Jeg har en god nyhet til dere som er like glade i søtsaker som det jeg er. I Polen er det et veldig stort utvalg av kaker som dere kan få kjøpt på bakerier, matvarebutikker eller på restauranter. I dette innlegget skal jeg vise dere kaker som er mest kjente i Polen, og som selvfølgelig er så gode at de må prøves! 🙂
Bildet er hentet fra fotolia.
Sękacz
Denne kaken er velig populær særlig i fylket Podlaskie som befinner seg i den nordøstlige delen av Polen. Oppskriften på denne kaken inneholder ikke noe spesielt som er verdt å nevne, men måten den lages på er derimot veldig interessant. En tynn deig helles på en en trespindel som roterer på et spyd, og på denne måten blir kaken bakt i ca tre timer over en åpen ild. Utsendemessig ligner den litt på kransekake.
Pleśniak
Denne kaken består av fire lag: en sprø bunn, solbærsyltetøy, smuler av kakao deig, pisket eggehvite, og smuler av den vanlige deigen på toppen. Kaken er ikke så veldig søt så den er perfekt for personer som er glad i kaker som er sprøe og ikke særlig søte.
Sernik
Hvis du noen gang har vært i Polen, og ikke har fått smakt på Sernik så gikk du glipp av noe fantastisk. Denne kaken er min favoritt luftig, myk og farlig god! Hovedingrediensen i kaken er cottage cheese. Noen velger å lage den med en sprø bunn, rosiner eller sjokoladeglassur. Kaken kan kanskje ligne litt på ostekake, men i en litt annerledes og i varm variant. HER finner du en oppskrift
Karpatka
Denne kaken består av to lag bølget deig (såkalt dampet) med vaniljekrem imellom de to lagene. Toppen av kaken er drysset med melis. Enkel, men kjempe god. 🙂
Szarlotka
Man kan si at dette er en slags eplepai. Kaken består rett og slett av et lag med deig, epler, og deig igjen. Denne smaker best varm, og passer perfekt med en kule vaniljeis, og eventuelt karamell eller sjokoladesaus på siden. Perfekt nå til høsten!
Drożdżówka
Gjærdeig er hemmeligheten i denne kaken. På toppen er det smuler laget av smør og sukker. Noen velger også å legge plommer, bringebær eller andre frukt på toppen. Kaken er veldig enkel, så noen velger å spise den med smør eller/og syltetøy. Det er også vanlig å lage boller på samme måte.