiser til utlandet. Husk om følgende krav:
Alle dyr som reiser til Polen må ha gyldig pass, gyldig rabiesvaksinasjon og identidetsmerking. Husk også at hunder må få behandling hos veterinær mot revens dvergbendelorm 24-120 timer før ankomst til Norge.

Det er best å snakke med veterinær som skal forklare alt du trenger å vite før reisen og hjelpe deg med å forberede nødvendige dokumenter. 🙂  

Forskjellige flyselskaper har forskjellige krav på transport av dyr. Sjekk alt grundig før reisen! 

BSxwziODvFG

Hunder i Polen
I Polen har det blitt veldig populær å ha hund. Derfor er det også ganske vanlig å tilbringe tid sammen med hunden i offentlige steder. Folk tar hunder til restauranter, puber, kafeer, strender… Mange slike steder har blitt hundevennlige og er åpne til alle me dyr! 🙂 

BZ5X04dDWZh

Husk om leiebånd og munnkurv (hvis hunden din er stor eller kan bli agressiv – noen mennesker er redd for hunder). 

Veterinær
Det er viktig å vite hvor man kan finne veterinær når man er i utlandet. Nedenfor finner du en liste over noen veterinærer i de mest populære polske byene. Husk at det ikke er alle som er tilgjengelige – det finnes veldig mange veterinærer man kan velge mellom.
I nødsituasjon bare skriv “weterynarz” i Google – det kan hjelpe å finne noen. 

 Shar Pei dog getting bandage after injury on his leg

Bildet: Fotolia

Gdansk, Sopot og Gdynia
AlterVet
Kartuska 345B, Gdansk
Tlf.: 583800444
Åpningstider: Mandag-Fredag 8.00-13.00 og 15.00-21.00, Lørdag 12.00-16.00
http://www.altervet.pl/

Przychodnia Weterynaryjna Janusz Borcowski i Tadeusz Popawski s.c.
Bitwy Oliwskiej 28, Gdansk
tlf: 585521681
Åpent 24/7
http://naszalecznica.pl/

Przychodnia Weterynaryjna w Sopocie
Karlikowska 8, Sopot
tlf.: 602335377
Åpningstider: mandag – fredag: 9.00-19.00, lørdag 10.00-14.00
http://www.mateuszadamek.pl/

Gdynska Klinika Weterynaryjna
Kielecka 22, Gdynia
tlf.: 508 07 22 34
Åpent 24/7
http://www.gkw.com.pl/#!English

Kraków
Przychodnia Weterynaryjna
Szafera 1, Krakow
Tlf.: 12 412-19-89
Åpningstider: mandag – fredag: 10.00-20.00, lørdag: 10.00-13.00
http://www.weterynarz-krakow.pl/

Klinika Arka
Chlopska 2A, Krakow
Tlf.: 12 658 83 65
Åpent 24/7
http://arka-vet.pl/kontakt/

Warszawa
Elwet
Al. Niepodległości 24/30, Warszawa
Tlf.: 22 843 23 46
Åpent 24/7
http://www.elwet.pl/

Vet4Pet
ul. Grenadierów 9 lok. 1, Warszawa
Tlf.: 22 400 55 66
Åpent 24/7
http://www.vet4pet.pl

Wrocław
Dolittle
Osobowicka 99, Wrocław
Tlf.: 530-682-560, 693-117-611, 693-944-682
Åpent 24/7 i nødsituasjoner
http://weterynarz-radzi.pl/

Leovet
Teczowa 6, Wrocław
Tlf.: 71 341 28 51
Åpningstider: mandag-fredag: 12.00-19.00, lørdag: 10.00-14.00
http://leovet.pl/

Poznań
Klinika Weterynaryjna dr Grzegorza Wąsiatycza
Ksiecia Mieszka I 18, Poznań
Tlf.: 61 823 09 97
Åpent 24/7
http://www.klinwet.pl/

Na Wildzie
Wierzbięcice 65, Poznań
Tlf.: 691 951 365
Åpningstider: mandag-fredag: 16.20-20.00
http://www.gabinetnawildzie.pl/

Szczecin
Lecznica dla zwierząt
Wojska Polskiego 92, Szczecin
Tlf.: (91) 487-05-91, (91) 450-15-68
Åpningstider: mandag – fredag: 8.00-21.00, lørdag – søndag: 9.00-21.00
http://www.lecznicaszczecin.pl/

Olsztyn
Poliklinika Weterynaryjna
Oczapowskiego 14, Olsztyn
Tlf.: 89 523 43 34
Åpent 24/7
http://www.uwm.edu.pl/poliklinika/

Toruń
VET-MED
Suleckiego 2h, Toruń
Tlf.: 501 292 026
Åpningstider: mandag – fredag: 9.00-21.00, lørdag: 10.00-15.00, søndag: 10.00-14.00
https://www.vet-med.pl/

Łódź
Gdańska 81
Gdańska 81, Łódź
Tlf.: 605 330 660
Åpent 24/7
http://www.centrum-weterynaryjne.pl/

 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

11. november – Polens uavhengighetsdag

Den 11. november er en veldig viktig dato for alle polakker og en av de viktigste merkedager her. Den 11. november 1918 gjenvant Polen sin selvstendighet og ble fritt igjen etter 123 år! 

manifestation of Polish youth to march on the occasion of Independence Day in Warsaw
Bildet: Fotolia

BP7UByODcb8

Den 11. november 1918 var en spesielt viktig dag i Polens historie på grunn av to hendelser.
Den første hendelsen er viktig på en internasjonal skala: Det tyske keiserrike inngikk en våpenhvile med de allierte. Det ble den offisielle slutten av første verdenskrig.
Den andre er direkte forbundet med polsk historie. Den 11. november ga det polske regentskapsrådet, som erstattet en polsk konge eller regent, sin makt til Józef Piłsudski – den mest mektige og bestemte av de polske lederne. Han klarte å slå sammen lokale polske myndigheter i en politisk organisme som ble et fundament for den andre Republikken Polen. Vi fikk sin uavhengihet tilbake og landet vårt ble en del av Europa igjen. For første gang på over 120 år var Polen endelig en uavhengig stat!

BZyPU4qFBFl

For å forstå betydning av det som skjedde i 1918 må man vite litt mer om polsk historie…
I 1795 partert de tre stormaktene (Russland, Preussen og Østerrike) Polen og tok opp hver sin del. Det skjedde først og fremst på grunn av en internasjonal krise og borgerkrig. Gjennom 123 år var Polen tørkes av fra Europakartet. Delingen av Polen foregikk i tre omganger: 5. august 1772, 23. januar 1793, 24. oktober 1795. Polakker gjorde flere nasjonale opprør, men de ble slått ned av okkupasjonsmaktene. 
Den første verdenskrig som brøt ut i 1914 var en stor mulighet for Polen. For første gang var de tre stormaktene i tottene på hverandre. Russland og de andre Ententelandene kjempet mot sentralmaktene, det vil si Tyskland og Østerrike-Ungarn. Da innså Polakkene at dette var en sjanse for dem til å kjempe for uavhengighet!

BbCPsrfnIGG
 
Den 11. november er en offentlig fridag i Polen. Hvert år i alle polske storbyer organiseres det tog og demonstrasjoner for å minne de som kjempet for Polens uavhengighet. Man må være bevisst om at mange gater kan være stengt på grunn av demonstrasjoner. Det er også viktig å huske at alle store butikker skal være stengt. Mange drar til Warszawa for å delta i Marsz Niepodleglości – den største marsjen i Polen som også er veldig kontroversjell. 
 
BZ89KHEhXXA
BPXOhT-gwuG

Men man kan også feire i andre byer! For eksempel i Gdansk kan man delta i parade som skal begynne klokka 10:00 på Podwale Staromiejskie gate. Hvis dere er i Poznań, bør dere sikkert spise Rogale Marcińskie, det vil si polske croissanter. Det er en tradisjon å spise dem på denne dagen! 
 

BavbFj3Bi9t
 
Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Besøk Polen og dets naboer

Polen ligger sentralt i Europa. Derfor er det et godt utgangspunkt for ulike reiser. I dag vil jeg gi dere noen tips om hvordan man kan kombinere en tur til Polen med tur til dets naboland! 🙂

Travel. Trip. Vacation - Top view of airplane, camera, passport and touristic map
Bildet: Fotolia

Polen + Litauen
Når man reiser til den nord-østlige delen av Polen for å se visent i Białowieża Nasjonalpark, besøke byer som f.eks. Olsztyn, Ełk eller Augustów eller smake på ferskvannfisk…

BZn2T4Xneki
BaZRRBuAQQH
BaZdfm4gi83
BajB8R7HCpk
8B6LngQvDu

…er det også verdt å reservere seg en dag for å dra på tur til Litauen, og spesielt til dets hovedstad – Vilnius. Der finnes det mye å se og mye å smake på. Blant de beste severdighetene er det Rasos-kierkegården og Katedralplassen.
 

BateeQAhWo7
BGhvYfkpE_b
BNeYpg7D3Qd
BahOLswFSiy

Fra Gediminstårnet kan man imidlertid beundre et fantastisk panorama over hele byen.  

BJvKKgSAV8Q
BVU1LLHj_Oh

Navnene til de viktigste litauske rettene er cepelinai, kugelis og  ?emaičių blynai. Alle av dem lager man av poteter og serverer oftest med stekt bacon og rømme. NB! I Litauen bør man ikke telle kalorier. Der er det sunnest å ikke vite.

BarH-f6ll-m
BZ-54W0AXhu

På veien til Vilnius kan man også besøke byen Troki. Der finnes det et fint, gotisk slott.

BabyEatg5z0
 
Polen + Tsjekkia
Hvis man har lyst til å besøke noe sør i Polen, kan man fly til Katowice og derfra reise videre til byen Bielsko-Biała. Den er ikke bare et interessant sted som i sin tid var også en viktig by for tekstilindustri, men også godt utgangspunkt for turen til fjells og til… Tsjekkia.
 
Bayko_bHEno
BSCHJJohn3V
6R2WzbrGM3

Cieszyn er en spennende by, som ligger rett på grensa mellom Polen og Tsjekkia. Der kan man smake på godt tsjekkisk øl og prøve retter i noen polske restauranter.

BZJ07SynP0q
_uQS4NjTzn
BYWouKFB0rf
BYVl0TEjze4

Polen + Tyskland
I vest grenser Polen med Tyskland. Grensen er lang og derfor har man flere reisemuligheter. Arkitekturentusiaster bør sikkert reise til Wrocław i Polen….

BaBtgEXFLAX
BaYWu8Olowb
BaOb9ZLFLF2
BaGiBOVFESD

…og etterpå straks til Dresden i Tyskland. Man kan beundre der gamle bygårder og palasser. Bygningene til rådhusene er også imponerende.

Ba0qaTxlR4F
BauH9KbDR98
BamiPlTnJCX

Dessuten er det også verdt å dra til Poznań, som er kjent for stor antall arrangementer  og også fin arkitektur.

BUgdri_g006
BW8OwEgAm63
BallS8MgGYs

Derfra er det nært til Berlin, som man trenger ikke å annonsere. 🙂

9ymGwrD62C
BazBbJkgGxM

Polen + Slovakia
Disse som liker ski, vil sikkert nyte turen til den sørlige delen av Polen. Zakopane, Chochołów, Nowy Targ eller Krynica Zdrój er bare noen av de stedene som er populære blant turister. Der finnes det mange skibakker, termer og svømmehaller. Like fasiliteter finnes det også i Slovakia på slike stedene som f.eks. Łomnica, Sztyrbskie Pleso, Stary Smokovec eller Poprad. Hvis man vil prøve ulike løyper og skibakker, da er det godt å kombinere turen til polske og slovakiske fjell.

BYFW9YaA9B5
BPIGCCvB_B6

På grensene kan man oppleve mer enn vanligvis, fordi der smelter det ulike kulturer sammen. Noen mener at det beste i Polen finnes akkurat der, langs grensene. Sjekk selv.

Natalia Mazur

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

10 praktiske tips om Szczecin

Tiden har kommet for å være forberedt på din tur til Szczecin! Nedenfor finner du informasjon som kan være nyttig hvis du planlegger å besøke denne byen. 🙂


Bildet: Fotolia

1. Transport fra flyplassen til sentrum:
Flyplassen Goleniów ligger 30 kilometer utenfor Szczecin. For å nå sentrum kan du ta en taxi som koster omtrent 100 PLN. Hvis det er ingen ledige drosjer på flyplassen kan du ringe Airport Taxi Group (+48 91 481 7690).
Selvfølgelig har du alternativer. Enklest er å ta en buss. Du kan velge mellom PKS og Interglobus busser. Billetter til PKS busser koster ikke mer enn 15 PLN. Man kan sjekke når bussen går og kjøpe billetter her (det er også mulig å kjøpe billetter hos bussjåfør).

Hvis du flyr med Ryanair aller Norwegian er det best å reise med Interglobus. Busser går 2 timer og 10 minutter før avgang fra sentralstasjon (Szczecin PKP) og fra Flyplassen – 20 minutter etter ankomst. Billetter koster 13,90 PLN og du kan kjøpe dem hos bussjåfør eller på nettet.

BahfGLWgBZO
 

2. Offentlig transport:
I Szczecin kan du reise med busser og trikker. Enkeltbilletter gir deg mulighet til å bytte og de er gyldige i en bestem tidsperiode.

7AEL8Ama8N

Prisene:

  • 15 minutter – 2 PLN
  • 30 minutter – 3 PLN
  • 60 minutter – 4 PLN
  • 120 minutter – 5 PLN

Nattbussbilletter koster det samme mens billetter til hurtigbusser koster dobbelt så mye.

Man kan også velge en billett for 10 bussturer:

  • 15 minutter – 18 PLN
  • 30 minutter – 27 PLN
  • 60 minutter – 36 PLN

eller tidsbilletter:

  • 1 dag – 12 PLN
  • 5 dager – 35 PLN
  • 10 dager – 60 PLN

Billetter kan du kjøpe på:

  • bilettkontorer og noen kiosker
  • billettautomater (som finnes på noen holdeplasser) – billetter kjøpt her må valideres ved starten av reise
  • billettautomater på busser og trikker – her kan du få bare allerede validerte billetter
  • du kan også bruke apper: moBiLET og SkyCash
     

3. Hva bør du se?
Du kan enten organisere alt selv og velge det som er mest interessant for deg fra en liste over Szczecins severdigheter eller bruke en av de tre spaserturene:

  • Turen på en dag – for dem som skal ikke være lenge i byen, men vil se alle de viktige stedene 
  • Gull turen – en lang tur som starter i sentrum og går helt til de vakre Sju møller-dalen (Dolina Siedmiu Młynów) 
  • Turen i byen – for dem som vil bli kjent med Szczecin uten å reise utenfor sentrum 
     
Ba46XBZnYQK
 

4. Turistinformasjon
Et sentral informasjonspunkt for turister finnes i Żołnierza Polskiego plassen 20. Det er en glass bygning på Aleja Kwiatowa. Hvis du har noen spørsmål kan du sende en e-post til adresse: [email protected]. Det er også informasjonspunkter på Sentralstasjon og Slottet (adresse: Korsarzy 34).

5. City Card:
Du kan kjøpe et kort som gir deg rabatt i de fleste museer og noen hoteller, restauranter og klubber. Med kortet er offentlig transport fri. Det er tilgjengelig i to varianter: 1-dagers kort som koster 15 PLN og 3-dages kort som koster 25 PLN. Kortet kan du kjøpe på turistinformasjon. En liste av steder som tilbyr tilbud for dem som har kortet finner du her.

6. Sykkelutleie
I Szczecin kan du bruke bysykkel. De første 20 minuttene er gratis, etterpå må du betale, men det er ikke veldig dyrt (en time koster 1 PLN og to timer 3 PLN). For å kunne leie ut en sykkel må du registrere deg her (På nettstedet kan du også sjekke hvor er sykkelstasjoner og hvor mange sykler er tilgjengelige).

3qNvAQGa-5
 

7. Politi:
Når du trenger øyeblikkelig hjelp bør du selvfølgelig ringe nødnummeret: 112. Hvis du trenger å anmelde noe, politistasjoner finnes på disse adressene:

  • Kaszubska 35
  • aleja Papieża Jana Pawła II 37
  • Mickiewicza 161
  • Bardzińska 1a
  • Pomorska 15
     

8. Medisinske nødssituasjoner:
Legevakt finner du i:

  • Mazowiecka 14
  • aleja Wojska Polskiego 92
  • Gryfińska 2a
     

9. Bagasjeoppbevaring
Du kan oppbevare bagasjen din på Sentralstasjon i en nyoppusset bygning.

BbFBaEThAjt
 

10. Tog til andre byer:
Hvis du ønsker å reise videre til andre byer kan du selvfølgelig bruke toget. Det er for eksempel circa to og en halv timers reise til Poznań og toget går ganske ofte (nesten hver time). Det tar omtrent 5 timer å dra til Warszawa, det samme med Wrocław, og til Gdańska er turen litt kortere – circa 4 og en halv time (det gjelder direkte forbindelser). Det finnes også ganske bra forbindelse med Berlin – for 2 timers reise betaler du bare 10 Euro.

BEzGR39max-

 

Marta Brok

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Sykkelruter i Polen

Finnes det noe som ikke er bra med sykkelturer? Det er en enkel og ganske billig måte å være aktiv på, oppleve landskap og se litt av verden. Det er ikke rart at sykkelturer blir mer og mer populære i mange land. Polen er ingen unntak og man kan finne mange flotte syklemuligheter uansett om man er en sykkelveteren eller nybegynner. Nedenfor finner du eksempler på de spennende og vakre polske sykkelrutene.

Bike Trip with City View. Scenic Bike Trail. Caucasian Men on the Bike.
Bildet: Fotolia

Ved kysten:
Syklemuligheter er gode langs hele polske kysten, men kanskje det mest spennende er å sykle på Helhalvøya, like ved sjøen. Turen er ikke veldig vanskelig og gir deg et par muligheter. Du kan starte den i Władysławowo som ligger 35 kilometer fra Hel eller for eksempel komme seg fra Hel fram til Trippelbyen, hvis du har lyst på en lengre tur. Det er også bra å organisere turen slik at du ser så mange fyrtårn som mulig. Du kan for eksempler reise fra Łeba til Rozewie og se tre fyrtårn (turen er på 63 kilometer).

BalpgpHjNYb
BSD1FIZAO2N

Til fjells:
Både nykommere og erfarende syklister har mye å velge mellom når det gjelder sykkelruter i det polske fjellet. For dem som liker stisykling eller downhill vil Beskidene være mest interessant. En av de mest populære rutene ligger på den høyeste toppen i regionen ? Skrzyczne (1257 moh.). Herfra kan du ta turen ned fra Malinowa Skała-toppen. Turen er på 20 kilometer.
 

BVPeGczjBB1

De som foretrekker flattere veier vil være mer fornøyde med Bieszczadene. Du kan velge en av de vakre rutene i Bieszczady-Nasjonalparken eller ta en lengre tur (160 km) fra Komańcza til Medzilaborce ? en by i Slovakia. Ruten går langs asfaltveien og underveis kan du se et par ortodokse kapeller og kirker.

BXvxQ18ndI7
BWIak2TA8up

100 innsjøer:
En tur som du kan begynne midt i Storpolen. Man starter like ved Maltasjøen for å sykle vestover og beundre over 50 av de vakre polske innsjøene. Ruten er på omtrent 100 kilometer, men den er del av en internasjonal sykkelrute fra Calais i Frankrike til Sankt Petersburg.

BUocfD4l2Jg

Sykkeltur i Mazury:
Selvfølgelig finnes det sykkelruter i en av de vakreste regionene i Polen! Ruten i Dolina Rozpudy er perfekt for dem som leter etter noe enklere og kortere. Den starter i Bakałarzewo og er på 44 kilometer. På veien kan du beundre en urørt natur uten mye menneskelig påvirkning.
 

BXsMb_9htfF
BVaBIFnjBg8

Et ekte eventyr:
På dem som liker utfordringer og lange timer på sykkelen venter Green Velo ? en rute på 2000 kilometer som går gjennom fem fylker. Det er en interessant og variert måte å bli bedre kjent med Polen. Alt er velorganisert og underveis finnes det syklistvennlige steder som anbefales tol overnatting og måltider. Alle de nyttige informasjoner kan du få på rutens hjemmeside: https://greenvelo.pl/en

Z8yYfIiBUH
a6Lb_AiBax

Marta Brok

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

5 grunner til å ha bryllup i Polen

Polen er veldig populært blant turister, både dem som vil besøke nye steder og trenger forskjellige tjenester (SPA, frisør, tannlege osv.) for rimelig pris. Men Polen kan også bli et perfekt sted for dem som vil organisere et helt unikt bryllup!
Polakker elsker brylluper! 🙂 Derfor vil jeg gjerne fortelle dere om hvordan de ser ut, og hvorfor de er så spennende! 🙂 Jeg håper at jeg skal overbevise noen til å gifte seg i Polen! 

Bride shakes her dark hair while dancing with a groom in wooden hall
Bildet: Fotolia

1. Klassiske og mer utypiske lokaler
I Polen finnes det veldig mange fantastiske bryllupslokaler, restauranter og hoteller som man kan ha bryllup i. 

BR9GtdiDYfc
BZ_0KepFXbF

Man kan ha bryllup i en tradisjonell restaurant eller bryllupslokale med elegante dekorasjoner. Det er en god ide å finne et sted som også er et hotell slik at dine gjester trenger ikke å bry seg om overnatting. Det skal koste mer, men det er slik mange gjør det i Polen. 

Hotell Narvil

BZ0CwPBB_6x

Hotell Bristol

BYDeZPHFOy3

Hotell Gerczak

BX-v9f1AUt2

Du kan også finne et mer unikt sted for å organisere ditt bryllup. Bare se på disse stedene:

Stodoła Wszystkich Świętych Zwana Oczyszczalnią

BYYg_AkFo61
BWVthXUgaFr

Cegielnia Rzucewo

BZ8k1pXHPAt
BMGVodPj6n3

Folwark Wąsowo

BKbCEPkB6WA
BZ9QklxhUP8

Siedlisko Sobibór

BUJiM2Rh8DT

Stara Oranżeria

BXI9Y7UB7Qm
BVxVCVPFDYi

Husk at man må reservere slike lokaler veldig tidlig! Noen ganger må man vente 2-3 år for ledig plass!! Det er lettere hvis man ikke organiserer bryllup på lørdag.

2. Fantastisk mat
I Polen kan du være sikker på at du ikke skal være sulten 🙂 Tradisjonell polsk mat er bare fantastisk, og jeg kan ikke tenke på bryllup uten den! Her kan du finne noen forslag til bryllup-menyen:

Żurek

BZ_TNoaFg45

Pierogi

BaB-umchU5H

Kiełbasa (polsk pølse)

BL8KzpmAZWd

Schabowy

BZ9Fc6rleKV

Golonka

BaBqa5uDBgY

Rosół

BZbWxdaALPc

Men du kan også få mer variert menyen i Polen med mange forskjellige retter fra hele verden! Bare husk å kjøpe mye vodka 🙂 For vodka er viktigste på brylluper i Polen!
 

BZjY7MYBDsv

3. Du kan kjøpe alt du trenger i Polen
Brudekjole? Dress? Bryllupskake? Dekorasjoner? Alt dette kan du kjøpe her, i Polen, og det skal sikkert være billigere enn i Norge! 

 
BZ_3IBmBuGo
Noen brudekjolesalonger som er verdt et besøk:
Livia – Gdańsk
MEMOLIA – Gdańsk
Carmen – Warszawa
Bellissima – Wrocław
Le Mariee – Warszawa, Białystok
VIVIEN – Szczecin
Madonna – Kraków, Warszawa, Katowice
Sabe – Wieliczka
 
BL6gVVrFfoX

4. Bryllup i Polen er aldri kjedelig!
Polske brylluper er alltid fantastiske! Det er ikke bare alkohol, mat og hyggelige gjester som er ansvarlig for det – det er også polsk musikk og tradisjoner. På polske brylluper er det mange leker – noen kan være veldig kleine, men de fleste er bare gøy. De mest vanlige er forskjellige stolleker og danseleker. Det er også veldig viktig at alle danser mye og fester hele natta! 🙂 

5. Polen er perfekt for hvetebrødsdager
Bryllup i Polen kan bli et fantastisk eventyr for ekteparet og deres gjester. Men… det er også mulig å ha hvetebrødsdager her 🙂 Fjell, sjøen, byer og bygder… Det finnes så mange vakre steder i Polen at det er bare å velge! 🙂 Det kan være en god ide for dem som ikke vil betale så mye for hvetebrødsdager. 
 

BaD_v_4HUrS

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 
 

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top