Alt du bør vite om Wrocław

Noen ganger kan det være problematisk og tidkrevende for dere å finne den rette informasjonen blant alle artikler på bloggen vår 🙂 Derfor planlegger vi en serie artikler om polske byer som skal inneholde all nødvendig informasjon i et nøtteskall. I dag er det Wrocław! Her finner dere alt dere bør vite om denne vakre byen.

Bildet hentet fra Fotolia.

 

1. Transport fra flyplassen til sentrum

Flyplassen i Wrocław finnes omtrent 10 kilometer fra sentrum. Terminalen ligger ved Graniczna 190. Hvis du ønsker å komme deg fra eller til flyplassen har du forskjellige muligheter:

  • ta en buss: du kan reise fra flyplassen til Wrocław sentralstasjon med bussen nummer 106, reisen tar omtrent 40 minutter. Om natten må du ta buss nummer 206.
  • ta en taxi: prisen på å reise fra flyplassen til sentrum om dagen er cirka 25-60 PLN, denne prisen gjelder turer med Partner Taxi (+48 71) 19627 eller +48 519 542 911), Taxi-Plus (+48 601 711 058 eller +48 602 647 555) og EcoCar (123 456 789).
  • utleie en bil: det er flere firmaer som tilbyr bilutleie fra flyplassen i Wrocław, en liste finner du her. Kontorer finner dere i ankomsthallen. Bilutleies parkeringsplasser ligger foran terminalen.

2. Bagasjeoppbevaring
Det er dessverre ganske få av disse steder. Det skjer ofte at det finne ikke noen ledige plasser. Oppbevaringsbokser finnes på sentralstasjonen, det koster 13/16/18 PLN/ 24 timer.

 

3. Offentlig transport
I Wrocław kan du reise med busser og trikker. Vanlige linjer går fra klokka 5:00 til 23:00 på hverdager og fra klokka 6:00 til 22:00 i helgene. Det er også en nattbuss som går hver halvtime. Det finnes to type billetter: enkeltbilletter og tidsbilletter (gyldige i bestemte tidsperioder).

Prisene på enkeltbilletter –3.40 PLN

Prisene på tidsbilletter (kan brukes på alle linjer):

  • 15 minutter – 2.40 PLN
  • 30 minutter – 3 PLN
  • 60 minutter – 4.40 PLN
  • 90 minutter – 6 PLN
  • 24 timer – 11 PLN
  • 48 timer – 20 PLN
  • 72 timer – 26 PLN
  • 7 dager – 46 PLN

Billettene kan kjøpes på billettautomater som finnes på holdeplasser, busser og trikker (i mange billettautomater kan du bare betale med kort). Billettene må valideres ved starten av reise. For å kjøpe billetter kan du også bruke appen – SkyCash.

4. Turistinformasjon
Et sentralt informasjonpunkt finner du i midten av Gamlebyen (adresse: Rynek 14, åpningstider: 9.00 – 19.00).
Noen av de andre punktene er på disse adressene:

  • Piłsudskiego 105 (sentralstasjonen), åpningstider: 08 – 20.00
  • Sukiennice 12, åpningstider: 10-18.00
  • Graniczna 190 (flyplassen), åpningstider: 08 – 20.00 
  • Świętego Antoniego 8 (stedet anbefales særlig for syklister), åpningstider: 10-18.00

I Wrocław finnes det også et helt unikt sted som er et informasjonpunkt, et kultursenter og en kafé. Det heter Barbara og finnes ved Świdnicka 8b. Her kan du drikke en kopp kaffe, spise noe godt og få vite alt om byens kulturliv 🙂
Hjemmeside

View this post on Instagram

#barbarawroclaw #wroclaw #poland #neonart

A post shared by Ola Wysmyk (@olamajaw) on

5. Turistkort
For å få gode tilbud på hoteller og restauranter, rabatt på forskjellige tjenester eller inngang til mange museer (opptil 60% rabatt), kan du kjøpe et turistkort (Wrocław Tourist Card). Det er tilgjengelig i to varianter: todagers som koster 60 PLN eller tredagers som koster 90 PLN. Kortet kan kjøpes på et av disse informasjonpunktene:

  • på flyplassen (Graniczna 190)
  • i nærheten av den zoologiske hagen (Wróblewskiego 1-5)
  • på sentralstasjonen (Piłsudskiego 109)
  • i gamlebyen (Rynek 14)

For mer informasjon om kortet klikk her.

6. Sykkelutleie
Det finnes en bysykkel-tjeneste i Wrocław. Man kan utleie sykler fra 76 stasjoner plassert i sentrum-området. De første 20 minuttene er gratis.
Les mer om emnet her

7. Politi og legevakt
Når du trenger øyeblikkelig hjelp bør du selvfølgelig ringe nødnummeret: 112. Hvis du leter etter en politistasjon, finner du den på disse adressene:

  • Trzemeska 12
  • Grunwaldzka 6
  • Rydygiera 46

I Wrocław finner dere også et norsk konsulat:
adresse: Rynek 7
telefonnummer: +48 536 302 302, +48 536 409 409

En døgnåpen legevakt finner du:

  • Fieldorfa 5
  • Koszarowa 5
  • Kamieńskiego 73a
  • Warszawska 2

Hvis du trenger et døgnåpent postkontor: Rynek 28.

 

Steder som er verdt å besøke

1. Ostrów Tumski
Den eldste delen av byen. Ostrów Tumski var en gang en øy hvor Wrocław oppstod. Her kan du finne blant annet den gotiske St. Johannes domkirken (Katedra Św. Jana Chrzciciela) og Helligkorskirken (Świętego Krzyża) Både anses som de mest imponerende historiske bygningene i denne bydelen.

2. Det gamle torget (Stary Rynek)
Her finner du de gamle leiegårdene og et unikt Rådhus bygd i gotikk- og renessansstil. Denne delen av byen er virkelig imponerende. Det er faktisk Europas andre største torget etter markedstorget i Kraków! Man kan spasere i timevis langs fargerike, vakre gater. Her finnes det også mange flotte kafeer, restauranter og butikker som du kan besøke om du blir trøtt eller sulten 🙂

3. Markedshallen (Hala Targowa)
For dem som er interessert både i shopping er Markedshallen perfekt. Den historiske bygningen fra begynnelsen av 1900-tallet, som opprinnelig var et arsenal, er i dag en stor turistattraksjon.

 

4. Hundreårshallen (Hala Stulecia)
Et av de mest særmerkte bygningene både i Wrocław og Polen. I 2006 ble den skrevet inn på UNESCOS listen over verdens kulturarv. Hallen ble bygd mellom 1911-1913, da byen ble kjent under navnet Breslau. I dag er Hundreårshallen et senter for konferanser, utstillinger eller kultur- og idrettsarrangementer. Om sommeren kan du se på et fontene show med fargerike lys og musikk.

5. Den japanske hagen (Ogród Japoński)
Hvis du er i nærheten av Hundreårshallen, er det verdt å besøke den japanske hagen som er en del av Szczytnicki Parken. Her kan du finne de japanske arkitektoniske elementer omringet av eksotiske planter, små vannfall og innsjøer.

 

Besøker du Wroclaw med kjæresten? Legg merke til Plac Solny (salt-markedet) som ligger rett ved siden av markedshallen. Her er byens største blomstermarket og du kan kjøpe blomster døgnet rundt 🙂

 

6. Dyreparken

Den ligger like ved Hundreårshallen. Den zoologiske hagen i Wroclaw er den eldste i Polen og er hjemmet til de fleste dyrearter. En av de mest interessante steder i dyreparken er Afrykarium som er et akvarium hvor det finnes bare afrikanske dyr. Man kan se tusenvis av fargerike fisk, skilpadder, haier, pingviner, krokodiller og flodhester.

Les mer HER.

7. Wrocławs nisser (krasnale på polsk)

Du kan finne over 300 statuer av nisser overalt i byen. De er byens symbol og er faktisk ganske kjente og har sin offisiell nettside – der kan du finne et kart over nissene som bor i Wrocław 🙂

Les mer HER.

Når det gjelder restauranter, anbefaler vi disse steder på det sterkeste:

  • Piec na Szewskiejhvis du leter etter en utrolig god pizza (Szewska 44)
  • Bernard Piwiarniaregional og tsjekkisk mat (addresse: Rynek 35)
  • Stół na Szwedzkiej – hjemmelagd mat, fusion-restaurant (addresse: Szwedzka 17A)
  • Konspira – europeisk mat (addresse: Plac Solny 11)

Nyttige lenker:

Lyst på en kafe?

Frokost og brunsj

Julemarkedet i Wrocław

Hjemmeside

Vannparken

 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

 

Warszawa-oppstanden- 5 steder du bør besøke

1 august 1944, kl. 17.00, begynte Warszawa -opprøret. Det er en av de viktigste hendelsene i polsk historie under andre verdenskrig. Jeg har laget en liste over 5 steder verdt å se når du er i Warszawa.

Bildet: wikipedia

Først litt om Warszawa-oppstanden. Den polske hjemmearmeen (Armia Krajowa) organiserte et opprør mot de tyske troppene som okkuperte Warszawa. Det varte i 63 dager og drepte 16 000–18 000 opprørere og 150 000–180 000 sivile. Hvis du var i Warszawa i dag, klokken 17.00 så du mange mennesker og biler stoppe. Dette er minnet om denne hendelsen. Det meste av Warszawa ble ødelagt under andre verdenskrig. Warszawaoppstanden var det største opprøret i det okkuperte Europa under andre verdenskrig.

 

Warsaw Uprising Museum (Muzeum Powstania Warszawskiego)

Grzybowska 79

Museet ble åpnet 31. juli 2004. Der finner du informasjon om oppstanden og livet i Warszawa på den tiden. Jeg besøkte dette museet for noen år siden. Telefonene var de mest interessante for meg. Opprørerne svarte på noen spørsmål, og du kan lytte til opptakene.

Nettside

 

Pomnik Małego Powstańca

Podwale

Barn kjempet også under opprøret. Den yngste var 9 år. Den lille gutten har for stor hjelm og for store sko. Skulpturen er bare 1,5 meter.

Bildet: Wikipedia

 

Kopiec Powstania Warszawskiego

Akcja „Burza”-parken

Den er 120 meter lang og ble laget av ruinene i Warszawa i 1946-1950. På toppen er det et 15 meter høyt Fighting Poland-skilt.

Bildet: wikipedia

 

Warsaw Uprising Monument (Pomnik Powstania Warszawskiego)

Plac Krasińskich

Monument for heltene i Warszawa -opprøret. I 1994 unnskyldte Tysklands president, Roman Herzog, polakker for forbrytelsene under andre verdenskrig for første gang.

 

Monument to Victims of the Wola Massacre (Pomnik Ofiar Rzezi Woli)

Aleja Solidarności 98

Et monument som minnes de 50 000 innbyggerne i Wola-distriktet som ble drept 5.-7. August. De ble skutt og kroppene deres ble brent.

Bildet: wikipedia
Bildet: wikipedia

 

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top