Karkonosze – kjempefjellene

Har man lyst til å beundre vinters skjønnhet og bruke tid på en aktiv og interessant måte, bør man besøke Karkonosze, i gamle dager kalt “kjempefjellene” – 36 kilometers fjellkjede. Tallrike fossefall, termer i Cieplice-Zdrój, spennende geologisk historie, rik fauna og flora, skiområder, Chojnik-slottet i Jelenia Góra, Vang stavkirke og mye mer venter på en.

Bildet er hentet fra fotolia. 

Karkonosze Nasjonalpark – paradis for geologer

Først og fremst er det viktig å fortelle at Karkonosze-fjellkjeden er et kjempeinteressant sted for geologer. Historien til Karkonosze begynner ca. 500 mill. år siden i prekambrium. Siden denne tidsperioden har Karkonosze blitt transformert mange ganger som førte til at i dag kan man identifisere ca. 230 mineraler og malmer – f.eks. gull, sølv, kobber, jern, bly og uran. En stor betydning for det hvordan Karkonosze ser ut i dag, hadde glasiale dannelser ca. 10 000 år siden. Dens levninger er tallrike fjellinnsjøer og -botner (f.eks. Wielki Staw, Mały Staw, Śnieżne Stawki) og andre glasiale former.

Når det gjelder flora, kan man se mange glasiale arter som ikke finnes andre steder i Polen som f.eks. multebær og lappvier. Når det gjelder fauna, har slike arter som ulv eller bjørn forsvant på dette området. Men man kan fremdeles møte rådyr, hjort, rev og muflon der. Muflon ble hentet fra Korsika og introdusert i Karkonosze på begynnelsen av 1900-tallet.

Śnieżka – fjellkjedens høyeste topp

Den høyeste toppen i Karkonosze-fjellkjeden heter Śnieżka som oversettes direkte til norsk som Snøball, men den virkelige betydningen kommer av betegnelse “dekket av snø”. Fjellet er på 1603 moh. Det ligger på polsk-tsjekkisk grense. På Śnieżka-toppen, på den polske siden, ligger det meteorologisk observatorium, Sankt Wawrzyniec kapell, og en stor restaurant. Prisene er imidlertid ganske høye der. Utsikter fra toppen er utrolig fantastiske. Selv om det er en heldagstur, er det mange turister som bestemmer seg for å nå Śnieżka både om vinteren og sommeren. Her Śnieżka i vinterfarger.

View this post on Instagram

Sesja się skończyła to i góry jakoś głośniej wzywają 🗻 Jak widać na załączonym obrazku wzywają nie tylko mnie🙂 Na Śnieżce tłumy ❄️ Najbliższe kilka dni będę spamował zdjeciami z otatniego wypadu w Karkonosze😃 Warunki były świetne i zróżnicowane więc myślę, że zrobiłem też kilka dobrych zdjęć 😉 . . . . . #góry #mountains #krolowakarkonoszy #karkonoszemountains #karkonoszepl #karkonosze #karpacz #dolnyśląsk #polishmountains #śnieżka #square #polishphotographer #tourism #winterwonderland #krkonose #sudety #hory #weroampoland #pocztowkazpolski #wallpaper #ourplanetdaily #discoverearth #explore #destinationearth #photography #wildernessculture #polishexplorers #winter #frozen #ski @travelandleisure @awesome.photographers @wonderful_places @amazing_shots @beautifuldestinations @earthpix @awesome_earthpix @earthfocus @amazing.pictures @35photo_ru @lensbible @beyondthelands @sony @karkonosze.pl @karkonoszemountains @tatromaniak.pl

A post shared by Błażej Krzyżanek (@blazejkrzyzanek) on

Hvis man ønsker å spise noe godt på den lange veien, anbefalles det å besøke turisthytte Dom Śląski (no. Det schlesiske hus) som er ei stor hytte med servering. Dom Śląski er kjent for god mat og drikke. Det er alltid mange som vil prøve lokale spesialiteter der, så man kan forvente køer til buffé. Men det lønner seg å vente 😉

View this post on Instagram

#okno #widok #view #domśląski #karkonosze

A post shared by Łukasz Gryko (@grykol) on

Karkonosze for skielskere

Det er ca. 10 skianlegg i området. Mest kjent er Kopa i Karpacz. Som dere kunne lese før, er det dette stedet der det finnes Liczyrzepa – en av mest bratte polske skiløyper. Flere detaljer kan dere sjekke her.

Andre attraksjoner

I tillegg til fjell og fantastisk natur er det også mange andre turistattraksjoner i området. Uten tvil er det verdt å besøke byen Karpacz for å se på lokal arkitektur og for å prøve lokal mat. Der finnes det også Leketøy Museet og Glassverket “Julia”.

View this post on Instagram

#glass #crystal #handmade #artiisan #hutajulia

A post shared by Agata Pona (@agatapona) on

https://www.instagram.com/p/Bt2lVtMhusq/

I tillegg kan man se Vang stavkirke – den eneste, originale norske stavkirken i Polen. Den ligger i Karpacz og er en stor turistattraksjon i området. Den fungerer normalt som kirke.  

https://www.instagram.com/p/BtTpcJnAct3/

Chojnik-slottet i Jelenia Góra er også noe severdig. Det stammer fra middelalderen og er et sted der det arrangeres ridderturnering hvert år. Slottet er et fint sted å besøke, uavhengig av årstid.

View this post on Instagram

#zamekchojnik #karkonosze #jeleniagora 🌲

A post shared by ###@##'# (@aishaz4131) on

Noen flere bilder som viser skjønnheten til Karkonosze-fjellkjeden!

Bildene i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler.

Natalia Mazur

Hei og velkommen! Jeg heter Ania og bor i Gdańsk, men jeg kommer fra Schlesien :) Jeg liker å besøke nye steder og prøve nye ting. Jeg vil vise dere kjente og ukjente steder i Polen. Men også gi masse gode reisetips til dere som vil besøke Polen! Jeg håper dere vil elske Polen :) Kontakt: [email protected]
Posts created 745

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top