Tre utypiske museer i Polen – Warszawa, Krakow, Rzeszow

Vodka, glassmalerier og eventyr er ordene som beskriver dagens artikkel. Jeg fant for dere tre interessante og uvanlige museer verdt å se i Polen.

Bildet: Wikipedia

 

Eventyrmuseet fra Folkerepublikken Polen i Rzeszow (Muzeum Dobranocek PRL-u w Rzeszowie)

Vi begynner med eventyrmuseet i Rzeszów. Men først trenger jeg å forklare navnet på dette museet litt. Dobranocka eller Wieczorynka er et kort program for barn på TV (også på radio), som er på kvelden før barna legger seg. Det var veldig populært i østblokklandene fordi det snarere var det eneste programmet for barn. Den fungerte på offentlig polsk tv-kanal fra 1950-tallet til 2013. I museet vil du se eventyrhelter som de fleste polakker kjenner. Det er både polske eventyr som «Miś Uszatek», «Bolek og Lolek» eller «Reksio», men også utenlandske som «Muldvarpen», «I Mummidalen», «Nu, pogodi!». Jeg tror dette museet er et flott sted både for barn og voksne. Kanskje det er en god idé å sammenligne norske og polske eventyr på den tiden?

Adresse:

Eventyrmuseet fra Folkerepublikken Polen

Mickiewicza 13
35-064 Rzeszów

 

Glassmalerimuseet i Krakow (Muzeum Witrażu w Krakowie)

Det kan sies at Krakow er en by av glassmalerier. Glassmalerimuseet er det eneste stedet i verden hvor det er et museum og det fortsatt lages glassmalerier. Du vil se glassmalerier laget der i mange kirker (f.eks. i Mariakirken i Krakow og Mariakirken i Gdańsk), også i Wawel-slottet eller Nasjonalmuseet i Krakow, så vel som mange andre steder. I løpet av omvisningen vil du også se de nye glassmaleriene som blir laget. Å besøke dette museet er guidet på engelsk. Det er ikke et veldig populært sted, og mange kjenner det ikke, men jeg tror det kan være interessant.

Adresse:

Stained Glass Workshop and Museum

aleja Zygmunta Krasińskiego 23

31-111 Kraków

 

Det polske vodkamuseet i Warszawa (Muzeum Polskiej Wódki w Warszawie)

Nå bare for voksne (du må være minst 18 for å besøke dette stedet). Polsk vodkamuseum i Warszawa. Det er det eneste slike stedet i verden, og polsk vodka er et viktig element i polsk kultur, men det er også en “polsk typisk”. I det polske vodkamuseet er det interaktive utstillinger og presentasjoner om historien til å lage vodka, men du vil også lære mange interessante fakta om vodka der. Men sightseeing er ikke nok. Der kan du også smake på ulike polske vodkaer. Det er mange typer sightseeing og workshops her også. Jeg anbefaler å bestille ditt besøk på nettsiden, fordi det er informasjon om når omvisningene og workshops er på engelsk.

Adresse:

Polish Vodka Museum

Centrum Praskie Koneser

Plac Konesera 1

03-736 Warszawa

 

Jeg lurer på om du visste eller var på disse stedene?

Påskeskikker i Polen

God påske! Håper du har det bra. I dag litt om påskeskikker i Polen.

Bildet: Pixabay

Påsken er den viktigste kristne feiringen. Gjennom årene har det utviklet seg mange skikker som er forskjellige i hver region. Les om noen av dem.

 

Leter etter en påskekanin (zajączek wielkanocny)

I julen har vi julenissen og i påsken har vi en påskekanin (zajączek wielkanocny). Det bringer også gaver, men mindre enn til jul. Skjuler gaver hjemme eller i hagen. Det er hovedsakelig i Schlesia, Vest-Pommern og Stor-Polen.

 

Påskekurv

På lørdag går folk til kirken med en påskekurv for å velsigne maten. Hva er i kurven? Lammeformet kake – symbol på Jesus, kjøtt og egg.

 

Påskeegg

Hvert år i påsken males det egg, vi kaller det pisanki. Først koker vi eggene, og deretter maler vi eggeskallet. Dette kan gjøres med maling, og det finnes spesialpulver i butikkene. Det finnes forskjellige typer påskeegg avhengig av region. I nord er det kraszanki – først kokes den i en fargerik buljong, og deretter skrapes et mønster ut. I Lillepolen er nalepianki – egg dekorert med papir. Det arrangeres ofte konkurranser om de vakreste påskeeggene på skolene.

 

Hva er dine påskeskikker?

Påskedager i Polen – hva er åpent?

Påsken kommer snart. Mange av dere har spurt hvordan påskedagene er i Polen. Så en kort informasjon i dag.

Bildet: Pixabay

 

Arbeidsdager er langtorsdag og langfredag. Da er alle stedene åpne. På påskeaften er butikkene vanligvis åpne kortere til rundt kl. 13.00 – 15.00. Butikker / kjøpesentre er stengt på første påskedag og andre påskedag.

Bildet: Pixabay

 

Hva med kultursteder? Museer og liknende er stengt på første påskedag. Det er forskjellig på andre påskedag. Noen steder er åpne, for eksempel museet for polske jøders historie i Warszawa. Andre steder er stengt, som Emigrasjonsmuseet i Gdynia. Dette er best for å sjekke nettsidene til stedene du ønsker å besøke.

 

Hva med restauranter og kafeer? Det kommer an på. Det er vanligvis stengt på første påskedag. Men det betyr ikke at alle restauranter blir stengt. Det er alltid noen få restauranter som vil holde åpent den dagen. Det er mer sannsynlig at flere restauranter og kafeer holder åpent på andre påskedag. Noen dager før informerer restauranter og kafeer om sine åpningstider i påskedagene på sine nettsider eller facebook. Jeg anbefaler at du sjekker stedet du ønsker å besøke på forhånd. Du kan også skrive til disse stedene.

 

Når er det sønsdagsåpent i Polen? – Kalender 2022

 

Reiser du til Polen i påsken?

 

Hva skjer i april 2022 i Warszawa, Krakow og Wroclaw?

Hva skjer i april i Warszawa, Krakow og Wroclaw? Jeg har noen steder for deg som er verdt å besøke denne måneden. Vil du vite mer om noen av disse stedene?

Bildet: Pixabay

 

Warszawa

Japansk måned i den botaniske hagen i Powsin

Hvor?

Botanisk hage PAN
Prawdziwka 2, 02-973 Warszawa

Når?
2. april – 1. mai 2022

Billetter?

13 – 17 PLN

 

Våren er en flott tid for å besøke ulike hager og parker. I den botaniske hagen til det polske vitenskapsakademiet kan du se mange vakre planter. April er den japanske måneden der. Det er da kirsebærene, et symbol på Japan, begynner å blomstre. På japansk er det et ord hanam som betyr den tradisjonelle ser på vakre kirsebærblomster. I 2019 ble dette stedet besøkt av kongprins i Japan Akishino.

Nettside

 

Den multisensoriske DaVinci-utstillingen

Hvor?
Kultur- og vitenskapspalasset

plac Defilad 1, 00-901 Warszawa

 

Når?
26. mars – 25. juni 2022

 

Billetter?

35 – 65 PLN

Da Vinci-utstillingen er en kombinasjon av en tradisjonell utstilling og moderne teknologi. Der finner du multimedia Da Vinci-malerier, som kombinert med musikk skaper et uvanlig sted. Der ser du også tradisjonelle utstillinger. Denne utstillingen har vært mange andre steder rundt om i verden som Milano, Beijing, USA og Canada.

Nettside

 

Krakow

Den internasjonale uavhengige kinofestivalen Off Camera

 

Når?
29. april – 8. mai 2022

 

Billetter?

150 – 350 PLN

 

Noe for kinoelskere. International Independent Cinema Festival er en av de største slike begivenheter i denne delen av Europa. Der kan du se mange uvanlige filmer. Filmene er delt inn i ulike kategorier, som Fremtiden er nå – filmer om den økologiske krisen. Denne kategorien ble laget med Bergen internasjonale filmfestival.

Nettside

Wroclaw

Den multisensoriske Van Gogh-utstillingen

 

Hvor?
Instytut Automatyki Systemów Energetycznych

Wystawowa 1, 51-618 Wrocław

Når?

  1. mars – 12. juni 2022

Billetter?

35-65 PLN

Da Vinci i Warszawa og Van Gogh i Wroclaw. Dette er nok en multisensorisk utstilling. Denne gangen fokuserer det på Vincent Van Gogh. Akkurat som i Warszawa vil du se både multimedia og tradisjonelle bilder der. Jeg oppfordrer deg også til å se den polsk-britiske filmen «Loving, Vincent», som forteller om denne artistens liv og død.

Nettside

 

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top