Den 30. finalen av Great Orchestra of Christmas Charity

30 år. The Great Orchestra of Christmas Charity (WWOŚP) har vært i drift i 30 år. Hvis du var i Polen på finaledagen, så du sannsynligvis mange frivillige med pengesker og mange mennesker med røde hjerter på klærne. Hva er The Great Orchestra of Christmas Charity?

Bildet: https://www.facebook.com/wosp/photos/10158054080712414

WOŚP er den mest kjente polske veldedige organisasjonen. Hvert år pengene er samlet inn for et annet formål. Finalen er alltid i januar. Penger samles ikke bare i Polen, men også over hele verden. I år samles det inn penger til barneoftalmologi. I fjor ble det samlet inn 210 813 830 PLN til pediatrisk ØNH, otolaryngologi og hodediagnostikk.

 

Her kan du se litt om denne organisasjonen historie.

 

The Great Orchestra of Christmas Charity samler ikke bare penger av frivillige. Internett-auksjoner arrangeres også hvert år. Kjente mennesker, skuespillere, idrettsutøvere, men også normale mennesker som vil hjelpe, gir forskjellige ting. Dette er ikke bare ting, men også ulike møter og reiser. Alle auksjoner finner du på Allegro . I år kan du kjøpe for eksempel:

Fotballsko fra Robert Lewandowski, en kjent polsk fotballspiller

 

 

Tennisracket og trening sammen med Iga Świątek

 

 

En el sparkesykkel fra den tidligere polske statsministeren Donald Tusk

 

 

Spiller sjakk med Marcin Dorociński, en polsk skuespiller som var med i Netflix-serien Dronninggambit

Men også……

 

Wrocław-trikken!

 

The Great Orchestra of Christmas Charity er også en rekke kulturelle begivenheter. Hver by forbereder ulike attraksjonene på finaledagen. I Warszawa vil konserter på Plac Defilad. 20.00 i hver by er det et såkalt lyset til himmelen (Światełko do Nieba). I stedet for et tradisjonelt fyrverkeri, vil en spesiell forestilling med lys og musikk i Warszawa. Noen byer har endret plassering av arrangementer i år på grunn av orkanen Nadia.

 

29. januar ble det også arrangert det 16. Warszawa-løpet. Det er en fem kilometer lang løpetur i Warszawa. I år også på nett.

 

The Great Orchestra of Christmas Charity er ikke bare én pengeinnsamling hvert år. De organiserer også gratis musikkfestivalen Pol’and’Rock Festival. I 2020 støttet de polske sykehus på grunn av koronavirus. Siden i fjor har det også vært et humanitært punkt i Michałów. Den ble forårsaket av den humanitære krisen som har vært på den polsk-hviterussiske grensen siden august.

Gratulerer med dagen til besteforeldre! Bestemors- og bestefarsdagen i Polen

I Polen feirer vi i dag bestefarsdagen (22. januar) og i går bestemordagen (21. januar). Vi ønsker besteforeldrene våre alt godt, masse helse og glede.

Bildet: Adobe Stock

Bestemorsdagen har fungert i Polen siden 1964. Det var en idé fra avisen “Kvinne og Liv” (Kobieta i Życie), som raskt ble veldig populær. Bestefarsdagen kom fra USA på 1970-tallet, men begynte offisielt i 1981.

Bildet: Pixabay

Hvordan feires i Polen?

På bestemors- og bestefarsdagen tilbringer vi mye tid med besteforeldrene våre. Barn fra barnehage og grunnskole forbereder ofte spesielle forestillinger for besteforeldrene.

En typisk gave fra barn er laurka, det vil si et gratulasjonskort laget av seg selv. Jeg husker at besteforeldrene mine hadde kortene våre på en spesiell plass i stua.

Besteforeldre får også blomster, godteri eller tilbringer tid med barnebarna, for eksempel på restaurant. Selvfølgelig er det ikke alle som har mulighet til å tilbringe tid med besteforeldrene sine personlig i disse dager. Derfor, la oss huske å ringe dem.

Gratulerer med dagen til besteforeldre!

Hvor kan man reise om vinteren i Polen? 3 ideer

Planlegger du å reise til Polen om vinteren og lurer på hva du skal besøke? Det er mange vakre steder i Polen som er verdt et besøk. Her er tre ideer.

 

Masuria

Masuria har mange innsjøer som ser fantastiske ut om vinteren! Selv om mange reiser dit om sommeren, er det også verdt et besøk om vinteren. Hvis du liker kajakkpadling, kan du også gjøre det om vinteren. Da er det best å komme til Pisz og Ruciane-Nida. Det er et flott sted for seilfans, og om vinteren kan du prøve isbåt, for eksempel i Mikołajki.

 

Pieniny-fjellene

Pieniny-fjellene ligger nær Tatra-fjellene i det sørlige Polen. De er mindre populære, men det er også verdt å besøke dette stedet. Fjellturer er ganske enkle. Du kan for eksempel gå til Trzy Korony eller Wysoka. I tillegg til de mange fjellstiene kan du også gå på ski. Det er skiheiser, for eksempel i Niedzica eller Szczawnica. I Czorsztyn kan du se en vakker innsjø og ruinene av et gotisk slott.

 

Karpacz

Mange av dere kjenner kanskje Karpacz på grunn av Wang stavkirke, som er den eneste i Polen. Du kan lese mer om det her. Karpacz er et flott sted for vintersport og fjellturer. Leketøysmuseet kan også være en god idé for barn. Der finner du leker fra hele verden!

Når er det sønsdagsåpent i Polen? – Kalender 2022

Når er det sønsdagsåpent i Polen? Akkurat som i fjor – i år er butikkene bare åpne på 7 søndager. Sjekk når butikkene skal åpne i 2022!

Bildet: Pixabay

Hvilke butikker er stengt? For det første er de forskjellige typer butikker (dagligvarebutikker, klesbutikker). Alle kjøpesentre, supermarkeder vil også være stengt.

Det er godt å vite at det er selvfølgelig unntak fra forbudet. Alle restauranter, isbarer, konditorier, kultur- og underholdning steder (f.eks. kino, teater), gavebutikker, apotek, bensinstasjoner, kiosker, blomsterbutikker og andre er åpne på søndager.

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top