Den nye menyen i Eliksir– En fest for øynene og smaksløkene

Igjen ble det arrangert en kommentert middag på Eliksir, som allerede er en tradisjon når den nye menyen introduseres. Menyen på Eliksir byttes annen hver måned, og denne gangen er den lett, vårlig og som alltid overraskende. Ta gjerne også en titt på de tidligere menyene vi skrev om HER og HER.

I den nye menyen har den karismatiske eieren og samtidig kokken Paweł Wątor og den unge, men veldig ambisiøse lederem av baren Pavlo Gorianskyi overrasket med bemerkelsesverdige smakskombinasjoner . Eliksir er kjent for foodpairing som er kombinering av retter med cocktailer. Som det første lokalet i Polen på så stor skala har de begynt å kombinere retter med cocktailer og de får det genialt til!

Eliksir er den 2. beste restauranten i Gdańsk i følge den gule guiden Gault&Millau i 2019, men ikke la dette lure dere fordi deres priser er veldig overraskende! I menyen finner dere blant annet smaksprøvermeny – 5 retter for 99 zł, eller 7 retter for 179 zł!

Under den kommenterte middagen fant vi også ut at gjestene i Eliksir velger det som de er kjent for – det vil si smaksprøvermenyen kombinert med cocktailer. 5 retter med 4 cocktailer koster 189 PLN og 7 retter med 6 coctailer koster 289 PLN og det siste alternativet er det som gjestene velger oftest.

Vår vennine Agata har vært på den kommenterte middagen og oppsummerer kvelden med disse ordene:
’Middagen på Eliksir er en ekte fest for sjel og kropp. Alt er forberedt med hjerte og lidenskap, på platen finner dere produkter av høyeste kvalitet. Hva mer – sofistikerte drinker – teamet i baren er ekte magikere i blanding av alkoholer! Servicen er superhyggelig og profesjonell. Eliksir er definitivt en restaurant for personer som verdsetter unike retter og restauranter av høy kvalitet.’’

Under finner dere en kort video fra middagen:

Eliksir er også en strålende cocktailbar hvor det er nesten 300 forskjellige alkoholer på barens hyller, og en utfyller er den største humidoren i Gdańsk med dusinvis av sigarer, som kan røykes i et koselig og intimt sigarrom.

For elskere av sterkere drikker eller sigarer oragniserer Eliksir individuelle eller mer organiserte smaksprøvinger som blant annet Martell Smaksprøving som fant sted 7. Mai. Etter en tidligere reservasjon kommer barsjefen og kjøkkensjefen lede dere gjennom foodpairing eventyret der de også kombineres sterke alkoholer med snacks.

Bortsett fra smaksprøvinger og kommenterte middager organiserer restauranten andre arrangementer som nyttårsaften som vi skrev om tidligere HER.

Eliksir befinner seg litt på siden, hvor man bør ta taxi fra gamlebyen som koster ca.25 zł for 4 personer, men deres TOPP 10 plassering på TripAdvisor i over et år snakker for seg selv, at det noen ganger er verdt å komme vekk fra den sentrale turiststrømmen, fordi det er et kulinarisk eventyr, som er verdt å oppleve på grunn av sin unikhet, kvalitet og pris.

I vårmenyen finner dere slike interessante elementer som:
Tradisjonell polsk suppe basert på rødbeter, carpaccio av rødbete med polsk type cottage cheese fra egen produksjon, lam skal servert med syltet grønnsaker og svart pasta fra egen produksjon med kokoskull og sjømat. Creme brulee av hvit sjokolade med en matchende cocktail basert på ingefær øl fra egen produksjon er et utmerket element på slutten av kvelden.

Det er bemerkelsesverdig at kjøkken sjefen baker sitt eget brød, som serveres med deilig stekt smør, og produksjonen av cottage osten varer i 24 timer, og det er det er den beste cottage osten jeg har spist i mitt liv.

Hver fredag og lørdag kan man lytte til live musikk på Eliksir, som i tillegg til alt gjør kvelden behagelig.

Eliksirs team består av talentfulle mennesker, som legger vekt på hver minste detalj for at kvelden til hver gjest skal bli unik og vellykket.

Eliksir:
Adresse: Hemara 1, Gdańsk

Nettside

Facebook 

Sjekk også ut et tidligere innlegg om Eliksir på bloggen vår. Det finner du HER.

Sjødager-festivalen i Szczecin (Dni Morza)

I mange år har Szczecin Sea Days vært det største utendørsarrangementet av en maritim karakter i Polen. Siden 1947 tiltrekker det folkemengder av beboere og turister. Nesten 40 enheter fra hele verden kommer til Szczecin, inkludert 5-6 av de største – Klasse A, og hendelsen tiltrekker ca 150.000 mennesker hver gang 🙂 Reiser dere snart til Szczecin? Kanskje er det verdt å kombinere turen med Szczecin Sea Days!

 

Bildet hentet fra: Fotolia

 

Szczecin Sea Days er en flott attraksjon for innbyggerne i Szczecin og alle besøkende, uansett alder. Eventen inneholder:

  • 3 dager av spennende attraksjoner
  • over 150.000 besøkende
  • 3 store konserter på hovedscenen
  • 40 betagende seilskip fra hele verden
  • over 1000 sjømenn fra hele verden

 

 

På begge sider av Oder vil det være rikelig med fornøyelsesparken og mange øltaverner. På Wały Chrobrego vil et unikt marked bli etablert – det vil være boder med nydelige håndverk, mat og regionale produkter, samt catering og andre forfriskninger 🙂

 

 

To fornøyelsesparker fra Tsjekkia og Tyskland vil bli opprettet i år. De vil være plassert på begge sider av Oder: i Zamkowa-ruten, den andre i Łasztownia-området. Blant attraksjonene vil det være karuseller, fantastiske parader, berg-og-dalbaneturer og fyrverkei 🙂

 

https://www.instagram.com/p/Bjyo69_nY3x/

 

Slik så det ut i fjor 🙂

 

 

Foodtrucker som kommer fra hele Polen er en flott mulighet til å smake på interessante retter i de uvanlige omgivelsene til vakre seilskip! Matbilene vil bli lokalisert i Łasztownia, veldig nær broen til Grodzkaøya. Dette stedet tilbyr en av de vakreste utsikter i byen. De vil servere retter inspirert av smaker og kulturer i ulike regioner, land og kontinenter 🙂 Den fristende duften kan  kjennes på lang avstand!

 

View this post on Instagram

#iloveszczecin #dnimorza #pajda

A post shared by Bożena Pietrzyńska (@bozena2401) on

 

Konserter finner sted på hovedscenen på Wały Chrobrego 🙂

Addresse: Jana z Kolna 70, Wały Chrobrego

 

Konserter på hovedscenen er ikke de eneste kunstneriske begivenhetene som følger med Sea Days. Det vil være en sjanti-folk (sjømannssanger) scene på Łasztownia-området på den andre bredden av elva Oder 🙂

Addresse: Tadeusza Wendy 14

 

 

 

Alle venter på konserter fordi hvert år kommer det masse artister fra hele verden og mange kjendiser, men de virkelige ‘kjendiser’ vil kaste sine anker i bukten! Seilskip er selvfølgelig den ekte hovedattraksjonen 🙂 I år kommer det til Szczecin et av de største seilskipene i verden – Juan Sebastian de Elcano. Det er 113 meter langt og er det fjerde lengste seilskipet i verden. I løpet av Sea Days vil vi få muligheten til å besøke dekkene på alle skip og snakke med besetningsmedlemmer 🙂

 

 

https://www.instagram.com/p/BXd7ZiEAV-D/

 

Blant andre gigantene som stopper i Szczecin er f. eks. polske Fryderyk Chopin og Dar Młodzieży, Baltic Beauty fra Sverige og Joanna Saturna fra Finland.

 

Eventen holdes 14 – 16. juni 🙂

 

 

Overnattingsmuligheter

Hotel Dana

Radisson Blu

Park Hotel

Hotel Zamek 

Grand Park Hotel

 

Det kan være lurt å lese litt om byen før dere reiser, nedenfor finner dere lenker 🙂

En by som lukter av sjokolade

Alt du bør vite om Szczecin

10 praktiske tips om Szczecin

En annen side av Szczecin

Spisesteder, puber og kafeer

 

 

 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Hva skjer i juni?

Snart er det sommer! Mange av dere planlegger reiser til Polen og søker informasjon om aktuelle attraksjoner eller eventer som arrangeres, derfor i dag skriver vi litt om forskjellige store (eller ikke så store men interessante) eventer som organiseres i ulike byer 🙂 Vi skal fortelle hva skjer i hovedstaden, Trippelbyen, Wrocław, Kraków og Poznań i kommende uker 🙂

 

Bildet hentet fra: Fotolia

 

TRIPPELBYEN

 

Open’er Festival

Addresse: Kosakowo Airport, Gdynia (Port Lotniczy Kosakowo)
3. – 6. juni 2019

En musikkfestival holdt i Gdynia siden 2003. Siden da kom det mange verdensberømte artister, blant annet: Coldplay, Snoop Dog, Arctic Monkeys, Depeche Mode, Prince, Radiohead, Björk eller Kings Of Leon 🙂 Dette årets line-up finner dere på nettsiden.

 

View this post on Instagram

☁️

A post shared by Open'er Festival (@opener_festival) on

View this post on Instagram

#tentstage #opener2018

A post shared by Open'er Festival (@opener_festival) on

View this post on Instagram

#dawidpodsiadło #opener2018 fot @ishootmusic

A post shared by Open'er Festival (@opener_festival) on

 

All nødvendig informasjon finner dere under lenkene 🙂

Nettside
Biletter

 

Street Food & Art Festival

Addresse: kjøpesenteret ‘Forum’, Targ Sienny 7, Gdansk
1-2. juni

En spennende matfestival som finnes sted i hjertet av Gdańsk, like ved Gamlebyen. Over 30 street food representanter, masse deilig mat og andre attraksjoner både for barn og voksne!

 

View this post on Instagram

Jak tam minął wasz weekend? Ja swoją niedzielę spędziłam na gdańskim festiwalu Street Food&Art wcinając pyszki ❤️ Jedną z nich były churrosy z Churros Amigos i co tu dużo mówić – były absolutnie pyszne 😋 Jadłam też krewetki w tempurze z Krewetki i kurczaka oraz hot doga ze Scoobnij (na kolejnych zdjęciach). Krewetki były przepyszne – duże, soczyste w cudownie chrupiącej panierce. Hot dog, chociaż nie był zbyt fotogeniczny również był niezły. Grillowana kiełbaska była smaczna, karmelizowana cebulka zrobiona w punkt, a ketchup curry pasował do całości. Minusem była niezbyt smaczna buła, ale można to wybaczyć 😊 Na festiwalu również można było posłuchać muzyki na żywo czy też napić się piwka z @browaramber. Lubię takie niedziele 😋 😎 ___ #streetfoodandartfestival #streetfood #foodfestival #foodtruck #foodtruckfestival #jedzenie #jedzonko #żarcie #pyszne #food #foodporn #foodlover #foodie #foodpic #instafood #tasty #delicious #yummy #gdansk #gdańsk #trojmiasto #trójmiasto #poland #polska #krewetki #krewetkaikurczak #churrosamigos #churros #hotdog #scoobnij

A post shared by Marcelina Siek (@cukrowa) on

 

WARSZAWA

Warsaw Summer Jazz Days

Addresse: plac Defilad 1, Warszawa

29. juni – 7. juli 2019

Siden 1992 en av de viktigste jazzfestivaler i Europa 🙂 Mange verdensberømte artister har dukket opp på denne scenen gjennom årene f.eks.: Herbie Hancock, Bobby McFerrin eller Steven Seagal 🙂

 

View this post on Instagram

6 lipca

A post shared by Warsaw Summer Jazz Days (@warsawsummerjazzdays) on

 

Nettstedet er bare å polsk men dere kan lese mer om eventet her 🙂

Facebook

 

 

Warszawa Pride Parade 2019

Dere som har lyst kan delta i pride-paraden som finner sted 8. juni klokka 15 🙂

 

View this post on Instagram

@paradarownosci ma w tym roku swój oficjalny sklep w Miasteczku Równości, a tym sklepem jesteśmy właśnie my 🥰 Bardzo się cieszymy i nie możemy się już doczekać aż spotkamy Was na żywo 😍Szykujemy dla Was całe mnóstwo bardzo tęczowych i pięknych rzeczy 🌈🌈 ——— This year we’re going to be the official rainbow shop during Warsaw Parade 🌈🌈 We’re so so happy and excited 😆 We prepare lots of rainbow items for you 🥰 Can’t wait to see you all there ❤️ . . . . . . . . . . #warsawpride #warszawskaparadarownosci #paradarownosci #paradarownosci2019 #warszawa #lgbtwarsaw #warsaw #rainbow #pride🌈 #pridemonth #pridemonth2019 #lgbt #lgbt🌈 #lgbtpolska #lgbtpoland #polishlgbt #tęczowawarszawa

A post shared by Unipride (@unipride.pl) on

Nettside

 

WROCŁAW

Nocny Targ Tęczowa (Nattmarkedet på Tęczowa-gate)

Addresse: Tęczowa 65, Wrocław

6.06. – 9.06.2019 / 27.06. – 30.06.2019 / 18.07. – 21.07.2019

 

Unik atmosfære og mange attraksjoner, blant annet fantastisk mat, regional øl og masse plass til å slappe av med venner 🙂

 

https://www.instagram.com/p/BvV8N7uDbA3/

https://www.instagram.com/p/BwPzLUngTzw/

https://www.instagram.com/p/Bu8RpjmA0Ct/

Facebook

 

Dimensions Festival After Party

Addresse: Wyspa Słodowa, Wrocław

15. juni 2019, kl. 23:00

House, techno og elektronisk musikk – alt på ett sted, hjertet av Wrocław. Slå ut håret og bli med på en fantastisk kveld med de beste DJene i byen 🙂

 

View this post on Instagram

#sundaynight #wroclaw #wroclove #goodvibes #barbarka

A post shared by Aleksandr (@incadesssence) on

View this post on Instagram

#wroclaw #barbarka

A post shared by Bart Luyckx (@bart_from_antwerp) on

View this post on Instagram

💫

A post shared by Daria ✨ (@jachcespac_) on

Om eventen

 

KRAKÓW

14. Tattoofest Convention

Addresse: Galicyjska 9, EXPO Kraków
8 – 9. juni 2019

Tattoofest er en av de fremste og største tatoofestivaler i landet 🙂 Den er populær ikke bare i Polen, men også i fjerne deler av Europa. I 2006 inviterte arrangørene over 30 tatovører fra hele Europa (i år er det over 300!) 🙂 Det er ikke noe sted for kjedsomhet, det er mange attraksjoner planlagt – for både eldre og yngre deltakere. Barn vil ha sin egen plass for å leke, mens foreldrene kan slappe av i hagen med drinker og dra nytte av det rike mattilbudet 🙂

 

Nettside

Facebook

 

POZNAŃ

Malta Festival

21 – 30. juni 2019

Et unikt møteplass for kunstnere og intellektuelle, folk med ulike verdensbilder som deler sin kunnskap og erfaring 🙂 Utendørs forestillinger, filmpremierer, diskusjoner og konserter. Festivalen bruker byens området, dens arkitektur og offentlige plasser. Mangfoldigheten og tilgjengelighet av hendelsene er det som gir Malta sin spesielle karakter 🙂

 

Nettside

 

Łapa Targ (marked)

Addresse: ul. Zwierzyniecka 3, Poznań
30. juni 2019

Et spesiell marked bare for hunder 🙂 Her kan dere kjøpe alt nødvendig for dyrene sine! Forskjellige tilbehør og accessories, pelspynt, sløyfer, kurver, mat, hundesjampo og alt du kan forestille deg 🙂

 

 

For mer informasjon om konserter i 2019 klikk HER og les innlegget 🙂

 

Bildene i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler.

Stoff og garn butikker i Polen

Vi la merke til at noen av dere spør oss om det finnes stoff og garn butikker i Polen. De er det selvfølgelig mange av, så i dag nevner vi noen i Gdańsk, Sopot, Gdynia, Warszawa, Kraków, Wrocław, Poznań og Szczecin. I Polen kan man få kjøpt stoff og garn noe rimeligere enn i Norge. Samtidig er det mye å velge mellom da utvalget av varer er ganske stort.

Bildet er hentet fra fotolia.

GDAŃSK

Craftoholic SHOP – Shop for fabrics
Adresse: Litewska 16, Gdańsk

Pasmanteria Lana
Adresse: Partyzantów 11A, Gdańsk

Pasmanteria
Adresse: Garbary 8, Gdańsk

Bławatek
Adresse: Pańska 9/11, Gdańsk

 

SOPOT

Pasmanteria Tasiemka
Adresse: Aleja Niepodległości 782, Sopot

 

GDYNIA

Pasmanteria Żakard
Adresse: Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 1, Gdynia

Pasmanteria Jola
Adresse: Starowiejska 42/48, Gdynia

Bławatek
Adresse: Starowiejska 37, Gdynia

 

WARSZAWA

Pasmanteria
Adresse: al. Jana Pawła II 45A, Warszawa (Paviljong 52)

SOHO
Adresse: Jana i Jędrzeja Śniadeckich 12/16, Warszawa

Tkaniny, Pasmanteria
Adresse: Andersa 6, Warszawa

 

KRAKÓW

Kłębuszek Pasmanteria
Adresse: Karmelicka 46, Kraków

Pasmanteria Pentelka
Adresse: Starowiślna 77, Kraków

Matex – tkaniny, pasmanteria
Adresse: Wadowicka 5, Kraków

 

WROCŁAW

Pasmanteria
Adresse: Powstańców Śląskich 143, Wrocław

Pasmanteria
Adresse: Miernicza 2, Wrocław

Pasjonateria
Adresse:  Łódzka 10, Wrocław

 

POZNAŃ

Włóczka
Adresse: Małeckiego 14, Poznań

Pasmanteria Apliko
Adresse: Aleje Marcinkowskiego 20, Poznań

Pasmanteria
Adresse:  28 Czerwca 1956 r. 142, Poznań

 

SZCZECIN

 Pasmanteria
Adresse: Przyjaciół Żołnierza 4, Szczecin

Tkaniny, Firany
Adresse: Mazurska 44, Szczecin

Pasmanteria
Adresse: Reymonta 3, Szczecin (Paviljong 36)

 

Noen av disse butikkene har også annet sortiment som klær, og andre hobbyprodukter så ikke bli overrasket om du ser andre varer enn forventet i utstillingvinduet. 😉

 

Bildene i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler.

Ølsmaking i Trippelbyen

Polen har en lang og stolt historie innen ølbrygging, og kan sammenliknes med tsjekkiske, britiske og tyske øltradisjoner. Polsk øl distribueres over hele verden 🙂 Når du er i Trippelbyen (og spesielt i Gdansk) må du smake på noen av de regionale, kjempegode ølmerker. Et besøk til et av de lokale mikrobryggeriene eller ølpubbene er en spennende mulighet til å komme nærmere polsk kultur og bli kjent med lokale innbyggere (polakker er kjent for sin gjestfrihet og åpenhet )! Har du prøvd lokalt brygget øl i Gdańsk? Lurer du på om hvor alle lokale innbyggere drikker? Nedenfor finner dere en liste over de lokale bryggeriene og pubbene som vi synes er fantastiske. Bli med!

Bildet hentet fra: Fotolia

 

Vi har lagt en omfattende artikkel om polsk ølkultur før, her er lenken 🙂 Den kan være et godt forord til innlegget.

 

Bryggeriet PG4

Addresse: Podwale Grodzkie 4, Gdańsk

Navnet betyr nettopp addresse, de første bokstavene og nummeret: Podwale Grodzkie 4 😊
Det ligger rett ved siden av hovedstasjonen i Gdansk, så veldig nær Gamlebyen og de fleste severdighetene. Etter en tur langs elven Motława kan dere besøke denne vakre bygningen fra begynnelsen av det 20. århundre, den er vanskelig å gå glipp av. I PG4 kan vi smake på 4 øltyper brygget der:

PILS – undergjæret øl, med maltsmak og litt bitterhet,
WITBIER – belgisk overgjæret hveteøl med sitrussmak,
DRY SOUT – britisk overgjæret øl med tørr smak,
SPESIEL ØL – noe utenfor menyen, en overraskelse

Åpningstider
mandag – søndag: 13 – 23

Nettside

 

 

 

Bruderschaft

Addresse: Długa 81/83, Gdańsk (Gamlebyen)

Et sted med unik karakter, atmosfære og live music.  Det er kjent for kjempegode jazzkonserter, som organiseres minst en gang i uka! Stedet tilbyr noen av de mest solgte merkene av øl i Polen: Żywiec, Lech, Żubr, Tyskie, Warka, men også Leżajsk, Kasztelan og mange andre.

Åpningstider
mandag – søndag: 10 – 2:00

Facebook

 

View this post on Instagram

📷 reposted from @pub_bruderschaft

A post shared by Ala Sobstyl (@ala_sobstyl) on

View this post on Instagram

#bruderschaftgdansk #gdansk #relax

A post shared by Krzysztof (@kzakkzak) on

https://www.instagram.com/p/BftjrtHFgY7/

View this post on Instagram

Cotygodniowa dawka jazzu.

A post shared by Pub Bruderschaft (@pub_bruderschaft) on

View this post on Instagram

Wczorajsze jam session!🎷

A post shared by Pub Bruderschaft (@pub_bruderschaft) on


Brovarnia Gdańsk

Addresse: Szafarnia 9, Gdańsk

Utmerkete lokale øltyper, et av de fremste steder på kartet av Gdańsk når det gjeldes øl. En virkelig paradis for ølentusiaster, de tilbyr over en dusin typer lokale øl 🙂 De tilbyr også deilig mat og vidunderlige drikker, som skal ikke glemmes fort!

Åpningstider
mandag – søndag: 13 – 23

Nettside

 

Tam gdzie zawsze

Addresse: Zygmunta Augusta 3, Gdynia

Stedet ble åpent i 2016, men kom til å bli populært raskt. De er konsentrert på cocktails men de har et interessant valg av øl og andre forskjellige alkoholer.

Åpningstider
mandag – søndag: 16 – 00:00

Nettside

 

 

Whiskey on the Rocks

Addresse: Dworcowa 7, Sopot

Interiøret har synlige amerikanske innflyttelser og whiskeyflasker er overalt, de til og med henger ned fra taket! Whiskey er det som er viktigst men det skal ikke bli mangel på øl 🙂 Hver torsdag, fredag og lørdag er det live musikk!

Åpningstider
mandag – søndag: 12 – 00:00

Nettside

 

View this post on Instagram

Fajny ten wtorek i fajne te nasze degustacje! 🙃🌞 Trochę wiedzy, trochę fan'u, kilka kropli inspiracji i moc dobrego smaku ! 🥃Degustacja No 1 / osoba / 6 x 20 ml Jack Daniel’s Old No.7, Jack Daniel’s Gentleman Jack, Jack Daniel’s Single Barrel Select, Jack Daniel’s Green Label, Jack Daniel’s Sinatra Select, Jack Daniel’s Fire 119,- 🥃Degustacja No 2 / osoba / 6 x 20 mlJack Daniel’s Single Barrel Select, Jack Daniel’s Single Barrel Rye, Jack Daniel’s Unaged Tennessee Rye Batch 001, Jack Daniel’s Rested Tennessee Rye Batch 002, Jack Daniel’s Special Edition White Rabbit Saloon, Jack Daniel’s Honey 179,- #wtorek #degustacje #impreza #sopot #boy #whiskeyontherockssopot #whiskey #americanwhiskey#whiskeyontherocks #jackdaniels#drink #americanwhiskey #fun #ilovejackdaniels #americandream #usa #poland #instamood #bar #meeting #home #jackliveshere #jar #tripadvisor #polishboy

A post shared by Whiskey on the Rocks (@whiskeyontherocks.sopot) on

 

Józef K.

Addresse: Piwna 1/2, Gdańsk

Definitivt verdt et besøk. Mange personers favorittsted når det gjelder atmosfære og drikker. Det fungerer også som en kafe om dagen mens om kvelden kommer det dusinvis av folk med venner for å snakke, drikke vin eller øl. Det er en eklektisk og fargerik plass med et interiør som er sterkt preget av tider før 1980 da Polen het Folkerepublikken Polen og var under kommunistisk styre. Av og til kan dere høre på jazzkonserter der 🙂

Åpningstider 
mandag – søndag: 10 – 2:00

Facebook

 

View this post on Instagram

Great little place to rest the feet and have a polish beer! • • Near the railway station you find the Josef K, named after the hero of a novel of Franz Kafka. The bar is furnitured with love of detail: a lot of kitsch and bric-à-brac, old books, van Gogh paintings on the ceilings and unbelievingly comfortable arm chairs. The atmosphere is fantastic and absolutely unique! • • • • • #josefk #josefkbar #visitpoland #poland #visitgdańsk #gdańsk #polishbeer #beer #quaint #bricandbrac #funky #unique #travellingcouple #coupletraveltheworldtogether #travelblog #travelblogger #traveltheworld #traveltheworldtogether #mrandmrstraveltheworld #europeantravellers #europe #traveleurope #citybreak #getaway #cold #cold🥶 #findtheunique #style #quirky #mixandmatch

A post shared by Mr & Mrs C (@binghamfoodandtravelcouple) on

View this post on Instagram

I officially have a favorite cafe.

A post shared by {Ha}Dassah Hershberger (@ha.dassa.h) on

View this post on Instagram

Helt underbar start på nyårsafton

A post shared by Caroline Törnquist (@carro_68) on

https://www.instagram.com/p/BwPsYKyhJCk/

View this post on Instagram

Poland is where it’s at y’all 🇵🇱

A post shared by Lela Mae Love (@lelamylove) on

 

Andre artikler om polsk ølturisme

Ølturisme sør i Polen

Puber i Kraków

Øl i Kraków

 

 

Alt du bør vite om Lublin

I dag samler vi all informasjon om Lublin i et innlegg for å gjøre det enklere for dere. Her kan dere finne all nødvendig informasjon om transport, turistinformasjon, steder å besøke, hoteller, restauranter og mye mer! Oppdag Lublin med oss 🙂

 

Bildet hentet fra: Fotolia

 

Nedenfor finner dere et kart over området. Voivodskapet ligger veldig nær den ukrainske grensen, derfor i byen kan dere ofte høre ukrainsk eller russisk 🙂

 

Transport fra flyplassen til sentrum:

Det finnes bare en forbindelse mellom Norge og Lublin – dere må reise fra Torp Sandefjord (TRF) til Lublin (LUZ). Nedenfor finner dere et par muligheter hvordan å komme seg fra flyplassen til sentrum:

  • Taxi
    Dere kan ta en taxi fra flyplassen, turen tar bare 25-30 minutter og koster opptil 50zł PLN. Vi anbefaler firmaet Daniel Taxi eller iTaxi. Taxiholdeplassen i Lublin finnes ved inngangen til sentralstasjonen.
  • Tog
    Biletter kjøpes på toget hos sjåføren/konnduktoren for forbindelsen Lotniczy Lublin Flyplass (Port Lotniczy Lublin) – Lublin Sentralstasjon (Lublin Główny). En bilett koster 5.30 PLN.
  • Buss
    Busser kjører opp til avgangshallen, mens avreisen begynner fra ankomsthallen. Bilettene kan kjøpes hos bussjåføren.

Flyplass: Króla Jana III Sobieskiego 1, 21-040 Świdnik
Nettside

Sentralstasjon: pl. Dworcowy 1, 20-408 Lublin
Nettside

 

 

Vekslingskontorer

I Polen finnes det veldig mange vekslingskontorer overalt så det skal ikke være noe problem å finne et i Lublin. Det finnes vekslingskontorer på de fleste shoppingsentere som Centrum Plaza (addresse: Lipowa 15) eller Galeria Lubelska, men først og fremst sjekk ut sentralstasjonen. Noen andre vekslingskontorer finner dere på en av disse adressene:

  • Peowiaków 5 (Grażyna)
  • Unii Lubelskiej 2 (J&M)
  • Krakowskie Przedmieście 29 (Europa)

 

 

Offentlig transport
I Toruń kan man reise med buss og trolleybuss. De vanlige linjene går fra klokka 5:00 til cirka 23:00. Utenom disse tidspunktene er det nattbuss som gjelder. Her kan dere finne alt dere trenger, alle forbindelser og rutetabellen 🙂

 

 

 

Engangsbiletter og nattbussbiletter koster 4 PLN. Det finnes også tidsbiletter som koster henholdsvis: 30 minutter – 3,20 PLN, 60 minutter – 3,60 PLN, 12h – 9 PLN, 120h – 30 PLN.  Billettene kan kjøpes på billettautomater som finnes på holdeplasser (de fleste tar både kort og kontanter, noen tar kun kontanter, så det er lurt å ha mynter) eller hos bussjåføreren på busser, men da må dere ha mynter forberedt.

Billettene må valideres ved starten av reisen, det er veldig viktig. For å kjøpe billetter kan du også bruke appen SkyCash.

 

 

https://www.instagram.com/p/BnUA1WUHGvF/?utm_source=ig_embed

 

Bagasjeoppbevaring

Oppbevaringsbokser og oppbevaringsrom finnes på sentralstasjonen og er tilgjengjelige døgnet rundt. Det koster mellom 12 og 14 PLN avhengig av størrelsen på bagasjen. men hvis dere trenger å oppbevare bagasjen er det best å spørre i resepsjonen på hotellet deres om de tilbyr bagasjeoppbevaring.

 

 

 

Turistinformasjon

Et sentralt informasjonpunkt finner du på Jezuicka 1/3 (Lubelski Ośrodek Informacji Turystycznej i Kulturalnej). Det er åpent hverdag 9-19. Andre punkter finner dere nedenfor:

  • Krakowskie Przedmieście 78
  • M.C. Skłodowskiej 3/15, andre etasje

 

Turistkort
For å få gode tilbud på hoteller og restauranter, rabatt på forskjellige tjenester (til og med restauranter!) fri offentlig transport og store rabatter til de fleste museer kan du kjøpe et turistkort 🙂

Det er tilgjengelig i to varianter: 24h og 72h. Kortet kan kjøpes online, på informasjonpunktet på Jezuicka 1/3 eller på flyplassen i Świdnik.

For mer informasjon om kortet og priser klikk her 🙂

View this post on Instagram

🎁 Ktoś z Twoich bliskich wybiera się w najbliższym czasie do Lublina? Lublin Karta Turysty będzie wspaniałym prezentem powitalnym. Można ją nabyć w Lubelskim Ośrodku Informacji Turystycznej i Kulturalnej, oraz naszych punktach informacji turystycznej w Lublin Airport LUZ oraz Centrum Spotkania Kultur. 🎫 A relative is planning to visit Lublin soon? Tourist Card will be a great Christmas gift. You can acquire it in #Lublin Tourist and Cultural Information Centre, as well as in our facilities at the Lublin Airport and the Centre for the Meeting of Cultures. https://www.lublincard.eu/ #lublin #lublintravel #kartaturysty #touristcard #informacjaturystyczna #touristinformation #loitik

A post shared by Informacja Turystyczna Lublin (@lublintravel) on

 

Sykkelutleie

Det finnes en bysykkel-tjeneste i Lublin. Man kan utleie sykler fra over et hundre stasjoner overalt i byen. For å kunne bruke bysykkelen må du registrere deg i et internasjonalt system – Nextbike. Systemet er veldig enkelt og intuitivt. Utleie som ikke overstiger 20 minutter i Nextbike-systemer er alltid gratis.

Les mer om tjenesten her

 

View this post on Instagram

Lubelskie rowery miejskie rozpoczęły sezon, dając do zrozumienia- to najwyższy czas na lepsze samopoczucie. Korzystać z nich można w każdym dniu tygodnia i godzinie lecz nie o tym będzie post 😁 ( taka mała zmyłka przeciwnika). Wracając do tematu. Idea promowania znana jest od bardzo długiego czasu zachęcając nas do wyboru produktów różnych firm. Z promocją Polskich produktów spotykamy się coraz częściej gdyż są lepsze, zdrowsze a przede wszystkim rodzime Polskie. Większy popyt tworzy nowe miejsca pracy co w rezultacie tworzy konkurencję dla firm zachodnich. Trudno nie zgodzić się z hasłem- Pij polskie soki! W tym konkretnym przypadku mogę dać upust fantazji i ujmę to tak – Pije bo chcę, piję bo lubię, piję bo mogę😁 oczywiście tylko sok. Treść @polak_wschodu Foto @polak_wschodu 🇵🇱 🇵🇱 🇵🇱 #polska #polska🇵🇱 #instapolska #igers #igerspolska #rowerempolublinie #rowermiejski #rowermiejskilublin #cudzechwalicieswegonieznacie #pijpolskiesoki #lublinmojemiasto #lublingram #lublin #lublintour #lublinmiastoinspiracji #lublinjestpiękny #lublinnarowerze #lublinlove #lublintravel #ilovelbn #ilovelublin #miastolublin #igerslublin #terazpolska #cycling #dbajozdrowie #rower #lifestyle #dobrebopolskie #polskiesoki

A post shared by polak wschodu (@polak_wschodu) on

 

Politi og legevakt
Når du trenger øyeblikkelig hjelp bør du selvfølgelig ringe nødnummeret: 112. Hvis du leter etter en politistasjon, finner du den på en av disse adressene:

  • Prezydenta Gabriela Narutowicza 73
  • Okopowa 2B

Døgnåpen legevakt finner du:

  • Stanisława Staszica 16
  • Doktora Witolda Chodźki 2
  • Grenadierów 4

Døgnåpent apotek:

  • Tomasza Zana 27

Hvis du trenger et døgnåpent postkontor finner du det på Krakowskie Przedmieście 50 🙂

 

 

View this post on Instagram

Policjanci z Wydziału do Walki z Terrorem Kryminalnym i Zabójstw KSP zatrzymali trzy osoby związane z brutalnym atakiem na 75-letnią mieszkankę Pragi Północ. Kobieta została oblana kwasem i zmarła. Śledztwo w tej sprawie od marca 2014 roku prowadzi Prokuratura Rejonowa Warszawa Praga-Północ. Jak nieoficjalnie dowiedziała się Polska Agencja Prasowa, dziś rano zatrzymano w związku z tą sprawą trzech mężczyzn. Wśród nich jest były sąsiad pokrzywdzonej kobiety. Osoby te będą przesłuchiwane w prokuraturze, gdzie usłyszą zarzuty. Do zdarzenia doszło 24 marca 2014 r. w bloku przy pl. Hallera. 75-letnia mieszkanka zjeżdżała windą na parter budynku, by wyprowadzić psa na spacer. Wtedy nieznany wówczas sprawca zatrzymał dźwig, otworzył drzwi i oblał staruszkę żrącą substancją – jak później ustalono, był to kwas siarkowy. Pomocy udzieliła jej sąsiadka, która również uległa poparzeniu. 75-letnia pokrzywdzona zmarła w szpitalu miesiąc później. Kobieta nie została okradziona, wykluczono więc motyw rabunkowy. Pokrzywdzona była świadkiem w procesie karnym jednego z sąsiadów, osoby w przeszłości wielokrotnie karanej m.in. za udział w zorganizowanej grupie przestępczej. Ten mężczyzna jest jedną z zatrzymanych dzisiaj osób. #warszawa #praga #morderstwo #zatrzymanie #policja #infowawa #followme #obserwuj #instafollow #facebook /infowawapl

A post shared by INFO WAWA (@infowawa) on

 

Steder som er verdt å besøke

Lublin er en stor universitetsby og hovedstad i Lublin voivodskap. Den er den største polske by øst for elven Wisła og har status som distriktsnivåby. Byens historie går tilbake til 1300-tallet da den fikk rettigheter i 1317. Lublin er kjent for sin arkitektur og de spennende severdighetene. Her blir det også organisert mange kunstneriske arrangementer eller teater- og musikkfestivaler 🙂

 

 

 

Zamek Lubelski (Slottet i Lublin)

Et “must see”! Det gotiske slottet bygget i 1300-tallet ble ombygd mange ganger i løpet av århundrene og i dag er det en blanding av flere arkitektoniske stiler. Uten tvil en av de mest karakteristiske bygningene i Lublin. I slottets kappelen finnes det unike bysantiske malerier som er veldig imponerende 🙂

 

 

Stare Miasto (Gamlebyen)

Gamlebyen er ikke veldig stor men den inneholder mange ulike bygninger fra ulike tidsperioder. Å ta en spasertur i Gamlebyen er som å gå gjennom arkitekturs i historie og beundre forskjellige stiler. Lublins vakre leiegårdene tiltrekker tusenvis av turister, fotografer og artister hvert år.

 


Brama Krakowska (Krakowporten)

Byens landemerke er Brama Krakowska (Krakow-porten) fra 1300-tallet som er porten til den magiske gamle byen. For sikkert en av Lublins symboler. I gamle tiden ble den en del av bymurene og et viktig observasjonspunkt.

 


Archikatedra Lubelska (Hovedkatedral)

Definitivt verdt å legge merke til. Den ble tegnet av jesuittiske arkitekter og er en av de eldste barokkbygningene som ikke finnes i Italia. Katedralen er enda vakrere på innsiden 🙂

 

View this post on Instagram

И снова о погоде🌦 . Весной (в другие времена года это тоже случается, но весной особенно это ощущается) одеться по погоде очень трудно! Согласны? . Вот эти ранние +2, которые ощущаются как -2 (бонусом ветер), заставляют достать из шкафа тёплую куртку, шарф, шапку и шерстяные трусы. И вот тебе хорошо в этом теплом сугробчике😌 Но тут из-за угла выпархивает фея в тонких колготках и легком платье👗 И ты разрываешься между «снять с себя и отдать, а то даже смотреть холодно» и «одолжи терморегулятор»🤔 Днём же +15 и выше, и ты идёшь, роняя поочередно куртку, сумку, пакет с продуктами, и все же радуешься весне и солнышко. А фея беззаботно порхает… . Вот что Вы выберите: потерпеть утром🥶 и днём «все хорошо» или не мерзнуть, но нести после куртку под мышкой? Мой вариант – второй. А можно было бы выйти в одеяле – было б вообще идеально😁 . И к нам тут вернулись неприятные погоды, когда днём никакие +15 не светят. Признавайтесь, кто уже убрал зимние вещи и спугнул тепло, а?😈 . . #собор #башня #архитектура #старыйгород #люблин #польша #красивыйвид #виднагород #wiezatrynitarska #wieżatrynitarska #archikatedra #archikatedralubelska #archikatedraśwjanachrzcicielaiśwjanaewangelisty #architektura #staremiasto #staremiastolublin #pieknywidok #pięknywidok #widoknamiasto #cathedral #architecture #oldtown #lublinoldtown #beautifulview #viewofthecity #lublin #lublinmiastoinspiracji #polska #polska #ututulja_lublin

A post shared by Nadia (@ututulja) on


Botanisk hage

Hvis du blir trøtt av arkitektur og trenger litt forandring, den botaniske hagen er perfekt deg. Hagen tilhører Universitetet i Lublin og plantene er først og frest brukt for undervisning og forskning. Den er likevel åpen for turister 🙂

 


Muzeum Wsi Lubelskiej (Lublins bygdemuseum)

Dere kan ta en pause fra arkitektur og besøke bygdemuseum. Den er en av de største friluftsmuseene i Polen og her kan du se både innbo, utstyr og naturen som er (og var) karakteristisk for bygdene i regionen.

 

View this post on Instagram

#spring #skansen #muzeumwsilubelskiej #lublin

A post shared by Agnieszka Rolak (@a_rolak05) on


Cebularz

Når du er i Lublin må du smake på cebularz! 🙂 Det er en slags kake med løk og valmuefrø, det er noe som Lublin er veldig kjent for 🙂

 

View this post on Instagram

Ostatni dzień 2017 roku żegnam normalnymi daniami które poza ciastami, fit wydaniem nie są, ale dzięki temu 2018 zacznę z większą motywacją! 😉 ten rok był dla mnie dobry i pozwolił na wiele planów które będę realizowac w przyszłym roku. Mam nadzieje ze i u Was są tak dobre nastawienia a przy okazji życzę Wam cudownych chwil w przyszłym roku a dzisiaj dobrej zabawy! 😘 Na zdjęciu cebulaki- smak dzieciństwa! ✔250g maki pszennej, ✔ 50ml oliwy, ✔ 20g drożdży ✔jajko,✔3/4 szkl mleka ✔ łyżka cukru, ✔ łyżka soli. Nadzienie: ✔ cebula duszona na ✔ maśle klarowanym + ✔sól, ✔pieprz i ✔oregano na wierzch ✔mak. #cebula #cebulaki #sylwester #sylwester2017 #ostatnidzien2017 #party #fitgirl #polskadziewczyna #polishgirl #photoftheday #cebularz #homemade #domowewypieki #sweethome #followme #apetyt #zdroweodzywianie #healthylifestyle #bieganie #czytam #silownia #goodmorning #goodday #liverpool #lifestyle #pieke #bake #przepis #przekaski

A post shared by Katarzyna Biłas (@zdrowy_talerz) on


Hoteller

Hotel Alter *****
Grand Hotel Lublinianka ****
Hotel Korona SPA & Wellness ****
Hotel Luxor ****
Hotel Wieniawski ***
Arche Hotel ***


Shopping

Plaza-senteret (addresse: Lipowa 13)
Atrium Felicity (addresse: Wincentego Witosa 32)
Outlet Center Lublin (addresse: Mełgiewska 16D)

Når det gjelder spisesteder her vi et par forslag:

Mandragora
Kardamon
Chata Swojska Strawa (addresse: Nadbystrzycka 16)
Zielony Talerzyk
Magia (addresse: Grodzka 2)
16 Stołów


Andre artikler:

En by som inspirerer
Lublin og Zamość

 

 

Bildene i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler.

Et smil som er ideelt tilpasset for deg fra Perfect Smile Clinic Gdańsk

Kommer du jevnlig til Polen? Tiden går, og du fortsetter å utsette din time hos tannlegen? Finner du ikke en tannlege i ditt område som du kan ha full tillit til? Er dette grunnen til dine uregelmessige besøk og misnøyen med tilstanden til tennene dine? Leter du etter den beste spesialisten som vil tilpasse arbeidsstilen sin til din virkelighet og kan gi deg moderne og smertefrie behandlingsmetoder?

Bli med i gruppen av fornøyde skandinaviske innbyggere som regelmessig bruker Perfect Smile Clinic tjenester i Gdańsk. Takket være regelmessige og hyppige flyforbinelser med Gdańsk, og en flott beliggenhet til Perfect Smile Clinic i sentrum av byen, er våre tjentester også tilgjengelige for deg.

Erfaring og profesjonalitet

I over 14 år har vi samlet inn erfaring i omfattende behandling og gjør drømmene til innebyggere i Polen og Norge om et vakkert smil til virkelighet. Akkurat som deg prøver vi å svare på behovene til menneskene rundt oss. Vi skiller seg ut med de nyeste metodene for behandling og de høyeste standardene for service for våre pasienter. I Perfect Smile Clinic behandles hver pasient individuelt. Vår inspirasjon er verden rundt oss. Og fremfor alt, en verden som i hverdagen benytter seg av bilder. Derfor, under besøket viser legen pasienten på store skjermer, metamorfoser av smil som har vært utført i klinikken vår. På denne måten kan pasienten  allerede på konsultasjonsstadiet se hvordan hans/hennes nye smil vil se ut.

Det er verdt å merke, at det som skiller oss fra andre er høy arbeidkultur i henhold til filosofien ‘’slow dentistry’’, hvor først og fremst er direkte kontakt med kunden viktig, men også en omfattende og team-preget tilnærming til tannbehandlingen. I vårt arbeid legger vi stor vekt på høy estetikk, presisjon og nøyaktighet av behandlinger som blir utført i samsvar med den nyeste kunnskapen, støttet av vitenskapelige forskninger (evidence based dentistry).

Vårt mål er omfattende omsorg av pasienter, som bor mellom Norge og Polen, og oppfylling av deres drømmer om et vakkert og sunt smil. Vi er spesialister på implantologi, estetisk tannbehandling, prostodontikk og ortodonti. Vår egen røntgenlab lar oss ta raske og nøyaktige diagnoser. Vi er anbefalt av en uavhengig portal Leading Implant Centers som et implantatsenter som oppfyller verdens nyeste standarder i behandling. Sertifikater tildelt av International Congress of Oral Implantologists, Deuche Gasselschaft für Orale Implantologie eller Polsk Implantologisk forening , garanterer den høyeste kvaliteten på behandlingen.

Det er verdt å understreke at metamorfose av et smil ikke trenger å ende med bare tannbehandlinger, men tvert imot dens etterfylling er tilgjengelige hos oss behandlinger innen estetsik medisin. Utjevning av mimiske rynker, fylling og modellering av lepper og kinn er et perfekt etterfylling av estetisk tannbehandling, og de vil foryngre hver og en med 10 år.

Vi vil finne løsning på hvert problem og oppnå målet sammen ved hjelp av moderne løsninger tilgjengelige i vårt tilbud, for eksempel lite synlige ortodontiske apparater, dentalimplantater av topp kvalitet, meget estetiske kroner og tynne porselenfineer, som vil forandre hvert smil.

Kontakt med Perfect Smile Clinic

Du trenger ikke å planlegge en tur til Polen i forhold til din time hos tannlegen. Det holder med at du kontakter oss via e-post eller telefon, og mottakssteamet vil tilpasse planen til ditt første besøk på kontoret til din planlagte tur til Polen. Om nødvendig, hjelper vi også med å planlegge oppholdene i Polen.

Skriv til oss:
[email protected]

Eller ring: +48 58 573 25 33

Besøk oss på:

http://www.perfectsmileclinic.pl/en/

 

Første besøk

Når du besøker Polen kan du komme innom for hygenisering eller en stomatologisk undersøkelse. Vi finner alltid en praktisk dato for deg. Ditt første besøk på kontoret er veldig viktig for oss. Du får mulighet til å snakke med en lege og en hygienist. En klar og forståelig informasjon, basert på bilder, gir våre paseinter en følelse av komfort og trygghet. Behandlingene utføres i stille, intim atmosfære. Våre spesialister i pasienttjenesten er alltid tilgjengelige for å hjelpe deg. De er i en fast kontakt med pasientene, og informerer om neste stadier av behandlingen.

Bekjempelse mot dentofobi

Moderne og vakkert interiør i Perfect Smile Clinic er designet med tanken på balanse og trivsel, og bidrar til hvile og pusterom. I kombinasjon med avslappende musikk i bakgrunnen vil det hjelpe selv de som ikke liker å besøke tannelge. Vi er for å hjelpe deg med å overvinne din frykt for tannlege. Perfect Smile Clinic er et sted som garanterer ikke bare utmerket behandling, men er også så vennlig at frykten for tannlege forsvinner her for alltid. Vårt team vil ta vare på din komfort og sørge for at du forlater oss fornøyd.  Det å gjenopprette glede og et vakkert smil er vårt oppdrag.

Enkel og rask reise

Klinikken Perfect Smile i Gdańsk Wrzeszcz på ul.Konopnicka 10 er perfekt kommunisert med hele Trippel-byen. Den ligger i umiddelbar nærhet av hoved kommunikasjonsrute i Gdańsk – aleja Grunwaldzka. Togstoppet Gdańsk Wrzeszcz ligger kun 5 minutters gåtur fra klinikken. På stasjonen stopper alle langdistanse tog, ekspress tog, og ‘’Pendolino’’. Dessuten, mellom denne stasjonen og passasjerterminalen på flyplassen Gdańsk Rębiechowo kurserer PKM toget. På minder enn 30 minutter kan dere i komfortable forhold kjøre ruten flyplass-klinikken, unngå trafikk og spare penger. I tillegg er det mange trikk og bussholdeplasser i nærheten av klinikken, og for bilister er det tilgjengelige offentlige parkeringsplasser.

Attraktiv Gdańsk

Husk at et besøk på vår klinikk kan finne sted i anledning av familiebesøk eller en felles tur til Trippel-byen. I Gdańsk kan du bare ikke kjede deg! Og dette uavhengig av årstid eller været bak vinduet. Antall gode spisesteder, moderne kjøpesente eller overnatting steder er veldig stor og tilpasset for behovene til alle.

Vi har mange års erfaring med pasienter som bor i utlandet. Allerede flere tusen pasienter som bor i land i den vestlige delen av Europa, og Skandinavia, forskjellige nasjonaliteter, har stolt på oss. Mange års erfaring gjør at vi kan planlegge behandlingsprosessen og de neste timene slik at våre pasienter kan spare både tid og penger, men også at de mest krevende blir tilferdsstilte.

Jeg inviterer hjertelig til min klinikk i Gdańsk Wrzeszcz, hvor i koselig innredning, med god kaffe, i en rolig og hyggelig atmosfære vil vi få mulighet til å bli kjent med hverandre og snakke om formålet med ditt besøk.’’

Tannlege Tomasz Zarański, implantolog
Ekspert ds. dentalimplantologi – Diplomate ICOI/DGOI
Eieren av Perfect Smile Clinic i Gdańsk

Skriv til oss:
[email protected]

Eller ring: +48 58 573 25 33

Besøk oss på:

http://www.perfectsmileclinic.pl/en/

Vi venter akkurat på deg!

Innlegget er sponset

Interessante kulturarrangementer i Polen – mai 2019

Det er grønt i Polen nå. Våren er i full oppblomstring. Man får med en gang mer energi til å påta seg noe nytt, gå ut og nyte livet. Derfor kommer jeg med noen forslag for disse som ikke liker å sitte foran TV og har lyst til å oppleve noe spennende i møte med kultur. Planlegger du en tur til Polen i mai? Sjekk, hva du kan forvente i de store byene.

Bildet er hentet fra fotolia.

Kosert – Hity Buffo

Hvor? Hala Arena, ul. Wyspiańskiego 33, Poznań

Når? 10.05.2019, kl. 20:00

 

 

Studio Buffo er en av de beste polske musikkteatre som har sitt hovedsete i Warszawa. I år reiser det imidlertid Polen rundt med sitt musikkshow som heter <<Hity Buffo>>. Det er en samling av slagere som fikk størst oppmerksomhet blant publikum i løpet av mange år av teaterets virksomhet. Over 30 artister på scenen, sanger fra mange kanter av verden, fargerike, fantasifulle kostymer, nyskapende koreografi og fantastisk samspill med publikum – det kan man forvente i mai i Poznań. Priser varierer mellom 79-239 zloty. Bli med!

 

  1. Dokumentarfilmfestival – Millenium Docs Against Gravity  

Hvor? Warszawa, Wrocław, Gdynia, Katowice, Lublin, Bydgoszcz

Når? 10-19.05.2019

 

 

Millenium Docs Against Gravity er en kjent dokumentarfilmfestival som tiltrekker tusener av seerne hvert år. I fjor var det rekordmange 65 000 personer, som bestemte å ta del i dette arrangementet. Årets program kan vekke oppmerksomhet blant enda flere. “Se om du forstår verden, og om verden forstår deg” er festivalens slagord i år. Publikum skal se over 80 dokumentarfilmer fra hele verden. Mange ser fram til å se den nyeste filmen til Werner Herzog under tittelen “Meeting Gorbachev”, ”Cold Case Hammarskjöld” av Mads Brügger eller hypnotiserende ”Anthropocene: The Human Epoch” av Jennifer Baichwal. Det skal også være interessant å se den første dokumentarfilmen til Peter Jackson, kjent først og fremst for filmatisering av “Ringens herre” av J.R.R. Tolkien. Den nye filmen heter “They Shall Not Grow Old”. Det er fint at festivalen tar plass samtidig på ulike steder, man kan delta både i Warszawa, Wrocław, Gdynia, Katowice, Lublin og Bydgoszcz. Billetter kan man finne på festivalens offisielle nettsted.

 

 

Museenes lange natt 2019

Hvor? Nesten alle steder i Polen

Når? 18.05.2019

 

View this post on Instagram

Zapraszamy 19 maja! Sala wystawowa o godz. 18:00 Otwarcie wystawy „Wojna i pokój Wadima Sidura” zorganizowanej przy współpracy z moskiewskim stowarzyszeniem muzealno-wystawowym „Maneż”. Wadim Sidur ‒ radziecki artysta i rzeźbiarz, awangardzista pozostawił po sobie ogromne dziedzictwo artystyczne, zawierające ponad 500 rzeźb, 2000 prac graficznych, tomik wierszy, awangardową prozę oraz filmy. Jego pomniki znajdują się w Niemczech, USA i Rosji.Prace, które znalazły się na wystawie są zwrócone w stronę ponadczasowych wartości zrozumiałych dla wszystkich, niezależnie od wieku czy narodowości. Dzieła Sidura nakłaniają dospojrzenia na otaczający nas świat pod innym kątem, stwarzają możliwość głębszego przeanalizowania tego, co się dzieje wokół nas, pozwalają zajrzeć w przyszłość i, być może, zmienić ją na lepsze. Sala kinowo-koncertowa o godz. 19:00 Koncert Aleksieja i Kristiny Baczyńskich. Aleksiej i Kristuna Baczyńscy ‒ rosyjscy gitarzyści, zwycięzcy konkursów międzynarodowych. Podczas swoich występów duet częstowy korzystuje technikę„fingerstyle” czyli technikę gry palcami, przy której gitarzysta wydobywa dźwięk palcami jednej ręki. Gra w tym stylu pozwalana pełniejsze ukazanie możliwości gitary akustycznej, ponieważ wykonawca może grać jednocześnie linię melodyczną oraz akompaniament. Mistrzowska technika i romantyczna atmosfera gwarantują wspaniały nastrój wszystkim słuchaczom. Program koncertu: 1. А. Baczyńskij. Karnawał. 2. S. Tepliakow. Fantazja na temat M. Gordona „Mademoiselle”. 3. А. Baczyńskij. „Jesienne wariacje”. 4. А. Iwanow-Kramskoi. „Tarantela”. 5. S. Rudniew. Wariacja na temat rosyjskiej pieśni ludowej „Lipa wiekowa”. 6. А. Baczyńskij. „Bossa nova”. 7. А. Baczyńskij. „Bieg czasu”. 8. W. Kozłow. „Mały detektyw”. 9. А. Kostiuszkin. „Ach, jako nagrała” w wykonaniu K. Baczyńskiej. 10. А. Baczyńskij. „Zimowa legenda”. 11. А. Baczyńskij. „Letnia podróż”. 12. S. Rudniew. „Оj, to nie wieczór” w opracowaniu na duet gitarowy. 13. S. Rudniew. „Oczy czarne” w opracowaniu na duet gitarowy. #nocmuzeów #nocmuzeów2019 #rosjajestspoko

A post shared by RONIK (@ronik.warszawa) on

 

Har dere hørt om <<Museenes lange natt>>? Det er et kjent, europeisk kulturarrangement som går ut på at museene holder åpent om natta. På den måten prøver museene å skaffe seg nye besøkende, som tiltrekkes av spesiell, magisk stemning. I Polen er det også et stort arrangement. Nesten alle steder i landet kan man forvente at museene blir åpne. I tillegg til faste og temporære utstillinger pleier museene å forberede noe ekstra for de besøkende. Derfor venter mange lenge i køer for å få en sjanse til å se mest unike malerier og utstillingsgjenstander, høre på konserter eller besøke de bygningene som ikke er tilgjengelige vanligvis. I år skal det også være noen nye museer som kan besøkes natt til 18. mai. Blant dem finnes det Museum for Polsk Vodka  ! Vanligvis er adgangen til museene denne dagen gratis. Nedenfor finner dere ei liste over noen interessante museer som tar del i <<Museenes lange natt>> i år, men husk at det er flere!

 

View this post on Instagram

Miejska Galeria Sztuki im. Wł. hr. Zamoyskiego w Zakopanem zaprasza na tegoroczną Noc Muzeów. Tego dnia galeria czynna będzie dla zwiedzających w godz. 14:00-23:00. W przestrzeni galerii prezentowana będzie wystawa "Zakopiańska Kolekcja Sztuki – malarstwo, rzeźba, grafika, tkanina". Na ekspozycji po raz pierwszy jednocześnie zobaczymy dzieła z dwóch zakopiańskich kolekcji: Miejskiej Galerii Sztuki i Galerii Pegaz (własność Urzędu Miasta Zakopane). Poza zwiedzaniem zapraszamy także w godz. 17:00-19:00 na rodzinne warsztaty kaligrafii. #nocmuzeów #nocmuzeów2019 #nocmuzeówwzakopanem #nocmuzeówzakopane #mgszakopane #miejskagaleriasztukizakopane #miejskagaleriasztukiwzakopanem #zakopane #moderartgallery #bazarpolski

A post shared by Miejska Galeria Sztuki (@mgs_zakopane) on

 

Białystok

 

Galeria Arsenał

 

View this post on Instagram

Zapraszamy jutro (środa) o godz. 17 na Wydział Filologiczny UwB na otwarcie wystawy "Dialog" oraz towarzyszący jej panel z udziałem artystów i literaturoznawców. Szczegóły poniżej. Zdjęcie: Witek Orski, komentarz do wywiadu ze Zbigniewem Liberą na temat transformacji. Otwarcie wystawy "Dialog | Kultura zaangażowana przed i po roku 1989" 10.04. (środa), godz. 17 Wydział Filologiczny Uniwersytetu w Białymstoku, plac Niezależnego Zrzeszenia Studentów 1 Godz. 17.30 Panel z udziałem prof. Przemysława Czaplińskiego, prof. Ingi Iwasiów, Grzegorza Wróblewskiego oraz Andrzeja Jagodzińskiego, Antoniny Krzysztoń i Zbigniewa Libery Prowadzenie: dr hab. Marek Kochanowski Wstęp wolny Projekt "Kultura zaangażowana przed i po roku 1989" jest współfinansowany w ramach unijnego program „Europa dla obywateli” #dialog #galeriaarsenal #1989 #europadlaobywateli

A post shared by Galeria Arsenał (@galeria_arsenal) on

Gdańsk

 

Museum for den andre verdenskrig

 

 

Nasjonal Maritim Museet

 

 

Senter for moderne kunst “Łaźnia”

View this post on Instagram

Kiedy w roku 2000 Michał Szlaga rozpoczął fotografowanie Stoczni Gdańskiej, chciał, aby zdjęcia posłużyły promocji tego historycznego miejsca. Zamiast tego uchwycił powolną śmierć i znikanie stoczni, zmiany zachodzące na jej terenie, które prowadzą do jej powolniej degradacji przekształcają bezpowrotnie jej charakter. W 2013 roku ukazał się album "Stocznia Szlaga" dokumentujący ten proces, jednak sam Szlaga nie zakończył swojej pracy w tym miejscu. Chce walczyć o Stocznię i zachowanie pamięci o energii i dziejach tego miejsca. Zapraszamy Was bardzo serdecznie na wernisaż wystawy "Michał Szlaga – Fotografowałem polskiego króla". Na wystawie pokażemy, między innymi, fotografie towarzyszące problemom polskiej transformacji zatytułowane Stocznia, Brama, Robotnicy 47-60. ➡️ ŁAŹNIA 1, ul. Jaskółcza 1 ➡️ piątek, 10 maja 2019 ➡️ 18.00 Zdj. Michał Szlaga, Malarz-piaskarz #szlaga #michalszlaga #stocznia #stoczniagdanska #gdansk #solidarność #fotografia #photography #stoczniaszlaga #wernisaż #opening #cswlaznia

A post shared by CSW Łaźnia (@cswlaznia) on

 

Katowice

Det schlesiske museet  

 

 

Kraków

 

Nasjonalmuseet i Kraków (med sine tallrike avdelinger) 

 

 

Museum for polsk flyging 

 

 

Kraków-museet (med sine tallrike avdelinger) 

 

 

Łódź

 

Herbst Palass Museet  

 

 

EC1 – Senter for vitenskap

 

 

Edelman-dialogsenteret

 

 

Poznań

 

Kultursenter “Zamek” (no. Slottet)

 

 

Poznan Croissant Museet

 

 

Rzeszów

 

Museum for godnatt-historier

 

View this post on Instagram

#rzeszów #muzeumdobranocek #miśuszatek🐻

A post shared by Karo Lajna (@karolajna_1988) on

 

Warszawa

 

Fryderyk Chopin-museet

 

 

Museum for Warszawa-oppstanden

 

 

Vitenskapssenteret Kopernik

 

 

Wrocław


Arkitektur-museet

 

Lubomirscy-museet

 

  

 

Łódź Design Festival

Hvor? Łódź

Når? 17-26.05.2019

 

Leter du etter nye trender? Søker du på gjenstander som kan gjøre livet ditt mer moderne og fargerikt? Eller er du på jakt nyskapende løsninger som kan gjøre bostedet ditt mer funksjonelt enn det er i dag? Da er det på tide å besøke Łódź, og bli med på Łódź Design Festival. I år prøver festivalens organisatorer å svare på et veldig viktig spørsmål – hva gir man en følelse for lykke, ro, luksus og trygghet? Kan arkitekter, designere, kunstnere prosjektere et godt liv for oss? Og hva egentlig “det gode liv” betyr? I løpet av 13. Łodź Design Festival skal alle sammen prøve å finne et oppskrift på “det gode liv”!

 

View this post on Instagram

Tak ładnie! 😍 #retrospekcje #lodzdesignfestival

A post shared by żorżeta (@zorzetablog) on

Bildene i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler.

Natalia Mazur

3.mai – Grunnlovsdagen i Polen

I morgen er det en av de viktigste dagene i Polens historie – grunnlovsdag. Polen fikk sin grunnlov nettopp den 3.mai 1791. Det var den andre grunnloven i verden, og den første i moderne Europa.

Bildet er hentet fra fotolia.

Historie

Grunnloven i Polen oppstod under vanskelige forhold. De som styrte landet innså at det var umulig å befri Polen fra andre lands innflytelse. Hele det politiske systemet måtte forandres for at det skulle være mulig. I 1788 under et parlamentarisk møte der kun adelsmenn møtes ble nye lover omtalt. 3.mai 1791 var datoen da i Kongeslottet i Warszawa ble Den polske konstitusjonen vedtatt. Etter denne hendelsen ble den også vedtatt av nasjonalsamlingen Sejm.

For flere detaljer fra historien anbefaler jeg å se denne videoen som fint oppsummerer denne perioden i Polens historie.

Hva innebærte grunnloven?

– De nye lovene inkluderte de polske bøndene – så de ble endelig en formell del av nasjonen.
– Liberum veto som gjorde at en representant kunne oppheve lover og vedtak ble ikke brukt lenger.
– Maktfordeling: statsmakten ble fordelt på tre uavhengige institusjoner: en lovgivende, en utøvende og en dømmende.
– Tonasjonsrepublikken (Polen og Litauen) ble oppløst og Rzeczpospolita Polska (Republikken Polen) ble grunnlagt.

Hvordan feires dagen?

3.mai er en helligdag og er en arbeidsfri dag. Polens innbyggere henger opp det polske flagget for å markere denne dagen. Fargene hvitt og rødt er synlige over alt – på bygninger, blomster, bakeverk, klær og mye mer. Det foregår også parader i byene, messer i kirkene, konserter og den polske presidenten holder en tale i hovedstaden Warszawa. Det arrangeres også en del militære offisielle seremonier. Noen velger også å reise ut av sin by , fordi denne dagen er en del av en langhelg i Polen. Mange velger også å grille, og møtes med familie og venner.

https://www.instagram.com/p/BicdqpQBFKp/

https://www.instagram.com/p/BiUFMI9h0LC/

https://www.instagram.com/p/BikxBm6HIYZ/

Det arrangeres også 3.mai løp. Det største løpet finner sted i Warszawa og starter klokken 11 på gaten Al.Hopfera. I år blir løpet arrangert for 29’ende gang og som de siste årene skal det samles nesten 7000 mennesker!

View this post on Instagram

Hej! Szybkie spięcie co do czwartkowego 3 Maja!:) i jedziemy dalej:D Na bieg bylam przygotowana jak zwykle, troche regeneracji przed.. ale przyznam sie szczerze ze dawno nie biegalam sprinterskich dystansow, a poza tym bylam zdenerwowana( sama nie wiem czym dokladnie).. wiec spodziewalam się roznych wynikow.. No coz, nadszedl czwartek, a takze ogromny skwar.. Wspaniala @zabieganawmiescie pomogla mi (❤️❤️❗️😍😘) i odebrala pakiet.. (mysle)jest dobrze:D .. spokojnie szukam startu i Pauli a tymczasem kolejną zabieganą udalo się spotkac😁😁(@zabieg_ana 😍- kiedys miejmy nadzieje na dluzej niz kilka sekund❗️☺️☺️), no i wtedy… 😂😂😂🤣najlepsze!okazalo się ze ktos nie wzial agrafek..😂😂😂😂 a za 10 min start 😂..jak zawsze!😅😅 Chyba wszyscy byli zdziwieni moim humorem, ale przywyklam do tego ze ZAWSZE cos sie dzieje.. dlatego te starty są tak fascynujace😂…(i bieganie bo mozna jesc i jesc😂😂).. Na szczęscie udalo się ogarnac temat, inaczej bieglabym z numerem w ręce🤣🤣🤣 W koncu stanelismy w ekipie na starcie(@gorkomatic):)… 3..2..1… no i jazda! Na poczatku ruszylam ostrzej, pierwsze dwa km wg tego co sobie wyliczylam no i… 😂😂 przyszedl podbieg.. cwiczylam podbiegi wiec nie balam się za specjalnie.. ale upal niestety mnie wykonczyl. Bylo mi tak goraco… zalewalo mnie doslownie.. w trakcie podbiegu myslalam ze padnę.. zaczelam prawie isc podczas gdy jakis gosc zaczal mnie klepac po ramieniu i dodawac otuchy… mowil ze to tylko 100 metrow,ze dam radę.. Naprawde tak chcialo mi sie pic.. i w tej chwili te slowa tak podzialaly.. strasznie Panu DZIEKUJE!!!!😍😍😍❗️.. Biegnę.. Nogi mnie rozbolaly, chyba okostna.. uwierzcie ze myslalam ze nie dobiegnę wcale.. doslownie… nogi mi odpadaly… po 3 km chcialam juz skonczyc biec. Nigdy nie pamietam tak slabego wyniku i tak ciezkiego biegu.. —–———— #run #running #runninggirl #aktywnawarszawa #bieg3maja #bieganie #active #sport #champion #exercise #fit #fitlife #body #fitandhealthy #runnergirl #motivation #power #photo #selfie #love#happy #instagirl #instagood #like4like #bieg #biegambolubie #start #instagood #instadaily #adidas #adidasteam

A post shared by 😍Anet 😉 (@annethka) on

Det er også viktig å bemerke at 3.mai er en høytid i Polen så alle butikker holder stengt. Derfor  kan  det være lurt å handle inn det man trenger allerede i dag.


Bildene i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top