78 år siden andre verdenskrig startet

Den 1. september 1939 gikk Nazi-Tyskland til angrep mot Polen. Alt startet med bombardement i Wieluń og Slaget om Westerplatte – en av de viktigste hendelsene i Polens historie og et viktig symbol av polakkers heroisme. Det var det første slaget i Europa under andre verdenskrig og begynnelsen av dramatiske hendelser…


Monument ved Westerplatte, Fotolia

Klokka 04:40 den 1. september angrep de tyske styrkene den polske byen Wieluń, og drepte samtidig nær 1200 mennesker.

Fem minutter senere, klokka 04:45, begynte et tysk slagskip «Schleswig-Holstein» å skyte mot den polske festningen ved Westerplatte – en halvøy i Gdańsk. De tyske styrkene stormet i land hvor de møtte motstand fra polakker.

BJ1Z8SyA1IP
BXxcg0Hgspi
 

Kampen varte i sju dager. Den 7. september bestemte den polske kommandanten – major Henryk Sucharski – om kapitulasjon. Polakkene manglet ammunisjon, vann og medisinsk utstyr. 
 

BE4XFw5koen

Det er viktig å huske at Tyskland hadde 3500-4000 soldater, og Polen bare 200. Det var en ujevn og hard kamp som viste hvor sterk kan polakkene være. Det døde 15 polakker, og resten ble tatt som krigsfanger. Motstanden på Westerplatte ble en viktig faktor for kampmoralen på polsk side iløpet av neste årene. 

 
Slaget om Westerplatte og bombardement av Wieluń var begynnelsen av andre verdenskrig – den millitære konflikten som involverte de fleste av verdens nasjoner og som resulterte i 70 millioner drepte. På få uker ble den polske hæren knust av de totalt overlegne tyske styrkene, uten at de allierte kom til å hjelpe.

Warszawa kapitulerte 27. september.
17. september besatte russerne de østlige delene av Polen.

Ruinene av kasernene og vakthusene på Westerplatte står fremdeles og er et viktig minnested. 

BYWggnJHS4c
BYV5pw3hXNK
BX5r0Odh8Bb
BXyIBjZl5Nd
Hvert år organiseres det offisielle seremonier på Westerplatte – med de viktigste politikerne i Polen. 
 
BJzXEHwgGQl
 
Vil du besøke Westerplatte? Les mer om ett av de viktigste stedene i Polen her.
Jeg anbefaler også å besøke Andre Verdenskrig Museum i Gdansk.

Aldri mer krig! 

BJ0vVluA4Bi

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Suvenirer og gaver fra Polen

Når jeg reiser til utlandet prøver jeg å kjøpe noen ting som alltid skal påminne meg om turen. I Norge kjøpte jeg en liten trollfigur som jeg elsker 🙂
I Polen er det veldig mange steder hvor det selges noen billige ting som ikke har noen verdi. Men det er veldig mange ting som polakker er stolt av og som viser vår spennende kultur! Derfor har jeg lagd en liste over tingene som kan bli en fantastisk gave eller unik suvenir fra Polen 🙂 

handmade traditional polish pottery
Bildet: Fotolia

1. Rav smykker
Rav er noe polakker er stolt av! Dette vakre materialet er perfekt for å lage smykker som er veldig populære i Polen 🙂 Bare se: 

BVchsnuFUpR
 

Det er veldig lett å finne butikker som selger rav smykker i Polen, særlig i byer som ligger ved sjøen. 
 

BYQ_xsSDFJ0
 
Hvis du er i Gdansk, besøk Mariacka gate – der kan du velge mellom mange butikker som spesialiserer seg i rav. 
 
BRl4Tq0F5T5
 
2. Porselen og keramikk
En annen ting som Polen kan skryte av er porselen – noe som ikke er bare pen, men også praktisk! 
BYVQr4Sjsu4
BVLJhKlhVhI

Det er også Ceramika Boleslawiecka (keramikk) som er veldig kjent i Polen:

BXQRF5YF5i2

Keramikk dekoreres både med tradisjonelle og moderne mønstre, og det er ikke så lett å velge noe! Jeg synes at polsk porselen er en perfekt bryllupsgave som kan brukes i mange år 🙂 

3. Ciupaga
Ciupaga er en skikkelig “must have” når man reiser til polske fjell 😉 Men… hva i all verden er “ciupaga”? 

BYBdfuUFOrQ
 
Ciupaga er hyrdes øks! Det er et veldig populært symbol av mennesker som bor i Podhale – vi kaller dem Górale – og deres unik kultur 🙂 
 
BYVSubMFVXO

Ciupaga er kanskje ikke noe praktisk, men den er sikkert veldig polsk 🙂 

BTgvGTZBcJS
 
4. Alkohol
Alkohol er alltid en god gave 🙂 Når det gjelder polsk alkohol, anbefaler jeg særlig:
Vodka – for dem som liker sterk alkohol 🙂 Sobieski, Pan Tadeusz og Chopin høres jo veldig polsk ut! 
BXyE8xygnBu
BYH3hv7FaJ6
 
Øl – i Polen produseres det veldig mye øl og det blir mer o mer populær å drikke regional øl fra mikrobryggerier! 
 
BXYtuezA_OU
BX5m4BIFwHj
 
Nalewka – polsk likør som lages av frukt, blomster, urt osv. Jeg anbefaler særlig den laget av kirsebær 🙂 
 
BYWKZxGFKn0
 
5. Mat
Polen er kjent for mange deilige retter – pierogi, barszcz, zurek, golonka… Det er ikke mulig å ta dem til Polen, men vi har andre ting som dere kan ta med til Norge! 
Polsk pølse
BYTYZecBK0_

Sylteagurk

BYJJn7HFcRC
 
Smult
 
BYQp6QOg7dE
 

Polsk godteri

 

BRYaUy-g03h
BJvIAoJBVgc
 
6. Folklormotiver
Det kan være en god ide å kjøpe noe med polske, folkloristiske motiver i Polen. 
 
BX4weKBgU7K
BYWeh7kDixC
BXkpNmdAUh_
Som dere ser, alt kan bli polsk når man vil 🙂 
 
7. Polsk litteratur
Polen er kjent for mange store forfattere og diktere. Bok skrevet av en polsk forfatter eller dikt (oversatt til engelsk eller norsk) kan bli en helt unik gave. Jeg anbefaler for eksempel Wislawa Szymborska – en polsk poet som ble tildelt Nobelprisen i litteratur.
 
BYYiKGaDjSJ
BYX01ATBQJ9
I de største polske byene finnes det bokhandler som selger bøker i fremmedspråk. 

8. Polsk musikk

Musikk er også noe som kan bli et godt minne fra Polen. Kjøp CD av en polsk band eller musiker og kanskje du kan bli bedre i polsk? 🙂 
Jeg anbefaler:
Czeslaw Niemen (en av de mest kjente og viktigste musikkstjernene i Polens historie)
Kult
Katarzyna Nosowska
Grzegorz Turnau
Lao Che
Dawid Podsiadlo 
 
9. Toruń pepperkaker
Toruń er en sjarmerende polsk by som er særlig kjent for… pepperkaker! Noe alle må smake på i Polen 🙂 Pepperkakene kan kjøpes i nesten alle store butikker i Polen – ikke bare i Toruń! 
BWPFeSRlt1P
 

10. Borddukk eller…
Hvis du vil huske om din reise til Polen, kan det være en god ide å dekorere huset ditt med noen typisk polsk 🙂 Nedenfor finner du mine ideer for handmade gaver fra Polen: 

 
BYP4YTuFFT4
BXNiwIPjzf9
BKyT2jZBSDa
BYVPGMeh09v
BYTyWrZBEte

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Til fjells! Beskidene Hovedløype

Hei turfolk! Det er vanskelig å konkurrere med Norge når det gjelder fjellområder. Kombinasjon av havet, innsjøer og fjell er magisk i Nord-Europa. Men, hvorfor ikke forandre perspektiv og sjekke hvordan fjell ser ut i utlandet? I dag kommer jeg med et forslag for alle disse som elsker å vandre, oppdage og har god tid. La utfordre dere i Polen på Beskidene Hovedløype!

 
BXybqOSAqmE

Beskidene Hovedløype er den lengste, polske turistløypen, som ble kartlagt i mellomkrigstida etter prosjektet av Kazimierz Sosnkowski, polsk general. Løypen er ca. 500 km lang (lengden varierer i ulike reisehåndbøker) og fører gjennom de mest interessante fjellområdene i fjellkjeden Beskidene. Løypen streker seg i den sørlige delen av Polen, ganske nært til Kraków. Turen tar ca. 20-24 dager i gjennomsnitt. Du kan begynne enten i Ustroń eller i Wołosate.


Kartet over løypen Kilde: Google maps

 Sporet fører gjennom 4 nasjonalparker, 7 byer og 8 mindre fjellkjeder. Det gir deg en fantastisk mulighet til å samle forskjellige opplevelser.

BW5DsT4j9MG
BV5IdQrDgVO
BXdSQtHl5LB

I Magurski Nasjonalparken eksempelvis kan du møte forskjellige dyr, også truete arter som gaupe, villkatt eller brunbjørn. Amfibier er området også rikt på!

BXdo875AthW
BXhX9sBAIpB

Babiogórski Nasjonalpark tilbyr høye topper i stedet. Der ligger det den høyeste fjelltoppen på løypen – Babia Góra (1725 m.o.h.) – fjell med en særegen karakter, som tiltrekker mange turister. Sporet er ikke en selvfølge der, men disse som kommer helt på toppen nyter fantastiske utsikter. Soloppgangen på Babia Góra er absolutt noe  verdt å oppleve.

BYBZDYEhh09
BX-zTe3F3OI

Landskapet forandrer seg på veien. Dype skoger, små grender og rustikale stier lager en spesiell stemning på veien.

BXyK9D0l0xB
BXS6Kw2j7Bn

De fleste hytter tilbyr servering og overnatting, så du trenger ikke å haste. Turisthytta på Turbacz, i Gorczański Nasjonalpark, er veldig populær blant turister. Der kan man prøve mange lokale spesialiteter og ta seg en hvil. Området rundt er også veldig vakkert.

BXz5_YHFNLa
BXafDZQhln_
BXa1r40HMok

Dere kan også besøke steder som har historisk betydning. Det finnes mange gravlunder fra den første verdenskrigen, minnemerker eller gamle ortodokskirker lagde av ved. I Rytro kan dere også besøke ruinene av middelaldersk slott.


BWIbzXRhZeq
BThcpvkD6sS

Husk å prøve lokale spesialitetene som f. eks. oscypek – typisk salt ost, eller å drikke tradisjonelt øl i små lokale bryggerier, eksempelvis i Grybów. Der selges det øl også til deres egne vannflasker!

BXdmDt7BC4n
BQL3lKHDQdq

For disse som har “konnkuranse i blodet” er det verdt å vite at den beste tiden som har blitt oppnådd så lenge på denne løypen er 114 timer og 50 minutter i 4 dager. Noen ivrig til å slå?

BXx1QvJDIqr
Turen på Beskidene Hovedløypen er lang, men av og til er det mulig å bruke tog eller bus. Det finnes mange turisthytter med servering, som er vanligvis åpne for turister i 24 timer. Eksklusive hoteller og restauranter er tilgjengelige i byer, men det blir enda bedre med et telt. Husk at Beskidene Hovedløypen betyr ikke bare fjell, men også lokal kunst, folk, mat og regionale tradisjoner. Fjell i Polen? Prøv det!
BXVmIeTjMcV
Natalia Mazur

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

 

Shopping i Poznań

Trivelige kafeer, gode restauranter og interessante arrangementer – alt dette finner du i Poznań, men byen er også flott når det gjelder shoppingmuligheter. Noen sier på spøk at den er nesten for flott, fordi det er ganske mange kjøpesentere i byen. Det betyr at det er umulig at du ikke finner noe for deg og listen nedenfor vil forhåpentligvis hjelpe å bestemme hvilket kjøpesenter passer best for deg.
 

Stary Browar (det gamle bryggeriet) – ul. Półwiejska 42 
Et senter for handler og kultur som er uten tvil et av de vakreste kjøpesentrene man kan forestille seg. Den ble bygget i henhold til ideen 50 50 som sier at et foretagende bør være en balanse av sin hovedfunksjon og kunst. På senteret finnes det flere kunstneriske installasjoner, så det er lurt å se litt rundt og legge merke til dem. Selve bygningen ble tildelt mange arkitektoniske priser. Det finnes over 200 butikker på Stary Browar samt kafeer, restauranter, kino og et nyskapende hotell. En ekstra fordel er at kjøpesenteret ligger i nærheten av sentrum og gamlebyen.

BWEwF4ogZF4
BRlp2VxgbxB
BLamU6ZBB58

Avenida – ul. Matyi 2
Et stort kjøpesenter som ligger ved Poznań Główny-sentralstasjon. I en tre etasjer-bygning er det omtrent 250 butikker og 30 restauranter og kafeer. I motsetning til Stary Browar finnes her flere kjedebutikker. Senteret ligger i direkte forbindelse med stasjonsbygget så det er perfekt for rask shopping mens du venter på toget ditt. I nærheten er det Poznań Internasjonale Messe og bydelene Jeżyce og Łazarz. Det er også ikke så langt til sentrum.

wikimedia.org https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/pl/deed.en​

BWu4pVkh_lX
BTIu3fLF6da

Posnania – ul. Pleszewska 1
Det største kjøpesenteret i regionen Stor-Polen. Den er ganske ny (den ble åpnet i 2016) og har et salgareal på ca. 100 000 m2, 260 butikker og 40 spisesteder. Senteret er moderne og multifunksjonelle. Her er det alt på et sted. Du kan finne både polske og internasjonale merkevarer, det er også et spesielt området hvor det finnes butikker med luksusmerker av klær, accessoirer og smykker. Det er kafeer og matkjeder hvor du kan spise et billig og raskt måltid og mer eksklusive steder hvis du har mer tid og lyst på noe mer sofistikert. Posnania er best for en større shopping tur for du vil trenge mer enn to timer for å besøke alle butikkene.

BWIAo5DAdc-
Galeria Malta – ul. Maltańska 1
Det tar bare 11 minutter å gå fra Posnania til et litt eldre kjøpesenter – Galeria Malta, men det er nok til å finne seg i helt andre omgivelser. Kjøpesenteret ligger i et sjarmerende nabolag like ved Maltasjøen. Bygnings arkitektur er inspirert av det nærliggende området dvs. dyrehagen eller skiløypen. Når været er godt kan man slappe av utenfor senteret, men det er også mulig å se på Maltasjøen innefra gjennom et stort vindu (850 m2). Her finnes det også mange butikker (ca. 170), spisesteder og kafeer.
BUPR3hqFq6e
BOetRahjV2Y

Disse fire er de mest populære og interessante kjøpesentrene i Poznań. Du kan også finne mindre og eldre steder (som Kupiec Poznański, Galeria Pestka eller Plaza) og i utkanten av byen er det større mat og møbelbutikker. I Poznań finnes det også flere markeder med lokale produkter f.eks. frukt og grønnsaker – mange av bydelene har sine egne markedsplasser.

BQasZ-EjLOZ

Marta Brok

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

10 ting du bør gjøre i Polen

Hvis du planlegger en reise til Polen og lurer på hva er best å gjøre og hvis du vil virkelig oppleve stemmning av landet, er denne artikkelen for deg. Nedenfor finner du en liste som vil hjelpe deg både å planlegge aktivitetene dine og bli bedre kjent med polsk kultur.

A beautiful and picturesque town on the Polish seaside - Trz?sacz
Bildet: Fotolia

1. Ta turen til fjells
I Polen var vi heldige og vi kan både nyte solen på stranda og vandre i fjellet. I ferien velger de fleste polakker en av delene og reiser nordover for å bade i Østersjøen eller sørover til de polske fjellene. Den sørlige Polen med sine vakre fjellkjeder (Sudetene og Karpatene) er en av de mest spennende delene av landet. Den er perfekt for dem som elsker vandreturer og aktiv ferie. Fjellbyen som er mest populær blant turistene er Zakopne og hvis du er der eller i en annen fjellby må du gjøre to ting: smak på oscypek (en røkt ost laget av sauemelk, den smaker best grillet og servert med tranebærsyltetøy) og kikk litt på suvenirer som selges overalt, kanskje trenger du ullsokker eller fargerike, varme tøfler.
 

BX3dkj7nK6o
BX3l6vjHLKq
BX0-WZql0d_
BXkuHSEFgME

2. Legg deg på stranden
Om sommeren er byene ved Østersjøen de mest populær reisemålene. En typisk polsk måte å slappe av på ferie er å ligge på stranden bak en spesiell skjerm som beskytter deg mot vind og sole deg. Hvis du er ved den polske sjøen bør du også spise masse iskrem og vafler med frukt og fløte.

BXx8DoOBhay
BX3dO8lH-50
BX3JgtYjYSZ
BX45U0dD-J2
BXX54TrgcFY

3. Besøk polsk bygd
Det er ikke bare fjellet og sjøen som utgjør feriemuligheter i Polen. Vi har mange nydelige regioner med flotte landskaper og velutviklet turisme. Du kan for eksempel reise til Kashuby og oppleve en sterk etnisk kultur unik i polsk sammenheng. En annen region som er kjent for sin vakker natur er Mazury ofte kalt «et land av tusen innsjøer» (men det finnes faktisk over 2 000 innsjøer der!).

BX4ydq6nVw3
BXObIdRgr0C
BXj7UTvFB2Q
BWLJxDHD8Du

4. Smak på pierogi
Det er ikke banneord som man blir først kjent med da man besøker Polen, det er ordet «pierogi»! Det er en type melboller med forskjellig fylling og du bør smake på dem med en gang hvis du er i Polen. Vi har selvfølgelig mye mer andre typer god mat. Den er veldig lekker selv om den ofte ikke ser veldig spennende ut og noen retter kan være overraskende. Mest typisk polsk middag er schabowy (et panert stykke svinekjøtt) servert med poteter og salat. Supper er også veldig god og populære i polen og når det gjelder kaker bør du nødvendigvis spise sernik (en polsk ostekake).

BWmu-rjjypO
BSd10kHBxru
7nRcowP-qP

5. Delta i et polsk bryllup
En bryllupsfest i Polen er noe man aldri glemmer… eller kanskje kan man glemme noen av det som skjedde men huske at det var skikkelig gøy. Festen varer hele natten, det er masse god mat og store mengder alkohol. Musikken er ofte ganske dårlig men alle danser uansett og deltar i forskjellige leker. Hvis noen inviterer deg til bryllupsfest i Polen må du ikke takke nei! Hvis du likevel ikke har en sånn mulighet gå over til det neste punktet.

BRVgq2ChUGK
BXhw2mMD2z9
BDalJl0KWmd

6. Drikk polsk vodka
La oss være ærlige: god vodka er noe Polen er kjent for. Den er ikke bare god kvalitet men det er også ganske billig sammenlignet med norske priser. Du kan smake på ulike merkevarer av klassisk vodka (f.eks. Żubrówka og Wyborowa) eller velge Żołądkowa Gorzka laget på frukt og krydderurter. Barer og puber i Polen tilbyr også forskjellige typer drinker med vodka. Så hvis du liker å feste med alkohol er det mange og velge mellom.

BL0za92DvKQ
BXlj-xlHttc

7. Delta i Woodstock-festivalen
En gratis musikkfestival i Kostrzyn nad Odrą er en av de viktigste arrangementene i år og den største friluftsfestivalen i Europa. Festivalen er organisert i begynnelse av August fra 1995. Hver år er det mange artister fra både Polen og utlandet som spiller på fire ulike scener. Stemningen på festivalen er unik og her kan du møte forskjellige mennesker fra alle generasjoner.
 

BXYVtozF_56
BXaXufLDBAf
BXkZbPrBWeX
8. Opplev historie
Polen hadde det ikke lett gjennom tidene og det er ikke rart at polakker vil huske landets vanskelig historie. Det er mange steder som minner om både verdenskrigene og etterkrigstiden før Polen ble et demokratisk land. Jeg kunne ikke velge bare et sted som er viktigst. De fleste byene i Polen er preget av krigen og det er verdt å huske at landet var veldig ødelagt og mange av gamle bygninger i polske byer måtte være rekonstruert. I dag er det mange monumenter og museer hvor du kan bli kjent med landets historie og steder som en konsentrasjonsleir Auschwitz eller en halvøy Westerplatte i Gdańsk minner om de triste hendelser.
BX1F2EPAuXU
BXvTd-AlK1N

9. Besøk så mange polske kirker som mulig
Religion har vært en viktig del av livet for mange polakker, derfor har vi ganske mange kirker og de fleste av dem er veldig velbevart. I alle større byene i Polen er det flere religiøse bygninger fra ulike historiske tider. De fleste av dem er fortsatt i bruk, men de er også ofte åpne for turister.

BX0ZyR9heN7
BVMkLbtlN4p

10. Prøv å snakke polsk
Det sies ofte at Polsk er et av verdens vanskeligste språk. For utlendinger høres det ofte ut som en rekke hvesende lyder. Jeg forsikrer at vi tuller ikke og de er ekte ord! Polakker elsker å lære våre tongue twisters og hvis du har mulighet bør du prøve selv å si noe på polsk.

Marta Brok

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

8 av Poznańs mest interessante spisesteder

I Poznań er det mange spisesteder jeg kan anbefale. Dessverre er det umulig å besøke alle, og det kan være vanskelig å velge mellom så mange alternativer. Derfor har jeg lagd en liste over restauranter og kafeer som skiller seg ut! Uansett om du har lyst på en lekker middag, en søt kake eller bare vil smake på noe nytt, her kan du finne noe verdt å prøve.

Group of young people eating dinner
Bildet: Fotolia

1. Dark Restaurant – Garbary 48
Et sted hvor du kan spise middag i komplett mørke! Det er en spesiell opplevelse å smake på mat uten å se den eller vite hva som ble servert. Formålet med Dark Restaurant-ideen er å skjerpe sansene som lukt, følelse og smak. Det er mulig å velge mellom flere alternativer men du får ikke se menyen. Du må også gi beskjed om hva du kan eller vil ikke spise.

BS0aEwhhfcv
2. Cafe La Ruina i Raj – Śródka 3
Cafe og restaurant som ligger i et av de mest klimatiske områdene i byen. Stedet ble skapt av et ektepar som elsker å reise. Det de får se og lære seg i andre land benytter de på kjøkkenet. Du kan smake på mat som er inspirert av retter fra ulike verdensdeler og oppleve den ulike stemningen.
BWNxplBB59O
BRbUDhJANUu
BThKIcJgRUQ
 

3. Modra – Mickiewicza 18/2
Hvis du vil smake på polsk mat er det verdt å besøke Modra. Menyen er basert på tradisjonelle polske matretter men de er modifiserte på en kreativ måte, slik at du får både klassiske smaker og noe helt nytt. Måltidet ditt kan ikke være kjedelig her.

BF1T6Nuu248
BKGtV8GAMWJ

4. Wypas – Jackowskiego 38
Vegansk restaurant med en meny inspirert av mat fra alle verdensdeler men basert på lokale sesongvarer. Stedet er ikke bare for dem som ikke spiser kjøtt for rettene er så lekre og velkomponerte at du kommer ikke til å tenke at det er noe manglende.

BSTecmYh6nD

5. Yetztu – Bolesława Krysiewicza 6
Restaurant med japansk mat som er kjent for sin ramen-suppe. Den er så bra at det ofte er vanskelig å finne plass uten bordreservasjon. Hvis du er i Poznań og liker asiatisk mat, må du absolutt besøke Yetztu.

BH9wQyvgt21
6. CornAir – Strzałowa 2/5
Det er et ganske nytt sted som spesialiserer seg i frokostservering. Her kan du velge mellom over 60 ulike frokostblandinger fra hele verden. Du kan blande flere typer frokostblanding og velge smaksatt melk. Konseptet virker enkelt men gjennomføring er ganske lurt. I ConrAir kan du både prøve nye smaker og nyte stemningen som vekker barndomsminner.
BUTynEEAv4a
BUl8sU7lGlc

7. Fudge Filosophy – Długa 9
Ett av de mest populære spisestedene i Poznań. I dette spesielle konditoriet brukes et bredt utvalg søtsaker til å lage alle slags desserter. Her kan du spise veldig søte kaker, terter og muffinser eller drikke shakes laget av ingredienser du kan velge selv. Fudge Filosophy er et bra sted for alle som elsker sjokolade, sukker og vil at desserten deres ser utmerket ut.

BWxE4B3HBao
BV4LrEAHBFR

8. Bubble Waffle – Półwiejska 9
I en av de mest kjente gatene i byen kan du blant annet spise vafler. De er likevel ikke vanlige. Her kan du få boblevafler fylte med frukt, fløte, iskrem, sjokolade og andre ting du kan velge. Det er også opsjoner for dem som foretrekker salte retter.

BW4gd3kBcAp
BWW_Nvwhy2c

Marta Brok

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Fargerik sommer i Warszawa

En vanlig tendens om sommeren er at folk drar gjerne ut fra byene. De leter etter stillhet og natur som lar dem slappe av. Byene må derfor jobbe hardt for å tiltrekke turister og tilby dem noe unikt. Noen av dem arrangerer konkurranser, andre foretrekker gateteater. Warszawa satser på… festivaler!


Bildet: Fotolia

BTgC_XElzDl
BTq1HV1l8Tv
BS_7E4Ql6JD

Warszawa til Singer
For disse som leter etter den jødiske Warszawa fra mellomkrigstida er “Warszawa til Singer” den obligatoriske festivalen. Singer var en jødisk-amerikansk forfatter og journalist som hadde sine røtter i Polen. Han var forelsket i Warszawa og skrev veldig mye om den og dens stemning. Hvert år kommer det jødiske artister fra hele verden for å minne om den gamle kulturen, som ble ødelagt under krigen. Festivalens mål er å rekonstruere den spesielle stemningen av Próżna-gata og Grzybowskiplass – de viktigste steder for jøder i Warszawa.

BXvkmfsFaJE
BJ79mQwjZlh
 

I løpet av 12 dager kan man besøke tradisjonelle jødiske butikker og verksted, smake koscher mat, eller lytte til klezmermusikk. Gatene er fylte av folk i spesielle klesdrakter som etterligner mennesker som bodde i Warszawa før krigen. En kan møte bl.a. malere, lirekassemenn, skomakere eller sirkusartister. Man kan også oppleve gateteater, performance art samt delta tallrike foredrag og utstillinger.

BKAyKaWDTc3
BJ8YJ7ggeMx
BJ5OF0HhYfJ

Dette året arrangeres festivalen for 14. gang og den varer fra 25. august til 6. september. Det vil virkelig være en fargerik periode for Warszawa og dens gjester. Du har fortsatt nok tid til å planglegge miniferie 😉
Mer informasjon her.

Chopin og Europa hans
Warszawa og Narodowy Instytut Chopina ønsker musikkentusiaster velkommen! 12. august har det startet den 13. internasjonale festivalen – Chopin og Europa hans.

BXssHPbjPIc
BSqVxOTj2DM
BX0fzLpjYRa

Fryderyk Chopin var polsk klavergeni, som levde i den første delen av 1800-tallet. Han begynte å komponere allerede i barndommen sin. Han var sterkt fascinert av Bach og Mozart, samt var han ikke redd for å eksperimentere med folketoner og i løpet av sin karriere ble han en stor inspirasjon for andre komponister. Festivalen legger også merke til dem – alle artistene som prøvde å komponere i “den chopinske sjangeren”. På den måten kan man oppdage mesteren på nytt. Festivalen vekker stor interesse i Polen. Man uttrykker det på forskjellige vis.

BXzmZaHHMFp
BXkWCdHFWVn

Spesielt interessant er at konsertene spilles på gamle, tradisjonelle instrumenter. Det gir musikken en slags dybde og lar publikum lytte til originelle toner fra 1800-tallet.

BXtNoBMjur6

Kom i møte med Chopin og musikkverden hans! Du har tid til den 30. august.     
For mer inspirasjon, se her.

Hvis du tenker på en helg eller ukestur til Warszawa, da må du virkelig planlegge litt. Byen har så mye å tilby, at man kan lett bli forvirret. Ved siden av nevnte festivaler finnes det også gamlebyen med mørk historie bak, mange kulturminner, museer og utesteder. Uten tvil er det verdt å besøke Łazienki-parken eller Powązki-kirkegården. En ting må en være sikker på – man skal aldri ha nok tid til å delta alt dette som arrangeres der. Opplev denne byen på din egen måte.

BXvIsmMFruO

Hvis du planlegger å reise til Warszawa, les også disse tekstene:
Med barn til Warszawa
Helgetur til Warszawa
Frokost og brunsj i Warszawa
Hva kan du gjøre i Warszawa når det regner?

Natalia Mazur

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

 

Den 15. august – helligdagen i Polen

Den 15. august er en helligdag i Polen. Det betyr at polakker ikke jobber, de fleste butikker er stengte og man kan få problemer med tilgang til noen tjenester. Det kan også være slik at butikker eller noen salonger endrer åpningstider den 15. august.
Vær forberedt!

Hvorfor er den 15. august en helligdag?
15. august er en viktig dato på grunn av to ting.
Denne dagen feirer vi Jomfru Marias opptagelse i himmelen. Det er en katolsk helligdag som feires ikke bare i Polen, men i andre land som for eksempel Belgia, Portugal og Tyskland.

BJJCZmTBAyr

Men i Polen er 15. august også Polens forsvars dag. Det betyr offentlige feiringer i mange polske byer. Datoen minner oss om Slaget ved Warszawa – den polsk-sovjetiske krig som ble ukjempet i august 1920 og endte med at russerne led nederlag.

BTTRvg_hZ9D
BJI2gyNDkIA
På grunn av den 15. august har polakker en lang helg nå. Det betyr at de fleste av oss reiser og har en liten sommerferie 🙂 Det er mer turister i de største polske byene og i de mest populære sommerdestinasjonene i Polen. Og det kan være vanskelig å reise med bil i morgen! 
 
Ha en fin uke alle sammen! 🙂 
BSjtxGqFX4U

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Lublin – en by som inspirerer

Hvis du lurer på hva er verdt et besøk sørøstre Polen, bør du først å fremst tenke på regionens hovedstad. Lublin er den største polske byen øst for Wisła-elven. Byens historie går tilbake til 1300-tallet. Siden 1317 da byen fikk byrettigheter er den en en viktig senter for både handel og kultur. Lublin er kjent for sin arkitektur og de interessante severdighetene. Her blir det også organisert mange kunstneriske arrangementer eller teater- og musikkfestivaler. Lublin er også en av de polske byene som utvikler seg raskest, derfor er det alltid noe som skjer der.


Bildet: Fotolia

BXNxehIBRFs
BXj_qsvgy6R
BXddLkmndu3

Zamek Lubelski (Slottet i Lublin)

Et sted som du må se hvis du er i byen. Et gotisk slott bygget i 1300-tallet ble ombygd mange ganger i løpet av århundrene og i dag er det en blanding av flere arkitektoniske stiler. Slottet er en av de mest karakteristiske bygningene i Lublin.

BXqfKdjhQrU
BXd8U4ohaqN

Stare Miasto (Gamlebyen)

Gamlebyen i Lublin er både vakker og fint plassert. Den er ikke veldig stor men den inneholder mange ulike bygninger fra ulike århundrer. Å ta en spasertur i Gamlebyen er som å gå gjennom arkitekturs historie og beundre forskjellige stiler. Lublins vakre leiegårdene tiltrekker ikke bare turister og fotografer men også filmteam.

 
BXS7vo-Fhu1
BXphHysHfnl

Brama Krakowska (Krakowporten)

En av Lublins symboler. I gamle tiden ble den en del av bymurene. Porten var et observasjonspunkt og fra toppen ble det også spilt byens varselsang.

BXQtR6FjrDN

Archikatedra Lubelska (Hovedkatedral)

En av bygningene i Gamlebyen som det er verdt å legge merke til. For å være ærlig er det heller vanskelig å ikke se den for bygningen er ganske imponerende. Den ble tegnet av jesuittiske arkitekter og er en av de eldste barokkbygningene som ikke finnes i Italia. Katedralen er enda vakrere på innsiden og det er anbefalt å besøke den.

BEvyn2hloks

Lubelska Trasa Podziemna (Underjordiske korridorer)

Det er mulig å ta en tur under markedsplassen og leiegårdene. Veien er 300 meter lang Den ble skapt ved sammenslåing av en rekke kjellere fra det sekstende og syttende århundre.

Botanisk hage

Hvis du blir trøtt av arkitektur og trenger litt forandring, den botaniske hagen er perfekt. Hagen tilhører Universitetet i Lublin og plantesamlingene er først og frest brukt for undervisning og forskning. Den er likevel åpen for turister.

BVvQG7nDiGS
BVXID8RHhyg

Muzeum Wsi Lubelskiej (Lublins bygdemuseum)

En annen mulighet for å slappe av fra byens støy er å besøke bygdemuseum. Den ligger i skjønne omgivelser av elva Czechówka og er en av de største friluftsmuseene i Polen. Her kan du se både innbo, utstyr og naturen som er karakteristisk for bygdene i regionen.

o34CYyF7Ow
BXaS_Etlyjw
 
Når du er i Lublin, husk å smake på… cebularz! Cebularz er en slags kake med løk og valmuefrø som Lublin er kjent for 🙂 
BXXf3sjhlgH
 
BXIM4jtBNTh

 

Marta Brok

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Helgetur til Łódź – byen med store kontraster

Nå reiser vi til Łódź, den tredje største polske byen, som ligger sentralt i landet, ganske nært til Warszawa. Den stammer fra 1800-tallet, da den ble omformet fra en bygd til en industriell, velstående by. Denne prosessen ble påvirket av fire forskjellige kulturer – den polske, jødiske, tyske og russiske. De ga byen en flerkulturell, særegen karakter. I dag er Łódź mest kjent for film- og tekstilindustri samt kreativ design. Nysgjerrig?


Bildet: Fotolia

Łódź for de nysgjerrige
Hvis du reiser for å oppdage noe nytt, da er Łódź et paradis for deg. Tallrike bygårder i sentrum, eller gamle fabrikker av teglstein, i ulike bydeler, skaper en spesiell stemning. Łódź er imidlertid byen med store kontraster.

BUGux0Jhwza
BWmJHCYH4V0

Moderne skyskrapere bygges fort, mens ved siden av fantastisk nyoppusete villaer og palasser som i fortida tilhørte de rike fabrikkeierne, finnes det fortsatt gamle, dystre distrikter som man kan assosiere med filmer om krigstida. Derfor har Łódź alltid vært et interessant område for produsenter og regissører av historiske filmer. Ofte brukt var eksempelvis kanal som ble bygd under byens sentrum på 1920-tallet. I dag kan man besøke et museum, som ble opprettet i den underjordiske labyrinten (Muzeum Kanału “Dętka”).

BTtS2VqBOeb
BWwkzkGB0Cg
BUCiyWrBP27
 

Blant kulturminner er det sikkert verdt å se: Poznanskipalasset (Pałac Izraela Poznańskiego), Den jødiske kirkegården (Cmentarz Żydowski), og distriktet Księży Młyn. Der finnes det f.eks. Herbstpalasset (Pałac Herbsta), mange fabrikker og den mest imponerende fabrikken til Scheibler (Przędzalnia Scheiblera) samt gamle bygårder, som industriarbeidere bodde i.  Men ærlig sagt, fine gamle bygninger er overalt.

BXJJ42uhBNL
BXarxyWArna
BVaoqUmFVP1
BWPQZmaneY_

Łódź for bykulturentusiaster
Piotrkowska-gaten er en kjent, lang passasje med mange restauranter, butikker og vakre kulturminner. Der finnes det også Stjerne alle med navnene til ulike polske skuespillere og regissører, og mange skulpturer av kjente artister som f.eks. pianist Artur Rubinstein eller forfatter Julian Tuwim. Vil du slå av en prat?

BXcuEjxAwRM

BXFNPcxnxJp

Interessant kan der også være åpne ølhagene, som ligger i nærheten av hovedgata, eller puber i de små sidegatene. Der finner du ikke bare øl og mat, men også forskjellige tegn på hipster- og gatekultur. Små ukonvensjonelle markeder, konserter og performance art kan du nyte nesten hver dag. Veggmalerier er  Łódź også rik på og kjent av.  

BUbx5QiBd8S
BUy7cLdBXcS
BXUpI30B3jx
BT6knCshzzn
BJSsjvqADhz

Det anbefalles bl.a.:

Łódź for de fasjonable
Byens historie er tett knyttet til tekstilindustri. Det var jo denne kraften som lot byen vokse. I dag er historien en sterk inspirasjon for alle som har med fashion å gjøre. Det arrangeres også mange fashionfestivaler f.eks. Łódź Young Fashion for unge designere. Den største er Fashion Philosphy Fashion Week Poland, som besøkes av slike gjester som Prada, Kenzo eller Gucci.

BErF9J9jN5Q
BVR92Iogays
BXKi2t-HGtR

Handelssentrum Manufaktura er også usedvanlig. Det er et stort kompleks av butikker, som er bygd på ruinene av en tekstilfabrikk. I dag er det igjen på mote å handle der.

BMtxeeEgUEQ
BUhEqn1A3AG
BW2kVvWgzf8
BUUYd6hArGJ

For mer informasjon, se her.

Natalia Mazur

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top