Vang stavkirke i Karpacz

Karkonosze-fjellene er et vakkert sted for både vintersport og fjellturer. Det er en by Karpacz i Karkonosze-fjellene, hvor vi kan finne en interessant kirke fra Norge. Vang stavkirke regnes som den eldste trekirken og den eneste stavkirken i Polen.

Bildet: Pixabay

Vang kirke har vært i Polen siden 1842. Men hvordan fikk det til Polen? Kirken ble bygget på 1100-/1200-tallet i Vang. På 1800-tallet var kirken for liten for innbyggerne, og det ble besluttet å selge den. Kirken ble kjøpt av kong Friedrich Wilhelm IV av Preussen. Du må vite at Polen ikke fungerte som et land på den tiden. Først skulle det være i Berlin, men grevinne von Reden overtalte kongen til å flytte den til Schlesia (som den gang var en del av Tyskland og Østerrike-Ungarn).

 

 

Bildet: Pixabay

Dermed kirken endte opp i Karpacz, hvor det ikke hadde vært noen kirke før. Det har vært en evangelisk kirke siden 1844 og fungerer slik frem til i dag. Mange av originaldelene var for skadet til å brukes igjen. Alle tiler og hele svalgangen ble laget av nye materialer. Det ble også bygget et klokketårn. Svalgangen og takrytteren ble rekonstruert, og det ble satt inn mange nye vinduer uten historisk referanse. Men det er originale dekorasjoner og skulpturer inne i kirken.

Bildet: Pixabay
Bildet: Pixabay

Kirken kan besøkes:

15. april – 31. oktober

09.00 til 18.00

1. november – 14. april

09.00 til 17.00

På søndager og helligdager er det gudstjeneste klokka 10.00, så kan du besøke kirken fra 11.30.

 

Billetter:

Voksne – 10 PLN

Barn (fra 6 år) – 5 PLN

Elever, studenter opp til 26 år – 5 PLN

Bilder, kamera – 5 PLN

Inngang til torget – 2 PLN

 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Hei og velkommen! Jeg heter Ania og bor i Gdańsk, men jeg kommer fra Schlesien :) Jeg liker å besøke nye steder og prøve nye ting. Jeg vil vise dere kjente og ukjente steder i Polen. Men også gi masse gode reisetips til dere som vil besøke Polen! Jeg håper dere vil elske Polen :) Kontakt: [email protected]
Posts created 745

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top