Det er en ny attraksjon i Gdańsk – Niewidzalny Gdansk. Har du noen gang lurt på hvordan blinde mennesker lever? Utforsk verden fra et helt annet perspektiv.
Men hva er det?
Du besøker museet i en time, uten lys i mørket med en guide som er blinde eller svaksynte. Du vil bli kjent med Gdansks historie på en helt annen måte.
Utstillinger er laget av ulike materialer – plast, metall, betong. Du vil bli kjent med verden med andre sanser enn syn – berøring, hørsel, lukt. På den ene siden kan du lære om Gdansk historie på en annen måte. På den annen side vil du lære om vanskene med blinde mennesker.
En vanlig billett koster 31-34 PLN. Turen er på polsk eller engelsk. Museet kan besøkes av mennesker over 8 år. Det er et bra sted for fritid, både for barn og voksne.You can book our attraction in person or online.
BESØK PÅ ENGELSK: tel. +48 58 352 02 85 eller e-post [email protected]
Museet ligger i Gdańsk Główny, nær Wyżynna-porten.
Det er mange flotte dyrehager i Polen. Den mest populære er dyrehagen i Wroclaw, tror jeg. Denne dyrehagen er den eldste dyrehagen i Polen, og jeg tror den er verdt å besøke.
10. juli 1865 ble dyrehagen i Wrocław åpnet. Dette er den eldste polske dyrehagen. Dyrehagen dekker 33 hektar. Dere kan se over 1000 dyrearter. Det er den femte mest besøkte dyrehagen i Europa. Opp til 28 300 mennesker besøkte denne dyrehagen på en dag. Det er en rekord.
Africarium ble åpnet i 2014. Det er en kombinasjon av ordet Afrika og akvarium. Så du kan se det afrikanske vannrelaterte økosystemet der. Alle akvarier, bassenger og stridsvogner har over 15 millioner liter vann!
Africarium består av:
Rødehavet – Du vil se korallrev og fargerike fisk der Øst-Afrika – f.eks. flodhester og søte dikdiki, dvs. en av de minste antilopene Mosambikskanal f.eks. skilpadder, en hai som du kan se fra den atten meter lange tunnelen. Skjelettkyst- pingviner, afrikanske katter (veldig lik seler!)
Bear’s Tower ble bygget i 1863/64. Først kunne folk se bjørner der, deretter på 1970- og 1980-tallet, villsvin og ulv, og på begynnelsen av det 20. århundre, ugler.
Nutria’s House – en av de få trebygningene fra før krigen i dyrehagen. Det ble opprettet senest i 1890 og har aldri endret funksjon i samsvar med navnet.
I august 1920 ble den mest mannsterke, mektige og brutale armeen, Den røde armé, beseiret av den øverste hærleder, Józef Piłsudski. Den 15. august 2020 feiret polakker 100-årsjubileum av denne hendelsen som var betydningsfull både for Polens, Europas og kanskje også verdens skjebne. Hva er opprinnelsen til Slaget ved Warszawa og hvorfor ble det feiret på en spesiell måte? Jeg skal prøve å svare på dette spørsmålet kortest mulig.
Russland, etter oktoberrevolusjonen som blir også kalt bolsjevikrevolusjonen, strebet etter erobring av Europa. De ville benytte faktumet at Vest-Europa ble svekket under den første verdenskrig og at revolusjonens vinder gjorde seg mer og mer gjeldende, særlig i Frankrike og Tyskland. Det eneste som sto i veien til oppnåelsen av dette målet var Polen. På den tiden var det fortsatt en ung stat som nylig hadde gjenvunnet sin uavhengighet. Bolsjeviker trodde at en slik stat, som mangler administrasjon, hær og eget våpenindustri, er ikke i stand til å vise noe motstand mot Den røde armé. I begynnelsen var det faktisk veldig vanskelig å stoppe den russiske offensiven, men situasjonen forandret seg i hovedstadens forsteder. Polakker viste at det å miste Warszawa ville ha betydd det samme som å miste uavhengighet og videre sin hele stat. Heldigvis virket situasjonen mobiliserende på det polske samfunnet. Polakker bestemte å støtte sin dristige hær, og tusener av unge mennesker og speidere meldte seg frivillig inn i hæren. Polske kvinner gjorde også en heroisk innsats både som hjelpepleiere i felten og soldater i Den frivillige kviennelegion (pl. Ochotnicza Legia Kobiet). Så stor kvinnedeltakelse i frontformasjoner var eksepsjonelt i verdensskala på denne tida. Denne mobiliseringen og selvoppofrelsen, samt fullføringen av angrepet bak fienders linjer av Józef Piłsudski, førte til at Slaget ved Warszawa ble til krigers klimaks. Bolsjeviker begynte å trekke seg raskt tilbake og denne tilbaketrekkingen omgjorde seg fort til en flukt i panikk.
Lord Edgar Vincent D’Abernon kalte Slaget ved Warszawa for „attende avgjørende slag i verdens historie” fordi takket være dette klarte man å hindre sovjetekspansjonen vestover.
100-årsjubileum skulle ha blitt feiret på en veldig høytidelig måte, med mange ulike arrangementer, men på grunn av koronavirus ble programmet redusert. Det skulle blant annet ha blitt arrangert en stor militærparade i Warszawa eller man skulle ha reist en triumfbue til minne om Slaget ved Warszawa. Planene måtte ha blitt endret til en viss grad.
Noen prosjekter lot seg imidlertid fullføre. Det ble for eksempel åpnet et nytt og moderne museum, Józef Piłsudski Museum, i Sulejówek.
I tillegg feiret man denne dagen på små fester der man kunne synge tradisjonelle, patriotiske sanger i familie- og vennekretser, legge blomster ved monumenter og besøke historiske friluftsutstillinger. Byer ble dekorert med polske symboler. Noen steder ble det også forberedt historiske rekonstruksjoner. Offisiell feiring tok plass i Warszawa. En av de mest populære arrangementene var konsert, kringkastet på tv.
Ved denne anledningen er det kanskje verdt å se en gang til på en kort tegnefilm som forteller om polsk historie og ble laget til minne om 100-årsjubileum av Polens uavhengighet. Man kan se den her:
Vil du få vite mer om slaget? Les mer her eller her.
Dominikanermarkedet er den største utendørs kommersielle og kulturelle arrangement i Polen. Dette markedet er det eldste og mest kjente i Polen. Det er et interessant sted hvor du finner mange antikviteter, regionale produkter, kunst og håndverk. Dominikanermarkedet har en uvanlig atmosfære og boder fulle av unike ting.
St. Dominic’s Fair i Gdańsk varer til 16. august 2020. Den første markedet ble arrangert i 1260. Dette er den 760. Dominikanermarkedet.
I 1260 tillot pave Alexander IV dominikanerne fra Gdansk å gi avkjøling i 100 dager på St. Dominic. På den tiden kom over 400 skip med forskjellige varer til Gdańsk. Ulike sirkusutøvere, akrobater og skuespillere kom også dit. Denne tradisjonen varte til andre verdenskrig. Den kom tilbake i 1972 og fortsetter i dag.
På St. Dominic’s Fair er mange interessante ting på ett sted. Der finner du det meste av håndverksprodukter, kunstneriske og regionale produkter. Det er også spisesteder der. Det er også mange unike varer på loppemarkedet. Dette er et bra sted å kjøpe en unik suvenir.
På øya Ołowianka finner du en friluftskino, og i Świętopełek Park vil barn finne et eventyrland. Det er også noe for ølelskere på øya Ołowianka. Du kan smake på forskjellige typer Okocim-øl og få kunnskap om øl.
På grunn av coronavirus-pandemien vil årets markedet ikke være som vanlig. St. Dominic Fair åpningsseremoni fant sted uten publikum. Folk kunne se det på nettet.