Julemat i Polen

Jul kommer snart, og det er på tiden å starte med alle forberedelser. Klarte dere å kjøpe presanger til alle deres nære så kan dere nå fokusere på noe helt fantastisk, nemlig julemat. Vi i Polen serverer som oftest minst 12 retter på juleaften. Her presenterer vi de flest av dem. Kanskje blir dere insipirert?

Barszcz
Borsjtsj er en rødbettersuppe som blir ofte servert med små pierogi eller egg og poteter. Barszcz har veldig intesiv smak, mora mi pleier å lage basen for den en uke før jula. Som oftest er det den første retten som serveres på juleaften. I stedet for det kan man spise soppsuppe.

BOcOPKqDc6W

Grzybowa
Soppsuppe lages som oftest istedet for barszcz og serveres med nudler.

BbHqppSBNkW

Pierogi
Kommer etter barszcz. Mange fra familien min synes at barszcz og pierogi er beste retter på juleaften, og de vil ikke spise noe annet! Pierogi er dumplings med forskjellig fylling. På juleaften er de som oftest med surkål og sopp eller ruskie (ikke russiske!) – med hvitost, poteter og stekt løk.

BbJBstejONr

Kluski z makiem
Nudler med valmuefrø er en tradisjonell rett i flere regioner i Polen. Valmuefrø symboliserer flaks og vi tror at etter å ha spist den skal vi tjene masse panger. Nudlene kan varieres, de kan være tynne og små eller tygge og litt større. Alt kan serveres med honning og gjerne noen nøtter.

BOejYOTh1je

I noen regioner serverer man kutia, som er kokt hvetekorn med honning, mandler og kandisert appelsinskall. Nydelig.

Karp
Karpefisk er den typen fisk vi spiser bare på juleaften. Den kan stekes eller bakes eller serveres i gele. Noen polakker bevarer fiskeskjeller fra karpefisken laget for juleaften. De symboliserer nemlig velstand og lykke.

BOZy-QPDA9e

Śledź
Sild er veldig populært på juleaftene i mange polske hjem. Sild serveres i tusenvis av former, men jeg liker den med løk, epler og krydder.

BZx-oO6lVqv

Ryba w galarecie
Fisk i gele serveres veldig ofte på julaften i Polen. Det kan være både karpefisk, laks eller torsk. Det lages sammen med grønnsaker.

BTJszpTl2Lt

Ryba po grecku
Fisk laget i gresk stil har veldig rart navn. Det smaker veldig godt, men har ikke noe med Hellas å gjøre. Det er en sjøfisk som stekes, og dermed bakes med grønnsaker. Til alle fiskeretter spiser vi veldig godt polsk brød.

BWPaPnDAzVT

Kompot z suszu
Til å drikke har vi en tradisjonell kompott laget av tørket frukt. Den er veldig spesiell, og det er ikke alle som liker den. Verdt å smake.

BO-TefKBjCg

Makowiec
Valmuefrøkake er en slags rullkake, med valmuefrø som ble dyppet i vann veldig lenge. Det er masse tørket frukt og mandler i den kaken.
Som oftest baker vi masse småkaker, pepperkaker, en stor pepperkake og andre søte bakverk.

BbFYOVPHD6R

Zosia

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Julebord i Gdansk hos Gdanski Bowke restaurant

 

Vi har allerede skrevet litt om Gdanski Bowke restaurant. Men vi sa ikke alt om dette stedet ennå 😉 I dag kommer det et spesielt innlegg om julebord i Gdansk. Det kan være langt mer økonomisk å organisere julebord i Polen enn i Norge. Forskjellen på kostnadene for julebord med mat og drikke i Gdansk og julebord i Oslo er slående. Å kjøpe flybiletter, overnatte på hotellet, og organisere julebord er billigere enn vanlig restaurantbesøk i Oslo!

 


 

Den første gangen vi besøkte Gdanski Bowke ble vi forelsket i stemningen man opplever der. Derfor bestemte vi sammen med medarbeidere fra bedriften vår, at det er et perfekt sted til julebord. Vi reserverte bordet til 10 stykker, og 16.11 hadde vi vårt julebord. Vi spiste myyye bra mat med de beste polske spesialitetene, og drakk fantastisk Gdanski Bowkes øl (og ikke minst et spesielt vodka som het Machandel og serveres med sviske).

 


 

Restaurantsjefen serverte blant annet stekt and, typisk polsk rett som heter golonka (eisbein), polske pierogi, og suppen som heter zurek (mer om polsk mat kan du lese her). Maten var helt deilig! Vi hadde problemer med å spise alt som kjøkkenet serverte.

 
 

Vi har allerede skrevet at hver fredag organiseres det småkonserter hos Gdanski Bowke. Det viste seg at på lørdager kan man også oppleve et bra show der. Tre jenter fra en dansegruppe som heter Coyote har sitt show hver lørdag på Gdanski Bowke. Til vår stor overraskelse klokka 21.30 begynte jentene å… danse på baren!

 


 

Spesielt den mannligedelen av bedriften var fornøyd med showet som jentene fra Coyote-gruppen utførte. Arbeidskollegaene våre var overrasket at det finnes et sånt sted i Gdansk der man kan kombinere selskap med restaurantbesøk. Det er vi også enige i at det finnes ingen annet sted i Gdansk der du kan både spise godt og se danseshow.

Gdansk er en utrolig koselig by, her kan du oppleve skikkelig juletid! Kan dere tenke dere en slik helgetur til Gdansk med julebord og f.eks. spa? 🙂

 

Vil dere at jeg anbefaler noen skikkelige steder man kan organisere julebord i Polen på? Kontakt meg gjerne og jeg skal hjelpe dere med å finne noe perfekt for dere, helst i Gdańsk, Sopot eller Gdynia – både når det gjelder transport, hoteller, restauranter og forskjellige attraksjoner (SPA, paintball, osv.)

 

Les også om:

Billig reise til Gdansk

Frisør i Gdansk

 

 

Restaurant i Gdansk – Gdanski Bowke

 

Planlegger dere å besøke Gdansk? Hvis ikke, gjør det så snart som mulig! Til og med hvis dere har bare en kveld fri. Vi hadde en fri kveld, og bestemte oss å besøke en restaurant som ligger rett ved Motlawa elva – Gdanski Bowke. Vi spiste som konger, drakk fantastisk lokalt øl fra lite bryggeri, og trivdes som aldri før i Gdansk 🙂

Jeg vet ikke hvordan det er mulig at vi ikke har vært der før! Det er sannsynligvis den beste restauranten vi har besøkt i Gdansk. Vi kom til Bowke fredag kveld. Vi ble velkommet av det meget hyggelige personalet som snakker godt engelsk og ikke minst tysk, og de fotralte oss litt om restauranten.

 

Vi bestilte et bord, men fikk vite at det ikke er nødvendig for små grupper (vi var tre). Bowke blir mer og mer populær både blant turister og innbyggere, så det anbefales å ringe dit og bestille et bord på forhånd.


På fredag er det småkonserter i Bowke, den dagen var det gitarmusikk. Han som spilte og sang var fantastisk. Det var blues og rock og det passet utmerket til hele atmosfæren.




Først bestilte vi forretter. Det var vanskelig å bestemme oss hva vi skal ha siden menyen er helt fantastisk, og man får lyst på ALT som står der!

Jeg bestilte tradisjonell kasjubisk sild med krydder, mens jentene ville prøve tatar – det er rå storfekjøtt av best kvalitet, som er finhakket og blandet med løk, marinert sopp, egg og pepper.

Til vår stor overraskelse kom servitøren til bordet vårt og laget tatar rett ved siden av oss! Da vet man at alt er fersk og av best kvalitet. Forrettene var fantastiske spesielt siden de var servert med hjemmebakt brød.

 



Så kom det middag. Jeg spiste malle på røkt potetmos og rødbetermos. Det ble servert sammen med trøflersaus som var helt deilig. Marta bestilte andebryst med røkt potetmos og rød kål. Agnieszka tok laks med gresskarpure og bakte poteter.

Vi skal ikke si noe mer om denne middagen, bare se på bildene! Maten ikke bare ser fantastisk ut, men også smaker deilig!






Maten er preget av lokale smaker og tradisjoner, men med klemme av modernitet. Restaurantsjefen er utrolig flink! Prisene er rimelige – f.eks. en halv liter koster ca. 15 zloty, mens en liter av husetsvin koster 60 zloty. Prisene på middager begynner fra 40 zloty.

 

Våre tips er:

  • Besøk Gdansk
  • Gå en tur langs Motlawa elva
  • Kom til Gdanski Bowke
  • Kos dere og spis masse bra mat!

 

Dere kan bestille et bord på Gdanski Bowkes nettside som finnes HER, det er også mulig å reservere bordet til julebord, og det anbefaler vi!

Zosia, Agnieszka og Marta 🙂

 

Les også om SPA i Gdansk

Les om valuta og priser i Polen

Forskningssenteret Experyment i Gdynia

Forskningssenteret Experyment i Gdynia er en av de første forskningssentrene i Polen. Senteret ble åpnet for seks år siden og der får du lære deg noe nytt mens du faktisk leker. Experyment er et sted der alle. Ikke bare barn, tenåringer men også de voksne skal finne noe interessant å gjøre.

Forskningssenteret Experyment ble åpnet  den 1. juni 2007 i Gdynia. I dette året ble bygningen restaurert.

Alle utstillingene er interaktive (det finnes omtrent 120 stander der en kan foreta eksperimenter selv). Hovedutstilling er delt inn i 4 tematiske avdelinger:

Hydroświat (Hydroverden)  – er den viktigste utstillingen på forskningssenteret.   Her kan alle bli ingeniører med en gang – det er mulig å konstruere mange forskjellige og kompliserte mekanismer som fungerer ved bruk av vannkraft. Vi får vite hvordan sluse, dam og Arkimedes- skrue fuksjonerer. Vi får til og med sjanse til å lage en tometers høy vannvirvel!

BTNEr3FAUWH
Drzewo życia (Livets tre) – her får vi vite masse interessante ting om naturen. Selve Livets Tre er det sentrale punktet på utstillingen. Gjestene skal ha mulighet til å oppleve jordskjelv, se verden gjennom dyrs øyne og prøve om de kan løpe fortere enn f.eks. en kanin.

Akcja: człowiek (Operasjon: menneske) – på denne utstillingen får vi anledning til å utføre kirurgisk operasjon, sjekke hvordan skal vi se ut i 30 år og se hvordan en blodcelle reiser gjennom menneskers kropp. Etter å ha besøkt Operasjon: menneske skal man vite alt om menneskers organisme!

BVPKtFEhA_k

Niewidoczne siły (Unsynlige krefter) – du trenger ikke å skape en doktorgrad i fysikk for å forstå alt om dette emnet! Lyder, elektrisitet, magnetisme – disse blir ikke lenger mysteriet. Er det mulig å løfte en bil eller et veldig tungt stein med  bare en hånd? Kom og prøv deg selv!

BKnjVHRBDXV

Bilettene koster 20 zloty (ca. 40 korner) for de voksne, 12 zloty (ca. 24 korner) for barna, studentene og personer som er over 70 år gamle. Det er mulig å bestille biletter på forhånd, de kan bli kjøpt max. en uke før besøket og minst dagen før besøket. Du får en time for å betale for bilettene (bilettene kjøpes her).

BTjFOaVhjFp

Forskningssenteret Experyment er åpnet fra tirsdager til søndager (tirsdag-fredag fra 9.00 til 18.00, lørdag-søndag fra 10.00 til 19.00). Det anbefales å reservere et par timer for å se alle standene – en time er absolutt ikke nok! Det å finne parkeringsplass kan være meget problematisk, det er best å bruke buss, trolleybuss (busstoppet heter Park Naukowo-Technologiczny, bussene 264 og 164 reiser ditt) eller SKM-toget (Gdynia-Redlowo stoppet).

Her er adresse: Al. Zwycięstwa 96/98, 81-451 Gdynia, telefonnummer:  +48 58 698 21 37 og epost: [email protected].

Senterets nettside er: http://www.experyment.gdynia.pl/

Bildet: Screenshot fra Google Maps

Agnieszka

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

 

 

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top