Arbeidernes internasjonale kampdag- 1. mai i Polen

I dag feirer vi den arbeidernes internasjonale kampdagen både i Polen og i andre land. Offisielt har ferien vært i drift siden 1889. Det var da at hendelsene i Chicago ble feiret, da folk var i streik, blant annet å innføre en 8-timers arbeidsdag. Men hvordan ser det ut i Polen?

 

Den første feiringen fant sted i 1890, dvs. under partisjonene i Polen (Polen gjenvunnet uavhengighet i 1918). Demonstrasjoner har vært organisert siden da, noen ganger involverer politiet aggresjon.

 

Så tidlig som i 1919, ble det diskusjoner holdt om muligheten for å gjøre en fridag på denne dagen. Det var vellykket i 1950. Det har vært en helligdag siden den gang.

Bildet: wikipedia

 

I PRL-tider ble det organisert 1. mai-parader for å feire viktige begivenheter for arbeiderklassen. Den dagen gikk barn og arbeidsplasser med flagg i marsjer. På 1980-tallet ble demonstrasjoner organisert av Solidaritet. Disse demonstrasjonene var mot Folkerepublikken Polen. Mer om PRL kan du lese HER.

Bildet: wikipedia

 

I dag feires det på forskjellige måter. Det arrangeres ofte demonstrasjoner, piknik, konserter og konferanser. Men det er ikke slik en stor feiring som det var i PRL-tiden.

 

 

 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Hei og velkommen! Jeg heter Ania og bor i Gdańsk, men jeg kommer fra Schlesien :) Jeg liker å besøke nye steder og prøve nye ting. Jeg vil vise dere kjente og ukjente steder i Polen. Men også gi masse gode reisetips til dere som vil besøke Polen! Jeg håper dere vil elske Polen :) Kontakt: [email protected]
Posts created 745

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top