Løp i Polen – interessante løparrangementer

Polen er et paradis for aktive mennesker! Hver helg organiseres det mange ulike arrangementer her i landet som har som mål å motivere folk til å mosjonere. Spesielt populære er løp av ulike slag og vanskelighetsgrad. Bare siste helgen kunnne man delta eksempelvis i Maraton i Warszawa og Hard Dog Race. Og det er ikke bare avanserte løpere som kan delta! Her finner dere høsttilbud:


Bildet: Fotolia

BSECJAyjAYb
 

Maraton i Poznań 15/10-2017 
Maraton er noe man må være forberedt på. Langvarig trening og erfaring er en vei til suksess, mener mange. I oktober ønsker Poznań  alle løperne velkommen for å delta en stor løpefest. Det er nesten 7000 løpere som har allerede meldt seg på! Som man kan se noen norske supportere har allerede vært der. Poznań venter på løpere! 
Nettsiden

BSRwYlWgvXf
BSHUUpAlXVN
BSGu1ughs1T
1sxrRymgk_

Halvmaraton i Kraków 15.10-2017 
For disse som tror at det er for tidlig for å løpe maraton er Kraków et godt alternativ. 15. oktober løper man halvmaraton der. Det er en fin mulighet for disse som liker å tilbringe helgene sine på en aktiv måte og har lyst til å besøke nye steder. Hva kan du besøke etter løpet? Se her, men først og fremst – løp i Kraków!
Nettside
 

9RZtKciTB-
BLpqjxCjJA9

Amber Expo Halvmaraton i Gdańsk 09.11-2017 
November er ikke den beste måneden til å ligge på stranda. Derfor kommer Gdańsk med et annet forslag – 20-kilometers løp! Etter å ha løpt halvmaraton kan man slappe av i en av tallrike velværesentre, besøke noen interessante steder eller drikke noe godt i en av pubene i gamlebyen. Inspirasjon finner du her. Bli kjent med Gdańsk på nytt!
Nettside

BLyn0tTj8Qn
BSwTPLuFD0G
BLlmhWhDlI9
 

Beskidy Ultra Trail 30.09-01.10-2017 
Beskidy Ultra Trail er løpet som vil gjøre alle fjellentusiastene hoppende glad. Det er en skikkelig vanskelig løp i fantastiske naturomgivelser. Den lengste distansen å velge er på 305 kilometer. På nybegynnere venter det et spor på 10 kilometer. Alt dette starter i Szczyrk, sør i Polen. Løpet er en fin anledning til å forberede seg til slike utfordringer som eksempelvis Beskidene Hovedløype! Man kan forstatt melde seg på noen distanser!
Nettside

-yQ4atQJAT
BY6Cd_onFdd
8cjCdLiquE
BZiCuVgAGzA
BLbcrcAgTuz
BZjTN0vFKXM
BZkWhZmg_RC

Runmageddon 
Hvis man liker vann, gjørme, tallrike hinder og kilometer, da er Runmageddon noe for en! Runmageddon er et ekstremt løp for disse som vil bekjempe egne svakheter. Man kan velge fra ulike nivåer og begynne å bygge sin styrke gradvis. Det blir mer og mer populært i Polen å prøve det. La deg utfordre!

De nærmeste arrangementene:
21-22.10-2017 ? Szczyrk
18-18.10-2017 ? Łódź

BZldF4uneoh
BUV8DIdAb8h
BM6IBB7hmV6
BMQpY1rBomm
BKXoCNoAaos

Harpagan 20-22.10-2017
Ekstreme opplevelser for syklister og løpere – det er Harpagan, langdistanse- og orienteringsløp i vekslende terreng. Man kan velge mellom følgende distanser:  10, 25, 50, 100 kilometer til fots eller 50, 100, 200 kilometer med sykkel. Man kan også velge blandet kategori – 50 kilometer til fots og 100 kilometer med sykkel. I år blir Harpagan arrangeret i nærheten av Gdańsk – i Szemud.
 

86DBjUPkK5
BY6QCaphx4C
BTQXAyPlCQK

 

Været i Polen om høsten gir fantastiske muligheter til å løpe! 🙂 Sjekk selv!
Les også: Hva skjer i Polen denne høsten?
 

Natalia Mazur

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

10 praktiske tips om Kraków

Det er veldig viktig å forberede seg til ferie i et annet land og få litt praktisk kunnskap om stedet vi skal besøke. I dag skal jeg prøve å gjøre deres tur til Kraków litt lettere 🙂

Market square and St. Mary's Basilica in Krakow, Poland.,
Bildet: Fotolia

1. Hvordan komme seg fra flyplassen til sentrum?
Det er bare en flyplass i Kraków. Flyplassen ligger litt utenfor sentrum og en reise til sentrum tar omkring 20-30 minutter. Dere har flere alternativer for å reise fra flyplassen til sentrum av Kraków:

  • Dere kan ta bussen nummer 208. Bussholdeplassen ligger i nærheten av passasjerterminalen. På denne siden finner dere kjøreplanen.
  • Om natten har dere en mulighet å ta bussen nummer 902. Kjøreplanen finnes her.
  • Dere kan ta tog. Å reise med tog er den raskeste måten å nå sentrum (f.eks. fra sentrum av Kraków turen tar ca 17 minutter). Hvert tog har spesielt dedikerte plasser for funksjonshemmede. Tog kjøres 7 dager i uken. Togholdeplassen er plassert på flyplassen og har en direkt forbindelse med den. Her finner dere kjøreplanen.
  • ​Dere kan ta drosje. Icar taxi er det billigste mulighet i Krakow. Dere må bare ringe 12 653 55 55 og velge nummeren 0. Snakk engelsk og gi veinavn og nummeret. Fart koster omtrent 40 PLN. Siden er dessverre bare på polsk. Neste mulighet er Kraków Airport Taxi. Tlf.nr.: +48 12 258 0 258, + 48 668 307 307. Fart koster omtrent 90 PLN, men ventetiden er kortere. En annen mulighet finner dere her, den koster mellom 70-90 PLN. Tlf.nr.: +48 505 273 300
  • ​Dere kan installere Uber appen og bestille sjåføren med deres smartphone.
  • ​Dere kan leie ut bilen her http://www.rentalcars.com/

2. Hvor kan man kjøpe billetter? 
Buss- og trikkbillettene kan dere kjøpe på:
– billettautomat (for eksempel på holdeplassen) – betaling med et betalingskort eller med kontant,
– billettautomat i kjøretøy – betaling bare med mynter,
– hos buss- eller trikksjåføren – hvis der ikke er en billettautomat – betaling med kontant, eksakte beløpet.

Prisene (I sone/ I+II sone):
Enkeltbillett – 3,80 PLN/ 4 PLN
60 minutter – 5,00 PLN
90  minutter – 6,00 PLN
24  timer – 15,00 PLN/ 20 PLN
Togbillettene kan dere kjøpe på:
– billettautomat,
– billettautomat på tog – betaling med et betalingskort eller med kontanter,
– hos konduktøren – billetten kjøpes rett etter man stiger på og koster 7 PLN mer.

Prisene:
Billeter Kraków Airport – Kraków Główny (sentrum) – 9 PLN
Bagasje – gratis

3. Hvordan kan jeg reise fra Kraków til Zakopane?
Hvis du er i Kraków og har lyst til å oppleve noe spesielt, er det verdt å dra til Zakopane! Både Kraków og Zakopane er blant de mest besøkte stedene i Polen.

 

Her finner du tips om transportmidler:

BUSS
Hver dag går flere busser til Zakopane. Distanse mellom Krakow og Zakopane er 110 km. Sentralstasjon befinner seg på Bosacka gate 18, bak Galeria Krakowska kjøpesenteret. Billetter og kjøreplan finner du her. Reise med buss tar over 2 timer og koster 18 PLN.

TOG
Et meget populært kommunikasjonsmiddel som forbinder Zakopane med verden er fortsatt tog. Ruten mellom Krakow og Zakopane har ca. 150 km. Hvis du vil kjøre med tog, har du daglig mange muligheter. Kjøreplanen finner du her. Jernbanestasjon befinner seg også bak Galeria Krakowska kjøpesenteret på Pawia gate 5a. Reise med tog tar 3-4 timer og koster 25 – 115 PLN.

BIL
Vil du av enn eller annen grunn ta bilen, er det ikke anbefalt. Det er faktisk bedre å kjøre med offentlig transport. Hvis du fortsatt vil reise med bil, må du regne med trafikken. Det finnes egentlig bare en rute, som du kan ta. Zakopianka. En rute, som går gjennom Myślenice – Rabka Zdrój – Nowy Targ – Biały Dunajec og Poronin. Fra Krakow må du ta riksveien nr. 7 mot Myślenice og kjøre til Chabówka. I Chabówka tar du riksveien nr. 47 og drar direkte til Zakopane. Reise med bil tar 1,5 – 2 timer, 100km og bensinen koster mellom 80-100 PLN.


Bilder: optyfit.pl

4. Hvor kan man finne turistinformasjon? 
Det finnes veldig mange av dem i Kraków! Hvis du vil finne en, bare skriv disse adressene eller navnene i Google Maps:
– Szpitalna 25,
– på flyplassen,
– Powiśle 11,
– Józefa 7,
– ICE Kraków,
– Pawilon Wyspiańskiego,
– Sukiennice,
– Św. Jana 2.

Mer informasjon finner du her.

5. Hvor bør jeg kjøpe mat?
De billigste matbutikkene i Polen er Biedronka, Lidl, Kaufland, Auchan og Tesco. Hvis du vil kjøpe noen lokale frukt eller grønnsaker anbefaler jeg å finne noen små butikker som ikke er så populære.

Hvis du vil kjøpe ferske produkter, besøk ett av markeder i Krakow:
Stary Kleparz (ligger på Rynek Kleparski)
eller Nowy Kleparz (Dluga gate)

6. Hva kan jeg gjøre i Kraków?
Hvis du vet ikke hva du kan gjøre i Krakow, anbefaler jeg å lese disse innleggene:
De 8 beste stedene å besøke i Krakow
Interessante museer og kunstgallerier i Krakow
Tips til helg i Krakow -øl, øl og mer øl! 
Husk at du kan også besøke Wieliczka og Auschwitz når du er i Krakow!

7. Hva bør jeg gjøre hvis jeg mistet dukomentene mine?
Du må rapportere det til politiet, særlig hvis dokumentene dine har blitt stjålet. Noen av politistasjoner i Kraków finnes på disse adressene:
– Szeroka 35,
– Rynek Główny 29,
– Lubicz 21,
– Strzelców 16,
– Królewska 4,
– Zgody 10.

8. Hvor mye penger trenger jeg? 
Priser i Polen er lavere enn i Norge. For klær skal dere betale omtrent det samme, men mat, billetter og forskjellige tjenester er billigere. For eksempel dere skal betale mellom 40 og 70 PLN for en stor og god middag på en restaurant, altså mellom 80 og 140NOK! Øl på pub koster mellom 10 og 20 (for øl fra mikrobryggeri) PLN. Mer om valuta og priser kan du lese her.

9. Finnes det bagasjeoppbevaring i Kraków?
Du trenger ikke å gå rundt med veska di hele tiden. Du kan oppbevare bagasjen din for eksempel på togstasjonen Kraków Główny.

10. Hva bør jeg gjøre hvis jeg har ulykke? 
Før reisen husk å ta Europeisk helsetrygdkort med deg. Hvis du har den og trenger behandling i utlandet, kan du motta medisinsk behandling på samme vilkår som landets egne borgere. Ordningen dekker kun behandling som normalt dekkes av det nasjonale trydgesystem.

 

Natalia Tadla, Magda Berbec

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Rysy – den høyeste polske fjelltoppen

September er en av de beste månedene i Polen for å gå på fjelltur. Været er perfekt da og det er ikke så mange turister på sporene. Én helg er nok til å oppleve noe spennende, særlig hvis man drar til Tatrafjellene, fjellområdet med høyeste polske fjell, som streker seg langs den sørlige grensen av landet. Man trenger bare 2 fridager.

BMet2b-DhH2
BUFZauFjoZB
I Tatrafjellene kan kan velge om man vil bare vandre rundt eller skaffe seg sterke opplevelser. Forrige uke hadde jeg en anledning til å nå Rysy, den høyeste toppen i Polen på 2499 moh. Det kan anbefalles for alle disse som mangler en idé på en aktiv helg. Hvor å begynne?

Zakopane
Uavhengig av hvor i Polen lander ens fly må man først dra til Zakopane – byen kjent som senter for polsk fjellturisme. Etter behov kan man bruke litt tid på å rusle i byen og besøke den mest kjente gaten – Krupówki. Der finner man suvenirer, tradisjonell mat og en sjanse til å oppleve polsk fjellkultur. Man må imidlertid være forsiktig. Det skjer mye der, og en fin fest-atmosfære kan sette ens fjellplaner i fare!

BYQi9XCHx2B
BYOayqvAJpg
BYJza6DBbGu
Palenica Białczańska

Det neste steget er Palenica Białczańska. Det er en lysning som ligger på begynnelsen av sporet. Man kan reise dit med bruk av offentlig transport, taxi eller leid bil. Der kan man også la bilen ligge. Det koster ca. 50 kr per dag. Etter å ha tatt alt man trenger på ryggen, kjøper man en billett ved inngangen til Tatra Najsonalparken og begynner en omkring 2-3 timers marsj på asfaltveien, som fører til Morskie Oko.
 

BWVarSehxl_
BKge-GThENS

Morskie Oko

Bildet: Fotolia
BYlhZoEHF9v

Morskie Oko er den største innsjøen i Tatrafjellene. Derfra begynner man den ordentlige turen til Rysy-toppen og man kan velge om man vil overnatte i en turisthytte eller gå videre med en gang. Hvis man er allerede på vei hele dagen, høres den første varianten fornuftigere ut. Når man forventer en seng må man bestille plass tidligere. Ellers må man huske liggeunderlag og sovepose!

BQhY7faBhhd
BSx9I3uDzTX
 

Rysy-toppen
Det tar ca 4 timer å nå Rysy-toppen. Den første etappen fører langs innsjøen Morskie Oko. Veien er steinete, men ganske lett og den kan man betrakte som en slags oppvarming. Den fører til Czarny Staw, fjellvatnet. Det lønner seg å stå opp tidlig! Om morgenen er det ofte mulig å se tatragemse litt videre på sporet.


Bildet: Paweł Giera
 

BYlkLMXndYo
Bilder: Paweł Giera
 
BIP_LIlgnls
BYi_IqNl_H5

Etter hvert blir det brattere og det anbefalles å bruke kjettninger instalerte på sporet for sikkerhets skyld. Man må være vaktsom på det som skjer. Skrenter og skarpe, våte steiner kan være lumske.

BYjJSi_hnxU
BYiHULyFAgM

Avhengig av hvor fort man går, når en Rysy. Utsikten over ca. 50 andre fjell og 13 innsjøer er virkelig imponerende. Man kan lett begynne å føle respekt i forhold til naturen som man opplever på toppen. Tett kan det også være der!

BYl38z3Awqw
BYlxPQrh9Gd
BYlpMJvDPk0

Bildet: Paweł Giera

De fleste mener at returen er den verste etappen, men det går fortere enn man tror. Man kan velge den polske eller den slovakiske veien.
 

BYgvwkyn4tl

Selv om Rysy betraktes ikke som det vanskeligste fjellet i Polen, er det uten tvil ikke relevant for nybegynnere. Forsiktig må man være hele tida og det kan være ganske krevende, spesielt for folk med sykelig angst for høyder. Jeg kjenner imidlertid noen som ville prøve å overvinne angsten, for å nyte utsiktene, og nådde Rysy. Man må bare huske gode sko! Prøv fjell i Polen, du òg!

BYgqHmOABun
 

Natalia Mazur

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Helgetur til Toruń – pepperkakehovedstad

Det var en gang en ridder- og presteorden som het Den tyske orden. Den ville underkaste seg en folkegruppe – Gammelprøysserne og opprette eget land. Derfor måtte orden bygge slott på områdene med stor strategisk betydning. En av dem var Toruń, en liten bosetning ved elva Wisła, som i dag er et fantastisk minnesmerke av gamle dager og en livlig by. Hvis man er forelsket i Gdańsk, vil man sikkert like seg godt i Toruń også. Hva finner man der?

BKPGYW2DP4N
BYS-FZdnZ6o

Bildet: Dawid Galus (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/pl/deed.en)
 
BTPIX_uBQzF

Gotisk og middelaldersk arkitektur
Historisk sett er Toruń en av byene som greide å unngå store ødeleggelser f.eks. i krigstida. Derfor kan man beundre der verneverdige gamle bygninger som stammer fra ulike historiske perioder, også middelalderen. Spesielt viktig er å se: Toruńs katedral, Sankt Jakobs gotisk kirke, ruinene av det kogelige slottet og muren som omringer den gamlebyen.
 

BKgIRCMhd9h
BWjqFysnya1
BXKr2XaHBIB
BO2YZ6phldv
BY7u8J4nMFY
 

Obs! Ikke bare Pisa har sitt skjeve tårn. Sjekk dette i Toruń!
 

BWR50BZHITy
BViNdqTB5HL
 

Pepperkaker
Toruń var i sin tid en av de hanseatiske byene, slik som Bergen eksempelvis. Den lå på den europeiske handelsruten man brukte for å eksportere bl.a. orientale krydder som kanel, ingefær eller kardemomme. De kryddene inspirerte konditorer fra Toruń til å bake noe nytt- pepperkaker. Resultatene var fantastiske og snart ble pepperkaker fra Toruń kjente i hele Hansaforbundet. Oppskriftene var hemmelige, og denne hemmeligheten bevares til i dag av bedriftet Konditori “Kopernikus” AS. I dag er Toruń uoffisielt kjent i Polen som pepperkakehovedstad.
 

BEbDo3JE9kx
7Ioc6OxJMR
BS0mNHklSEB
BWnWTronvyJ

Nicolaus Kopernikus
Kopernikus er en kjent historisk astronom. Hans formulering om at jorda og andre planeter roterer rundt sola, revolusjonerte den vitenskapelige verden og var basis for moderne astronomi. Sannsynligvis vet ikke så mange utlendinger at han var polsk og ble født i Toruń! Huset til Kopernikus er en obligatorisk turistattraksjon!

BMZwUyXBAeT
BYIVfKWBk0Y
BYVcmWPByQD

Uteliv
Gamlebyen er rik på koselige kafeer og restauranter, som kan overraske kunder både med interessante smakblandinger og interiør. Verdt å besøke er eksempelvis Parter Whisky Vodka Cocktail Bar, som befinner seg i en av bygårdene i gamlebyen (Panny Marii gate 13). Puben spesialiserer seg på aldrende alkoholer og har bred utvalg av drinker, som du kan drikke ved den lengste restaurantdisken i Toruń – på 12 meter! Puben byr også kulturell underholdning. Regelmessig kan man nyte der komedie- og musikkarrangementer, som tiltrekker mange, ikke bare om helgene. Sjekk her.Bilder: Artemisja

Man kan også prøve:
Carpe kraft 

BYdg4ouHSF_

Tutu Jazz & Whiskey Club 

BVFcF_WFCp9

Lizard King 

BI8KQH4h3MO
BJzcUJXBtEc

Od dechy do dechy 

BUJ2uRzAPyZ
BXYhLGYgYoy

Coffe & Whiskey House 

Kadr 

Nrd 

Dwa Światy 

Od nowa 

BU3oFs5B_AP

Snipp, snapp, snute, så er helga ute!

Natalia Mazur

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Hva skjer i Polen denne høsten?

Sommer er over – det regner ofte, blir stadig kaldere og mørkere… Men det betyr ikke at man må sitte hjemme, se på TV eller kjede seg! Høst er en perfekt årstid for å planlegge en kort reise til Polen. Hvorfor? Det er færre turister i byene, priser på mange ting blir rimeligere og det er veldig mange arrangementer man kan delta i! Jeg har lagd en kort liste over de mest interessante arangementene i Polen i de neste månedene. Det er bare å velge noe og planlegge en liten tur! 🙂 

Live music background vintage style.Concert and music festival.Instrument on stage and band
Bildet: Fotolia

1. Gdynia – Gdynia Film Festival
18-23.09.2017
Gdynia Film Festival er den viktigste film festivalen i Polen. Hvert år i Gdynia kan film-elskere se de nyeste polske filmene. Polske artister kan vinne mange priser og de viktigste er: De Gulle Løver og De Sølve Løver. Mer om festivalen, programet og billetter kan du lese her
 

BW9iJVpF7VS
BKv2iJABixX

2. Kraków – Sacrum Profanum
26.09-1.10.2017

Sacrum Profanum er en veldig interessant festival i Kraków for alle som liker alternativ musikk! Men festivalen er mye mer enn musikk – man kan også delta i diskusjoner og opplæring. Det hele programet av festivalen kan du finne her
 

BY56iKPACRy
 
3. Kraków – Sting konserten
12.10.2017

Sting er en musiker jeg trenger ikke å skrive mye om… Han skal ha en konsert i Tauron Arena i Kraków, så alle som elsker hans musikk bør kjøpe billetter – de billigste koster bare 229 PLN! 

 
BWKztZbnBXm
4. Katowice – Rawa Blues Festival
28-30.09.2017

Elsker du blues? Da må du planlegge en tur til Katowice og kjøpe billetter til Rawa Blues Festival. Hvem skal spille? Blant annet Eden Brent, Solo Blues Band, Ktis Barras Band, Tim Woodson sammen med The Heirs Harmony og Marcus King Band. Rawa Blues Festival er en spennende mulighet til å bli kjent med mange fantastiske polske musikere. 
 

BLR0y-TD_PK
BLTJiGoj6ZH

5. Łódź – Łódź Design Festival
3-6.10.2017 

Łódź er en polsk by som er særlig kjent for to ting: filmindustri og… design! Łódź Design Festival er det beste beviset på det. Festivalen viser forskjellige former av design: art og craft design, arkitektur, design klær osv. Mer om festivalen finner du her
Mer om Łódź kan du lese her
 

BRDUBygBhkZ
BLn1fgPA2XN
 
6. Łódź – Ennio Morricone konserten
14.10.2017

Ennio Morricone skal ha konsert i Atlas Arena, Łódź. Man kan fortsatt kjøpe billetter og planlegge en fantastisk tur til Polen! 🙂 

BZCA_7HnZTH

7. Wrocław – Jadwiżanski Festival

1.10.2017 – Centrum Kultury Zamek, 11.00-19.00

Den festivalen er noe for dem som er interessert i middelalderen: riddere, middelaldersk dans, håndverk osv. 
 

BQa7wejgiqa
BFbX0_7hLOf

8. Warszawa – Wine Expo Poland
27-28.10.2017

Wine Expo Poland er en god mulighet til å prøve forskjellige vin typer og smake på oljer og olivenoljer! 
 

BMGbo3CBCAR
9. Warszawa – Warsaw Moto Show
27-29.10.2017

Luksuriøse kjøretøy, motorsport, tuning og alt knyttet til biler på ett sted! Hvis du er interessert i de nyeste trendene, bare besøk Warszawa 🙂 Mer om arrangementen finner du her
 

BRHOj1jhKbk
BYIO8tmDefM

10. Poznań – Game Arena
6-8.10.2017

Game Arena er en stor dataspillmesse – noe for alle som elsker dataspill og teknologi! 

BMcz0V3gv8z
 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

 

10 spennende steder for å besøke med barn

Hvis du reiser med barn skjønner du (kansje for godt) at de trenger variasjon og begynner å kjede seg veldig fort. Derfor presenterer jeg en liste over de beste fornøyelsesparkene og vitenskapssentere i Polen som garanterer underholding og moro for hele familien!

Cute school girl wearing helmet and astronaut costume. Elements of this image are furnished by NASA
Bildet: Fotolia

1. Energylandia – Zator
Energylandia er den største fornøyelsesparken i Polen. Den ligger i sørlige Polen i nærheten av Kraków og Katowice. I et område på over 26 hektar finnes det en mengde attraksjoner for både barn, ungdom og voksne.
Nettsted

BXx0cEEhWup
BY1SQB4BiQH

2. JuraPark ? Krasiejów
Hvis barna dine er interesserte i dinosaurer er det et perfekt sted for dem. Det en fornøyelsespark med mange attraksjoner som jernbane, lekeområder og selvfølgelig dinosaur skulpturer. JuraPark er likevel ikke bare et morsomt lekested men en vitenskapspark hvor barn kan lære om paleontologi og menneskets evolusjon.
Nettsted

BWX0LVsDoy_
BYeAeeKDQWW
 
3. Anventure Park ? Gdynia
Et sted for dem som liker eventyr og aktiv hvile. I parken finner du klatreløyper i forskjellige vanskegrader, klatrevegger og flere lekeområder. Det er også mange attraksjoner for litt eldre besøkende
Nettsted
BIAbO7fD5o2
BGy5gk1uGKe
4. Centrum Nauki Eksperyment ? Gdynia
Et annet vintenskapssenter som vil lære gjennom lek. Det er fire hovedutstillinger med forskjellige interaktive installasjoner hvor du kan få vite alt om vann, dyreverden og naturfenomener, fysikk og menneskekroppen.
Nettsted
BX48BrHhkwT
BXaQ7HFBWxh

5. Flyspot ? Warszawa
Følelse av frittfall i en vindtunnel gjør et uforglemmelig inntrykk. Her kan barna dine oppfylle drømmer om å fly på en trygg måte. Opplevelsen varer ikke lenge men den er sikkert veldig spennende.
Nettsted

BX5U54DjiJs
BWfF06cDYDE
6. Centrum Nauki Kopernik ? Warszawa
Et interaktiv vitenskapssenter hvor du kan lære om naturens lover ved å utføre sine egne eksperimenter. På stedet er det også et planetarium og en friluftspark for utendørs eksperimenter.
Nettsted
BMjRbXRhgTa
BMWhW8YhSiZ
BL_ZLeahWL3

7. Ogród Doświadczeń im. Stanisława Lema ? Karków
En vitenskapshage som er en del av Kommunalteknisk Museet (Muzeum Inżynierii Miejskiej). I hagen kan vi bedre forstå verden rundt oss og oppleve fantastiske fenomener som det er lett å gå glipp av i hverdagen.
Nettsted

BRL1PkYjenO
BQ0Ddcul2zp

8. Wioski Świata (Landsbyer i verden) – Kraków
Her er det mulig å se landsbyer fra Afrika, Asia eller Sør-Amerika uten å reise langt. Barna dine kan bli kjent med kultur og hverdagsliv til mennesker i ulike fjernliggende steder men også lære om problemer og utfordringer knyttet til livet i de fattige landsbyer rundt verden.
Nettsted

BU14G3MlRNP
BMGSPsMgzop

9. Kolejkowo ? Wrocław
Et stort modelljernbaneanlegg med kjente bygninger fra Silesia og Nedre Silesia i miniatyr. Anlegget inneholder også miniatyrinnbyggere og fremstiller deres i hverdagssituasjoner ? du kan for eksempel se livet på landsbygd, fjellekspedisjoner eller redningsaksjoner. For å imitere virkeligheten ble det skapt døgnsyklus som varer 9 minutter.
Nettsted

-ORqhGC6bk
BVAEHkkhp0J

10. Farma Iluzji (Illusjons-park) ? Mościska
Optiske illusjoner, de store bygninger som virker å nekte tyngdeloven, speilrom og flere lekeplasser ? de er bare noen av attraksjoner som venter på deg i Farma Iluzji. Barn kan leke hele dagen uten hvile, men de selvfølgelig trenger noen pauser og derfor finnes det i parken grill- og bålplasser.
Nettsted

BYTPy_zgiE1

Marta Brok

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

De 10 beste spa- og velværesentrene i Polen

Sommermånedene er snart over og vinteren nærmer seg ubønnhørlig. For mange betyr det mer stress og mangel på energi. Så kanskje føler du deg litt stresset og trenger avkobling eller bare vil gjøre noe for deg selv – alle grunnene er gode nok til å unne seg litt luksus og besøke en av de fine spaene i Polen!

young woman on spa treatments, relaxing mind and body
Bildet: Fotolia

1. Hotel SPA Dr Irena Eris – Krynica-Zdrój
Dr Irena Eris er en viktig merkevare på det polske kosmetikkmarkedet. Hotellenes konsept er å møte individuelle behov ved å ta være på både helse og skjønnhet. Både hotellet i Krynica-Zdrój og de to andre Dr Irena Eris hotellene (Wzgórza Dylweskie og Polanica Zdrój) blir verdsett av eksperter og kunder.
Nettsted

BXsaisUB3Td
BXhm3I7hqIi
BXQJ87JBYKf

2. Malinowy Dwór Hotel Medical SPA – Świeradów-Zdrój
Et tradisjonelt behandlingssenter og et moderne SPA-kompleks på ett sted. I terapeutiske bad brukes det her sulfid vann som har blant annet bakteriedrepende effekt, forbedrer blodsirkulasjonen og reduserer nivåer av skadelige fettsyrer i kroppen. Du kan selvfølgelig også nyte de klassiske spa-attraksjoner som badstu eller jacuzi, alt i nærheten av Jizera fjellet.
Nettsted
 

2BWLqpDHFB
60WdPJjHID
BOmY5fNgwbt

3. Afrodyta SPA – Ośno Lubuskie
Et sted for dem som ønsker seg litt privat atmosfære ved siden av et høyt tjenestenivå. Afrodyta SPA ligger i en liten rolig by like ved innsjøen. Hotellet byr på en rekke skjønnhets- og velværebehandlinger samt estetisk medisinsk behandling.

BX8EN1BBRlo
BGtnOB2wcRo
BX8EvXThljU

4. Hotel Leda SPA – Kołobrzeg
Hotellet ligger ved Østersjøen i en av de polske mest populære kystbyene. Stedet tilbyr blant annet thailandsk og polynesisk massasje, et ayurvedisk vital og rensende ritual og hot stone massasje, samt behandlingsformer basert på moderne kosmetiske og medisinske teknikker.
Nettsted

5. Głęboczek Vine Resort & SPA – Brzozie
Dette SPA-senteret ligger i en av de mest sjarmerende regionene i Polen, men det er ikke bare beliggenheten som gjør stedet spesielle. Głęboczek er en SPA-hotell omgitt av vingårder – inspirert av Sør-Europa. Gjestene kan benytte seg av en rekke behandlinger basert på vindruer som et avslappende bad i vin, druefrø peeling eller fruktmasker.
Nettsted

BV7r9QVnenZ
-s6RywS19D
BBr5btNS19I

6. Hotel Medical SPA Unitral – Mielno
Et annet sted som ligger i en nydelig kystby. Du kan benytte blant annet innendørsbassenget med boblebad, dambad og flere fysioterapeutiske bahandlingsrom. Det er også det første og eneste stedet med en saltvannbasseng hvor det ble kunstig skapt Dødehavet klima.
Nettsted
 

BBS_1uzPjPe
BAIYT6jvjJ6

7. Hotel Bania Thermal & Ski, Białka Tatrzańska
Et sted som tilbyr ikke bare høykvalitets SPA tjenester men også ligger i nærheten av det største skianlegget i Polen og om vinteren kan du benytte en skibakke ved siden av hotellet. Spaet er et perfekt sted for hele familien. Du kan nytte avslappende behandlinger mens barna dine bruker en mini fornøyelsespark eller en vann-lekeplass.
Nettsted

BXIX3QYhT0D
BYVJ_M6BoPs

8. Zamek Topacz Resort & Art SPA – Ślęza
Hotellet har en uslåelig beliggenhet i et skjønnsomt renovert slott fra 1300-tallet. Hotellrommene er innredet i retro-still med alle de moderne fasiliteter. Et spesielt Art SPA fungerer også som et kunstgalleri og der kan du også oppleve De glade 20-årene-stemningen.
Nettsted 

BSwhQiDBCmN
BO8ANikgady
BQbBcnDj4g2

9. Słoneczny Zdrój hotel Medical SPA & Wellness ? Busko-Zdrój
Et av de beste stedene når det gjelder de medisinske spa-behandliger. Hotellet imponerer med sitt moderne utseende og Spaet tilbyr en omfattende liste over behandliner som balneoterapi, fysioterapi og kinesioterapi. Det er også det eneste stedet i Polen som utfører biomekanisk muskelstimulering terapi.
Nettsted

BNJ8qfvAqfW
BEvf8uqRsEN
BFWcfvLRsGh

10. Dolina Charlotty Resort & SPA , Strzelinko
Hotellet ligger i et nydelig område ved innsjøen omgitt av de vakre skogene. Signatur behandlingen på spaet er inspirert av de indonesiske øyene og baserer på de gamle ritualer fra Bali. Gjestene har også tilgang til bassenger, badestuer og fitness-rommet.
Nettsted

BXn7VW4l5Mt
BXGwCPCDktS

Marta Brok

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Bryggeriet PG4 – Gdańsk

Innlegget er sponset

Vakre strender, den maleriske Hovedbyen, severdigheter, museer, parker… Man kan skrive mye om Gdansk, men i dag vil jeg introdusere dere for et helt nytt sted i byen – Bryggeriet PG4 som vi nylig har besøkt. Hva betyr PG4? Bare… adresse! Mikrobryggeriet ligger ved Podwale Grodzkie 4. 


Rett ved siden av hovedstasjonen i Gdansk, i en vakker bygning fra begynnelsen av det 20. århundre, ligger et sted som er helt forskjellig fra de fleste lokaler i Trippelbyen. Dets beliggenhet er en stor fordel på grunn av gode kollektivtransportsmuligheter, nærhet til Gamlebyen og de andre interessante severdighetene i Gdansk.


La meg begynne fra det viktigste – øl. Jeg kan ikke tenke på sommerferie ved sjøen, en god middag ut på byen eller en hyggelig kveld med venner uten den drikken. I PG4 kan vi smake på 4 øltyper brygget der:

PILS – undergjæret øl, med maltsmak og litt bitterhet,
WITBIER – belgisk overgjæret hveteøl med sitrussmak,
DRY SOUT – britisk overgjæret øl med tørr smak,
SPESIEL ØL – spør personalet om den, de liker å overraske sine gjester med nye ideer!


Jeg anbefaler å smake på… alle! 🙂 Det er lettest å bestille alle på et testing brett sammen med noen småretter tilpasset spesielt til dem! Når det gjelder oss, damer likte PILS mest, mens menn foretrakk DRY STOUT. Iløpet av vårt besøk hadde vi mulighet til å se hvordan ølbrygging foregår. Det er Johannes Herberg, en erfaren brygger fra Tyskland som er ansvarlig for deres smak – og han er en virkelig mester!

Johannes Herberg og Kasia 🙂


Jeg har også en god nyhet til virkelige øl-elskere! I Bryggeriet PG4 skal det brygges Jopenbier – øl produsert fra slutten av det fjortende århundre, kjent for en komplisert produksjonsmåte og kalt «kongen av de europeiske byggølene». Jopenbier skal produseres i en spesiel plass kalt JOPENZONE, og beholdes i tønner etter forskjellige alkoholer, for eksempel cherry eller Bourbon, senere. Jopenbier kreves en  lang fermentering, så vi kan prøve den i noen måneder. Jeg er veldig nysgjerrig på dens smak og kan ikke vente! 🙂


Men det er ikke bare øl man trenger for å ha en god kveld – i PG4 kan man også spise middag som Przemyslaw Fornela – en fantastisk kjøkkensjef – skal forberede for dere. I den varierte menyen kan alle finne noe for seg selv – burger, fisk eller salat – men jeg særlig anbefaler dere å smake på pierogi! Retten som alle må prøve i Polen! 🙂

Przemysław Fornela 🙂 


Hvilket inntrykk gjorde PG4 på oss? Bortsett fra god øl og mat likte vi et moderne interiør i lokalet som la oss føle seg godt der. En stor plass gir stedet mange muligheter. I restauranten er det nok plass for 240 personer – derfor er stedet perfekt for kveld med venner, men også for firmafest eller… bryllup! I PG4 organiseres det også kvelder med live musikk.

Dessuten finnes det Central Hotel der, så etter et besøk i PG4 kan man bare gå til ett av mange flotte hotellrom:


Om PG4, deres service, mat og øl kan man skrive mye, men det er best å bare besøke stedet selv og se hva de tilbyr. Jeg kan sikre dere at stedet er verdt et besøk – jeg skal sikkert besøke dem igjen, særlig på grunn av utypiske øler! Mer informasjon kan dere finne på deres nettsiden og Facebooksiden.

Skål! 🙂

10 steder man må besøke i Trippelbyen

Reiser du til Trojmiasto (Trippelbyen) snart, men vet ikke hva du kan gjøre der? Her finner du en liste over de mest interessante stedene i Gdansk, Sopot og Gdynia som jeg elsker og anbefaler til alle! 🙂 

Cityscape aerial view on the old town with saint Marys church on the sunset in Gdansk, Poland
Bildet: Fotolia

1. Vakre strender i Gdansk
Gdansk er en fantastisk destinasjon på grunn av mange ting: man kan både oppleve storbyens attraksjoner og slappe av i maleriske omstendigheter. Hvis du vil ta det med ro og bare ligge på stranda hele tiden, anbefaler jeg å besøke en av mange strender i byen: 

Jelitkowo 

BWNcOSihcDz
 

Brzezno
 

BFEerrGHZtv

Stogi

BXbf-KtFIOV

2. Trebrygge i Sopot
Sopot er en ganske liten by, men den er veldig sjarmerende og veeeeldig populær. Der må man først og fremst besøke stranda og trebrygge som er helt unik (og veldig lang! – 511,5 meter):

BV5SQ94goy9
BVplKAFhZ45

3. Klipper i Gdynia
Klipper i Gdynia er noe for dem som elsker natur og spennende utsikter. Der kan man slappe litt av og se på hele Trojmiasto!

BV10BdKFPxk
BTpAvEMDye4

4. Hoved- og gamlebyen i Gdansk
Hovedbyen i Gdansk er ett av de mest kjente steder i Trippelbyen. Der kan man vandre, se fantastisk arkitektur og besøke mange restauranter, kafeer og puber. Hovedbyen er et perfekt sted for å slappe av, men også å bli kjent med Gdansk!

BX2_4HfgV5V
BX29iYZgRBL
BX2Bmx9ly5s

Når du er i sentrum av Gdansk, glem ikke å besøke Gora Gradowa!  Det er en fantastisk utsiktspunkt som gir deg mulighet til å se på den hele bykjernen og mye mer! 

BYfHstNFg_C

BU9av8qlRkp
Hvordan reise dit? Det er best å bare ta en liten tur fra hovedstasjonen i Gdansk (Gdansk Glowny) dit. Det tar ca. 10-15 minutter! Bare se på kart

5. Bulevard i Gdynia og byens sentrum
Bulevard i Gdynia er en vakker plass hvor man kan ha en hyggelig kveld. Det er et perfekt sted for en spasertur eller en fin dag med familie og venner. Sentrum av Gdynia er fylt med restauranter, puber, kafeer og andre interessante steder. Bare se på bilder! 

BXuhmcCBJL6
BXgYogMALrH
BXkECgmltE2
Jeg anbefaler å besøke Swietojanska gate hvor man kan besøke mange gode spisesteder 🙂 

6. Bohaterow Monte Cassino gate i Sopot
Bohaterow Monte Cassino gate i Sopot er sikkert den mest kjente gaten i byen. Der kan man ikke kjede seg! Du kan besøke mange nattklubber, puber, restauranter og butikker der. Det er alltid mye mennesker i sentrum av Sopot 🙂 

BW5KyGGnlD6
BWKJqLqhl3Z
BWRI8sAD2a8

7. Garnizon
Garnizon er ett av de mest populære stedene i Gdansk nå. “Bydelen” er fylt med veldig gode restauranter, butikker, tjenester og… litt natur. Alle kan finne noe for seg selv der – barn også! 

BX-_n5hlQ1y
BXk_1g_h2Ja
Pssst… når dere er i Garnizon, husk å besøke UMAM patisserie 🙂 
7yVekelZKc
BVWzbepnj-d

8. Trebrygge i Gdynia-Orlowo
Trebrygge i Gdynia er ikke så populær som det i Sopot, men det er en veldig koselig plass i et vakkert område. Der er det mulig å virkelig slappe av og glemme om hverdagsproblemer 🙂 

BYIEVL3AAk-
BXK0JW0l_E1
swW__Asi27

9. Museer 
Om kunstgallerier og museer i Gdansk har vi skrevet tidligere, men det er også Sopot og Gdynia som har mye å tilby. 
I Gdynia kan man besøke for eksempel Utvandrings Museum (Muzeum Emigracji w Gdyni) som viser historier av polakker som har emigrert fra Polen. Museet ligger på ul. Polska 1. 

BXpmhxdBlcG
BV7-H4fBQQz

For dem som ikke er så interesst i historie, kan Sopot Wax Museum være et godt sted å besøke. Det er et nytt sted i byen hvor man kan for eksempel… ta selfie med Cristiano Ronaldo 🙂 

BVFRZDcgZel

10. Westerplatte
Når det gjelder museer i Trippelbyen, kan man ikke glemme om Westerplatte – stedet hvor det første militære slaget i Europa under andre verdenskrig fant sted. Westerplatte er en halvøy hvor elven Martwa Wisla rennet ur i Gdansks havnekanal.

BYPxo4KhQDJ
BYPGWHLAYXi

Har du besøkt alle disse stedene? 
Les også:
10 beste stedene å besøke i Gdansk
Dolne Miasto – den skjulte perlen av Gdansk
De 7 fineste stedene å gå tur i Gdansk, Sopot og Gdynia
10 puber du bør besøke i Gdansk, Sopot og Gdynia
Sopot – (ikke bare) natteliv
 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Ølturisme sør i Polen

Historisk sett har mjød og øl alltid vært de mest typiske polske alkoholdrikkene kjent allerede i middelalderen. Mens mjøden kunne man assosiere med en luksus tilgjengelig hovedsakelig for de velstående, var ølet drikken for alle. Selv om sosialstruktur og livsstandard har forandret seg betydelig i løpet av mange hundreår, er ølet fortsatt den vanligste drikken for mestparten av polakker. Kanskje derfor får den stadig mer oppmerksomhet her i landet, slik at det kunne oppstå noe slikt som ølturisme, som er godt grunnlagt sør i Polen. Tørst nok til å friste?

people, men, leisure, friendship and celebration concept - happy male friends drinking beer and clinking glasses at bar or pub
Bildet: Fotolia

BN2XAOhAOdK
BN2WhtCAD3s

Żywiec Ølbryggeri – museum å smake
Żywiec Ølbryggeri ble etablert i året 1856 av erkehertug Albrecht Fryderyk Habsburg. Hittil fungerer det godt, og Żywiec-ølet er kjent også i utlandet.

BTeZos8hsEA
I 2006 bler tilbudet utvidet. I Żywiec kan man besøke i dag et bryggerimuseum, hvor det presenteres både ølbrygging prosess og bryggieriets historie. Kuriositeter man kan samle der på er tallrike. For meg var det morsomt å sammenligne merkelapper fra ulike historiske perioder. Skjørtet til jenta på etikketen blir kortere og kortere med hver neste utgave. Du kan også se hvordan så baren ut i fortida.
BWkvyrDj8VV
BXpkr4QjCdz
BXvLjYJF43F
Godt å vite er at et halvlitert øl er inkludert i billettprisen, og det som er viktigst er at ølet man kan smake på et museum er helt forskjellig fra det man kan finne i butikkene. Etter “sightseeing”  kan du nyte dagen og kvelden i en firmabar med ulike ølarter eller gå på fjelltur med en tung ryggsek 😉
 
BWkN9jgBwbo
Sjekk her.
 
Slottsbryggeriet i Cieszyn
Cieszyn ligger på polsk-tsjekkisk grense. Både polakker og tsjekker setter stor pris på ølet og har stor erfaring på dette feltet. Derfor kan man være sikker på at kvaliteten av øl fra Slottsbryggeriet i Cieszyn vil være høy. Eieren passer også på en god stemning i og rundt bryggeriet.
BWDb7fwgVVo
BWPst2pni7v
BWiA_5_He1f

Men i Cieszyn liker man også å diskutere om øl mens man drikker. Snart, den 1-2 september, arrangeres det ølfestival “Bracka Jesień”. Hvert år kommer det mange ølentusiaster for å prøve nye ølarter og velge årets beste øl i konkurransen. Dette året skal man ha en sjanse å smake på ulike hjemlagde øl, øl fra lokale bryggerier som ikke finnes i butikkene ennå og øl fra utlandet. Man kan delta også noen foredrag eller besøke bryggerimuseum i Cieszyn og andre severdigheter. Det blir en fest! Besøk Cieszyn!

BJ5KpldjbXo
BKDg8ldAu-s
BDtP8W0Ioop
 

Sist, men ikke minst er det verdt å nevne noen mini-bryggerier, som finnes i nærheten til både Żywiec og Cieszyn, i byen Bielsko-Biała. Øl, som man kan smake der, er alltid fersk og leskende, fordi den produseres i små mengder, bare for bruk i bestemte restauranter. Det er to som er særlig verdt å anbefalle – Wirtuozeria og Browar Miejski.

Den første, Wirtuozeria, ligger i utkanten av Bielsko-Biała. Restauranten har imidlertid mye å tilby. Maten er deilig der. Du kan prøve forskjellige retter i hverdagen og under ulike matfestivaler. Det viktigste er selvfølgelig øl, selvlaget øl av 15 arter. Uavhengig av preferanser må man prøve honningøl der. Det er ikke søt, men det har en dyp, fargerik smak og gir man en fantastisk opplevelse av å drikke noe rett fra naturen. Slik som i alle ølene i Wirtuozeria, er smaken balansert av en relevant mengde kulsyre. Det gir deg en mulighet til å drikke mer! Prisene er veldig rimelige og bryggeriet liker å eksperimentere, så av og til, kan du spørre om noe nytt. Og noe om interiøret…Wirtuozeria tilbyr også noe unikt – eventyrlige minatyrer! Kom og nyt denne stemningen!

BSGkn7ZAvJm

Browar Miejski er et fint sted i gamlebyen, ikke bare på grunn av interiøret, som refererer enstydig til øl og dets produksjon. I menyen finnes det alltid informasjon om hvilke øltyper er tilgjengelige og servitøren kan anbefalle mat som passer til et bestemt type øl. Veldig populært både blant turister og innbyggere er ølet Bielitzer Ravøl (Bursztynowy), som kiler ganen mildt. Maten er også verdt å prøve der. Til sist er det kanskje viktig å tilføye, at restauranten ønsker også firbente kunder velkommen!

BJQI2GEje39
BOXqgPqASxC

For mer informasjon, se her.

Natalia Mazur

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top