Svovelbad – vidunderlig behandling i Polen

Vi har skrevet ganske mye i det siste om ulike typer hydroterapi som er tilgjengelige i Polen. I dagens innlegg vil vi presentere noe som er av og til det siste håpet for disse som lider av bl.a. ulike skjelettplager, hudinfeksjoner, diabetes, revmatiske og nevrologiske problemer. Behandlingen heter svovelbad og er mest utbredt i den østlige delen av landet vårt.

Bildet er hentet fra fotolia.

Svovel og dets egenskaper

Svovel er et kjemisk grunnstoff, som finnes i alle kroppens celler. Kroppen til en voksen person inneholder ca. 100 g svovel. Dette grunnstoffet er en av de viktigste som lar menneskets kropp leve og er på toppen av lista over de mest nødvendige mineralene for et menneske. Det er lett å finne svovel i mange matvarer som f.eks. kjøtt, egg, melk, kål, bønner og andre grønnsaker. Det er imidlertid godt å skaffe seg en ekstra porsjon svovel i form for bad, særlig hvis man har noen lidelser. Takket være dette kan man bli kvitt sine problemer mye fortere og nyte livet.

Svovelbad blir brukt bl.a. til:

 • å behandle revmatiske problemer,
 • å fremskynde helbredelse etter ulykker,
 • å motvirke fordøyelsesproblemer,
 • å regulere stoffskifte,
 • å øke effektiviteten til respirasjonssystemet,
 • å behandle nevrologiske lidelser.

 

 

Busko-Zdrój og Solec-Zdrój

Busko-Zdrój og Solec-Zdrój er to mest kjente kursteder der det benyttes svovel i behandling. De ligger øst i Polen. De nærmeste flyplassene er Katowice ( ca. 150 km) og Lublin (ca. 210 km). Både Busko- og Solec-Zdrój er småbyer som tiltrekker på grunn av rolig atmosfære, fin arkitektur og høy effektivitet av behandling. Naturlige svovelkilder er av best kvalitet der. De byene er også fine utgangspunkter for ulike reiser.

https://www.instagram.com/p/Biha33bgdiN/

View this post on Instagram

#swans #soleczdrój #autumn

A post shared by Barbara Kapłon (@barbaraaa.a.aa) on

Mest populære sanatorier i området er Uzdrowisko Busko Zdrój

, Sanatoriet Włókniarz  og Spa-hotellet Malinowy Raj 

I tillegg til svovelbad tilbys det mange interessante typer behandling der som har som mål å rense både kropp og sjel. Spa-avdelinger er store og har alltid noe nytt og spennende for sine kunder. Ølbad i Sanatoriet Włókniarz var noe slikt noen år siden. Anbefaller!

View this post on Instagram

W taką pogodę polecamy sauny.

A post shared by Hotel Malinowy Raj Solec Zdrój (@hotelmalinowyraj) on

 

Sanatoriet i Kraków Swoszowice 

Den nærmeste flyplassen: Kraków

 

Alle disse som elsker den sjarmerende Kraków vil være fornøyd med å lese at der finnes det også svovelbehandling. I bydelen Swoszowice finner man et fantastisk helsesenter med f.eks. hydro- og kryoterapi samt massasje. Rett etter en rundtur i byen, kan man skaffe seg en ren luksus og avslapping.  

View this post on Instagram

"Z Marcinem Jurczenko spotykamy się po ostatniej sesji rehabilitacji metodą PNF. Mimo to nie widać po nim zmęczenia. Zanim zaczniemy rozmowę stół przy którym siedzimy zapełnia imponująca kolekcja medali z biegów, w których brał udział. Z cierpliwością odpowiada na każde nasze pytanie, a kiedy opowiada o sporcie widać zaangażowanie i radość, którą mu to sprawia. Już po krótkiej chwili nie mamy wątpliwości, że rozmawiamy z ambasadorem aktywnego stylu życia i prawdziwym pasjonatem" 🎙 Koniecznie przeczytajcie cały wywiad z naszym pacjentem, krakowskim biegaczem i miłośnikiem biegów zagranicznych Marcinem Jurczenko! http://www.uzdrowisko.krakow.pl/marcin-jurczenko #uzdrowisko #uzdrowiskokrakowswoszowice #swoszowice #krakow #bieg #biegambolubie #wywiad #rehabilitacja #pnf #maratonczyk #biegacz #pasja #hobby #trening #rozmowa #dialog #medale #zdrowie #interview #health #runner #instarunner #itmbw

A post shared by Uzdrowisko Kraków Swoszowice (@uzdrowiskokrakowswoszowice) on

 

Sanatoriet Zdrowotel i Łeba 

Den nærmeste flyplassen: Gdańsk

 

Łeba er et kjent i Polen på grunn av unike sanddyner i Słowiński Nasjonalpark og en festlig atmosfære, særlig om sommeren. Det er uten tvil et sted for disse som ønsker seg en aktiv og sunn ferie. Svovelbad kan man finne der også.

View this post on Instagram

#latawce #lato #wekeend

A post shared by Zdrowotel Łeba (@zdrowotel) on

 

Kurstedet Wieniec-Zdrój 

Den nærmeste flyplassen: Bydgoszcz / Warszawa / Łódź

 

Sentralt i Polen ligger det bygda Wieniec-Zdrój som har et veldig godt klima for alle disse som trenger hjelp og avslapping. Derværende moderne sanatoriet gir tusener av mennesker årlig en sjanse til å finne tid for seg selv i den hektiske hverdagen. Der organiseres det ofte store arrangementer som f.eks. jule-, nyttårs- eller påskefeiring. Man kan både møte nye mennesker ved bordet og gjøre noe godt for kroppen sin.

 

Effekten kan holde seg lengre

For å oppnå gode effekter med bruk av svovelbad, trenger man i det minste 10 dagers behandling. Da kan man være sikker på at det påvirker kroppen sterkt. Men det er også mulig å forlenge terapiens effekt. Sulphur  fra Busko-Zdrój er den eneste kosmetikkmerken i Polen som har svovelkosmetikker i tilbudet sitt. Man kan kjøpe bl.a. peeling, krem, såpe, tannkrem, som kan hjelpe man med å holde svovels nivå i kroppen på et relevant nivå. Særlig godt for mennesker med hudproblemer.

 

Uten tvil kan jeg anbefale svovelterapi, som jeg hadde en sjanse til å prøve selv noen år siden. Besøk Polen for å skaffe deg bedre helse!

Natalia Mazur

Bildene i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler.

Alt du bør vite om Gdańsk

Vi skriver generellt ganske mye om forskjellige steder i Gdańsk, men i dag samler vi alt informasjon om Gdańsk i et innlegg for å gjøre det enklere for dere. Her kan dere finne all nødvendig informasjon om transport, hoteller, restauranter, steder å besøke og mye mer!

Bildet er hentet fra fotolia. 

 1. Transport fra flyplassen til sentrum

For å komme seg fra eller til flyplassen i Gdańsk er det en del muligheter:

 • Taxi
  På flyplassen finner dere en taxiholdeplass hvor dere kan ta en taxi til byen. Prisene er forskjellige fra en taxiselskap til en annen, men i gjennomsnitt ligger prisen på cirka. 50 PLN for å komme seg til sentrum av Gdańsk.
 • Buss
  For å komme seg til sentrum med buss kan dere benytte seg av busslinjen nummer 210. Biletten koster ca. 3-4 PLN.
 • Bytog
  En mulighet er også å ta bytoget SKM til Gdańsk Wrzeszcz, og deretter ta bytog til Gdańsk Główny (Denne går i retningen Gdańsk Śródmieście). Her er bilettene litt dyrere enn bussbilettene, men koster også noen få kroner.
 • Bilutleie
  En liste over firmaer finner dere HER.Prisen for å leie en bil i en uke begynner på ca. 600 PLN og oppover.

Vekslingskontorer

I Polen finnes det en haug av vekslingskontorer så det skal ikke være noe problem å finne et i Gdańsk. Det finnes vekslingskontor på de fleste shoppingsentere som Galeria Bałtycka eller Forum, og det finnes også et par i gågaten på gamlebyen i Gdańsk. HER finner dere en liste over vekslingskontorer i Gdańsk.

 1. Offentlig transport
  I Gdańsk kan man forflytte seg med buss, bytog og trikk. De vanlige linjene går fra klokka 4:30 til 23:00. Utenom disse tidspunktene er det nattbuss som gjelder.

Buss og trikk: Engangsbilett koster 3 PLN. Nattbussbiletten koster 4PLN. Det er også mulig å kjøpe 1 timers bilett til 3.80 PLN (nattbussbilett for 4.80 PLN).

Bytog(SKM):

Prisen for en bilett begynner på ca. 3-4 PLN på den korteste avstanden opptil 6 kilometer– jo flere kilometer jo dyrere blir det.

Billettene kan dere kjøpe på billettautomater som finnes på holdeplasser. De fleste tar både kort og kontanter, noen tar kun kontanter.

Bilettene kan også kjøpes hos sjåføren/konnduktoren (da blir det ofte dyrere og man bør ha avregnet beløp). Det er mulig å benytte seg av bankkort kun hos bytog konnduktoren – på bussene er det kun mulig å betale med kontanter.

View this post on Instagram

#ilovegdn #citylife #skmgdansk

A post shared by Anna Alexeyenko (@annaalexeyenko) on

 1. Bagasjeoppbevaring

Oppbevaringsbokser og oppbevaringsrom finnes på sentralstasjonen, det koster mellom 7 og 12 PLN avhengig av størrelsen på boksen/bagasjen.

 1. Turistinformasjon

Et sentralt informasjonpunkt finner dere på Długi Targ 28/29 i Gamlebyen. Den holder åpent  mandag – søndag: 9 – 17.

      5. Turistkort
For å få gode tilbud på forskejllige tjenester som inngang til museer, dyrepark, offentlig transport osv. kan det lønne å skaffe seg turistkort. Det finnes flere typer turistkort i Gdańsk – Sightseeing pakke, Transport pakke og SPA pakke. Med turistkort kan man få opptil 50 % rabatt. Kortet er tilgjengelig i flere varianter, her er noen eksempler: 24 h for 50 PLN, 72 h for 80 PLN og 72 h (et voksen og et barn) for til sammen 130 PLN. Kortet får dere kjøpt på informasjonspunktet eller på nettsiden HER.(På nettsiden kan dere også lese mer om de forskjellige pakkene og finne den beste for dere. 🙂

     6. Sykkelutleie
I Gdańsk og generellt i Trippelbyen finnes det mange sykkelstier og det oppstår stadig nye.

For å leie ut sykler kan man ta en tur til f.eks Kołodziejska 7/9 der finnes det både turistpunkt og sykkelutleie. Prisen justeres etter deres behov.

Fra 26 mars 2019 skal det starte et MEVO sykkelutleie system. Det skal være veldig mange stasjoner over hele Gdańsk der det blir mulig å utleie sykler raskt og enkelt med mobil telefon. Dere kan lese mer om systemet og plasseringen av stasjonene HER.

Prisen skal ligge på 6 PLN for en time. Ønsker man å leie i flere dagen justeres prisen. Full prisliste finner dere HER.

     7. Politi og legevakt
Når du trenger øyeblikkelig hjelp bør du selvfølgelig ringe nødnummeret: 112. Hvis du leter etter en politistasjon, finner du den f.eks på en av disse adressene:

 • Obrońców Wybrzeża 19
 • Biała 1a
 • Kasztanowa 6

Døgnåpen legevakt finner du her:

 • aleja Jana Pawła II 50
 • Nowe Ogrody 2

Hvis du trenger et døgnåpent postkontor finner du det på Długa 23/28

View this post on Instagram

☎NUMERY ALARMOWE☎ Jak wszyscy wiemy w sytuacji zagrożenia życia należy skontaktować się z numerem alarmowym☎. Często w takich sytuacjach towarzyszy nam stres który może utrudnić podanie niezbędnych informacji operatorowi. W takich sytuacjach trzeba zachować zimną krew i przekazać 3 podstawowe informacje: 1.Miejsce zdarzenia 🏠 2.Powód wezwania 🚐 3.Nasze nazwisko i numer telefonu 😉. 1. Miejsce zdarzenia jest najważniejszym punktem naszej rozmowy. Bez tego służby ratunkowe nie będą w stanie zjawić się na czas w odpowiedniej lokalizacji. Może wystąpić taka sytuacja że miejsce w którym doszło do incydentu nie ma adresu, warto wtedy podać punkt charakterystyczny w okolicy np. wysoki budynek, szkoła, kościół, most itd. 2. Jeżeli udało nam się wytłumaczyć gdzie się znajdujemy, należy przedstawić powód wezwania krótko i zwięźle. W tej sytuacji podajemy tylko istotne dla operatora informacje, tak aby mógł on wezwać odpowiednie służby🚑🚒🚓 3. Nazwisko i numer telefonu nie są obowiązkowymi danymi, natomiast mogą pomóc w momencie gdy służby nie mogą zlokalizować adresu bądź będą potrzebować dodatkowych informacji.ℹ Pamiętajmy żeby zawsze zachować spokój i zimną krew, w takich sytuacjach to od nas może zależeć czyjeś życie❗❗❗ Z nami czujesz się bezpiecznie! #impuls #security #polska🇵🇱 #agencjaochrony #bezpieczeństwo #numeralarmowy #112 #ratunek #safety Podmiejska 2, Poznań ☎ 518 600 601

A post shared by @ impulssecuritypolska on

 

Steder som er verdt å besøke

Gamlebyen

For dem som ennå ikke har besøkt Gdańsk er gamlebyen et sted som må sees. Vakker arkitektur, den gyldne porten, neptun fontenen, kranen og mye mer å oppdage. Bare ved å spasere gjennom Gamlebyen kan dere oppdage mange spennende ting. 🙂

Mariakirken

Mariakirken i Gdańsk er verdens største mursteinskirke. I kirken er det en mulighet til å gå til toppen av den for å se en nydelig utsikt over hele byen.

Brzeźno bryggen og strendene

Alle turister har hørt om bryggen i Sopot, men veldig få har hørt om bryggen i Brzeźno. Bryggen i Gdańsk er like flott og har i tillegg gratis inngang. Bortsett fra at selve bryggen og strandene i området er fine steder å besøke så finnes det en flott park i nærheten, mange sykkelstier, restauranter m.m.

View this post on Instagram

Spam znad morza przypłynął 😛 #balticsea #trip

A post shared by Jula Gontarek (@juliagontarek) on

Westerplatte

Som de fleste sikkert vet var Westerplatte et sted der Andre Verdenskrig begynte. I dag er området et parkområde og utendørsmuseum.

https://www.instagram.com/p/BvRC9Mvh5lY/

View this post on Instagram

#Westerplatte #Gdańsk #Poland

A post shared by Aneta Skrzeszewska (@aneciask) on

Andre Verdenskig Museum

Dere som er interesserte i historie bør besøke II Verdenskrig Museum i Gdańsk.  Utstillingen er veldig stor – hele 5000 kvadratmeter, så det er mye og se og lære.

View this post on Instagram

#gdansk #poland #worldwar2

A post shared by Александр (@alexkomatoznik) on

Her finner dere flere steder som er verdt å besøke:
Gdańsk utenfor banket spor

Attraksjoner finner dere under disse lenkene:
Mye moro i trippelbyen – Attraksjoner for store og små
Jumpcity
MK bowling

Skjønnhetsalonger og massasje:

Por Favor
Quiris
Prive
Thao Thai
Marina Day Spa

Tannleger:

Platinum Dent
Dentineo
Eurodent

Medisinske behandlinger:

Prive
Clinic Hunter

Shopping:

Designer Outlet
Shoppingssenteret Forum
Markeder i Trippelbyen
Flere shoppingssentere

Natteliv:

Klubber

 Hoteller og leiligheter:

Radisson Blu
Hilton Hotell
Patio Apartments
Apartmore

Restauranter:
Disse finner dere i kategorien Restauranter i Gdańsk på bloggen. Se HER.

Kafeer
En liste med kafeer finner dere HER.

Andre spennende artikler om Gdańsk:

Weekend i Gdańsk
7 steder anbefalt av Gdańsk beboere
10 beste stedene å besøke i Gdańsk

Bildene i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler.

Eurodent tannklinikk i Gdańsk – en garanti for et vakkert smil

Man ofte sier at ditt smil er ditt visittkort 🙂 Et vakker smil og sunne tenner hjelper å forbedre selvtillit, som er nøkkelen til sunnhet. Dere ofte spør oss hvem kunne vi anbefale i Trippelbyen når det gjelder tannlegebehandling. Uten tvil finnes det mange forskjellige steder som tilbyr tjenester av høy kvalitet, men denne tannklinikken legger lista høyere. Bli kjent med klinikken Euro Dent 🙂

Euro Dent er en tannklinikk med lange tradisjoner – de tilbyr sine utmerkete tjenester siden 1996. Klinikken presenterer de beste tjenester innen estetisk odontologi og medisin, tannimplantat, vanlig tannbehandling, protetikk, kjeveortopedi, periodonti, endontoti med mikroskop, hygienebehandlinger, tannbleking og røntgendiagnostikk. Derfor kan de tilby et bredt spekter av spesialiserte behandlinger 🙂

Norsktalende assistent

Tlf: + 47 462 570 71

E-post: [email protected]

 

Euro Dent kan skryte av over 70.000 fornøyde pasienter, 20 års erfaring innen klinisk arbeid samt over 2000 insatte implantater 🙂 Selv om det er så mange pasienter, atmosfæren er veldig rolig og klinikken tilbyr et veldig individuelt forhold til alle pasientene. Det beste beviset er mange års garanti for protetikk og alle andre stomatologiske tjenester og metamorfoser som dere kan se nedenfor 🙂

 

Eieren og legen Paweł Andres spesialiserer i bredt forstått protetikk og implantatprotetikk. Dessuten har han over 30 års erfaring i faget som tannlege. Han tilbyr sine pasienter en ordentlig behandlingsplan som realiseres i behagelige forhold og uten stress. Hensikten er å gi pasientene tilbake deres vakre smil 🙂

 

I over 20 år har klinikken gjort alt mulig for å utforme et smil som passer til hver individuell ansikt. Klinikkens tjenester er rettet mot utenlandske pasienter (først og fremst fra Skandinavia!) som forventer behandling på høyeste nivå i kortest mulig tid og til gunstigste priser 🙂

Her kan dere se for dere selv hvordan klinikken fungerer og der ut:

https://www.youtube.com/watch?v=x1T75DxySVs

En virtuell tur finner du HER 🙂

 

Hva skiller Euro Dent ut?

Først og fremst – en unik tilnærming til pasienter 🙂
Det som er en fin overraskelse er at Euro Dent tilbyr hjelp for sine kunder innenfor organisering av transport fra og til flyplassen, overnatting og mange andre viktige aspekter av oppholdet deres. Dere trenger ikke være redd for at det skal skje noe uforutsett, fordi Eurodent skal ordne alt, slik at dere kan slappe av og nyte oppholdet 🙂 Teamet består av erfarne spesialister med ekspertviten innen globale tannbehandlingsteknikker. I tillegg er prisene på svenske Astra Tech-implantater, som klinikken bruker, de laveste på markedet 🙂

Euro Dent ordner alt – fra flyplasstransport til tannlegebehandling!

Hver pasient får en norsktalende representant som skal sørge for at du føler deg komfortabel og godt tatt vare på, slik at det ikke skal oppstå noe språkvansker i kommunikasjon mellom deg og helsepersonell 🙂

Det er viktig for klinikken at pasientene føler seg trygg gjennom hele behandlingsprogrammet.  Derfor sikrer de transport fra flyplassen til hotellet/klinikken, og kjører deg også tilbake til flyplassen ved slutten av opphold og behandling. Dessuten hjelper de deg finne et overnattingsted og prøver å fjerne enhver tvil, hvis du får hvilken som helst problemer 🙂

I tillegg tilbyr de akutt time på dagen dersom du har smerter!

Klinikken er topp moderne, både når det gjelder tannlegeutstyret og interiøret, som skaper en hyggelig og imøtekommende stemning. Pasienter kan slappe av og fokusere sine tanker på noe hyggelig 🙂

Og det er ikke alt! Du vil også få en detaljert, personlig behandlingsplan (med alle kostnader) og en pasientjournal på norsk 🙂

Vi må også nevne at Euro Dent er åpen for behovene til de yngste pasientene 🙂 En utmerket løsning for barn, er bruk av lattergass, som beroliger pasienten, og gjør det mulig for legen å gjennomføre behandlingen på en rask og effektiv måte 🙂

Lattergass er en perfekt løsning ikke bare for barn, men også for folk som generelt er redd for å besøke tannlegen 🙂 Klinikken gjør alt de kan for å lette situasjonen! Det viktigste er at du føler deg trygg, og kan stole på tannlegen din. Gassen hjelper til med å slappe av før implantologiske prosedyrer, lengre behandlinger, hygienebehandlinger eller kompliserte protetiske avtrykk. Dette alternativet er veldig populært blant norske pasienter! 🙂

 

Klinikken har fire avdelinger i Gdansk: i Morena, Chełm, Przymorze og Jasień. Alle er fullt utstyrte, ligger i en flott beliggenhet og alle behandlinger utføres ved hjelp av det mest moderne utstyret på markedet.

 

Prislisten over forskjellige behandlinger finner dere her 🙂

Priser står i norske kroner, slik at dere kan raskt og lett sammenligne dem med de norske.

 

Hvordan bestille time? 

Timene reserveres via e-post, telefon eller på Facebook. Man kan selvsagt også gjøre dette via klinikkens nettside 🙂 En norsktalende assistent/tolk ringer tilbake til alle numrene.

 

Kontakt til assistenten

Tlf: + 47 462 570 71

E-post: [email protected]

 

 

Ikke vent og bestill time!

Du kan være sikker på at smilet ditt vil være i de beste hender 🙂

 

 

Kontakt til ulike avdelinger

Gdańsk Chełm, Chałubińskiego 24
E-post: [email protected]
Tlf.: 58 302 86 99 / 58 300 41 42 / 664 150 349

Gdańsk Jasień, Jabłoniowa 20/9
E-post: [email protected]
Tlf.: 58 322 33 34 / 58 306 32 41 / 787 655 319

Gdańsk Morena, Marusarzówny 2/14
E-post: [email protected]
Tlf.: 58 348 82 43 / 58 354 31 33 / 600 955 100

Gdańsk Przymorze, Kołobrzeska 39F
E-post: [email protected]
Tlf.: 58 710 55 55 / 58 718 88 88 / 600 909 330

Avdelingenes åpningstider
hver dag 8-20
lørdag 8-14

 

Facebook

Hjemmeside

Nettside

Youtube-kanalen

 

 

Innlegget er sponset

Alt du bør vite om Kraków

Vi fortsetter med serien om polske byer! Her finner dere nyttig informasjon om Kraków: hoteller, spisesteder, transport, rabatter, severdigheter og mye mer 🙂

Bildet hentet fra: Fotolia

 

 1. Transport fra flyplassen til sentrum

Flyplassen i Kraków ligger cirka 11km fra sentrum. Hvis du vil komme deg fra eller til flyplassen har du mange muligheter 🙂

 • ta taxi
  Ved ankomsthallen er det en taxiholdeplass hvor dere kan ta taxi til sentrum. Firmaet heter Kraków Airport Taxi Service. Dagsprisen på å reise fra flyplassen til sentrum er cirka 50-70 PLN.
 • ta buss
  Dere kan ta busslinje 208, 252 og 902 (nattbuss). Biletter koster 4 PLN for voksne og 2 PLN for barn. Avgangstider finner du på skjermen i ankomsthallen. Sjekk rutetabellen for å bli sikker.
 • ta tog
  Du kan ta tog fra flyplassen til sentralstasjonen i Kraków og til Wieliczka.
  Stasjonen ligger i nærheten av ankomsthallen bak parkeringsplassen. Informasjon på engelsk finner du HER
 • leie en bil
  Det finnes masse firmaer som tilbyr slike tjenester. Listen over firmaer finnes HER og du kan utleie online 🙂

Vil du få vite mer om flyplassen? Klikk!

 

 

 1. Offentlig transport
  I Kraków kan dere reise med busser, nattbusser og trikker. De vanlige linjer går fra klokka 4:30 til 23:00 på hverdager og nattbusser går fra klokka 23:00 til 4:30. Det finnes tidsbilletter (gyldige i bestemte tidsperioder):

Prisene på tidsbilletter:

 • 20 minutter – 2.80 PLN
 • 40 minutter – 3.80 PLN
 • 60 minutter – 5.00 PLN
 • 90 minutter – 6.00 PLN
 • 24 timer – 15.00 PLN
 • 48 timer – 24 PLN
 • 72 timer – 36 PLN

Sjekk rutetabellen

Billettene kan kjøpes på billettautomater på busser og trikker og på bussholdeplasser. Billettene må valideres ved starten av reisen, det er veldig viktig.

For å kjøpe billetter kan du også bruke appen SkyCash 🙂

 

https://www.instagram.com/p/BnUA1WUHGvF/

 

 1. Bagasjeoppbevaring

Det finnes et fint nettsted som kan hjelpe dere: BAGBNB

Oppbevaringsbokser finnes på sentralstasjonen og er åpne døgnet rundt. Det koster 3-6 PLN avhengig av størrelsen. Men hvis dere trenger å oppbevare bagasjen er det best å spørre i resepsjonen på hotellet deres om de tilbyr bagasjeoppbevaring 🙂

 

 

 1. Turistinformasjon (InfoKraków)

Et sentralt informasjonpunkt finner du på flyplassen og i Gamlebyen (addresse: Sukiennice, Rynek Główny 1/3)

Åpningstid for alle punkter
mandag – søndag: 9 – 17

 

View this post on Instagram

#contemporaryarchitecture #doublefacade

A post shared by EmaLi (@ema__li) on

 

 1. Turistkort
  For å få gode tilbud på hoteller og restauranter, rabatt på forskjellige tjenester, fri offentlig transport og gratis inngang til 40 museer kan du kjøpe et turistkort.

Det er tilgjengelig i mange varianter: 3 dager som koster 120 PLN, 2 dager som koster 100 PLN og et par andre muligheter som er tilpasset til konkrete behov. Se her for priser. Kortet kan kjøpes på et av informasjonpunktene.

For mer informasjon om kortet og tilbudet klikk her

View this post on Instagram

#InfoKraków ⚡️

A post shared by Alicja (@alniac) on

 1. Sykkelutleie
  Det finnes en bysykkel-tjeneste i Kraków. Man kan utleie sykler fra over et hundre stasjoner overalt i byen. For å kunne bruke bysykkelen må du registrere deg i et system (Wavelo). Systemet er veldig enkelt og intuitivt og du betaler kun for tiden du bruker sykkelen 🙂

Les mer om tjenesten her

 

View this post on Instagram

Cykeltur i Krakow #wavelo

A post shared by Peter Husfeldt (@pethus79) on

 

 1. Politi og legevakt
  Når du trenger øyeblikkelig hjelp bør du selvfølgelig ringe nødnummeret: 112. Hvis du leter etter en politistasjon, finner du den på en av disse adressene:
 • Rynek Główny 27 (på torget i gamlebyen)
 • Lubicz 21
 • Henryka Siemiradzkiego 24

Døgnåpen legevakt finner du:

 • Skarbowa 4
 • Mikołaja Kopernika 50

Hvis du trenger et døgnåpent postkontor finner du det på Lubicz 4 🙂

View this post on Instagram

Policjanci z Wydziału do Walki z Terrorem Kryminalnym i Zabójstw KSP zatrzymali trzy osoby związane z brutalnym atakiem na 75-letnią mieszkankę Pragi Północ. Kobieta została oblana kwasem i zmarła. Śledztwo w tej sprawie od marca 2014 roku prowadzi Prokuratura Rejonowa Warszawa Praga-Północ. Jak nieoficjalnie dowiedziała się Polska Agencja Prasowa, dziś rano zatrzymano w związku z tą sprawą trzech mężczyzn. Wśród nich jest były sąsiad pokrzywdzonej kobiety. Osoby te będą przesłuchiwane w prokuraturze, gdzie usłyszą zarzuty. Do zdarzenia doszło 24 marca 2014 r. w bloku przy pl. Hallera. 75-letnia mieszkanka zjeżdżała windą na parter budynku, by wyprowadzić psa na spacer. Wtedy nieznany wówczas sprawca zatrzymał dźwig, otworzył drzwi i oblał staruszkę żrącą substancją – jak później ustalono, był to kwas siarkowy. Pomocy udzieliła jej sąsiadka, która również uległa poparzeniu. 75-letnia pokrzywdzona zmarła w szpitalu miesiąc później. Kobieta nie została okradziona, wykluczono więc motyw rabunkowy. Pokrzywdzona była świadkiem w procesie karnym jednego z sąsiadów, osoby w przeszłości wielokrotnie karanej m.in. za udział w zorganizowanej grupie przestępczej. Ten mężczyzna jest jedną z zatrzymanych dzisiaj osób. #warszawa #praga #morderstwo #zatrzymanie #policja #infowawa #followme #obserwuj #instafollow #facebook /infowawapl

A post shared by INFO WAWA (@infowawa) on

 

Steder som er verdt å besøke

Det finnes uttalelige nydelige steder i Kraków – den er en av de vakreste stedene i Polen 🙂 Takket være historiske severdigheter, koselige kafeer og rikt kulturliv kan man oppleve en unik atmosfære. Bortsett fra de viktigste steder skriver vi om noen, som ikke alle vet om.

 


Gamlebyen og det gamle torget

Rynek Główny (Det Gamle Torget) ligger sentralt i byen og er skrevet inn på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Denne store plassen måler ca. 200 meter langs hver side 🙂 Midt på torget ligger
Sukiennice. Denne 120 meter lange markedsplassen fra 1500-tallethar fungert som midtpunkt i byens handelsvirksomhet i alle år, og er fortsatt i aktiv bruk. Det er et perfekt sted for å kjøpe noen fine suvenirer 🙂

 

https://www.instagram.com/p/Buvl3ZtFnFA/

 


Mariakirken (Kościół Mariacki)
I nærheten ligger også Mariakirken. en romersk-katolsk mursteinskirke i gotikk fra det 14. århundre. Den har en vakker innvendig utforming.

 

Wawel-slottet
En bakketopp i gamlebyen, med en høyde på 228 meter over havet. Både kongeslottet og Wawel-katedralen er full av historie og et begravelsested for de polske kongene. Kongeslottet på Wawel tjente som kongelig residens fra 1038 til 1596 🙂

https://www.instagram.com/p/Btn0vjMAkjD/


Kazimierz (den jødiske bydelen)
Gjennom århundrer var Kazimierz et hjemsted for et av Europas største jødiske samfunn. I dag er Kazimierz et av Krakóws vakreste områder som inneholder masse museer, synagoger og jødiske restauranter. Ikke gå glipp av Kazimierz når dere besøker Kraków!

View this post on Instagram

Stare mury Kazimierza, to coś co lubimy najbardziej w krakowskiej architekturze. Są jak stare fotografie – sprawiają, że czas zatrzymuje się na moment i przywołuje wspomnienia o minionych latach. A żeby wolicie bardziej modernistyczną architekturę, czy jesteście wierni historii? Dajcie znać w komentarzach! 🖤 ————————————————— The old walls of Kazimierz are something we like the most in Krakow architecture. They are like old photographs – they make time stop for a moment and bring back memories of past years. And if you prefer more modernist architecture, are you faithful to history? Let us know in the comments! 🖤 #krakow #galerialuelue #miodowa22 #kazimierz #oldtown #jewishdistrict #krakowlove #architecture #achitecturegoals #oldbricks #travel #poland #polisharchitecture #photography #instatravel #travelgram #door #olddoors #white #wall

A post shared by Galeria LueLue (@galeria_luelue) on

https://www.instagram.com/p/BvKTyvOh4hQ/

View this post on Instagram

#starysklep #kazimierz #krakow

A post shared by Mirka Nalimova (@mirkanalimova) on

 


Planty
Hvis dere har lyst på en spasertur, er det best å gå til Planty! Det er en spennende park som omkranser gamlebyen. Den består av tretti mindre hager og skjuler mange monumenter og fontener. Veldig romantisk om kvelden!


Saltgruven Wieliczka
En av verdens eldste saltgruver! Wieliczkas historie strekker seg tilbake til middelalderen, og stedet er i dag verdens eneste gruveobjekt som har vært i kontinuerlig virksomhet siden da. Saltgruven strekker seg helt til 327 meter under jorden 🙂

 

Schindlers fabrikk
Oskar Schindler var en tysk forretningsman som kjøpte en emaljefabrikk i Kraków under okkupasjonen. Fabrikken fikk navnet Deutsche Emailwaren-Fabrik.  I løpet av krigen reddet Schindler over 1000 jøder fra Holocaust. Nå er fabrikken et museum og ligger i sentrum av Kraków 🙂

Her kan dere få biletter.

 

https://www.instagram.com/p/Bu83cbqBc5p/

 

Dragen
Når man besøker Krakow må man absolutt sjekke ut dragen som lever under slottet 🙂 Egentlig er det bare en statue, men den kan puste ild! Alt dette er knyttet med legenden om skomakeren og dragen 🙂 Kraków er full av legender om prinser, prinsesser, drager og magiske krefter. Legenden om skomakeren, som bekjempet den onde dragen er kjent over hele landet. Dragen som skapte frykt og uro i byen ble lurt av den kloke skomakeren, som lurte dragen ved å mate den med et lam fylt med kull. Dragens favorittmat var sauer, men hvis han ikke fikk sauer så tok han gjerne mennesker.  Dragen drakk så store mengder av elven Wisla, at han til slutt sprakk. Krakows beboere var reddet og skomakeren ble en helt. Legenden lever fortsatt 🙂

 

 

 

Beste restauranter

 

Pod Aniołami
Morela
Morskie Oko
Czarna Kaczka
Starka
Szara Gęś

 

Hoteller

Radisson Blu Hotel *****
Hotel Indigo Kraków – Old Town ****
Hotel Polski Pod Białym Orłem ****
Topolowa Residence ****
Qubus Hotel ****
Hotel Columbus ***

 

Nyttige artikler:

8 stedene du bør se

10 praktiske tips

Byens underjordiske attraksjon

Lyst på frokost?

Ut på tur

Pubber

 

Kos dere i Kraków! 🙂

 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Hva tilbyr Polens badebyer?

Drømmer dere om sol, varme og badeferie? Det finnes massevis av byer i Europa som ligger ved sjøen, for eksempel i Tyskland eller Frankrike. Men polske strender er bestandig fylt med turister hver sommer. Ofte er det slik at leiligheter blir reservert langt før begynnelsen av sesongen! I dag skriver vi om hoteller, campingplasser og restauranter som vi anbefaler i Świnoujście, Międzyzdroje, Kołobrzeg og andre polske badebyer. Bli med og finn ut hvorfor er det verdt å besøke den polske kysten 🙂

Bildet hentet fra: Fotolia


Først og fremst må vi si at alle polske badebyer har mye til felles 🙂

På promenaden finner dere mange attraksjoner som er typiske for en polsk badeby: gateartister, sjonglører, musikere, komikere, rappere, utallige boder med delikatesser og unike smykker, som du får bare kjøpe i Polen: for eksempel rav smykker. Rav er virkelig et symbol på kystbyene i Polen og en av de vakreste suvenirer du kan kjøpe, fordi de fleste produkter er håndlaget 🙂

Når det gjelder kulturforskjell kan dere være overrasket over hvor mye vindskjermer er det på stranden 🙂 Polakker setter stor pris på sitt privatliv, så vær forberedt!

 

https://www.instagram.com/p/BXx1pbQHTvq/

 

Når dere sitter og slapper av ved sjøen kan dere ofte få høre en høy mannlig stemme – det vil være en (vanligvis ung) mann, som spaserer på stranden og selger mat og drikke 🙂 Dette er en annen uatskillelig del av den polske kysten. Dere kan velge mellom forskjellige deilige ting: mais, popcorn, iskrem, forskjellige kalde drikker, ristede nøtter eller øl. Ifølge mange polakker smaker fisk best ved sjøen, så hvis dere besøker kysten er det fint å finne en god restaurant 🙂 Bare følg nesen din. Men vær forberedt at alt kan være mye dyrere enn i andre deler av Polen.

 

 

Świnoujście

Hoteller

Radisson Blu Resort *****
Hampton by Hilton ****
Trzy Wyspy Hotel ***
Irys *** (nettsiden bare på polsk, e-post: [email protected])

Campingplasser
Relax
Marina Karsibór (nettsiden er bare på polsk, så sjekk ut Facebook)

Restauranter

Rybna Chata – fantastisk ferskt fisk
Kurna Chata – regional mat, veldig store porsjoner
Neptun – regional mat og utmerkete drikker
Mistral – regional mat og flott beliggenhet (promenaden)

 

View this post on Instagram

Byliv

A post shared by Wilfried Lauritzen (@w.lauritzen) on

 

Międzyzdroje

Hoteller og pensjonater
Hotel Aurora Family & Spa ****
Willa 777 Krasickiego
Dwie Wieże Hotel ***
Willa Plażowa

Campingplasser
Camping 24
Camping nr 1 “Przy Plaży” (ingen nettside, +48 733 33 00 99 – de snakker flytende engelsk,
e-post: [email protected])

Restauranter
Strzecha – fantastisk fisk
Baron Pub & Restaurant
Rybna Chata – fantastisk fisk
Puro Beach
Rafa

 

View this post on Instagram

Piękny widok 🙂 #molomiędzyzdroje

A post shared by Your Holidays Apartamenty (@your_holidays_apartamenty) on

https://www.instagram.com/p/Bu3EHX1HRq4/

 

Kołobrzeg


Hoteller
Hotel Aquarius SPA *****
Marine Hotel & Ultra Marine *****
Diune Hotel *****
Hotel Leda Spa ****
Jantar Hotel ***

Campingplasser
Camping Baltic, addresse: 4 Dywizji Wojska Polskiego 1

Restauranter

Fishka-Fiszka – deilig fisk
Grill House ‘Wichłacz’
Shuum – utsøkt mat og servise
Zakątek – regional mat
Nakamal Bar & Grill – regional mat

 

View this post on Instagram

#Kołobrzeg #Bałtyk #polskiemorze

A post shared by Iza Skwirowska (@skwirek1) on

 

Rewal

Hoteller
Pensjonat Nawigator Spa
Bursztyn (gjestehuset)
Oasis Resort & Spa

Campingplasser
Camping “Klif” (kontakt på engelsk: [email protected])

Restauranter
Na Skarpie – regional mat
Kergulena – deilig fisk
U Cywila – deilig fisk
Klifowa – regional mat

 

View this post on Instagram

Na LUISTORIES.PL wjechał właśnie wpis o naszym „pełnym atrakcji” tripie do Rewala 😝🌊 A tak całkiem serio to jeśli szukacie miejsca nad morzem z dobrym dojazdem z Legnicy i okolic, ciszą i spokojem to polecam. Tylko nie nastawiajcie się na atrakcje 🤭 ________________________________ Dawno nic nie dodawałam, przez tą pogodę nie potrafię normalnie funkcjonować. Od tygodnia coś jest ze mną nie halo, ale od kilku dni to mam wrażenie, że mam galaretę zamiast mózgu. Błagam, niech ta pogoda przestanie tak cudować 🙄 ____________________________________ #rewal #polskiemorze #niechorze #niechorze2019 #bałtyk #zima #instamama #instamateczki #polskamama #morze #zima2019 #polskiemorzezimą #polskiemorzezawszespoko

A post shared by ➖Luiza➖ (@luistories) on

View this post on Instagram

#rewal #wycieczka #sea #balticsea

A post shared by Ela R (@elvtek) on

 

Hel

 

Hoteller

Jurata Hotel ****
Baltic Sands
Jastarnia Hotel & Spa ****

Restauranter

Tawerna u Rybaka – deilig fisk
Fala Smażalnia Ryb – deilig fisk
Kutter – regional mat
To tu – reional mat
Captain Morgan Pub – deilig fisk

 

https://www.instagram.com/p/Bu7D2jYA4Zc/

Artikler om Hel

Stemningsfulle steder

Flotte strender

Gode tips

 

Dere kan sjekke ut alle hotellene, restaurantene, og andre stedene ovenfor på Tripadvisor 🙂

 

Nyttige lenker:

Spa i Sopot
Hotel i Sopot
Tips om Sopot
Ut på tur?
Andre tips om Trippelbyen
Wolin-øya

 

Bildene i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler.

Gdańsk utenfor banket spor

Det er kjent viten at turister ikke vet om hver krok i en by som de bare besøker – ikke alt står i reisehåndbøker 🙂 I dag vil vi fokusere på steder, som er elsket av lokalbefolkningen og absolutt verdt å besøke! Les innholdet nedenfor hvis du vil virkelig føle atmosfæren 🙂

Bildet hentet fra: Fotolia

 

Veggmalerier i Zaspa-området
Det er et spennende friluftsgalleri som består av 60 store veggmalerier malt i området av bydelen som heter Zaspa 🙂 De er virkelige kunstverk og bidrar til positiv markedsføring av byen. Legg merke til disse spennende malerier når du besøker området.

Galleriets nettside på engelsk 🙂

 

View this post on Instagram

#muralenazaspie #streetart #gdansk #malyczlowiek

A post shared by Martyna Krawiec (@martyna_krawiec) on

https://www.instagram.com/p/BozFr2gnsbS/


Zachariasza Zappio-gaten (kjærlighetsstien)

Kjærlighetsstien bak Sankt Johannes kirken har tiltrukket seg forelskede par i lange tider.
Det er ikke større enn en smug, men sjarmerende. Det finnes en legende som beskriver en historie om en forbudt kjærlighet mellom en munk og en adelsdame. De ble forelsket og begynte å bo sammen på kammeret hans. Men sannheten kom fram og kvinnen ble kastet ut, og munken kastet seg fra taket. Legenden lever fortsatt 🙂

 

View this post on Instagram

Zaułek Zachariasza Zappio. Niewielka uliczka biegnąca na tyłach Kościoła św. Jana. Dla wielu gdańszczan jest to podobno zaułek pocałunków, a na czas Jarmarków Dominikańskich staje się nim oficjalnie. Wiadomo, można się na chwilę skryć przed oczami przechodniów i oddać wyznaniom miłosnym. Wiąże się z nim też pewna smutna historia miłosna. Według legendy pewien zakonnik wdał się w romans z dziewczyną, która zamieszkała w jego celi. Cała sprawa wyszła na jaw, dziewczynę złapano, a zakonnik uciekł na poddasze kościoła, wydostał się na dach i skoczył kończąc swoje życie. Zaułek Zachariasza Zappio jest miejscem, w którym wciąż możemy poczuć magiczną atmosferę przeszłości. #zaulek #zaulekzachariaszazappio #zaulekpocalunkow #jarmark #jarmarkdominikanski #kosciol #kosciolswjana #gdansk #igersgdansk #trojmiasto #architektura #zabudowa #pomorze #pomorzegdanskie #polska #polskatydzien10 #polskanaweekend #pocztowkazpolski #igerspoland #poland #europe #cowpolsce

A post shared by Polska Na Weekend (@polskanaweekend) on

 

Góra Gradowa
Addresse:
Gradowa 8
Det er en bakke som tilbyr en spennende utsiktspunkt på Gdańsks gamlebyen og havnen. Det er best å besøke den i kveld, fordi utsikten er fantastisk (særlig på slutten av dagen når byen er opplyst) 🙂

 

https://www.instagram.com/p/Bs52ZLjnxdh/

View this post on Instagram

#autumn #city #poland #cityview

A post shared by Justyna (@justi5643) on

 

Pachołek
Addresse: 
Wzgórze Pachołek – Wieża Widokowa
Et annet fantastisk utsiktspunkt er en stor bakke, som heter Pachołek i bydelen som heter Oliwa 🙂 På bakken står det et utsiktsstårn på 15 meter, hvorfra kan dere se et vakkert panorama av Gdańsk og havnen. Opp til toppen fører en lang trapp, men utsikten er er verdt det 🙂

 


Lodziarnia Miś (iskrembar)
Addresse: Sukiennicza 18
En iskrembar med en lang tradisjon – de serverer iskrem siden 1962! Det er den mest populære stedet blant lokalfolk som selger iskrem i Trippelbyen. Tre generasjoner av innbyggerne (samt turister) har gått gjennom barens terskel! Vær forberedt på lange køer om sommeren. «Miś» er åpent fra mai til september 🙂

 

https://www.instagram.com/p/BikZLEch0RM/


Mandu
Addresse:
Elżbietańska 4/8
Det er kjent viten at pierogi er en polsk spesialitet! Derfor må vi nevne en restaurant som tilbyr bare denne retten. Porsjoner er veldig store, men du kan ta maten med seg hjem. Menyen er variert og tilbyr både veganske og vegetarianske retter.

 

View this post on Instagram

Do you write a food wish list when you go travelling? Just me? Well for my first trip to Poland, I knew I needed to try some proper pierogis! @pierogarniamandu was top of our list and recommended by a friend in the know. What was so nice that it was more full of locals than tourists getting their dumpling fixes, which is a sure sign of the quality of them! I went for the ones filled with cottage cheese and potato topped with fried onion and bacon, with sour cream for dipping. Oh my goodness they were amazing!!! 10 dumplings don’t seem enough now! Also got a Carrot and Apple Salad to share to boost the veggie quota, to be balanced out with sharing the dessert Chocolate and Oreo Pierogis!! By the end we were very full and very happy! Now I’m off to hunt some local pierogis to get my fix! . . . Would you try the Oreo dumplings? . . . #gdanskfood #gdanskfoodie #flatlaypoland #polandfood #foodbloggereats #foodbloggersuk #foodbloggersofinstagram #foodbloggerfeed #foodbloggersuk #pierogi #pierogigdansk #mandu #travelblogger #pierogipoland #travelmore #restaurants #polishrestaurant #travel #foodanddrink

A post shared by Rae • UK Food & Travel Blogger (@foodnerd4life) on

 

Bildene i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler.

 

Karkonosze – kjempefjellene

Har man lyst til å beundre vinters skjønnhet og bruke tid på en aktiv og interessant måte, bør man besøke Karkonosze, i gamle dager kalt “kjempefjellene” – 36 kilometers fjellkjede. Tallrike fossefall, termer i Cieplice-Zdrój, spennende geologisk historie, rik fauna og flora, skiområder, Chojnik-slottet i Jelenia Góra, Vang stavkirke og mye mer venter på en.

Bildet er hentet fra fotolia. 

Karkonosze Nasjonalpark – paradis for geologer

Først og fremst er det viktig å fortelle at Karkonosze-fjellkjeden er et kjempeinteressant sted for geologer. Historien til Karkonosze begynner ca. 500 mill. år siden i prekambrium. Siden denne tidsperioden har Karkonosze blitt transformert mange ganger som førte til at i dag kan man identifisere ca. 230 mineraler og malmer – f.eks. gull, sølv, kobber, jern, bly og uran. En stor betydning for det hvordan Karkonosze ser ut i dag, hadde glasiale dannelser ca. 10 000 år siden. Dens levninger er tallrike fjellinnsjøer og -botner (f.eks. Wielki Staw, Mały Staw, Śnieżne Stawki) og andre glasiale former.

Når det gjelder flora, kan man se mange glasiale arter som ikke finnes andre steder i Polen som f.eks. multebær og lappvier. Når det gjelder fauna, har slike arter som ulv eller bjørn forsvant på dette området. Men man kan fremdeles møte rådyr, hjort, rev og muflon der. Muflon ble hentet fra Korsika og introdusert i Karkonosze på begynnelsen av 1900-tallet.