Den 29. finalen av Great Orchestra of Christmas Charity i en koronawirus tid

I dag er det finalen i Great Orchestra of Christmas Charity. Dette er det største veldedighetsarrangementet i Polen, som har eksistert i 29 år! Hvis du var i Polen på finaledagen, så du sannsynligvis mange frivillige med pengesker og mange mennesker med røde hjerter på klærne. I fjor ble 186 133 610,66 PLN samlet! Hvordan blir årets finale under pandemien, og vil det være mulig å samle inn mer penger i år? Dere kan lese om WOŚPs historien HER  

Bildet: https://en.wosp.org.pl/aktualnosci/rozpoczynamy-final-z-rekordowa-kwota

 

I år samles det inn penger til pediatrisk ØNH, otolaryngology og hodediagnostikk. Pengene vil bli samlet inn av 120 000 frivillige over hele verden! Forrige gang det ble samlet inn penger til dette formålet for 13 år siden. Da ble det samlet inn 32 millioner zloty. The Great Orchestra of Christmas Charity er et stort veldedighetsarrangement. Jeg håper du aldri trenger å være på polske sykehus. Men du kan se tingene som Great Orchestra of Christmas Charity kjøpte. De har røde hjerter. Nesten hvert sykehus har noe utstyr fra Great Orchestra of Christmas Charity.

 

 

I år kjøpte også Great Orchestra of Christmas Charity de nødvendige tingene på grunn av koronaviruspandemien. Det kostet over 69 millioner PLN.

 

I begynnelsen skulle finalen til Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy være 10. januar, men på grunn av begrensninger ble den endret til 31. januar. De fleste arrangementene vil være online. Hovedstudioet ligger på Plac Defilad i Warszawa. Du kan se online-arrangementer HER.

 

Karakteristisk for Great Orchestra of Christmas Charity var Światełko do nieba (lyset til himmelen) – et fyrverkeri som fant sted i mange byer. I år vil det ikke være mulig, men det vil være ett offisielt Światełko do nieba (lyset til himmelen) – online. Arrangørene sier at det vil være annerledes enn vanlig. Du kan se den HER kl. 20.00.

 

HER kan du se hvor mye penger som ble samlet inn.

 

I dag kan du se konsertene på nettet HER:

08:41     DAWID PORTA & JAFIA

09:35     KWIAT JABŁONI

10:30     PPNOU

11:20     MAREK DYJAK

12:05     KRAKÓW STREET BAND

12:55     VAVAMUFFIN

13:45     PULL THE WIRE

14:35     CLOCK MACHINE

15:30     ZENEK

16:25     HARD ROCKETES

17:10     PIERSI

18:10     ENEJ

19:10     KONIEC ŚWIATA

20:05     ORGANEK

20:45     DR MISIO

21:30    KARAŚ/ROGUCKI

22:15     RUSOWICZ

23:00     VOO VOO

23:45     VOO VOO

I år blir det også det 15. løpet Policz się z cukrzycą. Denne gangen er den online. Dette betyr at hver deltaker må løpe minst 5 km hvor som helst.

 

Internett-auksjoner arrangeres også hvert år. Kjente mennesker, skuespillere, idrettsutøvere, men også normale mennesker som vil hjelpe, gir forskjellige ting. Alle auksjoner finner dere på Allegro. La oss sjekke.

 

Radek Kotarski – polsk journalist, forfatter og skaper av utdanningskanalen PolimatyYouTube, ga sin bok og… FERRARI!

 

Kamil Stoch ga jakken til det polske landslaget.

 

Iga Świątek- polske tennisspilleren donert sin racket og ball fra Roland Garros.

 

Robert Lewandowski ga klubbdrakt sin, der han vant UEFA Champions League-finalen 2020 med Bayern München.

I år ble det samlet inn 210 813 830,1 PLN

Gratulerer!

Mer HER

Facebook

 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Polsk mat- oppskrift på sernik (ostekake)

Ostekake er en klassisk kake, som er gjerne spises i Polen. Hvis du besøker Polen, bør du prøve det. Det er mange typer ostekaker dere kan prøve. Men jeg lurer på hvilken ostekake dere spiste i Polen. Og hva er den klassiske polske ostekaken for deg? La meg vite. Og i dag har jeg forberedt en oppskrift på ostekake med dugg.

 

Men litt om ostekakes historie

Ostekake eksisterte i antikken. Og oppskriften på ostekake var i den første trykte kokebok (1545). Det er ikke kjent fra når polakker spiser ostekake, men det er mulig at den ble hentet av den polske kongen, Jan III Sobieski. Han førte den fra Wien. Visste du at den 30. juli feirer vi den internasjonale ostekakesdagen?

Bildet: Pixabay
Bildet: Pixabay

Ingredienser

Deig

250g mel

1 ts bakepulver

150g kald smør

½ kopp melis*

1 egg

2 eggeplommer

Ostefyll

1kg ostekakeost for eksempel

4 eggeplommer

1 kopp sukker*

16g vaniljesukker

2 vaniljepudding

2 kopper melk*

½ kopp olje*

Skum

6 eggehviter

1 kopp melis*

*min kopp har 2,5 dl

 

Slik gjør du:

Deig:

Sett stekeovnen på 180 °C. Elt mel, bakepulver, melis og hakkede smør. Tilsett egget og to eggeplommer og elt fremdeles. Deigen må være glatt. Trykk blandingen ut i en smurt form eller ta bakepapir (min form har 35x25cm). Prikke deigen med en gaffel og stek bunnen midt i ovnen i 10 minutter.

 

Ostefyll:

Sett ostekakeost, eggeplommer, sukker og vaniljesukker i en bolle og bland. Bland melk med puddinger og legge til ostekakeost. Til slutt tilsett olje og bland. Ostemassen vil være veldig tyntflytende. Hell ostemassen på deigen og stek i 45 minutter (180 °C).

 

Skum:

Begynn å lage skum 10 minutter før slutten av stekingen. Pisk eggehvitene med sukker. Skummet skal være stivt og tett. Gi det til en varm ostekake og glatt det. Stek ostekaken i 15 minutter på 150°C. Ta ostekaken ut av ovnen med en gang. Etter en time skal du se dugg.

Husk om besteforeldrene dine – bestemors dag og bestefars dag i Polen

I dag er en spesiell dag i Polen. Vi feirer bestemors- og bestefarsdag. Jeg vet at det ikke er noen slik ferie i Norge, men jeg vil gjerne vise deg hvordan det ser ut.

Bildet: Adobe Stock

 

21 januar feirer vi bestemorsdag i Polen. Denne ferien begynte å fungere i 1964. Bestefars dag, som vi feirer neste dag, begynte å eksistere på 1980-tallet. Ferien kommer sannsynligvis fra USA.

 

Men hvordan feirer vi disse ferien?

Barnebarna ønsker besteforeldrene sine. Yngre barn arrangerer ofte forskjellige forestillinger og møter i barnehager og besteforeldre er invitert dit. På denne dagen får besteforeldre små gaver. Yngre barn forbereder noe de selv gjorde, for eksempel laurka (kort). Eldre barnebarn gir vanligvis sjokolade, alkohol, skjerf, kopper, honning, kaffe eller blomster.

 

Bildet: Pixabay

 

Men i disse dager er det viktigste å huske besteforeldrene dine. Ikke alle har muligheten til å besøke besteforeldrene sine (spesielt i dag). Så husk å ringe dem og ønsker dem alt godt.

 

Hva ga du til besteforeldrene dine?

Shopping i Gdansk, Sopot og Gdynia

Mange av dere spør om shoppingmuligheter i Gdansk, Sopot og Gdynia. I dag kommer informasjoner om alt dere trenger å vite om kjøpesentere i Trippelbyen!

Drei Frauen mit vielen Einkaufstüten als Symbol für Konsum und Kaufkraft

Bildet: Fotolia

GDANSK

Reisen gjennom kjøpesentere skal vi begynne i sentrum av Gdansk – der ligger det Madison kjøpesenter. Madison ble det første kjøpesenteret i Trippelbyen. Det er kanskje ikke det største, men det er lett å finne – mange av dere bor jo i nærheten av gamlebyen og det er enklest å spasere til Madison. I dette galleriet finnes det omtrent 100 butikker, blant dem magne polske merkevarer (Gatta, Ryłko, Wojas, Ziaja) og et par restauranter. Hvis dere liker ikke å vandre gjennom store og trange kjøpesentere, så er Madison et godt valgt.

 

Manhattan i Wrzeszcz er ikke så populær, men det betyr ikke at galleriet har et dårlig utvalg! Manhattan ligger bare ett kilometer unna Galeria Baltycka, ved trikkstasjon Jaskowa Dolina (trikkene 6, 11 og 12 fra sentrum går der). Det tilbyr mange interessante butikker, restauranter, bibliotek, treningssenter og bowling. Der er det også ikke så mange mennesker og atmosfæren er ganske rolig.

Galeria Baltycka er det mest kjente kjøpesenteret i Gdansk. Der kan man tilbringe flere timer, 200 butikker tilbyr massevis av produkter (blant dem Zara, Peek&Cloppenburg, Inglot, Gino Rossi, Apart, Kazar osv.) Til Galeria Baltycka fra sentrum kan dere reise med SKM tog (stoppet heter Gdansk Wrzeszcz) eller med trikk (6, 11 eller 12, stoppet heter Galeria Baltycka). Dere må reservere et par timer for å se alt som galleriet tilbyr.

Rett ved siden av Galeria Baltycka og Gdansk Wrzeszcz togstasjonen ligger et annet, nytt kjøpesenter – Metropolia. Der kan dere finne noen unike butikker med klær, møbler og andre interessante ting som for eksempel leketøy. Metropolia tilbyr også treningssenter, kino og noen spisesteder.
Forum har vært i drift siden 2018. Du finner butikker som: Apart, Bytom, Cropp, Douglas, Guess, Levis. Vi skrev mer om det HER
Husk også om Designer Outler som dere kan lese mer om her.
GDYNIA
Klif ligger i Gdynia, i nærheten av SKM tog stoppet, Gdynia Orlowo. I Klif kan dere kjøpe merker som Michael Kors, La Mania, Mohito, New Look, Tommy Hilfiger og Wittchen.

Det mest populære kjøpesenteret i Gdynia er Riviera, med 250 butikker. Dere må ta SKM toget og avstige på Gdynia Wzgorze Sw. Maksymiliana stoppet. Riviera er det største kjøpesenteret i Trippelbyen, der kan dere handle i blant annetZara Home, Elska, Etam, Mango, Massimo Dutti, Organique, Ochnik og mange andre.

SOPOT
I Sopot kan man ikke finne noen store kjøpesentere, men man kan fortsatt finne noen butikker der. På Bohaterow Monte Cassino gata kan man finne for eksempel H&M, Flying Tiger Copenhagen og andre butikker. Det er også verdt å besøke SOPOT CENTRUM – den nye togstasjonen i Sopot hvor man kan finne for eksempel Rossmann og mange gode restauranter! 

 

 

Husk at kjøpesentre er stengt de fleste søndager. HER finner dere en kalender når gallerier er åpne i 2021.

 

Spør oss gjerne hvis dere har flere spørsmål angående butikker og vi skal prøve å samle dem og forberede et innlegg slik at alle skal ha tilgang til nyttige opplysninger 🙂

 

 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

 

Ikke bare skipet- Dar Pomorza i Gdynia

Det er mange interessante steder i Trippelby som er verdt å se. En av dem er skipet Dar Pomorza, som ligger i Gdynia. Det er et skip, som også er et museum. I Polen kan du besøke bare 6 slike museumsskip, og 3 av dem ligger i Trippelby. Gdynia Maritime University brukte dette skipet so mange studenter studerte der. Dette er et vakkert skip med en interessant historie.

Bildet: Wikipedia

 

Dar Pomorza er et historisk skoleseilskip med tre master. Det kalles ofte det hvite fregatten (Biała Fregata). Skipet ble bygget i 1909 på et Hamburg-verft. Før første verdenskrig var det et tysk skip. Etter første verdenskrig ble den overrakt til Frankrike. Det kom til Polen i 1929 for Gdynia Maritime University. Pomeranian National Fleet Committee kjøpte den med penger fra sosiale donasjoner. Siden da har det fungert som “Dar Pomorza”. Hvorfor “Dar Pomorza”? Dette navnet hedrer rausheten i det pommerske samfunnet. Den siste reisen var i september 1981 til den finske havnen i Kotka. Skipet under polsk flagg gjorde 102 skoleturer og mer enn 13 000 studenter ble trent der.

Bildet: Pixabay

 

Siden 1982 har det vært fortøyd i Gdynia. Siden da har det vært i drift som et museumsskip. Dere kan lære om skipets historie der. Der finner dere forskjellige bilder, kart, suvenirer og priser. Dere vil lære hva som er på skipet og hvordan sjømennene jobbet. Der kan dere føle historien i lufta.

Bildet: Pixabay

 

I 2019 fikk Dar Pomorza besøk av over 125 000 mennesker.

Bildet: Wikipedia

 

Dette er ikke det eneste skipet som er et museum. Ved siden av Dar Pomorza er det ORP Blyskawica, som også er et museum. Det er SS Soldek i Gdansk. Andre skip som er museer er ORP Fala i Kolobrzeg, ORP Władysławowo i Kolobrzeg og MV Kuna i Gorzow.

 

Å reise i dag er vanskelig, men det er ikke noe problem! HER er en virtuell tur. Det er ikke det samme, men det er alt vi har nå.

Bildet: Wikipedia

 

Sightseeing tid: ca. 40 minutter

Billetter:

Normal PLN 8

Redusert PLN 4

På grunn av koronavirus er det stengt nå.

Åpningstider:

februar-juni

tirsdag – søndag 10-16

juli august 9-18

september november

tirsdag-søndag 10-16

Adresse:

Al. Jana Pawła II, Gdynia

Nettside

Har dere noen gang besøkt et skip som er et museum? La meg vite

Gamlebyen i Warszawa

Gamlebyen er et must-see sted du bør se mens du er i Warszawa. Gamlebyen er ivrig besøkt av både turister og innbyggere i Warszawa. Bortsett fra de mange monumenter, finner du mange kafeer, restauranter og puber der.

Bildet: Adobe Stock

 

Gamlebyen i Warszawa er den eldste delen av byen som har eksistert siden 1200-tallet. Det rektangulære torget ble plassert i sentrum av byen. De 40 rikeste bosetterne bodde der. De bodde i smale, lave tre bygårder. Etter flere branner ble mursteinshus bygget. I 1527 ble jødene forbudt å bo i gamle og nye Warszawa. De første bygårdene ble bygget i gotisk, senere renessansestil, og på begynnelsen av 1600-tallet ble bygårdene fargerike med barokkdekorasjoner.

1800-tallet
Bildet: Wikipedia

 

 

Gamlebytorget ble et handelssted for luksusvarer da Warszawa ble Polens hovedstad. Men etter 1795 falt gamlebyen i forfall og ble et fattig distrikt. Fra 1906 ble det gjort forsøk på å gjenopprette den vakre gamlebyen til sin tidligere utseende. Dessverre ble 90% av den gamle byen ødelagt under andre verdenskrig! Det pleide å være over 260 hus der, og bare seks etter den andre verdenskrig.

Etter andreverdenskrig
Bildet: Wikipedia
Etter andreverdenskrig
Bildet: Wikipedia

 

Gamlebyen i Warszawa ble skrevet inn på UNESCOs liste over verdens kulturarv i 1980. Dette er et interessant eksempel på rekonstruksjon av monumenter fra 13. til 20. århundre. Du kan lese mer om UNESCOs liste over verdens kulturarv HER.

 

Hva kan vi se i gamlebyen i Warszawa:

 

Slottsplassen i Warszawa og Sigismundsøylen

Søylen er et minnesmerke over kong Sigismund III Vasa, som i 1596 flyttet Polens hovedstad fra Kraków til Warszawa. I 1644 ble Sigismundsøylen bygget. Søylen er 22 meter høyt. Søylen ble ødelagt av nazistene og gjenoppbygd etter krigen. Det er også en overtro om Sigismundsøylen. Dette forteller at når byen er i fare, slipper kongen hans sabel, og ved viktige, lykkelige øyeblikk han løfter sablene.

 

Kongeslottet i Warszawa

Det kongelige slottet ble bygget på 1400-tallet. Det var her Europas første (og verdens andre) grunnlov ble vedtatt den 3. mai 1791. Slottet ble delvis ødelagt av tyske bomber under invasjonen av Polen, og ble sterkt skadet av tyskerne under Warszawaoppstanden. Det som var igjen ble sprengt i luften av tyske ingeniører september 1944. Gjenoppbyggingen begynte bare på 1970-tallet. Det er et museum i slottet i dag. Du kan se, for eksempel malerier av Rembrant og Canaletto.

 

 

Gamlebytorget og havfruestatue

Gamlebytorget ble bygget i det 13. / 14. århundre. Her ble det holdt markeder og forskjellige seremonier. I sentrum er en havfruestatue, som er et symbol på Warszawa.

 

St. Johannes døperens katedral i Warszawa

Det første trekapellet ble bygget i det 13. / 14. århundre. Etter det ble det ombygd mange ganger. To polske konger ble kronet her. Blant annet den siste kongen av Polen – Stanisław august Poniatowski, president Gabriel Narutowicz, president Ignacy Mościcki, ble gravlagt der.

 

Jesuittkirken

Den nådige Guds mors kirke ble bygget i 1608-1626. I 1656 ble kirken ødelagt av den svenske hæren. I likhet med resten av monumentene, ble det ødelagt under andre verdenskrig.

 

Portfestningen i Warszawa

Portfestningen ble bygget rundt 1548. Den ble bygget for å øke sikkerheten. Det er en utstilling av Museum of Warsaw (bare om sommeren).

 

Har dere besøkt gamlebyen i Warszawa? La meg vite hva du likte best.

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Når er det sønsdagsåpent i Polen? – Kalender 2021

Den tiden av coronavirus fortsetter men jeg håper det vil være mulig å reise til Polen snart. For noen år siden bestemte den polske regjeringen å utstede forbud mot søndagshandel. Disse endringene ble introdusert gradvis, fra år til år.  Akkurat som i fjor – i år er butikkene bare åpne på 7 søndager. Sjekk når butikkene skal åpne i 2021!

Bildet: Pixabay

Hvilke butikker er stengt? For det første er de forskjellige typer butikker (dagligvarebutikker, klesbutikker). Alle kjøpesentre, supermarkeder vil også være stengt.

Det er godt å vite at det er selvfølgelig unntak fra forbudet. Alle restauranter, isbarer, konditorier, kultur- og underholdning steder (f.eks. kino, teater), gavebutikker, apotek, bensinstasjoner, kiosker, blomsterbutikker og andre er åpne på søndager.

Bildet: Pixabay

Alle butikkene vil være åpen på søndager:

  • 31. januar 2021
  • 28. mars 2021
  • 25. april 2021
  • 27. juni 2021
  • 29. august 2021
  • 12. desember 2021
  • 19. desember 2021

Grønne rektangel betyr søndagsåpent. Røde rektangel betyr stengt (jeg har også tatt med høytider som er arbeidsfrie dager som vil da si at butikkene også er stengt)

 

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top