Bygdeturisme – 5 sjarmerende plasser i Polen

De fleste av oss drømmer av og til om å legge alle problemer bak seg, og reise noe sted . En plass hvor det er fredelig, vakkert, og langt i fra der du bor. I dag skal vi vise dere noen sjarmerende plasser forskjellige steder i Polen som har alle disse egenskapene. Det finnes massevis av slike steder i Polen, og dette er kun noen få av dem. En ting er sikkert, slike steder gir deg en fantastisk mulighet til å komme nærmere naturen, slappe av , men også smake på økologiske regionale matvarer!


Bildet er hentet fra fotolia. 

Alpakarium

Denne plassen er definitivt et alpakka paradis! Du får en unik mulighet til å tilbringe ferien din med alpakkaer som du kan stryke på, gå på tur med eller slappe av sammen med dem på en eng.  Det er et unikt sted som gir avslapping til både kropp og sjel. Blir du av en eller annen grunn lei av alpakkaer så finnes det også ting å gjøre i nærheten som å besøke en landskapspark eller en palass med blomsterrike hager.

Bm0hizHF5XE
BlsUFDzgRUY
Bm0f7V6FC23
Bmte0AwFzSb

Det er mulig å kjøpe alpakkagarn der, eller noen ferdigstrikket luer og skjerf.

BkF_35PlzsJ
BkGACerFQAQ

Adresse:

Rudka 13, Stara Kornica (ca. 2.5 timers kjøretur fra Warszawa)

 

Lawendowa Osada

Lavendel bosetting  er et magisk sted hvor man kan slappe av omringet av lavendelfelt.  Koselige hytter med fargetema (lilla, blå, og grønn) inviterer gjestene til et fredfullt besøk. Hyttene er utsryt med peiser som man kan fyre i (hvis dere besøker stedet om vinteren så er peisen på deres hytte allerede fyrt når dere ankommer stedet 🙂 ).

Bh1TDwjlfgR
Bf2zP4uHNjh
BY8V2sDnfrz
Bh1MpcKFsLp

I lavendelparadiset kan du oppleve noe som heter glamping dette er en form for camping, men i en bedre versjon. Magiske telt tiltrekker mange nysgjerrige sjeler!

BnvYNrSF1jy

Det organiseres regelmessig workshops der man kan blant annet Iære mye forskjellig om lavendel, ha en photoshoot med en profesjonell fotograf, og mye annet…

BKlSCyuhYk6
Bgds-LOHK3m
Bm8xp6UFZEX
BVxRUONAwG1
BbtzdCqnKN8
BWfTrCAFGuF
BVwVBokgEON
Bkfn5r7lyRt
BUUChr_gMmo
BXQY8aygNEE

Stedet tilbyr også en liten landsby-SPA som består av: grotte med forskjellige salt typer, russisk boblebad og et oppvarmet svømmebasseng.

BVW50djnPa2

I nabolaget finnes det tre vakre innsjøer, to skiheiser, mange sykkelstier og skoger fulle av sopp. Så det er alltid noe å finne på der, uavhengig av årstid.

BmaTdSNDP0_

Adresse:

Młyńska 6a, Przywidz (Dette er kun 40 minutters kjøretur fra Gdańsk)

 

Hobbitówa

Hobbit-huset er noe for eventyrelskere, men spesielt for dem som vil komme seg bort fra alt og alle vekk fra sivilisasjonen. Der er det bare deg, ilden fra peisen og trærene rundt huset. Ingen kjøleskap, ingen TV en liten overlevelse leksjon for dem som vil prøve seg uten elektronikk som vi er så avhengige av i hverdagen.

BHt96-AABZf
Blgnq87gNjC
BlySIHSgttP
BlfsECMAiIV
BlfrJpMg5_Z

Adresse:

Hytten befinner seg i byen Krzywcza (en landsyby i nærheten av Przemysl som ligger ca.3 timers kjøretur fra Kraków). For å få nøyaktig adresse må du ta kontakt med eieren som passer godt på gjestene sin personvern.

 

Borówkowe domki

Blåbær hytter er et sted som ligger rett ved en plantasjon av amerikanske blåbær så det er definitivt et sted for blåbær elskere. Hyttenes innredning er koselig og inspirert av scandinavia. Flere steder finner du også hengekøyer som du kan slenge deg i, og slappe av fullstendig.

BknBgKQF3-L
BnydwexHyAQ
BKDZwHVjpsI
BR3XJkWAu-w
BR7yahyBtkL
BWIlD0wBgIc

 Stedet tilbyr en badstue, grill, leie av sykkel og lekeplass for barn. I nærheten er det også en koselig dam, kajakkmuligheter og flere bikuber som gir deg mulighet til å spise fersk honning til frokost.

BjXK_A4lKw9
BWM1jEFBpQz

Selvfølgelig kan det ikke mangle blåbær i måltidene bare se på de vakre rettene! 🙂

BV4nWlZB_WB
BW3BM6igJWd
BUr702NlQ65

Stedet har et keramikkverksted så av og til arrangeres det workshops, men man kan også bruke verkstedet på egenhånd.

Adresse:

Nagawki 23, Dmosin (Litt over 1 time kjøretur fra Warszawa)

 

Kozia farma zlotna

Geitegården er en god ide for deg som ønsker å ta en pust fra byen. Selvfølgelig som navnet sier finner du der geiter. Det lages også geiteoster (man kan se på produksjonen), og alle måltidene som tilberedes er av regionale produkter, og en god del av dem selvfølgelig av oster.

Bm-3ygwFL0o
Bi64Kd8lFs1
BnDag_bl-7e
BjMuNE_lFbN
BnozpnFlc7o
Bn3gcm7li57
BmWAGGLlWkb

Adresse:

Złotna 29, Morąg (ca. 2 timers kjøretur fra Gdańsk)

Bildene i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler.

Helgetur til Gniezno – vuggen til den polske stat

Har dere noen ganger hørt om byen som var <<vuggen til den polske staten>>? Den ligger i Stor-Polen, har navn som betyr <<å bygge et reir>> og er fylt av legender. Gniezno ønsker alle velkommen!

View of Gniezno streets and building historical center, old town in Poland

Hvor og hva?

Gniezno er et obligatorisk turistmål for alle disse som liker Stor-Polen. Den ligger ca. 55 kilometer unna Poznań og er lett tilgjengelig med bruk av enten en lånt bil eller offentlig transport.

Gniezno ble grunnlagt i året 940, og utbygd slik som Roma, på syv høyder. Hver av dem ble et viktig punkt på byens kart på grunn av at der ble det lokalisert lokalsamfunnets møteplasser som f.eks. kirker, markedsplass eller bygninger til daværende institusjoner, altså kloster og slott. Gniezno var kongeby og den første, polske religiøse metropolen i sin tid. Takket været dette kan man nyte fin arkitektur på Gnieznos gater i dag. Mest interessant er Tumska gata.

BnQ1z5bnkeH
 
BgcB-6JFric
Bk2JEPon0NY
BNuSd49jZbb
BnN8rfVluno

Kirkelige severdigheter

Den store historiske arven til Gniezno er tallrike severdigheter. For å beundre kunstneriske skulpturer og fine arkitektoniske former kan man besøke f.eks. Den hellige treenighetens kirke fra 1300-tallet eller gotisk Johannes Døperens kirke. Også postens bygning, fontenen på Łaskiego gata og Sankt Fransis kloster er imponerende elementer av byens arkitektur.

BnO2COWFlO-
 
BYl75ENhtAN
BnWKSEgF3uw

Men den viktigste og den fineste plassen man må se, er Gnieznos basilika, som oppfattes som en av de viktigste kirkene i Polen. Dens bygging varte nesten 300 år, men ved siden av byggearbeidet ble noen deler av basilikaen brukt, også under viktige statlige hendelser, som 5 kroningsseremonier. I tillegg er basilikaen et begravelsessted for en av Polens partoner, martyr Adalbert. Inne i basilikaen kan man se bl.a. en stor mengde statuer og relikvarium.

Bh3-qzKnJ67
 
BlSCFtylzs2
Bm-XD4AHQks
BSi_cNpAwpe

Når man besøker Gnieznos basilika må man ikke overse Gnieznos døra som pynter inngangen til basilikaen. Den ble bygd omkring året 1175 og er nå en av de mest verdifulle polske severdighetene som har europeisk betydning. Skulpturene på døra forteller om livet til Sankt Adalbert. De ble også dekorert med bruk av tallrike ornamenter og avbildninger av dyr og overnaturlige vesener.

BhSCHrDn6tl
BiKWYq_AKw6
BOfUaWmhtj9

Det er også verdt å bestemme seg for en underjordisk tur med guide. Under katedralen finnes det rester av kirker som var der før basilikaen ble reist.

Historie på gata

Byens beboere er veldig stolte av sin historisk bakgrunn og derfor prøver de å komme med flere og flere forslag som har som mål å minne om byens røtter og dens historie. Ett av de forslagene var å sette opp statuer av konger som hadde noe med Gniezno å gjøre. Her er det eksempelvis statuen av Bolesław Śmiały (Bolesław den modige).

BjCWyVXlujS
Når det gjelder statuer er byen også rik på kanins statuer, som er et symbol for kongens makt. Kaniner er en del av byens turistløype, som består også av figurene til legendariske personligheter, modeller som forestiller byens severdigheter og informasjonstavler. Det er allerede 15 av kaninene, og det skal komme flere! Prøv å finne alle av dem!
BndlA3dl5Wj
 
BmdCodNnw9I
BmdCodNnw9I
Bnbd-SDl9ch
BkzOhEbHPMj

Begynnelsen av Den polske stat

Hvis dere er nysgjerrige på hvilke historiske hendelser førte til at Polen ble en egen stat og på hvilken måte samarbeidet vikinger med daværende polakker, kan dere besøke [Museum for begynnelsen av Den polske stat i Gniezno.http://www.muzeumgniezno.pl/index

BRvytq1hnDY
 

Den største attraksjonen i museet er den faste utstillingen <<Begynnelsen av Den polske stat>>, som har som mål å vise hvor stor rolle spilte Gniezno og Stor-Polen i utvikling av den polske staten. Utstillingen består av over 500 gjenstander. Man kan se eksempelvis kronregalier, arkeologiske funn angående troen og hverdagsliv, som stammer fra regjeringstiden til det piastiske dynasti (960-1370), elementer av krigers utstyr, bøker, dokumenter osv. Utstillingen er tilrettelagt for både polsk-, engelsk-, tysk- og franskspråklige turister samt for de døve. Museet er åpent fra tirsdag til søndag mellom kl. 9-18 (april – september) eller mellom kl 9-17 (oktober – mars). Billetten for en voksen person koster 10 zloty, og for et barn er det 7 zloty.

BF9h71wpbNi
-UWnfFhCZN
 
BjT8ctMg3XL

Bortsett fra selve byen

I Gniezno finnes det [en fabrikk som produserer julekuler http://www.kadpol.pl/strona,wycieczka-do-fabryki-bombek.html&ww] . Man kan besøke den i grupper og delta i et minikurs for å lære hvordan å lage en julekule av glass og pynte den. Nesten som i julenissens leketøyfabrikk. Besøk må avtales på forhånd.

I tillegg kan man dra til friluftsmuseum i Biskupin, som man kunne lese mer [her http://besokpolen.blogg.no/1535976574_noe_for_historieentusiaster__polske_friluftsmuseer.html] om, som ligger i nærheten, eller besøke arkeologiske reservater i Giecz eller i Grzybów.

BmVvKN1H9io
 
BmV5tCwHVrX
BCS961uvoN0
Bmq1RyWnqgb

Det er også verdt å se Museum for de første piastene i Lednica [http://www.lednicamuzeum.pl/strona,museum-of-the-first-piasts-at-lednica.html], altså representanter av dette dynasiet som satt i gang utvikling av den polske staten.

BlAMz_NlbWx
 
s7VsiLPO9p
s7YX5IAoKe
2S4V10rxfO

Du kan lese mer om Gniezno på [byens offisielt nettsted for turister. http://www.turystyka.powiat-gniezno.pl/index.php]

BddWUaPh3vL

 

Natalia Mazur

 

Hotell Quadrille – et unikt sted for dine drømmer

Reklame |

Vi har allerede skrevet om det fantastiske hotellet Quadrille – hvis du ennå ikke har hatt mulighet til å lese om det, her er lenken til artikkelen 🙂 http://besokpolen.blogg.no/1522748514_hotell_quadrille_og_restaurant_bia322y_krlik_i_gdynia__en_reise_til_eventyrlandet.html

Hotel Quadrille er et perfekt sted for å organisere de viktigste hendelsene i livet 🙂
Men for å oppfylle drømmene til gjestene om en perfekt dag, trenger du en oppskrift på suksess. Ifølge Quadrille er det: litt design, vakerr natur , en overraskende meny og mye, mye hjelp og engasjement fra arrangørene og servicen 🙂

Hver kunde behandles enkeltvis, og hans eller hennes behov blir analysert individuelt, og hver gang en av representantene viser hele objektet, presenterer det og prøver å forstå disse behovene så godt som mulig 🙂

Det er rett og slett enkelt – jo mer informasjon i begynnelsen, desto bedre og mer effektiv organisering av arrangementet! Personalet forstår dette veldig bra og skynder derfor for å forklare hvordan det ser ut fra innsiden 🙂

Hvis du er på utkikk etter et helt unikt sted å planlegge en unik fest (julebord), et originalt bryllup eller en spesiell kveld med atmosfæren som ligner på et eventyr, har du kommet til rett adresse 🙂

I mai hadde hotellet muligheten til å være verten for to kvinner fra Skandinavia, som (på jakt etter det perfekte stedet å feire sin 50-årsdag) valgte dette vakre hotellet 🙂

Og dessuten er det vanskelig å ikke bli overrasket – selve objektet, men også dets representanter gjør et tordende førsteinntrykk 🙂 Men den endelige vurderingen er virkelig påvirket av hver enkelt medarbeider og hans tilnærming til klienten. Med utenlandske gjester må du vanligvis være forberedt på at muligheten for det neste møtet kommer under arrangementet selv det er derfor denne første samtale er så viktig 🙂

Det neste steget er bare å planlegge detaljer: bestille rom, sette den perfekte menyen, velge attraksjoner 🙂 Samordneren av hver hendelse forbereder den såkalte tidsplanen for arrangementet, setter personer som overvåker alt, bygger kostnadsoverslaget over alt og bringer alt sammen. Gjennom denne tiden gir han kunden råd og svar på spørsmål. Og etter slike uker av samarbeid kan du vente på en virkelig imponerende effekt 🙂

I dette tilfellet inviterte bursdagsjentene nesten 60 personer 🙂 De var hovedsakelig medlemmer av deres familier, men også venner som reiste dit med en stor gruppe. På rommene, bortsett fra en søt overraskelse, ventet et velkomstbrev til gjestene sammen med planen for hele oppholdet. Den dagen ble det planlagt en buffetmiddag på Biały Królik Restaurant, slik at gruppen kunne bli bedre kjent med hverandre. Middagen avsluttet før midnatt slik at gruppen kunne sove litt før attraksjonene neste dag 🙂

Fredag begynte med en lang frokost. Gjestene forhastet seg ikke, bare satt ved bordene i grupper og diskuterte planer for de neste timene. Neste dag, noen av dem allerede hadde spabehandlinger booket – personalet kontaktet dem på forhånd via e-post eller telefon for å være sikker på at alle som var villige til spa skal finne en ledig plass  🙂

En av familiene planla en tur på hotellets sykler 🙂 For andre gjester organiserte hotellet en guidet tur i Gdańsk og resten bare nøt solen i palasshagen med deilig kaffe eller en avslappende drink i hånden. Den store 2 hektar store parken skaper mange muligheter til å slappe av 🙂

Hele gruppen møtte igjen om kvelden for en uformell middag i hotellets Pub 10/6 🙂
Det underjordiske, intime interiøret er preget av en interessant design med fargerike, komfortable sofaer. Denne gangen var det en buffet og arrangementet ble følgt av musikk utført av et intimt topersonsband, som utførte sanger som var vel kjent og likte 🙂

Jentene ønsket å tilbringe hele lørdag med sine gjester på hotellrommene 🙂 Etter enda en sen frokost gikk gruppen til hagen, hvor spill og utendørs moro ble planlagt.

Dette ga hotellpersonalet tid til å forberede sin drømpiknik ved dammen 🙂 Rattanmøbler og mange tepper ble flyttet slik at alle fant et komfortabelt sted for seg selv ved siden av vannet. Gjestene var helt sjarmert med ideen, til slutt er det ikke veldig vanlig å delta i en piknik i et så vakkert landskap!

Lørdag kveld besto av en høytidelig elegant middag med danser 🙂 Alt startet med en liten cocktail ved  fontenen, og en diktlesing etterpå til gjestenes ære.

En annen overraskelse var restaurantrommet, som ble dekorert spesielt for denne kvelden med rosa og gullballonger og blomster 🙂 Dekorasjoner var i perfekt harmoni med resten av innredningen.

De beste anmeldelser er skapt av selve kunder, derfor vil vi sitere her de virkelige ordene til historiens heltinnene –  jentene som nettopp har kommet bak hjem, skrev en følgende e-post til hotellet:

We are so thankful and impressed for the job that you, and your team have done for us.

I woke up last night and was afraid that this had only been a dream.

The variety  in gastronomy service you could provide was impressive. Your food is 5- stars.

I have never seen such amazing picnic food and baskets before. 

We also loved the decorations with flowers and balloons.

All our guests are thrilled and have shared lots of pictures on FB and other social medias.

I am sure that you will see some of us again.

If I ever should start a hotel I would have head hunted you.

Thanks again!

Omfattende organisering av arrangementer for en individuell kunde er alltid en stor utfordring. Dens overordnede formål er en vellykket event, og måten å oppnå det, er ofte omtalt på en veldig generellt måte. Så derfor hvis du er ute etter absolutte profesjonalister og forventer noe mer enn perfeksjon, er det virkelig verdt å vurdere Hotel Quadrille 🙂

Vennligst ta kontakt!

Resepsjon: 
Tlf.: +48 58 351 03 00 
E-post: [email protected]

Restaurant Biały Królik:
Tlf.: +48 58 351 03 30
E-post: [email protected]
Pub 10/6:
Tlf.: +48 58 351 03 10

Velværesenter​:  
Tlf.: +48 58 351 03 20 eller + 48 609 991 209 

E-post: [email protected]
 

 

Innlegget er sponset

Mye moro i Trippelbyen – Attraksjoner for store og små

Det er ikke alltid det går etter planen vår, spesielt når været ikke rekker opp til forventinger. I dag vil vi anbefale steder i Trippelbyen om er verdt å besøke når det er dårlig vær, eller når dere har en dag til overs, og vet ikke helt hva dere kan finne på. Anbefalingen er selvfølgelig også rettet mot dem som rett og slett bare elsker å ha det moro. 🙂

A group of joyful youth on the field is photographed on the phone
Bildet er hentet fra fotolia.

Papugarnia

Dette er et perfekt sted for fugleelskere, men også spesielt for barn. Papugarnia kan oversettes til papegøyeland. Der finner du over 60 papegøyer som bor på en 250 kvadratmeters lokale. Det er mulighet å ta på fuglene og mate dem. Du kan kjøpe en liten kopp med frø på stedet.

Prisen for et besøk ligger på 19 złoty for en normal bilett og 15 złoty for barn, studenter, og pensjonister. Fôret koster 3 złoty.

Det er et sted hvor tiden løper fort når man koser seg med dyrene, så det er normalt å tilbringe der ca. 2 timer.

Adresse:

Schuberta 1A/3, Gdańsk

Bil4MFeFrTo
BRMIq7xj_7G
BhrFZREl1pB

Sopot Wax Museum

Voks museet i Sopot ble åpnet i juni 2017. Det kan nok ikke sammenlignes med det i London, da det er mye mindre, og har helt annerledes kvalitet på figurene, men allikevel er det verdt en liten tur. Du finner der blant annet figurer av Angelina Jolie, Christiano Ronaldo, Bill Gates, og Lady Gaga. Museet har også en del barnefilm figurer, så det kan være en gøy attraksjon for de minste. 🙂

Inngangen koster ca. 20 złoty.

Adresse:
Bohaterów Monte Cassino 63, Sopot

BVpUaRMgyLJ
BWCgAVOApxh

FUN ARENA Gdańsk

Vi har tidligere skrevet om PitStop som er mesteparten av Fun Arena. Les gjerne om det HER og HER

Fun Arena er et sted hvor du egentlig kan tilbringe hele dagen. Det er mange attraksjoner som go-kart bane, zip-line, elektronisk paint-ball, forskjellige maskiner man kan spille på, lekeplass for de minste, escape room og en liten verden av fjernkontrollerte biler.

Alt dette finner du på et sted, og prisene er ikke så gale heller. Prisen for escaperoom varierer +/- 40 złoty per person. Elektronisk paintball koster fra 20 til 58 złoty per person, avhengig av antall personer og tiden dere vil tilbringe der. Go-kart prisen ligger på ca.55-65 złoty per person for 15 minutter.

BTOd7a8ldVp
BPGmUalFInx
BPQe1cmlypS
BTw-iEhFmyE

Er disse attraksjonene ikke nok for deg så har jeg et annet forslag, som ligger like ved, nemlig:

Bungee!

Har du noen gang drømt om å hoppe i strikk? Drømmen din kan gå i oppfyllelse i Gdańsk! Vil du rekke det i år så burde du skynde deg da sesongen varer frem til 26. oktober 2018. Bungee Gdańsk gir deg mulighet til et hopp fra 90 meters høyde. Det er en fantastisk opplevelse den kan både bli filmet og tatt bilder av om du ønsker det. Det er ikke nødvendig med reservasjon, så det er bare å droppe-inn. Jeg har selv vært der og kan ærlig si at betjeningen er veldig profesjonell så det er ingen ting å frykte! 🙂

Prisen er veldig fristende: et hopp koster kun 140 złoty. Det er også mulig å hoppe to personer sammen det koster 280 złoty.

Pakke med bilder og GoPro filming koster 80 złoty.

Adresse:

Pokoleń Lechii Gdańska 1, Gdańsk

Kino 7D MAX

Denne kinoen befinner seg på gågaten i Gdańsk (Gamlebyen). Det er en interesant opplevelse for dem som ikke har vært på en 7D kino tidligere.  Kinoen tilbyr to valg: 7D film der du ser en film og får oppleve forskjellige effekter på kinosetet. Det andre valget (etter min mening det gøyeste) er VR briller. Disse brillene gir deg mulighet til å teleprotere deg til verden av dinosaurer, skrekkfilm eller universet, samtidig som du får kjenne på de spesielle effektene på kinosetet.

Prisen ligger på omtrent 20 zł per person for et av valgene. Det er selvfølgelig mulig å prøve både 7D kino og VR briller, det lønner seg best.

Det er ikke nødvendig med reservasjoner, så det er bare å droppe inn. 🙂

Adresse:
Tkacka 17/18, Gdańsk

6k0xHWus3u

Centrum Nauki EXPERYMENT

Dette er en av de første polske vitenskapssentrene. Stedet gir mulighet til å skaffe seg kunnskap gjennom lek ved å eksperimentere selg, og det er en spennende opplevelse for både vokse og barn.

Prisen for en normal bilett er 20 zł. Familier får noe rabatt avhengig av antall barn og voksne.

Adresse:

Aleja Zwycięstwa 96/98, Gdynia

BiMB60qFTlc
BmdEnZ-HQrR
BiG5mQcFkc1
BgOPFC9BlHu

Zoo

Dette er vel et perfekt sted for en tur med hele familien. Dyreparken i Gdańsk er full av forskjeliige dyrearter som frosker, reptiler, fugler, tiger, aper, kameler, giraff, sebra, elefanter, ulver, flodhest og mye mye mer. Stedet tilbyr også en barnedyrepark hvor ungene kan kose seg med geiter, sauer, kaniner og giser. Det beste med denne dyreparken er at den er åpen hver dag, hele året! 🙂

Prisen ligger på ca.25 zł per person. (litt billigere utenom sesongen)

Adresse:

Karwieńska 3, Gdańsk

Bj9R8gWhzCA
BePukqnHW-B
BZkuSLxHzX4
BZDOCpJn3VN

Ciu Ciu

Det er noe som barn elsker mest søtsaker! Ciu Ciu er et sted hvor det produseres og selges karameller og slikepinner. Alle disse søtsakene er håndprodusert, og dette kan du være et vitne til, da det er mulig å se på produksjonen! Ungene er helt forelska i dette stedet. J

Adresser:

Długa 64/65, Gdańsk
Bohaterów Monte Cassino 37, Sopot
Świętojańska 54, Gdynia

BJN_6q8jfj4
BgwB8zKHRKa
BP2aaoFFsp9

Galeria Starych Zabawek

I gamlebyen i Gdańsk kan du finne tt galerii av gamle leker. Det er et sted hvor du kan se leker som ble produsert i Polen i perioden fra 1920 til 1989. Jeg vil tro at det er en gøy opplevelse for ungene, men også for voksne som kanskje også finner en lek som minner dem om barnedommen deres. 🙂 Ved inngangen er det også mulig å kjøpe noen miniatyrer fra forskjellige barneserier.

Inngangen koster 8 zł per person.

Adresse:

Piwna 19/21, Gdańsk

BZY06Obj-he
BaoeTaUjNaI
BXjEv6PHCi_
BkjGTaqHrcU
BXc9ZWNgGn7

Bloody basement – et sted for folk med sterke nerver

Er du en som elsker skrekkfilmer? En som ikke er redd for mørket og en som mener at ingen ting kan skremme deg? Eller er du på utkikk etter noe spennende du kan gjøre med din vennegjeng i Trippelbyen? Da har vi et veldig spennende forslag for deg, nemlig Bloody basement.

Bloody basement er et skrekkhus eller nøyaktig kjeller med ekte skuespillere hvor du kan få følelsen av å være med i en skrekkfilm. I tillegg til hele opplegget er skrekkhuset med elementer av escape room som gjør hele greia til en enda mer interessant opplevelse. 

Prisene vipper fra 20 til 27 złoty per person avhenging av hvor mange personer som deltar. Moroen varer i cirka. 20 minutter (hvis du holder ut så lenge! 😉 ) Omtrent 20 % av besøkende roper STOPP. Dette avslutter leken, men hvis mer enn en person vil fortsette så blir bare de som ønsker fulgt ut av kjelleren, og resten får lov til å fortsette moroen.

Adresse:
Bohaterów Monte Cassino 15, Sopot
Inngangen er gjennom Central Sopot Hostel

NB! Det er ikke et sted for barn.

BipXvNwhKGq
Bl0gaQ7hg9v
BlnglRrhZir
Bildene i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler.

Noe for historieentusiaster! – Polske friluftsmuseer

Vet du hvordan levde mennesker i Polen i bronse- og jernalderen? Hvilke vaner og tradisjoner hadde de? Hva drev de med og hva er egentlig slavisk kultur? Alt dette kan man få vite når man bestemmer seg å besøke en av de tallrike, polske, arkeologiske friluftsmuseene.

Reconstruction of the defensive shaft and gate to the Lusatian settlement in archeological museum in Biskupin, Poland.
Bildet er hentet fra fotolia.

Arkeologisk museum i Biskupin 

For å bli kjent med lausitzkulturen og for å se bygda til det piastiske dynasti, som styrte Polen fra dets begynnelse, kan man reise til Arkeologisk museum i Biskupin. Det er lett tilgjengelig når man kjører fra Poznań (ca. 90 km) eller Bydgoszcz (50 km). Der finnes det rekonstruksjoner av bl.a. bosetningen til de første bøndene, forsvarsbasen typisk for lausitzkulturen og bosetningen til jegere og samlere. Museet driver også en dyrepark, der man kan møte dyr som bodde sammen med mennesker i gamle dager – kuer, geiter, sauer og hester. I tillegg til rekonstruksjoner og fast utstilling kan man ta del i mange ulike arrangementer som f.eks. kurs i pottemakeri eller konkurranse i spydkasting.

BmjDmC4nbVS
Bm8XuIoASrq
Bmtew_ClXdI
BmomokVA2TV
Bm8hmcPnaWD
BmwRnqdDEsm
Bmsni7Il3QE

I tillegg til hus, verksted o.l. kan man bestemme seg for en lang spasertur i reservatet på 35 hektar, som omringer museet eller bestille en 30-minutters tur med båt på Biskupińskie innsjøen. Museet kan besøkes året rundt, men det er mest interessant om sommeren der. Museet lever rett og slett. Fra begynnelsen av mai til slutten av september kan man treffe der mennesker i historiske drakter som driver med gammelt håndverk og forteller gjerne om sitt yrke. I denne perioden er museet åpent fra kl. 9.00-18.00.

BZUHd5hlwYn
Bm04b2knhX1
BkFo32Hl9l2
BgItfyshDWk
BepwmRbDVzx

Museum for slavisk bygdekultur i Kluki 

Disse som besøker Trippelbyen kan planlegge en dagtur til bygda Kluki. Den befinner seg veldig nært til Słowiński Nasjonalpark, kjent for sanddyner. I Kluki kan man oppdage en helt forskjellig verden – verdenen til de gamle beboerne av Pommern, som var avhengige av sjø og fisk. Alt dette presenteres i et stort friluftsmuseum for slavisk bygdekultur, fylt av husdyr, positiv energi, originale suvenirer og god mat på den lokale restauranten.

BjrqnwUn-Pj
BmbJJw8F4Pn
BmeAwTjhzbH
BlEMEIFnHT6
BXlPvQdgN31
BI4KKY7B1p9

Torving var en viktig aktivitet for lokalbefolkningen i gamle dager. Torv brukte man til å lage brensel til vinteren. Hva gikk torving ut på kan man lære i museet.


BYDwfK_Dg2t

 

I nærheten til gården finnes det en gammel gravlund, som er også verdt å besøke. Der ble det begravd medlemmer av disse familiene som opprettet bygda Kluki.

Bkldlm6A_D3

I perioden 01.09-31.10.2018 er museet åpent fra kl. 11-15 på mandager og fra kl. 9-16 fra tirsdag til søndag. Besøk Kluki!

Museum for folkebygging i Sanok 

Langt mot sør, i nærheten til Bieszczady-fjellkjeden, ligger en liten by – Sanok, som er kjent i Polen i det meste på grunn av en kunstner – Zdzisław Beksiński og hans verk. Byen har imidlertid mer å tilby enn bare ett museum med malerier. Fordi i Sanok kan man besøke et av de mest imponerende polske og europeiske friluftsmuseene. Det ser som ei stor bygd ut med eksempelvis verksted til gamle håndverkere, gammelt jødisk hus, historiske bygningene til Den ortodokse kirke og en markedsplass typisk for Galicia-regionen. 38 hektar terreng og over 30 bygninger venter på de besøkende!

Bm_eLu-lHJU
BmGCRFnlGZR
BnHOQofHEm7
Bm_EzGHB2Go
BmoUPg1FfCR
BmlZ6OPlb7J
Blm0zrqhJfF
BitrBf5Fiz8

Det er mulig å bestille en tur med guide som kan fortelle om historien til denne regionen og om ulike folkegrupper som bodde eller har bodd der. Guiden viser turister også interiøret til de tallrike bygningene og forteller om deres opprinnelse. Man kan ikke se interiør uten guide. En slik tur koster 76 zloty per person.

BmDvaLWBLXo
BlftCaAATvh
Bkx7LSTFcy0
Bkx63TElgJF
BKWEW8hB87c
83xtc5hKyB

I tillegg til utstillinger er det selvfølgelig mange arrangementer i museet. Det mest populære er et folkloristisk marked, som har som mål å tiltrekke både historie- og musikkentusiaster til museet. Man kan delta i mange konserter, møte håndverkere og kjøpe tradisjonelle varer. Markedet arrangeres årlig i mai. Fra 1. mai til 30. september er museet åpent fra kl. 8.00-18.00.

BmJgpgqHyKW
BQOVjDpgHWA
Bl7jEYZhqgY
BiE3PiXnWaA
Ved inngangen til museet finnes det en restaurant med lokale spesialiteter og regionalt øl. Anbefales!
6xjTAWHHhs

Friluftsmuseer er overalt

Hvis du har lyst på flere møter med historie, kan du også besøke Senter for Slavere og Vikinger på øya Wolin, Folkemuseet i Kolbuszowa, Sądecki Etnografisk Park, Kasjubisk Etnografisk Park i Wdzydze , Mazovisk Folkemuseum i Sierpc eller Folkemuseum i Pszczyna.

Natalia Mazur

Bildene i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler.

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top