4 polske forfattere du kan lese på norsk

Vi må vente litt for å kunne reise til Polen. Men i dag vil jeg vise dere fire polske forfattere som du kan lese på norsk.

Bildet: Pixabay

Den eldste oversettelse av polsk litteratur til norsk kommer fra 1826. Det var da en del av romanen Pan Podstoli av Ignacy Krasicki ble oversatt. Og den første oversatte romanen var On the Road av Przybyszewski. Siden har antallet polske bøker økt. Jeg vil ikke si at det er mulig å lese mange polske bøker på norsk, men jeg tror du kan synes noen av dem er interessante.

 

Witold Gombrowicz (1904-1969)

Witold Gombrowicz skrev hovedsakelig romaner, noveller, skuespill, tidsskrifter og mange artikler. Hans bøker er preget av selvbiografi. Helter har ofte hans egenskaper, hans navnet  eller er en polak som bor i Argentina (Trans-Atlantyk). I Trans-Atlantyk fokuserer Gombrowicz på polske stereotyper. Etter min mening er bøkene hans veldig abstrakte, litt rare, men verdt å lese. Dag Solstad var spesielt interessert i forfatterskapet hans. Solstads første roman Irr! Gront er inspirert av Ferdydurke. Så hvis du liker forfatterskapet av Dag Solstad, kan du like Gombrowiczs bøker.

Bøker:

Pornografi

Trans-Atlantyk

Yvonne, prinsesse av Burgund; Vigsla; Operette

Dagbøker

Kosmos

Ferdydurke

 

Olga Tokarczuk (1962-)

Hun skriver for det meste noveller og romaner. Hennes tekster er preget av tre ting: reiser, mytisk og mystikk. I 2019 mottok hun Nobelprisen i litteratur for 2018 for en encyklopedisk lidenskap representerer brytningen av grenser som en form for liv. Tokarczuks roman Løperne vant 23. mai 2018 den britiske litteraturprisen Man Booker International Prize.

 

Bøker:

Før plogen din over de dødes knokler

Bisarre fortellinger

Løperne

Daghus, natthus

E.E.

 

Ryszard Kapuscinski (1932-2007)

Ryszard Kapuściński er forfatter av mange reportasjer. Han ble fascinert av Afrika, Sør-Amerika og Asia. Han beskrev ofte normale mennesker, spesielt de svake og fattige. Hans forfatterskap er enkel, men måten han skriver og temaene han skriver om oppmuntrer til refleksjon.

Bøker:

Ibenholt

Reiser med Herodot

Keisaren

Sjahen

Imperiet

Fotballkrigen

Atter ein dag

 

Wisława Szymborska (1923-2021)

Sist men ikke minst Wislawa Szymborska. Hun var en poet og essayist. Szymborskas dikt er enkle, hun bruker ikke vanskelig ordforråd. Hun skriver om viktige, filosofiske temaer. Han reflekterer også ofte over menneskelig eksistens. Diktene hennes er fulle av humor og ironi. Hun er en av de mest oversatte polske forfatterne, og diktene hennes er oversatt til 42 språk. Hun ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 1996 for en poesi som med ironisk presisjon lar den historiske og biologiske konteksten komme fram i fragmenter av den menneskelige virkeligheten.

 

Bøker:

Livet er den eneste måten

Utsikt med et sandkorn

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Valentinsdag i Polen 2021

I dag er dagen da vi feirer kjærlighet. Vi tilbringer Valentinsdag med våre kjære. Alle tilbringer dagen på en annen måte, og hver idé er god. Valentinsdag i Polen varer ikke lenge, og noen polakker liker ikke denne høytiden. Hvorfor? Og hvordan ser Valentinsdag ut i Polen?

Bildet: Pixabay

 

Valentinsdag varer ikke lenge i Polen. Denne skikken har blitt populær siden 1990-tallet, så bare 30 år gammel. Du kan se hjerter i mange steder. Du kan også kjøpe elementer spesielt for Valentinsdag i butikkene.

 

La oss starte med de unge. Mange skoler arrangerer Valentinsdagpost. Barn forbereder kort (Valentinsdagskort) for folk de liker og kaster dem i valentinsbokser. 14. februar (eller noen dager før eller etter hvis Valentinsdag er over helgen) en person distribuerer kort i hver klasse.

 

Voksne har litt flere muligheter. For to dager siden åpnet hotell, kino, teater og museer igjen. Mange elskere reiser til fjells eller sjø. Andre går på kino eller teater. Noen restauranter fungerer, så noen av dem kan også ha bestemt seg for å spise middag. Andre bestiller mat eller lager det selv sammen.

 

Kjære gir ofte hverandre gaver. Blomster, parfymer eller noe din kjære drømte om. Og også Valentinsdagskort, akkurat som de unge. Det viktigste (selvfølgelig hvis du vil) er å tilbringe denne tiden med din kjære.

 

 

 

Valentinsdag er også litt kontroversiell i Polen. Noen mennesker tror at dette er en amerikansk ferie, og innfødte tradisjoner skal feires. Andre synes de er for kommersielle og tar sikte på å kjøpe mange ting. Andre sier at denne ferien deprimerer single og dermed føles som om de må være i et forhold.

Feirer dere Valentinsdag?

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Fetetorsdag (tłusty czwartek)- polsk ekvivalent Fleskesøndag i Fetetirsdag

I dag er en dag som alle mennesker elsker i Polen. Fetetorsdag begynner den siste uka i karnevalet. Dette er dagen vi spiser pączek (smultringer), mange pączek! Og i noen regioner i Polen også faworki. Hvor mange pączek spises denne dagen i Polen? Statistikken sier fem, men det er mange polakker som vil spise mer.

Bildet: Pixabay

 

Pączek er laget av gjærdeig og stekt i fett. Det er en søt fylling inni. Typisk fylling er syltetøy, rosesyltetøy. Men nå er det mange muligheter. Vi kan spise pączek med nutella, pudding, rafaello, sjokolade og mange flere!

Bildet: Pixabay

 

I det siste, var store partier organisert, folk drakk mye alkohol og spiste fet mat, ikke nødvendigvis søt mat som nå.

Bildet: Pixabay

 

Feiringen var annerledes i Lillepolen. Det ble kalt combrowy czwartek (combrowy torsdag). Legenden forteller at navnet kommer fra borgmesteren i Kraków, som bodde på 1600-tallet. Han var sint og hard mot kvinnene som solgte ting i markedet. Han døde på en feit torsdag, så kvinneselgerne arrangerte store fester den dagen. Sannsynligvis har denne ordføreren aldri eksistert.

Bildet: Pixabay

 

Søte smultringer ble først spist på 1500-tallet. Det var imidlertid litt annerledes enn i dag. Det kan ha en valnøtt eller en mandel inni. Hvis personen fant det, ville de være heldige.

Bildet: Pixabay

6 kaker du bør smake i Polen!

Jeg har en god nyhet til dere som er like glade i søtsaker som det jeg er. I Polen er det et veldig stort utvalg av kaker som dere kan få kjøpt på bakerier, matvarebutikker eller på restauranter. I dette innlegget skal jeg vise dere kaker som er mest kjente i Polen, og som selvfølgelig er så gode at de må prøves! 🙂

Homemade cheesecake with fresh raspberries and mint for dessert - healthy organic summer dessert pie cheesecake. Vanilla Cheese Cake.Bildet er hentet fra fotolia.

 

Sękacz

Denne kaken er velig populær særlig i fylket Podlaskie som befinner seg i den nordøstlige delen av Polen. Oppskriften på denne kaken inneholder ikke noe spesielt som er verdt å nevne, men måten den lages på er derimot veldig interessant. En tynn deig helles på en en trespindel som roterer på et spyd, og på denne måten blir kaken bakt i ca tre timer over en åpen ild. Utsendemessig ligner den litt på kransekake.

 

Pleśniak

Denne kaken består av fire lag: en sprø bunn, solbærsyltetøy, smuler av kakao deig, pisket eggehvite, og smuler av den vanlige deigen på toppen. Kaken er ikke så veldig søt så den er perfekt for personer som er glad i kaker som er sprøe og ikke særlig søte.

 

Sernik

Hvis du noen gang har vært i Polen, og ikke har fått smakt på Sernik så gikk du glipp av noe fantastisk. Denne kaken er min favoritt luftig, myk og farlig god! Hovedingrediensen i kaken er cottage cheese. Noen velger  å lage den med en sprø bunn, rosiner eller sjokoladeglassur. Kaken kan kanskje ligne litt på ostekake, men i en litt annerledes og i varm variant. HER finner du en oppskrift

Bildet: Pixabay

Karpatka

Denne kaken består av to lag bølget deig (såkalt dampet) med vaniljekrem imellom de to lagene. Toppen av kaken er drysset med melis. Enkel, men kjempe god. 🙂

Szarlotka

Man kan si at dette er en slags eplepai. Kaken består rett og slett av et lag med deig, epler, og deig igjen. Denne smaker best varm, og passer perfekt med en kule vaniljeis, og eventuelt karamell eller sjokoladesaus på siden. Perfekt nå til høsten!

Drożdżówka

Gjærdeig er hemmeligheten i denne kaken. På toppen er det smuler laget av smør og sukker. Noen velger også å legge plommer, bringebær eller andre frukt på toppen. Kaken er veldig enkel, så noen velger å spise den med smør eller/og syltetøy. Det er også vanlig å lage boller på samme måte.

Bildene i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler.

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top