Nyttårs skikker og overtro i Polen

Slutten av året er definitivt en tid med sammendrag og planer. Mange planlegger mye og ønsker å tilbringe denne dagen veldig godt. Vi presenterer dere noen skikker og overtroer relatert til nyttårsaften i Polen.

fot. Pixabay
 • Du må nedbetale alle gjelder. Når du ikke gjør det, blir det enda mer gjeld neste år.
fot. Pixabay
 • Det sies at „Jaki Sylwester taki cały rok”. Dette betyr at det neste år vil se ut som nyttårsaften.  Derfor er det bedre å gi tilbake lånte ting og ikke rydde, fordi det kan bevirke at vi ikke kan ha flaks og penger neste år
fot. Pixabay
 • I noen områder ble det anbefalt å skrive dårlige minner fra det siste året på et papir som du skulle brenne med en gang. Det betyr symbolsk renselse.
fot. Pixabay
 • På nyttårsaften er det verdt å ta på seg nytt undertøy og klær. Dette skal forsikre et vakkert utseende og kjærlighet det neste året.
fot. Pixabay
 • Ugifte kvinner skal høre på samtaler etter midnatt. Det første mannlige navnet de vil høre, vil sannsynligvis være navnet på den fremtidige ektemann hennes.
fot. Pixabay
 • Se på champagneboblene. Hvis de beveger seg fort og kaotisk bety at mange interessante hendelser vil være i fremtiden. Når boblene bevege seg sakte – året vil være rolig.
fot. Pixabay
 • Det var høye fotturer med sang rundt landsbyen i Kashubia. Jo høyere og gladere natten var, jo lykkeligere neste år ville være.
fot. Pixabay
 • Det er verdt å legge til at det å arrangere nyttårsaften ble populært i mellomkrigstiden.
fot. Pixabay

Vi ønsker dere et riktig godt nytt år. Vi ønsker dere mye lykke og kjærlighet. Vi håper at neste år blir full av glede og suksess. Og mange reiser 🙂 Godt Nyttår

fot. Pixabay

Gjør drømmen din til virkelighet og fly! Du kan gjøre det bare i FlySpot!

Er du lei av kjedelige attraksjoner da du er på ferie? Da bør du prøve noe annet! FlySpot er en plass der kan du tilbringe tid på helt annerledes måte. Du kan gjøre drømmen din til virkeligheten! Jeg mener denne drømmen om å fly eller om å være flyger 🙂 Og fra våren 2020 skal du også ha muligheten for å fylle deg litt som en dypvannsdykker! Høres ikke kjedelig i det hele tatt, ikke sant? 😉

 

Som jeg har nevnt over, tilbyr FlySpot to forskjellige attraksjoner:

 1. Det å fly i en vindtunnel
 2. Det å føre BOEING 737
 3. … og fra våren 2020 også det å dykke i en dypt vann

Vindtunnel

Hva er vindtunnel? Det er en plass hvor man kan fly! 🙂 Nei… la oss være alvorlig 😉 Vindtunnel er en trommel eller lignende som lager kunstig vind til å undersøke de aerodynamiske egenskapene. Har du allerede undersøkt dine aerodynamiske egenskapene? Det tror jeg ikke :). Hvis du skal til Polen, bør du sjekke FlySpot. Det er den eneste plassen i Polen hvor mennesker flyr! Du kan bestille en time HER. Der kan du også velge hvilken by vil du bestille en time i. Det er også nyttig å vite at nesten ALLE kan benytte vindtunnelen. Det er tilgjengelig for voksne og barna som er 4 år eller eldre. Den eneste kontraindikasjonen er vekt over 130 kg og alvorlige sykdommer som for eksempel epilepsi. Da du bestiller tid i vindtunnel kan du velge om det er din første gang, om du er en profesjonell fallskjermjeger eller om du har allerede benyttet og vil starte treninger. Du må vite at hvis det er din første gang, du trenger ikke være redd av det, fordi det skal være instruktør som vil hjelpe deg.

 

Flyger av BOEING 737

Hvis du er flyger eller vil du bare føle deg ut som en, da kan du benytte flysimuleringen i FlySpot i Warszawa. Du kan selv velge et vær, et scenario og en av 24.000 flyplasser i hele verden og forestille deg å være flyger. Du kan bestille en time HER 

 

DeepSpot

DeepSpot skal åpnes i våren 2020 i Warszawa, Polen. Det vil være den dypeste svømmebassengen i hele verden! 45 meter dyp basseng skal være tilgjengelig for alle – både profesjonelle dypvannsdykkere og nybegynnere. Vet du ikke om du vil prøve det? Da kan du gå på tur i en tunnel under vannet og se på andre som dykker. 🙂

 

Er du fornøyd med FlySpot? Da bør du gå til deres butikk!

 


Det er tre FlySpot vindtunneler i Polen:

1. WARSZAWA

 

Adresse: Wspólna Droga 1, 05-850 Mory i nærheten av Warszawa, Polen

Mobil: +48 698 626 500

E-post: [email protected]

 

Åpnignstider:

 • Hver dag fra 8:30 til 24:00
 • Resepsjonen er åpen hver dag fra 08:00 til 22:00

 

2. WROCŁAW

 

Adresse: Lotnicza 8, 55-050 Mirosławice, Polen

Mobil: +48 698 626 500

E-post: [email protected]

 

Åpnignstider:

 • Mandag-Torsdag : fra 11:00 til 20:00
 • Fredag-Søndag: fra 09:00 til 21:00

Resepsjonen:

 • Mandag-Torsdag : fra 11:00 til 20:00
 • Fredag-Søndag: fra 09:00 til 21:00

 

3. KATOWICE

 

Adresse: Chorzowska 100, 40-101 Katowice, Polen

Mobil: +48 698 626 500

E-post: [email protected]

 

Åpnignstider:

 • Hver dag fra 8:30 til 24:00
 • Resepsjonen er åpen hver dag fra 08:00 til 22:00

FlySpot.com 

FlySpot Facebook

Bestille en time (vindtunnel)

Bestille en time (Boeing 737)


 

Julaften i Polen – Hvordan ser det ut?

Først og fremst vil jeg si at jeg kommer fra West Pomeranian og jeg skjønner at jeg skriver om tradisjoner som jeg er kjent med, ikke om alle tradisjonene i Polen. Du må huske at hvor mange hjem… så mange tradisjoner 🙂

Den 24. desember er Julaften i Polen 🙂 …og i hele verden. Denne dagen treffer familier, både dem som tror i Gud og dem som tror ikke. Familiene skal tilbringe tid sammen på julaften og to neste dager (25. og 26. desember).

 

Før Julemiddag


1. Det å vente for den første stjernen

Det å vente for den første stjernen er en tradisjon i Polen. Vi venter for stjernen fordi da kan vi begynne Julemiddag. Den første stjernen symboliserer stjernen som var på himmelen denne dagen da Jesus ble født. Stjernen pekte vei til Betlehem.

 

2. Det å lese en bibelfragment om Betlehem

Nå kan vi begynne Julaften, men før spiser vi mat, leser vi en bibelfragment om Jesus som ble født i Betlehem. Often er det gamlest av ungene som leser fragmenten. Eller en vert.

 

3. Det å dele av jul wafer

Først sier verten noen ønskene til alle og etterpå tar vi en wafer og ønker hverandre og deler vi wafer (en person spiser del av andres wafer). Alle må dele wafer med alle.

 

4. Den tomme tallerken

Husker dere den delen av bibelen da Jozef og Maria letter etter noe plass de kan sove i og ingen ville åpen en dør for dem? Derfor leverer vi den tomme tallerken på bordet. Det er for “ukjent gjest” som kan lette etter noe varme plass.

 

Julemiddag


Julemiddag er en dag da spiser vi ikke kjøtt og drikker vi ikke alkohol. Derfor alle rettene denne dagen er vegetarianske.

 

1. Suppe (Barszcz z uszkami eller Soppsuppe)

Først spiser vi Barszcz z uszkami eller Soppsuppe. Jeg har hørt også at i noen deler av Polen spiser man fiskesuppe i stedet for overnevnte. Barszcz er en suppe som er lagt av rødbeter, gulrot, purre og krydder. Veldig viktig i Barszcz er også eddik og merian. Uszka, som er i Barszcz, er en slags små dumplings med sopper. Soppesuppe er lagt uten kjøtt og often er lagt av tørket sopper som ble samlet selv om høsten.

 

2. Hovedrett (karp, pierogi z kapustą i grzybami, ryba po grecku, sałatka jarzynowa)

Etter suppe kan vi spise karp (en karpe), pierogi z kapustą i grzybami (dumplings med surkål og sopper), ryba po Grecku (fisk [often torsk] på gresk) og sałatka jarzynowa (grønnsakersalat). 

 

3. Dessert (makowiec)

Ferdig med fisker og pierogi? 🙂 Da kan dere spise makowiec og drikke kaffe eller te. Hva er makowiec? Det er en gjærdeig med valmuefrø fylling. Vi elsker den 🙂

 

Etter Julemiddag


1. Julegaver!

Etter middagen kan dere gå og lette etter julegaver som ligger under treet (sammen med katten din) :). Often er den en person som ta julegavene og gi dem til andre.

 

2. Midnattmassen

Klokka 24:00 begynner i Polen midnatmassen. Det er den første massen da synger folk julesanger. Etter denne massen kan dere drikke litt vin og gå i seng og sove, fordi det er to juledager mer 🙂

 


Jeg håper at dere tilbringer denne tiden med fred, glede og sammen med kjære dine.

Dette ønsker jeg dere 🙂 Ha en fin Jul!

Julbelysning i Park Oliwski, Gdańsk

En av de fineste stedene dere kan gå til, når du er i Gdansk, er Park Oliwski. Spesielt i Juletiden 🙂 Hvert år blir parken dekorert med lysbelysning som er veldig verdt å se. Så hvis du vil føle litt Julemagi, jeg anbefaler deg å gå der 🙂

 

Du kan gå til parken og se på Julbelysning hver dag fra 16:00 til 22:00. På Juleaften skal det gløde til 2:00 i natt (25.12.2019). Julbelysning er åpen fra 01.12.2019 og det vil være tilgjengelig til 02.02.2020.

 

Hvis du ikke har vært der ennå, du bør gå der. Det er veldig pen plass for å ta et bilde av. Mange par og familier er vant til å ta noe jule bilde av seg selv i Park Oliwski 🙂 Jeg tror du bør også 🙂

View this post on Instagram

#parkoliwski #dzieci #chlopcyktorychkocham

A post shared by Aldona Kolińska (@aldonabreska) on

 

 

Den første vinterdagen

Ser ut og datoen noe gikk veldig galt. Selv om været i Polen er mer vår enn vinter, er den første vinterdagen i morgen. 22. desember blir den korteste dagen og den lengste natten på året. Dagen vil vare nøyaktig 7 timer og 42 minutter. Solen vil stige på 7:43 og solnedgangen starter kl 15:25.

fot. Pixabay
fot. Pixabay

Vi er vant til å se snø før i påsken enn julen. Å være ærlig, jeg er skuffet, men ikke overrasket. Den siste klassiske vinteren var i Polen i 2010. Vi forventer heller ikke hvit jul i år.

View this post on Instagram

Ладно, пусть у меня в ленте будет снежное фото..😼 Wonderland🇲🇨 #zimapolska

A post shared by 𝓨𝑒𝓋𝒽𝑒𝓃𝒾𝒾𝓪 (@evgeniyamalyarchuk) on

Hedenske ritualer

Denne dagen var også viktig i det hedenske Polen, fordi Święto Godowe ble feiret på den tiden. Slavere feiret seieren av lys over mørket i løpet av ferien. Det var en gledelig tid med å huske de døde og brenne bål og gi gaver til de yngste. De hvilte fra jobb, besøkte, spiste, drakk, ga gaver, sang og spådde hva det kommende nye året vil bringe.

Vi feirer fremdeles flere av slavernes skikker i dag. Vi gir en gave, legger høy under duken, vi kan ha det bra med venner og glede oss over at sola blir mer og mer.

Fot. Pixabay

Etter alle, vi håper at værmeldingene blir feil og vi ser snø til jul.

De beste kjøpesentrene i Gdańsk

Skal du til Gdańsk for å kjøpe julegaver? ;> Det er noen kjøpesentre som vi kan anbefale. Jeg har valgt seks som jeg synes er beste. I Polen har vi en regel som sier at butikker kan være åpne på bare en søndag i månaden. Men i desember er det noe annerledes. Derfor må du vite at butikkene skal være åpne også den 15. desember, 22. desember og 29. desember! 

 

Galeria Batycka (Gdańsk Wrzeszcz)

Adresse: aleja Grunwaldzka 141, 80-264 Gdańsk

Galeria Bałtycka er en av de største kjøpesentrene i Gdansk. Der ligger det 240 butikker som er often fult av folk. Det er et stort mangfold av forskjellige butikker. Der kan du finne både normalle butikkene med moderate priser (H&M, Diverse, Reserved og så videre) og merkevarebutikker (Calvin Klein, Tommy Hilfiger, iSpot og så videre).

Åpningstider:
Mandag – Lørdag: fra 09:00 til 21:00

Søndag: fra 10:00 til 20:00

24. desember: fra 09:00 til 13:30
25. desember: stengt! 
26. desember: stengt! 

 

Forum Gdańsk (Gdańsk Śródmieście)

Adresse: Targ Sienny 7, 80-806 Gdańsk

Forum Gdańsk er den nyest senteren i Gdańsk. Det ble åpent i 2018 og jeg tror det er det største kjøpesenteren nå på tiden. Der kan du finne nesten 200 butikker ! Listen kan du finne HER.

Åpningstider:
Mandag – Lørdag: fra 09:00 til 22:00

Søndag: fra 09:00 til 21:00

24. desember: fra 09:00 til 13:00
25. desember: stengt! 
26. desember: stengt! 

 

Galeria Madison (Gdańsk Śródmieście)

Adresse: Rajska 10, 80-850 Gdańsk

Madison finner sted ved Gamlebyen i Gdańsk. Det betyr at hvis du skal gå på tur der, kan du kom innom Madison! Til tross for at den er ikke stor kjøpesentren, kan du finne der nesten 100 butikker. Listen kan du finne HER

Åpningstider:
Mandag – Lørdag: fra 09:00 til 21:00

Søndag: fra 10:00 til 20:00

24. desember: ingen informasjon om det ennå
25. desember: stengt! 
26. desember: stengt! 

 

Park Handlowy Matarnia (Gdańsk Matarnia)

Adresse: Złota Karczma 26, 80-298 Gdańsk

Denne kjøpesenteren finner sted i nærheten av flyplassen i Gdańsk Rębiechowo. Der kan du finne mer enn 80 butikker samt IKEA. En list av butikkene kan du finne HER.

Åpningstider:
Mandag – Lørdag: fra 10:00 til 21:00

Søndag: fra 10:00 til 20:00

24. desember: fra 09:00 til 12:00
25. desember: stengt! 
26. desember: stengt! 

 

Galeria Przymorze (Gdańsk Przymorze)

Adresse: Obrońców Wybrzeża 1, 80-398 Gdańsk

Den er en liten kjøpesenter som ligger i nærheten av sjø. Det som får denne senteren til å skille seg ut er veldig stor butikk med… alt 🙂 som heter E.Leclerc. Der kan du finne hovedsakelig mat med også mange andre ting som du kan trenge (klær, kosmetikker, elektronisk utstyr og så videre). I Galeria Przymorze finnes det nesten 70 butikker. Listen kan dere finne HER. Det er fint å gå til butikk som heter PEPCO. Det er polsk versjon av Flying Tiger tror jeg. Der kan du finne mange fine ting som koster ikke så mye :).

Åpningstider:
Mandag – Lørdag: fra 09:00 til 21:00

Søndag: fra 09:00 til 19:00

24. desember: ingen informasjon om det ennå
25. desember: stengt! 
26. desember: stengt! 

 

Alfa Centrum (Gdańsk Przymorze)

Adresse: Kołobrzeska 41c, 80-391 Gdańsk

Alfa er ikke så stor kjøpesenteren. Der kan du finne nesten 70 butikker samt en kino Helios. I Alfa er det gratis å parkere bilen sin. I andre kjøpesentrene er det forskjellig. Av og til bare den første timen er gratis og du må betale for resten eller alle timer må du betale for. I Alfa kan du finne for eksempel CZAS NA HERBATĘ. Der kan du kjøpe noen fineste teer og kaffeer. Butikkene i denne kjøpesenteren har moderate priser. Listen med butikkene kan du finne HER.

 

Åpningstider:
Mandag – Lørdag: fra 09:00 til 21:00

Søndag: fra 10:00 til 20:00

24. desember: ingen informasjon om det ennå
25. desember: stengt! 
26. desember: stengt! 

Det vakre julemarkedet i Gdańsk

Hvert år i mange steder i hele verden kan dere finne forskjellige julemarked. En av dem finner sted i Gdańsk. Der kan du føle litt julestemning og smake på både normal og lokal mat samt polsk versjon av gløgg dvs. varm vin eller øl med krydder, nellik og appelsiner. Det er også en fin sted for å tilbringe tid med kjære dine.

 

Julemarkedet i Gdańsk ble åpent en uke tidligere enn i fjor. Den venter på besøkende fra 23.11.2019 til 01.01.2020 hver dag.

I fredag og lørdag åpner det klokka 11:00 og stenger klokka 21:00
Fra søndag til torsdag kan du går der mellom 11:00 og 20:00
24. og 25. desember julemarkedet er stengt!
31. desember er julemarked åpen fra 11:00 til 01:30

 

Bortsett fra maten kan du kjøpe noen “handmade” ting (for eksempel ekologisk kosmetikker), klær eller juleornamenter. Markedet er også en fin sted for barn – der kan de kjøre karusell!

 


Skynde deg!

Det er mange folk på julemarkedet hver dag. Gå der før de kjøper alle vakre ting! 😉


Nyttårsaften i Polen 2019/2020

Lurer du på hvor du skal dra til nyttårsaften? Er du lei av fester i klubben og huset? Vi har utarbeidet noen forslag å tilbringe nyttårsaften ute i de største byene i Polen! Nyttårsaften i en by er først og fremst konserter. Se hvor og hvem som skal opptre på nyttårsaften i:

 • Warszawa
 • Gdansk
 • Poznan
 • Wroclaw
 • Krakow
 • Szczecin
 • Chorzow nær Katowice
fot. Pixabay

Arrangørene har ikke kunngjort alle artistene, men de bør gjøre det snart (innlegget vil bli oppdatert). Det er godt å vite at de fleste byene i Polen ikke vil være fyrverkeri på grunn av omsorg for dyr og miljø.

Dette betyr ikke at du ikke vil se fyrverkeri i Polen. Byer gir opp, men private mennesker gjerne kjøpe fyrverkeri.

 

 

 

I fjor var jeg i Warszawa på nyttårsaften og mange mennesker hadde fyrverkeri i nærheten av scenen.

 

 

 

 

 

Warszawa      

Hvor? Plac Bankowy

Klokka 19:00-2:45

Artister:

 • Edyta Górniak
 • Bajm
 • Sylwia Grzeszczak
 • Perfect
 • Kombii
 • Blue Cafe
 • Pectus
 • Reni Jusis
 • Aleksandra Gintrowska
 • Ania Karwan
 • Ewelina Lisowska
 • Patrycja Markowska
 • Natalia Szroeder
 • Baranovski
 • Grzegorz Hyży
 • Liber
 • Sławek Uniatowski

Arrangørene har ikke kunngjort resten av artistene ennå.

Nyttårsaften sendes av TV-stasjon TVN

I stedet for fyrverkeri vil vi se et lysshow i Warszawa.

 

Gdansk

Nyttårsaften i Gdansk vil være på 6 steder:

Oruński-park– artist: Vox

Jar Wilanowski– artist: Happysad

Molo i Brzezno– artist: Kalwi & Remi

Hala Olivia– artist: Nocny Kochanek

Długie ogrody– hovedkonsert, artist: Zakopower

Targ Węglowy– Nyttårsaften for barn og unge- Roksana Wegiel (klokka 17:30)

Klokka 22-00:15

Det vil ikke være fyrverkeri eller lysshow i Gdansk.

 

Poznan

Hvor? Plac Wolnosci

Klokka 22-2

Artister:

Krzysztof Zalewski med legeteam og Brodka

Kamil Bednarek

Det blir fyrverkeri!

View this post on Instagram

Pierwszy poniedziałek ostatniego miesiąca w roku już prawie za nami! W natłoku przedświątecznych przygotowań i zakupów nie zapomnijcie zaplanować Sylwestrowej Nocy🎉🎊🥂🍾 Najlepiej spędźcie ją z nami😀👌 Tej nocy czeka na Was: ➡️Taneczna muzyka, którą zagra dla Was Dj ➡️ Open bar, w którym nasi barmani przygotują dla Was najpopularniejsze drinki tj. Mojito, Caipirinha, Sex on The Beach, Pina Colada, Wódka Wyborowa/Bols, Whisky Ballantine's, Gin, Kieliszek Wina musujacego ➡️ menu Rodizio, czyli wyjątkowe, grillowane mięsa na szpadach, podawane prosto do Waszego stolika. Zasmakuj kiełbasy wołowej, drobiu, wieprzowiny, jagnięciny oraz naszego specjału – picanhi. Ponadto nasi goście będą mieć do dyspozycji bufet all inclusive z ciepłymi i zimnymi daniami, ciastami i deserami. Wszystko to w jednej cenie 399zł/os. Rezerwacji dokonasz pod nr tel. 608 487 800 Do zobaczenia! Dołączcie do naszego wydarzenia na facebooku. #sylwester2019 #sylwester #rodiziodebrazil #rodiziodebrazilpoznan #poznan #restauracjapoznan #poznanrestaurant #staryrynekpoznan #zabawasylwestrowapoznan #nowyrokpoznan #sylwesterpoznan #sylwester2019poznan

A post shared by Rodizio de Brazil (@rodiziodebrazilpoznan) on

 

Wroclaw

Hvor? Det gamle torget

Klokka 19:30-2

Artister:

 •     Bednarek
 •     Ewa Farna
 •     Sound’n’Grace
 •     DJ Gambit
 •     Wroclaw Respect Choir 

Det vil heller ikke være noe fyrverkeri i Wroclaw, de blir erstattet av konfetti og serpentiner.

Krakow

Hvor? Hovedtorget

Klokka 21-2

Artister:

 • Jan-rapowanie,
 • Prosjekt „Albo inaczej”- Andrzej Dąbrowski, Krystyna Prońko, Ten Typ Mes, Tetris, Piotr Zioła, Paulina Przybysz og Ralph Kaminski
 • The Dumplings

Nyttårsaften på Hovedtorget skal delvis oversettes til engelsk.

Det blir også kunstneriske forestillinger på Podgórski torget og Aleja Roz i Nowa Huta.

Du skal se lasershow i stedet for fyrverkeri.

Szczecin

Hvor? Jasne Blonia

Klokka 22-1

Artister:

 • Papa D
 • De Mono
 • Łobuzy

Du skal se lasershow i stedet for fyrverkeri.

 

Chorzow nær Katowice

Hvor? Stadion slaski i Chorzow

Klokka 20

Artister:

 • Ronnie Ferrari
 • Michał Szpak
 • Long &Junior
 • La Bouche
 • Dj Bobo
 • Feel
 • Sławomir
 • Enej
 • Daj to głośniej
 • Mr President
 • Maciej Maleńczuk
 • Cleo
 • Ich Troje
 • Piersi
 • Future Folk
 • MiG
 • After Party
 • Defis
 • Miły Pan
 • Mikolas Josef

Nyttårsaften sendes av TV-stasjon TVP2

Det er ikke kjent om det blir fyrverkeri.

Det sies at „Jaki Sylwester taki cały rok”. Dette betyr at det neste år vil se ut som nyttårsaften. Så bruker det godt i Polen 🙂 

Den 10. desember trenger du ikke å betale for avlevering!

Dagen, som vi kaller fra engelsk “Black Friday” (29.11.2019), er denne dagen da mange mennesker begynner å løpe mellom butikker for å finne noe perfekt for Jul til kjære sine. Derfor er butikkene fulle av folk heeeeeeeele tiden. Jeg forstår… Det er fint å se og røre på ting du vil kjøpe, men kanskje det skal være bedre for deg å kjøpe noen julegaver via nettsider?

Vær ærlig… 😉 Du er ikke ferdig med julegaver for parørende dine, ikke sant? Jeg har en god informasjon for deg! Den 10. desember er gratis avleverings dag i Polen. Det betyr at du kan bestille ting fra mange nettsider (1018 butikker allerede!!) og trenger ikke å betale for avlevering.

Det er mange forskjellige butikker som tilbyr gratis avlevering denne dagen. Jeg vil gi deg noen eksempler:

   1. Butikker med undertøy/nattøy – for eksempel Donna eller Marylin
   2. Butikker med te eller kaffe – for eksempel CzasKawy, CafeSilesia eller Konesso
   3. Butikker med frisk mat og sportsutstyr – for eksempel den som tilhører til en polsk idrettsutøver Anna Lewandowska – foods by Ann
   4. Butikker med bøker – for eksempel Livro
   5. Butikker med elektronisk utstyr – for eksempel Cyfrowe
   6. Butikker med ting for mor og barn – for eksempel Kidy, SzykownaMama eller MamaBrum
   7. Butikker med kosmetikker (også med vegansk/organisk) – for eksemel E-Zebra, Minti, DrIrenaEris, Grennline eller AnnabelleMinerals

“Santa Claus is coming… to town!” – 6. desember i Polen

I dag kommer Julenissen… HOVEDSAKELIG til barn! …men også til voksne 😉

Den 6. desember er en Julenissens dag i Polen. Det betyr at mange folk får lille gaver (often sjokolade) på natta mellom 5. og 6. desember. Men uvanlig er en plass hvor Julenissen leverer gaver og søttsaker denne dagen. 

 

I den nordlige delen av Polen kan vi finne gaver i… sko! Men Julenissen gir dem bare til snille barna :)! Men du må huske om det som er viktigst! Julenissen leverer gaver kun i RENE SKO. Hvis du glemte å rengjøre dem, bør du ikke vente på gavene… 😉 I denne delen av Polen leverer Julenissen gaver også i røde sokker som often henger ved en peis.

 

I den sørlige delen av Polen leverer Julenissen gaver under en pute som du sover på.

 

Det er også vanlig å gi gaver på en normal måte… ved å gi dem til noens hånd 🙂

 

I Polen er det en ting mer som skjer denne dagen. På TV kan vi se på “Mikołajkowy Blok Reklamowy” dvs. serie av TV-reklamer som er organisert av en av de polske TV-stasjonene. Det er for å samle penger til syke barn. Jo flere mennesker se på TV-reklamene jo flere penger går til syke barna. Derfor anbefaler jeg å slå på TV i dag, klokka 18:45 (Polsat).

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top