Gatekunst i Łódź – 10 veggmalerier du bør se

Jeg tror Łódź er ikke førstevalget når du ønsker å reise til Polen. Mange tror at det ikke er en pen by, men jeg tror det er en by verdt å besøke også. Łódź regnes som en ganske grå by, men det er i endring. Det er flere og flere veggmalerier i byen som gjør byen mer fargerik. Jeg tror at Łódź kan kalles en veggmaleriers by, så i dag skal vi snakke om det.

Bildet: Adobe Stock

 

Łódź

Adresse:

Piotrkowska 152

Skaper: Design Futura

Dette er det første store veggmaleriet i Łódź. Du finner den på den populære Piotrowska Gate. Da det ble malt var det det største veggmaleriet i verden. Veggmaleriet har typiske Łódź-elementer – Wolności-plassen med Tadeusz Kościuszko-monumentet, kirken, rådhuset og en historisk trikk. 2000 malingbokser ble brukt til å male den.

 

 

Cisza (Stillehet)

Adresse:

Wólczańska 13

Skaper: Łukasz Berger

Det første slike 3D-veggmaleriet i verden. Det ble laget av 1300 forskjellige lengder av metallstenger.

 

Jerzyk (Tårnseiler)

Adresse:

Kilińskiego 127

Skaper: Bordalo II

Dette er et veldig interessant veggmaleri. Når du ser et bilde, tror du det er malt. Det stemmer ikke. Fuglen var laget av støtfangere, dekk og annet søppel som deretter ble malt. I sine arbeider viser kunstneren naturen og samtidig hva som ødelegger den.

 

 

Rubinstein

Adresse:

Sienkiewicza 18

Skaper: Kobra

Veggmaleriet viser et portrett av pianisten Artur Rubinstein, født i Łódź. Det er en av de mest populære veggmaleriene i Łódź. Veggmaleriet ble inspirert av et bilde som trolig ble tatt i 1950 i Berlin zoologiske hage.

 

Cement Eclipses

Adresse:

Traugutta 10 

Skaper: Isaac Cordal

Heltene er små, triste karakterer som dukker opp i byrommet. De ligger på små balkonger festet til bygningens vegger. Lignende miniatyrskulpturer kan også sees i blant annet Brussel, Berlin, Zagreb, Nantes, San Jose og Barcelona.

 

 

Zaczarowana (Forhekset)

Adresse:

Pogonowskiego 35

Skaper: Caro Pepe

Et veggmaleri av en argentinsk kunstner. Et karakteristisk element i hennes arbeider er maleriet av kvinner med ett øye. Det ene øyet symboliserer vår menneskelige resonnementer og misoppfatning av verden. Det er et annet veggmaleri under dette veggmaleriet, som ble malt av barn fra den lokale skolen. Imidlertid er det ikke helt dekket med nytt arbeid, og noen steder kan du se elementer fra forrige veggmaleri. Der finner du mange andre veggmalerier.

 

Ptak (Fugl)

Adresse:

Pogonowskiego 35

Skaper: Alexander Mehlhorn

Den malte jenta er kunstnerens kone. Veggmaleriet er en leksjon for barn å sette pris på og huske om hjemstedet / hjemlandet. Det tok 3-4 dager å lage veggmaleriet og akryl og spray ble brukt her.

 

State of mind (Sinnstilstand)

Adresse:

Zachodnia 93

Skaper: Bartek Bojarczuk

Sinnstilstand er en kombinasjon av en keramisk mosaikk og et veggmaleri. Den har en størrelse på 12,2 x 7,8 meter. Interessant faktum: Her finner du hele 900 presise elementer som er kuttet fra 60 m2 glassert porselensteintøy. 3200 kutt var nødvendige for designet. En slik installasjon er den eneste i Polen, vi vil sannsynligvis ikke finne et slikt prosjekt i verden heller. Prosjektet refererer til polske urbane tradisjoner fra 1970- og 1980-tallet og presenterer det indre av sinnet, dvs. menneskelige tanker. Forfatteren gjør oppmerksom på kaoset i oss.

 

Narodziny dnia, Ptaki w raju (Fødselen av dagen, Fugler i paradis)

Adresse:

Więckowskiego 4

Skaper: Wojciech Siudmak

Vakre fantasy-realistiske veggmalerier. Hele tunet er dekorert med veggmalerier, slik at folk ser dem kan føle seg som i et eventyr.

 

 

Pasaż Róży

Adresse:

Piotrkowska 3

Skaper: Joanna Rajkowska

Veggene i bygningen er dekket med speilbiter kuttet i små deler. Det var et veldig arbeidskrevende prosjekt som henviste til sykdommen til forfatterens datter. Knuste speil betyr en syk netthinne i jenteøyet. Dette angår til rekonstruksjon og regenerering av datterens øye netthinnen.

 

Har du sett veggmaleriene i Łódź? Oppfordrer jeg deg til å besøke Łódź?

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Grunnlovsdagen i Polen- 3. mai

I dag feirer vi en viktig dag i polsk historie. 3. mai 1791 ble grunnloven vedtatt. Det er den første konstitusjonen i Europa og den tredje i verden (noen sier den andre).

Bildet: Adobe Stock

Forfatningen av 3. mai 1791 var en konstitusjon som ble vedtatt av Polen-Litauen den 3. mai 1791 i Kongeslottet i Warszawa og deretter vedtatt av nasjonalforsamlingen Sejm. Som minne om denne konstitusjonen ble 3. mai utpekt til Polens nasjonaldag. Polen-Lituaen var en føderal monarki-republikk dannet av Kongedømmet Polen og Storfyrstedømmet Litauen i 1569. Samveldet eksisterte til 1795.

Bildet: Wikipedia
Bildet: Wikipedia

Grunnloven var i kraft bare i 14 måneder (Polen-Litauens tre delinger- Polen-Litauen ble delt mellom Preussen, Russland og Østerrike 1772-1795), men det var en stor prestasjon for den polske nasjonen, som ønsket å opprettholde statens uavhengighet og sikre muligheten for økonomisk og politisk utvikling av landet. Det var et symbol på jakten på uavhengighet under partisjonene.

 

 

Under Polen-Litauens tre delinger var feiringen av 3. mai forbudt. Etter å ha gjenvunnet uavhengighet i 1918 ble denne dagen ansett som en nasjonal høytid. Etter andre verdenskrig ble det forbudt igjen. Feiringen begynte igjen i 1981, og den offisielle festen gikk tilbake i drift i 1990.

Bildet: Wikipedia
Bildet: Wikipedia

Hva grunnloven ga oss:

  • Den tredelte maktdelingen: en lovgivende, en utøvende og en dømmende.
  • Konstitusjonelt monarki.
  • Tonasjonsrepublikken (Polen og Litauen) ble oppløst og Rzeczpospolita Polska (Republikken Polen) ble grunnlagt.
  • Kansellering av Liberum veto (Liberumveto- om en representant la ned et liberum veto ble parlamentet oppløst og alle lover og vedtak parlamentet hadde gjort ble opphevet).
  • En spesiell Seym skulle møtes hvert 25. år og muligens endre grunnloven.
  • Allmue (bønder) fikk rettigheter, som en formell del av nasjonen.
  • Katolisisme ble hovedreligionen, men religiøs toleranse ble også opprettholdt.

 

 

Hvordan feirer vi (f.eks.)?

  • Det er mange marsjer i Polen, blomster er lagt på monumenter.
  • Utstillinger og pedagogiske verksteder
  • Konserter
Bildet: Pixabay

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Den polske flaggdagen – 2. mai

De første dagene i mai har vi flere høytider i Polen. Du kan lese om gårsdagens arbeidsdag HER. I dag feirer vi den polske flaggdagen.

Bildet: Pixabay

Det er ikke en fridag, men mange mennesker tar en ferie på den dagen. I begynnelsen av mai er det vi kaller majówka. 1. og 3. mai er fridager, og mange reiser et sted å hvile.

Bildet: Pixabay

Det polske flagget består av to horisontale striper: hvitt og rødt. Fargene viser til Polens riksvåpen. Den hvite fargen symboliserer ørnen, sølv, vann og renhet. Den røde farge betyr ild, blod og mot og tapperhet.

Bildet: Pixabay

Flaggdagen har vært i drift siden 2004. På denne dagen bør vi reflektere over Polens historie. Ulike patriotiske arrangementer og demonstrasjoner er organisert. Mange mennesker også henge flagg (ofte 1. mai). Nylig har det blitt populært å ha en nasjonal kokarde. Denne skikken ble popularisert av president Lech Kaczyński. Dagen for det polske samfunnet i utlandet feires også i dag.

Bildet: Pixabay
Bildet: Pixabay

Arbeidernes internasjonale kampdag- 1. mai i Polen

I dag feirer vi den arbeidernes internasjonale kampdagen både i Polen og i andre land. Offisielt har ferien vært i drift siden 1889. Det var da at hendelsene i Chicago ble feiret, da folk var i streik, blant annet å innføre en 8-timers arbeidsdag. Men hvordan ser det ut i Polen?

 

Den første feiringen fant sted i 1890, dvs. under partisjonene i Polen (Polen gjenvunnet uavhengighet i 1918). Demonstrasjoner har vært organisert siden da, noen ganger involverer politiet aggresjon.

 

Så tidlig som i 1919, ble det diskusjoner holdt om muligheten for å gjøre en fridag på denne dagen. Det var vellykket i 1950. Det har vært en helligdag siden den gang.

Bildet: wikipedia

 

I PRL-tider ble det organisert 1. mai-parader for å feire viktige begivenheter for arbeiderklassen. Den dagen gikk barn og arbeidsplasser med flagg i marsjer. På 1980-tallet ble demonstrasjoner organisert av Solidaritet. Disse demonstrasjonene var mot Folkerepublikken Polen. Mer om PRL kan du lese HER.

Bildet: wikipedia

 

I dag feires det på forskjellige måter. Det arrangeres ofte demonstrasjoner, piknik, konserter og konferanser. Men det er ikke slik en stor feiring som det var i PRL-tiden.

 

 

 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top