Julegaver fra Polen

Bjelleklang, bjelleklang, jul nærmer seg. Har dere ingen ideer for julegaver? Her kommer vi med noen forslag. Les også: Suvenirer og gaver fra Polen

Godteri
Islendinger elsker polske Prince Polo, men de er ikke de eneste gode søtsaker som dere kan kjøpe. Godteri i Polen er ganske annerledes enn i Norge, utvalget er større og noe produkter kan virke rar for alle som er vant til, for det meste, sjokolade. Sjekk for eksempel Malaga, Tiki-Taki, Kasztanki, Michalki og Mieszanka Wedlowska, det vil si smågodt med forskjellige typer fylling. Glem ikke om Krowki, små blokker av deilig karamell. Delicje Szampanskie er også verdt å smake på, det er en kjeks med gele og melkesjokolade, WW ligner litt på Kvikk Lunsj og Ptasie Mleczko er myk marengs dekket i melkesjokolade. Andruty kaliskie er tynne, søte vaffler, det er regional mat og noe helt unikt.

BHm5A4ThgC3

Alkohol
Polsk vodka er verdenskjent, prøv for eksempe Zubrowka med gress, Goldwasser med gullflekker (stammer fra Gdansk) eller Chopin vodka. For ale som ikke er så glade i sterk alkohol har vi også et lite forslag, nemlig mjød (miod pitny). Mjød ble brygget i Polen i middealderen, da var det vanskelig å få tak i vin. Den er ikke veldig populær i dag, men smaken er utypisk og selve mjøden kan være ganske overraskende.

BbD_5u7FEth

Mat
Vi fortsetter med mat-tematikk. Hvilke matvarer kan dere kjøpe i Polen? Svaret er enkelt: oscypek, polske pølser, honning og obwarzanki. Oscypek kommer fra Podhale regionen, det er en røkt ost, laget av sauemelk. Obwarzanki er en bakst fra Krakow, den er i form av en ring, med valmuefrø, sesamfrø eller salt. Polske pølser er kjent over hele verden, prøv for eksempel sucha krakowska typen eller deilige kabanosy. Polsk honning kan også være en god idee for alle som liker råvarer av høy kvalitet.

BaBfK4bgeAg

Rav
Alle som besøker Gdansk og generelt byer og bygder som ligger ved sjøen. Utvalget av smykker med rav er enormt, dere kan lete etter øredobber, armbånd, ringer, halsbånd, brosjer osv. i gull og sølv, alt med rav. Det finnes også noe som heter drzewko szczescia og er en liten tre laget av ravbiter og sølv eller gull tråd.

BbJTu3GBqAR

Krystaller og porselen
Polen er kjent for porselen med tradisjonelle folk-motiver. Dere kan kjøpe talerkener med kasjubske eller lowickie motiver. En av de mest kjente polske firmaene som selger porselen er Lubiana. Dere spør oss ofte om krystaller og disse er en meget populære her i Polen. Disse kan dere sjekke hos Witeks kjeden som spesialiserer seg i den typen varer.

handmade traditional polish pottery
Bildet: Fotolia

Andre ting
Andre polske varer som ikke er så kjente men kan assosieres lett med landet de kommer fra. Julemarkeder setter i gang om to-tre uker og der skal dere ha mulighet til å kjøpe typiske julegaver som handmalte julekuler, lys laget av bivoks, julekrybber som man kan sette under juletre osv. I tillegg til dette anbefaler vi å lete etter polske artister som hvert år utgir plater med julesanger. Vil dere ikke fokusere dere bare på gaver med julemotiver? Da kan dere kikke etter tøfler laget av saueskin og saueull og ciupaga, en stokk i form av en øks, brukt i klatring (tidligere også i slåssing). Duker laget av blonde, særlig fra Kurpie regionen er vakre og elegante. Det finnes også mange nettsider der dere kan kjøpe flotte produkter, f.eks folkstar.pl (deres julekuler kan dere se på ført bilde) eller polishsouvenirs.pl (legg merke til fantastiske sjal med tegninger fra Krakow). Hos Goshico kan dere kjøpe vesker med folkemotiver.

Er det noen annet dere lurer på? Spør oss gjerne og vi skal prøve å hjelpe dere 🙂

Agnieszka

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Hva skjer i november 2014?

November er bare ett skritt foran oss, dagene kommer til å bli meget kalde og mørke. Hva kan man gjøre i Trippelbyen, Warszawa og i november? Husk at i Polen har vi har en nasjonaldag til i den måneden!

Trippelbyen

11 november er en nasjonaldag, vi feirerer selvstendighet som Polen fikk tilbake etter 123 år av delinger (mellom Preussen, Russland og Østerrike), den 11. november 1918. Den dagen er fri og det betyr at kjøpesentrer og nesten alle vanlige butikkene blir stengte (restauranter, bensinstasjoner og noen få kiosker kommer til å bli åpne).

BbMOFJcDEUb

I Gdansk skal dere få anledning til å delta i tog. Det begynner klokka 9.00 på Podwale Staromiejskie gata og avslutter klokka 11.30 i sentrum. I dette året skal det delta en gruppe som utfører historiske rekonstruksjoner, orkestra, gamle biler og selvfølgelig masse folk.

I Gdynia begynner toget klokka 12.00, foran hoved jernbanestasjon og avslutter klokka 13.00. I Gdynia skal Den polske flåten delta i toget. I tillegg til dette skal tusenvis av løpere samle i Gdynia for å løpe 10 kilometer på Selvstendighetsløpet. De skal begynne klokka 15.00. I fjor deltok 5594 personer i løpet.

15 og 16. november skal Narracje festival ta plass. Den gangen blir det Wrzeszcz Gorny bydel hvor alle hendelsene skal ta plass. På Narracje kan dere se på utstillinger som arrangeres på byens gater, delta på konserter og vandre langs Wrzeszczs gater med en guide som snakker engelsk (samling skjer begge dager klokka 19.00 ved Nowa Synagoga på Partyzantow 7 gata). Mer informasjoner skal dere finne på festivalens Facebook-side. Narracje anbefales til alle som vil kjenne byen dypere og bedre.

Warszawa

Hovedstaden er alltid full av liv og hendelser. Her skal det også organiseres et tog den 11. november. Det her blir uten tvil det største i hele landet og skal begynne klokka 15.00 på Romana Dmowskiego rundkjøring.

Ba6lT5olphU

Dagen etter, den 12. november Selector festival begynner (avslutter den 18.). I det året skal blant annet SBTRKT og Denai Moore ha sine konserter. Sjekk fesivalens nettside får å få vite mer om line-up.

I Wilanow palasset skal det skje en hendelse under navnet Krolewski Ogrod Swiatla (kongelig gård av lyset, 8.11.2014 ? 15-03.2015). Der skal dere få anledning til å  vandre langs labyrint av lyset og se på en lys-show på palassets fasade. Åpningstider og priser finner dere her.

Vi kan ikke glemme om det nye museet i Warszawa, nemlig museet av polske jøders historie. Besøk det gjerne får å kjenne en historie som er over 1000 år gammel. For å planlegge besøket kan dere sjekke den nettsiden.

Krakow

Krakow er sjarmerende, det er alltid hyggelig å besøke Wawel ogspise obwarzanki, men i november kan dere gjøre enda mer. Den 11. kan dere forvente toget og feiring.

Liker dere vegan mat? Da må dere delta  i Veganmania som skal holde plass den 23. november i Fabryka på Zablocie 23 gata. Veganmania er en marked for alle som selger vegan mat, klær, kosmetikk og enda mer.

Skal dere delta på noe av de hendelsene vi skrev om? Vet dere om noe spennende som skal skje? Del gjerne informasjoner med oss!

Agnieszka

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top